Widok

Recenzja filmu "Kler" Wojtka Smarzowskiego

Opinie do artykułu: Recenzja filmu "Kler" Wojtka Smarzowskiego.
Artykuł na temat: Festiwal Polskich Filmów Fabularnych 2018

Bezkompromisowy Wojciech Smarzowski czytelnie i stanowczo opowiada o ludzkim zepsuciu i kościelnym systemie wymagającym gruntownego remontu. "Kler" nie jest ostrzem wymierzonym w katolików, a jedynie filmowym narzędziem służącym piętnowaniu budzących odrazę praktyk. Niezależnie, czy podczas niedzielnej mszy siadamy w pierwszym czy ostatnim rzędzie, a może w ogóle omijamy kościół szerokim łukiem, ten film warto zobaczyć.

Kontrowersjami towarzyszącymi "Klerowi" można byłoby ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kicz pod publikę i sponsora
popieram tę opinię 216 nie zgadzam się z tą opinią 633

Życie nie znosi próżni.

Walczcie z kościołem katolickim, aż zrobi się miejsce pod islam, a wtedy skończy się cwaniakowanie.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 79

Kosciol sam sie zwalcza. Dokonuje swego rodzaju samozaglady. Zepsuty do szpiku kosci zachlanny na pieniadze. Nie wspominajac juz o pedofilii.
popieram tę opinię 76 nie zgadzam się z tą opinią 19

no tak bo pedofilie i homoseksualizm wynalezli ksieza

w Grecji tego nie było.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 23

Nikt nie walczy

z kościołem tylko z patologią w kościele. Jeśli purpuracie będą postępować tak dalej to sami doprowadzą do upadku KK w Polsce.
popieram tę opinię 68 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ale dlaczego

Dlaczego mają to robić ateiści, którzy z kościołem nie mają nic wspólnego?
Reformujcie sobie wasze lewicowe media i instytucje
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 49

taki wał

odklej się od publicznych pieniędzy i wtedy pełna zgoda
popieram tę opinię 57 nie zgadzam się z tą opinią 7

to niech owsiak odkleji sie i pelna zgoda.

niech robi biznes na swoim prywtanym poletku i nie terroryzuje sluzb panstwowych.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 51

Won do kościoła PiSotłuku!!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ateizm nie ma z tym nic wspólnego, tak jak kościół nie ma nic wspólnego z Bogiem.
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 9

Gdzie dwóch zgromadzonych w Imię moje

Tam i Ja jestem. Kosciól to wspólnota wiernych
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 14

A ludowi kościółkowemu

to wolno się wtrącać wszędzie i we wszystko? Z jakiej racji?
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 7

dali im prawo mazowiecki walesa i kwasniewski

oraz kiszczak i magdalenka. naucz sie swej historii.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

Moze i z Torunia

ale odpowiedział towarzysz KC WC
Opinie zatrzymajcie dla siebie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 18

że Cejrowski?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chyba Ojciec Chrzestny z Torunia
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Probosz. to byl MArek Aktor.

Co masz do artystow homosekualnych durniu z tvn?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Skąd wiesz? Widziałeś?
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 12

Nie, ale już go boli.
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 13

Widziałes?

Jesli tak, to jakiegoś pirata, więc złamałes któreś tam wasze przykazanie.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 10

przykazanie acta 2 ;)

unijne przykazania
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

przykazanie ACTA2:

Nie będziesz mówił nic przeciwko Uniji a opinie bedziesz wstawiał tylko ue- lewicowe
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 11

Prawda boli co?
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 12

Na pewno ten bezkompromisowy reżyser teraz zrobi film o zepsuciu środowiska filmowców?

Czekamy.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 32

Nakręć jak to cię interesuje PiSokatolu , może zaproponujesz o pedofilii wśród lewoskrzydlowych koszykarzy. Pewnie kasta purpurowa jest nietykalna. Jeden sędzia ukradł pendrive i wymieniliście wszystkich to teraz czarnych zboczeńców wymieńcie.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 6

Zawsze możesz obejrzeć po raz pięćdziesiąty "Smoleńsk"

Z gwiazdorską obsadą.
popieram tę opinię 54 nie zgadzam się z tą opinią 5

Napisał katolibańczyk i wierny słuchacz ojczulka z torunia..

Wydałeś już na datki ojczulka aby miał zatankować samochody od bezdomnego?
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 9

to sie zamknij

i po problemie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Przecież chlejesz i jesteś pazerny na forsę.

Nie chodzisz do kościoła a potem będziesz chciał katolickiego pogrzebu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

ty tak sam z siebie taki głupi jesteś czy ktoś ci płaci?

bo ciężko zgadnąć
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Prawda w oczy kole co nie ?

Bardzo dobrze że tak głośno o tym jest i KK powinien być szykanowany w takie sposób właśnie, a nawet bardziej !
Niech na jaw wyjdą iż najpaskudniejsze grzechy przeciw Bogu i uczynki przeciw człowiekowi !

Młodych gwałcą a starych i bezsilnych okradają i doją do zera.

A Was szydercy wszelkiej maści uprzedzam iż jeśli nie odwrócicie się od swoich grzechów i nie uwierzycie również możecie źle skończyć...
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 5

Noe -gd?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Obejrzałem ten film wczoraj i powiedz mi w którym miejscu w tym filmie Kk jest szykanowany.Autorowi nie chodziło o żadne szykanowanie nikogo ale o pokazanie jak funkcjonują niektórzy hierarchowie i księża . Ja zobaczyłem w tym filmie jak niektórzy jego funkcjonariusze na skutek własnych słabości,zagubienia , dążenia do bogactwa i władzy zatracili się i pogubili w swej roli. Zobaczyłem jak można skrzywdzić na podstawie podejrzeń czy pomówień przyzwoitego księdza. Mną ten film wstrząsnął ale wstrząsnął nie dlatego że dowiedziałem się że różne niegodziwości są udziałem tego środowiska bo o tym co rusz można było się dowiedzieć się z różnych źródeł tylko dlatego że to środowisko przez lata ukrywania swych niegodziwości myśli że ukrywanie jest metodą na ocalenie ich prestiżu i siłą która daje im tak ogromną władzę nad innym człowiekiem . Ogromna rzesza hierarchów ,księży czy sióstr zakonnych którzy w większości są uczciwymi ludźmi musi sobie zdawać sprawę że skończył się czas kiedy ich czyny nie będą podlegały ocenie społecznej a mam nadzieję że i karnej . Zło obojętnie kto je czyni musi być napiętnowane w zarodku i to z korzyścią dla tego jak i każdego innego środowiska by nikt przy zdrowych zmysłach nie przypisywał zbrodni całemu Kk .Gdyby nie zamiatanie pod dywan niegodziwości niektórych księży nie byłoby dzisiaj tak potrzebnego filmu . Gdyby Chrystus żył dzisiaj na cztery strony świata przegonił tych którzy ze świątyni zrobili sobie targowisko próżności , zepsucia a często i zbrodni dokonanej na drugim człowieku . Nie umiem powiedzieć wśród ilu funkcjonariuszy tego Kościoła jest tego zepsucia ale warto i trzeba , a uczy nas o tym ten Kościół , wybrać z koszyka każde zepsute jabłko a nie chować je pod spód bo to zgniłe jabłko sprawia ze cały koszyk gnije i na skutek takich zabiegów Kk który jest instytucją najwyższego zaufania traci gwałtownie swą pozycję . Wystarczy porównać liczbę wiernych w kościołach lat temu 20 a dzisiaj. Film Smarzowskiego nikogo nie obraża ani nie szykanuje ale pokazuje to co powinno być pokazane już dawno i to poprzez tych którzy stoją na czele Kk jak i również ścigane przez organa do tego upoważnione . Ataki niektórych środowisk na ten film a co najciekawsze że atakują choć jeszcze filmu nie widzieli świadczą o tym że nie w smak jest im żeby prawda wyszła na jaw .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ten kicz zostanie "filmem roku" gazety wyborczej.. zakład ? :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 31

po 29,99 z wybiorcza

w sobotnim dodatku wysokie obciachy
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 11

A może zasłużenie bo prusza temat niewygodny i wstydliwy dla potężnego Kk który przez lata ukrywał swoje zbrodnie , niegodziwości i dążenie do bogactwa kosztem często biednych ludzi .Widzisz do czego doprowadziło zamiatanie pod dywan . Brawo dla Smarzowskiego za odwagę i brawo za dobre kino . Brawo za kunszt aktorski Gajosa ,brawo za doskonałą rolę Braciaka i Jakubika . Trochę słabsza rola Więckiewicza . Kto wie może masz rację i film Kler zostanie filmem roku. Powiem Ci kto powinien ten fim nagrodzić , nagrodzić ten film powinien Episkopat Kk bo film mówi o tym o czym powinni mówić i napiętnować złe postawy najwyżsi dostojnicy Kościoła .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Opinia kogoś, kto przedawkował nabożeństwa

:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

obejrzałeś ?

jezdem wstrzasnieta

nie mialam pojecia z duchowni sa tacy! pis oddajcie moje glosy!!!
popieram tę opinię 168 nie zgadzam się z tą opinią 218

zauwaz ze to homoseksualizm idzie w parze z pedofilia a zawod jak zawod
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 38

A co ma homo do pedofili

No chyba że ksiądz homoseksualista pedofil ale to tylko jedna z możliwych kombinacji
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 11

Ma bardzo dużo

Poczytaj opracowania naukowe
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 32

Ja czytałem kilkadziesiąt prac. Podaj mi jakąś, która popiera twoją tezę, a autorzy są wiarygodni i przeprowadzili faktyczne badania.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 9

wystarczy sprawdzić statystykę

jaki procent molestowań dotyczy chłopców a jaki dziewcząt.
To jest jak 10:1.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 14

Napisz od razu 10000:1 xD Równie prawdziwe.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Kto te opracowania naukowe pisał, o. Podgrzybek,

proszę o tytuły i autorów.
Ciekawe też na jakiej uczelni? pewnie w Toruniu i nie UMK
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 7

kler pedofilia i homosekualizm lacza sie w magiczny trojkat

to nie przypadek. podobnie jest z wojskowymi. Dobrze, ze tematy ten rozwinie smarzowski w sym filmie. Zrobi sie porzadek z tym moze w koncu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

No i jeszcze pedagodzy, w tym dyrygenci chórów
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

duchowny to nie zawód

przynajmniej kościół katolicki tak twierdzi. to inny stan - kapłański - uświęcony.

martyna,wpływowy dzieciaku,filmem tobą można nawet manipulować

dajesz się bardziej niż inni,a głupoty wypisujeszmasakra,typowa lewica,co w tvn pokarzą to znaczy że tak jest,zaczni mysleć samodzielnie.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 33

Widać tuba tvpis

Ciągle aktywna ;)
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 19

Taaaa

Wpływowy??? Ulegający wpływom chyba...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

" co w tvn pokarzą"

A kogo w tym tvn karzą. to nie sąd pisowski zera, ciemnoto po trzech klasach.

Ale co pis? z biskupami i klerem ukladali sie walesa i kiszczak a pozniej mazowiecki

Wprowadzajac pozniej za plecami ludzi, niedemokratycznie religie do szkoł. i na tym sie nie skonczylo. Potem byl walesa ze swoim glodziem i ordynariat polowy za zyczenie papieza, za ktroy wszyscy placimy. Kwasniewski ktory sprzedal polske za czlonkowstswo w UE podpisujac konkordat ktorego kosciol zazadal w zamian za poparcie integracji Polski.

Ciezko tu o wielkie i jednoznaczne oskarzenie pis akurat. Kler jest obecny w polityce i wladzy od Magdalenki. Tylko uswiadom to sobie ogladajac kler smarzowskiego. Inaczej wtedy na niego popatrzysz
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ale robili to inteligentnie. PIS to partia ludzi ktorzy z inteligencja nie jest po drodze.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 10

nie ma to znaczenia. efekty sa bardziej oplakane gdy ludzi sie oszukuje

wole szczere zlo pis bo wiadomo od poczatku na czym sie stoi. niz w bialych rekawiczach falszwych dobroczyncow tego "inteligentego cynizmu"

falszywe niebo PO to wieksze zlo.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Film pokazuje jak Kościół widza aktorzy

Janusz Gajos - filmowy Janek Kłos z 4 Pncernych był w PZPR, wycofał sie dopiero w Stanie Wojennym. Dla przypomnienia, pzpr, która wprowadziła Stan Wojenny, wcześniej dopuściła do masakry na Wybrzeżu w latach 70-tych... Człowiek który należał do PZPR nie jest dla mnie żadnym autorytetem, zwłaszcza w sprawach Kościola, z którym PZPR walczył - także morderstawami (Zych, Suchowolec, Popiełuszko i inni - IV Departament). Raczej pokazuje jego pragnienie dotyczące wyglądu Kościoła...

