Widok

Praca w niedziele ?

Hydepark Ujeścisko Temat dostępny też na forum:
Proszę zwrócić uwagę na charakterystyczne przekłamania w dyskusji nad pracą w niedzielę. To typowy przykład przekłamania wg modelu kija z jednym końcem, drugi koniec gdzieś się zapodział im we mgle zapomnienia lub manipulacji. Przecież nie chodzi tu faktycznie o zakaz pracy w niedziele, lecz o wcześniejszy nakaz pracy w niedziele, wprowadzony prawem kaduka.

Nie chodzi tu też o żadne dobro ludzi, lecz o utrzymanie systemu konsumpcjonistycznego w jego ekstremalnej wersji 24 hours, 7 days a week. W cywilizacji euroatlantyckiej wszystkie podstawowe potrzeby ludzkie zostały zaspokojone, więc chodzi tu wyłącznie o zaspokojenie potrzeb zysku korporacji. Dowód jest powszechnie dostępny - w USA wyrzuca się 40% zakupionej żywności, w Europie 30%. Nie ma o czym mówić, a lobbystów korporacji należy pogonić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
@ sadyl

Tak, logika ma to do siebie, że jest niezmienna, betonowa, BETONOWA.

Logika wymaga uwzględnienia pełnego obrazu, pełnego kontekstu, zobaczenia lasu zamiast koncentracji na pojedynczym drzewie. Samo slowo "zamek" nic nam nie mówi, jeśli nie uwzględnimy kontekstu, dopiero wtedy wiadomo czy chodzi o bydynek czy o urządzenie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
> Niektórym nawet sprzyja to prokreacji;)

Troszku nie na temat, bo ciężko tu o prokreacji mówić.. ale coś Wam opowiem.
Byłem kiedyś w Madisonie umówiony z Klientem o 9:00 czyli zaraz po otwarciu.
Byłem punktualnie, ale jak na złość, fizjologia wygrała i najpierw poleciałem do kibelka na wysik.
W sąsiedniej kabinie dwóch panów się zabawiało, nieszczególnie dbając o dyskrecję.
Trauma została mi do dzisiaj :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Idealnie w czasie...

Właśnie (najprawdopodobniej) dzieciaki z pobliskiej szkoły, które zazwyczaj po lekcjach palą papierosy i piją piwo na moim podwórku, wysprzątały ulicę, zbierając papiery i pety.

image

Już wiecie, czemu kocham tę dzielnię? ;)
@ sadyl

Żeby robiły to spontanicznie, to byłbym optymistą, ale to było robione zapewne na komendę, ze szkoły.
@ZJ:

Zapewne.
Ale chodzi o coś innego.
Też za "młodego" brałem udział w "czynach społecznych" robionych na komendę.
Kiedy kilka dni temu sąsiadka wygoliła ogródek grillowy do zera (pisałem o tym w innym miejscu) miałem okazję z Nią pogadać.
Jest w wieku zbliżonym do mojego, zatem ma podobne doświadczenia.
Tak samo Ją bawi wspomnienie "czynów społecznych" ale zrobiła co zrobiła, bo czuła taką potrzebę.
Moja bardzo bliska znajoma, na spacery ze swoją suką brała worek i rękawiczki. Przy okazji spaceru sprzątała Biskupią Górkę.

Istotne jest to, że nawet jeśli działanie jest wymuszone, to człowiek zaczyna dostrzegać przestrzeń wokół siebie.
A jeśli nie chce żyć w chlewie, to później (wiele lat później) pewne zachowania są już automatyczne.

Nawet jeśli dzisiejsza robota tych dzieciaków to była jakaś "akcyjność" to każde z nich już się czegoś nauczyło.
@....czy chodzi o bydynek czy o urządzenie.

budowlę czy mechanizm ?
Może być i tak. Brzmi lepiej.
> Może i będzie pięknie, ale dopiero po definitywnym upadku systemu konsumpcjonistycznego, który jest tuż tuż, jeźdźcy Apokalipsy już pędzą, slychać tętent kopyt. Mam własną koncepcję przyszlego ustroju, opartego na zupełnie innych zasadach, ale o tym pisuję gdzie indziej.

Nie wiem jakim cudem, przegapiłem wcześniej tę wypowiedź Zetjota.

Ja pierdzielę... klękajcie Narody. Mamy nowego Mesjasza :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
@ sadyl

Za mało czytasz.Innych.
Ja szczególnie polecam, jeśli chodzi o diagnozę i prognozę Haralda Welzera, a jeśli chodzi o dane szczegółowe - Naomi Klien. To są tylko źródła najnowsze.
Klien ?
Serio ?

Uczeń drugiej klasy szkoły podstawowej zwykle już umie prawidłowo odtworzyć z pamięci 5 liter w odpowiedniej kolejności. Ułatwieniem w ich zapamiętaniu może być przypadek, kiedy słowo, na które składają się owe litery ma znaczenie w jakimś języku.

Skoro odważasz się pouczać wszystkich na prawo i lewo, proponuję abyś zaczął od siebie.
Typowy czerwony, platfus do tego. Kolejność literek mu się nie podoba. Ważne co napisała Klein, a nie co pisze o niej czytelnik.
Monotematyczny niczym Hitler w Dreblince:d
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Partyjny beton w najczystszej postaci.
@ anty

Wyobraźnia to nie to samo co fantazja.
Dowód o wyrzucaniu jedzenia jest raczej słaby. Są badania, że przed dniem wolnym, a taka byłaby teraz niedziela, robimy i kupujemy dużo więcej zakupów a co z tym idzie kupimy więcej jedzenia, którego nie skonsumujemy. W konsekwencji tej wyrzucanej żywności przez wolną niedzielę będzie jeszcze więcej.
chyba że nie zdążymy lub zapomnimy i będziemy musieli jeść w niedzielę resztki z soboty...

...a kto je ostatki jest piękny i gładki , przez co będziemy kupować mniej kremów do ciała i twarzy co w konsekwencji doprowadzi do kłopotów finansowych kilka firm.
@woder:

Nie przypuszczałem, że martwi cię temat kremów, odżywek czy innych kosmetyków...
Aczkolwiek nic mi do tego. Tolerancyjny jestem :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
A tak btw:

Dzisiaj (niedziela) miałem okazję pierwszy raz być w pewnym sklepiku.
Wiedziałem o jego istnieniu z opowieści sąsiadów.
Tambylcy pomogli w ścisłej lokalizacji.

Zgadnijcie, jaki wielki napis na drzwiach zobaczyłem? ;>

Dla ułatwienia... nie było to "ZAMKNIĘTE"..... choć też na "Z"
No dobra a jak ktoś pracuje w galerii w równoważnym systemie pracy i dzięki temu pracę ma kilkanaście osób - teraz szef zapowiada zwolnienia jeśli galeria będzie zamknięta w niedzielę (autentyczna sytuacja) - co wtedy? Już wolę przyjść do pracy w niedzielę niż w ogóle nie mieć pracy..
@ pracowniaca

Rozumuje pani wg modelu - więcej tego samego. Za jakiś czas okaże się, że praca w niedzielę to za mało i trzeba będzie stworzyć niedzielę-bis ?
To jest rozumowanie w typie błędnego koła.

Trzeba dzialać w trybie normalnym i tam szukać rozwiązań a nie tworzyć by-passy.
do góry