Widok

Per procura

Per procura Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Per procura.
Per procura
Neil Simon

"Per procura" czyli "z upoważnienia, w zastępstwie". Charlie Brock - wpływowy polityk z Nowego Jorku - wraz z żoną Myrą wydają ekskluzywne przyjęcie z okazji dziesiątej rocznicy ślubu. Wieczór, zaczynają schodzić się zaproszeni goście. Tymczasem dom jest nieprzygotowany, składniki na wspaniałe potrawy czekają spokojnie w lodówce, a gospodarzy... nie ma. Goście ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

sylwester 2010

nasza opinia jest jeszcze goraca przed chwila wrocilismy z prapremiery sztuka idealna na sylwestrowy wieczor rzezka barwna pelna inteligentnego humoru mozna sie szczeze posmiac z dialogow i scen ktore sa jednoczesnie normalne nie wynaturzone nic na sile na pokaz normalna zabawna sytuacja zyciowa oby tak traktowac zycie i caly przyszly rok czego zyczymy sobie i wszystkim bliznim zaraz pijemy szampana DO SIEGO
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 8

było ok.

Byłam wczoraj, sztuka łatwa, lekka i przyjemna. Na Sylwestrową radosną noc super!
Jedyny minus ( choć to bardziej moje nie dopatrzenie przy zakupie biletów), to barierka na balkonie, którą ja osoba raczej niskiego wzrostu, miałam cały czas przed oczami...
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 7

polecam

przed chwilką wróciłam z drugiego pokazu przedpremierowego. Polecam tę sztukę, bo na prawdę nieźle się ubawiłam. Może w pewnym momencie była lekko przydługa, ale cała reszta na prawdę zabawna i odprężająca. A kreacja Anny Kociarz fenomenalna!
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 4

lekka,łatwa i przyjemna!

przewaznie wszystki komediowe sztuki wystawiane przez nasz teatr są takie.Łatwe,ale bardzo zabawne.Wszyscy graja swietnie swoje role.Polecam dla odprężenia!!!
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 3

bardzo dobra

bardzo fajne przedstawienie, zabawne sytuacje i świetna gra aktorów...Polecam
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 7

mam inne zdanie...

może mam inne poczucie humoru niż przedmówcy ale mnie się wyjątkowo nie podobało. Mnóstwo hałasu, biegania i humoru rodem z sitcomów. Serdecznie nie polecam, jeżeli ktoś lubi sztukę nieco wyższych lotów.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 11

ja też nie jestem zachwycona...

Byłam na wszystkich farsach wystawianych w Gdańsku (Run for your wife, Nie teraz kochanie, Dar z nieba, Koleżanki), na niektórych nawet 2 razy, ale na ten spektakl na pewno nie pójdę po raz drugi. Zamiast typowej farsy mamy ni to pastiż, ni to parodię, pomieszanie kina amerykańskiego z teatrem - niestety w całkowicie złym guście!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 15

Rewelacja rewleacja rewleacja

Wątek kryminalny z dużą dawką super humorystycznych sytuacji - gra aktorska mistrzowska . Wczoraj byłam na pokazie przedpremierowym i zarówno ja jak i pozostali znajomi jesteśmy zachwyceni. Widziałam w naszym teatrze wszystkie sztuki komediowe i na pewno jest ona jedną z lepszych i chętnie pójdę ponownie. Całe szczęście że repertuar się zmienia i sztuki są różne bo Cały czas to samo mogłoby nas znudzić. wielkie gratulacje dla całej ekipy
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

takie sobie

ja nie mogę!! Jak wyglada Szanowna Chomicka!! BUAHAHAHA Za karę ją w taki worek ubrali !
A Joanna Kreft- BAKA nie mogę jej znieść na scenie !
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 11

co za żenada!

Obrzydliwy, głupi, płaski spektakl.

Najmniej żenujący byli aktorzy, ale poziom... sto metrów po ziemią. Co za cienias to zrobił? A ja głupi jeszcze zabuliłem za premierowe bilety...
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 24

Bomba śmiechu

Bardzo dobre, śmieszne, wchodziłam po ciężkim stresie a po chwili o wszystkim zapomniałam. Trzeba to zobaczyć! Taki dowcip sytuacyjny, obsada, jakość tej sztuki... już chcę się wybrać ponownie. Absolutnie polecam osobom, które są w związkach... bo z pewnością obecność 4 par pokazuje "uroki życia" w parach.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Sama sztucznośc

Beznadzieja, strasznie sztuczny spektakl, pozbawiony sensu i bezsensownym gadaniem na scenie. Sama nuda.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8

Polecam

Bardzo fajna sztuka - miła, lekka i przyjemna. Dobra opcja na relaksujący wieczór. Wogóle nie czułam upływającego czasu. Aktorzy bomba! Jak najbardziej polecam!!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

współczuję!

