Widok

Prośba o poradę gdzie warto mieszkać w 3 mieście

Witajcie
Jesteśmy z okolic Koszalina planujemy przeprowadzić się do 3miasta . Przeglądamy oferty mieszkań - szeregów tylko całe trójmiasto jest tak rozlazłe że trudno wybrać docelowe miejsce .
Bierzemy pod uwagę szkołe średnią (mamy córkę) , pracę dla żony będzie musiała sobie znaleść czyli jej dojazd - odległość . Ja mam pracę w trójmięscie mobilną .Dla mnie nie ma znaczenia miejsce.
Podoba nam się Banino , Kowale Wydaje nam się cena - odległosc w miarę wyważona ,wypośrodkowana.
Przeglądamy oferty w okolicach Rumii ,Dębogórze , Straszyn, Kossakowo ,Żukowo,Bąkowo ,Kolbudy , Pruszcz Gdański tu mamy obawy co do odległości - korków.
Planujemy o szeregu góra dół stany deweloperskie wachają się 280 - 300 tys .W mało zatłoczonym miejscu z bliskim dostępem do obwodnic . Ewentualnie mieszkania typu wspólnota z niskim czynszem .
Będziemy wdzięczni za pomoc nam trudno znaleść złoty środek jeśli chodzi o lokalizacje i niuanse związane z korkami ,dostępem do pracy.
Choć zdajemy sobie sprawę że mieszkając w trójmieście każdy gdzieś dojeżdza po kilkanaście km .
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 29
dojeżdżamy wszędzie głównie bez korków, bo jeździmy wiochami i są to o wiele przyjemniejsze trasy niż betonowe pełne świateł i korków, a różnica w kilometrach jest znikoma.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
W tej cenie nie zmieścicie się z szeregowcem w Trójmiescie, opłaty są najdroższe w Sopocie, potem Gdańsk i niektóre nowe osiedla w Gdyni mają czynsze z kosmosu. Moja rodzina jest duża głównie mieszkają w Trójmieście i okolicach. Najlepiej jest mieszkać w Gdyni, bo wszędzie blisko szczególnie np. Gdynia Dąbrowa, osiedle na szczycie najbliżej Sopotu i Gdańska ale nie jest tanio. Ja wyprowadziłam się do Luzina z kilku powodów. Banino i okolice są zatłoczone robi się betonowo i korki zimą straszne. Wejdź sobie na inwestycje Luzino. Zobaczysz, że do 2018 ma powstać S6 droga ekspresowa łącząca się z Trójmiastem z boku, w Luzinie jest wszystko nawet skm, ale skm ma być 2017 roku wyburzona i postawiona nowa, większa i więcej połączeń. Pracy w promieniu Luzina do Wejherowa, Rumi, czy Redy nie brakuje i powstają nowe miejsca pracy. Wprowadz w google...tanie domy w Luzinie...wyświetli ci się osiedle szeregowców w tej cenie co potrzebujesz, 150m2, 6 pokoi, garaż, ogród, szczyt Luzina, piękny widok , duża przestrzeń. Szukałam domu w Baninie i okolicach ale mąż z racji wykonywanego zawodu był zawiedziony poziomem budowanych domów i słabych materiałów no i tłoku. Luzina w ogóle nie braliśmy pod uwagę ze względu na odległość, ale dziś nie wybrałabym innego miejsca niż to, jak będziemy mieli s6 to odległość już w ogóle nie będzie problemem, tylko wówczas już nie kupisz do 300 tysięcy nawet tutaj szeregowca, bo nieruchomości idą tu w górę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8
nie zgadzam się z Tobą, ale masz prawo sądzić jak sądzisz ;) nie wiem, w jakiej dzielnicy NY mieszkałeś i skąd- dokąd metrem jeździłeś, ja nie pisałam o Harlemie ;) Swoją drogą, te daleko idące wnioski wysnułeś na podstawie kilkudniowego pobytu w NY? ;) Tak, zdecydowanie można spotkać polityków i tzw. gwiazdy w metrze w NY.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"pojeździj rok-dwa-trzy"...trochę długo, ale wówczas mam gwarancję, że go spotkam? Potraktuj to jako żart, a swoją drogą w NY celebryci jak to ich nazywasz a mi raczej raczej chodzi o ludzie majętnych (a nie sławnych) baaaardzo rzadko jeżdżą zbiorową komunikacją (w odróżnieniu od np. Londynu), gdyż metro w NY jest po prostu niebezpieczne a przynajmniej po godzinie 18-tej.
W NY jak już to jeżdżą własnymi autami lub korzystają ze sławnych taksówek....w ogóle 1/3 aut w ny to taksówki....więc nie będę szukał w jakim kontekście, użyłaś tego argumentu, ale jest on wg mnie przekoloryzowany.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pojeździj rok-dwa-trzy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Byłem 3 dni w NY, dużo jeździłem metrem, ale celebryty tam żadnego nie spotkałem :-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
A, na korki w centrum Gdańska tu nie narzekałam, nie przypisuj mi słów, których nie użyłam. Ja narzekałam na korki _na obwodnicy_.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Akurat w NY metrem jeżdżę często, długo mieszkałam w USA, a teraz często tam wracam służbowo. Metrem w NY jeżdżą nawet tzw. celebryci. A ile razy Ty nim jechałeś? Trzy razy na wakacjach?

