Widok
Piosenki, których słowa zrozumieliśmy po latach
Opinie do artykułu: Piosenki, których słowa zrozumieliśmy po latach.
Są piosenki, które towarzyszą nam przez całe życie, ale dopiero po latach odkrywamy sens niektórych słów. Nagle okazuje się, że bohater piosenki nie jest "zerem" lecz "sterem", a on kocha ją w "Kłaju", a nie w "maju".
Zmysły potrafią zawodzić w najważniejszych momentach.
Nadawany przed laty program dla dzieci "Domowe przedszkole" rozpoczynał się od piosenki. W jednym z jej wersów wykonawca pytał: "dokąd tupta nocą jeż". Ponieważ jednak słowo "tupta" śpiewał wyraźnie ...
Są piosenki, które towarzyszą nam przez całe życie, ale dopiero po latach odkrywamy sens niektórych słów. Nagle okazuje się, że bohater piosenki nie jest "zerem" lecz "sterem", a on kocha ją w "Kłaju", a nie w "maju".
Zmysły potrafią zawodzić w najważniejszych momentach.
Nadawany przed laty program dla dzieci "Domowe przedszkole" rozpoczynał się od piosenki. W jednym z jej wersów wykonawca pytał: "dokąd tupta nocą jeż". Ponieważ jednak słowo "tupta" śpiewał wyraźnie ...
a ja Wam powiem najlepsze;)
jakieś 17 lat temu,w czasiech studenckich,dorabiałam sobie pracą w fabryce.Popularne było wówczas bardzo Ich Troje,których to kawałek " Wstań,powiedz nie jesteś sam" itd...mielono w każdej stacji radiowej przeciętnie raz dziennie.Koleżanki miały zagwozdkę przy wersie "...już nikt nie powie: sępie miłości,nie kochasz...".Według nich miało być-semke miłości.No,semke i już.A co to jest semke?Patrzyły się po sobie zdezorientowane.Po czym brygadzistka zadecydowała,a no nic,po prostu semke,no semke miłości,i tyle.Rozłożyła ręce w geście podkreślającym koniec retoryki. Ja normalnie nie wiedziałam,co zrobić;).Chyba wtedy podjęłam mocną decyzję,że choćby się nie wiem co działo,to skończę studia i nie będę nigdy pracowała w fabryce;P
zgadzam się z Twoją opinią . Autor tekstu chyba trochę niedosłyszący.
a tak nawiasem mówiąc , każdy słyszy co chce usłyszeć. Żona mówi że mam posprzątać a ja słyszę: "dzisiaj mecz Legia -Lechia , już wczoraj kupiłam Tobie sześć piw, są w lodówce, a ja idę do mamusi z dziećmi żeby Tobie nie przeszkadzać."
a tak nawiasem mówiąc , każdy słyszy co chce usłyszeć. Żona mówi że mam posprzątać a ja słyszę: "dzisiaj mecz Legia -Lechia , już wczoraj kupiłam Tobie sześć piw, są w lodówce, a ja idę do mamusi z dziećmi żeby Tobie nie przeszkadzać."
ja nie oglądalem 4 pancernych (:P ) i nie rozumiałem dlaczego śpiewają
"...Rudy i nasz pies"
myślałem, że prawidłowo powinno być "...i nasz rudy pies"
"tę pszczółkę, którą tu widzicie, zowią Mają"
myślałem, że tam jest "..zowią, mają" i nie rozumiałem w jakim sensie oni ją mają.
za to kuzynka mojego kolegi z Warszawy myślała, że "przystanek Plac Unii Lubelskiej" to "przystanek Placunii Lubelskiej" :P
myślałem, że prawidłowo powinno być "...i nasz rudy pies"
"tę pszczółkę, którą tu widzicie, zowią Mają"
myślałem, że tam jest "..zowią, mają" i nie rozumiałem w jakim sensie oni ją mają.