Kady widzi jak "bogate" są prafie, co posiadają księżą. Na ogół nikt nie chciałby być tak biedny. Ostatnie głośne skandale są dziwne, bo po co facet, który jest gejem (Charamza)lub pedoflilem wstępuje do organizacji która zakłada celibat, oraz uważa powyższe za grzech śmiertelny? Czy nie jest tak że ci fałszywi księża i produkowany na podstawie ich działalności medialny kwik, jest obliczony na wykoślawienie postrzegania Kościoła przez społeczeństwo? Przecież w komentach do "Kleru" wielu ludzi twierdzi, że nie będzie poprawiac swojego życia tylko dla tego, że film pokazuje że księża są gorsi od niego...
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 32

ales naiwny!

Taki "biedny" ksiadz to w Toruniu mieszka...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ciekawe czy Smarzowski zrobi film o środowisku artystycznym

Np. o chórze Słowiki... No ale tam jakoś mniej medialnie by było...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 12

"Ciekawe czy Smarzowski zrobi film o środowisku artystycznym"

To przekaz dnia z wydziału propagandy, bo ciągle ten bełkot wszędzie widzę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

życie to nie animacje Disneya

Tak to jest, jak się wyobrażenie o świecie opiera na animacjach Disneya.
To jest prawdziwe życie, a nie bajki które kościelna instytucja opowiada swoim naiwnym owieczkom. Ta instytucja od setek lat dysponuje władzą (kiedyś większą, dziś mniejszą ale w Polsce bardzo dużą) i pieniędzmi. Nie bierze się to z powietrza, a z konkretnego doboru ludzi do niej.

Dziecko, mylisz życie z kinem.

jesteś stronnicza, cyniczna i upolityczniona

Oglądałem ten film. Myślę, że recenzja Tomasza Zacharczuka dobrze go opisuje. Wśród księży znajdziesz oczywiście i takich, jak w filmie, ale większość, to normalni ludzie, którzy starają się jak najlepiej wypełnić swoje powołanie. Twoje udawane oburzenie jest obliczone na tani poklask. Czekam, aż Smarzowski zrobi film o zwykłym populizmie, jakiego pełno choćby w internetowych komentarzach. Lubię jego filmy miedzy innymi dlatego, że pokazują problemy wieloaspektowo i pokazują, jak powstaje zło.

Tylko gdzie w tym filmie ci weseli ksieza jak ten od "chrzescijanin tanczy", cala ekipa ziarna itd?

Gdzie w tym filmie choc raz wypowiada sie bohater w typie ks. j . kaczkowskiego np?

Czemu nie sportretowano ks. Stryczka?

czyzby to miala byc publicystyka czy sztuka filmowa? tak narzekaliscie na smolensk chociazby a to dokladnie tego rodzaju podejscie do tematu. wybiorcze i na chama antykulturalne.

Taki sam film mozna by nakrecic o Owsiaku i tez by byl prawdziwy. Bo skupilibysmy sie na jego ciemnej stronie i pracy dla wladzy.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 21

to, że w kościele był ks. Kaczkowski nie zmienia faktu, że wśród kleru jest też patologia i o tym jest ten film... a Owsiaka w to nie mieszaj - obecna władza wprowadziła rejestr pedofilów i jakimś cudem żadnego księdza w niej nim nie ma, a Owsiaka prześwietlają od lat i jakoś nic konkretnego na niego nie mają, choć władza chętnie by się przyczepiła
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 9

Jeśli uważasz, że jakiś ksiądz niesłusznie nie znalazł się w rejestrze (a kryteria są dość ścisłe) to daj znać GW a dostaniesz

Ten rejestr świadczy o tym, że to nie księża są największymi sprawcami aktów pedofilii. Są mało znaczącym elementem. Przynajmniej w Polsce (bo Polski dotyczy ten rejestr).
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 11

Przecież oni sami (jak i kilku innych "świeckich" zboczeńców) wysłali wnioski o usunięcie z bazy, bo znaleźli prawną lukę.

to tez wyslij bo narazie bredzisz

w tym rejestrze sa byli ksieza czy szkolni katecheci homoseksualni pedofile sprawdz bo ja sprawdzalem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Temu rejestrowi trzebaby się przyjrzeć

Sadzę, że większość to zdegenerowane chorobą ćwie***óżdżki. Pedofilia, homoseksualizm, to objaw chorób ze spektrum chorób psychicznych, zaburzenia w funkcjonowaniu przekaźników nerwowych

ś.p. ks. Kaczkowskiemu

i jemu podobnym żyjącym żaden film nie zaszkodzi
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

napisal w takich jak on jeszcze zyjacych na roznych parafiach.

naucz sie czytac abderyto. nie pisal ze Kaczkowskiemu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kaczkowski broni się sam

i sam widział, jakie patologie panują w Kościele. A że miał swoją misję i swój krzyż dźwigał, to miał do tego, jak i wielu innych rzeczy, dystans.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pytasz dlaczego . To proste , księża w swojej większości to uczciwi ludzie ale przez lata nikt nie ośmielił sie pokazać złych cech purpuratów i księży. Wszystko było skrywane a zbrodnie i niegodziwości byłyb ukrywane. Rolą funkcjonariuszy Kk jest szerzenie dobra i to nie jest jest żadna łaska że czynią dobro . To organizacja bardzo wysokiego zaufania publicznego i sama powinna wypalać żelazem każde zło w swoim gronie . Jak ja teraz mam pojść do spowiedzi do księdza który ma wiele więcej za uszami niż ja ?! Samo to ze każą sie nazywać ojcami czy duszpasterzami zoobowiazuje ich by byli jak żona Cezara. Ale ja w tym filmie znalazłem pozytywne akcenty bo okazuje się że to czasmi wydaje się oczywiste wcale nie okazuje się prawdą i mozna zniszczyć łatwo człowieka podejrzeniami i fałszywymi oskarżeniami . Druga z postaci która choć po czasie zrozumiała że nie godzi się tak postępować będąc księdzem przyznaje się do rzeczy których w rzeczywistości nie popełniła a w związku z kobietą odnalazła swoje miejsce i ksiądz ten odnajdując w sobie człowieczeństwo zrzucił sutannę chcąc być późno ale jednak w zgodzie i z Bogiem i z ludźmi . Wielkość tego filmu polega na tym ze pokazuje postawy różnych księży bo i księdza uczciwego niesłusznie posądzonego o pedofilię którego zagrał Jakubik , księdza którego zagrał Więckiewicz który zbłądził ale odnalazł swoją drogę zrzucając sutannę co chyba lepsze niż brnięcie dalej w nicość i zgorszenie , księdza którego zagrał Braciak który zbrodnią pedofilii zniszczył życie młodego chłopca ale który to ksiądz w imię władzy pieniędzy i zaszczytów posunie się do wszystkiego zeby osiągnąc swój cel oraz biskupa którego zagrał Gajos który wmieszany w wielkie pieniądze w układy z władzą mający wielką władzę nie robi nic a wręcz przeciwnie by odsunąć ze swego grona ludzi niegodnych noszenia sutanny. Dla niego pełnienie sakry to władza ,blichtr i pieniądze i zakłamanie a nie prawda . Żeby była jasność wszystkie te przywary, zbrodnie i bezeceństwa które tu zostały pokazane nie są udziałem tylko księży ale wszystkich grup które mają jakakolwiek władzę nad innymi tyle że od księży wymaga się więcej. Tobą ten film wstrząsnął bo poraz pierwszy ktoś się ośmielił pokazać ciemną stronę Kk ale chowanie głowy w piasek niczego nie zmienia tylko rozzuchwala .

Ciekawe czy jest cos o homeksualnym ksiezu? To czeste obok pedofilii u kleru.

kurcze tez nie moge sie doczekac.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Film ma zrobić wrażenie ale z prawdą w połowie się mija.....może zrobić podobny film o byłych prominentach naszej władzy to by była sensacja dopiero....podsumowując - jak na filmy tego Pana - byle g*wno dla sensacji i tyle w temacie !
popieram tę opinię 161 nie zgadzam się z tą opinią 419

Pora aby polski kościół przestał kryć pedofilów i homosexualistów

Po aferze w USA zapewne i u nas są ich setki . To ostatnia chwila przed zwołanym na luty przez Papieża jeżeli do tej pory kościół nie podda się lustracji powinniśmy zbojkotować tą instytucję jako haniebną i żyjąca z naszych podatków
popieram tę opinię 90 nie zgadzam się z tą opinią 23

Właśnie na świecie idzie ku dobremu. Australia, Niemcy, Holandia, usa, meksyk, Argentyna... wszędzie wychodzą takie patologie i zbrodnie, że włos się jeży. Na Polskę też przyjdzie czas i skończy się przenoszenie na inną parafię...
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 4

albo się oczyszczą albo ......niech wracaja do watykanu i nie zyją za nasze podatki

w stanie wojennym tak się zbratali z komuchami że auta mogli za darmo sprowadzać z niemiec ,
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zawsze byli przylepami "władzy", poza paroma jednostkami, za którymi się teraz chowają.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szczególnie te tysiące pomordowanych w Oświęcimiu, kolejne tysiące pomordowanych na Syberii, i ci wszyscy, którzy jak ksiądz

Kaczkowski poświęcili swoje życie innym. Oni wszyscy się "poprzylepiali", co?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 14

Cymbale naucz się czytać

"poza jednostkami" napisałem. Zobacz, kto np. czynnie popierał rozbiory Polski. Tysiące pomordowanych w Oświęcimiu oplutych przez Watykan, który łasił się do hitlerowców, mają nawet wspólne zdjęcia, jak sobie ręce podają.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

Zobacz dzieki komu polskość została zachowana w czasie rozbiorów - głównie dzięki bezimiennym wikarym rozsianym po całym Kraju.

Kolejne transporty więźniów w Auschwitz witano przemową gdzie było wyłożone ile masz szans na przeżycie. Jasno deklarowano, że "jak jesteś Żydem to zginiesz najszybciej, księża katoliccy pożyją niewiele dłużej, pozostali może jeden rok". Ale ty ćwoku wiesz lepiej, co?
Przejedź się po parafiach na Pomorzu Gdańskim i sprawdź ilu proboszczów przeżyło intelligenzaktion. Dlaczego mordowano właśnie księży? No dlaczego?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Niemcy, Holandia, no proszę

Te wspaniałe, przodujące kraje Wspólnoty UE mają problemy z pedofilami??

kolęda

ostatnio nie przyjełem bo 2 lata temu przyszedł ksiądz i pierwsze co zaczął to : " i jak teraz ? w końcu mamy dobry rząd, podniósł nas z kolan … pytam : jakich kolan? a on no kościoły się remontuje, dokończyli budowę bazyliki, ludzie chodzą w biało czerwonych barwach , cmentarze odrestaurowane i święta państwowe mają oprawe a przede wszystkim będzie więcej Boga i Religi w szkole...... to ja mu mowię że mnie to nie interesuje bo ja chce szczęśliwie żyć
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 13

Ja przestałem przyjmować w latach 90. Pogrzeby, chrzciny załatwiam z księdzem z punktu widzenia pieniędzy. Oni są zadowoleni i ja też. W ogóle bym omijał kościół w obu przypadkach, ale rodzina nalega...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 7

Twój kręgosłup jest zatem z galarety.

j.w.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 12

Rodzina jest wierząca i uczestniczy w nabożeństwach. Dlatego nalega na wszystkie sakramenty typu chrzciny.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

To po kiego h...ja przyjmowałaś wcześniej?

Oni się nie zmienili.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie czepiaj się. Ludzie mają prawo dochodzić we własnym tempie do pewnych wniosków.

Niektórzy od razu jasno definiują relację z kk, inni potrzebują czas/impulsu/doświadczenia na własnej skórze. Są też tacy, którzy będą trwać mimo rosnącej frustracji i psioczenia po cichu - taka swoista odmiana konformizmu. Ich prawo.

W kościół czy w boga/-ów? Wbrew pozorom to coraz dalsze od siebie pojęcia...

