Widok

Przy alfa centrum bedzie strzezony parking dla rowerów!!

Takie parkingi powinny być wszędzie ale dobrze ze przynajmniej jeden powstaje inne centra handlowe powinny brać przykład bo to co jest obecnie to żałosne jest!Pseudo ścieżki rowerowe mamy to i pseudo parkingi też może w końcu ktoś zrobi coś normalnego!
Alfa wysunęła sie przed szereg i za to jej brawa sie nalezą.

Rowery powinny być bezpieczne w mieście i gdyby były takie parkingi tak by było .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
prawda jest taka że puki jeden drugiemu zazdrości to kradzieże będą. Najlepiej roweru nie zostawiać i koniec. Proste i logiczne. Tylko raz zostawiłem rower na nie calą minute i już więcej go nie widziałem. 2x tego samego błędu nie zrobie.

Świat, który opisujesz nie jest normalny. Nie może być tak, że jestem terroryzowany przez złodziei pragnących mojego bike'a. Alfa zrobiła strzeżony parking? Chwała jej za to . Będę mógł teraz spokojnie pojechać do Alfy, połazić po sklepach, zjeść deser lodowy lub ciacho i popić to pepsi (bo piwem niestety nie można). Po wyjściu będę miał pewność że znajdę mój rower, a nie przecięte zapięcie. Teraz Alfa zyskała nowego klienta!
Inicjatywa jest ze wszech miar słuszna i powinna być rozwijana także w innych miejscach w całym trójmieście!
Ciekaw jestem tego przedsięwzięcia bardzo! Nawiasem mówiąc ze strzeżonych parkingów samochodowych też auta giną, więc nie wiem czy tak bezstresowo zostawiłbym swój rower. Czy taki stróż odpowiada za nasz rower w jakikolwiek sposób jak go buchną? … z tego co wiem w przypadku aut różnie to bywa a co dopiero rower… ?!?

na złodzieju czapka GORE ;)
czy ja wiem czy zazdrosci-raczej jest to myslenie typu 'po co mam placic 5k w sklepie, skoro moge zaplacic 1k zlodziejowi' <-nie byloby komu zepchnac to raczej by nie kradli, no chyba ze ktos jest na tyle glupi, zeby pozniej sie po okolicy na cudzym biku kulac :P
a co do tego, ze nie zostawiasz rowerku samego-podobnie robie, wole nie sprawdzac czy cos z niego zniknie, czy tez caly wyparuje ;p

pozdrower
macias proste i logiczne? słuchaj bratku szkoda cie mi ale ty jesteś prosty jak konstrukcja cepa.Ale właśnie dla takich naiwniaków jak ty robią ten parkin bo każdy ma prawy być głupi a to nie jest powód do okradania.Dlatego tez mi cie szkoda . Ja jestem za i przynajmniej 10lat więcej jeżdżę na rowerze od ciebie zawsze zostawiałem rower przed sklepem i ani razu mi go nie ukradli jedyne moje straty to lampki rowerowe które ułamali choć były przykręcone teraz stosuje takie co można zabrać se sobą.:)

Przede wszystkim to znieczulica panująca powoduje ze nikt nie reaguje jak podejrzany gość w dresie z kapturem na głowie kreci sie przy rowerkach.

Zazdrość? tez nie masz racji bo to by oznaczało ze wszyscy musieli by kupować rowerki tylko z supermarketu za 200zeta bo takich nie szkoda.To chciwość bu kupić tanio .Rowery kradnie sie na zamówienie.
akurat ludzie tez by nie kupowali sobie mercedesów bo bali sie ze ukradną a a właśnie takie są najbardziej chodliwe.Wiec złodziej mi nie będzie dyktował czy ograniczał mnie gdzie mam jeździć .Jak będzie takich parkingów więcej to może to zrozumiesz ,ja popieram.
marek5000:) napisał(a):

> zawsze zostawiałem rower przed sklepem i ani razu mi go
> nie ukradli

To masz więcej szczęścia niż rozumu.

www.trek.gd.pl
a może po prostu mieszka w holandii
Marek500 - nie mam ochoty ubliżać Tobie ale zadam jedno pytanie.
Wychodzac na rower idziesz jeździć czy idziesz sie szlajać po sklepach ?
bo ja gdybym miał ochote połazić to umowił bym się z dziewczyną bądź znajomymy na piesze wycieczki po marketach, natomiast jak mam zamiar już wsiąść na rower, to raczej pojeździć.
Może i jeździsz 10 lat więcej, ale widać tak jak Sławek napisał masz więcej szczęści niż rozumu.

