Widok
ogolnie mowi , opowiada, czasem cos pyta, ogolnie u Pani Ewy bez stresu. życiowa kobieta.
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
Pewnie, że najlepiej Poradnię Rodzinną zrobić ekspresowo, zaliczyć, odbębnić, zdobyć pieczątkę i mieć święty spokój. Są inne ważniejsze sprawy związane z przygotowaniami ślubu i wesela np dekoracje, fryzury, make-upy itp. A tak, to tylko kompletna strata czasu i niepotrzebne zawracanie głowy.
Jednak może warto zastanowić się chociaż przez chwilę, choćby dlatego, że nikt nie zmusza do stosowania metody prezentowanej w PR. Może to jedyna okazja, by przypomnieć sobie trochę wiadomości z zakresu fizjologii, by wsłuchać się w siebie i na własnej skórze przekonać się, że właśnie tak jest, że skok temp. to nie bzdura wyssana z palca, że ze mną wszystko ok. (oczywiście, że łatwiej, wygodniej i szybciej jest kupić sobie test owulacyjny:). Co tu dużo mówić, z ta naszą świadomością nie jest najlepiej. Być może, to również jedyna okazja dla naszych narzeczonych, których wiadomości z biologii nierzadko zatrzymały się na etapie rozmnażania pantofelka, by dowiedzieli się trochę więcej na temat roli i funkcji układu hormonalnego. Do przemyślenia.
Jednak może warto zastanowić się chociaż przez chwilę, choćby dlatego, że nikt nie zmusza do stosowania metody prezentowanej w PR. Może to jedyna okazja, by przypomnieć sobie trochę wiadomości z zakresu fizjologii, by wsłuchać się w siebie i na własnej skórze przekonać się, że właśnie tak jest, że skok temp. to nie bzdura wyssana z palca, że ze mną wszystko ok. (oczywiście, że łatwiej, wygodniej i szybciej jest kupić sobie test owulacyjny:). Co tu dużo mówić, z ta naszą świadomością nie jest najlepiej. Być może, to również jedyna okazja dla naszych narzeczonych, których wiadomości z biologii nierzadko zatrzymały się na etapie rozmnażania pantofelka, by dowiedzieli się trochę więcej na temat roli i funkcji układu hormonalnego. Do przemyślenia.
popieram Irydę. To jest indywidualna sprawa, ale warto zastanowic sie chociaz nad kwestiami poruszanymi na spotkaniach i poznać metodę NPR, a na to niestety nie wystarczy odbębnić jedno spotkanie za stówkę;) Bylam z narzeczonym na trzech spotkaniach u Jezuitów w Gdyni i kobieta prowadząca jest godna polecenia. Nie powiem, zmienila nasze podejscie do antykoncepcji - calkowicie ją odrzucilismy, co wczesniej bylo dla nas nie do pomyslenia... Teraz uwazamy oboje, że na zdrowie nam, a zwlaszcza mnie to wyjdzie. Szkoda tylko, że tak wiele osób się z nas naśmiewa;) ale trudno, każdy ma prawo do własnych decyzji.:)
hmm .... aż się wypowiem. nie uważam naturalne metody planowania rodzina za bzdurę wręcz przeciwnie - duzo o tym czytaliśmy itd, ale te 3 spotkania w poradni rodzinnej przed ślubem to bzdura. po pierwsze już samo to że trzeba to "odbębnić" dla pieczątki - zniechęca. p[o drugie babeczka z którą my się spotkaliśmy dwa razy spóżniła się na spotkanie a raz zupełnie zapomniała..... jest to dla mnie brak szacunku - jak takie spotkania i taką osobe traktowac powaznie? po trzecie pierwsza godzinę spędziliśmy na "rozmowach" o miłości............ o samej metodzie mówiliśmy krótko i zwięźle... za to na temat tego jakie "spustoszenie" sieje antykoncepcja hormonalna mogła mówić wiele............. i pamietajcie kobietki .... rak to tylko i wyłącznie skutek stosowania antykoncepcji hormonalnej i uwaga prezerwatyw............ więc poradnia rodzinna czy nauka o naturalnym planmowaniu rodziny ok czemu nie, cała otoczka - bzdura i strata czasu.
