Widok
Masz racje, ale wiąże się to tez z lepsza infrastruktura. Obserwuje od kilku lat tereny Kaczych Buków oraz ul. Rewerenda. Jeszcze 5 lat temu bylo tam bardzo podobnie. Pola i budynki. Odkad na Kaczych Bukach zaczal prace deweloper duzo sie zmienilo, lepsze drogi, gaz itp. Na Rewerenda deweloper juz dawno temu postawil budynki a to dnia dzisiejszego jest tam szambo i ulica w tragicznym stanie. Sa plusy i minusy, ale suma summarum wg mnie bylo by lepiej i blizej do urzadu :)
nie nie było by. Na Kaczych Bukach za chwilę powstanie gigantyczne osiedle i wszystko straci urok. Będzie pogorszenie jakości mieszkania przez ludzi mieszkających w domach. A ci w blokach będą się kisić i to daleko od zajezdni.
Przecież już są protesty a tam nawet porządnej drogi deweloper nie postawił.
Przecież już są protesty a tam nawet porządnej drogi deweloper nie postawił.
Oczywiście że wiieksze podatki szczególne Ubezpieczenie Samochodów warto porównać . i sie zastanowić nie po to wyprowadziłam sie z Gdyni żeby teraz wracać . I patrzec jak sie zabetobnowuje miasto i jak wyglada miasto pod rządami deweloperów . Te dewagacje o przyłaczeniu Chwaszczyna do Miasta Gdynia to jakieś chciejstwa mieszkania w Gdyni droga otwarta można zmienić miejsce zamieszkania na Kacze Buki na Dabrowe a może na Osowe
Nie szczyt glupoty tylko nowe mozliwosci. Popatrz na meiszkancow chwarzna czy wiczlina (tych w domkach). Maja podobnie jak w Chwaszczynie ale pomimotego zauwazalne sa np duzo wieksze inwestycje w drogi, rurociagi czy komunikacje miejska. Logiczne jest ze nikt nie chce blokowisk za plotem ale lepszego zarzadzania.
..... Dziesiąt lat temu było referendum. Byliśmy przeciw dołączeniu. Na próbę oddaliśmy Kacze Buki..... U nas powstawały drogi, a u nich nic się nie działo przez dwadzieścia lat. Logika:
W gminie Żukowo mamy dużo do powiedzenia, bo mieszka tu kilka tysięcy mieszkańców. W Gdyni będziemy nikim porównując nasza liczebność do jakiejkolwiek dzielnicy np. Dąbrowa. Jeżeli ktoś będzie chciał działać w tym kierunku, pierwsza wyjdę na ulice w ramach protestu. Mamy super działająca p. sołtys i radnych. Może czas się zorientować co dzieje się w Chwaszczynie, a nie bez podstaw pisać takie przytyki...
W gminie Żukowo mamy dużo do powiedzenia, bo mieszka tu kilka tysięcy mieszkańców. W Gdyni będziemy nikim porównując nasza liczebność do jakiejkolwiek dzielnicy np. Dąbrowa. Jeżeli ktoś będzie chciał działać w tym kierunku, pierwsza wyjdę na ulice w ramach protestu. Mamy super działająca p. sołtys i radnych. Może czas się zorientować co dzieje się w Chwaszczynie, a nie bez podstaw pisać takie przytyki...
Wszyscy co tak negatywnie do tego podchodzą.
Zobaczcie jak się żyje w Chwaszczynie. Brak dróg, brak szybkiego internetu, brak kanalizacji, bardzo kiepskie wodociągi.
Dalej będziecie tkwić w tym marazmie i dalej będą od was wyciągać kasę na place zabaw, płyty i inne pierdoły za które powinni płacić z kasy.
Zobaczcie jak się żyje w Chwaszczynie. Brak dróg, brak szybkiego internetu, brak kanalizacji, bardzo kiepskie wodociągi.
Dalej będziecie tkwić w tym marazmie i dalej będą od was wyciągać kasę na place zabaw, płyty i inne pierdoły za które powinni płacić z kasy.
Drogi: jeżeli ktoś wybudował się w polach, to do jednego domu nikt nie zrobi drogi. Kacze Buki były zabudowanym terenem i ani jednej płyty nie dostali, ani możliwości dofinansowania, jak my.
Internet: kwestia dostawcy, mam wave i śmiga.
Wodociągi: może czas się zorientować dlaczego kiepskie były, teraz walczą ale wszystkiego na raz się nie da.
Kanalizacja: mam od 20 lat
Proszę trochę się zorientować, a nie snuć bajek.
Jestem mieszkańcem Chwaszczyno od urodzenia, chodzę co jakiś czas na spotkania i jak mogę to biorę udział w jakiś akcjach. Zapraszają wszystkich, zapraszam.
Trzeba było dom wybudować przy drodze utwardzonej, a nie jak małe dziecko w polach, a teraz myślę o reszcie otoczenia. Najbardziej boli obrażanie innych, pisać można inni, oświecą w niewiedzy.
Internet: kwestia dostawcy, mam wave i śmiga.
Wodociągi: może czas się zorientować dlaczego kiepskie były, teraz walczą ale wszystkiego na raz się nie da.
Kanalizacja: mam od 20 lat
Proszę trochę się zorientować, a nie snuć bajek.
Jestem mieszkańcem Chwaszczyno od urodzenia, chodzę co jakiś czas na spotkania i jak mogę to biorę udział w jakiś akcjach. Zapraszają wszystkich, zapraszam.
Trzeba było dom wybudować przy drodze utwardzonej, a nie jak małe dziecko w polach, a teraz myślę o reszcie otoczenia. Najbardziej boli obrażanie innych, pisać można inni, oświecą w niewiedzy.
