Widok

Przeprowadzka do Gdyni

Witajcie Forumowicze, zwracam się z pytaniem do tych, którzy mają ochotę pogadać sobie na ten temat: które miejsca w Gdyni są sympatyczne do zamieszkania, a które odradzacie. Planuję kupić mieszkanie i zastanawiam się gdzie, stąd ten wątek. ( w grę wchodzi jeszcze Wejcherowo i Rumia). Super jesli w najblizszej okolicy jest podstawowka i jakis klub sportowy dla malego mezczyzny.

Jakie macie doświadczenia? Gdzie świetnie się Wam żyje a skąd najlepiej wiać?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
A ja polecam Gdynię północ, która ciągle się rozrasta i rozwija. Z Pogórza Górnego masz niesamowity widok na panoramę całego miasta. Jest baaardzo spokojnie, bliko lasy, do morza kilka km., na przepiękny cypel w Rewie kilka minut autem, a tam super atrakcje wodne-sportowe, ładna plaża. Niedawno na pogórzu otworzono centrum handlowe, sa dwa nowiutkie osiedla - Osiedle morskie i ShirazPark a w planach trzecie - Mistral. Dzielnica ma ok. 15 tys mieszkancow, wiec infrastruktura jest zaawansowana - szczegolnie zaplecze handlowo-uslugowe, blisko poczta, sklepy, sklepiki, kilka aptek, fryzjerów, bazarki ze świeżymi warzywami, świetna komunikacja zkm - autobus linii 194 w 18 min zawiezie Cie do centrum, po drodze miniesz piękne widoki - port, promy wycieczkowe. Jest blisko estakada i wjazd na obwodnice. Niedlugo ma byc obłuże i pogórze połączone skm-ką z resztą miasta ! blisko nowe lotnisko - choc go nie slychac:) No i Heineken Opener festiwal:) Wokól mnóstwo działek - jest gdzie odpocząć. Polecam POGÓRZE ! tylko trochę tu wieje;D
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
zdecydowanie doradzam to "Wejcherowo" a zdecydowanie odradzam Wejherowo.....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Witam, urodziłam się w Gdyni i nie licząc lat studenckich mieszkam przez cały czas w tym mieście. Mieszkałam: Centrum, Działki Leśne (Słupecka), Chylonia, Grabówek, Redłowo, Demptowo, Obłuże. Każda dzielnica ma swoje plusy i miunusy. Inna dzielnica jest fajna gdy gdy nie ma się dzieci, inna gdy się je ma, ocena zależy też od tego gdzie się pracuje i w jaki sposób się dojeżdża do pracy. Ja pracuję Gdańsk Przymorze, bardzo blisko SKM.SKM to zdecydowanie najszybszy i najtańszy środek komunikacji po trójmieście. Mieszkam Gdynia Obłuże/Oksywie. Do stacji Gdynia Leszczynki lub Grabówek dojeżdżam samochodem, dalej skm. Całość zajmuje mi około 40 min w jedną stronę, koszt miesięczny to około 120zł. Samochodem jest trochę dłużej z powrotem, wygodniej, ale za to dużo drożej. Okolica bardzo przyjemna, blisko na plaże w Babich Dołach i Oksywiu (najlepiej ścieżką rowerową), sklepy wszystkie jakie się chce: Delikatesy Alma i sieciówki w CH Szperk, Biedronki, Lidl, Kaufland i cała masa osiedlowych; fryzjer, kosmetyczka, dentysta, opieka medyczna w wystarczającej ilości, do pogotowia 10 min piechotą (dyżury nocne i weekendowe), 2 lecznice dla zwierząt kościół (a nawet dwa). W okolicy 3 przedszkola, podstawówka (2-ga trochę dalej), 2 gimnazja (3 trochę dalej) i dodatkowo gimnazjum i liceum niepubliczne, ale niepłatne (ZS Jana Pawła II). Korty tenisowe na osiedlu Komandorskim lub trochę dalej na Flocie. Basen najbliższy we Flocie na Oksywiu. Brakuje mi tylko fajnego klubu fitness, takiego z sauną, prysznicem i jogą. Dzielnica bezpieczna i stosunkowo tania. Generalnie jestem bardzo zadowolona. Można spokojnie znaleźć mieszkanie z placem zabaw koło domu (bez konieczności przechodzenia przez jezdnię!). Na Demptowie też się fajnie mieszkało tylko ogrzewanie było na prąd i przez to bardzo wysokie koszty utrzymania mieszkania, ale za to do Parku Krajobrazowego "rzut beretem".
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
tylko, że to osiedle buduje Semeko!!! Strach od nich kupować. Mieszkam w ich mieszkaniu w Redzie. Beznadziejnie zaprojektowane osiedle, nie ma gdzie parkować. W mieszkaniu grzyb, w garażach i piwnicach też a Semeko olewa swoich klientów. UWAGA NA TEGO DEWELOPERA!!!!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Na Witominie notorycznie okradają mieszkania.Policja sobie z tym nie radzi. Odradzam kupno mieszkania w tej dzielnicy
