Widok
Podszywają się pod policję i blokują komputery
Opinie do artykułu: Podszywają się pod policję i blokują komputery.
Komenda Główna Policji zablokowała ten komputer z co najmniej jednego powodu. Przewidywana kara 500 złotych lub więzienie - taki komunikat zobaczył na swoim komputerze nasz czytelnik, Łukasz z Gdańska. Sprawę zgłosił policji. Policja dobrze zna ten sposób działania hakerów, ale... zgłoszenia nie przyjmuje i radzi wynająć dobrego informatyka.Mieszkaniec Gdańska napisał do nas zbulwersowany, że od kilku godzin ma zablokowany komputer. Komunikat, który pokazał się na ekranie sugeruje, że ...
Komenda Główna Policji zablokowała ten komputer z co najmniej jednego powodu. Przewidywana kara 500 złotych lub więzienie - taki komunikat zobaczył na swoim komputerze nasz czytelnik, Łukasz z Gdańska. Sprawę zgłosił policji. Policja dobrze zna ten sposób działania hakerów, ale... zgłoszenia nie przyjmuje i radzi wynająć dobrego informatyka.Mieszkaniec Gdańska napisał do nas zbulwersowany, że od kilku godzin ma zablokowany komputer. Komunikat, który pokazał się na ekranie sugeruje, że ...
A ja jak słyszę, że ktoś ma wszystkie ważne dane na jednej partycji z systemem, to wiem, że gadam z jeszcze większym lamerem. Każdy, kto ma odrobinę wyobraźni podzieli sobie przynajmniej dysk na partycje, gdzie na jednej będzie tylko system i ewentualnie programy, które nie za bardzo da się zwirtualizować, a na drugiej partycji, bądź drugim dysku reszta programów w wersji portable plus dane i wtedy żaden format nie jest straszny.
Ankieta.
A 3 pkt ankiety, to kto wymyślił? ze niby takie zachowanie gwarantuje bezpieczeństwo?? Co to jest podejrzany mail?? Nawet mail od znajomego może mieć niespodziankę w sobie. Odpowiedzią negującą na pytanie "Czy padłeś kiedyś ofiarą hakerów?" może być tylko taka :Nie, korzystam tylko z legalnych programów, nie man neta, nie mam usb, nie mam cd, nie mam wifi...
Tylko na co komu taki komp? Reasumując, każdy jest narażony na atak. Kwestią jest tylko czy atakujący chce zaatakować akurat nasz komputer.
Tylko na co komu taki komp? Reasumując, każdy jest narażony na atak. Kwestią jest tylko czy atakujący chce zaatakować akurat nasz komputer.
sciąga dla niewiedzacych
1. wylaczyc komputer
2. odłaczyć komputer od internetu
3. włączyc komputer w trybie awaryjnym
4. Panel sterowania>Centrum akcji>Przywróć system komputera do wczesniejszego punktu w czasie ( i klikamy jakas tam date z przed zawirusowania)
5. podłaczamy ponownie internet i skanujemy komputer dobrym, bezpłatnym antywirusem (np. Comodo)
i to wszystko, może sie komuś przyda
2. odłaczyć komputer od internetu
3. włączyc komputer w trybie awaryjnym
4. Panel sterowania>Centrum akcji>Przywróć system komputera do wczesniejszego punktu w czasie ( i klikamy jakas tam date z przed zawirusowania)
5. podłaczamy ponownie internet i skanujemy komputer dobrym, bezpłatnym antywirusem (np. Comodo)
i to wszystko, może sie komuś przyda
to nie jest ściąga dla niewiedzących:)
3. włączyć komp. w trybie awaryjnym - czyli???
4. panel sterowania - czyli???
5. skanujemy komputer antywirusem - jak???
każdy niewiedzący zacznie od tych pytań, Panie Zenonie dzieki za rady, ale niewiedzący nie wie także często rzeczy, które niektórym wydają sie oczywiste
4. panel sterowania - czyli???
5. skanujemy komputer antywirusem - jak???
każdy niewiedzący zacznie od tych pytań, Panie Zenonie dzieki za rady, ale niewiedzący nie wie także często rzeczy, które niektórym wydają sie oczywiste
IGNORANCJA
Jak się nie znasz to nie używaj -.-
Komputer to na prawdę bardzo zaawansowana maszyna i jak każdej należy się naucz jej obsługi.
Taka mechaniczna piła spalinowa też jest do kupienia dla każdego, ogólnodostępna w sklepach, a gdybyś spytał na forum: "Coś stuka. Co to może być?" to zostałbyś zasypany jakimiś profesjonalnymi nazwami podzespołów jak np. prowadnica, tłok, odpowietrzenie zbiornika paliwa, i że gaźnik jest przykręcony na 3 śruby L, H, T - wystarczy wyregulować.
Ja jakoś się nie dziwię, że nie wiem jaka jest różnica między L H i T..
UWAŻAJ!! KORZYSTAJĄC Z MASZYNY BEZ ZAPOZNANIA SIĘ Z INSTRUKCJĄ OBSŁUGI GROZI UPIE*DOLENIEM SOBIE RĘKI!! UWAŻAJ!!
Komputer to na prawdę bardzo zaawansowana maszyna i jak każdej należy się naucz jej obsługi.
Taka mechaniczna piła spalinowa też jest do kupienia dla każdego, ogólnodostępna w sklepach, a gdybyś spytał na forum: "Coś stuka. Co to może być?" to zostałbyś zasypany jakimiś profesjonalnymi nazwami podzespołów jak np. prowadnica, tłok, odpowietrzenie zbiornika paliwa, i że gaźnik jest przykręcony na 3 śruby L, H, T - wystarczy wyregulować.
Ja jakoś się nie dziwię, że nie wiem jaka jest różnica między L H i T..
UWAŻAJ!! KORZYSTAJĄC Z MASZYNY BEZ ZAPOZNANIA SIĘ Z INSTRUKCJĄ OBSŁUGI GROZI UPIE*DOLENIEM SOBIE RĘKI!! UWAŻAJ!!
Ni da rady, ścierwo z automatu wskakuje na pierwszy plan.
Z tego co pamiętam pakuje się w roaming albo local w appdata. Oczywiście jest też wpis w rejestrze, więc najpierw trzeba zbutować cokolwiek z płyty\pendriva, wywalić aplikację wirusa, potem odpalić kompa w trybie awaryjnym i albo zrobić przywracanie albo wyczyścić syf z rejestru jak ktoś potrafi.
szerzej
Tryb awaryjny - wciskac po uruchomieniu F8 az sie pojawi ekran z monitem o uruchomieniu tegoz, uruchomic tryb awaryjny bez obslugi sieci.
Niektore wersje tego wirusa uruchamiaja się także w trybie awaryjnym. Rada - uruchomic tryb awaryjny w trybie konsoli, uruchomic msconfig ( wpisac jego adres w konsolę, przybliżoną lokalizację znajdziecie w google) i odznaczyć wszystkie podejrzane programy i usługi uruchamiane ( w praktyce najlepiej wszystko poza produktami microsoft). Uruchomic ponownie, wybrac jak na samej gorzej i dalej jak radzą inni :)
Niektore wersje tego wirusa uruchamiaja się także w trybie awaryjnym. Rada - uruchomic tryb awaryjny w trybie konsoli, uruchomic msconfig ( wpisac jego adres w konsolę, przybliżoną lokalizację znajdziecie w google) i odznaczyć wszystkie podejrzane programy i usługi uruchamiane ( w praktyce najlepiej wszystko poza produktami microsoft). Uruchomic ponownie, wybrac jak na samej gorzej i dalej jak radzą inni :)
Najbardziej skuteczna metoda na usuwania blokady komputera przez policję.
Uruchom komputer w trybie awaryjnym z wierszem poleceń i z pamięci przenośnej uruchom program antywirusowy Combofix.
1. Na innym komputerze pobieramy Combofixa , wgrywamy na pendrive ze zmienioną nazwą łatwą do zapamiętania np: 1234aa.exe
2.Wkładamy pendriv'a do naszego chorego komputera i uruchamiamy tzn: startujemy od początku Windowsa (nie z uśpienia)
3.Po włączeniu naciskamy kilkukrotnie F8 tak aby pojawiło się na czarnym tle białe napisy z wyborem opcji uruchomienia.
4.Wybieramy "Uruchom w trybie awaryjnym z paskiem poleceń"
5.Po uruchomieniu możemy w pasku wpisywać polecenia do wykonania - teraz należy poszukać literki pod którą zamontował się nasz pendrive.Dla Windows 7 najczęściej to bedzie F:/
dla Xp to litera następna po wszystkich naszych parytycjach plus CD-rom - jeśli 2 parytycje dysku c: d: plus CD-rom E: to nasz pendrive jest też F:
w pasek poleceń wpisujemy zatem: F:/1234aa.exe
i czekamy.
Jak skończy się skanowanie restart blokada komputera przez policję jest usunięta.
Po odwirusowaniu i ponownym rozruchu czasem trzeba usunąć ręcznie planszę z komunikatem.
1. Na innym komputerze pobieramy Combofixa , wgrywamy na pendrive ze zmienioną nazwą łatwą do zapamiętania np: 1234aa.exe
2.Wkładamy pendriv'a do naszego chorego komputera i uruchamiamy tzn: startujemy od początku Windowsa (nie z uśpienia)
3.Po włączeniu naciskamy kilkukrotnie F8 tak aby pojawiło się na czarnym tle białe napisy z wyborem opcji uruchomienia.
4.Wybieramy "Uruchom w trybie awaryjnym z paskiem poleceń"
5.Po uruchomieniu możemy w pasku wpisywać polecenia do wykonania - teraz należy poszukać literki pod którą zamontował się nasz pendrive.Dla Windows 7 najczęściej to bedzie F:/
dla Xp to litera następna po wszystkich naszych parytycjach plus CD-rom - jeśli 2 parytycje dysku c: d: plus CD-rom E: to nasz pendrive jest też F:
w pasek poleceń wpisujemy zatem: F:/1234aa.exe
i czekamy.
Jak skończy się skanowanie restart blokada komputera przez policję jest usunięta.
Po odwirusowaniu i ponownym rozruchu czasem trzeba usunąć ręcznie planszę z komunikatem.
@Stef chłopie mało wiesz
"Zwykli" użytkownicy komputerów mają ogromny wybór jeśli chodzi o Linuxa (Ubuntu, Mint, Fedora, Archi i wiele innych).
Obsługa wcale nie polega na wpisywaniu komend - tak mogą sobie robić dobrze profesjonaliści - ci, którzy po prostu chcą tak robić.
Linux posiada wiele graficznych interfejsów, gdzie obsługa jest taka sama jak w Win, klik myszką, menu start itd. DO tego każdy można wypróbować, dostosować na tak wiele sposobów, o których Winda może tylko marzyć.
Ponadto jest:
1. szybszy (w szczególności na starszych maszynach), mój komp z Windą Vista uruchamia się ok 3 minut zanim jest w pełni gotowy do pracy (zakończy wczytywać wszystkie procesy działąjące w tle) a na LinuxMint ok 30 sekund
2. wydajniejszy jeśli chodzi o RAM,
3. bezpieczniejszy - aby cokolwiek zainstalować trzeba podać hasło, więc każdy program o nie musi zapyta, poza tym 90% wirusów pisanych jest na Winde ze względu na jej słabości. Można spokojnie używać Linuxa bez programu antywirusowego.
4. jest DARMOWY - po co płacić kilkaset złotych za Offica, skoro instalując Linuxa otrzymujesz odpowiednik GRATIS??? Obsługa taka sama,a do tego tworzy PDFy!!!
5. wiele DARMOWYCH programów - chcesz tworzyć grafikę, nie sprawy, muzykę - prosze bardzo, klikam ikonkę Menadżera Oprogramowania i mam dostęp do ponad 40.000 (czterdziestu tysięcy) DARMOWYCH aplikacji!!!
6. Dla tych przywiązanych do gier i innych programów - możliwość otwierania programów Windowsowych w Linuxie!!!
7. AKTUALIZACJE - bieżące, nawet codziennie jeśli zajdzie taka potrzeba system sam się aktualizuje (oczywiście możemy pominąć aktualizację). A jak to wygląda w przypadku Windy? Kilkaset MB za KILKA LAT jako ServicePack. Linux jest żywy i społeczność szybko reaguje na problemy.
MOżna by jeszcze dużo pisać ale lepiej samemu spróbować, wystarczy ściągnąć obraz płyty DVD i nagrać na płytkę i uruchomić z płyty, a jak się spodoba to zainstalować zamiast Windy, lub OBOK Windy - mamy dostęp do dwóch systemów. Acha, można zainstalować również w Windzie, tak jak inne programy.
Należy pamiętać że w przypadku uruchomienia z płyty, system jest bardzo wolny (logiczne - płyta jest dużo wolniejsza niż RAM lub HDD), a w przypadku instalacji w Windzie może być braku dostępu do pewnych sprzętów - kwestia tego, Winda blokuje) - dlatego te dwa tryby są tylko do ogólnego sprawdzenia i łatwego odinstalowania.
Polecam Linux Mint (oczywiście jest po polsku), do wyboru 3 różne interfejsy graficzne - najlepiej uruchomić z płyty i porównać (mój wybór to KDE):
polska strona Mint: linuxmint.pl
strona główna Mint (angielska): linuxmint.com
Obrazy systemu Linux są na tej stronie (do wyboru rodzaj interfejsu graficznego oraz wersja 32 i 64 bit):
http://www.linuxmint.com
Obsługa wcale nie polega na wpisywaniu komend - tak mogą sobie robić dobrze profesjonaliści - ci, którzy po prostu chcą tak robić.
Linux posiada wiele graficznych interfejsów, gdzie obsługa jest taka sama jak w Win, klik myszką, menu start itd. DO tego każdy można wypróbować, dostosować na tak wiele sposobów, o których Winda może tylko marzyć.
Ponadto jest:
1. szybszy (w szczególności na starszych maszynach), mój komp z Windą Vista uruchamia się ok 3 minut zanim jest w pełni gotowy do pracy (zakończy wczytywać wszystkie procesy działąjące w tle) a na LinuxMint ok 30 sekund
2. wydajniejszy jeśli chodzi o RAM,
3. bezpieczniejszy - aby cokolwiek zainstalować trzeba podać hasło, więc każdy program o nie musi zapyta, poza tym 90% wirusów pisanych jest na Winde ze względu na jej słabości. Można spokojnie używać Linuxa bez programu antywirusowego.
4. jest DARMOWY - po co płacić kilkaset złotych za Offica, skoro instalując Linuxa otrzymujesz odpowiednik GRATIS??? Obsługa taka sama,a do tego tworzy PDFy!!!
5. wiele DARMOWYCH programów - chcesz tworzyć grafikę, nie sprawy, muzykę - prosze bardzo, klikam ikonkę Menadżera Oprogramowania i mam dostęp do ponad 40.000 (czterdziestu tysięcy) DARMOWYCH aplikacji!!!
6. Dla tych przywiązanych do gier i innych programów - możliwość otwierania programów Windowsowych w Linuxie!!!
7. AKTUALIZACJE - bieżące, nawet codziennie jeśli zajdzie taka potrzeba system sam się aktualizuje (oczywiście możemy pominąć aktualizację). A jak to wygląda w przypadku Windy? Kilkaset MB za KILKA LAT jako ServicePack. Linux jest żywy i społeczność szybko reaguje na problemy.
MOżna by jeszcze dużo pisać ale lepiej samemu spróbować, wystarczy ściągnąć obraz płyty DVD i nagrać na płytkę i uruchomić z płyty, a jak się spodoba to zainstalować zamiast Windy, lub OBOK Windy - mamy dostęp do dwóch systemów. Acha, można zainstalować również w Windzie, tak jak inne programy.
Należy pamiętać że w przypadku uruchomienia z płyty, system jest bardzo wolny (logiczne - płyta jest dużo wolniejsza niż RAM lub HDD), a w przypadku instalacji w Windzie może być braku dostępu do pewnych sprzętów - kwestia tego, Winda blokuje) - dlatego te dwa tryby są tylko do ogólnego sprawdzenia i łatwego odinstalowania.
