Widok

Prośba o poradę gdzie warto mieszkać w 3 mieście

Witajcie
Jesteśmy z okolic Koszalina planujemy przeprowadzić się do 3miasta . Przeglądamy oferty mieszkań - szeregów tylko całe trójmiasto jest tak rozlazłe że trudno wybrać docelowe miejsce .
Bierzemy pod uwagę szkołe średnią (mamy córkę) , pracę dla żony będzie musiała sobie znaleść czyli jej dojazd - odległość . Ja mam pracę w trójmięscie mobilną .Dla mnie nie ma znaczenia miejsce.
Podoba nam się Banino , Kowale Wydaje nam się cena - odległosc w miarę wyważona ,wypośrodkowana.
Przeglądamy oferty w okolicach Rumii ,Dębogórze , Straszyn, Kossakowo ,Żukowo,Bąkowo ,Kolbudy , Pruszcz Gdański tu mamy obawy co do odległości - korków.
Planujemy o szeregu góra dół stany deweloperskie wachają się 280 - 300 tys .W mało zatłoczonym miejscu z bliskim dostępem do obwodnic . Ewentualnie mieszkania typu wspólnota z niskim czynszem .
Będziemy wdzięczni za pomoc nam trudno znaleść złoty środek jeśli chodzi o lokalizacje i niuanse związane z korkami ,dostępem do pracy.
Choć zdajemy sobie sprawę że mieszkając w trójmieście każdy gdzieś dojeżdza po kilkanaście km .
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 29
Gdynia Orłowo. Tylko tam!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Za 300 tys jest wybor ogromny mieszkan do 65 m2 i to nowych .ujescisko , kowale kolbudy wszedzie tam mozna znalesc mieszkanie w tej cenie bez broblemu. Ja osobiscie bym nie mieszkal w tak zwanym centrum Gdansk, Gdyni czy Sopotu nawet jak by mi za to doplacali.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Z własnego doświadczenia polecam Gdynia Chylonia spełnia wszystkie kryteria
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 11
większy problem to wybrać mniejsze lokum bliżej centrum (bo tam większy wybór szkół, atrakcji, plazy itp), czy większe (dom) w okolicach obwodnicy i stać w korkach codziennie, albo przynajmniej jechać dłużej i drożej. Własnie stoimy przed takim wyborem i nie jest łatwo. Ja pracuję w centrum gdańska, żona w centrum sopotu. Nie chcemy też wieżowców, nawet tych nowych. Mila Baltica na Zaspie albo Osowa/Karczemki, bo na Morenie już za gęsto
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witajcie deweloperzy. Taniej nie będzie? Kupujcie bo nie starczy mieszkań?

:D
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Korki w Trójmieście są wszędzie. W podanej cenie można się pokusić o mieszkanie w dzielnicach południowych. Mieszkania tam są bardzo przyzwoite, tereny dobrze zagospodarowane z dostępem do szkół i placówek handlowych. Nie słuchajcie tych mądrali co straszą Szadółkami. Zapachy pojawiają się raczej rzadko, a kiedy już są to docierają i do centrum miasta. Odradzam natomiast mieszkania bardzo blisko obwodnicy, ze względu na hałas, szczególnie kiedy jest mokro. Odradzam stare budownictwo w bliżej centrum, opanowane przez robactwo, syf wielkiej płyty zawierającej trujące materiały (Morena, Suchanino czy Chełm). W niskiej zabudowie nie ma wind i zalatuje stęchlizną (Dolne Miasto). Proponuje zainteresować się osiedlem Jabłoniowa II (Kokoszki) Lawendowe Wzgórza i ewentualnie osiedla usytuowane w pobliżu Starogardzkiej, przed Borkowem.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3
Wal chłopie do Kolbud - w budżecie sie zmieścisz a okolica piękna. 20min od gdańska...
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 8
Pruszcz Gdański
Szkoły na miejscu
Do obwodnicy blisko.
Mieszkania w dobrych cenach.
Do Centrum Gdańska 15min.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8
Po co zabierasz głos kmiotku z dziurawymi kieszeniami. Czegoś takiego jak mieszkanie nie kupiłeś i nigdy nie kupisz, a o kwocie 300 tys. to możesz jedynie marzyć. Pisząc o wynajmie wskazujesz, że pasożytujesz przy rodzince. Mam wątpliwości czy terminowo płacisz za internet.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 13
Wynajmijcie na okres 1 roku, jakieś niedrogie, wystarczające dla Was mieszkanie. W tym czasie poznajcie miasto i okolice, porównajcie oferty na spokojnie. Zorientujecie się jak wyglądają poszczególne dzielnice - jakie wady i zalety. Ja bym tak zrobił.

