Widok

Pytania o PKM - rowery i bilety dla dzieci

Dzień dobry,

Mam pytanie o kolej PKM do osób, które z niej korzystają lub mogą pomóc:
1. Jak z rowerami? Z tego co wiem:
- jest ograniczona ilośc miejsc na rowery więc teoretycznie konduktor może nie wpuścić z rowerem? Jak mogę się wcześniej upewnić, by taka sytuacja mnie nie spotkała
- nie trzeba dodatkowego biletu za rower?

2. Czy są bilety np. na określoną ilość przejazdów np. 10-20 w miesiącu? Jaka jest najlepsza opcja dla osoby, która pokonuje stałą trasę PKM, ale 3-4 razy w tygodniu? Ile kosztuje ulgowy bilet miesięczny na okresloną trasę?

Dziękuję za pomoc.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Konduktorzy w PKM sa bardzo negatywnie nastawieni do rowerzystow i moga nie wpuscic z rowerem nawet jesli wieszaki rowerowe sa puste, ale uznaja, ze w pociagu jest za duzy tlok. Jesli wszystkie wieszaki sa zajete, nie wpuszcza do pociagu nawet jesli wagony jada prawie puste. Sprawdzone. I nie wazne czy jedziesz z dzieckiem czy nie. Nie wpuszcza i ch..j.
Nie da sie tego zaplanowac, nie da sie upewnic wczesniej. Ja juz oduczylam sie planowania wycieczek w oparciu o PKM, odpuscilam tez laczone dojazdy PKM+rower. Widze, ze sporo osob przerzucilo sie na skladane hulajnogi.
Jesli wsiadasz na przystanku Gdansk-Rebiechowo, i podrozujesz do Sopotu lub Gdanska Glownego, oplaca sie zakup biletu miejskiego miesiecznego za 88 zl. Pojedynczy miejski kosztuje 3,8 zl, miesieczny zwraca sie juz po 12 przejazdach w obie strony w ciagu miesiaca. To cena za bilet normalny.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czyli w przypadku nie wpuszczenia do pociągu Bilet można zwrócić w kasach? Ale wtedy jest dużo biegania. Najlepiej jak się uda wsiąść kupić bilet przez SkyCash
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mozna tez kupic u konduktora, poniewaz w Gd Reb nie ma kas, nie wystawia za to doplaty.

z tym, że w Gdańsku Rębiechowie jest biletomat i konduktor może wystawić bilet z dopłatą, natomiast biletomatu ani kasy nie ma w Rębiechowie, to tak w kwestii formalnej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

W ciagu 8 mcy jeszcze mi nie wystawil.

z biletomatu nie musisz umieć korzystać ,,,czyli konduktor sprzedaje bilety bez dopłaty jeśli na peronie nie ma kasy.Z dopłatą sprzedaje konduktor w Gdańsku Głównym i Gdańsku Wrzeszczu. Nawet w Kartuzach już sprzedają bez dopłaty bo ......kasa za daleko od peronu.tak mi powiedział,gdy pytałam.

obowiązują te same zasady co w SKM bo to ona obsługuje linie po torach SKM/PKM/PLK w naszym regionie. Nie ma pociągów PKM.

Gdzie można kupic miesięczny bilet? Ile kosztuje z Rębiechowa do Kartuz i czy jest on na nazwisko?

Bilet miesięczny można kupić między innymi :na dworcu glownym za macdonaldem lub w wrzeszczu na dworcu. Na bilecie jest miejsce do wypelnienia i tam wpisujesz swoje imie i nazwisko. Ceny nie znam ja place z. Gdanska Rebiechowa do glownego 84 zl wiec myślę ze tez cos kolo tego lub nawet taniej

Miesięczny można też kupić u konduktora w pociągu PKM

sprawdz na stronie SKM gdzie są kasy :)
do góry