Widok
Prezydenci z Trójmiasta i marszałek chcą dymisji szefowej NFZ
Opinie do artykułu: Prezydenci z Trójmiasta i marszałek chcą dymisji szefowej NFZ.
- Domagamy się odwołania dyrektor pomorskiego NFZ Barbary Kawińskiej. Jej postawa charakteryzuje się brakiem dialogu ze środowiskiem medycznym i aroganckim stylem zarządzania - napisali we wspólnym liście prezydenci Gdańska, Gdyni i Sopotu oraz marszałek Pomorza. Od dawna władze Trójmiasta i województwa nie mówiły tak zdecydowanie jednym głosem.To reakcja na rozstrzygnięcie przez pomorski NFZ konkursu ofert z zakresu ambulatoryjnej opieki specjalistycznej na lata 2013-2016, które ...
- Domagamy się odwołania dyrektor pomorskiego NFZ Barbary Kawińskiej. Jej postawa charakteryzuje się brakiem dialogu ze środowiskiem medycznym i aroganckim stylem zarządzania - napisali we wspólnym liście prezydenci Gdańska, Gdyni i Sopotu oraz marszałek Pomorza. Od dawna władze Trójmiasta i województwa nie mówiły tak zdecydowanie jednym głosem.To reakcja na rozstrzygnięcie przez pomorski NFZ konkursu ofert z zakresu ambulatoryjnej opieki specjalistycznej na lata 2013-2016, które ...
Zeby zostac szefem NFZ trzema miec namaszczenie od PO i rzadu!!
Ona robi co jej kazali a ze medialna kompromitacja jest juz oficjalna to ktos musi byc kozłem ofiarnym!!Nowy szef NFZ bedzie dokladnie taki sam bo rostwowski i ten komuch od zdrowia inaczej niepozwalaja.Ale wteyd sie powie ze zmnienili i zrobili co mogli
oto ci ci zabierali kontrakty to armia kawińskiej
przyczyniający się do większej umieraności ci co zabierają
kontrakty a dają chyba po znajomości:iwona jabłońska, robert wysocki, anna
aniśko-ścibek,aleksandra czapilcka-rybak,hanna jankiewicz, marcin kołyszko,
eliza kopicka, michał pisarewicz, aleksandra staszkiewicz, agnieszka szot,
anna musierowicz
kontrakty a dają chyba po znajomości:iwona jabłońska, robert wysocki, anna
aniśko-ścibek,aleksandra czapilcka-rybak,hanna jankiewicz, marcin kołyszko,
eliza kopicka, michał pisarewicz, aleksandra staszkiewicz, agnieszka szot,
anna musierowicz
Po co bredzisz?
Ani PiS z SLD ani SLD z PiS w koalicję nie wejdą. Po prostu wykolegują PiS jeśli wygra i koalicja będzie PO z SLD i może oszołomami od Pali..upa lub zmarginalizowanym PSL, a PiS z rządem mniejszościowym znowu odpuści albo chwilę się pomęczy.
PO liczy IMHO na koalicję z tymi cwaniackimi ryjami z EUROPY i resztą odpadów z Ordynackiej od Rywina i spółki.
PO liczy IMHO na koalicję z tymi cwaniackimi ryjami z EUROPY i resztą odpadów z Ordynackiej od Rywina i spółki.
Odwołać i to natychmiast!!!!
Pani Kawińska ostatnio sie dowiedziałam zamknie gabinet dermatologiczny w Szpitalu Marynarki Wojennej od 20 lat chodziłam tam do lekarza który znał moja dolegliwość i pod jego opiekaczułam sie doskonale .Gdzie my pacjenci mamy sie podziać czy ta pania to co kolwiek obchodzi.
Roczne koszta prowadzenia tego gabinetu to akurat - odprawa tej pani !!! Ojoj , nie wiedzieliście , że ze skłądek zdrowotnych tylko 35% przeznaczane jest na leczenie, reszta na administracje NFZ itd. Zamykamy szpitale i gabinety no bo przecież nie zwolnią nikogo z rozbudowanej administracji NFZ a pieniędzy coraz mniej ... znów na impreze w Wieliczce nie starczy :(
Fakt
Od 1989 likwidowanie wszystkiego idzie nam bardzo dobrze. Gorzej z budowaniem. Można zwolnić Kawińską jak i wszystkich pracowników i zatrudnić nowych. Tylko co to zmieni, skoro Warszawa nie zmieni kryteriów konkursowych? One były przecież ustalane przez centralę w porozumieniu z ministerstwem zdrowia i konsultantem krajowym :) Politycy jak zwykle pyszczą - a czyja to wina jak nie ich?
i własnie dlatego...
...prawo do głosu nie powinno być powszechne. powinni je dostać jedynie ludzie którzy zdaliby PODSTAWOWY test z historii, WOSu i przede wszystkim ekonomii. może wtedy ewenementy w stylu leppera nie miałyby szans na dorwanie się do koryta.
brzmi to radykalnie, ale przywilej decydowania o losie państwa nie powinien być dostępny dla ludzi których można "kupić" pokazaniem się na boisku, z księdzem, czy tańcem na studniówce.
ale oczywiście taki postulat nie ma szans realizacji, bo któremu politykowi zależy na tym żeby ludzie którym można wciskać kit nie mieli prawa na nich zagłosować?
brzmi to radykalnie, ale przywilej decydowania o losie państwa nie powinien być dostępny dla ludzi których można "kupić" pokazaniem się na boisku, z księdzem, czy tańcem na studniówce.
ale oczywiście taki postulat nie ma szans realizacji, bo któremu politykowi zależy na tym żeby ludzie którym można wciskać kit nie mieli prawa na nich zagłosować?
w żadnym wypadku!
ideologia to sprawa 2-3 rzędna. w "teście" nie mogłoby być żadnych "kontrowersyjnych pytań" bo niby dlaczego jeden światopogląd ma być premiowany, a drugi nie. kto by ustalił "widełki" i "poprawny światopogląd"? Ty, ja, głódź, środa? ja bym np nie dopuścił do wyborów ludzi przesądnych, bo mam takie widzi-mi-się. a przecież nie o to chodzi.
wiedza natomiast jest obiektywną wartością dzięki której można ocenić czy ktoś zagłosuje na osobę obiecującą np drukowanie i rozdawanie pieniędzy czy nie.
wiedza natomiast jest obiektywną wartością dzięki której można ocenić czy ktoś zagłosuje na osobę obiecującą np drukowanie i rozdawanie pieniędzy czy nie.
niestety nie ma już CzeKa
choć Lew Dawidowicz Trocki słusznie zauważył w metaforze "zabijesz ministra, narodzi się nowy, a koło wyzysku będzie toczyło się dalej", więc nawet rozstrzelanie dyrektora całego NFZ nic nie zmieni, jeśli kolejny zostanie nadany na identycznych warunkach zewnętrznych. Będą to daremne ofiary. TYlko rozpirzenie systemu kapitalistycznego opartego na "prawach rynku" i zastąpienie go systemem opartym na potrzebach, zapotrzebowaniach (czyli socjalizmu) jest drogą, abyśmy nie zdechli za kilka lat z głodu i chorób.
choć Lew Dawidowicz Trocki słusznie zauważył w metaforze "zabijesz ministra, narodzi się nowy, a koło wyzysku będzie toczyło się dalej", więc nawet rozstrzelanie dyrektora całego NFZ nic nie zmieni, jeśli kolejny zostanie nadany na identycznych warunkach zewnętrznych. Będą to daremne ofiary. TYlko rozpirzenie systemu kapitalistycznego opartego na "prawach rynku" i zastąpienie go systemem opartym na potrzebach, zapotrzebowaniach (czyli socjalizmu) jest drogą, abyśmy nie zdechli za kilka lat z głodu i chorób.
kapitalistyczna ekonomia na pierwszym roku studiów mówi 'ekonomia to nauka o tym jak zarządzać ograniczonymi zasobami przy nieograniczonych potrzebach'. Socjalistyczna ekonomia mówi 'ekonomia to nauka o tym jak zaspokoić potrzeby'. Kapitalizm generuje takie właśnie anomalie i problemy jak NFZ, kompletnie nieznane innym systemom społeczno-gospodarczym
hmm
Właśnie dziś "odbiłam" się od drzwi przychodni kardiologicnzej przyszpitalnej PCK... moja pierwsza wizyta, a tutaj nie ma gdzie się leczyć. Kolejka do przychodni w orlowie byla od rana i siegała bram ZOZu.
co oni robia z tą kasa? co miesiac place ok 260pln na fundusz zdrowotny i prawie nigdy nie udaje mi sie skorzystac z bezpłatnych usług.
co oni robia z tą kasa? co miesiac place ok 260pln na fundusz zdrowotny i prawie nigdy nie udaje mi sie skorzystac z bezpłatnych usług.
Służba zdrowia jest chora. Człowiek wychodzi ze szpitala ze wskazaniem konsultacji speclalisty w ciągu miesiąca. Tyle, że czas oczekiwania do specjalisty to pół roku.
Założą wam szwy? Po 2 tygodniach trzeba je zdjąć. Tyle, że trzeba się zarejestrować i czekac kilka tygodni więc w zasadzie przed operacją.
Założą wam szwy? Po 2 tygodniach trzeba je zdjąć. Tyle, że trzeba się zarejestrować i czekac kilka tygodni więc w zasadzie przed operacją.
racja!
