Widok

Quo vadis

Quo vadis Temat dostępny też na forum:
Opinie do spektaklu: Quo vadis.
- Wartka akcja, krwiste postaci, wyrazisty wątek miłosny, ciekawa polemika tego, co przemija z tym co nadchodzi oraz krwawe widowiska to mieszanka, która od lat porywa czytelników. "Quo vadis" to epopeja, która aż prosi się, aby przenieść ją na deski sceniczne. Właśnie musical - jako forma teatru totalnego - będzie w stanie poradzić sobie z jej rozmachem, wielowątkowością, licznymi bohaterami ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zawód.

Na wstępie nie tego się spodziewałem. Pomieszanie z poplątanymi. Ogólnie to wersja kabaretowa tego dzieła. Mi nie podpasowalo.
Ukłony dla włożonej pracy. Ale to najsłabszy spektakl na jakim byłem w Muzycznym a było ich sporo.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 11

Bezbarwna, nijaka postać Ligii

Scenariuszowo, aktorsko i o zgrozo kostiumowo. Bardzo słabo jak na jedną z głównych ról kobiecych spektaklu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

Dla mnie aktorsko spoko a wokalnie wybitnie. (Grala Julia Duchniewicz).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mistrzostwo

Wg mnie mistrzostwo. Coś nowego. Świeżego. Zabawnego i nietuzinkowego. Brak motywu przewodniego albo piosenki, która stałaby się hitem. Jednakże kilka utworów było tak zaśpiewanych, gdzie wraz z tłem, stworzyło to mistrzostwo. Postać lwa czy tura, niesamowicie ciekawie zainscenizowana. Warsztat osoby, która to wyreżyserowała jest niedościgniony.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inczej

Spodziewałem się rock opery w antycznym Rzymie.Wiedzmin był super.A tu FURIE były super.Ale nie żałuję że poszedłem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dle mnie rewelacja

Byłem 3 razy.
Muzyka jest świetna, scenografia to majstersztyk.
Choreografia w tak dużych grupach też robi wrażenie.
Przeniesienie do XX wieku się zdecydowanie broni, jednak jak oprawcy mają mundury kojarzące się z III Rzeszą, to robią większe wrażenie niż tunika i sandały.
Aktorsko też świetnie. Do zagrania najwięcej mają Neron i Petroniusz (wolę wersję gościnną Marka Nędzy), więc będą zgarniać najwięcej pochwał, ale warto się przyjrzeć i innym. Winicjusz świetny w obu wersjach, wzruszająca Eunice z piękną piosenką. Akte w wykonaniu Mai Gadzińskiej, która naprawdę dużo wyciąga z małej postaci.
A Ligia nie ma jakoś dużo do pogrania - spełnia wizję reżysera, i tak jest bardziej wyrazista niż w książce. Widać że i chciałaby i boi się, ma te rozterki, ale ma też swoje zdanie. Do tego ma 2 świetne piosenki, które są rewelacyjnie wykonane. Wg mnie zwłaszcza Julia robi tu kawał dobrej roboty. Tym bardziej ze prawie non stop jest na scenie - też w scenach grupowych, więc rola ciężka i wymagająca fizycznie, a obie dziewczyny dają radę.
Furie są doskonałym dodatkiem reżysera, ale też są świetnie zagrane.
Ogólnie intensywny spektakl, warto pójść więcej razy aby dostrzec detale, za jednym obejrzeniem chyba nie da się ogarnąć wszystkiego.
Zakończenie o chrześcijanach prześladujących dalej nie jest antykościelny, jest niestety historyczny, i nadaje trochę ponadczasowości tej historii i tym bardziej przekonuje że przeniesienie tego w inny czas tak naprawdę mało zmienia, zawsze są prześladujący i prześladowani i nie ma znaczenia dla historii kto akurat jest po której stronie, bo i tak nie wyciągamy z tego wniosków.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kultura

Błyszczeć! (9 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Błyszczeć! . Teatr Alpaka zaprasza na swoją najnowszą sztukę pt....

KONCERT SYLWESTROWY - REWIA 2000+ (6 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: KONCERT SYLWESTROWY - REWIA 2000+ . KONCERT SYLWESTROWY - REWIA 2000+...

Pomoc domowa (18 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Pomoc domowa . Bałtycki Teatr Różnorodności Pomoc domowa Marc Camoletti...

do góry