Tramwajem w Gdańsku nie wszędzie się dojedzie. A co proponujesz tym, którzy jadą z Gda Głównego do Chylonii? Komunikację miejską? Ja odradzam, próbowałam, czas dojazdu i dojścia jest jeszcze dłuższy niż dojazd samochodem w korku na obwodnicy. Strasznie Ci d*pę ściska, że mieszkam w centrum Gdańska chyba, skoro tak zaciekle się kłócisz i nieskutecznie próbujesz wykazać, że mieszkanie przy obwodnicy jest lepsze niż w centrum Gdańska.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Sieciówka miejska 88 zł. Nikt nie każe smrodzić codziennie samochodem, zwłaszcza jak koleżanka powyżej, żeby się 10 minut przejechać i ponarzekać na korki. Zwłaszcza że tramwaj w korkach nie stoi. Nie mów, że 200 tysięcy kredytu więcej zwróci się przy sieciówce na komunikację miejską.

Ale wiadomo, komunikacją miejską jeździ plebs.

Tak jak w Nowym Jorku metrem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Tylko SOPOT, piekny Sopot !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10
...dlatego warto mierzyć siły na zamiary itd. Przecież codzienne koszty zwiazane z dojazdami to tez koszt - tak jakby to byla np. wyzsza kwota raty kredytu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na pewno więcej radości życia da dodatkowe 200 czy 300 tysi kredytu na grzbiecie żeby pokryć różnicę kupna mieszkania w centrum niż przy obwodnicy. Tak samo jak myślenie, że jedną pracę się będzie miało do emerytury czy tam też do końca życia. Chyba że się w jakimś US-ie czy ZUS-ie pracuje.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale ja mieszkam w centrum Gdańska, do pracy - też w Gdańsku - jadę 10 min max przez miasto. Pisałam o tym, że nie warto kupowac mieszkania przy obwodnicy, a pracować w centrum, bo codziennie dojazdy zabiorą dużo czasu i radości życia. W korku z Chylonii do Gdańska Głównego jadę minium godzinę _w jedną stronę_. I tak, dla mnie to za dużo (2.5 h w samochodzie na dojazd), nawet jeśli to raz w tygodniu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
... a jak rusza sezon i urlopowicze ruszają / wracają na/ z półwyspu to ruch oczywiście rośnie i wtedy tak wesoło / szybko już nie jest , ale faktycznie szybciej niż przez miasto - ale to droga tylko dla tych ,którzy mieszkają na peryferiach trójmiasta --- tak czy siak wzmożony ruch uliczny jest wszędzie dlatego należy się dobrze zastanowić przed wyborem miejsca zamieszkania bo sama możliwość podróżowania to nie wszystko ; czas , koszty eksploatacji auta itd ( a prawda taka ,że każdy zachwala swoje :)
wg mnie warto przemyśleć co wokół miejsca zamieszkania jest pod ręką - przedszkole ,szkoła , sklepy, placówki kultury , ścieżki rowerowe itp. dojazdy do pracy to zło konieczne .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Raz w tygodniu ta trasa zajmuje Ci 2x dłużej niż zazwyczaj...to rzeczywiście bardzo często :-)
To teraz jak tak marudzicie na tą obwodnice wszyscy proszę miastem jeździć. Zobaczymy jak długo wytrzymacie :-)
Takie pisanie,że w godzinach szczytu jedzie się obwodnicą 2h to jakaś kompletna przesada.
Spróbujcie po mieście w godzinach szczytu....tam też będzie 2x dłużej niż poza godzinami szczytu... oczywista oczywistość więc po co to ktoś pisze???
Obwodnica przejechana cała rano to około 35-40min tempem przepisowym.
Obwodnica przeleciana na wariata poza godzinami dużego natężenia to 10min.
Powrót Gdynia Gdańsk okolo 16-17 to okolo 45min na spokojnie!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
jeżdzę często obwodnicą na trasie gdańsk - chylonia. Co najmniej raz w tygodniu ta trasa w godzinach szczytu (tj. 16-17) zajmuje mi niespodziewanie 2x więcej czasu niż normalnie. Nie chodzi nawet o wypadek na obwodnicy, po prostu duży ruch generuje straszne korki przy wjeździe na obwodnicę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
Chyba użytkownicy powyżej na obwodnicy często się nie pojawiają.
Dla tych którzy boją się obwodnicy :tych niby codziennych wypadków i 2h korków - polecam spróbować przejechać o 16:00 trasę Gdynia Gdańsk przez miasto :-)
Korki zdarzyć mogą się wszędzie, obwodnica nie jest jakimś przerażającym tworem a opcją która nam ułatwia i pozwala oszczędzić czas.
Średnio trasa Pruszcz Gdański --->Gdynia przez obwodową zajmuje około 35minut
Ta sama trasa przez miasto to około 1h 15min
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Co Wy tak marudzicie z tą obwodnicą???
Od 6lat codziennie dojeżdżam z Pruszcza Gdańskiego do Gdyni.
Wypadki zdarzają się - głównie wakacje..
Od tych 6lat z Pruszcza startuję np o 7:15 i o 7:55 jestem w Gdyni w pracy przy tempie jazdy spokojnym
Najdłużej na obwodowej w ciągu tych 6lat stałem 2h- wakacje i wypadek motocyklisty śmiertelny.
Jak dojeżdżałbym przez miasto to czasowo minimum godzina.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
bywa tak ,że każdego dnia na obwodnicy jakaś kraksa i wtedy mega korki - 1-2 godz. czekania :(
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
Wiele osób zachwala dobry dojazd z domu do obwodnicy. Tylko co z tego, skoro z tej obwodnicy kiedyś trzeba zjechać, a po pracy na nią wjechać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
do góry