Z rozmowy z kierownikiem mojej przychodni wiem, że składał do konkursu 12 specjalistów a otrzymał tylko 2!!!Inni spotkali się z wizją utraty pracy z dnia na dzień(bo dla tego akurat specjalisty nie ma miejsca w konkursie). Najbardziej skandaliczna sytuacja dotyczy podobno Przychodni przyszpitalnej na gdańskiej Zaspie, tam najmniej specjalistów wygrało cały ten śmieszny konkurs i nieskończona liczba pacjentów zostaje na lodzie. Bezprawie!
Szefowa Pomorskiego NFZ-tu
Prawdopodobnie jest to zwolenniczka PiS-u i sabotuje obsługę służby zdrowia jak tylko może. Należałoby sprawdzić poglądowość innych szefów NFZ. Opozycja robi, co może aby wszędzie nawtykać swoich decydentów w instytucjach, a tam gdzie ich nie ma generuje kłamliwe doniesienia o korupcjach. Dowodem na to jest zaciekły atak na Gronkiewicz-Waltz, którą nie mogą zwalczyć!
Dokładnie!
Bo już za "plombę" trzeba zapłacić od 80 do 100zł. W tej cenie to prywatnie w o niebo lepszych warunkach może człowiek otrzymać nową "plombę" i leczenie w znieczuleniu, bo na NFZ poza ceną "plomby" trzeba doliczyć ok. 20zł za znieczulenie. A za leczenie zębów dziecka ceny idą w tysiącach za kilka zebów, bo u "studentów" w Akademii Medycznej w Gdańsku odesłali nas z kwitkiem twierdząc że się nie daje dobrowolnie leczyć, inny stomatolog na NFZ zaproponował narkozę! Debil!!! Dopiero prywatny gabinet(Wiewiór-ka) przyjął nas i leczy bez problemu i narkozy. Co prawda ceny mega, ale warto za jakość. Przecież co miesiąc płacę duże składki więc na co to idzie??!!!
kto bedzie leczył byłą dyr NFZ ?
A ja wiem, kto będzie leczył - jej koledzy i koleżanki, którym dała posadki. Znam przypadek (ładnych kilka lat wstecz ale juz NFZ ) kiedy to osoba z dyr. grona miała zawał a potem na rehabilitację pozawałową była transportowana Ś M I G Ł O W C E M do ośrodka mieszczącego się w naszym województwie. Chyba komentarz zbyteczny. A ja męża po zawale nie mogłam nigdzie umieścić na rehabilitacji całodobowej bo nie było miejsc.
Marzyciele.
Coś wam przypomnę. Wpis z 2011 roku:
"Mimo negatywnej opinii rady NFZ oraz protestu wojewody i marszałka województwa pomorskiego. Barbara Kawińska otrzymała nominację na stanowisko dyrektora pomorskiego oddziału Narodowego Funduszu Zdrowia.
Protesty w sprawie nominacji wysłane zostały do minister zdrowia, a nawet premiera Donalda Tuska. Dziś już wiadomo, że na nic się zdały.
Dla władz pomorskiej służby zdrowia to niewątpliwie najbardziej kontrowersyjna nominacja w ostatnich latach w gdańskim NFZ."
Pani Kawińska ma plecy w postaci Platformy Obywatelskiej. Nic jej nie zrobicie. Pozdrawiam.
"Mimo negatywnej opinii rady NFZ oraz protestu wojewody i marszałka województwa pomorskiego. Barbara Kawińska otrzymała nominację na stanowisko dyrektora pomorskiego oddziału Narodowego Funduszu Zdrowia.
Protesty w sprawie nominacji wysłane zostały do minister zdrowia, a nawet premiera Donalda Tuska. Dziś już wiadomo, że na nic się zdały.
Dla władz pomorskiej służby zdrowia to niewątpliwie najbardziej kontrowersyjna nominacja w ostatnich latach w gdańskim NFZ."
Pani Kawińska ma plecy w postaci Platformy Obywatelskiej. Nic jej nie zrobicie. Pozdrawiam.
Będzię bardzo źle, Wyczekiwanie na termin wizyty przedłuży się.
Niestety będzie to bardzo duży problem... większość Nzozów Okulistycznych jak i innych Nzozów w Gdyni również nie dostało kontraktów, co spowoduje większe kolejki, oraz terminy na nie Wiadomo Kiedy, Małe Podmioty Lecznicze które miały Kontrakt z NFZ I Które go straciły będą musiały przyjmować pacjentów tylko prywatnych.
W wielu poradniach od 1 lipca pacjenci, którzy przyjdą na wizytę, na którą czekali często parę tygodni dowiedzą się, że nie zostaną przyjęci i się niestety bardzo zdziwią. Również dowiedzą się, że do lekarza który ich leczył nie będą mogli w ogóle dostać się nigdzie w ramach NFZ, bo ich lekarz nie dostał kontraktu.
Jaki z tego morał. Że w tym kraju każą jednej grupie z..ć na wszystkich nierobów, tak aby mogli sobie za nasze pieniądze kupować cygara i dziwki. My nawet za śmieci musimy płacić więcej bo nam się lepiej powodzi. Jak banda nieudaczników życiowych tworzy ustawy i je zatwierdza to nie liczcie na jakąś poprawę w tym kraju.
JESTEM ZA !!!
Dla niektóry potrójnych składek na ubezpieczenia zdrowotne.
Płacę na NFZ z dwóch działalności i umowy o pracę. Nigdy nie byłam obsłużona z potrójną szybkością i jakością, a wręcz odwrotnie muszę chodzić prywatnie bo nie mam czasu stać w kolejkach u lekarza. Na to mają czas nieroby i pseudo renciści.
Płacę na NFZ z dwóch działalności i umowy o pracę. Nigdy nie byłam obsłużona z potrójną szybkością i jakością, a wręcz odwrotnie muszę chodzić prywatnie bo nie mam czasu stać w kolejkach u lekarza. Na to mają czas nieroby i pseudo renciści.
Przyklasne temu pomysłowi.
To co się dzieje teraz w pomorskiej służbie zdrowia woła o pomste do nieba. Załatwienie jakiegokolwiek badania graniczy z cudem. Dostałam skierowanie od lekarza na usg z napisem pilne realizowacja w terminie 4 tygodni- prośba o przyśpieszenie bo przecież boli - odpowiedź- nie ma terminów jak boli to można niby prywatnie- to po co pytam się płaci się podatki?!!!! No i porusze kwestie wyboru placówki która miałaby dane badanie zrobić - nie ma ze można dowolnie gdzie byloby szybko jest narzucone bo lekarz ma kontrakt z daną placówką- podobno to od pacjenta miało zależeć gdzie chce.... Mam przyklad koleżanki ze Szwajcari- może za daleko uderzam ale - wykryto u niej raka piersi- postawienie diagnozy, badania, skierowanie do szpitala w przeciągu 3-4 dni!!! operacja w ciągu 1,5 tygodnia. Dodam że wycięcie wraz z plastyką -rekonstrukcją. TO POWINIEN BYĆ STANDARD- DOSTĘPNY RÓWNIEŻ U NAS!!!!!!
O Boże, jacy nasi trójmiejscy prezydenci są bezkompromisowi !!!
Pani Karwińska to tylko narzędzie, a może nawet twarz (niestety dla PO)w dziedzinie służby zdrowia na naszym terenie. Przecież ona nie ma żadnych autonomicznych uprawnień - wykonuje wyjątkowo skrupulatnie (jest w tej dziedzinie faktycznie profesjonalistką)polecenia donka i cudotwórcy vincentka. Nie wspomnę pseudo-ministra zdrowia, bo on nie ma absolutnie nic do powiedzenia. Kobiecina cały czas jest tym murzynkiem, którego wyrzuci sie z łodzi jak zaczną atakować krokodyle. Fakt, że wyrzuci się ją na świetną emeryturę, to już inna sprawa.
hahaha... :)))
Karwińska, femme fatale :))) Przeciez ona tylko wykonuje to co od niej wymaga centrala - Ministerstwo zdrowia , premier tusk, błazen rostowski i inni. Oczywiście mogła by w protescie rzucić o ziemię angażem, aktówką, komórką, służbowym samochodem i powiedzieć: dość, zwalniam się, idę na bezrobocie. I to jest jej jedyna wada, że tego nie robi. Nic to by jednak nie zmieniło, na jej miejsce czeka 100 innych wiernych członków PO.
durne decyzje
jestem ciekawa co zrobią pracownicy NFZ gdy im sie przytrafi choroba czy maja swojego lekarza w zanadrzu czy tak jak wszyscy Polacy czekaja w kolejkach
może internautom Pani "modulator " od kontraktów z przychodniami i szpitalami wytłumaczy dlaczego w gabinecie znajdujacym się w budynku przychodni lekarskiej będąc w 9 miesiącu ciąży zagrożonej konfliktem serologicznym muszę wykonywać badania kontrolne odpłatnie - bo lekarz ginekolog nie dostał kontraktu ?
a wszyscy wołają o przyrost naturalny - chyba tylko po to żeby zakłady pogrzebowe miały z czego żyć.
może internautom Pani "modulator " od kontraktów z przychodniami i szpitalami wytłumaczy dlaczego w gabinecie znajdujacym się w budynku przychodni lekarskiej będąc w 9 miesiącu ciąży zagrożonej konfliktem serologicznym muszę wykonywać badania kontrolne odpłatnie - bo lekarz ginekolog nie dostał kontraktu ?
a wszyscy wołają o przyrost naturalny - chyba tylko po to żeby zakłady pogrzebowe miały z czego żyć.
poszłam w kwietniu do dermatologa... na NFZ...
miałam jakąś chyba uczuleniową (reaguje paskudnie na cytrynę) alergię na kciuku...
