Widok

Przeprowadzka do Gdyni

Witajcie Forumowicze, zwracam się z pytaniem do tych, którzy mają ochotę pogadać sobie na ten temat: które miejsca w Gdyni są sympatyczne do zamieszkania, a które odradzacie. Planuję kupić mieszkanie i zastanawiam się gdzie, stąd ten wątek. ( w grę wchodzi jeszcze Wejcherowo i Rumia). Super jesli w najblizszej okolicy jest podstawowka i jakis klub sportowy dla malego mezczyzny.

Jakie macie doświadczenia? Gdzie świetnie się Wam żyje a skąd najlepiej wiać?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zadnego. Jestem mieszkańcem. Chwarzno jest zakorkowane z rana pomiedzy 7:30 a 9 rano. po poludniu korek jest na Kieleckiej. Wszystko przez światła na Witominie które działaja źle!!! Zlikwidowac światła przy Domu Starości, zrobić kladke z winda. A na Kieleckiej i przy Lidlu na Witominie usprawnić światła.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tylko Maly Kack,mieszkam na góralskiej i jest bardz dobrze,cicho ,spokojnie tylko ludzie zasmradzają jak palą w piecach lub grille
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Fikakowo jest Ok nawet zdjecie z Fikakowa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
którego dewelopera reprezentujesz?:) Zachód Gdyni=jeden wielki korek
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nisko? Bo co? Może Gdańsk lepszy? Nie wiem w czym... Sopot jeszcze rozumiem, ale w Gdańsku co jest? Wieczorami strach się wyjść na ulicę. Gdynia to piękne miasto. Do przeprowadzenia się polecałabym Orłowo, Redłowo oraz Wzgórze Św. Maksymiliana. Z tych trzech dzielnic świetny dojazd na Centrum, na plażę niedaleko, dużo sklepów. Blisko przystanki SKM i ZKM. Pustki Cisowskie - też świetna dzielnica. Spokojnie, blisko lasu. Wejherwo również polecam, bardzo dużo zieleni, cudowny park, Kalwaria Wejherowska, rynek. Spokój i cisza. Z tego co słyszałam, w Redzie też jest całkiem sympatycznie. ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Witam
Niestety już nie mieszkam w Gdyni ale miałem przyjemność spędzić tam parę latek. Jeżeli chodzi o moje doświadczenia to mieszkałem w:

- Chylonia ok. 6 miesięcy
dzielnica niezbyt spokojna, w niektórych miejscach przypomina slamsy, bardzo dużo ludzi z marginesu społecznego
Podsumowanie: jeśli mieszkać to najlepiej na jakimś zamkniętym osiedlu

- Centrum ok. 6 miesięcy
spokojnie ale strasznie tłoczno na ulicach a w czasie jakichkolwiek imprez to ciężko się przedostać gdziekolwiek, budownictwo starszego typu, przeważnie bardzo małe mieszkania choć są i nowe inwestycje, odwieczny problem z miejscem parkingowym
Podsumowanie: fajnie się mieszka bo wszędzie blisko ale samochód na parkingu strzeżonym no i ciasno

- Witomino ok. rok
bardzo fajna dzielnica mieszka się spokojnie, dosyć blisko do Centrum, mieszkania większe niż w Centrum ale balkoniki przeważnie 1x1m i bardzo dużo starszego społeczeństwa, można nawet na ogrzewaniu zaoszczędzić.Jak wszystkie staruszki zaczną grzać to nawet w największe mrozy okna się otwiera bo za ciepło no i staruszki zawsze Cię obgadają będziesz na ustach wszystkich
Podsumowanie: Ciepłe, spokojne starsze społeczeństwo ale nie próbuj stanąć dziadkowi na jego miejscu parkingowym.