Proponuję przejechać się do Banina. Tam są połączone wszystkie WADY miasta i wsi (korki, daleki dojazd, hałas, ciasna zabudowa, przeciążona infrastruktura, brak latem wody i wyłączenia prądu, deweloperzy robią domy wielkości garażów i są bezkarni, brak miejsca w szkole, a jak kichniesz to 3 sąsiadów mówi na zdrowie..
Dodatkowo tam ludzie są mniej przyjaźni (jest ich więcej i są anonimowi) niż w Chwaszynie gdzie wszystkich zna się przynajmniej z widzenia.
To wszystko będzie jak podlacz się Chwaszyno do miasta i nieważne czy Gdyni czy Gdańska. Deweloperzy będą w raju a ty będziesz płakał, że zamiast mieszkać w bloku w centrum to teraz stoisz w korku na osiedlowej ulicy.
Banino to rak. Nawet powstała rozprawa doktorska na temat złego planowania. Przyłączenie do miasta to oddanie władzy w ręce deweloperów.
Dodatkowo tam ludzie są mniej przyjaźni (jest ich więcej i są anonimowi) niż w Chwaszynie gdzie wszystkich zna się przynajmniej z widzenia.
To wszystko będzie jak podlacz się Chwaszyno do miasta i nieważne czy Gdyni czy Gdańska. Deweloperzy będą w raju a ty będziesz płakał, że zamiast mieszkać w bloku w centrum to teraz stoisz w korku na osiedlowej ulicy.
Banino to rak. Nawet powstała rozprawa doktorska na temat złego planowania. Przyłączenie do miasta to oddanie władzy w ręce deweloperów.
Też uważam, że jest to dobry pomysł, ale pewnie z realizacją byłoby ciężko. Chwaszczyno ma super lokalizację, ale jednocześnie jest chyba najbardziej niedoinwestowaną miejscowością w okolicach trójmiasta. Brak kanalizacji, problemy z wodociągami, problemy z internetem (a właściwie jego brak), brak utwardzonych dróg, brak doświetlenia ulic, itp. itd. Można długo wymieniać. To co dzieje się w Baninie jest raczej argumentem przemawiającym za przyłączeniem Chwaszczyna do trójmiasta. Przecież to Żukowo pozwala na te wszystkie nieprzemyślane inwestycje. Brak Miejscowego Planu Zagospodarowania doprowadził do tego, że w Baninie nie da się żyć. Jak patrzę na to co dzieje się w Chwaszczynie to obawiam się, że i tu niedługo będzie powtórka. Tak jak ktoś zauważył, Żukowo ciągnie z mieszkańców dużą kasę, ale raczej nie wydaje jej na inwestycje w tą właśnie miejscowość. Część nowych mieszkańców nie chce się tu meldować i płacić podatków, bo nie widzi zwrotu w postaci inwestycji. Brak zachęty podatkowej. Do tego w Chwaszczynie jest pewna samowola odnośnie prowadzenia uciążliwych działalności gospodarczych. Mieszkańcy muszą na bieżąco sprawdzać BIP, żeby przypadkiem nie przeoczyć, że tuz za płotem postawią im wielką halę lub kolejną antenę nadawczą. Wydaje mi się, że przyłączenie do większego miasta mogłoby wiele zmienić na lepsze. Wolę mieć w sąsiedztwie bloki niż kolejną uciążliwą firmę. Wyższe podatki też nie są dla mnie argumentem przeciw, jeżeli za tym idą porządne inwestycje. Przyłączenie do Gdyni podniosłoby też znacząco wartość nieruchomości. Wszyscy bylibyśmy milionerami :)
Kto nie mieszkałw Gdyni nie ma pojęcia jakie tam sa cyrki inwestycyjne ;)
Brak kanalizy w Chwaszczynie jakoś nie powibien dziwić. Za to brak kanalizacji w dzielnicach typu Demptowo czy Chwarzno już tak. W Tuchomiu zrobili teraz kanalizacje a u mojej ciotki na Chwarznie rok temu. Czekali na nią ponad 25 lat.
Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma
Brak kanalizy w Chwaszczynie jakoś nie powibien dziwić. Za to brak kanalizacji w dzielnicach typu Demptowo czy Chwarzno już tak. W Tuchomiu zrobili teraz kanalizacje a u mojej ciotki na Chwarznie rok temu. Czekali na nią ponad 25 lat.
Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma
Wartość nieruchomości, a teraz nie są. Na prawdę polecam się wyprowadzić z tej dziury, my tu zostaniemy i pomeczymy się. Będziemy dalej...... Tkwić w tym marazmie ......i bez bloków za oknem.
W Gdyni nie ma nieprzemyślanych działań. Gdzieś ty człowieku kupił działkę i się wybudował, uciekaj z tej dziury.
Dramat
Info:
W Chwaszczynie długo nic się nie działo, to potrwa zanim nadrobione zostaną zaległości. Proszę podać mail pani sołtys, to będzie pan powiadamiany o wszystkim co się dzieje biuletyn i za razem mógł uczestniczyć w wielu decyzjach.
W Gdyni nie ma nieprzemyślanych działań. Gdzieś ty człowieku kupił działkę i się wybudował, uciekaj z tej dziury.
Dramat
Info:
W Chwaszczynie długo nic się nie działo, to potrwa zanim nadrobione zostaną zaległości. Proszę podać mail pani sołtys, to będzie pan powiadamiany o wszystkim co się dzieje biuletyn i za razem mógł uczestniczyć w wielu decyzjach.