Znam głęboko wierzących, ale niechęcią myślących o polskim kk. Nie dziwię się.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

A ja znam wielu wierzacych

Dobrze myślących o polskim kościele i uczestniczących w jego życiu, które jest zupełnie inne niż tu przedstawione "strachy lewackie".
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 14

"Nie lękajcie się"

Kogo i czego mam się lękać, spadaj z tym bełkotem do tego z Torunia i jego głupiaczy tv s.. i radyjo.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie ma sie czym chwalić
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

jest, bo ty dalej będziesz wierzyć że ksiądz to dziewica Orleańska który nie może być bydlakiem-pedofilem.

I tego się kościół w Polsce boi. Wszędzie tam gdzie afery wyszły, frekwencja w kościołach spadła. Przyjechał biały papa na wizytę ostatnio do Irlandii, a tam zero zainteresowania ze strony ludzi. W Polsce też nadejdzie taki czas, że afery wyjdą, a państwo rozwiąże konkordat. Tyle, że to może dopiero za 30 lat jak dzieci dzisiejszych 30-40 Latków dojdą do władzy.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5

Kosciól przetrwa was wszystkich, prostaczki

którzyście uwolnili Barabasza
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie myśl pedofilii z homoseksualizmem, to dwie różne rzeczy.
Homoseksualizm nikogo nie krzywdzi.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 11

Jak ksiądz ma dorosłą kochankę/kochanka to akurat mnie najmniej obchodzi. Nie z tego KK zostanie rozliczony.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

Powinni znieść celibat

Tylko wtedy ksieża angażowaliby się mniej w misję a bardziej w rodzinę, stąd opór
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

czyzby? a jak nazwac doroslego chlopa ktory preferuje jedynie malych chlopcow?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

to wciąż jest pedofil. jako dorosły chłop moźe równie dobrze preferować małe dziewczynki. wtedy nazwiesz go heteroseksualistą?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

głupota i syf

głupi ten co w mediach prawdy szuka
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 44

"wszystko" to najwyżej z ewangelii

twoje wyobrażenia o Kościele są dziecinne

Byłem ministrantem w Ignacym na Oruni i jak przyjeżdzały paczki z niemiec to

czekolada, art. szkolne, słodycze, szynki - Hams wszystko to szło na zachrystie a dla ludzi kazali nam wydawać cukier, mąkę , ryż …… tak o ludzi dbali .
popieram tę opinię 113 nie zgadzam się z tą opinią 22

Za "komuny" klechy mieli słodkie życie.

Co czwarty był TW. O dobrach majątkowych przemilczę, bo wszystko mozna znaleźć w internecie.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 3

Te ministrant idz na zachrystie..... napisz przynajmniej ze koledzy ministranci
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 16

to standard,na przymorzu ksiądz otworzył sklep i sprzedawał te lepsze dary
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 9

Tak, za Komuny otworzył prywatny sklep....

Widzę dziecko, że mało znasz tamtą rzeczywistość. Niech cię szefowie z Krytyki POlitycznej poślą na jakieś szkolenie z podstawami historii PRL i dopiero wtedy twórz bajeczki w sieci...
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 13

Nowa historia według pis

Za komuny nie było prywatnych sklepów.

Odezwał się pseudo katolik. Chyba nie wiesz na czym ta religia polega. Wyrosła na głoszeniu miłości do bliźniego, poszanowaniu, czynieniu dobra itp. To co jest w filmie pokazuje jak okropne zakłamanie i hipokryzja panuje dookoła.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ha ha

Hipokryzja za którą biora sie najwięksi hipokryci czyli srodowisko tfórcow filmowych...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 21

Boli? Ma boleć!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

Cokolwiek myślimy o twórcach (niejedno mających za uszami) - kino i ogólnie sztuka od tego właśnie są:

m.in. od pokazywania codzienności w każdej z jej odsłon. Cieszę się, że Kler powstał i ma taki odzew. Na ile to kwestia rozbuchanego marketingu i samego tematu, a na ile wartość artystyczna filmu, ocenię po seansie... czego i innym życzę;)
Ps. Czekam na dokument Sekielskiego.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 5

Tzw. Tworcy filmowi

I wianuszek "kultowych" aktorów to w większości zdegenerowani osobnicy depresyjni, chlający i wciągający, którzy z autopsji wyciagają swoje brudne bebechy. Ale..
Innych pragną piętnować i ganić, przypisując im swoje cechy. Brr

PSY

Już był film "PSY" i jakoś UBecy nie płakali, a z prawdą może "w połowie się mija..." bo może nie pokazuje wszystkiego i to dopiero byłaby prawda!
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1

a czemu mieliby plakac? akurat,,PSY'' z bylego ubeka zrobily pozytywnego bohatera,ofiare przemian ustrojowych ktory z braku mozliwosci zatrudnienia robil to co robil ale w przeciwienstwie do swoich kumpli po fachu kierowal sie jakimis tam zasadami.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

a w której połowie mija się z prawdą? napisz coś więcej, skoro byłeś na prapremierze
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

" z prawdą w połowie się mija." Uważasz tak bo ty jako ksiądz połowy rzeczy pokazanych w filmie nie robiłeś? Czy też twój duszpasterz powiedział ci tak na ucho na zakrystii?
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie, po prostu film pokazuje tylko połowę z tego co kler wyprawia.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zapominasz o jednym. To jest film o ludziach którzy od wieków roszczą sobie prawo do bycia "pasterzami swoich owieczek"

A za zakrystią czai się obłuda, wyrachowanie i fałsz.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nosz aż dziw że PIS do tej pory nie nakrecil filmu o byłych prominentach naszej władzy, ktorzy przez ostatnie 8 lat ..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Po "Smolensku" nie ma takiego aktora w Polsce, ktory chcialby sie zblaznic jeszcze raz.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

A w Ameryce Murzynów biją .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Film już teraz wywołuje wiele kontrowersji, ale w gruncie rzeczy jest jeszcze łagodny

Proszę sobie wyobrazić co to by był za film, gdyby za jego reżyserię zabrał się nie Wojciech Smarzowski, a Patryk Vega...
popieram tę opinię 160 nie zgadzam się z tą opinią 77

Vega by zrobił żenadę - proste.
popieram tę opinię 62 nie zgadzam się z tą opinią 2

no, niezłe g... by wyszło, jak to w filmach Vegi - bez ładu, składu, artyzmu i wiekszego sensu
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 2

Vega?

Najgorszy polski reżyser, który kreci tragicznie słabe filmy. Same ku**y i ch**e filmu nie zrobią... Nie wiem czemu ten pseudoreżyser jest tak u nas lansowany...
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 2

Film jest za łagodny.

Ale może dotarcie do umysłów ślepych wyznawców można dotrzeć stopniowo.
Czekam na raport o polskiej pedofilii w kościele rzymskokatolickim.
Zbledną przy nim raporty z Irlandii, usa, francji, Niemczech, Holandii.
W Polsce kler miał i ma o wiele lepiej niż w powyższych krajach i czuje się u nas o wiele bardziej bezkarnie.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 9

Bzdura

A większa część ludzi która uprawiała pedofilię pewnie należała do IV Departamentu...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Vega

Pseudo reżyser autor wielu kiczów i populista. Vedze i jego " filmów" stanowcze nie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

zgadzam się

Tylko że nie każdy zawód zajmuje się umoralnianiem i rozgrzeszeniem za pieniądze.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie każdy też zawód zapewnia sobie dostęp do ofiar

a potem chroni sprawców
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

" bronuia"

Oto przykład nędzy umysłowej z ciemnego luda smoleńskiego.

to ja ci odpowiem tak. zolnierz - to samo. Kiedy smarzowski zrobi film o oficerach z gdynskiej marynarki?

Jak uderzy we wszystkie grupy nie otrzyma juz zadnych funduszy z PL. Moze jedynie od Putina. ;)

"wychowanie dla pokoju z karabinem w reku. z mundurku szkolnego wprost do wozu bojowego."

Mamy tu juz zalatwione dwie grupy. Nauczyciele i armia.
Umoralnianiem za kase zajmuja sie tez wszekie ogranizacje otrzymujace na to fundusze z UE i pokrewne. Ile za tym przekretow to glowa mala.

Nastepnie poruszeni juz tu sędziwie. Kasta walczacych o wolne sądy ale tylko dla znajomych vo oni sa ponad prawem i reszta ludzi. Smrod ich spraw moze wiekszy niz u ksiezy. Kasa za umoralnianie jest.
Urzednicy politycy. chocby budyn majacy gebe pelan frazesow przez wyborami. a sam robi takie bagno, ze starczylo by na serial "Samorzadowcy - oddzial Gdanski"
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

widac, ze jestes z tej grupy za jaka jeszcze nie siegnal film smarzowskiego.

a przeciez zyjesz z stolca.

polityk oficer czy ksiadz...

wszyscy to kurky sa...

kapłan to nie zawód

to powołanie ;)

7 grzechów głównych.

..............................
popieram tę opinię 56 nie zgadzam się z tą opinią 12

Ale co ateistów obchodzą grzechy?

Oni uważają, że nie grzeszą..Zajmijcie się sobą hipokryci od lenina
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 19

Kler kocham i rozumiem. Klerowi kazda wlasnosc miasta / panstwa oddac umiem.

po czesci mamy te same cele i prorytety jesli chodzi o chciwosc i wladze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ja mówie wam. stolec bylo stolcem i stolcem zostanie. schizol byl schizolem i takim pozostanie..

Natomiast następny film wojciecha smarzowksiego będzie noisł tytuł.. uwaga "Srom sędziego". Bynajmniej nie stuleji. ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Stanisław Lem: Dopóki nie poznałem internetu to nie sądziłem, że na świecie jest tylu idiotów.

To dedykacja dla tych tłuków powyżej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

stasiek lem nie znal obecnego internetu - wczesniej nie byl to komercyjny sciek.

era gimbazy to efekt reform buzka i dostosyowania do UE systemu szkolnictwa. Wiec moze juz nie pisz bzdur.

ludzie bez wiary w siebie, bez wykształcenia , zawsze będa wierzy w jakas wiarę

a tak naprawdę w imie tej wiary wymordowali miliony , na samym pomorzu wymordowali tysiące naszych przodków ….
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 45

Miliony to wymordowali bolszewicy

W imię wiary w ateizm lenina
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 20

Oni wierzyli w komunizm.
Btw ateizm jest starszy od chrześcijaństwa.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 13

jak ateizm może być starszy od Adama i Ewy ?

nie rozumiem tego, przecież pierwsi ludzie wiedzieli o istnieniu Boga doskonale to jak mogli by być ateistami ? makes no sense...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 16

pierwsi ludzie byli chrześcijanami? To ciekawe.

Coś te lekcje religii w szkole nie wiele dają... :)
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

ale odpłynąłeś

jeszcze dodaj, że Ziemia ma 6 tysięcy lat.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

jaki Adam i Ewa - człowieku !!!

mówi ci cos teoria darwina? jeszcze mi powiedz że B. stworzył świat w 5 dni :)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

Darwinizm upadł już dawno

Darwinizm głosił że człowiek pochodzi od małpy. Okazało się to nieprawdą.
Teraz upada teoria ewolucji - która głosi, że człowiek wyewoluował od tzw prabulionu. Niestety, ostanie badnia przeczą możliwości ewoluowania gatunku przez degenerację dna... którą to teorię serwowali ewolucjoniści.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 15

Kolejny ignorant

Darwin nigdy przenigdy nie powiedział, że człowiek pochodzi od małpy. Żaden ewolucjonista również. Najpierw poczytaj, z czym "walczysz", a potem się wypowiadaj.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sam upadłeś

na głowę. Twoje źródło wiedzy jest wielce niewiarygodne i z nauką nie ma nic wspólnego. To zwykłe mity i bajania pasterzy.

prabulionu

to starożytna zupa.

"pierwsi ludzie wiedzieli o istnieniu Boga doskonale"

Wiele bredni czytałem w komentarzach, ale ten wygrywa.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Po prostu go doswiadczali na codzien bo nie bylo tzw cywilizacji

ale ty nie masz czasu zeby wyjsc chocby na łąke czy do lasu bez patrzeni w ekran smatfona.

Nie było cywilizacji ?czy możesz przytoczyć ramy czasowe „braku cywilizacji” i jednoczesnego „doświadczania boga”

o jak bardzo się mylisz !!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ludobójstwa na Pomorzu i Litwie nie było? No popatrz...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

wierzyć w wiarę?

coś ci tu nie wyszło...