za to kuzynka mojego kolegi z Warszawy myślała, że "przystanek Plac Unii Lubelskiej" to "przystanek Placunii Lubelskiej" :P
kolęda
Jako dziecko zgodnie z poleceniem księdza uczącego nas religii,starałam się śpiewać w kościele na nabożeństwach.Moje zdziwienie było ogromne,kiedy zostałam skarcona przez Mamę,po śpiewaniu kolędy pod tytułem Dzisiaj w Betlejem. Śpiewałam tak jak ją słyszałam , a mianowicie " Maryja Panna dzieciątko piastuje, a Józef Stalin oną pielęgnuje " .Nadmieniam,że był to rok albo 1955 albo 1956 i dopiero wiele lat później zrozumiałam obawy mojej Mamy
Hej żeglujże żeglarzu całą nockę po morzu.
Ja słyszałem "hejże, glujrze żeglarzu" i zastanawiałem się co ten żeglarz ma robić skoro każą mu glujrzować ;)
No i pieśń kościelna z tekstem "naród niewierny trwoży się przestrasza, na cud Jonasza" -wiele osób zastanawiało się kim jest "Nacudia nasza".
A w "Ojcze nasz" - jako i my odpuszczamy.... Koleżanka całe dzieciństwo kombinowała co to są "jakoimy".
Ech uśmiałem się....
No i pieśń kościelna z tekstem "naród niewierny trwoży się przestrasza, na cud Jonasza" -wiele osób zastanawiało się kim jest "Nacudia nasza".
A w "Ojcze nasz" - jako i my odpuszczamy.... Koleżanka całe dzieciństwo kombinowała co to są "jakoimy".
Ech uśmiałem się....
"Noc komety" F.Andrzejczak w dzieciństwie nuciłem to inaczej
tak jest...
"Wizje chodźcie do mnie
Blisko najbliżej
Zostańcie w mojej głowie
Najdziksze sny"
a ja nuciłem sobie słowa jako szkrab tak ...
" Moce chodźcie do mnie
Blisko najbliżej
Zostańcie w mojej głowie
Najdziksze sny "
i niech to jakiś neurolog ,laryngolog wytłumaczy ...;)
no i jest jeszcze wiersz Czesława Miłosza "Piosenka o końcu świata " który czytałem wielokrotnie i który po latach okazał się inny niż go zapamiętałem ...
"Wizje chodźcie do mnie
Blisko najbliżej
Zostańcie w mojej głowie
Najdziksze sny"
a ja nuciłem sobie słowa jako szkrab tak ...
" Moce chodźcie do mnie
Blisko najbliżej
Zostańcie w mojej głowie
Najdziksze sny "
i niech to jakiś neurolog ,laryngolog wytłumaczy ...;)
no i jest jeszcze wiersz Czesława Miłosza "Piosenka o końcu świata " który czytałem wielokrotnie i który po latach okazał się inny niż go zapamiętałem ...
Pieśń kościelna
Przez wiele lat głównie dzieciństwa miałem w głowie tekst, który wydawał mi się mega dziwny ale nie mogłem z tego logicznie wybrnąć:/
Chodzi o tekst jednej z pieśni kościelnych, której fragment śpiewałem:
"Przez twe włosy na kolanie"
a chodziło o :
"przez twego syna konanie"
Zrozumiałem to dopiero gdy zainstalowano w kościele elektroniczną tablicę, na której wyświetlano teksty pieśni.
Chodzi o tekst jednej z pieśni kościelnych, której fragment śpiewałem:
"Przez twe włosy na kolanie"
a chodziło o :
"przez twego syna konanie"
Zrozumiałem to dopiero gdy zainstalowano w kościele elektroniczną tablicę, na której wyświetlano teksty pieśni.
Czasem zdarza się, że niewyraźnie śpiewają i trzeba się domyślać, ale większość przykładów to jakieś wymysły chyba. Serio, kto śpiewał w Kłaju zamiast w maju?! Ludzie chyba naprawdę głusi jesteście, dorośli niby, a takie kwiatki, uczyć się nie chciało, mały zasób słownictwa. I tak klepią, nie zastanawiając się co.... Szok