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
i tu sie mylisz na Dabrowie jest taki smog ze zima od 18 nie otwozusz okna bo pozniej nie zasniesz . pala smieciami awladze na nasze zgloszenia nie reguja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
polecam mieszkania na osiedlu Horyzonty przy Sambora(boczna od Kalksztajnów na Grabówku).
Osiedle polożone w okolicach "tzw.kapelusza",blisko lasu,bardzo dobrze skomunikowane(do ul.Morskiej ok 8min).Do centrum dojazd środkami komunikacji miejskiej(4 przystanki),do SKM tez blisko.Jezeli ktos lubi spacery lub jazde rowerem, to z osiedla mozliwośc dotarcia do Parku Trójmiejskiego(trasy na Witomino,Demptowo,Działki Leśne)
polecam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mieszkam na granicy Gdyni Stoczni z Grabówkiem i nie wyobrazam sobie innego miejsca do zamieszkania! Szkoła podstawowa nr 17 jest przy lesie, gdy sie tam uczyłam na lekcji zamiast sluchac Pani podziwialismy sarenki :).Gimnazjum nr 4 raczej odradzam ale blisko jest np gim.2. Duzy wybór szkół średnich. Przy ul.Morskiej jest GALEON, który oferuje naprwade ciekawe zajecia dla dzieci i nie tylko. Mamy sporo sklepów np. Lidl, Biedronka, Kaufland, Zatoka itp. Polączenie z innymi dzielnicami jest znakomite.A latem 20min spacerkiem na plaże :).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
1.mieszkam na Witominie-Leśniczówka od 3 lat (wcześniej mieszkałam w centrum) i polecam tę okolicę,
2.cisza, spokój, las ....
3.dobrze skomunikowane z centrum (5 minut samochodem, 10 minut autobusem),
4.dla jeżdżących komunikacją miejską minusem może być brak skm, ale na przystanek w Redłowie albo na Wzgórzu można dojechać w 7 minut
5.dla osób wracających z pracy w godz 16.30-18 od strony Redłowa lub Wzgórza uciążliwy może być korek (z 10-15 minut trzeba odstać) - a wracający od strony obwodnicy nie natrafia na utrudnienia (ani rano w stronę obwodnicy, ani popołudniu z obwodnicy)
6. sklepy: tesco, lidl, biedronka, carefur (nie polecam, w witawie), gzela, żabki, apteki, dużo osiedlówek - też całodobowe, basen w szkole podstawowej, siłownia, fitness, jedzenie na telefon, urzędy pocztowe, bankomaty, przedszkole, podstawówka, gimnazum , średnia....... wszystko czego potrzeba
7. Dla rodzin z dziećmi wydaje mi się, że bardzo dobre miejsce .... las z fajnymi ścieżkami, dużo placów zabaw, podstawówka z basenem, szkoły językowe, szkoła sztuk waliki i samoobrony / Pozdrawiam
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wielki Kack, Fikakowo, Źródło Marii,- piękne tereny, Trójmiejski Park Krajobrazowy, blisko do obwodnicy, Sopotu, dobrze skomunikowane dzielnice z Gdynią Centrum. Mieszka tam sporo rodzin z małymi i dorastającymi dziećmi, jest dużo nowych placów zabawi i przedszkoli , stadnina, kort tenisowy przy szkole, niedaleko basen, ale przede wszystkim jest bezpiecznie. Nie mieszkam tam ale bardzo bym chciał. pozdrawiam,
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Przed 8 pierwszych lat życia mieszkałam w Centrum, później 14 lat na Witominie i od 2 lat na granicy Redłowa z Orłowem. O tych pierwszych latach nie będę się wypowiadać, bo byłam zbyt mała, żeby to oceniać, ale na Witominie mieszkało się rewelacyjnie, choć przez ostatnie 3-4 lata dokuczały mi korki w godzinach popołudniowych zarówno od strony Kieleckiej, jak i Małokackiej, z racji też tego, że postało dużo mieszkań na Chwarznie i to częściowo zakorkowało Witomino. Ale fakt jest taki, że na Witominie znajdzie się i kluby sportowe i dobre szkoły, basen i masę sklepów. Również polecam moją obecną lokalizację blisko szpitala w Redłowie - 5-10 min. spacerkiem na klif i plaże, ptaki przylatujące na balkon, rezerwat przyrody i nawet przystępnie się jedzie samochodem do i z Gdańska, gdzie pracuję. Również 20 min. spacerkiem do Centrum Gdyni nie stanowi problemu. Dogodna komunikacja skm i zkm. No tylko cena... z tym trzeba się liczyć. Na Witominie mieszkania nowe ok. 6 000-7 000 zł/m kwadratowy, a w Redłowie 8 000-10 000zł. Ale to inwestycja na przyszłość i duży komfort mieszkania.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja mieszkam w Gdyni Witomino od 3 lat i uważam że pod względem urokliwości i skomunikowania jest super dzielnicą! szczerze polecam :-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