Jerzy nie wierzy, że na wieży leży sześć jeży a pod wieżą pożar się szerzy.

hahahah większej głupoty nie słyszałem długo.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7

to policz samych krzyżowców i ich wyprawy potem dodaj spalonych na stosach uczonych ludzi

którzy sprzeciwili się kościołowi
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

To pikuś. Setki tysięcy morderstw podczas "chrystianizacji" Pomorza i Litwy to dopiero ciekawostka.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

a ja slyszalem....

u mnie na koledzie ksiadz kazal przyniesc apteczke i sprawdzal, czy mam tam prezerwatywy oraz tabletke "dzien PO", a na sam koniec zabral mi wszystkie wina oraz kazal przyjsc sprzatac kosciol bo mu za malo w kopercie dalem...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 22

bylem, ale specjalista nie wiedzac, czemu zapytal czy glosowalem na PO. po odpowiedzi twierdzacej, specjalista stwierdzil, ze nie ma juz dla mnie ratunku...

no to teraz Ci zostało poprosić kolegów w PIS o etat w spółce skarbu państwa

dostaniesz 120 000zł / m-c i możesz gadać co chcesz
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

oni tam tez pytaja na kogo sie glosuje wiec bez szans

Ale, ze jestem mlody moze pojde droga Siemoniaka w 27 lat dyrektor programu 1 w TVP badz Nitras w wieku 25 lat zostane dyrektorem gabinetu wojewody, jak tylko Slonce Peru powroci przejmie wladze

I tu widać jak kłamiesz

Zresztą, skoro nie chodzisz do kościoła...
Nikt nie liczył telewizorów, wszyscy którzy kolędę przyjmują wiedza jak wygląda i nic im nie wmówisz...
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 5

To troll :)

Szpilek nie drażnij gawiedzi

ostatnio tak "bawiłam się" na Kac Wawa z Szycem

szkoda, bo temat ważny.
film dno.
popieram tę opinię 75 nie zgadzam się z tą opinią 176

Bo moze trzeba go potraktowac jak opowiesc o 30 latach "wolnosci" w PL

Ciężko tu o wielkie i jednoznaczne oskarżenie dziejszego pis akurat. Kler jest obecny w polityce i władzy od Magdalenki. Tylko uświadom to sobie (sobie) oglądając kler wojciecha Smarzowskiego. Inaczej wtedy na niego popatrzysz - gwarantuje to Tobie. Z tego miejsca.

Z biskupami i klerem układali się Lech Wałęsa, Kiszczak a później Tadzio Mazowiecki wprowadzając w 1989 roku za plecami ludzi, niedemokratycznie religię do polskich szkół.
Ale na tym się nie skończyło wcale.
Potem był prezydent L. Wałęsa ze swoim generałem Głódziem i powołany ordynariat polowy za życzenie papieza JP2, Instytucja za ktorą wszyscy płacimy od 1991 roku. Oni w tym czsasie pili litry wódy na poligonie w Drawsku Pomorskim.
Inna prezydentura to Aleksander Lech Kwaśniewski, który sprzedał Polskę za obecne członkowstswo w UE podpisując konkordat, którego kościół rzymsko-katolicki zażądał w zamian za poparcie dla integracji Polski ze strukturami UE.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

100% prawdy , ciekawe kiedy boty PiSPutina wejdą na forum.

Ja rowniez, Rownie udany jak Film Smolensk.

i rowniez szkoda bo temat byl wazny a spartolony. Ostatnio w PL powstaje za wiele gniotow. Przoduje w nich Vega.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 12

Widzę na pokazach przedpremierowych

była większość forumowych troli :D
popieram tę opinię 143 nie zgadzam się z tą opinią 21

To normalne

Nie znam się, nie widziałem, ale się wypowiem.

Bo za to mi płacą.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 6

Duda płaci to piszą a z drugi estrony ciekawe skoro trolle były w usa były i w polsce

to ślad prowadzi do rosji ...
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 8

to zmarnowal kase

nie wiem po co Duda placi, skoro za PIS-em jest sama, niewyedukowana ciemnota ze wsi, ktorej jedynym celem jest przepicie w ciagu miesiaca 500+. mozna, sie tez domyslac, ze wiekszosc z tych ludzi nie wie co to jest internet, a zyja na takich zad*piach gdzie TVP nie ma sygnalu, a gazety nie dochodza... jest to zupelne przeciwienstwo, nowoczesnych, dobrze wyksztalconych elit popierajacych liberalne partie takie jak PO badz Nowoczesna....

Polityk

Nie ma socjalu to źle, jest socjal też źle. Ale do brania to już chętny, każdy kto może. Na PiS nie głosują ale becikowe, 500+ i wyprawkę biorą. Narzekanie duże ale jak trzeba działać to nic. No może wyjść i pojęczeć na ulicy.

Ba, widzieli juz przed pierwszym pokazem. Ksiadz im na zakrystii wyswietlal.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gdzie mój Smarzowski z "Dom zły" czy "Drogówki"?

gdzie tu kontrowersje? były lepsze filmy o tej tematyce.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 28

Oprócz Spotlight nie przypominam sobie mocnego filmu o kosciele. Moze miałeś na myśli Krzyżaków?
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jedyny sposób na ten cały kler to odwrócenie się od kościoła, bez komunii, ślub tylko cywilny jak ktoś bardzo chce, chrzty itp. Po co to? Jak kasa przestanie płynąć to od razu się pozmienia. Można wierzyć w boga, a nie wspierać tego bałaganu. Oczywiście są i porządni, ale jak środowisko nie potrafi się z nimi uporać z tymi kilkom złymi to znaczy, że wszyscy są winni.
popieram tę opinię 93 nie zgadzam się z tą opinią 46

teraz macie odpowiedz dlaczego Państwo niechce uchwalić zwiazków partnerskich ( i nie mówie tu o homo lecz hetero)

bo to wszystko kasa !!!!! a tak poszedł być do notariusza i sprawę załatwił , podpisał akt związku lub akt zakończenia związku i end. ale wtedy odejdzie kasa dla państwa, dla sądów za rozwody , dla kościoła itp. . Ślub to przeżytek wieków.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 12

Jesteście pseudoateistami

No to odstap od kościoła. Stan się ateistą. Już znałam takich . Nagle coś się wydarzyło i szybko do kościoła powrócili. Większość z was to pseudoateisci tylko mocni w gębie. a aktu apostazji żaden nie podpisze..

Kochani bądzcie ponad polityczne wojenki i idźcie na "Jeszcze dzień życia"

po co truć mózg tym co zrobił Smarzowski skoro można obejrzeć naprawdę piękny film.
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 45

Pamiętam lata gdy równolegle z salą festiwalową konkursowe filmy wyświetlano w kinach. W klubach spotykano się z twórcami i aktorami. Żyliśmy tym festiwalem i polskim kinem. Teraz szansa na obejrzenie tych filmów się zdarzy albo nie. Gdzieś, kiedyś o 23.00 w jakiejś telewizji. Pójdą na półki. Komercja rządzi.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 4

AWS - czyli POPIS - zlikwidowała w Pomorskim wszystkie kina studyjne, gdzie mają być spotkania?

jeszcze niedawno w Kameralnym, Neptunie czy Helikonie były grali festiwalowe repliki

Minimalizm muzyki Trzaski był silna stroną Pod mocnym aniołem. Kler na pewno obejrzę w kinie jak każdy film Smarzaka. Facet ma niebywałą rękę do ciężkich tematów od których nie można oderwać oczu. Zabawne są te komentarze ludzi którzy widzieli tylko zwiastun a juz biją pianę co to oni nie myślą. Smiechu warte
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 21

Mam nadzieję, że ten film pomoże Kubie Wątłemu w jego ogólnopolskiej akcji

"kościół minus". Dla zainteresowanych szukać w youtube.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 41

Do minusujących.

Poszukajcie memorandum Kościuszki na temat kościoła w Polsce. Temat aktualny od setek lat. Właściwie Wątły jest tylko powielającym pomysł.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 9

Ojej. Pamiętacie ze szkoły "Monachomachię. Wojnę mnichów "??

Zawsze tak było w kk. a iść na film i się pośmiać pewnie warto. To rozrywka, choć gorzka.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 10

Może dlatego że

Większość wierzących jest zaslepiona, nie zważając na fakty dalej biją pokłony...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 16

Po prostu wierzą

Wy lewacy nie wierzycie w nic, dlatego świat jawi się wam zły jak wasze mysli
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 10

A może tak film o pedofilii i innych wynaturzeniach dziennikarzy, aktorów, prawników, biznesmenów, artystów itd?
popieram tę opinię 85 nie zgadzam się z tą opinią 38

O tym każdy wie a czarni udają świętych. Taka różnica
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 19

No nie wiem czy każdy wie

Ponieważ kreują się oni na "wspaniałych, natchnionych artystów" , których ma podziwiać naród. Prawda jest inna, patrz afery z molestowaniem w Fabryce Snów
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Klasyczna katolicka taktyka zwalania winy na innych.

Film jest o klechach i ich odwiecznych zboczeniach. Wy parafianie już tak do tego przywykliście, że ten vatykanski smród odbieracie jako perfumy. Poza tym oni doją Polskę na ok. 19 mld rocznie bezpośrednio i w formie ulg. Do tego jednostronny konkordat pasożytniczy dla naszego kraju.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 16

Jak ktoś podsumował: "Walił w drogówkę, wali i w kościół."

Czyli prostota "kontrowersji" tkwi w tym żeby walić w zawody zaufania publicznego. Czekam na filmy dotyczące strażaków, lekarzy, sędziów, kominiarzy, nauczycieli i pielęgniarki i przemiłej pani sąsiadki z parteru z małym pieskiem. Znając życie to strażacy podkładaliby ogień, kradli kosztowności z pogorzelisk no i oczywiście piliby na umór. Lekarze to wiadomo- łapówkarstwo, pewnie na panienki by też chodzili, no i zabijaliby pacjentów na stole dla firm pogrzebowych, ah i szpitalny spirytus obowiązkowo. Sędziowie by kradli i mieli problemy z prawem, orzekali dla własnych korzyści, a i też by pili. Kominiarze (też pijani) sprawdzaliby mieszkania, dzień później w jednym z nich zaczadziłaby się 12sto osobowa rodzina. Nauczyciele- wiadomka, nienawiść do dzieci, romanse z rodzicami uczniów, katowanie swojego własnego dziecka no i hehe wódeczka. Pielęgniarki wyczerpanie psychiczne, oczywiście alkoholizm- zabiłby starszą pacjentkę bo za bardzo marudziła. No i starsza pani z pieskiem z parteru która ma wybujałe fantazje erotyczne- schizofreniczne. Na koniec filmu by umarła a piesek zjadłby jej zwłoki. Ah no i byłaby alkoholiczką. Dostarczyłem Scenariuszy na kolejnych 20 lat do przodu. :) Ludzie będą walić drzwiami i oknami!
popieram tę opinię 77 nie zgadzam się z tą opinią 37

Heee

świetne podsumowanie naszego (i nie tylko) światka "artystycznego", kółka wzajemnej adoracji takich samych matołów połączonych nienawiścią do normalności
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 6

" matołów połączonych nienawiścią do normalności"

O tym własnie jest ten film czarny zboku!!

Niech walnie w narkomanów z celebryckich sfer, tzw artystów. Tzw.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nonsens.

Księża i drogówka to zawody zaufane? Dobre. Raczej zawody zadufane, o wątpliwej reputacji.
Opisany przez Ciebie kierunek prezentuje Vega, kręcąc bełkoty o policji i lekarzach - w zasadzie obrywa się każdemu. Zapomniałeś oczywiście w swej wizji o Smarzowskim wspomnieć o rozliczeniowych filmach jak "Wołyń" czy "Róża" czy opowieści o polskim piekiełku jak "Wesele" czy "Dom zły".
Ale zawsze można ponarzekać na najbardziej eksportowego, obok Pawlikowskiego czy (w przyszłości) Palkowskiego, polskiego reżysera.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 13

Masz rację kręć

Skoro masz już tematy i to takie proste to sam nakręć nie musi być fabularny wystarczy krótka etiuda lub po prostu filmik na YouTube.Jak się sprawdzisz to w tedy pogadamy filmu nie widziałeś ja też i dlatego pójdę i namawiam innych.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dobre. Faktycznie Smarzowski może czerpać pełnymi garściami.

samo życie

To o czym piszesz to prawda ,ale po co to fabularyzować,Smarzowski tylko zwrócił uwagę na pewne zachowania.Dla mnie jako matki najsurowsza karę należy wymierzać tym którzy krzywdzą dzieci. Manipulacje malwersacje oszustwa pijaństwo cudzołóstwo --wszystko można wybaczyć i przemilczeć ale krzywdy dziecka ,złamanie jego godności na początku jego życia NIE

Jakiś szał sie rozpętał

Na punkcie "dowalania kościołowi"...
Jakiś "Wojtek" i inni wywalają wszystkie swoje frustracje i skrywane przez lata kompleksy.
Spuśćmy miłosiernie zasłonę milczenia na te "twórczości"....
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 60

Kościół katolicki (i wszystkie inne) od tysięcy lat żyje ze ściemy. Nikt nigdy nie udowodnił że istnieje jakieś życie pozagrobowe, jakiś bóg itp.
A miliony biedaków to finansują.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 10

Bo tego się nie udowadnia

W to się wierzy, ale skoro wierzysz w nic potrzebne ci dowody na nic
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

I dlatego to jest taki złoty interes. Lud płaci i nie wie za co.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

nie wiem, czy możliwość życia w iluzji jest czymś "ważnym"

Film dopiero miał swoją premierę, a już w narodowo-prawackich mediach słychac skowyt i ból d\/py jaki to antypolski i szkodliwy film. Hehe widac strzał był celny.
popieram tę opinię 66 nie zgadzam się z tą opinią 31

Jak Gibson nakrecił Pasję to w waszym środowisku w dobrym tonie było ogłaszanie

że nigdy sie nie pójdzie na ten film, podobnie było z filmem smoleńsk a nawet z niewinnym serialem korona królów.
Jak to zwykle wśród stada baranów jak każą nienawidzić filmu to wtedy jego nieoglądanie jest dowodem na wyższość moralną i intelektualną. Jeżeli natomiast nakazane jest zachwycanie się filmem, jak np tym g*wnem smarzowskiego, to z kolei jego oglądanie jest dowodem na wyższość intelektualną i moralną.
Wiecie ze jesteście śmieszni?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 12

Pasji nie da się oglądać, byłem w kinie, widziałęm potem ze 2x w TV

ale nie do końca. Ten film zupełnie absurdalny i, co ciekawe, antychrześcijański
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Pasja to film chory. Pornografia dla środowiska sado-maso

Normalny człowiek nie jest w stanie tego oglądać.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

ale czy ty aby na pewno widziałeś pasję?

bo przedstawia po prostu rzeczywistość historyczna jak była, bez ideologizowania - podobnie jak apocalipto
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Artykułów na temat rozbieżności "Pasji" z historią było więcej niż masz lat

więc nie gadaj bzdur. Żeby wspomnieć tylko najbardziej oczywiste: Rzym nie zatrudniał pijanych sadystów, kontroli podlegało wszystko, na wszystko były dokumenty. Nikt nie wychodził przed szereg, bo można było szybko i skutecznie stanąć w jednym szeregu ze skazańcem.

aktorzy już sie zaczynają głupio tłumaczyć. dziecinada nie film.

nie filmem naprawia sie świat.manipulacje medialne toważyszą od lat.POlityczne manewry słabszego.Nie daje rady pięściami to chwyta przedmiot by uderzyć.Wylolbrzymiony film.Fantazje reżysera.Czuć megalomanię,mitomanię i jego własną wizję .Wymyślone ,stworzone przez bujna wyobrażnie problemy,takie coś jest POprostu słabe.POdkręcony temat ,bo tym się karmią ludzie,to lubią patrząc w telewizor.Temat Kościoła jest od zawsze chwitliwy i o płytką widownie w tym temacie nie trudno.Czy zrobienie tego filmu to był dobry pomysł,nie wiem,czas pokarze,ale uderzanie w czyjąś wiarę to napewno jest złe.Nie aktorom czy reżyserom to jest dane.W ich środowisku też się dzieją straszne rzeczy,niech może też o tym zrobia film.To nie uderza w czyjąś wiarę.Życie.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 44

Ten film uderza w wiarę, czy w instytucję kościoła ? Pan wierzy w Boga, czy w księży ?
Mamy wolny kraj i nie ma przymusu oglądania tego filmu.
Poza tym pisząc komentarz wypadałoby się trochę podszkolić z ortografii.
I czemu ma służyć pisanie cząstki "po" w niektórych wyrazach z dużej litery ? :P
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

O jo joj

Purysta cząstki "do"

Oskar murowany!!!

Sądzę, że tym razem wojtek (a może już Wojciech) Smarzowski mierzy wysoko... I ma realne szanse! Ten temat gwarantuje powodzenie.
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 24

Jana

Aż tak cię prawda boli ty delikutasie?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9

Film dla ludzi ograniczonych. Przedstawiający w sposób skrajny stereotypy

A bezmyślny motłoch odbierze to jako film dokumentalny
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 52

Ponoć oparty na faktach.

A oglądałeś go już?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

Film dokumentalny o tej tematyce szykuje Sekielski.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Okaleczanie wrażliowści,szukanie najczulszego miejsca by uderzyć. Po tych przybłędach to można się spodziewać ale po panu Panie Gajos to raczej jest zaskoczenie. Myślałam że Pan to jesteś poważny facet.Coś to Pana życie zawodowe nie oszczędziło, od pancernych aż po dziś. Szkoda,zdolny Pan jest ,ale na lewo Pana ciągnie,może to ciężar przeszłości.Nie dawaj sie Pan więcej podpuszczać to może jeszcze wyjdziesz Pan na prostą. Przemyśł se Pan. W Pana oczach widać coś innego ,czuć dobro.Rób Pan wreszcie to co Pan lubisz.Szkoda.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 54

Ale przecież kościół tez uderza w najczulsze miejsca kobiet

Jana

Co Ty chrzanisz, kto tu naprawdę okalecza wrażliwość i delikatność? Boga się bój
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Zwykle tak jest że ateiści nie poprzestają na odejściu od wiary, religijności, etyki

Zwykle popadają w fanatyczną nienawiść wobec wszystkiegio co wiąże się z chrześcijaństwem. Nienawidzą wierzących, księży, religii jako takiej Nienawidzą czasami nawet świąt Bozęgo Narodzenia, ślubów tradycyjnych i architektury gotyckiej bo kojarzy im sie z kościołem. Popadają w rdozaj paranoi w której cały śwait jest napedzany intrygami Watykanu a wszystkie problemy ludzkości bieda wojny i choroby sa ostatcznie winą "kleru", który rządzi światem jest wszzech potężny ale i skrajnie odrażający. Domyślam się że chory człowiek Smarzowski zekranizował włąśnie taki śwaitopogląd.

"Artyści" scen polskich to nie tylko ten typ chorych z nienawiści ateistów ale i alkoholicy i erotomani. Wszystkie te swoje psychiczne problemy wyrzygują na taśmę celuloidową żeby im podobni sie tym zachwacali. Tfurczość autoterapeutyczną Smarzowskiego brzydziła mnie od "kultowego" rzekomo wesela, jeszcze zdzierżyłem z mdłościami dom zły więc ale podarowałem sobie zarówno krwawe porno wołyń jak i to propagandowe gówienko rodem z "faktów i mitów".
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 43

a ja odnoszę wrażenie że zagorzali katolicy innym życzą źle i wcale nie przekazują znaków pokoju
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 12

No ale kościółek to był miłosierny przez całe wieki

paląc na stosach mądrzejszych od siebie i organizując wyprawy krzyżowe w celu krzewienia swojej wiary. To że przy okazji wymordowali miliony ludzi to pikuś ?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9

Po II Wojnie był wyjątkowo miłosierny.

Sprowadzając kanałami vatykanskimi zbrodniarzy niemieckich do Ameryki Południowej. Chrześcijanska Ameryka też "przytuliła" największych, niemieckich konstruktorów śmiercionośnych rakiet.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Gwałcił prywatnie nie służbowo.

"Zwykle tak jest że ateiści nie poprzestają na odejściu od wiary, religijności, etyki." To założenie byłoby bardzo słuszne gdyby było prawdziwe. Problem w tym, że Kościół Katolicki w Polsce będący patronem wiary jest religijny, natomiast jest nieetyczny. Teza jest prosta. Są księża którzy dopuszczają się czynów nieetycznych i są przy tym bezkarni. I jeżeli tak bardzo jako chrześcijanie czujecie się wspólnotą, to wspólnie płaćcie milionowe odszkodowania osobom pokrzywdzonym,

Smażowski jak jesteś taki kozak to zrób film na temat innej wiary,pokaż ludziom na co cię stać.

wiesz żę Kościół się nie mści,że Katolicy wybaczą że splułeś ich wiarę,wiesz dobrze że Chrześcijańie się nie pogniewają.Zaczni myśleć poważnie chłopaku i jak chcesz robić prawdziwe mądre filmy dla szanującej sie widowni to weż sie do pracy albo spadaj .
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 59

Mówiąc spadaj wyrażasz szacunek?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

Oczywiście, nie wiedziałeś o tym. Choćby muzułmanie, żydzi, nie wspominając o protestantach, czy nawet hinduskiej sekcie hare-kriszna
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wiara w rydzyka :))

Kiedy wyemitują w TVP bo mam tylko tv-reżim na moim odludziu?
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 15

Ale w jednym się zgadzam z kieckowymi i nadaję na tej samej fali :

Złoto , euro i dolary oto tajemnica mojej wiary :)
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 24

Polski raport o pedofilii będzie większy niż ten z Irlandii, usa, francji , Niemiec czy Holandii.

Będzie to wynikać z tego że w żadnym z tych państw kler nie miał tak dobrze jak u nas i nigdzie nie czuł się tak bezkarnie.
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 26

I cały czas czuje się bezkarnie.

Najciekawsze jest to jak teraz po dojściu do władzy kieckowi paszczę pozamykali.
Tylko od czasu do czasu słychać skowyt hieny z Torunia że za mało pieniędzy mu państwo daje.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

U mussoliniego i hitlera też kiece były "na topie".

Vide konkordaty i powstanie panstwa vatykan.

dziwią mnie te głosy oburzenia fundamentalistycznych katolików, których w Polsce jest multum

oczywiście z wiara nie mają nic wspólnego, ale symboli będą bronić do upadłego, dokładnie jak z ich powierzchownym patriotyzmem - gdyby wybuchła wojna, ci co dziś drą najgłośniej mordy pochowaliby się w norach

nie wiem też dlaczego wzór dobrego kościoła, jaki przychodzi z zachodu - jest tak znienawidzony - a pisząc dobrego mam na myśli odpowiednie reakcje choćby na skandale pedofilskie - tam od dawna jednoznacznie sa potępiane takie zachowania, kościół przeprasza - u nas bezczelnie się stawia i zapiera, jakby zaprzedał skórę diabłu
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 25

Dobrze to ująłeś
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

tyle ze i tak pisowsko-prawacko-faszystwoskie trolle zaleja to forum jak zwykle swoją nienawiścią

skończy się jak w Irlandii - z dnia na dzień

Z dnia na dzień ludzie przestaną masowo chodzić do kościoła, coś będzie tą kroplą która przeważy szalę. Kościół w Polsce się tego boi.

Wojtka?

Wojciecha, to przecież już dorosły chłop
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 5

Zawsze mnie to bawiło

Na plakatach filmowych często można wyczytać: "Wojtek Smarzowski", "Gośka Szumowska".. Ma to być takie cool, spoko, czy o co w tym chodzi?xD

Małgośka Szumowska xD

Może będzie Agna Holland, Patryś Wegeta, Krzysiek Zanussi, Romek Polański

Jarek Kaczyniak, Jędrek Duduś, Antek Maciarenko, Stasiu Wypięta, Becia Straszydło

pisz dalej, dobrze się bawimy:)

Nie, zboki to twoi kolesie z mafii watykańskiej

I nie ma znaczenia, ile jadu z siebie wylejesz, księża to zwykła patologia.

Niestety, jak widzę A. Jakubika to robi mi się niedobrze.

