Widok
Przyjaźń wady i zalety tej miejscowosci
Witam serdecznie. Szukam osób które mogą napisać coś o miejsowosci Przyjaźń. Konkretnie myślimy z mężem tam się przeprowadzić. Jeszcze nie wiemy czy będziemy kupować działkę czy dom. Jednakże ciekawi nas opinia ludzi mieszkających tam. Jak się mieszka, jakie sa wady a jakie zalety. Czy szkoła jest dobra i tak ogólnie o życiu w tej miejscowosci. Z gory dziekuje za porady.
mieszkam na Kiełpinie Górnym czyli znacznie bliżej Gdańska, i powiem, że tutaj szału nie ma. Wprawdzie dojazd jest dużo lepszy niż do Przyjaźni bo kursuje autobus ale i tak czuję się jakbym mieszkał na zadupiu do kwadratu. Nie ma tu żadnego życia publicznego, żadnej knajpy, kawiarni, biblioteki, siłowni, hali sportowej...
Jest pustka i nuda.
Można jedynie chodzić do kościoła i na cmentarz.
Młodzi piją piwo na przystankach i paląc od czasu do czasu dewastują szyby przystankowe.
Aaa, są dwa nędzne sklepiki.
Podejrzewam, że w Przyjaźni możesz mieć podobnie.
Jest pustka i nuda.
Można jedynie chodzić do kościoła i na cmentarz.
Młodzi piją piwo na przystankach i paląc od czasu do czasu dewastują szyby przystankowe.
Aaa, są dwa nędzne sklepiki.
Podejrzewam, że w Przyjaźni możesz mieć podobnie.
Witam
Mieszkam w Przyjaźni już 10 rok .Na początku było trudno trochę inne czasy . Obecnie wybudowałem dom oczywiście w Przyjaźni . Fajna i spokojna okolica . Pracujemy z żoną w trójmieście a dojazd oczywiście własnymi samochodami . Dla mnie ważny jest spokój i cisza po pracy , pełen odpoczynek . Ogólnie fajne miejsce , może trochę zaniedbane przez władze samorządowe (BRAK KANALIZY I ROZRYWEK) traktowane jako wieś pgrowców . Ale widać coś się zmienia . Ja na dzisiaj nie narzekam i polecam .
Mieszkam w Przyjaźni już 10 rok .Na początku było trudno trochę inne czasy . Obecnie wybudowałem dom oczywiście w Przyjaźni . Fajna i spokojna okolica . Pracujemy z żoną w trójmieście a dojazd oczywiście własnymi samochodami . Dla mnie ważny jest spokój i cisza po pracy , pełen odpoczynek . Ogólnie fajne miejsce , może trochę zaniedbane przez władze samorządowe (BRAK KANALIZY I ROZRYWEK) traktowane jako wieś pgrowców . Ale widać coś się zmienia . Ja na dzisiaj nie narzekam i polecam .
Bardzo dziękuje wszystkim za porady i oceny. Bardzo cenie sobie opinie rożnych ludzi bo każdy widzi ta sama rzecz zupełnie inaczej. Jak narazie my z mężem myślimy o miejscu gdzie będziemy mieli spokój i cisze. Wiemy ze do miasta trzeba dojechać po większe zakupy ale ja nie widzę żadnego problemu. Czy w Przyjaźni jest jaki kolwiek sklep? lekarz dziecięcy? mam jeszcze jedno pytanie bo widzę ze ceny działek są od 60.000 do 130.000 a wiec czy to jest w zależności od lepszego położenia czy jest inna przyczyna. Pozdrawiam wszystkich
Bardzo się ciesze ze odezwaliście się do nas. My również cenimy sobie spokój i cisze a jak chcemy rozrywek to do Gdańska niedaleko. Mieszkacie już sporo czasu a wiec wiecie więcej. Czy są w Przyjaźni jakieś rejony gdzie lepiej kupić działkę czy to bez znaczenia ? My mamy prawie 7 letnia córkę a wiec myślimy o szkole. Czy korzystacie ze szkoły podstawowej jak tak czy jest to dobra szkolą. Pozdrawiamy
Dzięki Sylwia za odpowiedz. My jeszcze nie wiemy dokladnie gdzie będziemy kupowac działkę. Narazie robimy takie rozpoznanie. Interesuje nas szkola musimy się tam przejechać i ja zobaczyć. Jesli bedzie dobra to pewnie się zdecydujemy na kupno. Jeśli masz jakies jeszcze porady przed zakupem bardzo proszę o opinie. Pozdrowienia
Dzięki za info. Trochę szkoda bo moj mąż chciał koniecznie miec piwnice a wiec będzie trzeba teraz to przemyśleć. Widziałam tez na innym forum ze pisałaś o oknach a wiec juz widac ze jest zaawansowany stan budowy. Jak masz ochote to napisz cos o swoim nowym domu. Wlasnie nic nie piszesz czy wiesz cos na temat szkoly? pozdrawiam
Nic nie wiem na temat szkoły. Mają powstać dwa place zabaw gdzieś koło szkoły jeden od nivea.
