Widok

Paraliż południa Gdańska

Jeszcze przed godziną 7 mamy już półkilometrowy korek na niepołomickiej w kierunku Świętokrzyskiej. Auta zaczynają także korkować się na kampinoskiej.

Mieszkańcy południa Gdańska mają coraz więcej pytań:
- Kiedy zacznie się budowa nowej świętokrzyskiej w pełnym wymiarze?
- Kiedy powrócą bezpośrednie połączenia z Przymorzem i Zaspą?
- Czy Platforma wystawi swojego kandydata, który zadba ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciekawe czego spodziewać się jutro...

Gdybym mieszkał przy pętli tramwajowej to ma sens, a tak ejszcze autobus w korkach w dojeździe to już lepoej autem pojechać niż dwie przesiadki i do tego korki

Ale cię duma rozpiera, że od roku jesteś gdańszczaninem. Mogę dostać się do centrum, gdzie pracuję, nawet przez Kolbudy albo i przez Toruń - kto mi zabroni? Ale to porażka, że komunikacją miejską z Żabianki dojeżdżałam w 40 minut (ok. 18 km), a z Łostowic (niespełna 6 km) zajmuje to do godziny.

Choćby po to, żeby odwiedzać rodziców lub dziadków. Albo dotrzeć do mieszkania po nich.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tyle, że drogi w Pieckach istniały (cześć w planach) od 40 lat. A południe zostało w barbarzyński sposób zabudowane blokami w ostatnich 20 latach, podczas gdy sieć dróg dojazdowych mamy sprzed wieku (i więcej).

Tylko tutaj są tak ogromne korki.

Takie Ujeścisko powstało w latach 80 -tych ubiegłego wieku. Już 10 lat później było całkiem sporym osiedlem. Pierwsza szkola powstała tam jakieś 10 lat temu.

kumulacja

szkoła metro-setki aut od wrzesnia, obok centrum handlowe gdzie zmknieto przejazd przez hale (teraz kilenci parkingu zostali wepchnieci do wspolnej jazdy w korku - chore), światla w kowalach pozwalajace przejechac 1-2 auta na calej fazie zielonej i masz przepis na paraliz calej okolicy.

sa potrzebne

Musisz wiedzeiec ze w miastach ludzie przemiesczaja sie z punktu A do B w weilu roznych interesach np w celu dojechania do lekarza specjalisty albo do wybrajnej szkoły czy fajnej restauracji lub spotkac sie na spacer - niektorzy mowia na to zycie codzienne. Jednak w kwesti zmaiszkania na zaspie - przenigdy :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdyby ludzie szkoły i pracę wybierali jak kiedyś...

to by się wcale nie jeździło 30km od domu żeby tam dotrzeć. Z 3 przesiadkami to może ci grozi jeśli jedziesz z zupełnie innej miejscowości czego za "dawnych czasów" się unikało.

Jak mieszkańcy południa Gdańska ,mają pytania ,to niech piszą do UG ! To nie miejsce na pytania !!!

Właśnie o tym napisałem. Na tym całe narzekanie się zatrzymuje. Będę blokować miasto żeby narzekać na słabą komunikację miejską.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Również pomyśl, głowa nie rozboli

:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak bardzo zielona fala by nie była, to korki i tak będą

Co do realiów wspólnych przejazdów, jak znajomi byli gdzieś po drodze, zabierałem. Odkąd jeżdżę sam, przerzuciłem się na rower. Jest szybciej.
Dużo osób w tym samym momencie musi gdzieś jechać, więc na tej szerokości jezdni cudów nie będzie. Gdzie nie udrożnisz, inni będą mieli większy korek. Jeśli pogodzisz interes dojazdu dwóch kierunków, problem spiętrzy się gdzie indziej. 10km jazdy rowerem zajmuje około pół godziny, a dni w ciągu roku gdzie złapał mnie deszcz mogę policzyć na palcach jednej ręki. Z zasypaniem śniegiem podobnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

tylko że tam rowerem tez nie ma po czym jechac, jeden waski chodnik albo nawet tego nie ma. Ulica cala zastawiona samochodami w korku i dziury

Czekam na tramwaj do Wrzeszcza

Nie no pewnie, budujemy autostrady, full tranzyt przez dzielnice pomiedzy szarym koncem Gdanska a centrum, bo mieszkancy Poludnia musza szybciutko podjechac do centrum.

Pozdrawiam - mieszkanka Piecki-Migowo, dzielnicy w ktorej nie da sie normalnie mieszkac, bo wszedzie lacznie po 6 pasow nawalone dla panstwa z Poludnia (Rakoczego, Bulonska). I tak, to jest lacznie 6 pasow a nie 2, jak to czasem ktos sobie lubi liczyc tylko kierunkowe pasy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wiesz, że dojeżdżać nie trzeba tylko liniami bezpośrednimi?

Możesz wysiąść na Bramie Wyżynnej i 2/3 minuty później masz tramwaj na Przymorze/Zaspę z tego samego peronu. Tak to działa w większości miast na świecie, że przesiadasz się. 2 i 4 w obecnym układzie to jest w zasadzie jedna linia, więc nie ma możliwości ich rozdzielić na dwie końcówki.

A i często opłaca się wysiąść na Śródmieście SKM i podjechać SKMką. Dla mieszkańców Gdańska płacących tu podatki (czyli niekoniecznie dla ludzi co podatki płacą jeszcze na Warmii) na tym samym miesięcznym
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Na pewno?

Takie Ujeścisko ma dosyć kompletną ofertę... w związku z czym pół miasta zwozi tu dzieci dzień w dzień do szkoły...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry