Widok

Powtarzanie klasy: porażka czy szansa?

Opinie do artykułu: Powtarzanie klasy: porażka czy szansa?.

Czy powtarzanie klasy jest znakiem porażki zarówno ucznia, jak i nauczyciela? A może to szansa na zlikwidowanie zaległości, nadrobienie materiału, który nie został wystarczająco przyswojony? Zostanie na drugi rok w tej samej klasie nie musi być katastrofą, jeśli spojrzymy na to z nieco innej perspektywy.

O oceny pozwalające na promocję do następnej klasy walczą dzieci, walczą też rodzice. Zdarza się, że gdy na miesiąc przed klasyfikacją dowiadują się, że ich dziecko może nie przejść ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na studiach najgorsze są pierwsze 3 lata późnej jest drugi semestr.
popieram tę opinię 109 nie zgadzam się z tą opinią 5

Wspolczuje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

Widać, że z politechniki :)
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kiedyś naturalnym miejscem miernot umysłowych były zawodówki.

Teraz geniusze - złote rączki stworzone do prac manualnych, pod presją rodziców muszą ukończyć studia. Co w PL nie jest żadnym osiągnięciem. Potem taki "geniusz" jeden z drugim mając kacyka mamę lub tatę zajmuje miejsce pracy należne zdolnej osobie. A taka zdolna osoba tułać się musi gdzieś za granicą.
popieram tę opinię 81 nie zgadzam się z tą opinią 41

Generalnie zgadzam się z Twoim wpisem, ale nie z tytułem.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 2

miernot umysłowych ?

wypraszam sobie !
poszedłem do zawodówki świadomie, 2 dni w tygodniu płatnych praktyk, nauki w szkole tyle co nic i dzięki temu znalazłem pracę
na 7 szkoła do 14 i szybko na 15 do pracy -sprzątanie biur

po zawodówce zdałem do technikum, tam to się wcale nie uczyłem bo materiał był identyczny, przychodziłem raz na jakiś czas
całe świadectwo same 4
a z zachowania nieodpowiedni, bo 'wagarowicz'
znaczy pracujący i niemający czasu na chodzenie co dzień do szkoły

maturę kupiłem, bo mnie było stać
a stać było, bo od 6 klasy szkoły podstawowej zapie.... pracuję
handel, sprzątanie, opieka
takie początki

pracuję w wyuczonym zawodzie (tym z zawodówy)
na swoim
dziś do 17
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 18

Też nie wiemy jak Tobie pomóc.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

bzdura, wielu moich fajnych kolegów pokończyło podstawówki w latach 80-tych XX wieku

część z nich potem kończyło Technikum, zdało maturę, jeden poszedł na studia zaoczne.
ale nie ma wśród nich bezrobotnych, są kucharzami, stolarzami, elektrykami- każdy zarabia na swojej działalności, niektórzy zatrudniają ludzi,
a z liceum koledzy---kilku jest bezrobotnych ( po studiach)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ale twarze nieskalane myślą....
Grunt, że odbicie w lustereczku urzeka
popieram tę opinię 64 nie zgadzam się z tą opinią 3

Brak zmarszczek na czole
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z tą po prawej bym się żenił
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

To co nazywasz ogólnie rozumem, bynajmniej w mojej ocenie nie jest najważniejszą cechą.

Ważną, ale inne też są ważne. Np. zdrowie i siła fizyczna ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

OK, ale to nie odpowiedź na moje pytanie :-)

Mogą być (nawet powinny!) być zdrowe i silne. Także urodziwe. Lecz rozum także się przydaje. :-) Bo zdrowa i silna może być słonica albo szympansica, ale chyba byś nie chciał mieć takiej córki? Nasze dzieci kreują naszą przyszłość. Więc fajnie byłoby, gdyby były mądre.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Bynajmniej w mojej ocenie". Może jednak odpuść sobie komentarze na temat edukacji?

Lepsza zawodowka, niz tluk po studiach.

Niestety poziom studentow jest tak slaby, ze zapewne uczniowie zawodowek niejednokrotnie maja wiekszy zasob wiedzy niz Ci pseudo studenci i mowa nie tylko o prywatnych uczelniach.
popieram tę opinię 84 nie zgadzam się z tą opinią 10

oj zazdrościsz

A ja po studiach.....i żyję na luzie z trójką dzieci,w fajnym domku.....
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 10

skończyłem zawodową, później technikum wieczorowe

następnie policealną
a na końcu licencjat

pracuję u kuzyna
on edukację zakończył na technikum na podbudowie zasadniczej

tych z wyższym, jest u nas 6 (większość)

kuzyn czasami żartuje, że gdyby się nie uczyli
byliby dzisiaj nasza konkurencją :D
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Teraz obowiązuje przepychanie na siłę...

