Widok
Pracownicy Energi odpowiedzą na pytania czytelników
Opinie do artykułu: Pracownicy Energi odpowiedzą na pytania czytelników.
Artykuł na temat: Grupa Energa
W najbliższy piątek, 19 stycznia, w godz. 12-14, pracownicy Energi będą odpowiadać na pytania naszych czytelników dotyczących kontaktów z dostawcą prądu.
Szczegóły faktur, terminy płatności, sposoby rozliczeń, przyłączenie do sieci elektrycznej - o to wszystko, a także dużo więcej, będzie można zapytać pracowników Energi, którzy już za kilka dni będą do dyspozycji czytelników Trojmiasto.pl.
W piątek, 19 stycznia, w godzinach 12-14 będzie można porozmawiać z nimi pod ...
Artykuł na temat: Grupa Energa
W najbliższy piątek, 19 stycznia, w godz. 12-14, pracownicy Energi będą odpowiadać na pytania naszych czytelników dotyczących kontaktów z dostawcą prądu.
Szczegóły faktur, terminy płatności, sposoby rozliczeń, przyłączenie do sieci elektrycznej - o to wszystko, a także dużo więcej, będzie można zapytać pracowników Energi, którzy już za kilka dni będą do dyspozycji czytelników Trojmiasto.pl.
W piątek, 19 stycznia, w godzinach 12-14 będzie można porozmawiać z nimi pod ...
Chcąc podpisać umowę przez internet trzeba zaznaczyć te trzy punkty. Nie spotkałem się jeszcze nigdy z takim bezczelnym
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych przez ENERGA-OBRÓT SA oraz przez inne podmioty współpracujące z ENERGA-OBRÓT SA, a także na udostępnianie tych danych spółkom z Grupy Kapitałowej ENERGA. *
Wyrażam zgodę na przesyłanie informacji handlowej przez ENERGA-OBRÓT SA oraz Spółki Grupy Kapitałowej ENERGA na podany przeze mnie adres poczty elektronicznej lub numer telefonu. *
Wyrażam zgodę na wykorzystanie telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego. *
Wyrażam zgodę na przesyłanie informacji handlowej przez ENERGA-OBRÓT SA oraz Spółki Grupy Kapitałowej ENERGA na podany przeze mnie adres poczty elektronicznej lub numer telefonu. *
Wyrażam zgodę na wykorzystanie telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego. *
Wiesz ja niedługo będę miał 40 lat.
Nie wiem czy mi się opłaca składać skargę do uoiku. Po za tym jak dzwoniłem do uoiku w Gdańsku to Pani była chyba zła i coś mówiła że oni coś rozpatrują od 2 lat i jakiś wyrok będzie i żeby zaczekać. To Ty złożysz za mnie co?Bo ja myśle jak Bartłomiej Sienkiewicz że to Państwo to ChDiKK
zgadza się !
ja nie mogę od pół roku wydrukować ze swojego konta na Enerdze faktur. Kiedy loguję się na moje konto , zmuszają mnie do zaakceptowania powyższych warunków (wszystkich zgód marketingowych). Nie zgadzam się na to , więc płacę 4 kolejne rachunki na podst. informacji z e-mail. Dzwonię z tym problemem na infolinię. Okazuje się , ze jedynym wyjściem jest rezygnacja z faktur elektronicznych. Chcę zrezygnować , ale nie mogę przez infolinię telefoniczną. Muszę załatwić to osobiście. Tracę dzień urlopu, ponad dychę za parking i ponad 3 godziny w kolejce.
Obecnie czekam na papierową fakturę w domu. Jakbym cofnęła się 20 lat wstecz.
Postępowa Energa.
Mam pytanie do Energii - czy zmuszanie do godzenia się na wszystkie postawiona warunki jest zgodne z prawem ?
Czy Energa uważa , że w ten sposób szanuje swoich klientów ?
Obecnie czekam na papierową fakturę w domu. Jakbym cofnęła się 20 lat wstecz.
Postępowa Energa.
Mam pytanie do Energii - czy zmuszanie do godzenia się na wszystkie postawiona warunki jest zgodne z prawem ?
Czy Energa uważa , że w ten sposób szanuje swoich klientów ?
Takie ceny
Sprzedawcę Energii możesz łatwo zmienić. Jest wiele innych firm sprzedających prąd. Nawet można samemu odrazu do Operatora się zgłosić i ominąć Sprzedawcę. Załatwianie to poprzez odpowiedni wniosek umowy dystrybucyjnej. Ceny są jednak podobne. Proponuje zmienić grupę taryfowa z klasycznej G11 na G1x gdzie x to np. Szczyt/pozaszyt itd. Odpowiednie nawyki i wyjdzie taniej.
sprawdz lodowke i pralkę ;)
Mieszkam również w 45 m mieszkaniu, faktycznie na początku płaciłem 120 zł, okazało się, że 20 zł zjadała lodówka, po wymianie na nową A+ faktycznie rachunki spadły o 20 zł. Do tego wymiana wszystkich żarówek na LED.
Aktualnie płacę ok. 90 zł a mam płytę grzewczą i komputer stacjonarny, które jest uruchomiony przez ok. 10 h/dziennie :)
Aktualnie płacę ok. 90 zł a mam płytę grzewczą i komputer stacjonarny, które jest uruchomiony przez ok. 10 h/dziennie :)
Chętnie przyjrzymy się tej sprawie. Potrzebne są nam jednak dodatkowe informacje: numer ewidencyjny klienta oraz numer PPE licznika. Oba znajdują się na górze pierwszej strony umowy z Energą. Prosimy je przesłać wraz ze skopiowanym z powyższego komentarza opisem sytuacji na wskazany przez redakcję adres: dyżur.energa@trojmiasto.pl.
Wciskają to podstępem starszym ludziom.
Energa dzwoni i informuje, że TRZEBA podpisać nową umowę i wciska starszym osobom kit o stałej cenie, nie informując przy tym, że jest jeszcze opłata handlowa 16zł/miesięcznie i umowa na 2 lata. Kara umowna za zerwanie to 50zł/ miesięcznie.
Już UOKiK zakwestionował ich praktyki, ale co z tego, skoro wiele umów zostało podpisanych i nie można się z nich wykręcić.
Już UOKiK zakwestionował ich praktyki, ale co z tego, skoro wiele umów zostało podpisanych i nie można się z nich wykręcić.
Energa nie reaguje na maile!
W marcu 2015 podpisałam umowę z firmą Energa dotycząca sprzedaży energii elektrycznej. Przed podpisaniem umowy zostałam zapewniona, że w ramach podpisanej przeze mnie umowy otrzymuje gwarancje stałej ceny. Energa nie firma dotrzymuje warunków umowy - od 1 stycznia 2017 do faktury zostaje systematycznie doliczana opłata handlowa w wysokości 26 PLN netto! Przed podpisaniem umowy NIE ZOSTAŁAM poinformowana o dodatkowych opłatach, NIE SĄ one również wyszczególnione w umowie. Zatem domagam się zwrotu bezpodstawnie pobranych opłat handlowych. W opisanej przeze mnie sprawie UOKIK wyraził opinię, iż takie praktyki są niedopuszczalne, naruszają prawa konsumenta, za co spółce Energa grozi nałożenie kar finansowych!!!
to prawda
mam tą samą sytuację, Pani dała mi umowę do podpisania nie oferując innych opcji, nawet nie wiedziałam że istnieją Była to oja pierwsza umowa na prą. a potem droższy prąd i opłata handlowa, czekam tylko aż skończy się czas mojej umowy. niestety na rekalamcję nikt nie zareagował, a Pani z punktu w żywe pczy mi kłamała, że oferowała mi też inne opcje bez opłaty handlowej...taka jest właśnie Energa!!!