Jak kupowaliśmy działkę to na horyzoncie było kilka domków a teraz przed nami buduje się osiedle zamknięte z 39 domkami. I już widać kolejne budowane inne przez dewelopera.
O swoim domku co tu pisać w tym roku wstawimy okna i ocieplimy może uda se coś jeszcze zrobić :)
Napisz co chcesz wiedzieć a postaram się odpowiedzieć
Jak kupowaliśmy działkę to na horyzoncie było kilka domków a teraz przed nami buduje się osiedle zamknięte z 39 domkami. I już widać kolejne budowane inne przez dewelopera.
O swoim domku co tu pisać w tym roku wstawimy okna i ocieplimy może uda se coś jeszcze zrobić :)
Napisz co chcesz wiedzieć a postaram się odpowiedzieć
Witam Sylwia. Bardzo przepraszam ze tak pytam ale widzę ze jesteś życzliwą i pomocna osoba i moze zanim kupimy działkę dowiem sie więcej o tym miejscu. Nawet jak mieszkasz w Trójmieście to co możesz powiedziec o Przyjaźni a jak ktoś już tam sie buduje lub mieszka to napewno wie wiecej. Jeżeli to nie tajemnica to napisz kiedy kupiliscie dzialke to na podstawie tego co piszesz bedziemy mogli ocenic jak wyglada przyrost. Jakie sa mniej wiecej dzisiaj ceny dzialek w Twojej okolicy i czy to tak wszędzie w Przyjaźni sie buduje czy tylko w Twoim rejonie. Pozdrawiam
hmmmm mi się wydaje że tylko w naszej okolicy ale mogę się mylić. Deweloper sporo buduje i takich jak my to jak na moje oko jest kilku wiesz wjeżdżamy w swoją drogę mijam kilka domów i jest nasza budowa długo obok nas nic nie powstawało a jak się ruszyło to kilka działek dalej i jest już chyba 7 albo więcej domków. Co do cen działek to nie wiem my kupiliśmy jeszcze grunty rolne. Działkę kupiliśmy w 2007.
Co ważnego na dzień dzisiejszy mamy prąd, wodę dociągniętą i co ważne niedawno położyli rury gazowe :) a w planach do 2020 jest kanaliza. Dobrym atutem jest też droga nowy asfalt na całym odcinku.
Co ważnego na dzień dzisiejszy mamy prąd, wodę dociągniętą i co ważne niedawno położyli rury gazowe :) a w planach do 2020 jest kanaliza. Dobrym atutem jest też droga nowy asfalt na całym odcinku.
Widzę, że Małgorzata pytała o odrolnienie działki. My działki nie odralniamy - jedynie część, która będzie pod domem. Trwa to do 3 miesięcy i można to robić równolegle z pozwoleniem na budowę. Ma to taką zaletę, że za działkę rolną płaci się dużo mniejszy podatek od gruntu (my w tym roku nic nie płaciliśmy ponieważ mamy V klasę gleb). A co do ceny to nam się udało kupić okazyjnie działkę 800 m2 za 55 tys. w zeszłym roku (troszkę po znajomości).
Dziekuje Aniu za informacje w sprawie odrolniania dzialki. Bardzo ciekawe co piszesz bo myslam ze to trwa dluzej noi nie mozna tylko jakiejs czesci odrolnic.
