Widok

Posprzątane

Kultura Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Posprzątane .
Sarah Ruhl Posprzątane (The Clean House) Przekład: Małgorzata Semil Główna bohaterka sztuki Posprzątane, Laine, to lekarka cierpiąca na obsesyjną wręcz potrzebę porządku. Zmusza swoich najbliższych do funkcjonowania według ściśle określonych zasad. W konsekwencji obraca się to przeciwko niej. Mąż porzuca ją dla innej kobiety, pokojówka odmawia wykonywania obowiązków, a siostra ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Posprzątane

Spektakl podobał mi się.Bardzo dobry pomysł z przeniesieniem sceny na środeki muzyka cudowna .Ogromne brawa dla Wandy Neuman i Anny Kociarz ! Krzysztof Gordon drętwy niestety -najlepiej wypadł jako polarnik.To rola nie dla niego.

Spektakl ciekawy, zabawny> Dorota Kolak znakomita. Niestety Gordon nie wypał zbyt dobrze. Świetna oprawa muzyczna. Lepszy piewszy akt, w drugim spadło trochę napięcie, są dłużyzny.

wspaniała muzyka!!!

Miguel Angelo!Dziekuję Ci za tą muzykę!Smutek, żal, rozgoryczenie, samotność, niespełnienie.............dlaczego zamartwiać się w ciszy, pogrążać się w bólu w ciszy(jak to zwykle się czyni).Przecierz można tak jak w "posprzątane"!!!!!!
Cudowna muzyka!!!!Pomaga przezywać inaczej......

do kogo ten spektakl?

Chciałam obejrzec ten spektakl, ale mam 16 lat i nie wiem czy spektakl nie bedzie dla mnie zbyt cięzki, albo po prostu zbyt trudny dla mojego nastoletniego umysłu... Jak myślicie?

Moim zdaniem, spektakl nie będzie ani zbyt trudny, ani zbyt ciężki:)

Pozdrawiam
(Sławomir Czarnecki, Dział Promocji i Marketingu, Teatr Wybrzeże)

o posprzątanym...

spektakl swoje plusy i minusy ma...
plusem aktorstwo, choć z jednym minusem - postać any zagrana bez jednej prawdziwej nuty, histeryczna, manieryczna, twardo ciosana. pomyłka obsadowa. razi szczególnie na tle kolak, kociarz i neumann...
akt drugi ustępuje miejsca pierwszemu - jeden z powodów wyżej... jest też - prosto rzecz ujmując - nudniejszy i bardziej telenowelowy. brak dowcipu znanego z pierwszego aktu.
muzyka - cudowna.
scenografia - dyskretna i elegancka.

Gratulacje dla Pani Wandy Neumann!!

Wspaniała gra aktorska Pani Wandy Neumann!!! GRATULACJE !!! Również reszta obsady zaprezentowała wysoki poziom warsztatu aktorskiego. Dobry pomysł z umieszczeniem sceny pośrodku widowni. Sztuka interesująca z ciekawym spojrzeniem na problemy z jakimi muszą zmierzyć się bohaterzy. Całości dopełnia odpowiednia oprawa muzyczna, choć zastrzeżenia budzi nadmiernie wydłużona scena z ogłuszającym dźwiękiem wiejącego wiatru w której Charles poszukuje drzewa dla swojej ukochanej. Gorąco polecam !!!

hala--nie--chala---nie--chała

tzn, tresc nudna, muzyka taka jak w radio niemalze, gra aktorska pelna sztucznosci i tzw sztuczek aktorskich, mialam ochote wyjsc, ale umiejscowilam sie w srodku rzedu.....((( ok, przyznaje racje, ze najmlodsza aktorka, grajaca brazylijke wywierala pewne wrazenie (uroda, sposob bycia), choc rowniez przynudzala momentami........
czytam teraz komentarze i zastanawiam sie czy ze mna wszystko ok? przeciez tym wszystkim komentatorom to sie bardzo podobalo!!!???!!!! O! Rany!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Smutna telenowela

i to na dodatek brazylijska. Tak to wygląda, ale tylko z pozoru. W rzeczywistości jest to spektakl o nadmiarze radości, która przeradza się stopniowo w najtragiczniejszą tragedię powodującą wokół ogromne spustoszenie i niebywały moralny i obyczajowy chaos. Każda aktorka grająca w tej sztuce otrzymała postać - kreację skrojoną na swoją miarę i dobraną do indywidualnych umiejętności, ale jest w tym dramacie jedna niezwykle utalentowana -prawdziwa gwiazda przedstawienia - Anna Kociarz grająca nieco zdezorientowaną życiowo, prostą i rozkojarzoną Mathildę wprost rewelacyjnie - po prostu po mistrzowsku i bardzo wyraziście - tak jakby to wcale nie była Anna Kociarz tylko zupełnie nieznajoma dziewczyna z brazylijskiej prowincji.

ehh

spektakl nie jest dla nikogo ani za trudny ani za ciężki.

zauważyłam, że negatywne opinie sa usuwane, więc autorzy złych opinii - nie dziwcie się, że "wszystkim" się podoba.