Na ten film nie pójdę, bo raz, że jego tematyka mnie nie interesuje, dwa - polskie produkcje generalnie nie nadają się do oglądania. Ponad dwie godziny takiego czegoś to musi być prawdziwa męczarnia.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 48

Rzeczywiście " zimna wojna"," ida","chce się żyć", " dekalog",cała twórczość Kieślowskiego,Wajdy,Polańskiego,Piwowarskiego i innych, nie nadaje się do oglądania.Widocznie produkcje typu"sex w wielkim mieście" jest dla ciebie
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Współczuję gustu Tragedia

To nie oglądaj jak ci się robi niedobrze inni oglądnąć i będzie ich wielu

Nie pisz bzdur przed .
Czyli co nie molestują księża .ciebie nie czyli nieprawda .
A Jakubik jeśli tak działa na ciebie to oglądaj innych na których tak nie reaguje szkoła.

obejrzę

reżyser, o b s a d a, temat ...co tu więcej mówić
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 21

Niewyjsciowe te buzie na tych zdjeciach.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

Podobnie jak na ambonach

aktorzy dobrze się wcielili w role

Oglądałes?

j.w.

Oczyma wyobraźni :D

Pedofilia w kościele istnieje. Ten film jest wina kościoła, nie można kryć pedofilii. Mam cichą nadzieję że teraz to się skończy i ci księża będą odpowiadali za swoje czyny przed świeckim sądami a w więzieniach osadzeni już im pokażą co to jest gwałt i co czuje ofiara. Kościół musi się oczyścić albo straci wiernych.
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 16

Morderstwa wśród ludzi istnieją. Nie można kryć morderców, gwałcicieli, złodziei itd. Zaorajmy prawie całą ludzkość, po co takie ście*wo? Ludzkość musi się oczyścić... - hmm... w tej wersji brzmi to co najmniej jak u fanatyków Hitlera.
PS: Nie wiedziałem, że księża mają immunitety i nie mogą stawać przed sądem...
Doucz się zanim zaczniesz jęczeć!

Tak. Mają immunitety, Nawzajem się kryją, wysyłają do innych parafii za karę. Doucz się kapłanie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Polski katolik ma tak wyprany mozg od malego, ze jest jak taka bita zona, ktorej maz twierdzi, ze zona zyje tylko dzieki niemu, ze gdyby nie on, to bylaby zerem. Jednoczesnie pomiata nia, poniza, bije i gwalci. W nagrode zas obiecuje raj w niebie, po smierci.
I ta zona ma tak juz zryta psychike, ze wierzy, ze jej oprawca rzeczywiscie jest jej wybawca, i dzieki tym torturom pojdzie prosto do nieba.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 28

Sam to wymyśliłeś, czy ktoś ci powiedział ?

rezerwujemy z zona bilety i idziemy.

pewnie beda tlumy w kinie, nie to co na "smolensku".
Oj sie torunski swiat mafii zdenerwuje.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 18

sądząc po artystycznym guście Jakbyś żył w latach 30tych w Niemczech zapewne byście się żoną Gretą napawali

filmami o krwiożerczych i do cna zepsutych żydach, którzy żądzą światem

To jest bardzo interesujące porównanie

W latach 30tych w Niemczech Żyd był nikim, w latach obecnych w Polsce ksiądz i kościół jest bezkarny, bogaty i politycznie umocowany. Powiedz, po co ci głowa? Możesz się przecież odżywiać dojelitowo.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie bronie złych księży ale większość pedofilii i innych dewiacjo- zboczeń to ludzie innych profesji. Aktorów i reżyserów też
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 5

Tyle lat chodzę do Kościoła i do różnych parafii i nigdy nie spotkałam tych księży przedstawionych w filmie- NIGDY!!!
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 42

Ani jednego!!! Tylko Ci co nie chodzą wiedzą że jest pełno takich księży, a kościoły to są puste i tylko ciemnogród i moherowe babcie chodzą!!! Wasze" pobożne"życzenia.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 10

Owieczki nie wypowiadajcie się.
Za małe macie móżdżki, żeby dostrzec, co kryje się za fasadą proboszcza.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 13

Zaręczam Ci że rzeczywistość jest gorsza niż przedstawiona w tym filmie.

Ale kk przez wieki nauczył się sztuki maskowania.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 9

Bo może jestes brzydka,biedna i nie masz syna,który jest ministrantem
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Musze cie rozczarowac akurat jestem dosc ładna, status finansowy nie najgorszy i dzieci w tym również syna.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

to może po prostu syn jest brzydki

A ty moze jestes po prostu lewakiem?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8

jestem. to prawda, to żaden dyshonor.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

Bycie lewakiem to jest dyshonor

tylko w oczach prawackiej umysłowej biedy. a kogóż obchodzi wasze zdanie...?

Jesteś też skromna

jak na prawdziwą katopatolkę przystało

nie słyszałem też aby któryś się chwalił takimi zboczeniami

Głupek
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

Poczytaj historię kk w Polsce, poczytaj biografie ludzi wyświęconych przez JPII.

Tak na początek.

Prostyś jak kij od szczotki

A jakim prawem PiS dziel ce wyprowadzaja nas z Unii Europejskiej?>

nie chca to niech oddaja kase za to ze niszcza struktury i buiora za to Euro. Co za zaklamane typy. Fuj. Na pohybel z nimi. Niech sobie w piekle torunskim startuja na nieza-radnych.
Wiocha traci i obornikiem od tych burakow.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 20

Bo unia to zakłamany, lewacko-ateistyczny syfek, Polsca nie ma z tą współnotą nic współnego

i mieć nie chce

Kumuchy w akcji, ludzie materialnego sukcesu atakują. Atakują kościół a do niego nie chodzą. Wszystko wiedzą
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 21

Nie chodzimy, ale się na wasze zabobony składamy finansowo.

Bezpośrednio i pośrednio w formie ulg i dotacji. 19 mld w skali roku. Zatem mamy prawo do krytyki, zwłaszcza, że nikt nas nie pytał o chęć wspomagania vatykanu z naszej , wspólnej kiesy>

Wasi ulubiency

Mieli 8 lat aby to zmienić i coś z tym zrobili ? Szkoda że w tamtym czasie tak nie szczekaliscie o tym że kk jest sponsorowany ż pieniędzy podatników.

Moi ulubieńcy jeszcze nie rządzili.

Dziwię się, że ludzie kiedyś zapewne ochrzszczeni są wstanie za pieniądze pluć i bluźnić przeciwko Kościołowi. Moim zdaniem są to ludzie opętani. Widać to po oczach i zachowaniu. Lewacka szajka w natarciu.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 33

lewak

sam jestes lewakiem, powinni więcej takich filmów o polskim kościele robic

Niech zrobi film o Caritasie, Hospicjach i misjach. Takie stronnicze ujęcie tematu świadczy o poziomie jego inteligencji.

o księżach emerytach którzy jedzą bezpłatne posiłki w stołówkach Caritasu?

To byłby dopiero skandal.

chcesz filmów o caritasie czy misjach? no to mógłbyś się zdziwić efektem :P

A proszę bardzo

zróbmy film o roli Caritasu w wywożeniu nazistowskich zbrodniarzy z Europy do Ameryki Południowej. Twój kościółek ma więcej za uszami niż jesteś w stanie pojąć. To najgorsza (bo i najstarsza) mafia świata.

Chrzest nieświadomego niemowlaka jest nieważny.

j.w.

mi nikt nie płaci, bluźnię dla przyjemności

pomyśl dlaczego chrzest chrześcijanie wymyślili po urodzeniu a nie jak chrystus w 33 roku ?

bo by ta wiara umarła a tak jesteś od dziecka naznaczony . Babtysci mają lepiej bo dopiero po 18 jest chrzest jak człowiek jest świadomy i wybiera a nie mu rodzice każą i dlatego ich jest mniej . Tu gra idzie o władze i kase

Ta? Powiedz to mojemu kumplowi, który popełnił samobójstwo po molestowaniu przez księdza. Pracowałam kilka lat dla kleru. Napatrzyłam się, że najchętniej pod ściane i serię bym puszczała. Mój szef dostał zawału a ja trafiłam na bezrobocie przez proboszcza znanej parafii gdyńskiej, który ukradł kasę. Tak to wygląda naprawde.

Zmasowany atak lewactwa na KK trwa, typowo propagandówka ateistyczna, udają, że nie, ale...

wiadomo, co sobą reprezentuje to środowisko 'artystyczne"
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 32

A co sobą reprezentują degollado, paetz,gil,wesołowski,flaszka,michalik,hoser,oko, obrońca pedofili jpII i inni?

Zresztą twoja "miłośc bliźniego" utwierdza w przekonaniu, że jesteście wy katolicy funta kłaków "warci".

degrengollado lewacka

Geby sobie śm..jpii nie wycieraj. Tacy jak ty, to nie moim bliźni ani nie tacy jak twoi idole, miłośniku Biedrunia, Szechtera i jej brata, Simona Mola, a. samsona, Maleszki, Lewartowa, Timmermansa i jego lokaja rudego, Bolków i wszelkiej maści tewaużek, olbryskich, jand, śród itp.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Huhu

Ale jadem poleciałeś! W stylu natanka. Haha.

Ciekawe kiedy Wojtas Smarzowski nakreci film w swoim stylu o Weinsteinie i świecie filmu

wtedy może bym łaskawie poszedł
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie boi się kontrowersji???

Większym oportunizmem byłaby już tylko krytyka 500+
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 7

opinia

Treść filmu mocno przesadzona,ale pieniądze i poczucie władzy psują ludzi.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 8

Zamiast filmu Kler powinien powstać reportaż Kler.

Dosadniej pokazał by co skrywane jest pod ornatami.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 11

chrześcijaństwo

to głoszenie dobrej nowiny i Jezusie Chrystusie o jego ofierze i zbawienu ludzkości. Temu powinien być podporządkowana każda struktura , która mieni się być Kościołem . Dobra nowina to ewangelia spisana w piśmie śwsiętym . To jest prawdziwy skarb chrześcijanina a nie sama struktura kościelna i urząd duchownego. Na film na pewno pójdę , gdyż lubię twórczość Smarzowskiego . Jeżeli piętnuje on tylko strukturę administracyjną kościoła i jego urzędników to ma do tego prawo jak każdy człowiek do wypowiadania się o każdej strukturze funkcjonujacej w przestrzeni publicznej. Kościół Katolicki zaś w Polsce odgrywa olbrzymią rolę i jest częścią władzy państwowej. Dlatego temat poiwiden być poruszany. Jeżeli księża czują się obrażeni mają zawsze prawo do drogi sądowej.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 14

Chyba ci coś się we łbie poprzestawiało!

W Konstytucji masz wyraźny rozdział państwa od vatykanu. No i mylisz chrześcijan z katolikami. Wasz permamentny błąd.

Tylko zadajmy sobie pytanie czemu służy ten film?

Naprawie polskiego księżowskiego środowiska? Wątpię.

naprawie polskiego społeczeństwa

Jeżdżę na Kaszuby, na imprezy do dalszej rodziny. Kaszubska wielopokoleniowa rodzina, co najmniej raz w tyg, w kościele, babcia chodzi na kółko różańcowe, działaczka kościelna. Bardzo wierzący ludzie, tracący mnóstwo czasu na formalne rzeczy związane z celebrowaniem wiary.
Na arcybiskupa Sławoja mówią nie inaczej jak biskup Flaszka, rozmawiają o tym ile żąda pieniędzy od lokalnego proboszcza za przyjazd na komunię, czy bierzmowanie, a że są blisko z klerem, informacje są z pierwszej ręki.
To wszystko trzyma się jeszcze na cieniutkiej lince, na tzw. autorytecie osoby duchownej, której nie można publicznie krytykować, bo nosi się w sukmanie. Ci ludzie nie są ślepi, głusi i głupi, i widzą jak jest. W swoim gronie rozmawiają o tym otwarcie i się z tej obłudy książęcej śmieją, a czasem oburzają. aktywiści kościelni, nie ciepli niedzielni katolicy, czy tacy od święta, nie ateiści, czy obrażeni na Kościół.

Kościół boi się że straci tą resztkę powagi i głos krytyki wypłynie nawet z najbliższego środowiska, tego zastraszonego tradycją, wychowaniem, autorytetem.

He he

Znowu te marzenia lewaków o "naprawie społecznej" jak z podręcznika leninowskiego agitatora ;)

Głos rozsądku po raz pierwszy !

miło coś takiego przeczytać, zgadzam się 150%, pewnie(na pewno) dlatego iż to Biblijna prawda !
Co do KK to musi być piętnowany a nazywanie rzeczy po imieniu pomaga się ludziom przebudzić !

"taki tam" wiesz że w praktyce(nie teorii konstytucyjnej) kolega "wierzący" ma 100% racji.
Druga rzecz to chyba dość dobrze oddzielił katolików od chrześcijan, słyszałeś kiedyś dobrą nowinę w kk ?

