Widok

Podwyżka cen biletów SKM i POLREGIO

Zgodnie z decyzją Marszałka Województwa, od 1 sierpnia znacząco wzrosną ceny biletów Taryfy Pomorskiej.
Średnio podwyżka wyniesie 15 proc. Oznacza to, że np. najtańszy bilet normalny w strefie do 6 km kosztować będzie 4,80 zł. Natomiast za bilet z Gdańska do Słupska (121 km) zapłacimy 28,30 zł.
Ile jeszcze wytrzymamy? Marszałek ciągle podwyższa ceny biletów oraz odmawia SKM nowego taboru, a ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli ktoś myślał, że przejdzie suchą stopą

w dobie inflacji to się myli. Hamowanie inflacji zajmuje kilka lat. Będziemy biednieć wszyscy. My i nasze dzieci. Nie ma innej drogi.
popieram tę opinię 54 nie zgadzam się z tą opinią 2

....

SKM należy do Marszałka ?
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Do PKP

Czyli generalnie rząd karze marszałkowi, marszałek prezesowi spółki, a prezes wszystko przyklepie, byle nie spaść ze stołka na rzecz kolejnego przyklepywacza.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Słyszałem, że komunikacja miejska jest tańsza niż samochód

Moja droga do pracy to 16km w jedną stronę. Przy spalaniu 5,5l/km dojazd tu i tam kosztuje mnie 13zł. Komunikacją miejską wyniesie to 15zł + koszt autobusu z domu do dworca i z dworca do pracy czyli 25zł. Autem łączny czas jazdy w dwie strony trwa 40 minut. Komunikacją miejską (razem z oczekiwaniem) 60 minut, ale w jedną stronę XD Ma ktoś coś do dodania? :)
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 8

Pasażer

Ja mam miesięczny i roczny niewidoczny
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pasażer

Mnie to nie dotyczy ja mam miesięczny
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jakies dwa miesiace temu PO mówiło

Gdybyśmy rzadzili nie byłoby żadnych podwyżek
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

15 zł przy bilecie miesięcznym czy jednorazowych?

Koszt amortyzacji pojazdu, napraw, OC, przeglądu itp też brałeś pod uwagę i są uwzględnione w 13 zł?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Państwo nie ma prawa zakazać prywatnej firmie podnoszenia cen swoich usług.

Każdy przedsiębiorca przerzuca inflację na klienta, bo właściciel nie będzie dopłacał do swojego interesu. Podstawy ekonomii się kłaniają.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Taryfa Polregio jest dla niektórych km tańsza

Taryfa tradycyjna ogólnopolska Polregio
Np 19 km - 7,9 zł a według Taryfy Pom 9 zł
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tylko ekomaniacy będą za miejska
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

SKM należy do PKP

Ale realizuje przewozy na zlecenie Marszałka i to on decyduje o cenach biletów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ależ oczywiście że może.

W polskim porządku prawnym istnieje coś takiego jak cena maksymalna. Podstawy prawa się kłaniają.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak już, to ,,każe,,!

Za co ma karać? A kolejność jest odwrotna! SKM i PolRegio występują do UMWP o zmianę taryfy.

Moment moment...

Po1 nie każdy ma diesla który pali 5,5/100, po 2 liczysz bilet dzienny czy miesięczny? Bo gdyby ktoś dzień w dzień jeździł do pracy tylko kupując dzienne bilety to powodzenia życzę. Osobiście mam VW Polo 1.4 w benzynie bez turbo, który w mieście pali ok 9l/100km bo sorry, nie stać mnie na nowe auto. Wykupuje miesięczny i bardzo mi się to opłaca, chociaż wkurza mnie ze zabrano mi bilet pon-pt i kazano płacić chyba 109zł zamiast 90zł.

Miesięczny

Miesięczny kosztuje około 100zl, 5zl dziennie w obie strony ci wychodzi, a jak tym samym biletem jeszcze na zakupy pojedziesz, jeszcze taniej xD więc nie wiem co to za głupie wyliczenie powyżej? 15zl ? Kupując 3x różne bilety czy co
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry