Widok

Piszczące hamulce!!!

Witam:)) Mam problem z przednim hamulcem. Piszczy i modulacja hamowania jest do d... bo nagle blokuje koło. Próbowałem już pawie wszystkiego ale może wy macie jakiś pomysł. Dzięki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
1. wyczyscic klocki

2. wyregulowac

3. zmienic klocki

4. kupic porzadny hamulec (s**** 5.o lub alivio juz od 50 zeta, tektro jeszcze taniej choc to nie to samo)

5. niektore po prostu piszcza
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Czasami powodem piszczenia jest obręcz, a przynajmniej u mnie tak było. Dopiero 4 lub 5 para klocków nie piszczała na tej obręczy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Klocki piszcza gdy sa ustawione tak ze wpierw dotykaja kola czescia ktora jest zwrocona w kierunku jazdy. Tzn sa ustawione pod katem. Nie wiem czy dobzre wytlumazcylem ale nie wiedzialem jak.... Najlepiej klocki ustawic tak zeby byly LEKKO pochylone do tylu czyli na odwrot ,']
Kłaniam,
Ja mam właśnie tektro i mi piszczą. Felga AirlinerOne, ustawiłem klocki tak jak zalecacie i piszczą troche mniej ale piszczą. I tu pytanie czy na klamkach tektro można powiesic szczeki acera? Bo gdzieć słyszałem że pomimo tego ze to niska grupa to są baaardzo skuteczne.
Grusik!
I.
> I tu pytanie czy na klamkach tektro można powiesic
> szczeki acera? Bo gdzieć słyszałem że pomimo tego ze to niska
> grupa to są baaardzo skuteczne.

ja do v-braków tektro miałem założoną klamkę najzwyklejszą pod słońcem (to to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=29290187 ) i wszystko działało super. Modulacja była i moc też.
Ja mam takie same chamulce i tez zdarzylo mi sie, ze po czyszczeniu i regulowaniu rowera piszczaly. Ustawialem klocki na wszystkie mozliwe sposoby ale nadal piszczaly. Po paru godzinach kombinowania zrezygnowalem i jezdzilem z piszczacymi. Okazalo sie, ze po jakichs 2-3dniach przestaly piszczec i jest ok.
a ja mam tektro i nic nie piszczy i hamuje ok.
zalej hamulce olejem, nie będą piszczały i jaka modulacja z tłumieniem..
wiesz co, ty juz tego wszystkiego probowales, a hamulce masz dobre i i tak piszcza...ale mnie to juz nie przeszkadza,hihi ;-)
siemanko,,
a wiec zaczynając od początku...
- po 1, tak jak wyzej wyczysc klocki, (czesto klocki sie zeszklają,,, robi sie taka sliska,szklista jednolita powierzchnia ,,, najlepiej przetrzec ją grubym papierem sciernym ) (jak juz sie zabierzesz za czyszczenie - odtluść obręcze )

- po 2, klocek musi byc ustawiony prawie rownolegle do obręczy, ale musi byc on dociskany tzw, " z włosem" a nie pod włos. najczęstrza przyczyna piszczenia.

- po3 co do tej modulacji,,,, daje 99% na to ze masz wykrzywioną obręcz,, centrowanie ,10 minut, i po temacie no i 1% ze obręcz jest tak tandetnię spięta ze na kancie łączenia zachacza o kolcek hamulcowy.

- po4 w ostatecznosci !!!! wynien klocki, zapłać nawet te 10 zł :), i kup klocki do obręczy aluminiowych,,, mają zdecydowanie wiecej gumy niż innych smieci.

po wykonaniu powyższych rytuałów i tak bedzie piszczało :),, ale tylko zanim sie te wyczyszczone i zarazem niedopasowane klocki odpowiednio nie dotrą,, kwestia kilkunastu hamowan

Pozdrawiam i zycze powodzonka :))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rowery

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

do góry