Widok
Poszukuję księdza niemieckojęzycznego w Trójmieście! Ktoś może podpowiedzieć?
Hej, szukam księdza niemieckojęzycznego, który poprowadziłby mszę podczas mojego ślubu ze Szwajcarem. Niestety nie mówi on jeszcze po polsku jak i jego goście więc chciałabym żeby msza była polsko-niemiecka. Niestety zupełnie nie mogę nic znaleźć, może ktoś ma jakieś doświadczenia? Najlepiej jeszcze opinie, bo oprócz języka niemieckiego chciałabym oczywiście żeby ksiądz umiał pięknie poprowadzić mszę , wygłosić mądre kazanie:) dzięki
Witaj Kora! Miałam podobny "problem" ;) Koniec końców mieliśmy dwóch księży. Jeden poprowadził Mszę Świętą w języku polskim, a drugi ceremonię ślubną w języku niemieckim. To drobne "zamieszanie" było spowodowane różnicą wyznaniową i "dodatkowymi" chrzcinami naszego dziecka. Ksiądz, który prowadził cześć niemiecką, to ksiądz Marek z kościoła w Gdańsku na Łąkowej (dokładniejszych danych niestety nie mam). Ksiądz naprawdę świetny i mądry. Gorąco polecam. Mam nadzieję, że Ci to pomoże. Powodzenia i dużo szczęścia na nowej drodze życia :)
Dzięki wielkie Joanna za odp. Znalazłam ten kościół " Parafia Rzymsko-Katolicka Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny w Gdańsku" tylko żadnego księdza Marka nie ma przynajmniej na liście na astronie, ale zadzownię to może się dowiem gdzie został przeniesiony:) ale braliście ślub w tym kościele czy ksiądz specjalnie dla was przyjechał do parafii gdzie braliście ślub?