obecnie mieszkam na Wiczlinie Patio róży,ale własnie kupujemy mieszkanie w Redzie niby dalej ,ale znalezliśmy fajną ofertę ,duży ogród, dojazd do miejsca gdzie pracujemy bardzo wygodny no i SKM w razie czego. Gdynia jest fajna ale nie ma za dużego wyboru.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
mieszkam na Chyloni 4 lata i całkowicie nie rozumiem tego jakim cudem znaczna część mieszkańców Trójmiasta uważa Chyloni za dzielnicę nieatrakcyjną i niebezpieczna. dla mnie to jest niepojęte. Nie spotkało mnie tam zupełnie nic co mogłoby w jakikolwiek sposób odebrane jako coś przykrego, niebezpiecznego. wręcz przeciwnie, ludzie są mili, sąsiadów mam git, mieszkam w 10 piętrowcu przy Helskiej. Tam wszystko mam pod nosem. Biedronka, Lidl, Carrefour, Tesco, rynek, boisko,basen,lekarze apteki,nieopodal las, blisko SKM, pod blokiem przystanek autobusowy. w sumie nie wiem czego nie ma :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3
To nie do końca tak. Pod wylewka jest płyta wiórowa nasączana kreozotem (żeby nie gnił) a to świństwo jest wyjątkowo rakotwórcze.
Ciekawe, ze nie było jakiejś ogólnej akcji usuwania tego g..
Wszystkie bloki z końca lat 60 początku 70 tak miały - Redłowo, Sopot.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przestępczość w Chyloni,taka jak w każdej innej dzielnicy!!!!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 14
Gosia ja Cie w 100% popieram, Cisowa też jest bardzo dobrą dizelnicą do zamieszkania, pomimo,że mi znajomi jak sie zastanawiałam nad nią przy kupnie mieszkania odradzali , że niby taka niespokojna,że pełno łobuzów dookoła.
Mieszkam tu od roku i jakoś nie spotkałam się z przejawem jakichkolwiek agresji ;]
Gdziekolwiek się znajdujesz, twój świat tworzą twoi przyjaciele.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
A ja polecam Ci Demptowo. Mieszkam tu od trzech lat i nigdzie bym sie z tąd nie wyprowadził , wcześniej przez ponad dwadzieścia mieszkałem na Karwinach. Obie dzielnice są fajne z tym że Karwiny rano i po południu mocno sie korkują. Demptowo to spokojna dzielnica otoczona lasem. Jest tu sporo domków jednorodzinnych i na jednej z ulic powstało w ostatnim czasie kilka bloków mieszkaniowych. Bardzo blisko centrum i obwodnicy trójmiasta - odgrodzonej barierami dżwiękochłonnymi. Pomimo bezpośredniego sąsiedztwa z Chylonią jest tu b. spokojnie i moim zdaniem bezpiecznie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
wyprowadziłam się z Witomina parę lat temu na Chwarzno- zachciało mi się na Sokółkę i po 3 latach wróciłam, bo dopóki nie będzie lepszej infrastruktury, chrzanię korki i brak sklepów :) A moje ukochane Witomino - super dojazd do centrum, do SKM, do obwodnicy, wszystko pod nosem - w Witawie załatwisz wszystko + Lidl, Biedronka, etc. + tzw. ryneczek ze świeżymi warzywami, mięsem. Basen 5 min od domu, dobre połączenie komunikacją miejską, las wokoło.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
A czemu nikt nie napisze o innych dzielnicach jak Chylonia? Tam są jeszcze tańsze mieszkania, są szkoły od podstawówek do liceów, sklepy(biedronki, lidle, netto, polo-market, stokrotki itp), targowiska, komunikacja autobusowa i skm, oraz trójmiejski park krajobrazowy, do centrum samochodem 15minut, tam też jest fajnie, Albo Pustki Cisowskie tuż przy lesie?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Ozdoby,dekoracje na ścianę... (45 odpowiedzi)

Szukam inspiracji dotyczących tego co można umieścić na nowo wymalowanej ścianie... Czy ktoś mam...

Dom drewniany (17 odpowiedzi)

Czy ktoś może polecić firmę, która wybuduje mi dom drewniany całoroczny z dobrym stosunkiem ceny...

dobry i tani projekt domu (20 odpowiedzi)

gdzie najlepiej kupić lub zamówic projekt domu? macie jakieś doświadczenia i wskazówki?

do góry