Widok

Realna cena szeregowców (Osowa, Dąbrowa, Chwarzno itp.)

Dom i mieszkanie Dąbrowa Temat dostępny też na forum:
Czy ktoś się orientuje jaka jest mniej więcej cena transakcyjna (realna) szeregowców z rynku wtórnego w Osowej, Dąbrowie, Chwarznie i podobnych dzielnicach?

W ogłoszeniach powystawiane są średnio z 700 tys. i więcej. Najczęściej 200-250 metrów po 3000 zł za m2.

Czy takie wysokie ceny są normalne? Po pierwsze taki szeregowiec po zakupie jest cały do remontu, po drugie pod większością stoją 10-20 letnie samochody, więc kiedyś te domy musiały mieć dosyć niską wartość...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 28
kobieto a co ma auto stojące pod domem do jego ceny? a po drugie niekoniecznie taki dom musi być do kompletnego remontu. odpowiedź na Twoje pytanie jest prosta: nie stać Cię- nie kupuj. Za darmo nic nie ma.
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 14
Kupujac szeregowiec na Dabrowie mozna sie niezle wpakowac w koszty, budowane byly w czasie , gdy niczego nie bylo. Jesli sie trafi na "mine" mozna niezle stracic duuuzo kasy na remonty. Instalacje kominow, kominek, okna, izolacje, rury, zawilgocenia, itd, itp. Oczywiscie zaraz znajda sie oburzeni, ktorzy mnie skrytykuja, ale ja wiem swoje, przezylem to i wiem, ze juz nigdy nie kupie szrotu z czasow PRL.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
oczywiście, tak samo myślę. Chociaż niekoniecznie stary samochód odzwierciedla wartość domu...
W szeregowcach 3-4 kondygnacje to jakaś masakra. Do tego ogrzej 250m2 a zapłać 600-700tys i trzeba w remont wrzucić 100tys a to mało czasem. Czyli wniosek z tego że takie domy są dla nieświadomych ludzi (nie mylić z bogatszymi bo tacy wybierają inne opcje).
Ja przez 2 lata szukałam domu włąśnie w tych wymienionych lokalizacja i skończyłam z tym świadomie!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4
A na co się zdecydowałaś?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na budowę małego domu z dogodnym dojazdem do ścisłego trojmiasta
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4
Tylko potem nie płacz, że korki, że daleko do szkoły...i że żądasz wybudowania 5-cio pasmowej arterii do GB...czy tam Riviery.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 11
nie będę płakać. Mam działkę nieopodal głównej drogi a powietrze czyste, do dużego marketu 2km. Szkoła dla dziatwy 100m. tereny rekreacyjne rzut beretem. Jest ładnie, blisko las. Możesz zazdrościć:)
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 9
Kobieto, sama sobie przeczysz...działka nieopodal głównej arterii i czyste powietrze? Mam mieszkanie w centrum trójmiasta (dosłownie) i domek rodzinny na mazurach (na terenie rezerwatu, ma to swoje wady)....więc raczej nie muszę Ci niczego zazdrościć.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 14
biorąc pod uwagę przewagę wiatrów zachodnich i położenie mojego domu względem lasu i głównej drogi - powietrze mam czystsze niż się spodziewałam kupując tam działkę. Wręcz pachnie lasem. Po drugiej stronie ulicy jest już słabo niestety..
Napisałam, że mam dogodny dojazd do trójmiasta tj bez korków 16min do centrum Gdyni, biorąc pod uwagę że korki są prawie wszędzie - dojazd zajmuję średnio 30min.
ps. Twoje mieszkanie w centrum i domek na mazurach nie robią na mnie żadnego wrażenia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Absolutne nie chciałem robić na Tobie żadnego wrażenia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
z tych dzielnic też są korki
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
jestem podobnego zdania, kiedyś taki duży szeregowiec dla dużej rodzinki ok, ale potem zostaje się samemu dzieci pouciekają i weź to ogrzej, na szczęście udało się rok w rok jakiś tam remoncik począwszy od wymiany okien, ocieplenia itp. Chyba aż takie rudery to to nie są. tak jak patrzę po znajomych, ale wiadomo... nowy właściciel będzie chciał "po swojemu" . Biednych na Osowej raczej nie ma....a co do aut... to wole stare dobre auto, niż te nowoczesne buble które się wiecznie psują.