Duzy koszt tego jest. Sylwia pisala ze ona placila okolo 1600 zl ale to bylo dawno. Czy Wy pobobnie placiliscieczy moze teraz sa wieksze oplaty. A ile kosztuje pozwolenie na budowe? Jezeli oczywiscie to nie tajemnica. pozdrawiam
Duzy koszt tego jest. Sylwia pisala ze ona placila okolo 1600 zl ale to bylo dawno. Czy Wy pobobnie placiliscieczy moze teraz sa wieksze oplaty. A ile kosztuje pozwolenie na budowe? Jezeli oczywiscie to nie tajemnica. pozdrawiam
widzę, że to problem Przyjaźni, choć pewnie nie tylko.. nasza droga jest prywatna, notarialnie mamy zapisany udział, służebność przejazdu i przechodu (tak jest w akcie) i zapis o mediach (mamy prawo do przeprowadzenia mediów - też jest w akcie). Poprzedni właściciel zadbał o takie wpisy u siebie w akcie i chwała Mu za to. Rozmawiałam z paroma osobami i gminy nie spieszą się z wykupem dróg. Dla mnie to wszystko jest zdrowo porąbane.
Małgosiu, są tam obok (przynajmniej obok mojej) działki na sprzedaż, ale na forum nie chcę podawać numeru telefonu, ponieważ nie wiem czy mogę (to taki daleki znajomy).
Sylwia z tego, co się dowiadywaliśmy to z kanalizacją może być słabo. Słyszałam coś o 2020. Gaz będziemy mieć podobno we wrześniu, więc jest szansa, że zimą będzie można tak ogrzewać chałupę, jak damy radę wybudować. :)
Sylwia z tego, co się dowiadywaliśmy to z kanalizacją może być słabo. Słyszałam coś o 2020. Gaz będziemy mieć podobno we wrześniu, więc jest szansa, że zimą będzie można tak ogrzewać chałupę, jak damy radę wybudować. :)
Małgosiu działki które mam na myśli, mają jedna ok. 1100 m2 a druga zdaje się 800 m2. Nie wiem jaka jest obecnie cena, latem właściciel chciał ok. 80 zł/m2.
Mapa z ulicami pod tym linkiem: http://mapa.targeo.pl/Przyjazn
Mapa z ulicami pod tym linkiem: http://mapa.targeo.pl/Przyjazn
Z tych co są na mapie jeszcze nie korzystałam, tzn z jednego tak, ale kupowałam tylko jakieś picie, więc trudno ocenić. Natomiast na mapie nie ma, ale w rzeczywistości jest między ul. Przyjazną a Okrężną. I jest całkiem ok zaopatrzony, nawet art. przemysłowe są i do szkoły dla dzieci. Ale z doświadczenia wiem, ponieważ od 5 lat mieszkam w okolicy, to zakupy albo trzeba robić w Żukowie albo w "marketach" super i hiper ;). Te sklepiki wiejskie są fajne gdy akurat czegoś zapomnisz, jajka wiejskie można kupić, dobre pieczywo.
Witam :)
Jaki interesujący temat. Też mamy w docelowych planach przenieść się gdzieś w te rejony :) Może wiecie coś na temat planowanej obwodnicy Żukowa, opcji jej przebiegu i terminu realizacji ? Bo mówiąc szczerze ta inwestycja nas troszkę niepokoi i wstrzymuje. I drugie pytanko mam - są w Przyjaźni jakieś przedszkola, czy punkty opieki nad dzieckiem? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam :)
Jaki interesujący temat. Też mamy w docelowych planach przenieść się gdzieś w te rejony :) Może wiecie coś na temat planowanej obwodnicy Żukowa, opcji jej przebiegu i terminu realizacji ? Bo mówiąc szczerze ta inwestycja nas troszkę niepokoi i wstrzymuje. I drugie pytanko mam - są w Przyjaźni jakieś przedszkola, czy punkty opieki nad dzieckiem? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam :)
to jeszcze trochę poczekasz:
http://kartuzy.info/wiadomosc,12184,Obwodnica-metropolitalna-w-2018-roku-o-ile-znajda-sie-3-mld-zl.html
http://kartuzy.info/wiadomosc,12184,Obwodnica-metropolitalna-w-2018-roku-o-ile-znajda-sie-3-mld-zl.html
Witam
Mamy do sprzedania działki z warunkami zabudowy w Przyjaźni przy ulicy Dworcowej wzdłuż lasu widocznego na mapce.