Polecam Linux Mint (oczywiście jest po polsku), do wyboru 3 różne interfejsy graficzne - najlepiej uruchomić z płyty i porównać (mój wybór to KDE):
polska strona Mint: linuxmint.pl
strona główna Mint (angielska): linuxmint.com
Obrazy systemu Linux są na tej stronie (do wyboru rodzaj interfejsu graficznego oraz wersja 32 i 64 bit):
http://www.linuxmint.com
@Santo chłopie, też niewiele wiesz
Ad. 1. Moje komputery (Win XP i drugi z Win 7 też się uruchamiają w 30 kilka sekund, kwestia instalacji i konfiguracji systemu, słyszałeś o takich narzędziach jak nLite?)
Ad. 2. Nie jest wydajniejszy jeśli chodzi o RAM, u mnie "goły" system zajmuje jakieś 110 MB, jak pisałem wyżej, kwestia konfiguracji systemu.
Ad. 3. Zgadza się, wirusów na Linuxa jest mniej, bo nikomu nie chce się ich pisać dla garstki użytkowników.
Ad. 4. Open Office czy Libre Office jest również dostępny na Windowsa, dasz wiarę? Ponadto jest coś takiego jak chociażby portableapps.com gdzie w kilka minut masz "zainstalowane" darmowe oprogramowanie jak chociażby wspomniany już OO czy takie programy jak Gimp, RAW Therapee, Blender, Inkscape, Scribus, LibreCAD, przeglądarki internetowe, klienci poczty, narzędzia systemowe itd., a wszystko w wersji portable, bez wpisów w rejestrze, instalacji systemowej, możliwe do uruchomienia z dowolnej lokalizacji (włącznie z USB).
Ad. 5. Jak wyżej. Spora część z tych 40 tys. aplikacji niekoniecznie warta jest uwagi, a te faktycznie wartościowe mają swoje wersje również na Windowsa, w drugą strone to już tak nie działa.
Ad. 6. No i jaki jest sens instalować Linuxa, jeżeli ktoś pracuje głównie na oprogramowaniu, które jest tylko na Windę? Po to żeby przez większość czasu pracować w trybie emulacji przez Wine, które często działa koślawo i nie każdy program da sie tak uruchomić?
Ad. 7. Aktualizacje, również te mniejsze, też wychodzą niemalże cocdziennie.
Linux jest fajnym systemem pod warunkiem, że ktoś go używa do najprostszych zastosowań domowych (pomijam wykorzystanie serwerowe), jednak jak ktoś korzysta ze specjalistycznego oprogramowania w celach zawodowych to w większości przypadków nie ma alternatywy.
Ad. 2. Nie jest wydajniejszy jeśli chodzi o RAM, u mnie "goły" system zajmuje jakieś 110 MB, jak pisałem wyżej, kwestia konfiguracji systemu.
Ad. 3. Zgadza się, wirusów na Linuxa jest mniej, bo nikomu nie chce się ich pisać dla garstki użytkowników.
Ad. 4. Open Office czy Libre Office jest również dostępny na Windowsa, dasz wiarę? Ponadto jest coś takiego jak chociażby portableapps.com gdzie w kilka minut masz "zainstalowane" darmowe oprogramowanie jak chociażby wspomniany już OO czy takie programy jak Gimp, RAW Therapee, Blender, Inkscape, Scribus, LibreCAD, przeglądarki internetowe, klienci poczty, narzędzia systemowe itd., a wszystko w wersji portable, bez wpisów w rejestrze, instalacji systemowej, możliwe do uruchomienia z dowolnej lokalizacji (włącznie z USB).
Ad. 5. Jak wyżej. Spora część z tych 40 tys. aplikacji niekoniecznie warta jest uwagi, a te faktycznie wartościowe mają swoje wersje również na Windowsa, w drugą strone to już tak nie działa.
Ad. 6. No i jaki jest sens instalować Linuxa, jeżeli ktoś pracuje głównie na oprogramowaniu, które jest tylko na Windę? Po to żeby przez większość czasu pracować w trybie emulacji przez Wine, które często działa koślawo i nie każdy program da sie tak uruchomić?
Ad. 7. Aktualizacje, również te mniejsze, też wychodzą niemalże cocdziennie.
Linux jest fajnym systemem pod warunkiem, że ktoś go używa do najprostszych zastosowań domowych (pomijam wykorzystanie serwerowe), jednak jak ktoś korzysta ze specjalistycznego oprogramowania w celach zawodowych to w większości przypadków nie ma alternatywy.
(...) do najprostszych zastosowań domowych (...)
hahaha, no to teraz pojechałeś.
90% superkomputerów pracuje na... Linuxie, wujek Google podpowie gdzie jeszcze, ale pewnie Ty to wiesz tylko jakoś nie wspomniałeś o tym.
Do zastosowań profesjonalnych to się wybiera właśnie Linuxa lub iOS.
Chwalisz się, że Twój komp uruchamia się 30 sekund na Windzie? Pewnie możliwe, jeśli masz 4rdzenie i z 4GB ramu 1333 i dysk z 7200rpm
Spróbuj tak z mobilnym Celeronem M430 1,7GHz i 1 GB Ram 433MHz i z dyskiem 5400rpm - a to właśnie mam i Linux uruchamia się w te 30 sekund.
Spróbuj uruchomić jeszcze w VirtualBox np. Fedorę z Xfce i niech to chodzi płynnie. Ja mogę.
Pamiętaj, że "zwykły użytkownik" nie będzie bawić się w konfiguracje rejestrów, uruchamianych usług itp.
