Widok

Prace nad wzmożonym ruchem na Karczemkach

Karczemki Jaśminowy Stok Temat dostępny też na forum:
Witam!

Jest oficjalne potwierdzenie, ze ulice:
Św. Alberta, Inżynierska, Szafranowa, Jaśminowy Stok (odcinek od Azaliowej do Lubczykowej) oraz Lubczykowa otrzymają budżet na spowolnienie ruchu tranzytowego kierującego się na Budowlanych oraz na Banino.
Będę walczyć, aby było to skuteczne rozwiązanie problemu, dlatego zainteresowanych proszę o pomysły co zrobić w ich oczach, aby efektywnie spowolnić ruch do 30/h i wyeliminować pojazdy ciężkie ze skracania naszymi ulicami. Pomysły są bardzo mile widziane- potrzebuje ich do końca listopada! Dzięki i Pozdr.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

potrzebne jest rondo kartuska-nowatorów. Bez niego jest duży korek i ludzie jeżdżą osiedlem
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ok ale takie rondo jest większą inwestycją i na pewno nie od razu (plany rozbudowy kartuskiej przetargi itd) A tak słupki tam gdzie trzeba gęsto, miejsca parkingowe wymalowane farbą na drodze lub chodniku z parkometrem , garby co 100 m i pasy z przewężeniem I jest porządek. Jeżeli to sobie zobaczyć np na ul.Traugutta w Gdańsku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dokładnie. Znaki drogowe wszyscy głęboko w poważaniu mają. Rano liczy się tylko czas i kto pierwszy ten lepszy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Coś mi zjadło ostatnie zdanie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Warto też zrobić coś z driftującymi w nocy na rondzie przy Sw Brata Alberta
Czy ktoś wie czy rozwiązania na ulicy Goplańskiej (Kiełpinek) pomogły? Tam są podobno jakieś zwężenia. Ale czy to się sprawdza?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

D-40 bedzie bilo we wszystkich, rowniez mieszkancow osiedla jak rowniez naszych bliskich i znajomych. Nikt nie ma pod domem dodatkowych miejsc parkingowych dla gosci a tylko w miejscach wyznaczonych będzie mozna na legalu parkowac. Slupki na calej Azaliowej spowoduja z kolei, ze auta wjada w boczne uliczki. Myslę, ze trzeba by było zacząć od zrobienia w koncu parkingu przed szkoła a nie od razu blokowac cała dzielnice. Slupki / donice tak ale tylko od Jasminowego Stoku do szkoły.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bez rozbudowy Kartuskiej chociażby do Geodetów/Parku Maszynowa każda opcja da mizerne skutki...
No chyba że Azaliowa na szlaban,bileciki...
Szkoda że projekt rozbudowy Kartuskiej utknął gdzieś w błędach urzędniczych...
Najnowsze informacje nie są pozytywne - projekt wart 3 miliony złotych leży w szufladzie...

Czyli co? Nic nie można? Wszystko źle?

Dziwie się, ze Kartuzy nie buntują się na brak budowy kartuskiej. Wyjazdową mają tragiczną- i tak dzień w dzień w tych korkach. Naprawdę masakra.

Pasów nie zrobią bo to strefa 30... według głupiego polskiego prawa strefa 30 nie pozwala na pasy... głupota do ętej potęgi- szczególnie, ze strefa 30 się nie sprawdza i w nosie każdy ma, ze należy jechać przepisowo.

Parking nic nie da. Nawet teraz jak jest obecny pusty to niektorym ciezko przejść kilka metrów bo wolą zastawić chodnik czy wjazd na parking szkoły ten ze szlabanem.
Sama nie raz musiałam z dzieckiem w wózku ulicą jechać bo chodnikiem nie było jak. A zwrócenie uwagi takiemu kierowcy niczym nie skutkowało bo on "tylko na chwile". Po prostu żenada.
Uważam że słupki i straż miejska wstawiająca mandaty poskutkuje.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
A i przede wszystkim trzeba pomyśleć o zwężeniu Azaliowej od Jaśminowego Stoku do Inżynierskiej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Rondo Jaśminowy Stok - Azaliowa i przejście dla pieszych na tym skrzyżowaniu. To jest dojście do szkoły, trzeba dobrze oznakować.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mysle, ze sporo myli na tym forum strefe ruchu i strefe zamieszkania. Żadna z tych stref nie zakazuje malowania pasów choć w przypadku strefy zamieszkania nie mają one sensu bo pieszy ma zawsze pierszeństwo i może chodzić nawet środkiem ulicy. W strefie ruchu, ktora mamy u nas należy stosować się do zasad ogólnych tzn. pieszy może przechodzić w wyznaczonym miejscu (pasach) lub przy skrzyzówaniu. W każdym innym przypadku powinien ustąpić pierszeństwa pojazdom.

A ja choć nie popieram to się kierowcom nie dziwię. Teraz trochę deszczu i już pełno błota to ludzie unikają tego parkingu. Jedziesz do pracy, na spotkanie w ubłoconych butach, wsiadasz do auta i już dywaniki uwalone. Myślę, że parking z prawdziwego zdarzenia w jakiejść części rozwiązałby problem parkujących na chodnikach.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Akurat tu nie o pogodę chodzi ale o zwykłe lenistwo i buractwo kierowców. Bo jak nawet nie pada i nie ma błota to jest to samo.
Ale oczywiście parking można utwardzić wtedy przynajmniej nie będzie wymówek że błotko ;-).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

To fakt, ale trzeba szukać rozwiązań. Ograniczenia i sankcje przeniosą tylko problem trochę dalej od szkoły. Miasto to wspólna przestrzeń więc trzeba szukać kompromisów. To zazwyczaj przynosi lepszy efekt choć buractwa nie wyeliminuje.

Może mylimy te pojęcia, ale uwierz mi, po wielu rozmowach z Radnymi czy z GZDiZ jak po raz to kolejny tłuką mi do głowy, ze strefa 30 to zakaz malowania pasów i strefa 30 to zakaz stawiania spowalniaczy- to komu tutaj wierzyć? Ja nie znam szczegółowo prawa ruchu drogowego i stad tez przekazuje co mi mówią władze. Oni powinni wiedzieć... policja tez odsyła do GZDiZ non stop. Nie wiem czemu umywają ręce?
Czy to zwykła wymówka z tą strefą 30? Może!
Ale jak mam to zweryfikować jak na spotkania nikt nie przychodzi i zawsze jestem sama w próbach odniesienia jakiegokolwiek małego zwycięstwa?
Bez siły przebicia, moja szanse są bardzo marne.

Czyli cała Azaliowa powinna wyglądać tak jak jej kawałek od skrzyżowania z Kalinową do przedszkola. Czyli cd słupków plus przewężenia z przejściem dla pieszych i ze spowolniaczami . Do tego wymalowane miejsca parkingowe. Nie ma co filozofować tylko dalej zrobić to co już jest na początku Azaliowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4