Widok

Przeżutka tylna z odwróconą sprężyną ??

Przeżutka tylna z odwróconą sprężyną ?? co to takiego ??
Pozatym który rocznik przeżutek XT najlepiej kupić słyszałem że 2003 jest najlepszy co wy na to ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Są też do dostania SHIMANO c101 oprócz odwrotnej sprężyny ma kółeczko na ostatnim odcinku linki, co znacznie redukuje tarcie, ma jeszcze bardzo długi wózek z dużum dolnym kółeczkiem. Działa w zakresach p:52 t: 36! Można ją kupić nawt za 45-50zł. Idealny "zastępczak" w sytuacjach awaryjnych!!!
Skoro kupujesz XT to raczej nie będziesz grzecznie na rowerze jeździć. Odwrotną sprężynkę ma też NEXAVE T400, idealne wyjście dla ludzi niekatujących rowerów. Ja mam taką i działa po prostu super, oprócz odwrotnej sprężynki ma jeszcze kółeczko na ostatnim odcinku pancerza, co znacznie redukuje tarcie, to nie wszystko, ma jeszcze b. długi wózek dzięki temu obsługuje megarange i blat chyba nawet 52. Ma niestety jedną wade, była produkowana w 98` więc nowe trudno znaleść(ja nabyłem na allegro), a używane są już raczej w kiepskim stanie.
bikero napisał(a):

> Takie

> rozwiazanie jest kompatybilne ze wszystkimi manetkami Shimano

> oraz GripShift w systemie 1:2 (shimano).

Dokładnie! Tylko że trzeba tu zaznaczyć że jak masz gripshift'y to numerki na skali będą odwrócone, tzn. jak na manetce będzie wskazanie >9< to na kasecie będzie >1<(czyli największa koronka). Dlatego ja używając manetek s****a ale w systemie 1:2(shimano) szukałem modelu z normalną sprężyną(były to XT do 2003r. i LX do 2004r.). Kupiłem XT z 2003 za 129zł na allegro i powiem że chodzi miodzio. Różnica w porównaniu do mojego dawnego Deore jest zauważalna po kilku zmianach biegów. Szczerze polecam! Mam także przedniego XT z 2003 już od około 2 lat(jakieś 12-13tyś km.) i tak samo mogę polecić, bo nie łapie luzów i chodzi bardzo precyzyjnie. Ogólnie mówiąc odniosłem wrażenie że 2003 roku to dobry rok dla XT:) a może wszystkie XT tak fajnie działają.

pozdrawiam
Żywy
obsluga jest inna..
dziala tak jak napisal Bikero.
czyli w standardowym rapidfire'rze pchajac "cyngielek" zrzucamy bieg na ciezszy a cyngielkiem z krotkim skokiem wrzucamy bieg na lzejszy.
bikero napisał(a):
Takie
> rozwiazanie jest kompatybilne ze wszystkimi manetkami Shimano
> oraz GripShift w systemie 1:2 (shimano). Jedyna roznica w
> obsludze polega na odwrotnym kierunku zmiany biegow.
> pozdro,
> bikero

hm...z tego co wiem to obsluga jest taka sama, czyli "pchajac" dzwignie zmiany biegow wskakuje coraz wieksza przezutka, a roznica polega na tym ze wrzucajac wiekszą zębatke nie uzwasz do tego zadnej sily bo jest wlasnie odwrotna sprężyna. Odwrotne spręzyny sprawdzają sie bardzo na podjazdach, nie ma żadnego problemu ze zmianą zębatki na większą, bo przerzutka "naturalnie" dąrzy do tego żeby wskoczyć na coraz większe (lżejsze) przelożenie.
Model 2003 to stary XT - powiem tak, na pewno przerzuta bedzie dobrze dzialac, tak jak kazda Shimano powyzej Deore... z drugiej strony jest to model juz nieaktualny, wiec jak chcesz isc z postepem to kupuj model 2004 (czyli obecnie produkowany)

Odwrotna sprezyna oznacza, ze przerzutka wrzuca większą koronkę na kasecie przy poluznianiu linki, a mniejsza przy naciaganiu (czyli odwrotnie niz "tradycyjnych" sprezynach). Takie rozwiazanie jest kompatybilne ze wszystkimi manetkami Shimano oraz GripShift w systemie 1:2 (shimano). Jedyna roznica w obsludze polega na odwrotnym kierunku zmiany biegow.

pozdro,
bikero
do góry