http://mapa.targeo.pl/Przyjazn
Działki od 1000m2 ;woda i prąd na granicy działek; cena 120zm2 (wycena rzeczoznawcy z banku to 140złm2)
Istnieje również możliwość zakupu działki wraz z budową domu wg. projektu w cenie ok.3000złm2 domu w stanie deweloperskim (cena wraz z działką ok.800m2)
zainteresowanych prosze o kontakt e-mail:aniespodzianka@wp.pl
Mamy do sprzedania działki z warunkami zabudowy w Przyjaźni przy ulicy Dworcowej wzdłuż lasu widocznego na mapce.
http://mapa.targeo.pl/Przyjazn
Działki od 1000m2 ;woda i prąd na granicy działek; cena 120zm2 (wycena rzeczoznawcy z banku to 140złm2)
Istnieje również możliwość zakupu działki wraz z budową domu wg. projektu w cenie ok.3000złm2 domu w stanie deweloperskim (cena wraz z działką ok.800m2)
zainteresowanych prosze o kontakt e-mail:aniespodzianka@wp.pl
Cześć, długo nie zaglądałam a tu proszę nowe wpisy :) My dopiero dostaliśmy pozwolenie na budowę, wodociąg już gotowy, teraz czekamy na prąd (niestety na prowizorkę, stałe podłączenie dopiero w przyszłym roku - mniej więcej za rok). Małgosiu, a gdzie w końcu kupujecie działkę?
Sylwia, czy mogłabyś powiedzieć skąd braliście drewno do budowy: szalunki, dach itd. ?
Sylwia, czy mogłabyś powiedzieć skąd braliście drewno do budowy: szalunki, dach itd. ?
Witam!
Mieszkam w Przyjaźni 32 lata od samego urodzenia i przeglądając temat, oczom nie wierzę. Ludzie którzy mieszkają kilka lat, mają nikłe spojrzenie na rzeczywistość która tu panuje. Po pierwsze zmiany które tu zachodzą zaczęły się już na początku XXI wieku, rozbudowa i jeszcze raz rozbudowa. Przyjaźń przed 2000 rokiem była o połowę mniejsza. Fakt jest to wieś po PGR-owska i ślady są tutaj tego do teraz. Mentalność ludzi zwłaszcza starszych jest namacalnym dowodem tego okresu. Ja nie pamiętam "złotych" lat komuny lecz jego końcówkę ale jestem świadkiem tych zmian od samego początku, najpierw u rodziców, nawet ich budowę pamiętam, a teraz sam mam swój dom w Przyjaźni. I nie zamienił bym się na żaden inny. DUŻO SIĘ ZMIENIŁO W PRZYJAŹNI! Co do szkoły, jest szkoła podstawowa i gimnazjum http://kartuzy.info/katalog,wpis,2010,Zespol-Publicznego-Gimnazjum-i-Szkoly-Podstawowej-w-Przyjazni.html , 3 sklepy i Kościół w centrum wsi. Przyjaźń się rozwija i myślę że w dobrym kierunku. I wierzę że ludzie którzy się tu przeprowadzą nie będą traktowali Przyjaźni jak "noclegowni" trójmiasta. Kanaliza w planach, gaz w trakcie realizacji, plac zabaw, pałac w Przyjaźni który został odrestaurowany i jest obecnie chyba hotelem. Media typu internet w trakcie realizacji, chodzi mi oczywiście o rozbudowę sieci telekomunikacyjnej, Internet w Przyjaźni jak najbardziej. Radiowy jak i na łączach TP.SA do prędkości obecnie 20 Mb/s więc przyzwoicie. Przyjaźń się rozwija.
Zapraszam i pozdrawiam!
