Widok

Przerażający dźwięk nad Dolnym Miastem/Łąkową

Inne Śródmieście Temat dostępny też na forum:
Witam!

Czy ktoś jeszcze może słyszał dosłownie parę minut temu, jakoś 10 minut przerażający dźwięk na dworzu, jak normalnie lecący samolot nisko nad ziemią? Brzmiał jak 737 podgłośniony o jakieś tysiąc razy. Podobno znajomy widział tylko "ogon" i małe płomienie wylatujące z tyłu. Czy to mogło być jakieś F16? Jeżeli tak to po co śmigało tak szybko nad miastem?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie tylko nad Łąkową, Focha pozdrawia - słyszeliśmy widzieć nie widzieliśmy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cholernie okropne to było. Może warto gdzieś się upomnieć cóż to było? Pierwszy raz w życiu coś takiego słyszałem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Prawdopodobnie ma to związek z ćwiczeniami wojskowymi, tak jak ostatnio wyły nam syreny tak było coś wpominane, że można się spodziewać manewrów powietrznych.
Racja, lecz ćwiczenia RENEGADE/KAPER 15/I obowiązywały 12 maja 2015 i chyba później już nie. Napisałem do bazy wojskowej nr 22, może będą coś wiedzieć.
http://dlapilota.pl/wiadomosci/polska/piloci-f-16-na-cwiczeniu-rarog-w-krzesinach możliwe że wracali.
Sąsiad opowiadał, że myśliwiec był ciemny, a nawet czarny. To jest dziwne.
Okropny był ten dźwięk ...........
Ostatnio co kilka dni słyszę Mig-i podchodzące do lądowania na Rębiechowie.
Eskadra z Malborka ćwiczy procedury lądowania na lotnisku cywilnym.
Często w parach.
Dźwięk jest tak charakterystyczny, że nawet nie muszę patrzeć, żeby wiedzieć, co to leci ;)
Schodzą nad pas a potem odchodzą. Nie lądują, bo za bardzo to upiardliwe (musi przyjechać ekipa z Malborka, żeby ponownie przygotować mysliwiec do startu).
Kiedyś był o tym artykuł na Trójmieście:
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Po-co-MiG-mignal-nad-Rebiechowem-n63099.html
Co dziwne myśliwiec ten leciał w stronę zachodnią, patrząc z dolnego miasta.
A nie, chwila! To by się rzeczywiście zgadzało!
Tak. Co miało być ?
@OnTajemniczy:

Jeśli to dla Ciebie był okropny dźwięk, to wyobraź sobie następującą sytuację:
Bodaj początek lat 90-tych. W Bydgoszczy, wskutek protestów mieszkańców, zlikwidowano lotnisko wojskowe. Ale pozostały Wojskowe Zakłady Lotnicze.
Maszyny po remontach w nich, musiały być oblatywane.
I jedna taka maszyna, właśnie MIG 29, spokojnie sobie wystartował, i tuż za płotem lotniska, nad lasem między Białymi Błotami a Trzcińcem, na pułapie jakieś 30-40 m włączył dopalacze i wystrzelił pionowo w górę.
Pech chciał, że dokładnie pod tym miejscem byłem ja. Poczułem na twarzy ciepło silników, jakby ktoś mi Farelką dmuchnął.
Ziemia zadrżała a bębenki długo nie mogły dojść do siebie. Dobrze, że silne zwieracze miałem :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Widziałem go rano z okna, jak powoli, wręcz majestatycznie, schodził do lądowania. Piękny widok :)
Ja również nad ranem i jakieś pół godzinki temu też.
Tak widoczek super, a My tu jak zwykle panikię sialiśmy :)))
Dalej nie wiemy co wczoraj leciało :(
to był F16 przeleciał 100m na moim domem ( Angielska Grobla ) , ściany się trzęsły.
Nieźle nas wystraszył.
Na pewno F16?
do góry