polecam coś nowego poza Gdańskiem taki Straszyn, Banino... czy pozagdyńskie Koleczkowo/Bojano.... nie jest to już Gdańsk/Gdynia... .ceny o wiele niższe..... taniej w utrzymaniu. A szybciej do Centrum niż z tego zadupia Osowej......
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 4
zamiast wydawac 700 tys plus remont na domek 200m lepiej kupic piekny apartament na wysokim pietrze z widokiem na morze i miec spokoj. masz nowe mieszkanie, miejsca w hali garazowej i nie martwisz sie o remonty a jak juz to wszyscy sie skladaja. A argument, ze w domku nie ma czynszu tez jest chybiony. W domku placisz duzo wiecej za ogrzewanie do tego remont na Twojej glowie.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 15
myślisz że w tych super ach och nowoczesnych blokach to remontów nie musisz roibć ???? a tu się mylisz...
ja mam połowę bliźniaka, piękny ogród mój własny garaż na 2 auta i miejsca na podjeździe pełno... płacę za ogrzewanie/prad i inne opłaty mniej niż ty wraz z czynszem i pierdołami typu ochrona która śpi,pseudo siłownie i sprzątanie hali garażowej... na co to komu.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 7
A ile się płaci za taki piękny dom tzn tak średnio na miesiąc (woda, ogrzewanie, prąd) w zimie i w lecie?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
pewnie 50 zl )))))))))))))))
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2
3 osoby
Woda- 150
prąd - 150
gaz (ogrzewanie+ ciepła woda)- lato- 60/ zima 700 /średnia roczna 450
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
3 osoby:
woda 150/2 miesiące
prąd 230/2 miesące
ogrzewanie mam eko i płacę 1950 / rok / 180 m kw
dochodzą smieci, podatek gruntowy
i nie zamienię się z nikim
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3
porównanie apartamentu do domu nie ma sensu, to tak jak by porównywać samochód sportowy do terenowego.

A co do apartamentowców o ktorych mówisz to za 700tyś nic nie kupisz. W gdańsku takiej oferty wogóle nie ma, możesz jedynie kupić duże mieszkanie w zwykłym wieżowcu na jednym z ostanich pięter, kótrych się buduje kilka na przymorzu. Tylko zauważ , że takich mieszkań dużych, na najwyższych piętrach z widokiem jest kilka na kilkaset, a reszta to są przecietne mieszkania włączając w to stosunkowo niedrogie kawalerki na niskich piętrach.

Upychanie tak zróżnicowanych mieszkań w jednym budynku skutkuje skrajnymi oczekiwaniami mieszkańców (np student i emeryt) jak również bardzo zróżnicowanym statusem majątkowym co się przekłada na działanie wspólnoty. W przypadku domków szeregowch zazwyczaj większość mieszkańców na denj ulicy mam ten sam interes.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1
w ziimie nie wiem bo mieszkamy od kwietnia, ale przez okres letnio jesienny gaz prąd woda szambo śmiecie średnio 500 zł.

nie liczę oczywiście internetu/ tv itp
teraz jestem zwolenniczką domu mam małe dzieci.... zwierzęta, dom z ogrodem to dla nich raj...
ale myslę że na starość ... będzie brakowało sił dzieci się porozjeżdżają i wtedy takie m2 czy "apartament" (nota bene ludzie którzy tak nazywają te klitki w wieżowcach chyba nie wiedzą jak wyglądają prawdziwe apartamenty)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czyli wychodzi porównywalnie co mieszkanie (dużo mniejsze mieszkanie), niby w domu jednak masz więcej obowiązków i praktycznie musisz wszystko załatwiać sam a przy mieszkaniu....wszystko "robi" zarządca a Ty tylko płacisz za administrację. ....jak to się mówi każde z wariantów ma sowej plusy dodatnie i ujemne w zależności od swoich upodobań.
Podobno człowiek już dawno podjął decyzję a teraz tylko szuka umotywowania w innych :-)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
+ taki, że nie wysłuchuję pierdnięć sąsiada bo ściany mam tak grube :)
no i dzieci (to akurat w dwie strony działa) nie drą się .... i że imprezy głośna muzyka itp ..... :) i rano na windę nie muszę czekać jak te wszystkie lemingi na 8 do pracy zjeżdżają.... i korek przy wyjeździe z parkingu....

owszem odśnieżania trochę jest i trawy do koszenia...ale to taka ... darmowa siłownia/fitnes za która w takim to apartamencie trzeba bulić..... liści akurat brak :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6
Zimą ogrzewanie pewnie +500-1000 zł :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dodaj, że w takim bloku to sąsiad za ścianą, klitkowy lub żaden balkon i wieczne oczy sąsiadów+ brak własnego kawałka zieleni
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
a w apartamencie remont kto ci zrobi, sąsiad??
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
wlasnie tak zrobilem mam apartament, i gwizdze na remonty. W koncu mam to, co chcialem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zwlasza ze jedziesz przez Osowe do tego centrum hehe
Z Osowej do centrum Gdańska 20 km ze Straszyna 12 km
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oglądałem kilka szergowców na Dąbrowie, tyle że w niższych cenach (500-700tyś.). Niektóre były do kapitalnego remontu, inne tylko do odświeżenia. Na upartego można się zmieścić z zakupem szeregowca i podstawowym remontem w 650 tyś. zł. Tak jak piszesz, są to zazwyczaj domy o powieżchni ponad 200m z niewiele większym ogródkiem. Dla mnie największym problemem był rozkład pomieszczeń, dlatego chwilowo będę się wstrzymywał z zakupem domu i celował w tanie mieszkanie. Później mam zamiar pobudować chatke wg. własnych wytycznych.

