Widok
Przyśpieszona wersja kursu przedmałżeńskiego -ktoś ma namiary??????
Witam, czy ktoś ma namiary na szybki kurs przedmałżeński??? Nie mam możliwości aby trwał on tradycyjnie, bo szkoła i praca mi na to nie pozwala, chciałabym w ferie to załatwić, jest w ogóle taka opcja?
pozdrawiam i z góry mega dzięuję :) za życzliwą pomoc :)
pozdrawiam i z góry mega dzięuję :) za życzliwą pomoc :)
Hej.Polecam parafię Św. Mikołaja z Gdyni Chyloni, tam jest opcja odbycia kursu przedmałżeńskiego w jeden weekend. Po naukach przedmałżeńskich, trzeba jeszcze odbyć poradnictwo rodzinne, co niestety trwa 4 tygodnie!!! ale to też da radę załatwić w jeden dzień, może być weekend, my dostaliśmy namiary na panią z Gdańska, więc jakby co służe pomocą:)
mam pytanie co do tego linku
http://www.poradnictwo.gda.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=115&Itemid=21
tam jest napisane coś takiego ... "Obejmuje on część wykładową, połączoną z warsztatami. Spotkania w poradni należy odbyć dodatkowo"
co to znaczy? że ten kurs nie jest pełen? że po odbyciu takiego kursu i tak później trzeba chodzić na jakieś spotkania?
http://www.poradnictwo.gda.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=115&Itemid=21
tam jest napisane coś takiego ... "Obejmuje on część wykładową, połączoną z warsztatami. Spotkania w poradni należy odbyć dodatkowo"
co to znaczy? że ten kurs nie jest pełen? że po odbyciu takiego kursu i tak później trzeba chodzić na jakieś spotkania?
polecam kursy weekendowe, są intensywne, ale ciekawie prowadzone, jest czas na refleksje, rozmowy, trochę warsztatowe zajęcia, parafia Joachima i Anny w Gdańsku Letnicy, prowadzone są przez małżeństwa i księdza. terminy : 12 - 14 kwietnia i 7 - 9 czerwca 2013, Zgłoszenia i bliższe informacje: e-mail: kurswczs@gmail.com, koszt 160 z, robi go ekipa, która wczesniej robila kursy w Matemblewie, wiec znajomych ktorzy na nich byli mozna zapytac o opinie. Nie zawieraja poradnictwa rodzinnegom, ktore z zalozenia sa indywidualne, "face to face"
Czy ktos moglby mi blagam wytlumaczyc jaka jest roznica pomiedzy naukami przedmalzenskimi w kosciele a tym kurem w poradni czy cos? Nic nam ksiadz o tym nie wspominal i powiem szczerz ze zglupialam. Wraz z narzeczonym mieszkamu we Francji on jest francuzem, slub bierzemy pod koniec lipca. w polsce bedziemy na tydzien w kwietniu i ksiadz nam powiedzial ze moze z nami zrobic czesc kursu w kwietniu a potem reszte jak przyjedziemy w lipcu. Do polski przed slubem przyjedziemy dopiero 6 lipca czy zdarzymy wszytsko zrobic? I czy jest ktos kto prowadzi poradnictwo po angielsku bo jak on biedny cos zrozumie?;)
kurs przedmałżeński dotyczy spraw jakby psychologiczno - społecznych, a także wyjaśnia wizję małżeństwa w kościele, może go zrobić ksiądz, ale są też specjalne spotkania np. co tygodniowe, czy weekendowe kursy, natomiast poradnictwo rodzinne dotyczy poznania naturalnych metod planowania rodziny i są to indywidualne spotkania z wyszkolonymi instruktorami, z reguły 3 spotkania, jedno na miesiąc, wszystko zależy od księdza, który będzie wam błogosławił ślub lub wystawiał licencje, najlepiej jego zapytać, można też zorientować się jak to zrobić w kościele katolickim we Francji, chociaż nie wiem jak to jest w innych krajach, we Włoszech np. wprowadzili to od niedawna, kiedy w Polsce funkcjonują takie nauki już od kilkudziesięciu lat, nie wiem czy jest ktoś kto prowadzi je w j. angielskim, powodzenia
Mam pytanie czy jest możliwość gdzieś załatwienia kursu przedmałżeńskiego w okolicach pruszcza. w sumie jest taki problem bo na kurs przedmałżeński chodziłabym sama bo mój narzeczony zrobił już sobie pare lat temu jak kuzyni robili to on z bratem też :D czy czy jest możliwość by jedna strona chodziła? dowiadywałam się u siebie w kościele to musi para razem chodzić...