Polo sporo czytam na temat żywienia i z tego co wiem mleko UHT jak i większość produktów pasteryzowanych działa na organizm ludzki gorzej niż te same produkty niepasteryzowane. Jak napisał Tobie...
rozwiń
Polo sporo czytam na temat żywienia i z tego co wiem mleko UHT jak i większość produktów pasteryzowanych działa na organizm ludzki gorzej niż te same produkty niepasteryzowane. Jak napisał Tobie pan Grzeszkowiak z SM Gostyń, mleko UHT nie ma bakterii które giną w procesie pasteryzacji a które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, który jest pierwszą barierą organizmu przed złymi bakteriami. Ja uważam że min. to jest przyczyną wielu chorób(ostatnio o tym czytałem Axe Josh "Jedz brudniej i czuj się lepiej").
Dlatego jeżeli pijesz mleko UHT to zaleca się jeść jogurty posiadające te bakterie( najlepiej jeżeli są to szczepy numerowane).
Powstaje tylko pytanie po co pasteryzować i później spożywać w innych produktach bakterie które zniszczyliśmy w procesie pasteryzacji ? Myślę że producentowi chodzi tu o termin przydatności do spożycia. Taniej jest "wyprać" mleko z pewnych składników które powodują że naturalnie się zsiada i trzymać je tygodniami w sklepie niż wyrzucać kiedy się zsiądzie.
Jeżeli chcesz zdrowsze mleko, to kupuj lodówkowe, ale mikrofiltrowane w niskiej temperaturze. Sam znam kilka firm które takie mają, ale nie mogę ich tu wymienić.
A jeżeli pijesz UHT to musisz sobie dostarczać bakterie np. jeść ogórki kiszone albo kapustę kiszoną, lub dobry sposób który sam często stosuję to probiotyki.
Aczkolwiek co do tego że mleko UHT jest trucizną dla organizmu ludzkiego, też taką informację czytałem, a pisał to lekarz z pięćdziesięcioletnią praktyką. Dokładniej chodziło o to że to przetworzone białko jest, a na ludzki organizm najlepiej działa surowe nieprzetworzone białko.
zobacz wątek