Widok

Paraliż południa Gdańska

Jeszcze przed godziną 7 mamy już półkilometrowy korek na niepołomickiej w kierunku Świętokrzyskiej. Auta zaczynają także korkować się na kampinoskiej.

Mieszkańcy południa Gdańska mają coraz więcej pytań:
- Kiedy zacznie się budowa nowej świętokrzyskiej w pełnym wymiarze?
- Kiedy powrócą bezpośrednie połączenia z Przymorzem i Zaspą?
- Czy Platforma wystawi swojego kandydata, który zadba ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak w kazdym aucie jedna osoba to nic dziwnego. Niech stoja
popieram tę opinię 48 nie zgadzam się z tą opinią 61

To nie jest prawda

Na innych dzielnicach tez samochody nie jeżdżą wypchane po brzegi
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 10

Tylko tutaj są tak ogromne korki.

Auto osobowe to nie taxi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

To niech stoja.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ekhem

W mojej ocenie korki powoduje archaiczny system sygnalizacji świetlnej i gowniana przepustowość. Ilość aut oczywiście ma znaczenie ale to czy jedzie nim jedna osoba do pracy czy rodzinka do przedszkola/szkoły nie ma znaczenia. Wkurwiam się codziennie na to, że na wyjeździe z dużego osiedla stoję jak d**il na światłach bo ktoś wpadł na pomysł, że 15 sek na wyjazd to odpowiednia długość interwału, ale nie wziął pod uwagę, że w tym czasie w godzinach szczytu trzeba przepuścić wszystkie inne auta i finalnie z osiedla wyjadą 2-3 samochody. I tak z dwóch osiedli po dwóch stronach ulicy jedni nie stoją wcale bo skręcają z prawo a drudzy stoją 20 min
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

korki tworzą kierowcy. Dodanie ulicy, która będzie wyłącznie dla aut spowoduje jedynie przeniesienie korków w inne miejsce. Południu Gdańska trzeba wydajnej i solidnej komunikacji miejskiej (buspasy, tramwaje, pkm)
popieram tę opinię 88 nie zgadzam się z tą opinią 66

Haha

Do tego nawalone przejść i świateł na pewno będzie szybciej haha, a ta nowa świętokrzyska, miały być po 2 pasy w każdą stronę, teraz okazuje się, że jeden także po co to nawet zaczynać haha
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 7

Mamo patrz samochodziarz brum brum
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 16

Coś Ci się ironia nie udała. Próbuj dalej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

W tym mieście niestety tylko bloki się dodaje

A ludzie do pracy dotrzeć muszą. Alternatywy dla samochodów brak. Korki tworzą mieszkańcy tego czegoś co chce się miastem nazywać.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 2

O to to

Nie budujemy miast z centrami usług, szkołami i miejscami rozrywki tylko dostawiamy bloki gdzie popadnie. Potem zdziwienie - łojej, jaki korek

Na pewno?

Takie Ujeścisko ma dosyć kompletną ofertę... w związku z czym pół miasta zwozi tu dzieci dzień w dzień do szkoły...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Takie Ujeścisko powstało w latach 80 -tych ubiegłego wieku. Już 10 lat później było całkiem sporym osiedlem. Pierwsza szkola powstała tam jakieś 10 lat temu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

po co ci z poludnia

połączenie z przmorzem i zaspa? jak ci tak tęskno za tymi dzielnicami, było tam kupic mieszkanie a nie na najtańszych Lostowicach
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 28

sa potrzebne

Musisz wiedzeiec ze w miastach ludzie przemiesczaja sie z punktu A do B w weilu roznych interesach np w celu dojechania do lekarza specjalisty albo do wybrajnej szkoły czy fajnej restauracji lub spotkac sie na spacer - niektorzy mowia na to zycie codzienne. Jednak w kwesti zmaiszkania na zaspie - przenigdy :)

Choćby po to, żeby odwiedzać rodziców lub dziadków. Albo dotrzeć do mieszkania po nich.

- Budowa "kiedyś" się zacznie, póki co, serdeczności.
- Ludzie nie porzucą luksusu stania w korku w systemie 1 osoba na 1 samochód. Zebranie się w kilka osób to teraz obciach a zbiorowa komunikacja to już w ogóle.
- Ja tam nie widzę różnicy między pełowcami a partią rządzącą. W zasadzie jeden ch**.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 8

A niby co to za luksus???