Mieszkam w Przyjaźni 32 lata od samego urodzenia i przeglądając temat, oczom nie wierzę. Ludzie którzy mieszkają kilka lat, mają nikłe spojrzenie na rzeczywistość która tu panuje. Po pierwsze zmiany które tu zachodzą zaczęły się już na początku XXI wieku, rozbudowa i jeszcze raz rozbudowa. Przyjaźń przed 2000 rokiem była o połowę mniejsza. Fakt jest to wieś po PGR-owska i ślady są tutaj tego do teraz. Mentalność ludzi zwłaszcza starszych jest namacalnym dowodem tego okresu. Ja nie pamiętam "złotych" lat komuny lecz jego końcówkę ale jestem świadkiem tych zmian od samego początku, najpierw u rodziców, nawet ich budowę pamiętam, a teraz sam mam swój dom w Przyjaźni. I nie zamienił bym się na żaden inny. DUŻO SIĘ ZMIENIŁO W PRZYJAŹNI! Co do szkoły, jest szkoła podstawowa i gimnazjum http://kartuzy.info/katalog,wpis,2010,Zespol-Publicznego-Gimnazjum-i-Szkoly-Podstawowej-w-Przyjazni.html , 3 sklepy i Kościół w centrum wsi. Przyjaźń się rozwija i myślę że w dobrym kierunku. I wierzę że ludzie którzy się tu przeprowadzą nie będą traktowali Przyjaźni jak "noclegowni" trójmiasta. Kanaliza w planach, gaz w trakcie realizacji, plac zabaw, pałac w Przyjaźni który został odrestaurowany i jest obecnie chyba hotelem. Media typu internet w trakcie realizacji, chodzi mi oczywiście o rozbudowę sieci telekomunikacyjnej, Internet w Przyjaźni jak najbardziej. Radiowy jak i na łączach TP.SA do prędkości obecnie 20 Mb/s więc przyzwoicie. Przyjaźń się rozwija.
Zapraszam i pozdrawiam!
ehhh a my tak trochę liczyliśmy że może się uda i będzie kanaliza no ale trudno za to mamy możliwość przyłącza gazu a takie ogrzewanie planujemy.
Czy wiesz może kto by miał do oddania lub do odsprzedania z transportem ziemię do wyrównania działki ?
Bo my jak już coś znajdziemy to chcą za samochód 200 zł
Czy wiesz może kto by miał do oddania lub do odsprzedania z transportem ziemię do wyrównania działki ?
Bo my jak już coś znajdziemy to chcą za samochód 200 zł
Witam mam do sprzedania mieszkanie w Przyjazni,trzy pokojowe 63m ,na 1pietrze .Mieszkanie jest czesciowo wyremontowane.Budynek jest w calosci docieplony.Do mieszkania przynalezy piwnica,strych,pomieszczenie gospodarcze,i drewniany garaz dwustanowiskowy.tel kontaktowy 663136929 lub 691796929.POZDRAWIAM!!!!
Czesc Sylwia. Jak milo znow widziec Twoje imie. Dawno sie nie odzywalas a nie mam innego kontaktu z Toba. U nas jestesmy na etapie gotowego zbrojenia na strop. Czekamy jednak na plusowa pogode moze w przyszlym tyg zalejemy. A jak u Ciebie, tak dawno pisalysmy ze juz nie pamietam na jakim etapie Ty jestes. Pozdrawiam M
Infrastruktura dobra . Dobudowana, dobrze wyposażona sala gimnastyczna z szatniami i łącznikiem . Budynek fajny.
Klasy nie przepełnione , lekcje w normalnych godzinach bez żadnego systemu zmianowego. Parking utwardzony , boisko , plac zabaw , "garby spowalniające" na ulicy przed szkołą . Autobus szkolny z zatoczką. Dzieciaki różne , ogólnie atmosfera dobra. Reszta zależy od dyrektora i kadry. Najlepiej samemu sprawdzić np podczas dni otwartych szkoły.
Klasy nie przepełnione , lekcje w normalnych godzinach bez żadnego systemu zmianowego. Parking utwardzony , boisko , plac zabaw , "garby spowalniające" na ulicy przed szkołą . Autobus szkolny z zatoczką. Dzieciaki różne , ogólnie atmosfera dobra. Reszta zależy od dyrektora i kadry. Najlepiej samemu sprawdzić np podczas dni otwartych szkoły.
Witam.Bardzo dziękuję za wszystkie informacje. Od niedawna mieszkamy w Przyjaźni i dlatego tak wypytuje.A jak z dojazdem dzieci zimą. Czy autobus jeździ w takich godzinach jak dzieci kończą lekcje?nas interesuje kierunek Skrzeszewo. I czy bilety kupuje się codziennie u kierowcy czy jakiś miesięczny można gdzieś kupić?Jaki jest koszt takiego biletu?
Witam,
Zastanawiamy sie nad zamieszkaniem w Przyjaźni a dokładnie w Małej Przyjaźni. Czy możecie podpowiedzieć jakie są Wasze wrażenia z życia w tej miejscowości?