Od siebie mógłbym podpowiedzieć, że Pruszcz Gd. nie jest złym wyborem przy tym budżecie na chwilę obecną. No i znajdziecie tam mieszkania w szeregu.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2
A w te 110m wliczając garaż, schody i pomieszczenie na graty (odpowiednik piwnicy) ?

Jeśli nie to jako mieszkaniec 70m mieszkania w bloku zgodzę się z Tobą że 70m mieszkania to mniej niż 110m domku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zacznijcie od znalezienia pracy, bo wbrew pozorom nie jest to łatwe.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
Te 15 min, to chyba w niedzielę. W tygodniu z powodu wypadków zrobi się z tego 150 min.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3
A ile wynosi ten czynsz ?

70 - 100zl miesięcznie za mieszkanie 70m ?

Ja mam 70m mieszkanie i co miesiąc place do 700zl. Ale jak odejmę opłaty za prąd, wodę, ogrzewanie, internet, prąd z licznika to zapewne zostanie z tego taka kwota.

I OK, niech będzie 100 zł miesięcznie i że to dużo.
Ale mam święty spokój. Odkręcić kran /grzejnik i jest ciepła woda.
Pięć mi się nie psuje bo go nie mam. Odśnieżanie - od tego mam ludzi.
Jak mi coś nie działa to dzwonię do zarządcy - zawsze coś poradzi w końcu za to też mu płacę.
Państwo wprowadza nowy przepis / podatek - zarządca dba o to żeby mnie o tym poinformować.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2
Racja! Najpierw praca, wynajem przez rok/dwa a potem dopiero wybierac.....no chyba ,ze lubicie kota w worku! :-)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ale żeście się rozgadali. Powiem tak - mam swoje lata i mieszkałem w różnych miejscach - najpierw z rodzicami w domku, później z własną rodziną w bloku. W blokach przemieszkałem z 15 lat i jak byłem młody to mi specjalnie nie przeszkadzało - bo było centrum i małe dzieci - wszędzie blisko. Ale niestety nikt z was nie zauważa jednej istotnej sprawy - SĄSIEDZI. Jak będziesz mieć pecha to trafi się pijak, janko muzykant, DJ, amator kina domowego z full basem, ,miłośnik zwierząt, boisko pod balkonem. Przez 2 lata wysłuchiwaliśmy koncertów pieska, który płakał przez 8 godzin dziennie za właścicielem. Teraz totalny spokój - opłaty (liczę wszystko) zupełnie zbliżone do blokowych - więc naprawdę warto zainwestować w domek - tylko nie za duży i działka również w rozsądnej wielkości - bo po setnym koszeniu stwierdzisz po co taka duża. Najlepiej obsadzić krzewami i spokój. Zimne piwko, 15 minut koszenia - to cała przyjemność-no i te ptaszki. Ale do tego trzeba dorosnąć.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Ów działce"
Pan to chyba cudzoziemiec?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6
Jeśli chcecie pracować w Gdańsku, to kupowanie mieszkania poniżej ul. Kartuskiej i za obwodnicą będzie porażką. Może będzie taniej, ale codziennie będziecie tracić 2-3 godziny na dojazd.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Najlepiej to weźcie sobie dzień wolny i pojeździj po okolicy.
Jak zobaczysz korki rano na drogach z obwodnicy do Gdańska/Gdyni i od 15/16 w przeciwną stronę to chyba przestaniesz myśleć o mieszkaniu za obwodnicą. Mieszkam tu od urodzenia, jak dla mnie prawdziwe Trójmiasto, to coś wzdłuż linii SKM, pomiędzy Gdańskiem Głównym a Gdynią Główną; z tym, że do mieszkania (wszędzie blisko: praca, dom, usługi, Morze, kino, szkoła, uczelnia...) to najlepiej od Zaspy do Wzgórza św Maksymiliana: Zaspa, Przymorze, Żabianka, Oliwa, Sopot, Orłowo, Redłowo, Witomino.
Jeżeli sugerujesz się reklamami deweloperów, to ... podawane prze nich informacje "15 minut od centrum" oznaczają czas dojazdu o godzinie 2:00 w nocy.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mila baltica
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Zaspa

Leszczyńskich (10 odpowiedzi)

Położenie osiedla gwarantuje dostęp do pełnej osiedlowej infrastruktury i szerokiego wachlarza...

Sea Salt (20 odpowiedzi)

Sea Salt powstanie przy al. Jana Pawła II. Najbliższe otoczenie inwestycji zapewnia dostęp do...

Przy Alejach - opinie i oceny (26 odpowiedzi)

Przy Alejach to inwestycja dewelopera LC Corp na Zaspie, w bliskim sąsiedztwie al. Jana Pawła II....

do góry