Widok
Pierwsze Centrum Leczenia Raka Prostaty powstało w UCK
Opinie do artykułu: Pierwsze Centrum Leczenia Raka Prostaty powstało w UCK.
Rak prostaty to jeden z najczęściej występujących nowotworów złośliwych u mężczyzn. W Polsce pod względem zachorowalności ustępuje jedynie rakowi płuca. Dlatego w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym powstało pierwsze w Polsce Centrum Leczenia Raka Prostaty - Prostate Cancer Unit, które ma zagwarantować pacjentom kompleksowe, wielospecjalistyczne podejście do leczenia.
Nowotwór złośliwy gruczołu krokowego jest drugim najczęstszym nowotworem u mężczyzn w Polsce i trzecim jeśli chodzi o ...
Rak prostaty to jeden z najczęściej występujących nowotworów złośliwych u mężczyzn. W Polsce pod względem zachorowalności ustępuje jedynie rakowi płuca. Dlatego w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym powstało pierwsze w Polsce Centrum Leczenia Raka Prostaty - Prostate Cancer Unit, które ma zagwarantować pacjentom kompleksowe, wielospecjalistyczne podejście do leczenia.
Nowotwór złośliwy gruczołu krokowego jest drugim najczęstszym nowotworem u mężczyzn w Polsce i trzecim jeśli chodzi o ...
Miałem PSA ponad 7. Biopsja wykazała nowotwór złośliwy. Zastanawiałem się nad leczeniem. Otrzymałem zieloną kartę i to mi pomogło w bardzo krótkim czasie dostać się pod nóż cybernetyczny w Wielkopolskim Centrum Onkologii w Poznaniu. Tam też wykonano wszelkie prześwietlenia a po pięciu naświetlaniach zakończono leczenie. Obecnie jak na razie nie jest chyba źle. Co pół roku urolog mnie bada i twierdzi, że jesteśmy na dobrej drodze. PSA ostatnie to 0, 010. Ciekawe co może zdarzyć się w przyszłości mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Skutków ubocznych praktycznie nie miałem i czuję się normalnie.
Bo w Gdańsku na Zaspie chcieli mnie kroić a brachyterapia jest bardziej uciążliwa. Pod nożem cybernetycznym leżysz sobie, słucha się przyjemną muzyczkę no i bardzo miły personel. W Gdańsku nie ma takich możliwości jak w Poznaniu przynajmniej dwa i pół roku temu gdy podałem się naświetlaniu. Tak więc wybrałem Poznań.
diagnozowanie
Zostałem przyjęty przez doktora Jakuba Kłącza, super lekarz, skierował mnie na biopsję , biopsję wykonał w znieczuleniu bardzo sympatyczny doktor nie wiem jak się nazywa ( badanie miałem 22.11.2019 ). Jestem bardzo, bardzo zadowolony , profesjonalizm i wysoka kultura doktorów Kliniki Urologii