Mam ten sam problem. Pisałem, jezdziłem osobiście, dzwoniłem i jak płaciłem tak płacę te "opłatę handlową" Obiecali załatwić sprawę i jak do tej pory nic. Wysłali dokumenty na adres garażu, co oczywiście zostało odesłane z powrotem z taka oto informacja
"W związku z tym, że 30.07.2018 umowa wróciła niepodpisana zgłoszenie zamknęliśmy bez realizacji." Traktują ludzi niepoważnie. Ciekawe co teraz wymyślą, by jeszcze wydoić grą na zwłokę. Tak już od lutego...chyba Panią Jaworowicz poproszę o pomoc
"W związku z tym, że 30.07.2018 umowa wróciła niepodpisana zgłoszenie zamknęliśmy bez realizacji." Traktują ludzi niepoważnie. Ciekawe co teraz wymyślą, by jeszcze wydoić grą na zwłokę. Tak już od lutego...chyba Panią Jaworowicz poproszę o pomoc
Dlaczego obie spółki - operator i obrót udziela sprzecznych informacji?
Wg Energa Obrót mając nowy licznik zdalnego odczytu można ustawić konkretną datę odczytu licznika, która będzie zdalnie zczytywana i dane będą widoczne na ebok.energa.pl ale trzeba w Energa Operator złożyć wniosek o to. Po odwiedzinach Operatora na Marynarki Polskiej dostałem informacje, że nie ma takiej możliwości a zczytywanie może odbywać się fizycznie przez pracownika Energii i nie można ustalić konkretnej daty odczytu tylko odbywa się to wg harmonogramu....
No ludzie to skoro wszędzie była podawana informacja, że mając licznik zdalnego odczytu można ustawić zdalny odczyt na dany dzień i otrzymywać fv po jego odczycie aby nie latać samemu odczytywać (mam rozliczenie rzeczywiste, czasem zdarzy się zapomnieć a trzeba uważać bo 2mc bez odczytu zmienia automatycznie rozliczenie na szacunkowe), to dlaczego nagle się okazuje, że jednak nie ma takiej opcji?
Chętnie się dowiem jak i gdzie załatwić tą sprawę o ile w ogóle można bo zaraz się okaże, że mimo informacji o takiej możliwości to jednak nie ma opcji aby to ustawić...
Jeśli jest taka możliwość to proszę podać nr tel gdzie można się dowiedzieć i załatwić
No ludzie to skoro wszędzie była podawana informacja, że mając licznik zdalnego odczytu można ustawić zdalny odczyt na dany dzień i otrzymywać fv po jego odczycie aby nie latać samemu odczytywać (mam rozliczenie rzeczywiste, czasem zdarzy się zapomnieć a trzeba uważać bo 2mc bez odczytu zmienia automatycznie rozliczenie na szacunkowe), to dlaczego nagle się okazuje, że jednak nie ma takiej opcji?
Chętnie się dowiem jak i gdzie załatwić tą sprawę o ile w ogóle można bo zaraz się okaże, że mimo informacji o takiej możliwości to jednak nie ma opcji aby to ustawić...
Jeśli jest taka możliwość to proszę podać nr tel gdzie można się dowiedzieć i załatwić
najlepsze jest to jak źle spiszą :D
Reklamacja ciągnęła się już nie pamiętam ile.... nikt nic nie wie i jeden przekazuje do drugiego. Jak samemu człowiek nie będzie ponaglać i cisnąć to nic nie zrobi.
Nawet jak samemu się spisuje (tak jak ja mając rzeczywiste) to oni i tak przychodzą spisywać bo sprawdzają czy ktoś nie kantuje :D Za pierwszym razem jak mi źle spisali (jedna taryfa za nisko druga za wysoko) to męczarnie miałem z nimi bo aby dokonać odczytu musiałem wpisać wyższą wartość niż gość spisał i jaką miałem na liczniku bo inaczej na stronie nie da rady. Później jak zobaczyłem, że system i tak wszystko sumuje i liczy poprawnie mimo ich dziwnych wpisów odczytów to miałem w 4literach i raz był miesiąc za 100 a raz za 30zł :D
Nawet jak samemu się spisuje (tak jak ja mając rzeczywiste) to oni i tak przychodzą spisywać bo sprawdzają czy ktoś nie kantuje :D Za pierwszym razem jak mi źle spisali (jedna taryfa za nisko druga za wysoko) to męczarnie miałem z nimi bo aby dokonać odczytu musiałem wpisać wyższą wartość niż gość spisał i jaką miałem na liczniku bo inaczej na stronie nie da rady. Później jak zobaczyłem, że system i tak wszystko sumuje i liczy poprawnie mimo ich dziwnych wpisów odczytów to miałem w 4literach i raz był miesiąc za 100 a raz za 30zł :D
Dlaczego Energa podpisuje umowy na dostawę prądu z dłużnikami, którzy nie mają tytułu prawnego
do nieruchomości? Dlaczego właściciel, nie może takiej umowy anulować, wypowiedzieć, zerwać?
Wynająłem mieszkanie, najemca miał umowę w Enerdze na siebie, po czym przestał mi płacić. Chciałem odciąć prąd do mieszkania, a tu niespodzianka!!!Energa nie odetnie, gdyż umowa jest na najemcę. A ja WŁAŚCICIEL NIERUCHOMOŚCI nie jestem stroną!!! Coś tu jest pop....e!!!
Wynająłem mieszkanie, najemca miał umowę w Enerdze na siebie, po czym przestał mi płacić. Chciałem odciąć prąd do mieszkania, a tu niespodzianka!!!Energa nie odetnie, gdyż umowa jest na najemcę. A ja WŁAŚCICIEL NIERUCHOMOŚCI nie jestem stroną!!! Coś tu jest pop....e!!!
w sobotę w/g ogłoszenia energa miała spisywać stan licznika na ramułta 36 w gdyni miedzy 11.20 a 12.30 i u mnie znowu nikogo nie było,choć byłam w mieszkaniu..moje pytanie:dlaczego akurat zawsze w sobotę,a nie w tygodni,normalnie?po drugie:dlaczego ogłaszają,potem nie przyłażą,nie spisują,a potem jakieś wygórowane rachunki przysyłają???
Dglaczego faktura jest dostarczana po terminie
A paniusia na info radzi złożyć reklamację na Poczcie, bo Energa niby jest cacy,i nie chce podać numeru reklamacji, bo to reklamacja samo kasująca się. .