Od zawsze gadanie że jeżdżą sami, że bez sensu, zbierać się w grupy ble ble ble... A ciężko pomyśleć że nie każdy a nawet bardzo mało osób ma taką możliwość. Przykład, wychodzę do pracy rano, z mojego bloku w tym czasie wychodzi kilka osób o tej samej porze, każdy jedzie w inną stronę. Inny przykład żeby nie było. Dojazd do tej samej pracy. Ludzie z którymi pracuję mieszkają ode mnie kilka dzielnic dalej. Nie ma możliwości żeby się zbierać bo musiał bym wyjeżdżać godzinę szybciej i jeździć w kółko żeby wszystkich zabrać. To jest bez sensu. Sensem jest płynny ruch na ulicach, czyli dostosowanie nawet tej starej infrastruktury tak żeby było jak najlepiej. Nawet prosta zmiana organizacji świateł by pomogła. Samochodów jest za dużo i to się już nie zmieni. Takie czasy. Wszyscy chcą dojeżdżać i mają takie prawo. Najgłupsze jest to że najwięcej narzekają ludzie którzy kupują mieszkanie na jednym końcu miasta a do pracy jadą na drugi. Trzeba było pomyśleć najpierw. To samo się tyczy wysypiska, hałasów lotniska i innych takich.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak bardzo zielona fala by nie była, to korki i tak będą

Co do realiów wspólnych przejazdów, jak znajomi byli gdzieś po drodze, zabierałem. Odkąd jeżdżę sam, przerzuciłem się na rower. Jest szybciej.
Dużo osób w tym samym momencie musi gdzieś jechać, więc na tej szerokości jezdni cudów nie będzie. Gdzie nie udrożnisz, inni będą mieli większy korek. Jeśli pogodzisz interes dojazdu dwóch kierunków, problem spiętrzy się gdzie indziej. 10km jazdy rowerem zajmuje około pół godziny, a dni w ciągu roku gdzie złapał mnie deszcz mogę policzyć na palcach jednej ręki. Z zasypaniem śniegiem podobnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polecam rower

niezmiennie. Jest piękna pogoda nadal, korki ominęłam, dojechałam na Przymorze. Szybciej niż autem, z górki. Tak psioczymy na rowerzystów ale im będzie ich więcej tym korki będą mniejsze. Autko zostawiłam na parkingu. No i dobrego dnia!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 9

A pomyślałaś?

Tak, tak żłobkowicza i przedszkolaka rowerem do placówek nie dowiozę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dowieziesz.

Dosłownie wczoraj widziałem ojca co wiózł jedno maleństwo w wózku za rowerem i z drugim bachorkiem na małym rowerku obok. Radził sobie doskonale. Nie jestem specjalistą od dzieci, ale zestaw wyglądał dokładnie jak 1 żłobek i 1 przedszkole.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Również pomyśl, głowa nie rozboli

:)

tylko że tam rowerem tez nie ma po czym jechac, jeden waski chodnik albo nawet tego nie ma. Ulica cala zastawiona samochodami w korku i dziury

Każdy wziął do serca te wasze pytania...

Do tego po szadolki dają

W korku po kokarde w zapachu g i e
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Przyjeżdżają ludzie z obszarów mało zaludnionych do miasta

a nawyki pozostają, każdy przecież musi samochodem. A potem narzekanie, że nie siądzie w autobus, bo korki. Brawo, tylko co dalej drodzy Państwo ? :)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 14

Gdyby byla normalna komunkacja jak

Kiedys to by sie jezdzilo ale sorry jak ja mam z poludnia jechac z 3 przesiadkami godzine albo na plaze 2 godziny to wole korki i auto. Byl kiedys 174 elegancko do Huciska bezposredni na poludniu to rozumiem wsiadam i wysiadam w centrum
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Właśnie o tym napisałem. Na tym całe narzekanie się zatrzymuje. Będę blokować miasto żeby narzekać na słabą komunikację miejską.

Gdyby ludzie szkoły i pracę wybierali jak kiedyś...

to by się wcale nie jeździło 30km od domu żeby tam dotrzeć. Z 3 przesiadkami to może ci grozi jeśli jedziesz z zupełnie innej miejscowości czego za "dawnych czasów" się unikało.

A Jakby był kandydat niezależny to już byś na niego nie głosował?

Bo nie jest z platformy?