Spektakl jest o niczym. Nudny, banalny dowcip, żenujący scenariusz, spodoba się miłośnikom telenoweli.

Dziwię się, że p. Kolak zgodziła się zagrać w czymś takim..

znakomita sztuka!!!!!!!!!

Neuman jak diva!!!!!!!Sugeruje dla wszystkich!!!!!Szkoda, że nie gracie w Poznaniu!!!!!!Dzięki muzyce sztuka wprowadza nas w odpowiedni klimat......bo jest naprawde doskonała!!!!!!!!!Wszyscy muszą to zobaczyć!!!!........przjedźcie do Poznania...a potem do Koszalina...tam mieszka moja ciocia!!!!!

mhm...bez rewelacji

Mhm...przyznam,że liczyłam na to że będę częściej się śmiać. Dowci banalny, momentami dłużyzny, muzyka momentami fajna, ale dużo częściej miałam wrażenie jakiegoś kiczu. Dzięki bogu gra aktorów może podciagnać ocene tego spektaklu...gratulacje dla Anny Kociarz i dla Doroty Kolak!

super

spektakl super

wspaniały

jestem pod wrażeniem, najlepszy spektakl w tym teatrze. Świetni aktorzy, rewelacyjna Maria Mielnikow, Wanda Neuman, Ania Kociarz. Może tylko panią Kolak możnaby zastąpić inną aktorką, bo ciągle gra to samo. Spektakl gorąco polecam

niedoczekam się

Byłem już dwa razy na Posprzątanym i chciałem iść znowu, ale grane będzie dopiero w lipcu, nie doczekam się. To wspaniały spektakl, znakomita rola pani Mielnikow, można ją oglądać i słuchać godzinami. W tym spektaklu jestem nawet skłonny strawić p. Kolak. Czemu nie gracie Posprzątaneeeee

wspaniała Ann

jestem eanką aktorstwa pani Mielnikow, to wspaniała aktorka, ostatnie role są doskonałe - pani Wilde, Beatrycze i teraz Ann. Nawet jak dołączyła do obsady Nie teraz.... ( udało mi się dostać bilety), to spektakl dużo zyskał. Chciałbym częściej oglądać tę wspaniałą aktorkę

dziękuję za Anne

Dziękuję aktorce za wzruszenia, i doznania estetyczne. Dziękuję za spektakl.

???

słucham???
podejrzewam, że peany na cześć gry pani Mielnikow wysłali tejże przyjaciele... pomijając niestosowność porównywania klasy aktorskiej Kolak i Mielnikow - samo nazywanie roli Any wykonaniu aktorki wybitną to nadużycie... nie trzeba być teatrologiem...

teatry w gdansku

bardzo miłe i niezobowiazyjace. kolak jak zwykle interesujaca, a pani mielnikow, o ktora tyle tu szumu, wg mnie bardzo ladnie prezentuje sie na scenie (od lat zreszta) i tyle o niej.
siedzca na widowni tetaru kameralnego zdalem sobie sprawe, w jakiej dziurze mieszkamy: w tym miescie nie ma ani jednego budynku na miate XXI, ba na miare drugiej polowy XX wieku. wszystko tymczasowe, prowizoryczne: Wybrzeze, Miniatura, Opera. I pewnie nie ma sznas na nowe budynki, bo tetaz władza bedzie stawiac stadiony...

posprzątane

świetne, do tego muzyka calkowicie odświeża umysł, czy ktos zidentyfikował kawałaki, szczególnie pierwsza trójkę? z góry dziekuję za info

Fotele?

Jakie znaczenie mają fotele?
a jednak :)

jak sztuka jest dobra, mogę siedzieć nawet na schodach, czy żyrandolu.

złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy....przy złej sztuce najbardziej drażnią fotele, które nie potrafią zrekompensować zdegustowania wydarzeniami na scenie

polecam

warto dla: katharsis- tym razem w akcie sprzątania;) , cisu z alaski, muzyki (m.in. tango 'Por una cabeza'!!!), mew na tarasie Any, sprzątaczki 'kochającej' sprzątać, 12 letniej rybki... szczerze się dziś uśmiałam i wzruszyłam.

świetna sztuka

wiele powodów do śmiechu, ale również do przemysleń czy wzruszeń, a do tego piękna muzyka - czego chcieć więcej!!? wybrałam się z grupką znajomych i naprawdę świetnie się bawiliśmy,
GORĄCO POLECAM

Fotele?!