Ja swojej konfiguracji też nie ruszałem - to jest to co zainstalowałem.
Linux "prosto z pudełka" jest zdecydowanie ogólnie lepszy.
90% superkomputerów pracuje na... Linuxie, wujek Google podpowie gdzie jeszcze, ale pewnie Ty to wiesz tylko jakoś nie wspomniałeś o tym.
Do zastosowań profesjonalnych to się wybiera właśnie Linuxa lub iOS.
Chwalisz się, że Twój komp uruchamia się 30 sekund na Windzie? Pewnie możliwe, jeśli masz 4rdzenie i z 4GB ramu 1333 i dysk z 7200rpm
Spróbuj tak z mobilnym Celeronem M430 1,7GHz i 1 GB Ram 433MHz i z dyskiem 5400rpm - a to właśnie mam i Linux uruchamia się w te 30 sekund.
Spróbuj uruchomić jeszcze w VirtualBox np. Fedorę z Xfce i niech to chodzi płynnie. Ja mogę.
Pamiętaj, że "zwykły użytkownik" nie będzie bawić się w konfiguracje rejestrów, uruchamianych usług itp.
Ja swojej konfiguracji też nie ruszałem - to jest to co zainstalowałem.
Linux "prosto z pudełka" jest zdecydowanie ogólnie lepszy.
Przecież napisałem, że pomijam rozwiązania serwerowe i sieciowe, bo tam faktycznie siedzi linux, ale też nie dystrybucje "prosto z pudełka" dla użytkowników domowych. A zastosowania "profesjonalne" to dość szeroka definicja. Na próżno szukać zaawansowanych aplikacji na Linuxa w takich branżach jak CAD/GIS (jeden QGIS i GRASS wiosny nie czynią), DTP, nieliniowa edycja wideo czy audio, bardziej zaawansowane programy do grafiki wektorowej, fotogrametria i teledetekcja (napisałem tylko te, których sam używam).
Lepiej
Pewnie ,że lepiej. Ja już dawno się przesiadłem.
Problemem linuksa jest to ,że wielu ludzi nadal mysli, że to taki matrix z wyświetlanymi cyferkami tylko.
A tu nic bardziej mylnego, przecież to też okienkowy system, wiele dystrybucji do wyboru, no i za darmoche.
Wystarczy chcieć spróbować (a można przeciez zainstalować teraz łatwo go obok windowsa 'na probe').
Problemem linuksa jest to ,że wielu ludzi nadal mysli, że to taki matrix z wyświetlanymi cyferkami tylko.
A tu nic bardziej mylnego, przecież to też okienkowy system, wiele dystrybucji do wyboru, no i za darmoche.
Wystarczy chcieć spróbować (a można przeciez zainstalować teraz łatwo go obok windowsa 'na probe').
Niestety chodzenie po sprawdzonych stronach nie gwarantuje ochrony przez zarażeniem
U mnie ta plansza pojawiła się gdy oglądałam filmik na onetowskim VOD. Wcześniej tego dnia standardowo przejrzałam fb i wiadomości na Onecie, niczego nie instalowałam, nie klikałam w załączniki. Wirus zapisał się na dysku podszywając się pod skype'a (jako pojedynczy plik, bez żadnego folderu z datą i godziną utworzenia sprzed 15 minut). Nie działało uruchomienie trybu awaryjnego bo przy restarcie wirus zablokował klawiaturę na USB. Dopiero podłączenie klawiatury z tradycyjnym wejściem, usunięcie manualne zainfekowanego pliku i przeskanowanie antywirem i ccleanerem pomogło.
Miałem tego ,,WIRUSA,,
To jest wirus o nazwie WEELSOF jak ktoś tu napisał (Tryb awaryjny -> przywracanie systemu -> kawka dla uspokojenia -> format c:) to nie zawsze i każdemu zadziała. Jak dla mnie to najlepszym programem jest COMBOFIX. Ściągamy na innym komputerze i instalujemy na pendrive. Gdy program się zainstaluje to podpinamy naszego pendriva do portu usb i włączamy komputer w trybie awaryjnym z wierszem poleceń. W wierszu wpisujemy "NOTEPAD" i otwiera nam się notatnik. Szukamy naszego pendriva i włączamy ten program.
Na zdjęciu podane IP czytelnika
Nieprofesjonalne zachowanie Policji, tzn. Dyżurnego. Słuchając ostatnimi czasy doniesień medialnych i z własnych doświadczeń wysnuwam wniosek, że na stanowiskach Dyżurnych, Policja i Pogotowie obstawia najmniej kompetentnych i bezczelnych pracowników. Może za karę? Dziwię się, że jeszcze przełożeni tego nie zauważyli. To tak jakby w firmie na infolinii pracowali najgorsi pracownicy, a potem firma się dziwi, że opinia publiczna ma o nich złe zdanie. Kiedyś z tym problem miała np. TPSA. Widać niestety że służbami ratunkowymi dowodzą "betony" ze starego ustroju, a nie sprawni menedżerowie.
Czekać tylko jak za chwilę Rzecznik Policji przeprosi za takie zachowanie i uzna je za naganne - i słusznie.
P.S. może warto by zamazać załączony zrzut ekranowy by nie podawać danych czytelnika? :)
Czekać tylko jak za chwilę Rzecznik Policji przeprosi za takie zachowanie i uzna je za naganne - i słusznie.