Ja nigdy, również sam już ile nie wiem osób które o to pytałem łącznie z calutką moją rodziną, c*otką, wujkiem, babcią i nikt z nich nie słyszał dobrej nowiny nigdy, ba...nawet ja nie mogę im jej przekazać gdyż jest to powodem do kpin czy nazywania mnie opętanym itp. bo pan ksiądz ma tylko takie uprawnienia...

Niech Smażoś jak taki mądry zrobi film o polskim poletku " filmowców" i "systemu" przyznawania " forsy na filmy np przez PISF - gdzie debiutant bez " pleców" nie ma szans i stąd widzimy te same twarze " artystów' reżyserów co roku te same lub co jakiś dłuższy czas. Tam dopiero jest eldorado. Wóda to nic przy tym. Mamy mądrych młodych utalentowanych twórców co to się napatrzyli na ten " dziki zachód" i machnęli ręką by uczciwie żyć.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 9

dokładnie

Ale tacy twórcy nie dostaną namaszczenia do lewicowego kółka wzajemnej adoracji. Mogliby podjąc tematy w nie tym świetle, pochwalić kościół o zgrozo. No i kasa musi iść do swoich w końcu budujemy międzynarodówkę myśli leninowskiej
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Film powinien być obowiązkiem w szkołach podstawowych

Jako podstawa nauczania młodych ludzi powinien znaleźć się w programie w szkołach np: zamiast Pana Tadeusza
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 33

Sądzac po zwiastunie filmu

Zaiste ta promocja chlania wódy nadaje się w sam raz dla dzieci...

Tego typu filmy to typowa manipulacja typu - "pars pro toto".

Wyciąga się jakieś pojedyncze negatywne fakty i zdarzenia z funkcjonowania jakiś społeczności czy instytucji i sugeruje się, że dotyczą całej rzeczywistości tego środowiska!
Typowa propaganda i manipulacja!
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 24

A oglądałeś go?

j.w.

Tak

Zwiastun mówi wiele, wlaściwie już wszystko o konwencji

opinia

tak też własnie uważam. Przecież takie patologie mogą być w każdej grupie społecznej. Nie uważam że akurat środowisko kościelne jest tym dotknięte. Tyle lat chodzę do kościoła, nie będąc żadnym nawiedzonym, i zawsze miałem do czynienia z księżmi którzy mogą być wzorem dla innych. To jest problem ogólny, nie tylko kościoła.

Proboszcz z ****, ten co upił i dobierał się do nastolatki w swojej wiosce, a potem wysyłał swoich ludzi by zastraszyć

awansowany przez Głódzia na skarbnika Kapituły, a potem przeniesiony do parafii w Żarnowcu.
To tak przy okazji patologii w każdym środowisku.

Informacja dla moderatora

Proboszcz pozwolił publikować swoje imię i nazwisko, bo nie czuje się winny. Jego nazwisko występuje w wielu artykułach.

Niech Smarzowski film o patologiach środowiska artystycznego :)

Nie zrobi tego, bo będzie towarzysko spalony ;)
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 13

Za Chiny

Nie zrobi, boi się
Taki odważny tylko jak w kościól wali

Obrzydliwy film. Nagonka na kler.

A co z pedofilia wsrod tynkarzy, kierowcow, stolarzy ?
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 37

akurat ta jest karana

i piętnowana jako brutalna. Tylko jedna grupa społeczna jest uprzywilejowana.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Będzie siedział w kociołku zaraz koło twojego bałwochwalcy z Torunia

obrońców pedofilii z rządu i wszystkich tych, co lubią dzieci dotykać
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

on zaczął

;)

zdarza się tak rzadko...

iż niema co, niszowy problem, natomiast KK to już taki ala-standard

Antyklerykalizm jest dokładnie tym samym co antysemityzm

to jest to samo skrzywienie poznawcze w której nienawidzonej grupie odrózniającej sie od większości (u żydów etnicznie, u ksieży -społecznie) przypisuje się wszystkie najbardziej odrażające cechy, odstepstwa od norm społecznych, patologiczny wygląd i jednocześnie oskarża o skryte panowanie nad światem. Generalizuje się pojedyncze przypadki przestępstw popełnainych przez jednostki na całą nienawidzoną grupę. Tą grupę cechuje skrajną podłość ale jednocześnie wszechwładna potęga. Oskarża sie taka grupę o różne nieszczęścia spotykające "normalnych" członków społeczeństwa.

Różnica między anysemityzmem i antyklerykalizmem polega tylko na tym, że za antysemityzm spotyka surowa kara nie tylko karna ale i społeczna natomiast za antyklerykalne szmiry dostaje się pochwały nagrody, stanowiska i 10 punktów recenzji od prowincjonalnych recenzentów.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 19

Dokladnie

Co z ta waszą slynną lewicową tolerancją? Kościoła nie dotyczy a polansky może

Nie można porównywać antyklerykalizmu z antysemityzmem!!!!! W tym pierwszym masz środowisko tylko mężczyzn, głównie dorosłych, którzy niezgodnie z fizjologią pozostają sami. Jednym odpala, innym nie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

- KLER w reż. Wojtka Smarzowskiego to bez wątpienia największy przebój festiwalu filmowego w Gdyni. Wejściówki na wszystkie seanse znikają w oka mgnieniu, widzowie siadają na podłodze i na schodkach a w czasie napisów końcowych biją brawo. (...) Po obejrzeniu filmu przyznaję, że rozumiem panikę, w jaką wpadł ksiądz Isakiewicz-Zaleski i sądzę, że jeszcze niejeden ksiądz da wyraz swojemu oburzeniu. Kler został bowiem pokazany w filmie Smarzowskiego w sposób bezwzględny i okrutny: stał się złapaną muchą, której reżyser precyzyjną pęsetką wyrywa skrzydełka; szczególnie boleśnie obchodzi się zaś z muszą główką. (...) Nie wyobrażam sobie, żeby KLERU nie obejrzeli wszyscy Polacy. Czy to w kinie, czy później w internecie lub telewizji powinien on dotrzeć do każdego, niezależnie od bólu czy satysfakcji, które będą odczuciami widzów, mających różny stosunek do Kościoła - napisał Raczek na swoim profilu na Facebooku
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 20

Ja akurat nie obejrzę

Nie gustuję w uogólniających kalumniach, jak też w środkach wyrazu artystycznego "polskiego kina"

Napisal Raczek

Aaa, to wszystko jasne

Wstawcie sobie w ten tekst Raczka w miejsce słowa Kler i ksiądz słowo np Eskimos

albo inną bliskowschodnią nację I przeczytajcie jeszcze raz - zobaczycie czym się różni antyklerykalizm od antysemityzmu.

Film nie jest przeciw religii

Pokazuje też , ze nie każdy ksiądz jest zły. Są po prostu ludźmi i ukegają ludzkim słabościom. Zły jest system , źli są Ci na samej górze.

Lewactwo naśmiewa się z kościoła - ot cały film
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 33

jak coś nie pomyśli kościoła i PIS to odrazu lewactwo .... zero argumentów

nie jestem lewakiem , po prostu ujawnijcie liste pedofili i po sprawie , wpuście prokuratorów i niech badają … prawicowcy hahah :)

Pedofile są nie tylko wśród księży. To jest argument. Czemu filmu nie zrobili o innej grupie społeczeństwa, no czemu? Bo to jest ich walka!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

tak są ? to pokaż mi grupe społeczna w stanie Arizona gdzie odkryto 300 podofili

a tam właśnie w tym tanie stwierdzono tyle przypadków . Rozmawiajmy o faktach a nie o kościelnych mitach i PIS fałszowaniu rzeczywistości

Panie Wojciechu Smażowski - była " Drogówka", " Kler" czas na " Pracownicy PKP", " Sklepowe" i " Murarze tynkarze i" !!! Do dzieła . Naród nie może się doczekać !
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 20

"Murarze i tynkarze" nie doją budżetu Polski na 19 mld Pln

Nie produkując niczego dla społeczności.

Człowiek od zawsze to sacrum i profanum. Nieważne jakiego wyznania człowiek szukał czegoś trandescendalnego. Nie postawisz w miejsce sacrum muru przy całym szacunku dla murarzy i tynkarzy. Pan Wojtek też bierze fundusze od instytucji w tym pewnie państwowych i to nie pierwszy raz.

Nie człowiek, tylko słabeusze, którzy dali się zmanipulować oszustom

Od tysiącleci naród cierpi z powodu cwaniaków, którzy wmawiają im niebo, zbawienie "zaraz po śmierci" i żyją z tego wygodnie, bezczelni i pełni władzy. Koniec już tego. Jak chcesz żyć w kraju fanatyzmu religijnego, to jedź do Iranu. Albo do Niemiec.

W każdej społeczności są patologie w tym pijaństwo , chciwość i rozpusta. Chodzi o to że Pan Reżyser - patrz poprzednie filmy- w swoich dziełach koncentruje się właśnie na ciemnej stronie człowieka - głównie pijaństwie i rozpuście . No ile można robić filmy o 3 słabościach ludzkich. Zło się najlepiej sprzedaje widocznie.

dodałbym jeszcze film tzw prawdziwy o światku filmowców,"gwiazd"jednej nocy,itp. i itd...

I światek telewizji

Też możnaby sportretować

Ciekawy jestem jak prooducenci Kleru przygotowywali się to tego filmu?

Jak zdobywali informacje? Ile zaobserwowali rzeczywiście takich zachowań a ile sobie dopowiedzieli? Na ile film jest fikcją lub nadużyciem? Czy przypadki takich zachowań powinny stanowić podstawę do tego, by w tak ostentacyjny sposób to komunikować?
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 16

Powstał oparty na faktach. Spotlight również.

j.w.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie bój się...

Mieli dobre źródełko informacji:)

Co was interesują nie wasze pieniądze? Ja na wesele dałem 300 chrzest 50 i co niedzielę 5

W parafii w Sopocie cennika nigdy nie widziałem. Daje pieniądze kiedy chce a wy co nie ochodzicie macie wielki problem. Na swojej drodze spotkałem wielu miłych księży. A jak byłem mały i sluzylem podczas mszy jako ministrant to jeszcze ferie na nartach za darmo i wakacje w górach. Te wszystkie wasze wypociny to stek kłamstw. Nie wierzycie w Boga to zajmijcie się swoimi sprawami.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 19

Nie wasze?

Rokrocznie dorzucam się do miliardowego konkordatu. A jak potrzebuję operacji, to czekam dekadę. Ty mi katolicki wycieruchu nie pitol, tylko spadaj ze swoimi oszustami w sukienkach do Watykanu. Nie chcemy was tutaj, a kysz.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 15

A my nie chcemy lewackiej ....

Nikt nie chce

tylko jakoś ten PIS sam z siebie odejsć nie chce.

Kościół nad przepaścią

Kilka razy do roku jeżdżę w okolice Pucka, na imprezy do dalszej rodziny. Wielopokoleniowa rodzina Kaszubów, bardzo tradycyjna, co najmniej raz w tyg, w kościele, babcia chodzi na kółko różańcowe - albo coś w tym stylu - działaczka kościelna. Bardzo wierzące osoby, tracący mnóstwo czasu na formalne rzeczy związane z celebrowaniem wiary w kościele.
Na SG mówią nie inaczej jak "biskup Flaszka", rozmawiają o tym ile żąda pieniędzy od lokalnego proboszcza za przyjazd na komunię, czy bierzmowanie, a że są blisko z księżmi w swojej parafii, informacje są z pierwszej ręki.

Powaga Kościoła Katolickiego w Polsce, jego pozycja, trzyma się jeszcze na cieniutkiej lince, na tzw. autorytecie osoby duchownej, której nie można publicznie krytykować, bo nosi się w sukmanie. Ci ludzie których opisałem, nie są ślepi, głusi, nie są głupi, i widzą jak różni się obraz jaki kreuje światu środowisko duchownych, od tego jak jest naprawdę. W swoim gronie rozmawiają o tym otwarcie, bo mogą pozwolić sobie na szczerość wśród swoich i się z tej obłudy księży śmieją. a często oburzają.
Starałem się opisać środowisko aktywistów kościelnych, nie niedzielnych katolików, nie ateistów, czy obrażonych na Kościół byłych wiernych.
Kościół boi się że straci tą resztkę powagi i głos krytyki wypłynie nawet z najbliższego środowiska, tego zastraszonego tradycją, wychowaniem, autorytetem. Kościół boi się, że czeka go los Kościoła w Irlandii, gdzie cieplarniane warunki skończyły się niemal z dnia na dzień.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 11

Czy wiesz że za pomówienie grozi odpowiedzialność karna?