Dlaczego często są zaniki napięcia zanika zasilanie, dlaczego światło faluje i a w zamian mam opłat jakościową i przejściową
Dlaczego często są zaniki napięcia zanika zasilanie, dlaczego światło faluje i a w zamian mam opłat jakościową i przejściową
Chętnie wyjaśnimy sytuację. Aby pomóc, potrzebujemy jedynie dwóch informacji: numeru ewidencyjnego klienta oraz numeru PPE licznika. Oba znajdują się na samej górze pierwszej strony umowy z Energą. Prosimy przesłać je wraz ze skopiowanym z komentarza opisem sprawy na wskazany przez redakcję adres e-mail: dyzur.energa@trojmiasto.pl.
Guzik to warte !Czy bedą odpowiadac jak zmienic dostawce produ na inny niz energa?
Moze odpowiedzą dlaczego mamy najdroższy prąd w Polsce!!
Albo dlaczego szastaja milionami na lechie i inne a potem my to w rachunkach spłacamy.
Dlaczego zawyzaja faktury?
Na energe najlepsze wyjscie to zmnienic operatora dostawce prądu takich nie brakuje i wszyscy sa tańsi!!
Albo dlaczego szastaja milionami na lechie i inne a potem my to w rachunkach spłacamy.
Dlaczego zawyzaja faktury?
Na energe najlepsze wyjscie to zmnienic operatora dostawce prądu takich nie brakuje i wszyscy sa tańsi!!
Brak faktory
Dlaczego w nowym mieszkaniu otrzymałam tylko jedna fakturę w 2015 roku w październiku. Następnie w marcu 2016 roku założyłam rozliczenie indywidualne i nagle wystawiono mi bardzo wielką fakturę gdyż państwo przez ponad 5 miesięcy nie przysłali mi rachunku. Zrezygnowałam z rozliczenia rzeczywistego i płaciłam sama gdyż ponownie nie dostawałam faktur i minęły 2 lata zadzwoniłam okazało się że rozliczenie rzeczywiste nad funkcjonuje a nie zostało dezaktywowane mści jakiś błąd systemu....i wystawiliscie mi fakturę na prawie 3 tysiące. Dlaczego macie taki bałagan i nie p4ysylacie regularnie faktur i nieumiecie załatwić nic przez telefon. Nadmienię że przez 3 lata jak tu mieszkam dostałam tylko 1 fakturę a z rozliczenia rzeczywistego zrezygnowałam w 2016 roku lecz okazało się że wasz system tego niezaakceptowal i nie dezaktywowane mi konta i co za tym idzie nie wystawiał faktur mimo moich telefonicznych interwencji...i najlepiej wystawić później klientowi rachunek na 3tysice . Proszę o odpowiedź
Aby pomóc, potrzebujemy dwóch informacji: numeru ewidencyjnego klienta oraz numeru PPE licznika. Oba znajdują się na samej górze pierwszej strony umowy z Energą. Prosimy przesłać je wraz ze skopiowanym z komentarza opisem sprawy na wskazany przez redakcję adres e-mail: dyzur.energa@trojmiasto.pl. Otrzymawszy te dane, będziemy w stanie wyjaśnić sytuację.
Miałem to samo. Sprawdziłem stan licznika (zupełnie inny niż ich "odczyt"), wysłałem reklamację.
Zagroziłem im rozpętaniem afery we wszystkich możliwych mediach, wyśmiałem parę razy mailowo i nie zapłaciłem tej zawyżonej faktury (zamiast około 50-60 zł wyliczyli mi prawie 600 za miesiąc :D ). Po z górą 3 miesiącach przysłali mi korektę :D i normalny rachunek.
Podwójna opłata abonamentowa.
Dlaczego Klienci "Energa" płacą opłatę abonamentową podwójnie?
Przykład: w listopadzie przyszedł rachunek za okres od 15.11. do 15.01. (a więc trzy miesiące do opłaty abonamentowej); w styczniu przyszedł kolejny rachunek od 16.01. i również druga już opłata za ten sam miesiąc w tym przypadku styczeń. I tak co dwa miesiące.
Przykład: w listopadzie przyszedł rachunek za okres od 15.11. do 15.01. (a więc trzy miesiące do opłaty abonamentowej); w styczniu przyszedł kolejny rachunek od 16.01. i również druga już opłata za ten sam miesiąc w tym przypadku styczeń. I tak co dwa miesiące.
już Ci wyjaśniam sąsiad:)
Nie wiem na kogo trafiłeś na infolinii ale mi powiedzieli, że jeszcze nie było migracji mojego konta. Jak w ebok.energa.pl nie będziesz miał widocznych danych nr klienta i nie będziesz mógł się rozliczyć to dzwonisz do nich i podadzą Ci nowy nr klienta (do starego dodawane są cyfry) i wtedy rejestrujesz się na 24.energa.pl :)
Do wyjaśnienia sprawy będziemy potrzebowali dodatkowych danych: numeru ewidencyjnego klienta oraz numeru PPE licznika. Oba znaleźć można na górze pierwszej strony umowy z Energą. Prosimy przesłać je wraz ze skopiowanym z komentarza powyżej opisem na wskazany przed redakcję adres: dyzur.energa@trojmiasto.pl. Otrzymawszy niezbędne dane, będziemy w stanie zweryfikować sytuację.
Energa...
to najgorsza firma z jakąkolwiek w życiu miałam do czynienia. Żadne odpowiadanie na pytania tego nie zmieni. Najpierw sprawa w sądzie, bo ta durna firma przez dwa lata nie potrafiła zrozumieć, że nie mieszkam już pod danym adresem (protokół zdawczo-odbiorczy oczywiście podbili, ale jakoś im to umknęło) i dalej wysyłali faktury, których oczywiście nie opłacałam, bo mnie już tam nie było. Potem przez półtora roku nie raczyli wysłać faktury na nowy licznik obiecując, że rozłożą płatność na pół roku. Przychodzi FV i co? płatność za dwa tygodnie. Żeby tego było mało, to przez jakiś czas na adres x przychodził rachunek z licznika Y, a z licznika Y nie przychodziło wcale. Jesteście najgorszą firmą EVER i nie ocieplicie swojego wizerunku w ten sposób. DLA MNIE JESTEŚCIE SKOŃCZENI.
Postaramy się wyjaśnić tą sprawę. Potrzebujemy w tym celu kilku dodatkowych informacji: numeru ewidencyjnego klienta oraz aktualnego numeru PPE licznika. Oba znajdują się na samej górze pierwszej strony umowy zawartej z Energą. Prosimy przesłać je wraz z kopią opisu sprawy na podany przed redakcję portalu adres: dyzur.energa@trojmiasto.pl. Dzięki tym danym będziemy mogli przyjrzeć się bliżej opisanej sytuacji.
Wymuszanie zmiany umowy
Jakiś czas temu byłem bardzo agresywnie namawiany przez wydzwaniajcą do mnie pracownice energi, żebym zmienił umowe i taryfe i najlepiej teraz przez telefon. Odpowiedziałem, że niczego nie będe zmieniał i jeśli mają dla mnie jakieś propozycje niech przyślą mi to do domu, adres znają. Pani na to stwierdziła, ze nie może mi niczego wysłać, a nowa umowa jest bardzo dobra i powinienem zmienić, a poczytac sobie moge na ich stronie. Na to ja że nie, dziękuję i dowidzenia, i rozłączyłem się. Po kilku sekundach ta sama upierdliwa baba dzwoni, mówizebym się nie rozłączał i żebym zmienił taryfę i umowę bo wszyscy tak robią... na to powiedziałem że jeśli jeszcze raz zadzwoni to zgłaszam stalkimg na prokuraturę.
O co chodzi w tej chorej firmie? Kiedyś chciałem cos wyjasnić, pojechałem do ich nowiutkiego biura i co? Okazało się, że nic nigdzie nie załatwie bo oni teraz tylko maja infolinie i tam musze dzwonić i załatwiac.
Pytania moje brzmią, dlaczego ta firma jest tak natarczywa na zmiane umowy i taryfy, i dlaczego nie ma punktu obsługi gdzie można załatwić sprawę.
Powiem tak, nie zawieram Żadnych umów przez telefon, jeśli chcą mi coś zaproponować to poproszę listem najlepiej poleconym, a jak sie zdecyduję to umowę podpiszę w ich biurze. Inaczej niewiem jak długo będe waszym klienem...
O co chodzi w tej chorej firmie? Kiedyś chciałem cos wyjasnić, pojechałem do ich nowiutkiego biura i co? Okazało się, że nic nigdzie nie załatwie bo oni teraz tylko maja infolinie i tam musze dzwonić i załatwiac.
Pytania moje brzmią, dlaczego ta firma jest tak natarczywa na zmiane umowy i taryfy, i dlaczego nie ma punktu obsługi gdzie można załatwić sprawę.
Powiem tak, nie zawieram Żadnych umów przez telefon, jeśli chcą mi coś zaproponować to poproszę listem najlepiej poleconym, a jak sie zdecyduję to umowę podpiszę w ich biurze. Inaczej niewiem jak długo będe waszym klienem...
Energa
To najgorszy pośrednik w dostarczaniu energii elektrycznej , to są oszuści którzy biorą pieniądze za nic . Im płaci się za to że sobie siedzą a prawdziwe rachunki płaci się pge . Mam niestety umowe z energą ale te rachunki są kolosalne , a na dodatek wyssane z palca ponieważ od dwóch lat nikogo nie było żeby spisać licznik
Prąd w 2 taryfach.
Jeżeli posiadacie Państwo umowę z ,,szanowną Energą'' (prąd 2 taryfy) -sprawdzajcie proszę ustawienie zegara licznika.
W moim wypadku wskazania zegara licznika w kilku przypadkach znacznie różniły się od czasu rzeczywistego.
Oczywiście za każdym zgłoszeniem -pojawiał się przedstawiciel ,,Opreatora''-i przestawiał czas .
Nie powiem -chłop sympatyczny ,ale pewnie dlatego że stanowił firmę podwykonawczą.
Jeżeli wydaje Ci się że właśnie korzystasz z ,,tańszego'' prądu" nie zawsze tak jest.
Te licznik tak mają i czas zmieniają -i CO NAM ZROBISZ?
W moim wypadku wskazania zegara licznika w kilku przypadkach znacznie różniły się od czasu rzeczywistego.
Oczywiście za każdym zgłoszeniem -pojawiał się przedstawiciel ,,Opreatora''-i przestawiał czas .
Nie powiem -chłop sympatyczny ,ale pewnie dlatego że stanowił firmę podwykonawczą.
Jeżeli wydaje Ci się że właśnie korzystasz z ,,tańszego'' prądu" nie zawsze tak jest.
Te licznik tak mają i czas zmieniają -i CO NAM ZROBISZ?
Pytanie do Energii
Dlaczego pracownicy firmy Energa przed podpisaniem umowy na dostawę prądu do lokalu, do którego dopiero się wprowadzam, odsyłają po numer PPE do Biur Obsługi Mieszkańców, Gdańskiego Zarządu Nieruchomości Komunalnych, skoro Biura Obsługi Mieszkańców nie dysponują takimi danymi jak numer PPE, ponieważ nie oni zawierali umowę na dostawę energii tylko poprzedni użytkownik wynajmowanego lokalu? Taki numer zamieszczony jest zwykle na odwrocie faktury, którą dostaje lokator a nie pracownik Biura Obsługi Mieszkańców. Niezasadne wydaje się odsyłanie ludzi po numer PPE, zwłaszcza, że taki numer można uzyskać w Energa przy ul. Marynarki Polskiej w Gdańsku. Uważam, że Energa odsyłając ludzi, nie szanuje przyszłego klienta już na wstępie przy zawieraniu umowy. Pozyskanie numeru PPE, powinno być wewnętrzną sprawą Energii, a nie osoby która przychodzi zawrzeć umowę. Powinien wystarczyć adres, natomiast dochodzenie do tego jaki jest numer PPE? - przepraszam, ale to ja jestem klientem a nie Energa. To z klientów Energa czerpie zyski a nie odwrotnie. Więc pytanie kto jest dla kogo i kto powinien faktycznie kogo obsłużyć (w tym pozyskać numer PPE)?
To nie pytanie, jednak chciałbym zwrócić uwagę na fakt, iż w Gdańsku na ul. Cebertowicza faktury od was zawsze przychodzą "na styk" w ostatnim dniu terminu płatności, albo już nawet po terminie płatności.
Co prawda nie miałem z tego powodu jeszcze większych nieprzyjemności, ale przy okazji chciałbym to zgłosić.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Co prawda nie miałem z tego powodu jeszcze większych nieprzyjemności, ale przy okazji chciałbym to zgłosić.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Pytanie
Kiedy Obajtek i jego pretorianie wrócą do Pcimia? Chyba niedługo, prawda? http://www.rmf24.pl/ekonomia/news-bedzie-zmiana-prezesow-w-najwiekszych-spolkach-energetycznyc,nId,2508490
Opłata handlowa
Chciałabym, żeby ktoś kompetentny wypowiedział się w sprawie opłat handlowych nad którą pochylił się już dawno UOKiK. Już pomijam fakt, że "gwarancja stałej ceny" wiążę się ze wzrostem ceny rachunku, ale dlaczego na moim rachunku zostały policzone aż dwie opłaty handlowe? Okres rozliczeniowy od 30.11 do 01.01 czyli de facto powinna zostać policzona jedna opłata handlowa do 30.12 a w następnym rachunku druga. Odkąd miesięczny okres rozliczeniowy ma 27dni (według rachunku pierwsza opłata han. została policzona od 30.11 do 26.12 i druga od 26.12 do 01.01)??
Rozliczenie rzeczywiste - po co odczytywacz???
Mam usługę rozliczenie rzeczywiste - raz w miesiącu loguję w ebok i podaję stan licznika, na tej podstawie wystawiana jest faktura, z tego co wiem energa jest w stanie sprawdzić ten stan zdalnie. Dlaczego wobec tego przychodzi co miesiąc odczytywacz (licznik mam w mieszkaniu)? Przychodzi w takich godzinach, gdy ludzie pracują - nie ma mnie w domu. Po wizycie odczytywacza nie dość, że w skrzynce na listy, to jeszcze włożoną w drzwi z informacją o konieczności podania stanu licznika smsem. To bezsensowne zmuszanie klientów do podwójnego odczytywania licznika. W jakim celu mam podwójnie podawać stan licznika?
Szanowni Państwo w Enerdze!