Weszłam bez rejestracji do gabinetu... pokazuję i pytam co robić... zarejestrować się... wow, w piątek mam wizytę...
Był już okres zupełnego spokoju, ale teraz jakby znów się zaognia, na szczęście, bo wyszłabym na symulantkę ;-)
Weszłam bez rejestracji do gabinetu... pokazuję i pytam co robić... zarejestrować się... wow, w piątek mam wizytę...
Był już okres zupełnego spokoju, ale teraz jakby znów się zaognia, na szczęście, bo wyszłabym na symulantkę ;-)
zarobki tej baby....
"łączne wynagrodzenie miesięczne dyrektor Kawińskiej wynosi maksymalnie 14 881,34 zł miesięcznie."
....za Dziennikiem Bałtyckim...
z reszta sobie zgooglujcie....
Ta kobieta smieje sie Wam w twarz i ma wszystkich ujadajacych w d.... jakby mogla pewnie wszystkich z pomorskiego oddzailu NFZ uspila pawulonem....
...a za tajkie pieniezki to ja stac na prywatna sluzbe zdrowia - chcociaz pewnie ja lecza " za nasze" ... a w kolejkach nie stoi - ona sie poprostu z Was ludzie śmieje....:)
....za Dziennikiem Bałtyckim...
z reszta sobie zgooglujcie....
Ta kobieta smieje sie Wam w twarz i ma wszystkich ujadajacych w d.... jakby mogla pewnie wszystkich z pomorskiego oddzailu NFZ uspila pawulonem....
...a za tajkie pieniezki to ja stac na prywatna sluzbe zdrowia - chcociaz pewnie ja lecza " za nasze" ... a w kolejkach nie stoi - ona sie poprostu z Was ludzie śmieje....:)
przychodzi reporter do NFZ a tam baba!!!
tyle się mówi o ratowaniu życia, wczesnych profilaktykach itd, ale weź człowieku dostań się do lekarza, do specjalisty, trzeba mieć końskie zdrowie, skoro okres oczekiwania jest taki długi ile ludzi odejdzie do krainy wiecznych łowów? setki tysiące miliony... to nie jest kwestia pieniędzy tylko ich gospodarowania, - każda choroba się rozwija, za miast we wczesnym stadium ją opanować pozwala się aby choroby pochłaniały większe żniwo itd. po co lekarze przysięgają na hipokratesa skoro widzi, że jest źle ale nie przyjmie bo nie ma kontraktu, a na koniec powiem wprost winnych ukarać a lud ocalić
Najlepsze jest to, że są takie przypadki, gdzie kontrakty na ten sam zakres świadczeń przyznano dwóm różnym podmiotom mieszczącym się w tym samym budynku. A zarazem pozbawiono dostępności do tych usług całe dzielnice. Niestety, sprawa wygląda tak, że zasady konkursu w wyjątkowo durny sposób określiła centrala NFZ, a oddział je tylko realizuje. Za ten cały bałagan odpowiada prezes NFZ, powołana przez ministra zdrowia. A kto powołuje ministrów wiadomo. Polecieć powinni przynajmniej szefowa NFZ oraz minister. Powinno się też wrócić do czasów, gdy o wynikach nie decydował "komputer", tylko brano pod uwagę zabezpieczenie potrzeb zdrowotnych na danym terenie (a nie, że mówią nam, że mamy jechać rzekome kilka przystanków dalej). Sprawdzone przychodnie, gdzie ludzie chętnie się leczą powinny mieć preferencje w konkursie, a nie że co 3 lata urzędnicy mają prawo przerzucania pacjentów do innego lekarza, w innej dzielnicy. Bo tak nakazują wymyślone przez nich durne kryteria.
Gdzie w Sopocie do Okulisty???
Zgłosiłam się do Poradni Okulistycznej dr.SZULCA na Kamiennym Potoku, odmówiono mi rejestracji ponieważ jestem zameldowana w Gdyni . Lekarza rodzinnego,i innych specjalistów mam w Sopocie i nie robiono problemu z miejsca zameldowania . Dlaczego taki okulista dostał kontrakt z NFZ ,i dyskryminuje pacjentów .Każdy pacjent może wybrać sobie lekarza ,w rejestracji w/w przychodni były 3 osoby rejestrujące żadna nie przyjmuje telefonów ,usiłowałam się dodzwonić całe przedpołudnie ,telefon zajęty .Po przyjściu do Przychodni próbowałam zadzwonić z telef. komórkowego ,telefon nie dzwoni . Gratuluje beznadziejnej rejestracji p.dr.SZULC
SKANDAL
W przychodni na Gd.Stogach nie zapiszesz się do żadnego specjalisty,wciąż nie ma terminów.Tam rządzą rejestratorki i to one decydują kogo i kiedy zapisać,pomimo że lekarz mówi że są wolne terminy.Sam się przekonałem na własnym przypadku,tym powinien się ktoś też zająć to pewnie i oczekiwania byłyby krótsze.
Zostawić! Powtarzam zostawić! Pogięło was ludzie? Sami ją wybraliście, pamiętam jak dziś
Schowaliście babci dowód i lecieliście jak suka w rui oddać głos na Pawełka. Co, może nieprawda? Mam wam kuźwa przypomnieć wyniki wyborcze z 2010 i 2011 roku?
Trzeba się tylko modlić o to żeby choroby i nieszczęścia dotykały wyłącznie wyborców tych ludzi, którzy tą panią umocowali na urzędzie:-)
Nie żali mi was:-) Macie to co sami sobie zgotowaliście. Demokracja to nie jest klikanie pilotem po 1223 kanałach. Wybraliście na cztery lata, to teraz pysie w kubełek.
Trzeba się tylko modlić o to żeby choroby i nieszczęścia dotykały wyłącznie wyborców tych ludzi, którzy tą panią umocowali na urzędzie:-)
Nie żali mi was:-) Macie to co sami sobie zgotowaliście. Demokracja to nie jest klikanie pilotem po 1223 kanałach. Wybraliście na cztery lata, to teraz pysie w kubełek.
dosyć już
Kolejna afera sie szykuje-bo jak to okreslić że Kawińska kolejny raz działa na szkodę pacjentów ,preferując prywatne podmioty w służbie zdrowia.Jak to wytłumaczyć że baba nie liczy się z opinią publiczną,kto za nią stoi?Dlaczego wnioski NIK-u po kontroli kontraktów z kardiologii nie spowodowały jej dymisji?A może tak ma być i baba wiernie wykonuje polecenia rudego kłamcy?
ciekawe gdzie ta śliczna pani się leczy? pewnie "prywatnie" za swoje marne grosze a może tak jak zwykli ludzie w kolejkę i do przychodni..ja np termin do endokrynologa na NFZ mam na 2016r.Moja mama do kardiologa: wizyta październik(z powodu nie podpisania kontraktów z kardiologami) 2013(po dwóch operacjach serca, zastawkach i niewydolnością krążeniową)pozdrawiam panią minister która pewnie każdego dnia może dodać do swojej listy kolejnych zmarłych pacjentów którzy niedoczekali się leczenia a na prywatę nie było ich stać.
Prezydenci z Trójmiasta i marszałek chcą dymisji szefowej NFZ
W maju zachorowałam na grypę, rano poszłam do przychodni Marynarki Wojennej do lekarza pierwszego kontaktu. W rejestracji powiedziano mi, że mam przyjść 24 czerwca, gdyż wszystkie numerki do lekarza są zajęte. Pytam, czy to jest normalne ? Nie wszyscy pacjenci z grypą mają wysoką gorączkę, więc co na to p. Kawińska ?
Jako obywatel Polski i płatnik podatków w POLSCE domagam się aby moje pieniądze wspierały Placówki Państwowe na Zaspie i WCO - gdzie stoi sprzęt diagnostyczny kupiony za moje Pani i Pana podatki.
Rozumiem że kapitał firmy Euromiedic , której właścicielem była Izraelska firma Elbit a teraz zagraniczne fundusze o kapitale coz pewnie dalej z tego pięknego kraju ze solica w Izraelu) nie zostaje w Polsce !!!! tylko transferuja :)
Rozumiem że kapitał firmy Euromiedic , której właścicielem była Izraelska firma Elbit a teraz zagraniczne fundusze o kapitale coz pewnie dalej z tego pięknego kraju ze solica w Izraelu) nie zostaje w Polsce !!!! tylko transferuja :)
Pomorskie NFZ kłamie!
Chcąc wyjaśnić w NFZ w Gdańsku odwołanie od decyzji w sprawie nieprzedłużenia kontraktu NFZ każe czekać do dwóch tygodni na spotkanie wyjaśniające. Akurat będzie to po 1 lipca czyli nie będzie o czym rozmawiać. Perfidia stokrotna. Konkursem winno się zająć CBA. Sprawa śmierdzi z daleka. A tak w ogóle Panie Premierze TUSK masz Pan z Arłukiewiczem przechlapane u dziesiątek tysięcy WDZIĘCZNYCH PACJENTÓW. Wybory niedługo.
NFZ tworzy armię bezrobotnych
W tych ponad trzystu przychodniach, które nie otrzymały kontraktów pracuje cała masa lekarzy, pielęgniarek i personelu medycznego. Po 1 lipca stracą oni pracę. Prawdopodobnie lekarze dadzą sobie radę, a duża grupa pielęgniarek i personelu medycznego nie znajdzie zatrudnienia. Przez pół roku kuroniówka, a później na bruk. To woła o pomstę do nieba. Czy szefowa Pomorskiego NFZ zapewni im pracę. Na razie jest mowa o pacjentach, a co z personelem z przychodni, które nie otrzymały kontraktu. Oczekuję rzetelnej informacji od Pani Dyrektor Pomorskiego NFZ.
