Widok
Przymorze drogi rowerowe dzięki BO szansa na dokończenie
Ulice Jagiellońska,Obrońców wybrzeża,Kołobrzeska-do Czarnego dworu mają szansę na dokończenie dróg rowerowych do parku Reagana dzięki zagłosowaniu na pr4ojekt nr5 budżetu obywatelskiego.Rowerzyści do boju !!! miasto daje kasę-wolicie jazdę po starym PRLowskim wertepie chodniku?niewierzę!
Widziałem plakat zachęcający do oddawania głosów na ów "projekt". Nie bardzo rozumiem retorykę jego pomysłodawców. Projekt zakłada dokończenie dróg na trzech arteriach Przymorza. Problem w tym, że z plakatu jasno wynika, że przy ul. Jagiellońskiej nie ma w ogóle drogi rowerowej. Jakie to więc dokończenie drogi na ulicy na której owej drogi nie ma? Czyżby słowo "budowa" było tu zabronione? Chodniki na Jagiellońskiej są wąskie, ruch pieszy duży - anektowanie (zapewne) połowy chodnika na drogę rowerową mija się z celem. Zdecydowane NIE dla realizacji tego projektu. Od czasu niejasności z BO, nie przywiązywałem większej wagi do głosowań, ale tym razem oddam głos tylko dlatego by zwiększyć szanse na realizację innych zadań na Przymorzu Wielkim. Komunikacja w mieście coraz bardziej szwankuje, mamy coraz więcej "pieszych pasażerów" - dajmy im przestrzeń. Jeśli chodzi o rowery to widzę wyjątkowo negatywny trend w porównaniu do tego co było z 15 lat temu - przekonani o skuteczności swoich hamulców, zakutani w kaski z decatlona... rowerzyści nie zwalniający podczas wymijania przechodniów, lawirujący między ludźmi, łamiący zasady wszelkiego bezpieczeństwa. nie wspieram. dróg rowerowych jest w Gdańsku i tak za dużo, a w szczególności na osi Wrzeszcz-Zaspa-Przymorze-Żabianka. Przy okazji czy ktoś mi wyjaśni jaką logikę kierowano się przy planowaniu drogi na wysokości al. Legionów - pomiędzy ul. Kościuszki a wjazdem do ETC?