Dlaczego nie udzielają Państwo odpowiedzi na pisma złożone za potwierdzeniem (imienna pieczątka pracownika i datownik) w punkcie obsługi klienta, np. w Galerii Przymorze?
To się nadaje do UOKiK.
Dlaczego tak często konsultanci na Infolinii odpowiadają odmiennie na te same pytania?
Kolejny zapytany mówi, że udzielona mi informacja przez jego poprzednika, jest nieprawdziwa- oczywiście innymi słowami, tak, by nie potwierdzić popełnienia błędu poprzedniego konsultanta.
Po wielu rozmowach z konsultantami, uważam, iż Energa nie dba o właściwe szkolenia, wiedza tych pracowników pozostawia wiele do życzenia, to wina "góry".
To się nadaje do UOKiK.
Dlaczego tak często konsultanci na Infolinii odpowiadają odmiennie na te same pytania?
Kolejny zapytany mówi, że udzielona mi informacja przez jego poprzednika, jest nieprawdziwa- oczywiście innymi słowami, tak, by nie potwierdzić popełnienia błędu poprzedniego konsultanta.
Po wielu rozmowach z konsultantami, uważam, iż Energa nie dba o właściwe szkolenia, wiedza tych pracowników pozostawia wiele do życzenia, to wina "góry".
Z chęcią pomożemy i udzielimy wyjaśnień, będziemy jednak potrzebowali kilku dodatkowych informacji: Pani numeru ewidencyjnego klienta oraz numeru PPE licznika. Prosimy, aby przesłała je Pani wraz ze skopiowanym z powyższego komentarza opisem na wskazany przez redakcję adres: dyżur.energa@trojmiasto.pl.
niebezpieczne skrzynki
W październiku zgłoszono uszkodzenie skrzynki energetycznej przy Trakcie św Wojciecha około numeru 58, panowie z Energi przyjechali i wystające kable owinęli czarną folia... Kolejne zgłoszenia w listopadzie i styczniu pozostały bez odpowiedzi. Połamana skrzynka stojąca na chodniku , nadal trzyma się wyłącznie na folii coraz bardziej się pochylając zagra zając bezpieczeństwu przechodniów. Podkreślę jeszcze raz, że skrzynka stoi na chodniku. A kable zabezpieczone są jedynie folią.
Brak faktur za energię mimo ustaleń z call center a dostawca zgłasza sprawe do Sądu w Lublinie, mimo terminowych opłat
Witam
Chciałem zwrócić uwagę na działanie Energa, otóż od kwietnia 2017 nie przychodzą do dnia dzisiejszego faktury za energię elektryczną otrzymałem sms o zadłużeniu, tak wiec zdziwiony zadzwoniłem do Call Center, gdzie ustaliłem kwotę i fakt ponownego dostarczenia faktury na mój adres od kwietnia nadal nic.
Natomiast od znajomych z innej części miasta wiem, że mimo opłacenia faktur z opóźnieniem bo tak przyszły faktury, Energa zgłosiła fakt do Sądu Rejonowego w Lublinie (data zgłoszenia do sadu późniejsza niż zapłacona faktura) dodatkowo Energa powołuje się na późniejsze faktury które również nie dotarły.
Pytanie moje jest dlaczego Energa nie przysyła faktur od kwietnia i dlaczego mimo braku pewności czy dostarczono faktury straszy się klientów którzy nigdy nie zalegali do tej pory z opłatami Sądami i nakłada dodatkowe kwoty za postępowanie.
Chciałem zwrócić uwagę na działanie Energa, otóż od kwietnia 2017 nie przychodzą do dnia dzisiejszego faktury za energię elektryczną otrzymałem sms o zadłużeniu, tak wiec zdziwiony zadzwoniłem do Call Center, gdzie ustaliłem kwotę i fakt ponownego dostarczenia faktury na mój adres od kwietnia nadal nic.
Natomiast od znajomych z innej części miasta wiem, że mimo opłacenia faktur z opóźnieniem bo tak przyszły faktury, Energa zgłosiła fakt do Sądu Rejonowego w Lublinie (data zgłoszenia do sadu późniejsza niż zapłacona faktura) dodatkowo Energa powołuje się na późniejsze faktury które również nie dotarły.
Pytanie moje jest dlaczego Energa nie przysyła faktur od kwietnia i dlaczego mimo braku pewności czy dostarczono faktury straszy się klientów którzy nigdy nie zalegali do tej pory z opłatami Sądami i nakłada dodatkowe kwoty za postępowanie.
Sprawa jest od lat SYSTEMOWA !
Faktura dotycząca danego okresu wystawiana jest z datą płatności około 35 dni od daty odczytu. I to jest O.K. Jest tylko JEDEN problem: faktura dostarczana jest jeden-dwa dni przed terminem płatności
lub po terminie ! Mnie jako klienta, nie obchodzi kto jest winny - nie mój problem, ale odsetki, to już mój problem. Za gaz dostaję JEDNĄ fakturę w roku, podzieloną na 6 wpłat i jest O.K. Czy dla ENERGI takie rozwiązanie jest za trudne ? Z pewnością koszty przesyłek będą mniejsze, a klient będzie zadowolony. Czy też inne rozwiązanie: WYMUSZENIE na "poczcie" terminów dostarczania faktur, albo wypisywanie terminów płatności dwa tygodnie później. Jako obywatel RP nie man obowiązku przebywania w domu i pilnowania czy nie przyszedł jakiś rachunek. Więc przynajmniej niech w okresie wakacyjnym, nie wypadają terminy płatności.
lub po terminie ! Mnie jako klienta, nie obchodzi kto jest winny - nie mój problem, ale odsetki, to już mój problem. Za gaz dostaję JEDNĄ fakturę w roku, podzieloną na 6 wpłat i jest O.K. Czy dla ENERGI takie rozwiązanie jest za trudne ? Z pewnością koszty przesyłek będą mniejsze, a klient będzie zadowolony. Czy też inne rozwiązanie: WYMUSZENIE na "poczcie" terminów dostarczania faktur, albo wypisywanie terminów płatności dwa tygodnie później. Jako obywatel RP nie man obowiązku przebywania w domu i pilnowania czy nie przyszedł jakiś rachunek. Więc przynajmniej niech w okresie wakacyjnym, nie wypadają terminy płatności.
Przyjrzymy się opisanej sprawie. Aby pomóc, niezbędne będą jedynie dwie dodatkowe informacje: numer ewidencyjny klienta oraz numer PPE licznika. Oba znajdują się na samej górze pierwszej strony umowy z Energą. Prosimy przesłać je wraz ze skopiowanym z powyższego komentarza opisem na wskazany przez redakcję adres e-mail: dyzur.energa@trojmiasto.pl.