...bo każdemu repetowaniu uważnie przygląda się kuratorium, a jak dyrekcja ma w kuratorium złe stosunki to już będzie całkiem przej***ne.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wg mnie to porażka, co innego na studiach gdzie uczelnia jest Nastawiona na kasę..
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

a szkoły to nie trzepią kasy na uczniach?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie słyszałam, żeby szkoła brała 400-800 zł za powtarzanie przedmiotu
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może i nie...

Ale w Technikum gastronomicznym na ul. Legionów co tydzień kazali kupować składniki na obiad + wodę mineralną dla nauczyciela, żeby mógł przepłukać ryło zanim posmakuje następnego dania. Tygodniowo wychodziło to około 50-100 zł a to nie wszystkie wydatki. Może 800 zł w miesiącu to nie... ale tak 400 na pewno.

Powtorka znaczy sie Glab I analfabeta

A takich dzis coraz wiecej.....I tylko smartfony coraz wydajniejsze im rodzice kupuja a betony to dalej betony
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 17

Kiedyś powtarzanie klasy to był wstyd! Większość dzieci się uczyła i to były jednostkowe przypadki, że ktoś nie zdawał, a teraz? Era komputerów i smartfonów i powtarzanie klasy "żeby lepiej przyswoić materiał ". Co za czasy
popieram tę opinię 56 nie zgadzam się z tą opinią 6

Mamo nie zdam w tym roku, bo chcę lepiej przyswoić materiał :D
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ty, a to może być dobre wytłumaczenie warunku na studiach :D

Porażka dla rodziców, którzy pomimo rozmów z dzieckiem,pilnowaniem,chetnych do pomocy i wspieraniem korepetycjami nie widzą ze strony nastolatka żadnych chęci do nauki tylko wzruszenie ramion to najbardziej boli rodziców.zapowiedziałam synowi ze jeżeli będzie zagrożony to trudno,musi na własnej skórze odczuc co to odpowiedzialnosc za własne czyny
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 2

Stereotypy

Dlaczego artykuł jest okraszony zdjęciem dwóch blondynek? Z mojej praktyki wiem, że klasę na ogół powtarzają chłopcy. Bez względu na kolor włosów.
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 18

ładne laski nie muszą się uczyć żeby mieć kasę

taka jest niestety prawda
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

Na zdjęciu do artykułu 2 blondynki - co to ma znaczyć DROGA REDAKCJO?

Przecież to DYSKRYMINACJA ze względu na kolor włosów!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jasne,że powtarzają,bo system jest zrobiony do wkuwania bezsensownych regułek w czym dziewczynki są lepsze.

Żenujący komentarz

I Pani naprawdę - z takimi komentarzami i światopoglądem - jest nauczycielką??? Nie chciałbym, by mój syn trafił na Panią.

Co za bzdury. Niedawno skończyłam liceum i pamiętam, że o zagrożeniu nauczyciel z wielką satysfakcją zawsze zawiadamiał na tydzień przed wystawieniem ocen... W regulaminie mojej szkoły nie było zapisu, który by zobowiązywał nauczycieli do informowania uczniów o 'zagrożeniu' z większym wyprzedzeniem.

Ciekawe, czy kiedyś w Polsce doczekamy się czasów, gdzie niesumienni (delikatnie mówiąc) nauczyciele będą kontrolowani i oceniani za brak kompetencji do wykonywania zawodu...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 21

Czy Twój nick to "szpilek"?

Bo poziom wypowiedzi by na to wskazywał. Czy rady pedagogiczne w Twojej szkole były na tydzień przed wystawieniem ocen? Na pewno nie. Nie ściemniaj. A nauczyciele są oceniani: są hospitowani przez władze szkoły oraz wizytatorów z UM i Kuratorium. Negatywne oceny oznaczają utratę pracy. Jeżeli masz zastrzeżenia, podaj numer LO, które ukończyłaś - dziennikarze na pewno się zainteresują. A anonimowo można napisać wszystko.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

No ale jak jakiś głąb ma same pały z przedmiotu to chyba wie wcześniej że jest zagrożony niż tydzień wcześniej? Myśli że bez wkładu własnego jedynki zamienią się w piątki?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

czyżby pilny uczeń nie pamiętał, że nazbierał jedynki i dwójki?

nauczyciel powinien być jego pamięcią????
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Negatywne oceny uczniów = utrata pracy przez nauczyciela? Nic mnie tak dawno nie rozbawiło...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Większość nauczycieli przepuszcza nawet najgorsze przypadki, bo musieliby się z nim męczyć rok, a może i nawet kilka lat więcej, a tak pozbywają się kłopotu.

