Widok
Pierwsze Kaszubskie Magnificat
Stowarzyszenie Chóralne DISCANTUS zaprasza na Pierwsze Kaszubskie Magnificat w Dworze Artusa (Sala Główna Dworu Artusa w Gdańsku).
Projekt ma za zadanie ukazanie publiczności tej twórczości współczesnych kompozytorów, która jest wyrazem poszukiwań natchnienia w muzyce ludowej Kaszub. Ukazanie publiczności ludowej kaszubskiej pieśni w ujęciu artystycznym stanie się okazją, do spojrzenia na ...
więcej
więcej
Szkoda czasu i pieniędzy bo nawet Kaszubi wstydzą sie swojego pochodzenia a tu ktoś chce nobilitować kaszubstwo dziwne
Znam rodowitą kaszubke która zaprzecza że jest kaszubką i mówi że urodziła się na Kaszubach podczas wyjazdy wakacyjnego rodziców podczas gdy jej cała rodzina i ona mieszka na kaszubach
Nie zadawaj sie z idiotką
bo wychodzisz na taką samą, dokonując uogólnienia na podstawie jednostkowego przypadku. Tak się składa, że miałam okazję poznać wielu wspaniałych ludzi, którzy są Kaszubami i jestem pewna, że nie tylko nie mają się czego wstydzić w kwestii swojego pochodzenia, ale mogą być dumni! (Ps. Kaszubi też mogą spędzać wakacje na Kaszubach, więc może twoja znajoma nie do końca się czegokolwiek wypiera?)
a jednak.......PIĘKNIE, miałam okazję być w gronie zacnej publiczności pomiędzy wybitnymi postaciami świata kultury. Dotychczas nie mogę opanować swych emocji, przez moje ciało nadal przechodzą dreszcze na wspomnienie dźwięków tego niesamowicie brzmiącego dzieła. W szczególności na ustawiczny zachwyt zasługuje wybitnie urokliwy, pełen naturalnego blasku i wielkiego talentu, młody dyrygent i wokalista Sławomir Bronk. Zaczarował on poprzez dźwięki Suity Kaszubskiej słuchaczy a magnetyzmem Kaszubskiego Magnificatu zahipnotyzował - kompozytor po wysłuchaniu swego dzieła długo nie mógł powstać z krzesła. Czekamy na kolejne tego typu przeżycia w wykonaniu młodych artystów
Pierwsze Kaszubskie Magnificat
Stowarzyszenie Chóralne DISCANTUS zaprasza na Pierwsze Kaszubskie Magnificat w Dworze Artusa (Sala Główna Dworu Artusa w Gdańsku).
Projekt ma za zadanie ukazanie publiczności tej twórczości współczesnych kompozytorów, która jest wyrazem poszukiwań natchnienia w muzyce ludowej Kaszub. Ukazanie publiczności ludowej kaszubskiej pieśni w ujęciu artystycznym stanie się okazją, do spojrzenia na ...
więcej
więcej