P.S. może warto by zamazać załączony zrzut ekranowy by nie podawać danych czytelnika? :)
Problem znikomy
Jak się czyta nie które wypowiedzi to ręce opadają. Zero wiedzy na temat komputerów, oprogramowania , czy zabezpieczenia komputera. Taki wirus to dziecinada są mocniejsze wirusy. I jak się gość wypowiada wyłączyć komputer i odłączyć internet i niby po problemie
Szkoda słów. to może jeszcze inne części odpiąć? Twoim rozumieniu albo jak to by tradycyjnie zrobić iść do sklepu kupić nowy, bo nie ma się czasu na naprawę. bo to trzeba oddać na kilka dni. bo mu się nie chce bo coś tam. a najczęściej a nie ten to kupię 2 albo zgłoszę policji. jak by policja miała się czymś takim zajmować to w ogóle by nie było jej widać na ulicach bo każda/y musiał/a siedzieć przy biurku i sprawdzać dziecinade z każdym komputerem proponował bym zacząć od Microsoft i programisty.
A do tego od komputerów co mowi zeby dziennik zgrać wcześniejszy a jaka masz gwarancje ze we wszczesniejszym rejestrze nie masz wirusa rzekomego ?
Ale już żeby ustrzec się w całości wirusa rzekomego wystarczy spełnić 3 powody
1 zainstalować oryginalny system wraz z kluczem nie kopie windowsa
2 zainstalować roczny antyvirus i tu ważne pod dany system operacyjny
3 pilnować na bieżąco by baza była aktualizowana zgodnie z tym o co prosi system
4 synchronizowac z przeglądarka internetowa.
Szkoda słów. to może jeszcze inne części odpiąć? Twoim rozumieniu albo jak to by tradycyjnie zrobić iść do sklepu kupić nowy, bo nie ma się czasu na naprawę. bo to trzeba oddać na kilka dni. bo mu się nie chce bo coś tam. a najczęściej a nie ten to kupię 2 albo zgłoszę policji. jak by policja miała się czymś takim zajmować to w ogóle by nie było jej widać na ulicach bo każda/y musiał/a siedzieć przy biurku i sprawdzać dziecinade z każdym komputerem proponował bym zacząć od Microsoft i programisty.
A do tego od komputerów co mowi zeby dziennik zgrać wcześniejszy a jaka masz gwarancje ze we wszczesniejszym rejestrze nie masz wirusa rzekomego ?
Ale już żeby ustrzec się w całości wirusa rzekomego wystarczy spełnić 3 powody
1 zainstalować oryginalny system wraz z kluczem nie kopie windowsa
2 zainstalować roczny antyvirus i tu ważne pod dany system operacyjny
3 pilnować na bieżąco by baza była aktualizowana zgodnie z tym o co prosi system
4 synchronizowac z przeglądarka internetowa.
Pani Kasiu
Policja zgłoszenia nie przyjmuje i radzi wynająć dobrego informatyka. To wlasnie bezrobotni informatycy sa hakerami. Tak samo jak mechanicy samochodowi. Reperuja samochod ale tak ze za dwa miesiace zepsuje sie spowrotem. Jezeli wiekszosc mechanikow tak postepuje to tylko patrzec jak co raz wiecej klientow bedzie sie zglaszac spowrotem na serwisy i placic tym nieuczciwym mechanikom.
zakaz
a mnie wystarczy , że wyślę sam do siebie 110 maili z jedną literką w tekście , i zakazuje mi to pewnych wieśniackich stron erotycznych , tylko trzeba mieć na kompie pewną kombinację przeglądarek netowych . i wiedzieć cos jeszcze - może jak zapytacie to napiszę .
o ile wogóle to kogoś obchodzi , cóż , w hiszpanii juz ludziom opadły ręce , no ale jak inaczej walczyć z kryzysem ?
albo napiszę : herbatka ,czarno białe zdjęcia telefonem , herbatka , google -wikipedia - efekt golema , golem , herbatka , czarno białe zdjęcia , herbatka. to tyle w temacie .aha , no i mam netscape-a zainst. ;)
no a giełdaa? do góry , do góry ,he
o ile wogóle to kogoś obchodzi , cóż , w hiszpanii juz ludziom opadły ręce , no ale jak inaczej walczyć z kryzysem ?
albo napiszę : herbatka ,czarno białe zdjęcia telefonem , herbatka , google -wikipedia - efekt golema , golem , herbatka , czarno białe zdjęcia , herbatka. to tyle w temacie .aha , no i mam netscape-a zainst. ;)
no a giełdaa? do góry , do góry ,he
To zwykły wirus
Uruchom komputer w trybie awaryjnym, potem
uruchom, msconfig i wywalamy z autostartu dziwne wpisy.
potem http://www.Mks.Com.Pl i skanowanie on line i wywalamy wszelkie wirusy.
nie chodzimy po stronach porno!!!!!!
uruchom, msconfig i wywalamy z autostartu dziwne wpisy.
potem http://www.Mks.Com.Pl i skanowanie on line i wywalamy wszelkie wirusy.
nie chodzimy po stronach porno!!!!!!