Chyba się nam wszystkim w głowach poprzewracało od tego komercjonalizmu multikinowego... Teraz ludzie idą do kina i teatru (!), żeby ocenić jakość foteli... Jeszcze parę lat temu nikomu by to nawet nie przyszło do głowy, prawda? Czyżby ludziom zdelikatniały tyłki? Nie siedzą tam przecież cały dzień w tych nieprzyzwoicie niewygodnych fotelach, którym to tak daleko do Europy... A nazwać Sopot - najpiękniejsze miasto na świecie - dziurą?!!! Za nic w świecie nie chciałabym, aby zamiast starych budynków i "tych okropnych foteli" pojawiły się "nowoczesne" i "europejskie" pudła z tektury - bez gustu, historii i duszy, od których aż zaczyna się roić naokoło. Niestety, mam wrażenie, że niedługo zaczniemy narzekać, że w teatrze nie sprzedają popkornu, potem że przy fotelach nie ma pojemnika z popkornem, a następnie że popkorn sam nie wjeżdża nam do ust... Quo vadis, człowieku?!

śmiech przez łzy

Postawy życiowe reprezentowane przez Mathilde-radosną i otwartą (mimo problemow materialnych), wiecznie zapracowaną, zestresowaną Lane nie korzystającą z uroków życia, oraz paranoiczkę Virginie -skonfrontowane z problemem nie do rozwiązania, który staje sie przyczynkiem do zjednoczenia tak rożnych osobowości. świetnie przedstawiona typowa męska reakcja na pokonanie przeszkody nie do pokonania ;) POLECAM !

Muzyka

Muzykę mogę przesłać na mail.

rewelacja!!!!gorąco polecam..ta sztuka naprawdę potrafi oderwać człowieka od spraw przyziemnych i przenieść gdzieś ponad, ponad..

posprzątane

Miałam nieodparte wrażenie ,że sztukę napisano na podstawie mojego dotychczasowego życia, choć nie do końca przypominam Panią doktor. Był to dzień z najbliższymi memu sercu, pełen radości i uśmiechu, taka eskapada ku życiu. Wam dziękuję za uzmysłowienie mi niektórych spraw i udany wieczór. Z pozdrowieniami:)

SUPER!

Śmiałam się, płakałam. Poruszająca sztuka, świetna muzyka i kreacje aktorskie. Polecam!

Na plus

Spektakl bardzo mi się podobał. Znakomita gra aktorów, sporo śmiechu, ale nie głupawa fabuła. Polecam

odkupię 2 bilety 24.01.2009

Może ktoś zmienił plany na sobotni wieczór, chętnie odkupię 2 bilety na "Posprzątane"
506 117 120

muzyka

Czy ktoś zna tytuły piosenek z tego spektaklu? Bardzo mi na tym zależy. Z góry dziękuje.

Bilety

Dostanę bilety w dzień spektaklu?

Tak!

Bardzo, bardzo przyjemna sztuka - zabawna, ale nie głupkowata, do tego świetna Dorota Kolak, którą od teraz będę wielbić i chodzić na wszystkie spektakle, w których zagra! Podobała mi się też Anna Kociarz jako brazylijska służąca ("Podłoga brudna, patrzę na sufit - zawsze czysty." :D), wszystko lekkie, śmieszne - mój odbiór jest jak najbardziej pozytywny.

Muzyka

Spektakl rewelacja gra aktorów, muzyka również. Czy ktoś wie na jakiej stronce można posłuchac muzyki z tego spektaklu? Byla niesamowita :)

Bilety na 24.05.2009 niedziela 19.00

Sprzedam 2 bilety na niedzielę 24.05.2009, godz. 19. Scena Kameralna, Sopot
606-137-880

Bilety na 19 czerwca piątek

Kupię lub przejmę rezerwację na 2-3 bilety na piątek na 19 czerwca. tel. 607348340

lato

Spektakl bardzo ciekawy. Niestety Teatr nieprzygotowany na letnie temperatury, ok 30c brak nawiewu, klimatyzacji co obniża wrtość całości. Bardzo zła widoczność z dalszych rzędów, siedzenia stare i niewygodne.

Na szczęście spektakl na tyle dobry, że zapomina się o tych wszystkich niewygodach i i tak można się świetnie bawić!

Przychylam się do wypowiedzi Pauliny.
Ze względu na złe warunki (wysoka temperatura, duchota, brak powietrza), jakie panowały na Małej Scenie w Sopocie musieliśmy opuścić salę z powodu pogarszającego się samopoczucia w obawie o utratę przytomności.

PO PROSTU BOMBA

BYŁEM 3 LATA TEMU I BARDZO MI SIĘ MARZY UDAC SIĘ PO RAZ KOLEJNY NIESTETY MOJA NIEPEŁNOSPRAWNOŚĆ NIE POZWALA NA TAKĄ PODRÓŻ ( NIE MAM JAK ) ALE POLECAM WSZYSTKIM, PO PROSTU SUPER NAJLEPSZA JAK DLA MNIE DOROTA KOLAK CUDNIE GRA MUZYKA SUPER
do góry