Widok
Poczta
Witam, mam pytanie do mieszkańców Banina. Czy również mają Państwo ostatnio problem z otrzymywaniem listów? U nas praktycznie listonosz się nie pojawia. Po Świętach przyniósł zebrane chyba z 2 tyg. listy. Ogólnie jesteśmy cierpliwi, bo rozumiemy, że Banino się rozrasta....ale to co się dzieje ostatnio po prostu mnie zadziwia...
moze poprostu powinni zaczac normalnie ludziom placic za wykonywana robote to by nie bylo problemow ja pp mam w nosie, wszystko wysylam i odbieram kurierem rachunki przez internet, tylko wkurza jak czasem cos waznego lezy u durniow miesiac bo nie chce sie zaplacic czlowiekowi godziwych pieniedzy za prace
Też znalazłam w skrzynce awizo, a cały czas byłam w domu. Zwykłych listów wcale nie doręczają. Dowiedziałam się, że nie ma listonosza i listy są w Chwaszczynie! Czekam na priorytet wysłany 21.12...ale jak widać chyba się nie doczekam...
Nie mieści mi się to w głowie...pytanie, czy możemy z tym coś zrobić?
Nie mieści mi się to w głowie...pytanie, czy możemy z tym coś zrobić?
Znalazłem takie coś:
skargi@centrala.poczta-polska.pl
myślę, że jeśli pojawi się spora ilość skarg coś w końcu się zmieni.
I podobno muszą odpowiedzieć:
'' Odpowiedzi na wniesione skargi i wnioski udzielane są bez zbędnej zwłoki, nie później niż w ciągu jednego miesiąca (art. 237 kpa). W razie niemożności załatwienia skargi czy wniosku w terminie, zawiadamia się Wnoszącego o podjętych czynnościach w celu rozpatrzenia sprawy, podając nowy przewidywany termin udzielenia odpowiedzi.''
skargi@centrala.poczta-polska.pl
myślę, że jeśli pojawi się spora ilość skarg coś w końcu się zmieni.
I podobno muszą odpowiedzieć:
'' Odpowiedzi na wniesione skargi i wnioski udzielane są bez zbędnej zwłoki, nie później niż w ciągu jednego miesiąca (art. 237 kpa). W razie niemożności załatwienia skargi czy wniosku w terminie, zawiadamia się Wnoszącego o podjętych czynnościach w celu rozpatrzenia sprawy, podając nowy przewidywany termin udzielenia odpowiedzi.''
Paczki nie są dostarczane przez zwykłego listonosza, a kuriera pocztowego, więc je dostajesz na czas. Być może tak samo jest z poleconymi, bo tu można udowodnić poczcie opóźnienie i pociągnąć do odpowiedzialności
A standardowe przesyłki poczta może olewać, bo jak udowodnisz, że ciocia wysłała Ci kartkę?
A standardowe przesyłki poczta może olewać, bo jak udowodnisz, że ciocia wysłała Ci kartkę?
raz złożyłam skargę na brak awiz, dowiedziałam się po czasie od powiatu że był wysłany list polecony z prośbą o uzupełnienie dokumentów, tylko ani pierwsze ani powtórne awizo do mnie nie dotarło, przez to musiałam ponownie składać dokumenty w pewnej sprawie w powiecie, bo termin przeleciał. Złożyłam pisemną skargę na pocztę z żądaniem rekompensaty za stracony czas. Otrzymałam odpowiedź że jest im przykro i postarają się lepiej pracować ale prawo nie przewiduje żadnej rekompensaty z tego tytułu.... więc chyba więcej nie będę pisać, bo co to da
i jeszcze co do paczek, część jest dostarczana przez zwykłego listonosza, to zależy jaka usługa paczki. Zamawiam często z internetu i wybieram właśnie pocztę, bo tu akurat to funkcjonuje dobrze i nigdy nie miałam opóźnień w dostarczaniu paczek i wszystkie dotarły. I właśnie dziwnym trafem jak zwykły listonosz przywozi mi paczkę to przy okazji ma dla mnie jakiś polecony albo potwierdzenie doręczenia poleconego. A jak nie ma paczek to nie ma i listów. Teraz czekam właśnie na takie potwierdzenie zwrotne i wiem że urząd odebrał ode mnie dokumenty i powinno do mnie dojść już dawno a w styczniu nie dostałam nic kompletnie do skrzynki... może powinnam coś zamówić :-) Irytuje mnie to strasznie ale to jest chyba sytuacja bez wyjścia...
To nie pierwsza tego typu sytuacja:
http://www.radabanino.pl/informacje/176-listy-do-banina-docieraja-nawet-po-miesiacu-poczta-to-przez-budynki-w-chwaszczynie
Pozdrowienia !
http://www.radabanino.pl/informacje/176-listy-do-banina-docieraja-nawet-po-miesiacu-poczta-to-przez-budynki-w-chwaszczynie
Pozdrowienia !