Jak to usunąć
1. na Pendriwe nagrywamy na innym komputerze program OTL oraz plik .txt ze skryptem (patrz pkt.4)
2. uruchamiamy komputer w trybie awaryjnym (F8 przy rozruchu)
3. uruchamiamy program OTL
4. wykonujemy skrypt wklejajać go do OTL (wykonaj skrypt):
------------------------------------------------------------
:Files
C:\Users\\wgsdgsdgdsgsd.exe
C:\ProgramData\dsgsdgdsgdsgw.js
C:\Users\\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\runctf.lnk
C:\ProgramData\dsgsdgdsgdsgw.pad
:OTL
IE - HKU\S-1-5-21-1779969072-1003876053-709569916-1000\..\SearchScopes\{CFF4DB9B-135F-47c0-9269-B4C6572FD61A}: "URL" =
64bit-FF - HKEY_LOCAL_MACHINE\software\mozilla\Firefox\Extensions\\{336D0C35-8A85-403a-B9D2-65C292C39087}: C:\PROGRAM FILES\IB UPDATER\FIREFOX
O3:64bit: - HKLM\..\Toolbar: (no name) - Locked - No CLSID value found.
O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - Locked - No CLSID value found.
O16:64bit: - DPF: {8AD9C840-044E-11D1-B3E9-00805F499D93} (Java Plug-in 1.6.0_16)
O16:64bit: - DPF: {CAFEEFAC-0016-0000-0016-ABCDEFFEDCBA} (Java Plug-in 1.6.0_16)
O16:64bit: - DPF: {CAFEEFAC-FFFF-FFFF-FFFF-ABCDEFFEDCBA} (Java Plug-in 1.6.0_16)
O16 - DPF: {8AD9C840-044E-11D1-B3E9-00805F499D93} (Reg Error: Value error.)
O16 - DPF: {CAFEEFAC-0016-0000-0016-ABCDEFFEDCBA} (Java Plug-in 1.6.0_16)
O16 - DPF: {CAFEEFAC-FFFF-FFFF-FFFF-ABCDEFFEDCBA} (Java Plug-in 10.10.2)
:Commands
-------------------------------------------------------------
5. po zakonczeniu dzialania OTL restartujemy kompa i skanujemy dodatkowo programem ComboFix
2. uruchamiamy komputer w trybie awaryjnym (F8 przy rozruchu)
3. uruchamiamy program OTL
4. wykonujemy skrypt wklejajać go do OTL (wykonaj skrypt):
------------------------------------------------------------
:Files
C:\Users\\wgsdgsdgdsgsd.exe
C:\ProgramData\dsgsdgdsgdsgw.js
C:\Users\\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\runctf.lnk
C:\ProgramData\dsgsdgdsgdsgw.pad
:OTL
IE - HKU\S-1-5-21-1779969072-1003876053-709569916-1000\..\SearchScopes\{CFF4DB9B-135F-47c0-9269-B4C6572FD61A}: "URL" =
64bit-FF - HKEY_LOCAL_MACHINE\software\mozilla\Firefox\Extensions\\{336D0C35-8A85-403a-B9D2-65C292C39087}: C:\PROGRAM FILES\IB UPDATER\FIREFOX
O3:64bit: - HKLM\..\Toolbar: (no name) - Locked - No CLSID value found.
O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - Locked - No CLSID value found.
O16:64bit: - DPF: {8AD9C840-044E-11D1-B3E9-00805F499D93} (Java Plug-in 1.6.0_16)
O16:64bit: - DPF: {CAFEEFAC-0016-0000-0016-ABCDEFFEDCBA} (Java Plug-in 1.6.0_16)
O16:64bit: - DPF: {CAFEEFAC-FFFF-FFFF-FFFF-ABCDEFFEDCBA} (Java Plug-in 1.6.0_16)
O16 - DPF: {8AD9C840-044E-11D1-B3E9-00805F499D93} (Reg Error: Value error.)
O16 - DPF: {CAFEEFAC-0016-0000-0016-ABCDEFFEDCBA} (Java Plug-in 1.6.0_16)
O16 - DPF: {CAFEEFAC-FFFF-FFFF-FFFF-ABCDEFFEDCBA} (Java Plug-in 10.10.2)
:Commands
-------------------------------------------------------------
5. po zakonczeniu dzialania OTL restartujemy kompa i skanujemy dodatkowo programem ComboFix
Następny. Zrozum, że uruchomienie w trybie awaryjnym może nie zadziałać. Chyba najprostszym rozwiązaniem jest nagranie na płytę bądź dysk usb Kaspersky Rescue Disk i zbootowanie kompa z CD bądź usb, następnie przeskanowanie dysku systemowego dołączonym oprogramowaniem i wywalenie zainfekowanych plików, robimy restart i gotowe.
JUZ WIEM
ja zrobilem tak:
mam notebooka wiec wcisnalem guzik wlaczajacy komputer wyskoczylo mi okienko o wymuszeniu zmakniecia systemu i dalem anuluj.. i moge korzystac normalnie potem panel sterowania - przywroc system dalem z przed 2 dni i dziala! wszystko robilem przy odlaczonym necie. teraz scan antywirusem np. comodo
ps. polecam wszystkim na zas zakleic kamere
mam notebooka wiec wcisnalem guzik wlaczajacy komputer wyskoczylo mi okienko o wymuszeniu zmakniecia systemu i dalem anuluj.. i moge korzystac normalnie potem panel sterowania - przywroc system dalem z przed 2 dni i dziala! wszystko robilem przy odlaczonym necie. teraz scan antywirusem np. comodo
ps. polecam wszystkim na zas zakleic kamere
Jaki format!?
Nie wiem skąd pomysł na format C! Brak wiedzy na temat funkcjonowania komputerów może tylko podsuwać takie propozycję. Po pierwsze należy odciąć dostęp do internetu i następnie w trybie offline wgrać nawet darmową wersję dobrego programu antywirusowego np. F-Secure Internet Security. Następnym krokiem jest przeprowadzenie skanowania dysku i usunięcia 3 zakażonych plików.