Kilka lat temu nauczycielka opowiadała o takim przypadku.
Oblali typa ileś razy, a potem dali mu te 2 żeby zjeżdżał z tej szkoły i dał im święty spokój.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 2

Szczerze??

Powtarzanie roku to obciach i tyle...
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 12

Nie, obciach to

być w młodych demokratach albo w aisec
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dla tych ze zdjęcia to raczej norma.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ale prawidłowo obrazuje tezę...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na zdjęciu do artykułu 2 blondynki - co to ma znaczyć DROGA REDAKCJO?

To DYSKRYMINACJA ze względu na kolor włosów!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 15

Zgadzam się!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Powinien być eskimos i "murzynek"
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pies z kotem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Blondynki są głupie..tyle w temacie

Później podrywają swoich szefów w pracy, żeby gość zostawił żonę i dzieci dla niej. Sama nie potrafi się utrzymać, bo jest za głupia. :) B.Z. :) bzyk bzyk
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Eetam

Kiblowałem w technikum, skończyłem je, zrobiłem studia,choć nauczyciel mówił że się na szewca tylko nadaję (nie chcę tu obrazić rzemieślników do których mam szacunek) od kilkunastu lat dyrektorzę / manageruję w międzynarodowej firmie.Staram się zatrudniać nie geniuszy tylko zaradnych i daję zawsze szansę tzw głombom.Nie zawiodłem się.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 10

A jaki profil firmy?

Bo menedżer po studiach jesteś, a "głomb" piszesz... Może to międzynarodowa firma kurierska, gdzie trzeba mieć prawko i spryt?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Menedżer sali w McDonalds
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zazdrość

Chciałbyś być menagerem w McD gamoniu

Głomb

Piszę głomb bo jestem głomb co nie zmienia faktu że pomimo kibla osiągnąłem to co osiągnąłem i mam co mam,wpadka czasem się zdaża,przyczyny są różne, czasem wystarczy niebyć d*polizem I mówić to co się uważa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

etat dla mojego syna

Witam, mój syn ma 14 lat, jest bystry, inteligenty, lubiany i jak na razie leń. Do zeszłego roku ok. Teraz wołami nie zaciągniesz ani do nauki ani do zadań ani powoli do szkoły. Prawdopodobnie to bunt nastolatka i tak myślę sobie , że chyba pozwolę mu walnąć o glebę. Może się opamięta, a jak nie to do zawodówki i do roboty. Czy jestem wredną mamą ?

"Powtarzanie klasy: porażka czy szansa? "

A może po prostu odsiewanie ziaren od plew?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

bo teraz to nauczyciel ma sie tłumaczyć

dlaczego uczeń się nie uczy. Klient nasz pan ! Więc nie przejmujcie się ze jest źle. Źle to dopiero będzie !
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ej, czy ktos dal wam zgody na opubikowanie moje wizerunku

jak Mis was znajdzie to wiecie, ciach bach i po sprawie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Co to za bzdury?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Co to w ogóle za problem?

Nad studentami też się głowicie czy powtarzanie roku to szansa czy porażka?

Swoją drogą to absurd, że nieobecności powodują oblanie niezależnie od wyników.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Powtarzanie klasy: porażka czy szansa?

Sukces :P

Co za bzdety.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

XIV liceum w Gdyni- porażka !

Chodziłam do liceum nr XIV w Gdyni i ta placówka to jest jakaś porażka. Nauczyciele a zwłaszcza dwie kobiety uczące historii i wosu robią ludziom horror z zajęć i życia w szkole a dyrektorka nic z tym nie robi tylko traktuje szkołę jak prywatna placówke edukacyjna. Pedagog to koleżanka nauczycielek wiec gdy masz problem i chcesz o nim porozmawiać i zwłaszcza gdy dotyczy on sytuacji z tymi dwiema paniami to możesz zapomnieć o jakiejkolwiek pomocy. Inni nauczyciele wiedzą co sie dzieje u Ciebie i sami mówią ze nic nie mogą zrobić! W tej szkole albo starają sie Ciebie zrównać z ziemią a jeśli im sie nie spodobasz i to nie ze względu ma oceny czy zachowanie. Tak po prostu. Inni mogą poprawiać sprawdziany mimo ze im sie nie chciało po prostu przyjść a Ty przyjdziesz ze zwolnieniem lekarskim i nauczyciel zrobi wszystko utrudnic Ci życie i bylebyś nie zaliczył roku. Po tej szkole musiałam chodzić do psychologa i wiele osób znam ze swojego rocznika które rownież twierdza ze ta szkoła jest najgorszym ich wyborem w życiu. Jeśli chcecie uchronić swoje dzieci przed ludźmi którzy zrobią wam i im piekło z życia to nie polecam tej szkoły, przypłaciłam ją załamaniem nerwowym.

Kupa

Opinia została zablokowana przez moderatora
do góry