z naszej poradni to raczek dowiedzielismy sie jak posiadac dziecko, nie uwazam, ze zmarnowany, choc szybki czas. kazdy podchodzi indywidualnie, na 3 spotkaniu u dominikanow byl jeszzce pan z ich poradni i powiem szczerze oddany sprawie tak bardzoe (od 20 lat prowadzi) ze az bylo to niesmaczne - zbyt fizjologiczne i dla mnie niezbyt dobra forma opowiadania o kobiecej fizjologii przy tak licznej obecnosci mezczyzn...
Ja np jestem po maturze z biologii na poziomie rozszerzonym i cały cykl kobiety łącznie właśnie z planowaniem powiększenia rodziny miałam w liceum bo to jakby nie patrzeć wywodzi się z tej dziedziny i jest dość ważnym elementem. Dla mnie nie jest to nic nowego i sądzę, że nie będę musiała siedzieć nad tym godzinami.
I nie uważam że poradnia odbyta w jedno (podkreślmy TRZYGODZINNE) spotkanie jest tylko jej odbębnieniem. Jak nie mam ochoty do dentysty chodzić trzy razy to umawiam się na potrójną wizyte. Robię co trzeba i tyle. Nigdzie nie jest powiedziane że w trakcie jednego trzygodzinnego spotkania mniej człowiek się dowiaduje niż w trakcie trzech jednogodzinnych..
Co do antykoncepcji hormonalnej to można się kłocić, temat rzeka. Ale niektóre dziewczyny stosują ją ze wzgledów zdrowotnych.
Czy się stosuje hormonalną metodę czy nie, warto się badać systematycznie, łatwiej jest wtedy zapobiegać jakimkolwiek zmianom.
I nie uważam że poradnia odbyta w jedno (podkreślmy TRZYGODZINNE) spotkanie jest tylko jej odbębnieniem. Jak nie mam ochoty do dentysty chodzić trzy razy to umawiam się na potrójną wizyte. Robię co trzeba i tyle. Nigdzie nie jest powiedziane że w trakcie jednego trzygodzinnego spotkania mniej człowiek się dowiaduje niż w trakcie trzech jednogodzinnych..
Co do antykoncepcji hormonalnej to można się kłocić, temat rzeka. Ale niektóre dziewczyny stosują ją ze wzgledów zdrowotnych.
Czy się stosuje hormonalną metodę czy nie, warto się badać systematycznie, łatwiej jest wtedy zapobiegać jakimkolwiek zmianom.
Poradnictwo małżeńskie: prowadzi p. Ewa Jakubiak, kontakt indywidualny z parą przygotowującą się do małżeństwa, termin do uzgodnienia pod nr tel. 58/303 72 86 lub 792 007 538
w Ignacym Loyoli na Oruni
w Ignacym Loyoli na Oruni
To nie poradnia, ale polecam kursy weekendowe z nauk przedmałżeńskich, są intensywne i ciekawie prowadzone, jest czas na refleksje, rozmowy, trochę warsztatowe zajęcia, parafia Joachima i Anny w Gdańsku Letnicy, prowadzone są przez małżeństwa i księdza. terminy : 1. 11 - 13 kwietnia
2. 30 maja - 1 czerwca , Zgłoszenia i bliższe informacje: e-mail: kurswczs@gmail.com, koszt 160 z,
2. 30 maja - 1 czerwca , Zgłoszenia i bliższe informacje: e-mail: kurswczs@gmail.com, koszt 160 z,
To nie poradnia, ale polecam kursy weekendowe z nauk przedmałżeńskich, są intensywne i ciekawie prowadzone, jest czas na refleksje, rozmowy, trochę warsztatowe zajęcia, parafia Joachima i Anny w Gdańsku Letnicy, prowadzone są przez małżeństwa i księdza. termin 24-26 kwietnia. Zgłoszenia i bliższe informacje: e-mail: kurswczs@gmail.com, koszt 180 zł od pary (posiłki, materiały itp.).