Reformy
Cztery "FANTASTYCZNE" reformy, również służby zdrowia, firmował buzek. Widać jednak, że wszystkim jego następcą reformy te odpowiadają więc oni są również współwinni!!! Cały "sukces" reformy polega na tym, że składka jest obowiązkowa, a świadczenia wręcz przeciwnie! Powinno być tak, że po wyleczeniu ostatniego chorego (co gwarantuje Konstytucja RP), wydatków na modernizację bazy leczniczej - dopiero wtedy pozostała część przychodów ze składki na wynagrodzenia urzędasów NFZ!!!
Z gemby widac ze to pani zyci i smierci
Wredna baba która razem ze swoimi koleżaneczkami od kawy decydują komu dać a jak najwięcej zabrać.Jak można pozbyć ludzi którzy na jej pensje płacą płacą składki do tego aby nie było możliwości dostępu do lekarzy bo ona nie podpisuje kontraktu twierdząc ze nie ma na to pieniędzy as na koniec roku z uśmiechem mówi ze ma oszczędności ok 3 milionów złoty.Zapraszam ja niech zobaczy tłum w przychodni albo godziny oczekiwań na sorach bo kontrakt szpital ma na jednego lekarza a szpital ma dyżur na całe miasto.Ta kobieta to synonim pazerności ale nie na sobie.Jak ja widzę to chętnie złapał bym ją za mor...dr i pochylił nad zwłokami dzieci ludzi którzy nie dostali się na czas do lekarza bo nie było kontraktu już na to schorzenie i wożeni byli od szpitala do szpitala aż do końca.Nie mówię ze sam system zdrowia jest ok ale psuje się przed wszystkim przez takie osoby oszczędzające na nas którzy na niego w dobrej woli i dla swojego zdrowotnego płacą po to aby usłyszeć NIE MA KONTAKTU I MIEJSC DO LEKARZA NA 4 LATA W PRZÓD
a kobiety bdać się nie chcą..??!!
właśnie dowiedziałam się o zlikwidowaniu JEDYNEJ Pradnii dla Kobiet na SUCHANINIE!!!!!Chodziła tam moja Mama ,teraz ja tam prowadzę,a raczej prowadziłam :(( ciążę.Jestem zadowolona z opieki,poradnia wyposażona w sprzęt i co??!!!Tak w mniemaniu gdańskiego NFZ wygląda polityka prorodzinna!!!!!A potem "bo kobiety nie chcą sie badać" i mamy raki.Krew mnie zalała!!
Dobre sobie.....
Rudy za pośrednictwem Arłukowicza nakazał cięcia wydatków na zdrowie, a panowie prezydenci piszą do winowajcy. Pomorski nfz musi wykonać plan i zwrócić do centrali 130-150 mln, no bo premii nie będzie. I cyrk kręci się dalej, a obywatele niech płacą z własnej kieszeni. Będzie więcej kasy dla przepracowanych na Wiejskiej.
Beton i nieudacznik z NZOZ MSWiA
Obecny dyrektor tej placówki emerytowany lekarz wojskowy pobierający niemałe pieniądze z dwóch źródeł/emerytura wojskowa+pensja liczące razem kilkadziesiąt tysięcyPLN/rozłożył poliklinikę zwalnijac najleprzych specjalistów jeszcze przed podpisniem kontraktów z NFZ,a teraz nie otrzymał kontraktów na większość poradni specjalistycznych!Gdzie więc my byli pacjęci resortowi mamy się leczyć!Jego też do odstrzału razem z prześlicznej urody i kompetencji Kawińską.
Nie wiem
czy Pani Kawińska jest lekarzem ale chyba nie.Jak patrzę na jej minę, to bałbym sie przyjąć jakieś lekarstwo od niej...Natomiast to co się stało to jest totalny skandal!!! Niekompetencja tej pani jest straszliwa.Ostro zarządzać to sobie może w fabryce żyletek a tu chodzi o tysiące chorych ludzi.
Arogancja
Arogancja tych osób połączona z tupetem, chamstwem i bezczelnością nie zna granic, ale cóż, ryba psuje się od głowy drodzy internauci i wielbiciele PO, czy tego chcecie czy też nie Najważniejszą kwestią to realizacja linii pierwszego premiera o dwóch imionach, " pierwszy milion trzeba ukraść". Robią to teraz w majestacie prawa, kumpel kumplowi podpisuje kontrakty.
trzeba się zastanowić
przykro czytać te wszystkie opinie, gdyż swiadczą o glębokim niezrozumieniu tematu. Po raz pierwszy w historii NFZ przeprowadził konkurs na znanych odpowiednio wcześniej zasadach wykuczających "układy" polityczne. Ze to się politykom nie podoba i próbują się na zjawisku medialnym wylansować- widać jak na dłoni. wcale nie zależy im na polepszeniu i dostepności- gdyż wtedy próbowaliby naprawdę ratować system a nie ubolewać, że ich przydupasy od zawsze posiadające kontrakt go raptem nie dostali. Dostali lepsi- fachowcy, ze sprzętem i czasem dla chorych. Zaoferowali lepsze warunki i taniej. Kolejna porażka państwowej "służby zdrowia" w starciu z dobrze zarządzanymi i pręznymi podmiotami niepublicznymi ( które też leczą nieodpłatnie). A przecież wszyscy sygnatariusze listu to podobno liberalna prawica, wielokrotnie deklarowali prywatyzację w służbie zdrowia. Ale gdy chodzi o ich interes, to głęboki PRL - już znowu chcieliby rozdawania kontraktów "po uważaniu" - kolesiowo zafajdane. Nie po to Lechu skakał przez płot...
Jak się tak głębiej zastanowić...
P...lisz jak potłuczony. Skąd wziąłeś tych lepszych fachowców. Czy nie są to przypadkiem ci sami lekarze z tych gorszych szpitali. Czy przypadkiem nie są u Ciebie figurantami na potrzeby konkursu. Namówiłeś ich byś mógł w ogóle w konkursie wystartować. Jak pracują w publicznym szpitalu to są gorszymi fachowcami jak ich zatrudnisz u siebie to ich poziom fachowości wzrasta, bardzo ciekawe. Skąd u Ciebie nagle 100% fachowców z II stopniem specjalizacji? Zatrudniasz również z I stopniem i stażystów? Nie bo Ci się to nie opłaca. To dla tego szpitale i przychodnie publiczne wypadły "gorzej" w konkursie bo matematycznie mieli mniej fachowców z II stopniem w stosunku do reszty personelu. Podkupiłeś hieno wykształconą kadrę z publicznej służby zdrowia. Ale nie ciesz się bo problemy dopiero przed tobą. Ci lekarze będą musieli utrzymać się tylko z pracy u Ciebie bo zostaną zwolnieni z zamykanych przychodni publicznych. Całego kontrakty zapewne i tak nie dostałeś,więc i kasy z NFZ też nie będzie zbyt wiele. Jak lekarze zorientują się że praca u Ciebie to nie jest dorobienie do pensji z publicznego ZOZ a musi wystarczyć na życie to jestem pewien że część od razu powie Ci adieu. Myślisz że będą siedzieć u Ciebie za darmo tyle godzin ile zadeklarowałeś w konkursie. Czasu dla chorych z ubezpieczeniem zusowskim będziesz miał mniej i kolejki będą dłuższe wbrew temu co piszesz. Sprzęt którym się tak chwalisz był potrzebny tylko do zwiększenia ilości punktów w rankingu. Wykorzystywał będziesz tylko część jego możliwości. Przygniatająca większość fachowców wypowiada się że sprzęt który mają te "gorsze" placówki w zupełności wystarcza do wykonania usług medycznych zakontraktowanych przez NFZ. Zresztą sam NFZ tego nie kwestionuje. Ot nie wiedzieć czemu w konkursie dodatkowe punkty bonusowe dostawało się za posiadanie sprzętu przekraczającego wymagania NFZ a zbędnego z punktu widzenia praktyki leczniczej czy rehabilitacyjnej. Kupiony rok czy dwa lata temu sprzęt okazał się w świetle konkursu niepełnowartościowy? Ciekawe. Porównujesz się do publicznej służby zdrowia? Jaki zakres usług świadczysz. W porównaniu do UCK, Szpitali miejskich czy marszałkowskich (przypominam że to one przegrały kontrakty) zakres Twoich usług jest g...ny. Oferujesz tylko wysoko opłacalne i niskonakładowe usługi medyczne a te skomplikowane, nieopłacalne ciężkie przypadki zostawiłeś tym źle zarządzanym nieprężnym molochom publicznym. A co do układów o których piszesz to zastanawiam się jak to się stało że warunki konkursu zostały tak a nie inaczej sformułowane. Przecież jeszcze trzy lata temu były inne preferowano min, ciągłość i kompleksowość. I jakie było wtedy darcie ryja przez prywatne podmioty że przegrały. I co. W następnym rozdaniu warunki są tak zmienione że prywatne wygrały a publiczne do zaorania. Nie ważne że pacjenci są w stałej rehabilitacji lub ciągłym leczeniu można ich przejąć przesunąć jak towar. Z jednego miejsca na inne. Otóż usługi medyczne to mimo wszystko nie jest taki sam towar rynkowy jak usługi krawieckie czy budowlane (z całym szacunkiem dla krawców i budowlańców).Ktoś już napisał że w tym konkursie fachowość rzetelność i kompleksowość opieki przegrała z cwaniactwem i chciwością.
ostatnie zdanie jest nieprawdziwe
Osoby zarządzające zozami powinny sie przygotować do konstruowania ofert. Im sie jest dłużej na rynku, tym bardziej spada czujność i starym przechodniom sie wydaje, że to co mają to wystarczy. A zasady sie zmieniają i nowe podmioty lepiej te zasady przestudiowaly. I tyle, wygrał Dawid z Goliatem.
