Widok

Pleśń

Pytanie dotyczy wymienionego w temacie grzyba. Odadza się to świństwo wewnątrz... bidona (bidonu??). Nie wiem dlaczego tak się dzieje, bo przecież po każdorazowym uzyciu pojemnika płuczę go starannie i pozostawiam otwartego do wysuszenia.
Czy winna mogła być ostatnia niezbyt przyjemna pogoda? Czy macie podobne problemy? Jeśli tak, to jak sobie z tym radzicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ile lat ma ten bidon. bo po paru latach uzytkowania plesn w bidonie to rzecz normalna.
Na wszelkiego rodzaju organizmy dobry jest taki czyscik parowy. JEsto to uzadzenie pryskajace goraca (ponad 100 stopni C) para wodna pod cisnieniem. Takie uzadzenie mozna kupic w hipermarketach po 80 zl. Jesli masz cos takiego albo ktos ze znajomych to napsikaj troche w bidon poczym go wymyj. Plesn po takim zabiegu nie powinna sie odrodzic.

Ja mam takie uzadzenie. NIe dosyc ze sterylizuje to jeszcze bardzo dobrze czysci wrzarty brud(tez ten z roweru:])
para wodna o temperaturze ponad 100 stopni...ciekawe,,, nie uważało się na fizyce co? ;)

para wodna by przekroczyć temperaturę 100 stopni celsjusza musi być mocno sprężona, a zważywszy, że wychodząc z pojemnika gwałtownie się rozpręża to i ochładza

czas na nowy bidon niestety ;)
spróbuj czasem wpuścić tak corega tabs... pomaga.
To jest chyba pierwszy sygnał do kupienia nowego bidonu :)
Problem jest taki, że ten bidon ma... 1 miesiąc!
Mudia napisał(a):

> Problem jest taki, że ten bidon ma... 1 miesiąc!

zatem powiedzmy to sobie szczerze: albo jest z naprawdę badziewnego plastiku albo go zapusciles. :)
Może faktycznie nie jest to super firmowy bidon, ale jeden miesiąc? Co do zapuszczenia. Nie znając się na bidonach wymyśliłem i stosuję następującą procedurę:
1 wylewam resztki napoju (lub wypijem go:)
2 płuczę bidon zimną wodą
3 pozostwiam bidon otwarty do wyschnięcia (tak cheka do następnego uzycia)
Spal go!!! Burn burn burrrrn!!!!!!!
> 1 wylewam resztki napoju (lub wypijem go:)
> 2 płuczę bidon zimną wodą
> 3 pozostwiam bidon otwarty do wyschnięcia (tak cheka do
> następnego uzycia)
1 - OK,
2- gorącą (wrzącą) wodą zalewasz bidon
3 - OK
Wprowadzę zmiany i zobaczę jakie będą efekty. Dzięki za pomoc :)
bidon ZAWSZE powinien być przechowywany otwarty, nie tylko podczas schnięcia
Kup bidon w sklepie rowerowym. Nigdy nie zostawiałem otwrtego bidonu, nie wylewam po jeździe napoju, przez 10 lat nie miałem z tym problemu (miałem bidony isostara). Po m-cu to niemożliwe, żeby zapleśniał, musi być wyjątkowo kiepski plastik
Ciekawy jestem co lejesz to tego bidonu :)
> Nigdy nie zostawiałem otwrtego
> bidonu, nie wylewam po jeździe napoju, przez 10 lat nie miałem
> z tym problemu (miałem bidony isostara).

przez moja nieuwagę niejeden bidon Isostara mi zaplesniał, a nie jezdze od wczoraj. Z pełna odpowiedzialnoscia powiem ze w niczym bidon ISO nie jest cudowny. Moze pijesz jakies chemikalia ;) i nic nie rosnie.

Inne tematy z forum Rowery

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

do góry