Współczuję "wyrafinowanego" gustu, ale cóż...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Bzdura

Znośna bzdura dla nie wyrafinowanej publiczności.
Przekrzyczane, zwłaszcza w wykonaniu pana Szymaniaka i pani Joanny Kreft Baki. Pan Gzyl, jak zwykle w swojej manierce, pani Kociarz, zagubiona, pani Chomicka daje radę, pan Matuszewski gra siebie i już. Fajnie pracuje pani Piechota, ale kto to z naszych wielkich recenzentów zauważy.
Ogólnie do d...y, ale i tak ludzie będą chodzić
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 12

Piechota gra dobrze? Niby w którym spektaklu? Nie mam pojęcia co ta pani robi w teatrze, bo potrafi położyć KAŻDĄ rolę. Jedyną jej przyszłość widzę w Klanie, lub podobnym badziewiu. Natomiast para Gzyl + Kociarz, to najjaśniejszy punkt przedstawienia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

szkoda pieniędzy

Na szczęście bilety dostałam, bo w przeciwnym wypadku plułabym sobie w brodę że wydałam kasę na ten spektakl. Śmiesznie, fakt, miejscami było, chociaż momentami nie nadążałam nad gadaniną-paplaniną i "wyłączałam się". Lekka (żeby nie napisać płytka) rozrywka nie zmuszająca do refleksji.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

śmiech w teatrze też ma swoje miejsce

A czy teatr musi być zawsze wzniosły, psychologiczny, smutny i inteligentnie rozpamiętujący zło tego świata? Jeśli tak, to powinniśmy zmienić farsę z gatunku literackiego i zaliczyć ją do showmenowskich pomyji, które pokazują nam w telewizji. Teatr też powinien bawić, a nie jedynie zastanawiać, zmuszać do refleksji nad niedolą losu... Czemu nie można poprawić sobie humoru w teatrze na komedii? Nawet Szekspir pisał komedie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

... ale chyba trochę śmieszniejsze :)

Poza tym może Szekspir miał więcej szcześcia do reżyserów swoich sztuk:)

Średniej klasy komedyjka

Szłam na spektakl z dużą nadzieją niestety zawiodłam się...
Może i miało być śmiesznie i światowo a efekt jest naciągany i żałosny..
Szkoda jednak Gdańsk to ciągle prowincja...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

a ty

z jakiej wsi pochodzisz?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

MASAKRA

Sztuka mimo, że zabawna - dłużyła się nam okropnie. Jestem zbulwersowana scenografią - postawili duży ekran i wyświetlali na nim różne obrazy. Ja ekranu mam dość w domu lub w kinie a jak idę do teatru, to mam nadzieję, że scenografia mnie powali. Do tego postawili stolik, krzesło i kanapę, a aktorów ubrali w zwykłe sukienki i garnitury. Niektórzy z aktorów mówili za cicho, co też było denerwujące. Początek... bardzo przydługi i właściwie cały czas powtarza się to samo! Koniec - monolog pana Baki - REWELACJA! Ogólnie - nie polecam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

Baki?

Baka aktualnie gra w pieszo ale w tej "komedii" nie wystepuje wiec chyba nie wiemy o czym piszemy?

z reszta opinii mniej lub bardziej sie zgadzam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

WARTO!

Byliśmy tydzień temu całą rodziną - ja, mąż i dwóch nastoletnich synów. Gremialnie wszyscy jesteśmy bardzo zadowoleni! Fantastyczny spektakl, z dużą dawką dobrego humoru, bardzo dobrą grą aktorów. Dwie godziny relaksu, uśmiechu - dobrej zabawy. Złośliwości, słabości, wady i zalety w świecie celebrytów niczym nie różnią się od tychże w świecie przeciętnego zjadacza chleba. No może poza wystrojem i ubiorem... Polecam gorąco.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

CIENKI

Bez celu i bez wielkiego polotu. Spektakl skrojony pod masówke - nie wymaga myslenia, ot taka telenowela.
Gra aktorow na poziomie, scenografia ok, ale fabula i sens tego spektaku stawia pytanie: po co ?

myslelem ze po ozenku ktos oprzytomnial ale widac ze farsa trwa.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

świeżo po spektaklu

Po klapie jaką był "Ożenek" postanowiliśmy dać jeszcze jedną szansę Teatrowi Wybrzeże i jego komediom. Wczoraj obejrzeliśmy spektakl "Per procura" z mężem i niestety się mocno rozczarowaliśmy po raz drugi.