Widać tu przede wszystkim arogancję dyrektorów szpitali i poradni wielospecjalistycznych, którzy bez rzeczywistego porozumienia z pracownikami składają byle jaką ofertę.
Widać tu przede wszystkim arogancję dyrektorów szpitali i poradni wielospecjalistycznych, którzy bez rzeczywistego porozumienia z pracownikami składają byle jaką ofertę.
Nie rozumiem oburzenia szpitali
Dlaczego te świetne placówki szpitalne nie potrafiły sprostać konkursowi? Przecież miały takie same warunki do spełnienia. Dlaczego rzekomo absurdalne kryteria konkursowe potrafiły spełnić inne placówki medyczne? Czas świętych krów szpitalnych się skończył. Dyrektorzy szpitali, prezydenci miast - czas doposażyć placówki medyczne tak, aby wygrały konkursy a nie narzekać na dyrektor NFZ.
a ja rozumiem
państwowe i normalne placówki ochrony zdrowia zatrudniają pracowników na etatach a to wiąże ręce jeśli chodzi o godziny pracy. Ci którzy zatrudniają na zlecenia i inne tego typu śmieciówki mogą podać, że dr Kowalski pracuje 50 godzin tygodniowo albo więcej ... a jak potem wygląda realizacja kontraktu pacjenci sami wiedzą - wiecznie lekarze na szkoleniach, "urlopach" itp.
Jak jest, a jak być powinno?
A według mnie rozgrywa się typowa w tym systemie walka o kasę lekarzy w ośrodkach zdrowia z NFZ-em, który ma ograniczoną jej ilość. W tę walkę zostały zaangażowane władze samorządowe, których przedstawiciele mają personalne układy z tymi lekarzami z ośrodków, a zwłaszcza z ich kierownictwem. Prawdopodobnie apodyktyczna szefowa NFZ olała te nieformalne układy i zrobiła swoje.
Nie myślcie sobie pacjenci, że w tych wojenkach jest uwzględniane wasze dobro, pomimo że takie słowne argumenty padają ze strony wszystkich walczących o kasę stron. Jesteście co najwyżej zakładnikami interesów lekarzy, urzędników i polityków.
Tak zawsze było, jest i prawdopodobnie będzie. Dobrze dla was będzie dopiero wtedy, kiedy żadna z walczących teraz stron nie będzie miała praw decyzyjnych co do waszych pieniędzy odkładanych na ubezpieczenia zdrowotne.
To będzie możliwe po zlikwidowaniu NFZ i zastąpieniu go systemem ubezpieczeń zdrowotnych, w którym to wy będziecie decydować, gdzie będziecie chcieli się leczyć, a placówki służby zdrowia i sami lekarze będą zabiegać o to, abyście przyszli do nich z pieniędzmi z waszego ubezpieczenia. I nie będzie dla was miało znaczenia, czy usługi lekarskie będą wykonywać ośrodki państwowe, samorządowe czy prywatne.
Wielu decydentów wie, że tak powinien wyglądać sprawny system lecznictwa w Polsce, ale nie podejmują się jego stworzenia w takim kształcie, ponieważ zbyt mocne są obecne złodziejskie układy handlowe i lekarskie, niezainteresowane pozytywną dla pacjentów reformą, która zagroziłaby ich szemranym interesom. A politycy wolą nie narażać się temu mocnemu lobby w strachu, że, w razie porażki, mogliby zostać wyautowani z polityki.
Nowy system może zaprowadzić jedynie ktoś silny i, paradoksalnie, bezwzględny. A społeczeństwo musiałoby cierpliwie znieść około dwuletni trudny okres wdrożeniowy. Zadanie jest bardzo trudne do wykonania głównie z powodu ogromnej destrukcyjnej siły dotychczasowego patologicznego układu, która to siła ujawniłaby się w trakcie wprowadzania zmian.
Nie myślcie sobie pacjenci, że w tych wojenkach jest uwzględniane wasze dobro, pomimo że takie słowne argumenty padają ze strony wszystkich walczących o kasę stron. Jesteście co najwyżej zakładnikami interesów lekarzy, urzędników i polityków.
Tak zawsze było, jest i prawdopodobnie będzie. Dobrze dla was będzie dopiero wtedy, kiedy żadna z walczących teraz stron nie będzie miała praw decyzyjnych co do waszych pieniędzy odkładanych na ubezpieczenia zdrowotne.
To będzie możliwe po zlikwidowaniu NFZ i zastąpieniu go systemem ubezpieczeń zdrowotnych, w którym to wy będziecie decydować, gdzie będziecie chcieli się leczyć, a placówki służby zdrowia i sami lekarze będą zabiegać o to, abyście przyszli do nich z pieniędzmi z waszego ubezpieczenia. I nie będzie dla was miało znaczenia, czy usługi lekarskie będą wykonywać ośrodki państwowe, samorządowe czy prywatne.
Wielu decydentów wie, że tak powinien wyglądać sprawny system lecznictwa w Polsce, ale nie podejmują się jego stworzenia w takim kształcie, ponieważ zbyt mocne są obecne złodziejskie układy handlowe i lekarskie, niezainteresowane pozytywną dla pacjentów reformą, która zagroziłaby ich szemranym interesom. A politycy wolą nie narażać się temu mocnemu lobby w strachu, że, w razie porażki, mogliby zostać wyautowani z polityki.
Nowy system może zaprowadzić jedynie ktoś silny i, paradoksalnie, bezwzględny. A społeczeństwo musiałoby cierpliwie znieść około dwuletni trudny okres wdrożeniowy. Zadanie jest bardzo trudne do wykonania głównie z powodu ogromnej destrukcyjnej siły dotychczasowego patologicznego układu, która to siła ujawniłaby się w trakcie wprowadzania zmian.
brałam udział w konkursie
po raz pierwszy brałam udział w konkursie ASO o którym mowa w artykule. To ta sama komisja. Powiem, że w trakcie postępowania NFZ zaskakiwał mnie swoim podejściem na każdym kroku. Ale tańczyliśmy jak nam zagrali. Zakupiliśmy sprzęt, który jest niepotrzebni, nieużywany i przestarzały (co przyznał również pan z NFZ w rozmowie telefonicznej dodając "ale takie są wymogi konkursu").
Umowy nie dostaliśmy. Spełniliśmy wszystkie kryteria, ale nie podjęto żadnych negocjacji warunków. A co najgorsze - po tym postępowaniu już nie ma możliwości dowiedzieć się, dlaczego nie otrzymaliśmy kontraktu. "Nie bo nie" ?! Przykra sprawa...
Umowy nie dostaliśmy. Spełniliśmy wszystkie kryteria, ale nie podjęto żadnych negocjacji warunków. A co najgorsze - po tym postępowaniu już nie ma możliwości dowiedzieć się, dlaczego nie otrzymaliśmy kontraktu. "Nie bo nie" ?! Przykra sprawa...
A Rada miasta Gdyni?
Ja dodał bym wniosek o rozwiazanie Rady Miasta Gdynia, której przedstawiciele zagłosowali nad ustawą śmieciową w ten sposób, że teraz każdy mieszkaniec tego miasta bedzie wiedział, że to nie osoby produkują śmieci, a metry kwadratowe powierzchni mieszkalnej. Czy nadal chcecie takich przedstawicieli we władzach miasta?? Chyba bardziej idiotycznego rozwiązania nie można było wymyśleć? Ale nasi radni potrafią.....Czas byłoby sie zbuntować
Szpitale bez kardiologów, pacjenci bezradni
zpitale bez kardiologów, pacjenci bezradni
Gdynia została pozbawiona na trzy najbliższe lata opieki kardiologicznej w poradniach przyszpitalnych. Decyzją MSZ kontraktów nie otrzyma też szpital miejski im. PCK w Radłowie. W identycznej sytuacji jest gdański szpital na Zaspie, ale także szpital MSW i szpital w Lęborku. Kilka tysięcy pacjentów w województwie pomorskim zostało nagle odciętych od dotychczasowej opieki
Gdynia została pozbawiona na trzy najbliższe lata opieki kardiologicznej w poradniach przyszpitalnych. Decyzją MSZ kontraktów nie otrzyma też szpital miejski im. PCK w Radłowie. W identycznej sytuacji jest gdański szpital na Zaspie, ale także szpital MSW i szpital w Lęborku. Kilka tysięcy pacjentów w województwie pomorskim zostało nagle odciętych od dotychczasowej opieki
To co sie dzieje przechodzi ludzkie pojęcię
Kto wybrał te panią i kto stworzył taki system? przecież za ta kobietą stoją inni sama nie stworzyła systemu. Odwołanie jej jest sprawa dyskusyjną ale gdy przyjdzie nowa osoba nie wiele sie poprawi jeśli nie przebudujemy tego bajzu. Nie sadziłem że przy władzy PO dojdzie do takich sytuacji. Maksymalnie zawiodłem się na tej partii, nigdy w życiu już na nich nie zagłosuje.