Dziękuję
Dobranoc
Dziękuję
Dobranoc
Dziwactwo przeczytaj dokonca podziel sie opinia...
to samo mialem ale odrazu domyslilem sie ze to nie policja iq - podobno wysokie :D
odpalilem kompa w trybie awaryjnym jak pokazal sie polpit to bardzo szybko alt+del+ctrl.
popatrzylem na procesy jeden dziwny wlasnie sie zaladowal to szybko zakoncz. komp dziala ale w trybie awaryjnym i tylko ten raz co szybko zamknelem ta aplikacje. start szukaj nazwa tej aplikacji i znajdz...
to co znalazlo usunelem.
Odpalilem kompa i znow sszybko alt+del+ctrol i znowu patrze podejrzyny proces sie laduje ale po tym co zrobilem w trybie awaryjnym zdarzylem go znowy zamknac i system odpalil sie noramalnie...
najnowszy eset i inne programy nic nie znalazly sciagnelem malo znany anty wirus AVIRA time trial znalazl tego wirusa odrazu :D nawet nie ma polskiej wersji jezykowej.
Komputer dziala miodzio lodzio... anty wirus juz zostal ta AVIRA ... eset , nod , kasperski nic nie znalazly a ten tak. dziwne?! jedyny program ktory nie na polski rynek a te co sa na polski rynek ignorowaly tego virusa! jaki wniosek ciche przyzwolenie?!
odpalilem kompa w trybie awaryjnym jak pokazal sie polpit to bardzo szybko alt+del+ctrl.
popatrzylem na procesy jeden dziwny wlasnie sie zaladowal to szybko zakoncz. komp dziala ale w trybie awaryjnym i tylko ten raz co szybko zamknelem ta aplikacje. start szukaj nazwa tej aplikacji i znajdz...
to co znalazlo usunelem.
Odpalilem kompa i znow sszybko alt+del+ctrol i znowu patrze podejrzyny proces sie laduje ale po tym co zrobilem w trybie awaryjnym zdarzylem go znowy zamknac i system odpalil sie noramalnie...
najnowszy eset i inne programy nic nie znalazly sciagnelem malo znany anty wirus AVIRA time trial znalazl tego wirusa odrazu :D nawet nie ma polskiej wersji jezykowej.
Komputer dziala miodzio lodzio... anty wirus juz zostal ta AVIRA ... eset , nod , kasperski nic nie znalazly a ten tak. dziwne?! jedyny program ktory nie na polski rynek a te co sa na polski rynek ignorowaly tego virusa! jaki wniosek ciche przyzwolenie?!
nowa wersja virusa
kilka dni temu dorwałem to samo dziadostwo...
zmodyfikowane tryb awaryjny wyłączony (po przejściu w tryb awaryjny komputer się restartuje)
oto rozwiązanie tego problemu na które sam wpadłem:
odłączony internet- włączamy kompa, wirus się nie uaktywni wiec mamy dostęp do całego systemu , proponuje przywracanie systemu lub dowolny program typu ccliner lub awdcliner 100% powodzenia. Restart kompa i wszystko śmiga
POZDRAWIAM
zmodyfikowane tryb awaryjny wyłączony (po przejściu w tryb awaryjny komputer się restartuje)
oto rozwiązanie tego problemu na które sam wpadłem:
odłączony internet- włączamy kompa, wirus się nie uaktywni wiec mamy dostęp do całego systemu , proponuje przywracanie systemu lub dowolny program typu ccliner lub awdcliner 100% powodzenia. Restart kompa i wszystko śmiga
POZDRAWIAM
zablokowno mi komputer juz 2raz za ogladanie filmow
Witam
Juz raz kontaktowalem sie z policja w sprawie blokowania komputerow przez wirus,dzis mialem to samo, w naglowku byly odznaki policji i zdjecie naszego prezydenta, pytam: czy naprawde policja nie moze nic z tym zrobic? Bo to sie bedzie powtarzalo, osoba ktora zobaczy to 1 raz to naprawde jest gotowa zaplacic, tylko jest problem z dostepem do takiego przelewu. Naszczescie usuniecie takiego wirusa nie jest konieczna wizyta u informatyka,pozbycie sie go jest bardzo proste... w razie pomocy prosze o kontakt
Juz raz kontaktowalem sie z policja w sprawie blokowania komputerow przez wirus,dzis mialem to samo, w naglowku byly odznaki policji i zdjecie naszego prezydenta, pytam: czy naprawde policja nie moze nic z tym zrobic? Bo to sie bedzie powtarzalo, osoba ktora zobaczy to 1 raz to naprawde jest gotowa zaplacic, tylko jest problem z dostepem do takiego przelewu. Naszczescie usuniecie takiego wirusa nie jest konieczna wizyta u informatyka,pozbycie sie go jest bardzo proste... w razie pomocy prosze o kontakt
Porada
Wyłączyć komp głównym wyłącznikiem.Włączyć..Uruchomić w "tryb normalny".Później wejść w "Narzędzia" i usunąć "Historię" (wybraną indywidualnie bo można stracić hasła do kont pocztowych itp.) I... komp hula!Zalecam stosowanie CCleaner v5.155513 oraz Odkurzacz13 do czysczenia dysków w kompie.Wyrzucają wszystkie śmieci.Pozdro :-)
Ależ sposoby mają już przestępcy! Rzeczywiście trzeba uważać w sieci również.
Coraz więcej takich wirusów, niestety. Trzeba się odpowiednio zabezpieczać za wczasu.
przywracanie danych http://www.stc-polska.pl