Fabuła była płytka - poczucie humoru dla mas, rodem ze średniej klasy tasiemca telewizyjnego. Salwy śmiechu przy słowie "k****" wskazują na poziom widowni oraz trafienie we współczesne gusta, niestety. Komedia pomyłek w tej wersji była irytująca i niestety bez ciekawego zakończenia. Sztuka się dłużyła, antrakt (gdyby był) stanowiłby dużą pokusę ucieczki. Gra aktorska, według nas nie najlepsza ze względu na "przerysowanie" postaci charakterystyczne dla licealnych kółek teatralnych. Nie wiem czy to pomysł reżysera czy nieudolność aktorów (m.in. kreacja pani Baki). Scenografia na poziomie reszty, nawet tam nie można było dopatrywać się czegoś interesującego. Chyba muszę dopisać się do opinii krążących "po mieście", iż ze zmiana dyrektora Teatru wszystko zmieniło się na gorsze.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

bardzo śmieszne

Przedstawienie było bardzo zabawne, śmiałam się do rozpuku. Miła farsa. Oby więcej takich.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Lekko

Sztuka łatwa,lekka,przerysowana,nie są to dysputy filozoficzne lecz farsa,w sam raz na letni wieczór.

czarna d.

Przedstawieniem tym nasz teatr potwierdza swoją pozycję na mapie teatrów Polski. Jeśli mizdrzenie się do publiczności to jest sposób na sukces to daleko nam do czołówki krajowej i z tym kapitanem tam nie dopłyniemy. Oby do końca kadencji. Uff...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fantastyczny spektakl-polecam

Super spektakl, mozna się posmiac. Wspaniala gra aktorow. Warto zobaczyc.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

:)

Wczoraj z żoną mielismy okazje uczestniczyć w spektaklu i w skali 10 punktowej daje 9 za sztuke. Bardzo lekko i przyjemnie oglądąło sie przedstawienie. Gra aktorska wciagała widza w ich intryge:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Byłam wczoraj i bardzo dziękuję za ten spektakl

Po dość długiej przerwie odwiedziłam teatr Wybrzeże. Per procura w środku tygodnia to było to, czego pracujacemu człowiekowi potrzeba! 2 godziny śmiechu za jedyne 20 zł. Dawno nie widziałam tylu ubawionych ludzi w róznym wieku w jednej przestrzeni. Kiedyś widziałam na spektaklach "nie teraz, kochanie", potem na gościnnych z Warszawki obsługiwanych przez agencje, ale to przy zupełnie innych cenach biletów. Polecam mocno, tak jak napisał recenzent to "humor i solidna gra aktorska". Mi tyle wystarczyło. Nie zawsze, ale cieszę się niezmiiernie, że Dyr. Orzechowski docenił farsę. Jeśli raz na jakiś czas będę mogła obejrzeć podobny spektakl w teatrze, będę przeszczęśliwa. Czasem teatr musi umieć się cieszyć, że wygrał z kinem. Takie czasy.

Blisko dwie godziny dobrej zabawy. Polecam gorąco.

Byliśmy dość liczną grupą znajomych i wszyscy jesteśmy bardzo zadowoleni. Dobra gra aktorów, szczególnie podobała się gra Pani Karoliny Piechoty oraz Grzegorza Gzyla. Gratulacje dla całej ekipy.
Fajna scenografia. Super komedia, z dużą dawką dobrego humoru. Blisko dwie godziny dobrej zabawy. Polecam gorąco.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

9 1 2 godzina 20 zasiadlam i oglondalam was wystemp bardzo mi sie podoblo jechalam 60 kilometruw
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

oj, aż zęby bolą od patrzenia na błędy ortograficzne!

Jaki gust, taka ortografia - wstyd!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

miernota

hmmmm niestety, ale odradzam ten spektakl, tekst trywialny, trącący amerykańskim kiczem na odległość, plastikowa gra aktorów, których jednostajny afekt irytuje, banalne, tandetne, dla prymitywnego odbiorcy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Po raz kolejny!