Złosliwie można powiedzieć " na kogo głosowaliście tego macie" no to mamy amatora polityka Tuska ze swoją świtą :)
Złosliwie można powiedzieć " na kogo głosowaliście tego macie" no to mamy amatora polityka Tuska ze swoją świtą :)
Bandytyzm NFZ
Jeszcze pracuję jako pielęgniarka w jednej z gdańskich małych prywatnych przychodni, która nie otrzymała kontraktu. Mój lekarz powiedział,że nie ma możliwości dalszego zatrudnienia po 1 lipca. Przepracowałam 38 lat w zawodzie pielęgniarki dorabiając się schorzeń kręgosłupa. Wydłużono mi czas przejścia na emeryturę o pół roku, tak, że do emerytury brakuje mi półtora roku.Czeka mnie kuroniówka za 700 złotych po 38 latach pracy, bo dla pielęgniarek w tym wieku nie ma pracy. Ja się pytam Dyrektor Pomorskiego NFZ czy pomyślała w ramach dialogu z medykami o takich jak ja. Bo nas jest dużo więcej. Co Pan Arłukiewicz na to. Co Pan na to Panie Premierze. Szczyci się Pan, że mundurowi będą przechodzić po 25 latach na emeryturę. Jak to odnieść do mojej sytuacji. Czy w tym kraju ktokolwiek odpowiada za swoje czyny. Panowie Prezydenci Gdańska, Sopotu i Gdyni w liście do Premiera widzą krzywdę pacjentów. A naszą krzywdę zwalnianych na bruk pielęgniarek kto widzi w tym kraju.
Polsko Ojczyzno moja
ty głupi narodzie
ile cie trzeba trzymać o chlebie i wodzie
byś zrozumiał...
1. wystarczy kojarzyć proste fakty: kto ma wpływ na polityke zdrowotną?
Rudy, jego ministrowie, marszałkowie, prezydenci miast. I to już drugą kadencję. Dyrektor NFZ jest wyłącznie wykonawcą przepisów. Nie tworzy ich. to tacy "politycy" jak Struk (brak właściwych decyzji w sprawie zarządzanych szpitali) lub Karnowski ( absolutny lider w zakresie arogancji i nie tylko) przez kilka lat psuli system a teraz PŁACZĄ NAD ROZLANYM MLEKIEM, KTÓRE SAMI WYLALI. I jak zwykle szukają winnych .
2. Media robią zadymę - zamiast po porostu rzetelnie informować, kto dostał kontrakt i gdzie od lipca znajdę swego lekarza. Zdjęcie Kawińskiej wybrali nieprzypadkowo ( ona sama napewno nie miała na ten wybór wpływu) skutecznie -sądząc po postach - podjudzając co głupszych do wypowiedzi na temat czyjegoś wieku czy wyglądu. Już raz tak było w przypadku śtp. Kaczyńskiej - za to obecna prezydentowa to nieprzymierzając prawdziwa Wenus. Super, Polacy sie jeszcze nie nauczyli, że to nie wygląd decyduje o człowieku.
3. W całej tej zadymie brak jakiejkolwiek wypowiedzi wygranych konkursu - ciężko pracujących ludzi, może i niepięknych ale poprostu lepszych fachowców!
Ja też nie dostałem wszystkiego o co występowałem w konkursie ale przegrałem z LEPSZYMI i nad tym nie płaczę. Ważne jest prawdziwe, a nie deklarowane przez decydentów dobro i zdrowie pacjenta - a takiego nie zapewni 'piekny" rudy.
ile cie trzeba trzymać o chlebie i wodzie
byś zrozumiał...
1. wystarczy kojarzyć proste fakty: kto ma wpływ na polityke zdrowotną?
Rudy, jego ministrowie, marszałkowie, prezydenci miast. I to już drugą kadencję. Dyrektor NFZ jest wyłącznie wykonawcą przepisów. Nie tworzy ich. to tacy "politycy" jak Struk (brak właściwych decyzji w sprawie zarządzanych szpitali) lub Karnowski ( absolutny lider w zakresie arogancji i nie tylko) przez kilka lat psuli system a teraz PŁACZĄ NAD ROZLANYM MLEKIEM, KTÓRE SAMI WYLALI. I jak zwykle szukają winnych .
2. Media robią zadymę - zamiast po porostu rzetelnie informować, kto dostał kontrakt i gdzie od lipca znajdę swego lekarza. Zdjęcie Kawińskiej wybrali nieprzypadkowo ( ona sama napewno nie miała na ten wybór wpływu) skutecznie -sądząc po postach - podjudzając co głupszych do wypowiedzi na temat czyjegoś wieku czy wyglądu. Już raz tak było w przypadku śtp. Kaczyńskiej - za to obecna prezydentowa to nieprzymierzając prawdziwa Wenus. Super, Polacy sie jeszcze nie nauczyli, że to nie wygląd decyduje o człowieku.
3. W całej tej zadymie brak jakiejkolwiek wypowiedzi wygranych konkursu - ciężko pracujących ludzi, może i niepięknych ale poprostu lepszych fachowców!
Ja też nie dostałem wszystkiego o co występowałem w konkursie ale przegrałem z LEPSZYMI i nad tym nie płaczę. Ważne jest prawdziwe, a nie deklarowane przez decydentów dobro i zdrowie pacjenta - a takiego nie zapewni 'piekny" rudy.
jak można czytać bez zrozumienia?
nikt nie zamyka żadnych oddziałów szpitalnych
TO BYŁ KONKURS NA AOS CZYLI PRZYCHODNIE!!!!
oddziały szpitalne działaja tak, jak dotychczas. Media Was oszukuja pisząc " W szpitalu w Gdyni nie ma kontraktu na kardiologię" - dopiero dalej ( w nadzieji , że takie głupy jak powyżej tego nie doczytają) okazuje się, że chodzi o przychodnie.
Dlaczego szpitale w ogóle maja przychodnie?!? Nie powinny ich mieć , bo na osi przychodnia przyszpitalna - oddział jest najwięcej łapownictwa.
TO BYŁ KONKURS NA AOS CZYLI PRZYCHODNIE!!!!
oddziały szpitalne działaja tak, jak dotychczas. Media Was oszukuja pisząc " W szpitalu w Gdyni nie ma kontraktu na kardiologię" - dopiero dalej ( w nadzieji , że takie głupy jak powyżej tego nie doczytają) okazuje się, że chodzi o przychodnie.
Dlaczego szpitale w ogóle maja przychodnie?!? Nie powinny ich mieć , bo na osi przychodnia przyszpitalna - oddział jest najwięcej łapownictwa.
Jacy jesteśmy ?
Są dwa problemy :
1.Władze Samorządowe od Marszałka poczynając jedynie od wielkiego dzwonu reagują na problemy.Nie ma w Regionie Polityki Zdrowotnej.Pamiętam jak poprzedni Vice Marszałek od Struka co rażąco zaniedbał i zaniechał działań i z hukiem odszedł z ramienia PO SENATOREM został.SKANDAL !!!!!
2.Nie ma kasy !
1.Władze Samorządowe od Marszałka poczynając jedynie od wielkiego dzwonu reagują na problemy.Nie ma w Regionie Polityki Zdrowotnej.Pamiętam jak poprzedni Vice Marszałek od Struka co rażąco zaniedbał i zaniechał działań i z hukiem odszedł z ramienia PO SENATOREM został.SKANDAL !!!!!
2.Nie ma kasy !
Obrońcy!!!
Proszę jak to zgodnie włodarze Trójmiasta bronią PRYWATNE kliniki,dbają aby im niczego nie zabrakło. Tylko pacjenci mają przechlapane bo to w tych klinikach muszą płacić za TK i MRI,a dlaczego nie za darmo?Dlaczego te kliniki leczą tylko i wyłącznie przypadki które nie spowoduja komplikacji a w następastwie długiego leczenia w miejskich szpitalach?!
czytaj ze zrozumieniem!
1. Nikt nie zamyka i nie odbiera kontraktu żadnym ODDZIAŁOM szpitalnym.
2. Konkurs dotyczył lecznictwa otwartego a nie szpitalnego czyli PORADNI SPECJALISTYCZNYCH
3. konkurs wygrały niepubliczne przychodnie bo zaoferowały lepsze dla pacjentów warunki niż przyszpitalne poradnie, w których za każdym razem przyjmuje inny lekarz ( dyżurant, pracujący JEDNOCZEŚNIE na oddziale albo stażysta)
2. Konkurs dotyczył lecznictwa otwartego a nie szpitalnego czyli PORADNI SPECJALISTYCZNYCH
3. konkurs wygrały niepubliczne przychodnie bo zaoferowały lepsze dla pacjentów warunki niż przyszpitalne poradnie, w których za każdym razem przyjmuje inny lekarz ( dyżurant, pracujący JEDNOCZEŚNIE na oddziale albo stażysta)
Bzdury piszesz w pkt 3. W poradni specjalistycznej może przyjmować specjalista lub rezydent w ostatnich latach specjalizacji. Jeśli przychodnia wystawia w konkursie 100% specjalistów, to rezydent nie może tam przyjmować. Stażysta może prowadzić pacjenta tylko pod nadzorem lekarza z pełnym prawem wykonywania zawodu.
To Ty nic nie rozumiesz.