jeszcze coś dodam:
"Przede wszystkim to znieczulica panująca powoduje ze nikt nie reaguje jak podejrzany gość w dresie z kapturem na głowie kreci sie przy rowerkach."
zgadzam się z Tobą !
Jeśli znasz wartość swojego sprzętu i coś on dla ciebie znaczy to chcesz go utrzymać przy sobie jak najdlużej żeby sprawiał ci przyjemność, dlatego patrzysz w przyszlość i myślisz co może sie stać gdy: zostawisz rower przed sklepem ( hmmm pewnie ktoś go podpierdoli ), zostawisz komuś do popilnowania ( koleś wystawił cie do wiatru, roweru nie ma a on mowi że go zastraszyli ) itd. itd.

wystarzy kupić zapięcie na szyfr w tesko i po problemie, nie róbcie afery!

wystarcy kupić nożyczki w tesko i z takim zabezpieczeniem nie ma problemu! ;)
Maciass napisał(a):
> Wychodzac na rower idziesz jeździć czy idziesz sie szlajać po
> sklepach ?
> bo ja gdybym miał ochote połazić to umowił bym się z dziewczyną
> bądź znajomymy na piesze wycieczki po marketach, natomiast jak
> mam zamiar już wsiąść na rower, to raczej pojeździć.

Są ludzie, którzy traktują rower jako środek lokomocji i jeżdżą codziennie do pracy - tak jak ja. Jak się ma rodzinę i małe dziecko to nie ma czasu na wypady rowerowe np po trojmiejskich lasach. Po pracy czasem trzeba zrobić zakupy. Idiotyzmem byłoby jechać prosto do domu, żeby przesiąść się do samochodu.
Jednak jak pamiętamy płatny parking rowerowy przy Jarmarku Dominikańskim nie miał wielu klientów. Przypuszczam że przy Alfie będzie podobnie.
Dlatego ja stawiam na mało atrakcyjny rower (złożyłem sobie drugi rowerek na miasto za 100 pln ) i lepsze zapięcie.
krs napisał(a):

> Dlatego ja stawiam na mało atrakcyjny rower (złożyłem sobie
> drugi rowerek na miasto za 100 pln ) i lepsze zapięcie.

Amen! Rower za 100zł (solidnie poskręcany ;-) + zapięcie za 101 zł i można bezstresowo jeździć 'użytkowo' po 3city. A jak ktoś genetycznie brzydzi się pokazaniem 'na mieście' na belejakim rowerku (a nuż ktoś zobaczy!) i musi nawet komunikacyjnie jeździć na jakimś full-wypasie - to już jego indywidualna sprawa - i nie ma co winić tu jakiejś polskiej złodziejskiej mentalności.

pozdr
krs - bardzo dobry pomysł. Mimo, że mam rowery do treningu i na zawody, to zdaża mi się wyjechać nim po bułki do sklepu lub nad jezioro czarnym żelaźniakiem za 50 zł. Nie kupiłem blokady bo była droższa od roweru :)

Maciass napisał(a):

> krs - bardzo dobry pomysł. Mimo, że mam rowery do treningu i
> na zawody, to zdaża mi się wyjechać nim po bułki do sklepu lub
> nad jezioro czarnym żelaźniakiem za 50 zł. Nie kupiłem blokady
> bo była droższa od roweru :)
>
>

Tak czarny żelaźniak to jest to :-) z jednym chamulcem i przerzutkami tylko z tyłu.
Ja mam blokadę za 30 pln.
krs napisał(a):

> z jednym chamulcem

ale za to jakim ! przez 'ch' !
nordic napisał(a):

> > z jednym chamulcem
>
> ale za to jakim ! przez 'ch' !

może autorowi o tego na siodełku chodziło ;-)

pozdr
chciałbym zobaczyć to (c)hamowanie ! he he :)
maciastak jak pisałem ty po prostu głupi jesteś łagodnie mówiąc wiec nie próbuj ludziom życia układać i bo za młody jesteś do tego ograniczony bardzo może jak byś poznał jakąś normalną dziewczynę to by ci te horyzonty poszerzyła i byś wyjechał z tej pipidówy i zobaczył jak sie jeździ zagranica i gdzie do czego wogle służy rower bo pojęcia o tym nie masz wogle
jak myślisz dlaczego w każdym mieście nie tylko Holandii są setki parkingów rowerowych w bo ludzie jeżdżą rowerami wszędzie .i oto własne chodzi my tez doganiamy zachód ale bardzo powoli.ale tacy jak ty tego nie rozumieją to przynajmniej niech nie przeszkadzają .odstaw łep od kompa i zobacz przynajmniej co to znaczy być rowerzystą w europejskim wydaniu info necie jest pełno a przejazd rowerowy przez miasto manifestacja poco jest?
rozumu zapewniam cie mi nie brakuje chętnie bym sie podzielił gdyby była taka możliwość ale sam musisz do tego dojść.