Końca nie widać
22.02.2016 r podpisałam umowę na dostawę energii z firmą Energa, mimo wielu interwencji w BOK , poprzez infolinię do lipca 2017 roku czyli przez 17 miesięcy nie otrzymałam żadnej faktury. Licznik założono w kwietniu 2016 ale nie otrzymałam żadnego zawiadomienia ani protokołu zdawczo- odbiorczego z numerem licznika ani stanem z jakim go przejmuję / a to jest istotne żeby sprawdzić za ile jednostek zostaję rozliczona!/ ostatniego dnia grudnia 2016 otrzymałam telefon od pracownika Energa Operator o tym, że ma zlecenia zdjęcia licznika. szczęśliwy przypadek że trafiłam na człowieka, który zrozumiał że nie płacę faktur bo ich nie otrzymuję, sprawił że licznik pozostał do dnia 02.01.2017 kiedy to w BOK naświetliłam sprawę wstrzymano zdjęcie licznika i sprawa poszła do dalszego rozpatrzenia. I tak to trwa do dziś chociaż światełko nadziei na zakończenie problemu pojawiło się w lipcu 2017 kiedy wreszcie otrzymałam pierwszą fakturę na 1022,12 czym prędzej ją opłaciłam po czym po 4 miesiącach dostaję informację że faktura została anulowana i wystawiona na kwotę 3674,98!!!! na reklamację otrzymałam odpowiedź, że faktura została przeliczona w/g taryfy C11 ,która jest wielokrotnie droższa.Nie pomogło tłumaczenie i posiadana przeze mnie umowa podpisana na taryfę G11 tzw domową. I tak trwa to do dziś kolejna faktura równiez w/g taryfy C11. Przeczytałam informację w internecie ,że w sierpniu Energa powołała rzecznika klienta, tylko jak się do niego dostać? Ręce opadają !!!!
Jeśli Energa nie wywiązuje się w terminie.........
Wszelkie reklamacje w takich instytucjach powinny być rozpatrywane w ustawowym terminie!
Jeśli nie są, przysługuje klientowi wystąpienie o bonifikatę!!!!!
Klient musi sam o nią wystąpić na piśmie!!! z podaniem wszystkich okoliczności,nie dotrzymanych terminów,błędów na fakturach i pomyłek systemowych!
Jeśli nie są, przysługuje klientowi wystąpienie o bonifikatę!!!!!
Klient musi sam o nią wystąpić na piśmie!!! z podaniem wszystkich okoliczności,nie dotrzymanych terminów,błędów na fakturach i pomyłek systemowych!
Termin płatności
Dzień dobry,
chciałbym poruszyć temat płatności elektronicznych za rachunki poprzez energa24.
Otóż dlaczego naliczane są odsetki za nieterminową wpłatę kiedy zapłata zostaje dokonana w ostatnim dniu terminu płatności.
Przecież pieniądze przekazywane są na konto firmy w ciągu kilku minut poprzez Blue Media, a Energa uważa, że wpłata jest opóźniona i przy następnym rachunku wystawia notę odsetkową.
Czy macie naprawdę tak kiepski system rozliczeń (o problemach systemu przecież słyszał cały kraj), czy też pracownicy nie potrafią go poprawnie obsłużyć.
Mówiąc szczerze jesteście jedyną firmą która tak działa. Normalnie pojawia się informacja o przyjęciu płatności z zastrzeżeniem, że zostanie rozliczona w terminie 24 czy 48 godzin.
Tak się dzieje w normalnie działających firmach, ale nie u Was.
Mało tego - na zgłoszenie złożone poprzez stronę z zapytaniem (kilkukrotne) nie pojawia się żadna odpowiedź, a sprawa zostaje "odhaczona" jako zakończona.
Nie muszę dodawać, że jest to co najmniej (bardzo delikatnie mówiąc) niegrzeczne.
I nie chodzi tu tylko o mój konkretny przypadek, bo z tego co się dowiedziałem tak są traktowani Wasi klienci.
Kolejna sprawa to brak jakiejkolwiek reakcji na mailowe próby kontaktu z firmą. To już jest chyba więcej niż w/w niegrzeczność. To po prosty brak dobrego wychowania.
chciałbym poruszyć temat płatności elektronicznych za rachunki poprzez energa24.
Otóż dlaczego naliczane są odsetki za nieterminową wpłatę kiedy zapłata zostaje dokonana w ostatnim dniu terminu płatności.
Przecież pieniądze przekazywane są na konto firmy w ciągu kilku minut poprzez Blue Media, a Energa uważa, że wpłata jest opóźniona i przy następnym rachunku wystawia notę odsetkową.
Czy macie naprawdę tak kiepski system rozliczeń (o problemach systemu przecież słyszał cały kraj), czy też pracownicy nie potrafią go poprawnie obsłużyć.
Mówiąc szczerze jesteście jedyną firmą która tak działa. Normalnie pojawia się informacja o przyjęciu płatności z zastrzeżeniem, że zostanie rozliczona w terminie 24 czy 48 godzin.
Tak się dzieje w normalnie działających firmach, ale nie u Was.
Mało tego - na zgłoszenie złożone poprzez stronę z zapytaniem (kilkukrotne) nie pojawia się żadna odpowiedź, a sprawa zostaje "odhaczona" jako zakończona.
Nie muszę dodawać, że jest to co najmniej (bardzo delikatnie mówiąc) niegrzeczne.
I nie chodzi tu tylko o mój konkretny przypadek, bo z tego co się dowiedziałem tak są traktowani Wasi klienci.
Kolejna sprawa to brak jakiejkolwiek reakcji na mailowe próby kontaktu z firmą. To już jest chyba więcej niż w/w niegrzeczność. To po prosty brak dobrego wychowania.
najgorszy BoK w Europie, brak kompetencji
Bez mojej wiedzy uraczono mnie usługą indywidualnego podawania stanu licznika.
No i po odkręceniu tematu, po mojej interwencji, fakturą za pół roku!!!
Zapłać rencisto ...a potem sobie wyjaśniaj .
Więcej rzetelności i empatii
a nie jakieś dyżury aby sobie podnieść samopoczucie i zaraportować zarządowi nowe niby proklienckie działania!!!!
No i po odkręceniu tematu, po mojej interwencji, fakturą za pół roku!!!
Zapłać rencisto ...a potem sobie wyjaśniaj .
Więcej rzetelności i empatii
a nie jakieś dyżury aby sobie podnieść samopoczucie i zaraportować zarządowi nowe niby proklienckie działania!!!!
Pytanie do Energi
No to jedziemy : Jak wiadomo zakupiono nowy system wart miliony o ile nie miliardy złotych. System miał automatycznie zliczać koszty energii po infrastrukturze energetycznej do rozdzielni. I teraz pytanie czy wszystkie kable gniazdka oraz zabezpieczenia posiadają atest UE , co jest istotne przy takich przedsięwzięciach. Czemu system dalej zawyża rachunki ? . Czy Energa wymieniła w tym celu wszystkie swoje trafostacje a te najgorsze to w Sopocie, co koncert w Operze leśnej to zakłócenia w dostawie napięcia. Czy infrastruktura sieci zmienia się w raz z rosnącymi potrzebami ? . W końcu powstają nowe wieżowce biurowe, które pobierają sporo mocy. Co Energa zrobiła wraz z PKP by kolej elektryczna była tańsza ? chodzi o zmianę infrastruktury kolej nie pantograf u góry a szczotki elektryczne z boku. Jak wyglądają budynki trafostacji na chwaszczyńskiej ? czy przypadkiem nie ma tam jeszcze starych zabezpieczeń ? - Jak Energa kontroluje swoje rachunki bo do dziś wystawia zmarłym. Mój ojciec nie żyje już od 10 lat a Energa wystawia na niego rachunek to dość ciekawa opcja :) . Jak Energa wspiera czy też walczy z koparkami do bitcoin'a ? I czy to nie zakłóca pracy linie Energetycznych ? Ile zarabiają i jakie mają zarobki ludzie w Radzie Nadzorczej Energii ? Ilu członków liczy Rada Nadzorcza wraz z asystentami i doradcami ? Czy linie wysokiego napięcia są dublowane na wypadek awarii ?