P...lisz jak potłuczony. Skąd wziąłeś tych lepszych fachowców. Czy nie są to przypadkiem ci sami lekarze z tych gorszych szpitali. Czy przypadkiem nie są u Ciebie figurantami na potrzeby konkursu. Namówiłeś ich byś mógł w ogóle w konkursie wystartować. Jak pracują w publicznym szpitalu to są gorszymi fachowcami jak ich zatrudnisz u siebie to ich poziom fachowości wzrasta, bardzo ciekawe. Skąd u Ciebie nagle 100% fachowców z II stopniem specjalizacji? Zatrudniasz również z I stopniem i stażystów? Nie bo Ci się to nie opłaca. To dla tego szpitale i przychodnie publiczne wypadły "gorzej" w konkursie bo matematycznie mieli mniej fachowców z II stopniem w stosunku do reszty personelu. Podkupiłeś hieno wykształconą kadrę z publicznej służby zdrowia. Ale nie ciesz się bo problemy dopiero przed tobą. Ci lekarze będą musieli utrzymać się tylko z pracy u Ciebie bo zostaną zwolnieni z zamykanych przychodni publicznych. Całego kontrakty zapewne i tak nie dostałeś,więc i kasy z NFZ też nie będzie zbyt wiele. Jak lekarze zorientują się że praca u Ciebie to nie jest dorobienie do pensji z publicznego ZOZ a musi wystarczyć na życie to jestem pewien że część od razu powie Ci adieu. Myślisz że będą siedzieć u Ciebie za darmo tyle godzin ile zadeklarowałeś w konkursie. Czasu dla chorych z ubezpieczeniem zusowskim będziesz miał mniej i kolejki będą dłuższe wbrew temu co piszesz. Sprzęt którym się tak chwalisz był potrzebny tylko do zwiększenia ilości punktów w rankingu. Wykorzystywał będziesz tylko część jego możliwości. Przygniatająca większość fachowców wypowiada się że sprzęt który mają te "gorsze" placówki w zupełności wystarcza do wykonania usług medycznych zakontraktowanych przez NFZ. Zresztą sam NFZ tego nie kwestionuje. Ot nie wiedzieć czemu w konkursie dodatkowe punkty bonusowe dostawało się za posiadanie sprzętu przekraczającego wymagania NFZ a zbędnego z punktu widzenia praktyki leczniczej czy rehabilitacyjnej. Kupiony rok czy dwa lata temu sprzęt okazał się w świetle konkursu niepełnowartościowy? Ciekawe. Porównujesz się do publicznej służby zdrowia? Jaki zakres usług świadczysz. W porównaniu do UCK, Szpitali miejskich czy marszałkowskich (przypominam że to one przegrały kontrakty) zakres Twoich usług jest g...ny. Oferujesz tylko wysoko opłacalne i niskonakładowe usługi medyczne a te skomplikowane, nieopłacalne ciężkie przypadki zostawiłeś tym źle zarządzanym nieprężnym molochom publicznym. A co do układów o których piszesz to zastanawiam się jak to się stało że warunki konkursu zostały tak a nie inaczej sformułowane. Przecież jeszcze trzy lata temu były inne preferowano min, ciągłość i kompleksowość. I jakie było wtedy darcie ryja przez prywatne podmioty że przegrały. I co. W następnym rozdaniu warunki są tak zmienione że prywatne wygrały a publiczne do zaorania. Nie ważne że pacjenci są w stałej rehabilitacji lub ciągłym leczeniu można ich przejąć przesunąć jak towar. Z jednego miejsca na inne. Otóż usługi medyczne to mimo wszystko nie jest taki sam towar rynkowy jak usługi krawieckie czy budowlane (z całym szacunkiem dla krawców i budowlańców).Ktoś już napisał że w tym konkursie fachowość rzetelność i kompleksowość opieki przegrała z cwaniactwem i chciwością.
Wyjaśnienie
Mój powyższy jest nieprzeredagowany.Był odpowiedzią na inny głos w tej dyskusji,ale jego istota pasuje też i do wypowiedzi "gdynianina". Szczerze mówiąc nie chciało mi się go zmieniać bo już ręce opadają jak się kolejny raz czyta takie wypowiedzi. Tacy krótkowzroczni ludzie na prawdę nie rozumieją co się stało.
Mam to w 4 literach.
Do tego roku nie musiałem korzystać z usług medycznych - jak mnie dopadło to 0 szans na dostanie się gdziekolwiek. Leczyłem się prywatnie - przyjęcia tego samego dnia ! Gdyby nie to dziś byłbym głuchy. Wiem, że to kosztuje - ale na cholerę służba zdrowia, która ma w 4 literach pacjenta.
Prezydenci miast i marszałek województwa to hipokryci.
Ich działalność niczym się nie różni od szefowej NFZ. Oni wypełniają polecenia partii , która ich desygnowała na stanowiska. Szefowa NFZ wypełnia zalecenia Ministra Zdrowia. Ona jest lekarzem z zawodu, ale też była dyrektorem szpitala w Malborku, który postawiła na nogi. Jest więc fachowcem. Najniebezpieczniejsi są "pampersy" po Marketingu i Zarządzaniu, którzy nie posiadają żadnej wiedzy praktycznej. Wiele firm i instytucji na takich właśnie stawia. Następca szefowej będzie taki sam jak ona, albo zdecydowanie gorszy . Tylko zmiana zasad, ustaw może coś zmienić, a nie urzędnik.
Niepełnosprawna Ochrona Zdrowia
Lecznictwo zamknięte (szpitalne)po zakończonym leczeniu odsyła do poradni przy szpitalnych lub do innych specjalistycznych placówek lecznictwa otwartego(ambulatoryjnego, poradni specjalistycznych). Diagnostyka ściśle jest związana z rehabilitacją i dalszym powrotem do zdrowia lub jeżeli pacjent ma zdiagnozowaną chorobę przewlekłą wtedy korzysta z poradni specjalistycznych i ściśle jest związany z profilaktyka czyli zapobieganiem pogorszeniu się zdrowia. Zarządzanie związane jest nie tylko z finansami, ale również z ludźmi, którzy korzystają z usług medycznych, a kolejki sukcesywnie się wydłużają.
BZDURA!!!!!!!!!!!!
ZA POLITYKĘ ZDROWOTNĄ KRAJU ODPOWIADAJĄ MIN. POLITYCY, KTÓRZY USTALAJĄ BUDŻET ORAZ CENTRALA NFZ, KTÓRA USTALA WYTYCZNE I WYDAJE ROZPORZĄDZENIA. PODMIOTY GOSPODARCZE ( SZPITALE, PORADNIE ) STOSUJĄ SIĘ BĄDŹ NIE DO WYMOGÓW KONKURSU.
OSTATNI KONKURS OFERT UJAWNIŁ : 1. WADLIWOŚĆ KRYTERIÓW I ROZPORZĄDZEŃ CENTRANYCH NFZ. 2. BRAK KONTROLI NAD SYSTEMEM OPIEKI ZDROWOTNE PRZEZ ŚRODOWISKO MEDYCZNE I WŁADZE SAMORZĄDOWE ( KTÓRE TO WSZYSTKO MAJĄ W DU.. ! 3. ZŁE , LEKCEWAŻĄCE PRZYGOTOWANIE OFERT PRZEZ PODMIOTY GOSPODARCZE : SZP. ZASPA; JAK ZWYKLE NIEPORADNY UCK/PSK ; MSW ITP.
KONSEKWENCJE PONIOSĄ : PACJENCI I LEKARZE. KOZŁEM OFIARNYM BĘDZIE JAKIŚ REGIONALNY URZĘDNIK.
OSTATNI KONKURS OFERT UJAWNIŁ : 1. WADLIWOŚĆ KRYTERIÓW I ROZPORZĄDZEŃ CENTRANYCH NFZ. 2. BRAK KONTROLI NAD SYSTEMEM OPIEKI ZDROWOTNE PRZEZ ŚRODOWISKO MEDYCZNE I WŁADZE SAMORZĄDOWE ( KTÓRE TO WSZYSTKO MAJĄ W DU.. ! 3. ZŁE , LEKCEWAŻĄCE PRZYGOTOWANIE OFERT PRZEZ PODMIOTY GOSPODARCZE : SZP. ZASPA; JAK ZWYKLE NIEPORADNY UCK/PSK ; MSW ITP.
KONSEKWENCJE PONIOSĄ : PACJENCI I LEKARZE. KOZŁEM OFIARNYM BĘDZIE JAKIŚ REGIONALNY URZĘDNIK.
Nie ma zagrożenia życia i zdrowia ?? DOBRE SOBIE !!!!!!!!!
Leczę się u Hematologa , pogorszyły mi się wyniki i co ??? Nie mam szans dostać się do lekarza Hematologa ,rejestracja wstrzymana do połowy lipca i nie wiadomo kiedy "się załapię" w kolejkę .......może już nie dożyję . Skandal by do takich specjalistów jak Hematolog , Onkolog , Endokrynolog , Kardiolog , Ortopeda itp czekać miesiącami , czy to nie są specjalności ratujące życie ?? SKANDAL !!!!!
Kawińska
Popatrzcie na nią (z małej litery, na dużą nie zasłużyła). Ona się kwalifikuje na Witomińską w Gdyni, może sobie tam kupić pomieszczenie na urnę za 4000 zł i cierpliwie czekać - takie ma ode mnie życzenia za pensję z MOICH składek. Okulistyka NFZ w Gdyni NIE DZIAŁA, nie ma kontaktów!!!! NFZ w Gdańsku nie odpowiada na maile ani telefony. To co wypisuje jej "PRZYDUPAS" TO BZDURA I KŁAMSTWO. Konstytucja nam GWARANTUJE opiekę zdrowotną za nasze pieniądze, jeżeli tego nie robią to jest proste wyjście - pisać wnioski do PROKURATORA o ściganie z urzędu za narażanie życia i łamanie KONSTYTUCJI. Ludzie zacznijcie wreszcie tak robić. Urzędasów do PROKURATURY.
Janusz
Janusz
To pacjenci powinni wybierać a nie NFZ zlikwidowano poradnie w której liczyłem sie 20 lat
Nie chce zmieniać lekarza,Moj lekarz bedzie teraz przyjmował tylko prywatnie, dlaczego ten NFZ zmusza mnie to wydawania pieniędzy ...? Czy to dla mojego dobra ??