Może ja mam jakieś deja vu(?!), ale w tym roku rezygnuję z ponownego obejrzenia spektaklu sylwestrowego!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Solidna dawka śmiechu :-)))

Per procura to sztuka gwarantująca sporą dawkę śmiechu:-). To jedna z tych lekkich, łatwych i przyjemnych, a jednocześnie bardzo dobrze zagranych!!! Idealnie obrazuje jak można się zapętlić we własnych kłamstwach, do jakich absurdalnych sytuacji może to doprowadzić. Ogromne brawa dla aktorów, a szczególne wyróżnienie dla genialnego, jak dla mnie, Grzegorza Gzyla !!! Gorąco polecam !!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie polecę...

Właśnie wróciłem. Najsłabsza sztuka TW jaką oglądałem w tych murach. Aktorzy grają nie naturalnie, z wymuszoną manierą "dekalmują" tekst i to tworzy mur nieufności do sytuacji na scenie. Gra nie przekonuje, że oto jesteśmy przypadkowym widzem tego co się dzieje na scenie. Miałem poczucie, że jestem traktowany niepoważnie, jak dorosły człowiek, do którego mówią jak do dziecka. Ta nieumiejętność zbudowania autentycznej atmosfery sytuacji kładzie ten spektakl. Ach pamiętam czasy takich komedii granych w TW jak słynne "Jak się kochają w niższych sferach" i to jeszcze z Henrykiem Bistą w głównej roli. Pozostqje tęsknota i nadzieja, że może następna sztuka...
3mam życzliwie kciuki za zespół TW !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

ceny biletow

ludzie o negatywny, nastawieniu jestescie smieszni z biletami.... sprawa ceny biletow jest naprawde koszmarnie wysoka by pluc spbie w twarz.... porazka.... ;//
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety...

...nogi same składały się do wyjścia. Uwielbiam komedie inteligentne i pomysłowe, a ta sztuka była po prostu słaba, głupia i najzwyczajniej pusta, bez jakiejkolwiek puenty. Jeśli ktoś lubi rozrywkę na poziomie sitcomów TVN, to może się odnajdzie, pozostali będą cierpieć przez prawie 2godz. Już animowana czołówka spektaklu zapowiadała nadchodzącą katastrofę, potem było tylko gorzej. Niestety nie było aktora, który by pociągnął tę sztukę. Pan Reżyser powiedział jakiś czas temu:
"Trzeba robić przedstawienia dobre, mądre i takie, żeby nie odnosić się tylko do najniższych, najprostszych instynktów - Adam Orzechowski zapytany, jaki ma pomysł na przyciągnięcie widowni."
Tak, Panie Adamie - TRZEBA BYŁO zrobić takie przedstawienie, a tak pozostaje niesmak i rozczarowanie. Aż dziwne, że w trakcie spektaklu wyszły tylko 2 osoby.

Polecam!

A mi się bardzo podobało. Sztuka lekka, łatwa i przyjemna, idealna na niedzielny wieczór. Z teatru wyszłam odprężona i roześmiana:) Kobiece kreacje genialne, podobnie jak pan Grzegorz Gzyla. Polecam wszystkim!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

REWELACJA!!!

Super komedia! Rewelacyjna gra aktorów, świetne przejścia, prześmieszne dialogi! Nawet nie wiem kiedy minął czas! Nie mogłam oderwać oczu od świetnej gry Pana Gzyla i pięknych sukienek wszystkich występujących Pań!
Reżyser wykonał kawał bardzo dobrej roboty!
Byliśmy z grupką znajomych i wszyscy wyszli zachwyceni:)
POLECAM!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie polecam

Naprawdę nieśmieszny scenariusz- gdybym miała to porównać z filmami kinowymi, to Kac Vegas czy Druhny przy tej sztuce są arcyzabawne. Sam początek żenujący, a naprawdę nie należę do osób, które po farsie czy komedii pomyłek oczekują nie wiadomo jakiego poziomu sztuki:) Ciężko wysiedzieć nawet ten krótki czas.
Sztuka broni się dobrą grą aktorską, ciekawy jest też ruch sceniczny.
Podsumowując, poszłam, przekonałam się, że nadal nie warto i szybko nie wrócę :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Kultura

Nieczułość (21 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Nieczułość . "NIECZUŁOŚĆ" na podstawie powieści Martyny Bundy W Dziewczej...

Zmiana (3 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Zmiana . ZMIANA Porzucić biedę, małe miasteczko i zaściankowe myślenie....

Dlaczego nie lecimy do gwiazd (13 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Dlaczego nie lecimy do gwiazd . PREMIERA - "DLACZEGO NIE LECIMY DO...

do góry