Co do cen, to ogólnie koszt mieszkań i domów jest nadal napompowany w stosunku do zarobków. Dużym problemem jest brak infrastruktury na nowo budowanych osiedlach lub obrzeżach miast - nie chodzi tu nawet o baseny czy kina ale o chodniki i latarnie, odśnieżanie dróg (podstawowe sprawy). O ile wiem 20 lat temu na Dąbrowie były pola uprawne, więc obecni właściciele odcinają kupony od zaryzykowania budowy na tym terenie i przeżycia kilku(nastu) lat na placach budowy (sąsiedzi też musieli się pobudować). Myślę, że za 20 lat Chwarzno, Banino, Wiczlino będą wyglądały inaczej dzięki rozwojowi infrastruktury, kwestia jest taka, czy chcesz tam mieszkać w trakcie jej tworzenia, czy wolisz zapłacić ekstra i wejść "na gotowe".
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
proszę wziąźć pod uwagę, i zorientować się jak działaja miejscowi włodarze Banino np- to juz gmina Żukowo- wiem od znajomych ze kiepsko tam z koncepcją rozbudowy szkoły ( obecna pracuje juz na 3 zmiany) i innych infrastruktur bo mają inne priorytety w Gminie, do szkół i przedszkoli w Gdańsku tez tracą Państwo pierwszeństwo.Ponadto wybierajac dom czy mieszkanie najmniej prosze kierować sie ceną naprawde . Dom to przedsiębiorstwo do zarządzania nie każdy z tym sie czuje komfortowo. A niestety czy nowy czy stary budynek zawsze jest coś do zrobienia: elewacje dach ogród instalacje nie są wieczne
koszty utrzymania 100 m- latem prąd 150zł/msc ( z pompą utrzymującą ciepłą wodę) +800 zł roczny podatek za grunt i zabudowy,
zimą prąd do 300 zł ( 240- 280zł)bo dochodzi pompa rozruchowa w piecu etażowym materiał grzewczy węgiel lub drzewo- 3000 na zime jeśli gaz to porównywalnie niewiele wiecej, jeśli na prąd ogrzewanie to 600 msc dodatkowo a miejskie niewiem. oraz gaz zgodnie z zurzyciem w kuchni ,woda na 4 osoby to jakieś 150 zł co 6 tyg r-ek.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
z jaką rozbudową? nowa szkoła się buduje właśnie...

bliźniak 120m2 - za listopad:
prąd 150zł
gaz 150zł
woda 30zł
szambo 100zł
podatek 20zł

wszystko? :)

zimą gaz dobija do 500zł max.
I jeszcze śmieci
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kto mnie przygarnie? Ja nie mam domu, mieszkania a jedynie wynajmuję pokoik...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak wszyscy zaczynali...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
jesteś hetero? czy trans?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
A ja proponuje do kupienia moj domek szeregowy (srodkowy, bardzo cieply) z pieknym widokiem na las i wzgorza morenowe. Dom jest na Niedzwiedniku. Jest cicho, zielono, rekracyjnie i blisko dosłownie wszędzie. Prosze dzwonic 609803878
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
W maju przeglądałam ogłoszenia o sprzedaży szeregów w Osowie, pojawiały się i takie za 350 tys. Uprzedzając pytanie - nie wyglądały na ruiny do natychmiastowego kapitalnego remontu.

Cierpliwości, czekać - ceny będą tylko spadać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
ktoś musi być bardzo zdesperowany...... nie dziwię się...OSOWA ;/
kiedys mieszkalem na Osowej, jako, ze jechalem autem na obwodnice i dalej w strone A1 pasowalo mi to. Ale jesli chodzi o zycie to Osowa jest pustynia! Poza kilkoma sklepami spozywczymi nic tam nie ma.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jest orlik, sklepów discountów to nie ma tyle żadna inna dzielnica w Gdańsku. Jest najładniejszy park w Gdańsku, nad stawkiem, dużo placów zabaw, dwie szkoły podstawowa i gimnazjum, dużo przedszkoli, można pograć w tenisa i squasha. Blisko las.
Mieszkam tu 6 lat i jestem zadowolony. Jedyne co mi przeszkadza to stanie w korkach na Spacerowej i słaba infrastruktura drogowa.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Słyszę to od jakiś 6 lat.
Ps. Nie, nie jestem pośrednikiem i deweloperem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Osowa

Oszuści z gdanska Osowa (...) psy Niby z rodowodem (59 odpowiedzi)

GdanskUwaga na mopsy i buldogi francuskie pseudohodowla ... z gdanska Osowa oferują psy niby z...

do góry