- Wielki Kack os. Fikakowo ponad 2 lata
bardzo fajna i spokojna dzielnica, nowe budownictwo przeważnie z miejscami parkingowymi w budynku, mieszkania duże i przestronne a niektóre też mają dosyć duże tarasy, zamieszkują tam przeważnie młode rodziny z dziećmi, w nocy czujesz się bezpiecznie wracając do domu ludzi życzliwi i pomocni
Podsumowanie: Cicha spokojna okolica, czujesz się jak u siebie

Mam nadzieję że moje doświadczenia z mieszkania w Gdyni będą pomocne.

Jeżeli chodzi o mnie to aktualnie żyję poza granicami kraju ale jeśli kiedykolwiek wrócę do rodzinnego kraju będzie to na pewno Gdynia w okolicach Wielkiego Kacku, Karwin lub górna część Małego Kacku (tzn. ta część która graniczy z Karwinami i Wielkim Kackiem) z budownictwem nowego typu czyli budynki po roku 2000.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
A ja polecam Pustki Cisowskie :) Mieszkam tu od dziecka i nie narzekam. Spokojna dzielnica, dookoła las, cisza. Szkoła jest, sklepy są, autobusów też kilka jeździ, do centrum nie aż tak daleko. Nie wyobrażam sobie mieszkać gdzieś indziej ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja mieszkałem trochę w gdyni, teraz mieszkam w Gdańsku i nie chciałbym tam znów mieszkać (w gdyni) - mieszkałem na Grabówku i dla mnie za bardzo tam nic nie ma - nie było weekendu kiedy chciałem zrobić zakupy i żeby nie chodzić po kilku sklepach - tu tego nie ma, tam tego nie ma itd - troche komuną mi zawiało
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
POlecam PUSTKI CISOWSKIE BLISKO TESCO DEICHAM OBI MEDIA MARKT
Po co skoro obok jest Gdansk? Sopot? ale jak tak nisko mierzy....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8
Polecam Redłowo jeśli tylko finanse na to pozwalają, można wybrać nowo wybudowane mieszkania jak i z drugiej ręki , co nie znaczy że stare. Może to być przy głównych ulicach (np. legionów) lub trochę dalej - na płycie redłowskiej (tj. w stronę zatoki). Komunikacja super, wszędzie blisko. Sklepy: hipermarket Real , Klif w Orłowie i nowobudowany kompleks obok Reala. Do tego nowoczesne stadiony ARKI (piłkarski i rugby), hala widowiskowo - sportowa. Nowe kompleksy biurowe dookoła i rozbudowywany Park naukowo-technolog. (szansa na pracę blisko zamieszkania). Rzut beretem do urzędów, plaży, skwerów, a w budowie /czemu się to ciągnie tyle lat!/ kompleks hotelowy z basenami - za kortami Arki. Kwestia bezpieczeństwa - jest ok., a do tego kończą budowę dużego komisariatu Policji przy ul. Redłowskiej. Zdrowie: 2 szpitale (Redłowo i w centrum), przychodnia zdrowia przy ul. Legionów. SŁOWEM gorąco polecam.
a ja się zgadzam z Tobą, przeprowadziłam się parę lat temu z Witomina na Cisową i jest super! Cisza spokój, dobry dojazd, dużo sklepów, same plusy :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja polecam Orłowo bardzo spokojna i kameralna dzielnica , blisko spaerkiem nad morze , wszystkie niezbędne sklepy pod nosem. Sporo zieleni no i komunikacyjnie blisko praktycznie wszędzie.
do kredyty24 - Ciebie to nawet jakby ironia w d*pę ugryzła, to jej nie dostrzeżesz....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wszystko zależy od upodobań, tj. czy wolisz ciszę czy gwar. Ja jestem z tych co najlepiej mieszkaliby w ścisłym centrum przy głównej ulicy.
Jeśli wolisz spokój to polecam Chwarzno-Wiczlino, a najbardziej Witomino i Pogórze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mieszkalem 8 lat w centrum (Śląska),
Przeprowadziełem się na Dąbrowę mieszkałem tam 14 lat
teraz mieszkam na Demptowie już od 5 lat i co moge powiedziec:

Gdynia to jedyne miasto gdzie chcę mieszkać, centrum odradzam bo jest głośno,
Dąbrowa jest przepiękna, nowoczesna i dobrze wyposażona w infrastrukturę: 2 szkoły, publiczne przedszkole i kilkanaście punktów opieki dla dzieci, niezwykle smpatyczni ludzie (element sie wszędzie trafi ale tutaj na dąbrowie jest go niewiele), dużo sklepów, niezwykle dobrze skomunikowana: stąd dojedziesz do Oliwy, Sopotu, cała Gdynia bez przesiadek. Super. Ktoś pisał o Witominie - że jest dobrze skomunikowane: OK jeśli dobra komunikacja to połączenie z centrum i Dąbrową :)

Nie mieszkam na Dąbrowie od kilku lat i przyznam że przestaje tęsknić: mijam tą dzielnicę jeżdząc do pracy i z pracy i jak widzę te korki to nie chcę tu wracać. Okolice 7-9 i 16-18 to jeden wielki dramat. Przykład - żeby zawieść brzdąca na karwiny III (4,5 kilometra) mój kolega potrzebuje 35 minut.

teraz o Demptowie:
Cieszy siciana 3miejskiego parku za drzwiami, na spacer z dzieckiem, na rower - super rzecz.
wyjazd z dzielnicy i powrót na nią nie wiąże się z 40 minutowym korkiem. Owszem z Karuskiej na Morską bywa ciężko wyjechać ale to góra 4 zmiany świateł (10 minut)

teraz kilka wad:
1. To typowa sypialnia: brak jakichkolwiek miejsc rozrywek - poza jazdą na rowerze po wspomnianym parku. To też może być zaleta, jak kto woli.
2. Są tylko 2 linie autobusowe które nie za daleko odwiozą.
3. Demptowo to stara dzielnica raczej nie zamożnych ludzi. To sie teraz zmienia, ale stoją do teraz na dzielnicy lepianki ktorym bliżej do kurnych chat niż domów. Palą w piecu (raczej kozach) wsztystkim więc smród bywa okrutny - zwłaszcza (jak popatrzycvie na mapę hipsometryczną) że Demptowo leży w niecce, smog długo zawisa nad ulicami.
4. Zależy od miejsca ale jest dość głośno, choć ja nie narzekam - czasem w nocy bywa to uciążliwe.

podsumowując:
Pomimo że wymieniłem wiele wad Demptowa to jest to dzielnica w której polecałbym mieszkanie / dom.

Lepianki kiedyś ktoś kupi/zburzy/postawi nowoczesny dom - jak juz było w kilku wypadkach.
Jest blisko do centrum i nawet w mega korkach można w rozsądnym czasie dojechac do skweru,
Blisko do Rumi/redy/wejlandu - nie wiem czy to zaleta - ale jesli ktoś by tam pracował to demptowo jest optymalne.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale placisz za pozostawiony samochod w Centrum...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wszyscy co minusują ta wypowiedz to zazdrośnicy których nie stać na mieszkanie na Sokólce, Fort Forest lub Patio Róży. Gdynia Zachód najlepsza do mieszkania dzielnica Gdyni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 16
"żeczy" - "wistości" < brawo :) w takim razie widać że jesteś z Gdyni:) Matrix Cię trzyma..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
jaki azbest dziwna istoto?skąd te wiadomości masz? jak już to klej pod płytkami ale groźny jest tylko gdy komuchy nakładali go w nadmiarze..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Gecco Deweloper (12 odpowiedzi)

Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczerą opinią polecam przejść się po mieszkańcach inwestycji na...

Czy ktoś żałuje zakupu mieszkania na kredyt? (419 odpowiedzi)

Witajcie, mam pytanie do osób, które kupiły mieszkanie na kredyt: czy żałujecie, że wzięliście...

do góry