ostrzeżenie przed ENERGĄ
Chciałam wszystkich ostrzec przed praktykami Energii. Mój tata jest starszym człowiekiem i chciał tylko przepisać licznik energii a podpisał na siebie wyrok Poszedł do biura obsługi na przymorzu, gdzie czekał 3 godziny aż trafił przed oblicze pracownika tej firmy. Ten wcisnął mu „odpowiednią” umowę do podpisu. Jakież było zdziwienie gdy przyszedł pierwszy rachunek. Firma naliczyła opłatę handlową o której nic nie wspominał pracownik tej firmy. Złożyliśmy reklamację i otrzymaliśmy list o grożących karach i braku możliwości zmiany taryfy. Jak się zorientowałam ten proceder jest praktykowany przez Energę już wiele lat a ludzi wmanewrowanych w taką umowę jest wiele. Zaraz powiecie że trzeba czytać umowy. Tak macie Państwo rację tylko czy widzieliście jak one wyglądają i jak są napisane? Czy ja muszę wynajmować prawnika aby podpisać umowę z taką firmą jak Energa by nie popaść w kłopoty ? Dziwi mnie tylko że nikt się tymi praktykami nie zainteresował. Starsi ludzie są straceni w dzisiejszym świecie gdzie nie liczy się człowiek tylko jak kogoś oszukać a to jest bardzo smutne.
Brak przepływu informacji
Dlaczego macie skandaliczny problem z komunikacją między pracownikami? Reklamacja złożona internetowo, inna odpowiedź udzielona telefonicznie inna przez internet. CAŁE SZCZĘŚCIE, ŻE ZMIENIŁAM SPRZEDAWCĘ! Faktury wystawiane po 10 miesiącach, a potem przy kolejnej zawyżone zużycie w stosunku do stanu licznika.
Do klientów, którzy nie otrzymują faktur: składajcie reklamacje, jeśli w ciągu 14 dni firma jej nie rozpatrzy - należy Wam się bonifikata! Informacja ta jest podana na stronie Urzędu Regulacji Energetyki.
Do klientów, którzy nie otrzymują faktur: składajcie reklamacje, jeśli w ciągu 14 dni firma jej nie rozpatrzy - należy Wam się bonifikata! Informacja ta jest podana na stronie Urzędu Regulacji Energetyki.
2 miesiące bez prądu
Dzień dobry.
Zgłaszam się z problemem do Państwa i mam nadzieję, że może Państwo mają odpowiednie kompetencje oraz nie zlekceważą mojego problemu tak jak większość pracowników Energii do tej pory to robiła.
Umowę kompleksową podpisałem 01.09.2017. Podczas podpisywania umowy zostałem poinformowany że w krótkim czasie monter się ze mną skontaktuje w celu wymiany licznika gdyż tamten jest zablokowany przez poprzedniego właściciela. Po 2 tygodniach zacząłem problem zgłaszać do bok gdyż lokal pozostawał bez prądu. Każda rozmowa z bok trwała bardzo długo gdyż pracownicy co chwilę przełączali mnie do ,, kogoś o wyższych kompetencjach". Po każdej rozmowie byłem informowany iż zlecenie zostało wysłane i nie długo będę miał prąd. Sytuacja powtarzała się wielokrotnie ale bez skutku. Żona była w biurze na Grunwaldzkiej jak również Marynarki Polskiej w celu interwencji jednak nikt nie był w stanie pomóc. W końcu po kolejnej telefonicznej interwencji 03.11.17 pracownik BOK postanowił zgłosić zlecenie do Pogotowia Energetycznego w celu podłączenia prądu do lokalu. Panowie przyjechali i ,, zmostkowali " zrywając plomby i informując mnie ,że powinienem zgłosić ten fakt do BOK co uczyniłem 07.11.17. Na początku następnego tygodnia przyszedł monter i po prostu odłączył prąd podłączając go przez zblokowany licznik i oznajmiając że to nie jego spraw ten zablokowany licznik bo musi przyjść ktoś z laptopem. 13.11.17 poszedłem do bok na Grunwaldzkiej i poprosiłem abym mógł rozmawiać z kimś doświadczonym bo większość z pracowników nie jest w stanie poradzić sobie z moim problemem. Zostałem skierowany do pana z obsługi który w końcu mnie zrozumiał, powiedział że jest sporo w systemie namieszane , że mam dwa konta otwarte i postarał się o bezpośredni numer tel. do osoby co wysyła monterów w celu wyjaśnienie gdyż jest możliwość że znów przyjdzie ktoś kto nie poradzi sobie. Następnego dnia 14.11.17 zadzwoniłem do Pana M.M.(imię i nazwisko znane pracownikom) , który jest profesjonalistą w firmie i któremu pragnę podziękować. Pan Marcel powiedział iż wizyta montera nie jest potrzebna po czym był w stanie w ciągu 2 godzin odblokować licznik i przywrócić dopływ prądu do lokalu. Dnia 15.11.17 złożyłem ponownie wniosek o założenie plomb na licznik zerwanych przez Pogotowie Energetyczne. Pracownik bok poinformował mnie iż należy mi się bonifikata - złożyłem podanie o bonifikatę. Dnia 16.12.17 zatelefonowałem do bok w celu wyjaśnienia co się dzieje z moim wnioskiem o bonifikatę. Pani poinformowała mnie iż bonifikata się nie należy gdyż nie miałem w cale podpisanej umowy we wrześniu. Dnia 17.12.17 wysłałem zgłoszenie za pomocą internetu z kopią umowy z dnia 01.09.17. Po jakimś czasie dostałem odpowiedź iż bonifikata mi się nie należy gdyż ,,Upust przysługuje za nieplanowaną przerwę w dostawie energii elektrycznej, wówczas, gdy jednorazowo wynosiła ona powyżej 24 godzin lub awarie trwały powyżej 48 godzin łącznie w ciągu roku." Pragnę zauważyć iż u mnie przerwa w dostawie energii trwała 64 dni tj. 1536 godz. Jeżeli jestem w stanie zaakceptować termin 2 tygodni na podłączenie to jest mimo wszystko 50 dni czyli 1200 godzin bez prądu !!!
Kolejną bulwersującą sprawą jest fakt iż zostałem obciążony kosztami oplombowanie. Chciałbym podkreślić iż plomby zostały zerwane przez pracowników Pogotowia Energetycznego na wniosek pracownika Energii z BOK z powodu awarii urządzeń które odblokowują licznik lub braku kompetencji pracowników Energii którzy tego nie umieli zrobić. Nie widzę więc podstaw do obciążenia mnie kosztami. reklamację złożyłem za pomocą zgłoszenia internetowego jednak dostałem odpowiedź : W odpowiedzi informujemy, że oplombowanie licznika zostało zrealizowane na podstawie złożonego przez Pana wniosku w załączniku. Faktura została wystawiona zasadnie. Zgadza się iż oplombowanie licznika nastąpiło na mój wniosek gdyż tak zostałem poinstruowany przez pracowników Energii aby taki wniosek złożyć iż urządzenie nie może być nieoplombowane. Jednak ktoś chyba nie jest w stanie zrozumieć faktu iż jeżeli pracownik Energii zrywa plombę gdyż w inny sposób nie jest w stanie dostarczyć ten prąd do lokalu to właściciel lokalu nie może być obciążony kosztami. Ja płacę już opłatę za podłączenie do sieci. Mam nadzieję iż są Państwo w stanie wyjaśnić obie sprawy jak również wyciągnąć konsekwencje od pracowników którzy nie wykonuję swojej pracy rzetelnie.
