Widok

Potrzebuję pomocy - przerzutki

Mam problem z ustawiemien tylnich przerzutek. Niby nic takiego, banał jakich mało, ale spędziłem już kilka godzin przy rowerze i nic...
Ustawim linkę tak, aby łapał się najwolniejszy bieg (1). Przerzucam bieg na 2 i wprowadzam korektę tak aby nic nie ocierało. Po korekcie jest ok i już ładnie wchodzi 3, ale z 4 prawie natychmiast wchodzi na 5 (samoczynnie, bez mojej ingerencji - na manetce mam 4). Zaglądam do tyłu i widzę, że zębatki nie są w linii prostej, więc wprowadzam korektę (przesuwam przerzutkę w kierunku kółka 4) i sprawdzam, czy z 4 przeczodzi dobrze na 5 i odwrotnie. Jest dobrze, więc wracam na 3 (cięgle ok), ale gdy włączam 2 to łańcuch przeskakuje na kółko 1 (mimo, że na manetce mam 2).
Tak samo wygląda sprawa gdy zaczynam ustawiać przerzutki od środkowych biegów lub od najwyższych.
Operację przeprowadzałem wielokrotnie, dodatkowo przeczyściłem łańcuch, kasetę, przerzutki, pancerze oraz linki i wszystko ładnie nasmarowałem. Bez rezultatów. Wygląda to tak, jakby "skok" na manetce był za duży.

Co mi poradzicie? (poza warsztatem oczywiście)

mój sprzęt:
Przerzutka tylna SHIMANO ALTUS CT95
Dźwignie przerz Shimano revoshift/ RS-41R, RS-41L,7R
Kaseta / wolnobieg SHIMANO TOURNEY HG40-7/14-34T
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mudia napisał(a):

> mój sprzęt:
> Przerzutka tylna SHIMANO ALTUS CT95
> Dźwignie przerz Shimano revoshift/ RS-41R, RS-41L,7R
> Kaseta / wolnobieg SHIMANO TOURNEY HG40-7/14-34T

A czy ten zespół już działał ze sobą, czy go dopiero zamontowałeś ?
powinno byc ok, ale powiedz czy przed przystapieniem do regulacji odkreciles linke przy tylnej przerzutce? chodzi mi o regulacje linki.
To jest zestaw jaki dostałem razem z rowerem. Zadnych części nie wymianiałem.
Przed regulacją nie, ale po kilku nieudanych prubach zająłem się tą linką. Zresztą potem wyciągnąłem linkę z obu pancerzyków, przeczyściłem i nasmarowałem te elementy (więc odkręcenie linki było raczej konieczne).
W tej chwili sparawa wygląda tak. Z biegów od 1 do 7 mam tylko sześć. W zależności od ustawienia gubi 2, 3 lub 4 bieg.
Mały update.
Włąsciwie to nie jestem w stanie ustawić przerzutek tak, aby w zakresie 1-5 nie zgubić jednego biegu. Przeważnie gubię 2 lub 4.
a linka nie jest w zadnym miejscu zagieta? lub nie stawia oporu w pancerzykach? czasem pancerzyk moze byc dluzszy niz to konieczne, i wtedy opory sa wieksze
Mudia napisał(a):

> Mały update.
> Włąsciwie to nie jestem w stanie ustawić przerzutek tak, aby w
> zakresie 1-5 nie zgubić jednego biegu. Przeważnie gubię 2 lub
> 4.

wygląda to tak jakby przerzutka nie miałą siły ciągnąc linki, która dostaje zbyt dużego oporu w pancerzu. Przeczyściłeś co prawda linki i pancerze, ale możliwe że są poprzecierane od wewnątrz bądź (gorzej) gdzies się jakaś nitka ułamała czy pękła. O ile jeździsz dużo wymienić raz na rok nie zaszkodzi. Pancerz z metra drogi nie jest, linki tez. Zamkniesz się w 15-20 zł.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Finał wyglądał tak. Zawiozłem rower do serwisu, a tam... wyprostowali mi hak. Wszystko działa tak jak trzeba, a ja (biedniejszy o 20 zeta) nauczyłem się czegoś nowego.
do góry