Czy łatwo się można przestawić z życia w Trójmiescie. Jakie są największe uciązliwości a jaki plusy.
Jaki się Wam mieszka po przeprowadzce z 3-miasta? Czy odległość do pracy w Trójmieście jest dla Was wyzwaniem:) itd
Jakie są Wasze odczucia w stosunku do planowanej obwodnicy Metropolitarnej - w kwestii np hałasu?
Będę wdzięczny za wszelkie opinie te dobre i te złe
Pozdrawiam,
Z
Zastanawiamy sie nad zamieszkaniem w Przyjaźni a dokładnie w Małej Przyjaźni. Czy możecie podpowiedzieć jakie są Wasze wrażenia z życia w tej miejscowości?
Czy łatwo się można przestawić z życia w Trójmiescie. Jakie są największe uciązliwości a jaki plusy.
Jaki się Wam mieszka po przeprowadzce z 3-miasta? Czy odległość do pracy w Trójmieście jest dla Was wyzwaniem:) itd
Jakie są Wasze odczucia w stosunku do planowanej obwodnicy Metropolitarnej - w kwestii np hałasu?
Będę wdzięczny za wszelkie opinie te dobre i te złe
Pozdrawiam,
Z
Witam. My właśnie przeprowadziliśmy się z trójmiasta do Przyjaźni. Jesteśmy bardzo zadowoleni, cisza ,spokój, bardzo nam na tym zależało.
Pracuje również w trójmieście i odległość dla mnie nie jest wyzwaniem, czasami ktoś mieszka w Gdańsku i też musi stać w korkach po 40 minut. Ja bez problemu dojeżdżam do pracy,zero korków.
Dziecko chętnie chodzi do szkoły, Panie nauczycielki mają czas,żeby na spokojnie wszystko wytłumaczyć.
Ogólnie Przyjaźń bardzo się rozrasta, z kazdej strony budują się nowe domy,jest to blisko trójmiasta i myślę, że dlatego coraz więcej osób tutaj właśnie kupuje domki. Bardzo szybko przedstawiliśmy sie z mężem z życia w mieście na życie na wsi, a nie ukrywam, że zawsze mieszkaliśmy w mieście,z tym nie było żadnego problemu.
Pozdrawiam
Pracuje również w trójmieście i odległość dla mnie nie jest wyzwaniem, czasami ktoś mieszka w Gdańsku i też musi stać w korkach po 40 minut. Ja bez problemu dojeżdżam do pracy,zero korków.
Dziecko chętnie chodzi do szkoły, Panie nauczycielki mają czas,żeby na spokojnie wszystko wytłumaczyć.
Ogólnie Przyjaźń bardzo się rozrasta, z kazdej strony budują się nowe domy,jest to blisko trójmiasta i myślę, że dlatego coraz więcej osób tutaj właśnie kupuje domki. Bardzo szybko przedstawiliśmy sie z mężem z życia w mieście na życie na wsi, a nie ukrywam, że zawsze mieszkaliśmy w mieście,z tym nie było żadnego problemu.
Pozdrawiam
O przebiegu obwodnicy najwięcej jest na http://www.metropolitalna.pl (ortomapy dosyć dokładne). Jeśli ktoś planuje Małą Przyjaźń to nie ma o czym gadać - daleko.
Temat kanalizacji był już podjęty z 10 lat temu, nawet projekt zrobiony za pieniądze mieszkańców ale nie ma woli politycznej że strony burmistrza gminy. Tak czy inaczej przy takim przyroście ludności wsi to temat wróci jak gmina będzie musiała płacić kary środowiskowe ( przepisy unijne zależne od ilości ludności). Byle by tylko ludzie się meldowali bo na razie to sami gdańszczanie.
Temat kanalizacji był już podjęty z 10 lat temu, nawet projekt zrobiony za pieniądze mieszkańców ale nie ma woli politycznej że strony burmistrza gminy. Tak czy inaczej przy takim przyroście ludności wsi to temat wróci jak gmina będzie musiała płacić kary środowiskowe ( przepisy unijne zależne od ilości ludności). Byle by tylko ludzie się meldowali bo na razie to sami gdańszczanie.
Szczegóły dotyczące połączenia Przyjaźń z https://m.trojmiasto.pl/wiadomosci/Czekamy-na-koncepcje-kolejowego-objazdu-na-Kaszuby-n132171.html