Zgłaszam się z problemem do Państwa i mam nadzieję, że może Państwo mają odpowiednie kompetencje oraz nie zlekceważą mojego problemu tak jak większość pracowników Energii do tej pory to robiła.
Umowę kompleksową podpisałem 01.09.2017. Podczas podpisywania umowy zostałem poinformowany że w krótkim czasie monter się ze mną skontaktuje w celu wymiany licznika gdyż tamten jest zablokowany przez poprzedniego właściciela. Po 2 tygodniach zacząłem problem zgłaszać do bok gdyż lokal pozostawał bez prądu. Każda rozmowa z bok trwała bardzo długo gdyż pracownicy co chwilę przełączali mnie do ,, kogoś o wyższych kompetencjach". Po każdej rozmowie byłem informowany iż zlecenie zostało wysłane i nie długo będę miał prąd. Sytuacja powtarzała się wielokrotnie ale bez skutku. Żona była w biurze na Grunwaldzkiej jak również Marynarki Polskiej w celu interwencji jednak nikt nie był w stanie pomóc. W końcu po kolejnej telefonicznej interwencji 03.11.17 pracownik BOK postanowił zgłosić zlecenie do Pogotowia Energetycznego w celu podłączenia prądu do lokalu. Panowie przyjechali i ,, zmostkowali " zrywając plomby i informując mnie ,że powinienem zgłosić ten fakt do BOK co uczyniłem 07.11.17. Na początku następnego tygodnia przyszedł monter i po prostu odłączył prąd podłączając go przez zblokowany licznik i oznajmiając że to nie jego spraw ten zablokowany licznik bo musi przyjść ktoś z laptopem. 13.11.17 poszedłem do bok na Grunwaldzkiej i poprosiłem abym mógł rozmawiać z kimś doświadczonym bo większość z pracowników nie jest w stanie poradzić sobie z moim problemem. Zostałem skierowany do pana z obsługi który w końcu mnie zrozumiał, powiedział że jest sporo w systemie namieszane , że mam dwa konta otwarte i postarał się o bezpośredni numer tel. do osoby co wysyła monterów w celu wyjaśnienie gdyż jest możliwość że znów przyjdzie ktoś kto nie poradzi sobie. Następnego dnia 14.11.17 zadzwoniłem do Pana M.M.(imię i nazwisko znane pracownikom) , który jest profesjonalistą w firmie i któremu pragnę podziękować. Pan Marcel powiedział iż wizyta montera nie jest potrzebna po czym był w stanie w ciągu 2 godzin odblokować licznik i przywrócić dopływ prądu do lokalu. Dnia 15.11.17 złożyłem ponownie wniosek o założenie plomb na licznik zerwanych przez Pogotowie Energetyczne. Pracownik bok poinformował mnie iż należy mi się bonifikata - złożyłem podanie o bonifikatę. Dnia 16.12.17 zatelefonowałem do bok w celu wyjaśnienia co się dzieje z moim wnioskiem o bonifikatę. Pani poinformowała mnie iż bonifikata się nie należy gdyż nie miałem w cale podpisanej umowy we wrześniu. Dnia 17.12.17 wysłałem zgłoszenie za pomocą internetu z kopią umowy z dnia 01.09.17. Po jakimś czasie dostałem odpowiedź iż bonifikata mi się nie należy gdyż ,,Upust przysługuje za nieplanowaną przerwę w dostawie energii elektrycznej, wówczas, gdy jednorazowo wynosiła ona powyżej 24 godzin lub awarie trwały powyżej 48 godzin łącznie w ciągu roku." Pragnę zauważyć iż u mnie przerwa w dostawie energii trwała 64 dni tj. 1536 godz. Jeżeli jestem w stanie zaakceptować termin 2 tygodni na podłączenie to jest mimo wszystko 50 dni czyli 1200 godzin bez prądu !!!
Kolejną bulwersującą sprawą jest fakt iż zostałem obciążony kosztami oplombowanie. Chciałbym podkreślić iż plomby zostały zerwane przez pracowników Pogotowia Energetycznego na wniosek pracownika Energii z BOK z powodu awarii urządzeń które odblokowują licznik lub braku kompetencji pracowników Energii którzy tego nie umieli zrobić. Nie widzę więc podstaw do obciążenia mnie kosztami. reklamację złożyłem za pomocą zgłoszenia internetowego jednak dostałem odpowiedź : W odpowiedzi informujemy, że oplombowanie licznika zostało zrealizowane na podstawie złożonego przez Pana wniosku w załączniku. Faktura została wystawiona zasadnie. Zgadza się iż oplombowanie licznika nastąpiło na mój wniosek gdyż tak zostałem poinstruowany przez pracowników Energii aby taki wniosek złożyć iż urządzenie nie może być nieoplombowane. Jednak ktoś chyba nie jest w stanie zrozumieć faktu iż jeżeli pracownik Energii zrywa plombę gdyż w inny sposób nie jest w stanie dostarczyć ten prąd do lokalu to właściciel lokalu nie może być obciążony kosztami. Ja płacę już opłatę za podłączenie do sieci. Mam nadzieję iż są Państwo w stanie wyjaśnić obie sprawy jak również wyciągnąć konsekwencje od pracowników którzy nie wykonuję swojej pracy rzetelnie.
Tytuł artykułu powinien brzmieć; Co pracownicy odpowiadają na rezygnację z taryfy G11K?
W samym pomorskim są tysiące odbiorców w manewrowanych przez Energę w najdroższą taryfę w kraju G11K. Nikt z pracowników BOK nie powiadomił klientów, że doliczana będzie opłata handlowa, a sam prąd będzie droższy od zwykłej taryfy G11. Taryfa była sprzedana klientom jako Gwarancja Stałej Ceny, a są w niej progi od zależne od wielkości zużycia prądu. Czyli w miarę zużycia cena prądu wzrasta. Kłamstwo i oszustwo w jednym. To jest jeden z podstawowych problemów oszukanych klientów.
Redaktorze; pisanie reklamowego artykułu o Enerdze jest co najmniej żenujące.
Redaktorze; pisanie reklamowego artykułu o Enerdze jest co najmniej żenujące.
Najgorsze, ze dla tej olewającej klienta firmy nie ma alternatywy
i tak wszystkie kable sa w jej ręku, a jak by ktoś oferował prąd za darmo, to i tak płacili bysmy za przesył (teraz to około 50%) i niestety wszyscy inni sprzedawcy są skazani na pośrednictwo tej badziewiackiej firmy. Tak jak w telekomunikacji, ostatnia mila w rękach monopolisty...