Jak mozna zlikwidować coś co funkcjonuje dobrze przez wiele lat ?
Mam wrażenie ze Dyrekcja NFZ robi siebie swój folwark i rozdziela wg swego uznania nie mając na uwadze w ogóle dobra pacjenta, smutne jest to ze robią to za nasze pieniądze..
Nie chce zmieniać lekarza,Moj lekarz bedzie teraz przyjmował tylko prywatnie, dlaczego ten NFZ zmusza mnie to wydawania pieniędzy ...? Czy to dla mojego dobra ??
Jak mozna zlikwidować coś co funkcjonuje dobrze przez wiele lat ?
Mam wrażenie ze Dyrekcja NFZ robi siebie swój folwark i rozdziela wg swego uznania nie mając na uwadze w ogóle dobra pacjenta, smutne jest to ze robią to za nasze pieniądze..
P R A W D A
urzędnicy NFZ wzywali kierowników wybranych przez siebie przychodni i szpitali wymagając od nich obniżenia stawki za wycenę usługi -oni prędzej wiedzieli komu dadzą kontrakt ,oszczędności na premie ,pacjenci do dłuższych kolejek i szukać sobie specjalistów a może umrzecie i znowu oszczędności,w Tczewie tylko z jednej przychodni urologicznej 1000 osób ma odwołane wizyty i musi sobie szukać miejsca u innych ,a takich zamkniętych przychodni jest 4,a my pacjenci na plaże spacerować po piachu bo musimy się do niego przyzwyczaić-dlatego tak drastycznie obcięto wszystko tu na pomorzu bo u nas piasek jest za darmo i pod dostatkiem a gdzie indziej trzeba go dostarczyć
odwołanie
Jestem za odwołaniem, ale czy następny pionek przywróci kontrakty przychodniom, a pacjentom da możliwość na kontynuacje leczaenia. Dlaczego my,którzy jesteśmy zdeklarowani w przychodniach nie mamy prawa głosu i jesteśmy zmuszeni biegać po trójmieście by uzyskać specjalistyczną opieke.Ja chcę kontynuować leczenie w przychodni, w której się leczę.Tyle się mówi o prawach pacjenta, a gdzie one są,gdzie leczenie zachowawcze,rehabilitacja,czy wszyscy mamy udać się na SORy?
tragiczna, niekompetentna i niemerytoryczna kobieta
całkowicie nieznająca się na materii którą przyszło jej zarządzać !!! Nie wiem z jakiego nadania jest ta Pani - partyjnego ? towarzyskiego ?? do tego absolutnie obleśna i antypatyczna - sądzę, że jakakolwiek współpraca z tą Panią (inna niż narzucony przez nią ton nieznoszący sprzeciwu) jest zwyczajnie niemożliwa....;
Co z Przychodniami dla jaskrowców
W Chyloni dostała kontrakt przychodnia na Wawrzyniaka, która do wczoraj ( sprawdziłam osobiście) pod podanym mi telefonicznie przez NFZ adresem nie zdążyła się jeszcze zainstalować. Jest tylko puste nieposprzątane lokum. Natomiast okulista z Wejherowskiej ( pracujący tam wiele lat b. dobry i sumienny lekarz )kontraktu nie otrzymał. Gdzie mamy się leczyć.
Jaskrowcy.
Jaskrowcy.
A NFZ twierdzi że przed konkursem kontrolowali wszystkie startujące podmioty. Ciekawe jak stwierdzili ich istnienie i wyposażenie jak to są puste pomieszczenia? Wygląda na to że konkurs wygrali nie ci co mają a ci co obiecali że będą mieć. Podobno jest tak w większej ilości wygranych. Zaczyna się robić coraz ciekawiej.
Pan Premier
Na list prezydentów Pan Premier odpowie po 1 lipca, że nic nie może bo to nie jest sprawa rządu. Tak wie Panowie Prezydenci na własne życzenie robią z siebie durni. A baba rządzi jak jej każe centrala i Arłukowicz.Z tego wszystkiego przebija cynizm tej władzy i pogarda dla obywatela. Bo to jest kraj dla swoich, dla kolesi.
odpowiedź dla pacjenta
Co z przychodniami diabetologicznymi. Cukrzyca jest chorobą ludzi starych i biednych. I niech sobie nie wyobraża przemądrzały rzecznik NFZ, że ci ludzie będą szukać nowych przychodni, ustawiać się w kolejkach za rok, gdzie leki starczają na trzy miesiące. Ci ludzie będą zdychać i nikogo to nie będzie obchodziło, szczególnie tych decydentów z PO pijących drogie wina i palących cygara na nasz koszt. A personel z 380 przychodni na bruk, zasili niemałą armię bezrobotnych. A kogo to obchodzi. Prezydenta miasta, dyrektora NFZ, urząd pracy. Oni to maja wszystko gdzieś. Bo liczą się tylko stołki i kasa. Bo nikt nie chce się na poważnie zająć tą sprawą. Tu powinno być normalne dochodzenie prokuratorskie w sprawie przeprowadzonego konkursu. Bo jeśli ja czytam, że konkurs wygrała przychodnia która dopiero wprowadza się do budynku, a nie dostała przychodnia z 10 letnim stażem o uznanej renomie w środowisku lekarskim i obsługująca rocznie 5000 pacjentów to nóż się otwiera na ten bandycki konkurs. Tu potrzebna jest ingerencja CBA.
z ostatniej chwili
Proszę Państwa z ostatnich przecieków donoszę-
w naszym województwie Pomorski NFZ w porozumieniu z władzami prowadzi program pilotażowy centralizacji służby zdrowia i jak się przyjmie zostanie wprowadzony w całym kraju w podobny sposób zniszczono Śląsk teraz czas na nas a my jak potulne baranki do kolejki jak za komuny oni PO cichu zrobią swoje
w naszym województwie Pomorski NFZ w porozumieniu z władzami prowadzi program pilotażowy centralizacji służby zdrowia i jak się przyjmie zostanie wprowadzony w całym kraju w podobny sposób zniszczono Śląsk teraz czas na nas a my jak potulne baranki do kolejki jak za komuny oni PO cichu zrobią swoje
skandal
Oprócz pozbawienia pacjentów dostępu do poradni, w których często leczyli się od wielu lat, dochodzi też problem lekarzy i pielegniarek, którzy nagle zostali pozbawieni pracy. Nie wszyscy pracuja w kilku miejscach. Zamkniecie niektórych poradni spowodowało, ze ludzie Ci z dnia na dzień zostają bez pracy.
Barbara Kawińska: my urzędnicy, patrzymy tylko na cyferki w excel'u
po pierwsze: sama niczego nie mogę, bo jestem zależna od centrali
po drugie: dla nas najważniejsze są cyferki w excel'u
po trzecie: jak nasze obliczenia w excel'u nijak nie przekładają się na rzeczywistość, to może trzeba zmienić excel'a, ale jak na razie centrala innego excel'a nam nie przysłała
po czwarte: jestem urzędnikiem i zgodnie z dyrektywami mam obowiązek wypełniać takiego excel'a jaki dostanę z centrali, a nie oceniać, czy jest on dobry, czy wadliwy
po piąte: proszę mnie nie pytać czy wiem co podpisałam, bo w ogóle nie znam się na excel'u
po kolejne: dopiszcie sobie sami, najlepiej w excel'u :)
po drugie: dla nas najważniejsze są cyferki w excel'u
po trzecie: jak nasze obliczenia w excel'u nijak nie przekładają się na rzeczywistość, to może trzeba zmienić excel'a, ale jak na razie centrala innego excel'a nam nie przysłała
po czwarte: jestem urzędnikiem i zgodnie z dyrektywami mam obowiązek wypełniać takiego excel'a jaki dostanę z centrali, a nie oceniać, czy jest on dobry, czy wadliwy
po piąte: proszę mnie nie pytać czy wiem co podpisałam, bo w ogóle nie znam się na excel'u
po kolejne: dopiszcie sobie sami, najlepiej w excel'u :)
Decyzje pomorskiego NFZ
W mojej poradni zwiększono liczbę punktów radość trwała chwilę. Wartość jednego punktu obniżono o 30 % finansowanie procedur jest na granicy bezsensu trzeba do większości dopłacać Cyniczne podejście pani Kawińskiej może skutkować tylko jednym dymisją i anulowaniem wyników konkursu Poza listem władz powinna zostać utworzona lista społecznego protestu przeciw eksterminacyjnym decyzjom pomorskiego NFZ
kontrakty nfz
Moja opinia jest niepopularna ,ale to zbieg okoliczności ,że in vitro od lipca refundowane a inne zabiegi medyczne , poradnie specjalistyczne nie mają kontraktów ? Przypadek ? A na początku roku nfz miał zaoszczędzone pieniądze z leków . Odwołać ministra zdrowia i szefową nfz panią kawińską !!!
W Sopmedzie kontrakt stracił najlepszy laryngolog w 3 mieście!!! Pewnie komuś na tym zalezalo, bo pacjenci walili do niego drzwiami i oknami - tylko u nas gnębi się wybitnych specjalistów i lekarzy z prawdziwego powołania
kobieta z kosmosu
Oczywiscie ,ze wywalic ze stanowiska , szkodzi pacjetom , to , co wykombinowala w Sopocie to przekracza wszelkie wyobrazenia , z 30 poradni specjalistycznych zostawila 15 , zero pomyslunku , zamiast promowac profilaktykei kontrolne badania zostawia pacjento samych sobie - nic tylko pogratulowac !