F.L.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie te wybory

ostatnia część Twojego pytania - to nie te wybory! Teraz wybieramy sejm, samorządowe w przyszłym roku. Poznaj kompetencje tego kogo wybierasz nim pójdziesz do urny.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ciągle tylko PKM i PKM

I też w planach. A Nowa Świętokrzyska odejdzie w zapomnienie...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jak zmienicie wladze to sie coś zmieni

Czego nie rozumiesz? Jak nie chcesz zmian to głosuj dalej na pelo
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

A co ma do tego PO?

W Warszawie od lat rządzi PiS a u nas Adamowicz nie był z PO (kojarzymy go z PO tylko dla tego że PiS nie lubił go bardziej i zupełnie się z tym nie krył), to samo Dulkiewicz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nowe osiedla

Mieszkańcy..i więcej aut.
Proponuję tramwaj z petli świętokrzyska az do ...Fashion house
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Odpowiadam

3 x NIE

Co dziś dzieje się na Kowalach? Wszystko stoi

kumulacja

szkoła metro-setki aut od wrzesnia, obok centrum handlowe gdzie zmknieto przejazd przez hale (teraz kilenci parkingu zostali wepchnieci do wspolnej jazdy w korku - chore), światla w kowalach pozwalajace przejechac 1-2 auta na calej fazie zielonej i masz przepis na paraliz calej okolicy.

Ciekawe czego spodziewać się jutro...

Zaden kandydat PO nie zadba o nic innego jak tylko siebie

Kandydat PiSu zreszta tez. Nowa swietokrzyska to mit. Tez nie powstanie. Powstanie za to wiele nowych apartamentow na poludniu. Lasy wycinaja masowo
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

tak

tak lub jeszcze gorzej będzie gdy ceny biletów komunikacji miejskiej będą tak drogie,gdy dostęp do biletów będzie nieosiągalny-ale tak myślę będzie tak lub gorzej gdy nie zmienimy tych władz miejskich (a to przecież spółka miejska pod nadzorem prezydenta-ale to miasto ma prezydenta polityka narzekającego)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Peło i kandydat który zadba. Proszę nie żartować taki to może jedynie nawystawiac pozwoleń dla deweloperów a infrastruktura eee jakoś to będzie kiedyś się dobuduje
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wiesz, że dojeżdżać nie trzeba tylko liniami bezpośrednimi?

Możesz wysiąść na Bramie Wyżynnej i 2/3 minuty później masz tramwaj na Przymorze/Zaspę z tego samego peronu. Tak to działa w większości miast na świecie, że przesiadasz się. 2 i 4 w obecnym układzie to jest w zasadzie jedna linia, więc nie ma możliwości ich rozdzielić na dwie końcówki.

A i często opłaca się wysiąść na Śródmieście SKM i podjechać SKMką. Dla mieszkańców Gdańska płacących tu podatki (czyli niekoniecznie dla ludzi co podatki płacą jeszcze na Warmii) na tym samym miesięcznym
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ale cię duma rozpiera, że od roku jesteś gdańszczaninem. Mogę dostać się do centrum, gdzie pracuję, nawet przez Kolbudy albo i przez Toruń - kto mi zabroni? Ale to porażka, że komunikacją miejską z Żabianki dojeżdżałam w 40 minut (ok. 18 km), a z Łostowic (niespełna 6 km) zajmuje to do godziny.

Gdybym mieszkał przy pętli tramwajowej to ma sens, a tak ejszcze autobus w korkach w dojeździe to już lepoej autem pojechać niż dwie przesiadki i do tego korki

Czekam na tramwaj do Wrzeszcza

Nie no pewnie, budujemy autostrady, full tranzyt przez dzielnice pomiedzy szarym koncem Gdanska a centrum, bo mieszkancy Poludnia musza szybciutko podjechac do centrum.

Pozdrawiam - mieszkanka Piecki-Migowo, dzielnicy w ktorej nie da sie normalnie mieszkac, bo wszedzie lacznie po 6 pasow nawalone dla panstwa z Poludnia (Rakoczego, Bulonska). I tak, to jest lacznie 6 pasow a nie 2, jak to czasem ktos sobie lubi liczyc tylko kierunkowe pasy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tyle, że drogi w Pieckach istniały (cześć w planach) od 40 lat. A południe zostało w barbarzyński sposób zabudowane blokami w ostatnich 20 latach, podczas gdy sieć dróg dojazdowych mamy sprzed wieku (i więcej).

Jak mieszkańcy południa Gdańska ,mają pytania ,to niech piszą do UG ! To nie miejsce na pytania !!!
do góry