co niektórzy juz to pisali ale widocznie jak grochem o beton a z dziewczyną możesz pojechać rowerami .gdzie chcesz na zakupy podobnie.

Gdańska Kampania Rowerowa najlepiej zgłoś sie do nich oni ci najlepiej wytłumaczą do czego służy rower w mieście i dlaczego chcą by parkingi były przed sklepami.
Zgadzam się z powyższymi tezami (choć ujął bym je delikatniej). Jeśli rower ma służyć ludziom, to nie tylko do weekendowego ścigania się. Jeżdżę na długie rajdy, mam jednak czasem ochotę na zwiedzenie starówki w Gdańsku, czy przejście się do choćby wspomnianej Alfy. Dlaczego nie mogę robić tego na rowerze? Czyż nie jest to pełnoprawny środek komunikacji? Czy nie do tego służył przejazd rowerowy w Gdańsku? Cyż nie to promują masy krytyczne? Czy wracając z pracy na biku nie mogę wstąpić do marketu po bułki tylko dlatego, że trzęsę się o mój rower?
Zamiast okrzyków radości i aplauzu czytam, ze rower jest do jeżdżenia a nie do wybrania się do Centrum handlowego! Groza! Spodziewałem się burzy oklasków pod adresem Alfy a jest wręcz przeciwnie! Czy z poza ciemnych szybek swoich okularów nic już nie widzicie??
Marek - rób co chcesz człowieku wyznawaj swoje poglądy, parkuj rower pod sklepem, zatrzymuj sie i schodź z roweru na światłach, polskie do holandi, trzymaj rower w piwnicy, albo na balkonie na parterze - twój wybór ja cie kompletnie do niczego nie namawiam. Masz więcej lat niż ja ale wybrażnie i kulture na poziomie gimnazjalisty.

Mudia - pomysł z parkingiem przy Alfie bardzo mi się podoba, rzecz w tym że nie wiadomo jak to będzie działać. Sam nie posiadam ( jeszcze ) prawojazdy, tak jak Ty poruszam się rowerem, staram się zabezpieczyć go tak, żebym jeszcze mógł na nim długo pojeździć. Myślisz że skakałem z radości jak wszedłem do sklepu i zobaczyłem że rower, na którego pracowałem przez 3 miesiące nagle odjeżdża ?

Napisałeś:
"Wychodzac na rower idziesz jeździć czy idziesz sie szlajać po sklepach ?
bo ja gdybym miał ochote połazić to umowił bym się z dziewczyną bądź znajomymy na piesze wycieczki po marketach, natomiast jak mam zamiar już wsiąść na rower, to raczej pojeździć."
Ja napisałem, że się z takim podejściem nie zgadzam. Mój komentarz odnosił się do powyżej zacytowanej (twojej) wypowiedzi i do ogólnego tonu jaki przybrała ta dyskusja.

"Najlepiej roweru nie zostawiać i koniec. Proste i logiczne."

"A jak ktoś genetycznie brzydzi się pokazaniem 'na mieście' na belejakim rowerku (a nuż ktoś zobaczy!) i musi nawet komunikacyjnie jeździć na jakimś full-wypasie - to już jego indywidualna sprawa - i nie ma co winić tu jakiejś polskiej złodziejskiej mentalności."

Odniosłem silne wyrażenie wrażenie, że pomysł parkingu przed Alfą zamiast być popierany to jest depresjonowany i zbywany stwierdzeniem, że "i tak na tym parkingu roweru nie zostawię, co najwyżej żelaźniaka za 50zł". Dlaczego jest grupa rowerzystów wyraźnie pomniejszających ważność tego parkingu?
Mudia napisał(a):

> Odniosłem silne wyrażenie wrażenie, że pomysł parkingu przed
> Alfą zamiast być popierany to jest depresjonowany ...

tja , "depresjonowany" , dobre . he he :)

Inne tematy z forum Rowery

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

do góry