Ciekawe czy ktoklowiek potwierdzi Twoje rewelacje
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

niby za co pomówienie? za Flaszkę?

Flaszka to powszechnie znana ksywa arcybiskupa

urwałeś się z choinki? :)

Ja chodzę do kościoła a w kinie nie pamiętam kiedy ostatni raz byłem. Chyba w liceum na jakiejś szkolnej wyprawie. W każdym bądź razie Smarzowski musi wymyśleć lepsze sztuczki żebym dał się nabrać na wyrzucenie 5 czy 10 złotych i obejrzeć ten film w jakimś domu kultury miesiąc po premierze.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 17

nie dziwię się

prawicowcy stronią od kultury

Nie masz się co dziwić. Z kulturą obecna sztuka czy "kultura" jak to nazwałeś już dawno minęła się gdzieś po drodze.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

No tak bo tylko lewica

Jest wykształcona. Wasza kulturę widać bardzo dobrze na spedach kodu. Wpisz w wyszukiwarkę YT ruda z kodu to zobaczysz jak bardzo jest ta lewica wykształcona i kulturalna

to nie jest kwestia wykształcenia

to jest kwestia wrażliwości i otwartości. Wy nie jesteście ani wrażliwi, a umysły macie strasznie zamknięte. Boicie się świata, ludzi, boicie się schodzenia z wydeptanych ścieżek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wierzę w Boga

Wierzę w Boga, modle się żyje według przykazań nauczam swoje dzieci o Bogu obchodzę święta. Ale od "kościoła" trzymam się z daleka..... znałam w swoim życiu księży z powołania ale niestety już poumierali. do tej pory nie spotkałam prawdziwego księdza który służy Bogu. Kościół to My, kościół to ludzie a nie chajs
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 17

do Kościoła nie chodzi się dla ksiedza

bądż bardziej dojrzały i uczciwy względem siebie,nie okłamuj się ani rodziny.nie musisz chodzić co tydzień,ale nie omijaj Kościoła,w życiu trzeba walczyć z lenistwem .
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie rezygnuj z poszukiwań. Powodzenia
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak szukaj dalszej częsci mitów i opowieści

człowiek szczęśliwy i spełniony nie potrzebuje żadnych religi bo miłość to dobro dla bliźniego a religia była potrzebna aby ludzi zniewolić
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

No to niestety nie rozumiesz wiary katolickiej. Której podstawą jest Eucharystia. Bez przyjmowania Komuni św chrześcijaństwo nie ma sensu... sama fla dzieci mszy nie odprawisz... musi byc kapłan czy ci się to podoba czy nie...

Brawo Smarzowski

Nie mogę się doczekać na premierę w kinach. Pierwszy w Polsce film pokazujący najciemniejsze strony polskich "urzędników pana Boga". Odzywki typu "co łaska ale dają 1000 i więcej" znane ludziom od dawna. Chodziłem na religię za głębokiej komuny. Terroryzowanie uczniów i bicie /kuksańce w głowę - najczęściej niespodziewane z tyłu/ na każdej lekcji.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 20

Od zawsze komuniści i lewacy walczyli z Kościołem.

Często ludzie majętni,medialni,scjentolodzy,ateiści itp. wykorzystują swój wizerunek lub pozycję do manipulowania innymi.Pieniądze, możliwości midialne,telewizja obco krajowa,opłacanie,promowanie obcych środowisk,branie lewej kasy to specjalność tego typu ludzi.Czują wtedy władzę,czarna satysfakcję że mają na coś wpływ.A prosty człowiek daje sie zmanipulować jak głupek i zapatrzony w ekran podkręca się sądząc że jest z nimi.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 15

"wykorzystują swój wizerunek lub pozycję do manipulowania innymi" i nie masz takiej nikłej choćby refleksji, że te słowa pasują też do księży...?

Hee

2 godziny pijaństwa w wykonaniu starych satyrów w sam raz dla edukacji dzieci w przedszkolach ;)

Jakim trzeba być patolem żeby pójść na taki film

i jeszcze zapłacić za to swoje ciężko zarobione pieniadze
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 13

Januszu judaszu ależ się zeszmacił.

taki aktor w takim szambie.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 12

Potomek prawosławnego chłopstwa z Wołynia czy innego Podlasia dał 9 punktów

zapewne uważa się z członka oświeconej elity

Nie obejrzę filmu, do kościoła nie chodze ale nie rozumiem tej nagonki, co nie ktorzy to erekcji dostają iż powstał taki film. A jut4o pewnie pobiegna do księdza by ochrzcil dziecko itp.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 11

Prawdziwa wiara

Nie polega na chodzeniu do kościoła i bycia posłusznym klerowi. Prawdziwa wiara rodzi się w głowie i nie ma nic wspólnego z kościołem. Dlatego ja wierzę w Boga ale nie uznaję firmy która nazywa się kościół Polski
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 17

ale o co chodzi .......

do ksiedza idziesz czy do kościoła , czy tak naprawdę ci sie nie chce,wolisz iść do galeri handowej lub na giełdę do pruszcza.

Tak

jest tam tyle samo Boga co w kościele. Uświadom to sobie że instytucja kościoła powstała dawno temu i jest po to by straszyć ludzi i trzymać majątek Watykanu, który się nie dizedziczy

to mówisz, że można iść do kościoła i olać obecność księdza?

Tu człowieku nic nie rozumiesz... na pamiątkę ostatniej wieczerzy jest odprawiana każda Msza Św i my chrześcijanie przyjmujemy komunię . Tak jak ustanowił to sam Jezus to jest sens naszej wiary. Chrześcijaństwo bez mszy sw nie istnieje . Naprawdę dziwne te twoje obyczaje bo wiara tego nazwać nie można

Smrzowski dla pieniędzy zrobi wszystko ! teraz poproszę o rabinach i imamach 11111
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 14

Rabini i immamowie nie kroją naszych podatków.

Paniał?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Czy historia opisana w filmie, nie jest przypadkiem historią księdza spod wioski koło Gdyni?

Co go to Głódź awansował?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

Nigdy nie spotkałem się z jakąkolwiek sytuacją przedstawioną w filmie. Za to widziałem degeneratów reżyserów i artystów
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 7

A obejrzałeś ten film?

Gdzie? Jakiegoś pirata?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

Przecież filmu entuzjaści już go na wszystkich forach opisali

I jest zwiastun, który daje pojęcie o tandecie

To że będą przeładować chrześcijan było już napisane w Biblii. I się sprawdziło. Oczywiste precz z pedofilią, gejostwem i innymi patolami ale większość z nich to nie księża!!!
PO sponsorem pseudofilmu.
Smażowski może będzie się smażył. Ale Bóg jest wielki i myślę że i dla niego skończy się na pouczeniu..
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 14

No właśnie. Wierzyć w możliwość smażenia się w piekle.

Brawo zindoktrynowany bałwanie.

w urzedzie miasta kaza nam wierzyc w gotowanie w budyniu .

to jedyna sluszna wiara ;)

czemu atakują Kościół,jest wiele różnych środowisk .

skoro nie lubicie Kościoła to idzcie swoją drogą i dajcie ludziom spokój,nikt was nie potrzebuje.Każdy sam sobie poradzi .Przestańcie atakować,ofiarę sobie znależli,proszę jechać do Turcji i tam sobie POatakować ich religię jak żeście tacy ważni działacze,tam sie dopiero dzieja straszne rzeczy.w Polsce to są pojedyńcze przypadki,przestańcie słuchac plotek i wyolbrzymiać.W środowisku reżyserskim też są nie małe jazdy.O tym napiszcie scenariusz,wiele sie różnić nie będzie.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 17

Bo wasz kościół nas dyma na kasę a jego urzędasy dymają dzieci.

Jesli tego nie wiesz to poszukaj w internecie. Obawiam się, że prawda będzie bolesna.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ateiści i niewierni POwinni płacić POdatek kościelny

Nie chodzą do kościoła, nie przyjmują kolęd, nie dają ofiar, nie wnoszą opłat za śluby, pogrzeby, nie pomagają Caritasu Kościół przez was traci finansowo. Ponieważ jest to dobro wspólne, jak państwo, a nawet ważniejszy niż państwo, bo państwo troszczy się o sferę cielesną, materialna narodu, a kościół o sferę duchową, nie może być tak, by ateiści nie ponosili cezarów dla dobra wspólnego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

Wiele grup to robi.

i spytaj dzieki komu ten kosciol? Obawiam sie ze prawda bedzie bolesna. bo to autorytety PO z Walesa, Mazowieckim na czele. z kiszczakiem i millerem.

Bo w tym Waszym kościele

Ksiądz za pedofilie idzie do innej parafii a normalny pedofil do więzienia. Jaka jest równica pomiędzy pedofilem 1 a pedofilem 2 ? I dlatego ludzie od Was odwracają i z roku na rok bedzie to samo co w Europie zachodniej tego się nie da zatrzymać a po drugie ludzie tez mądrzeją
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

czyli troche jak z sędziami.

Za rzadow PO

Marny showmen nie poważny reżyser.

Zrób człowieku film o kulisach waszych zabaw i uciech w waszym środowisku,będzie gorzej niż w tej wyolbrzymionej na podstawie plotek szmirze.To co pokazałeś jest przesadne,owszem napewno coś jest na rzeczy ale nie tylko w środowisku księży patafianie.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 6

tak się zeszmacić dla mamony ...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 16

prawda? księża za kasę zrobią wszystko...

nie, frajda z drażnienia zakochanych w kościele prymitywów mi wystarcza. nie mam wielkich potrzeb :)

Reżyser Smażowski w swoich "dziełach" promuje 3 słabości człowieka - pijaństwo, rozpustę i chciwość - w sumie o tym robi filmy. Że człowiek jest słaby i zły. Zło się najlepiej sprzedaje i na tym leci. Niech spróbuje zrobić piękny albo śmieszny film. To już 3 poprzeczki wyżej- niech spróbuje skoczyć skoczek.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 6

Róża

Jeden już taki film zrobił - to była Róża. Ale to było dawno temu...

Jak bardzo trzeba być słabym by tak pojechać po Kościele i po księrzach.

Weż Smażony podejdz do lustra i zobacz jak wygląda chłop co nie jest mężczyzną. Kogo ty bronisz pajacu,ludzi co za pieniadze gnoją każdego? ludzi którzy płacą ci za walkę z czymś czego nawet nie dotknełeś nie widziałeś.Naopowiadali ci podrasowanych plotek i głupot a ty łykasz jak pelikan by zarobić kasę na krzywdzie ludzkiej.jak rozpuszczony szczeniak.

To twoja "miłość bliźniego"?

A kasę na krzywdzie ludzkiej to robią urzędasy vatykanskie. Dosłownie. Vide pogrzeb. Był kiedyś pogrzeb za darmo?

bo gdanskie to nie robią.?

moze o gdanskiej sycylii by trzasnal taki filmik.

Rozumiem tych pajacy,dla kasy,słabizny moralne,ale Gajos ? Tego bym się nie spodziewała.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 7

Religia

Ostatnio mamy w naszej wspanialej i nowoczesnej Europie taka tendencje, aby pluc na religie katolicka i wszystko z nia zwiazane oraz skrzetnie ukrywac a wrecz zakazywac oceniania Islamu. Dlaczego tak jest? Nie kwestionuje tego, ze film moze pokazywac po czesci prawde, filmy Smazowskiego tez bardzo lubie. Zasanwia mnie tylko po co jest cala ta akcja zawiazana z walka z kosciolem katolickim. Teraz wyobrazcie sobie co byloby, gdyby taki sam film powstal o Islamie- Ci sami ludzie, którzy tutaj pieja z zachwytu atakowaliby z cala sila, zarzucajac rezyserowi faszyzm, rasim, ksenofobie i obraze uczuc religijnych. Swoja droga- Panie Smazowski mieja Pan jaja i teraz zrób taki sam film o Immamach w Londynie i Berlinie.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 13

To sobie obejrzyj Ahmed and Salim np

dlaczego ma prać brudy Zachodu, jak tu mamy ich pod dostatkiem? ile masz w Polsce afer z udziałem muzułmanów?

Moze dlatego, ze jestesmy we wspolnej Europie a filmy robi sie uniwersalnie

wtedy zachod tez by go mogl ogladac. Jakos Szumowska mogla zrobic film o sponsoringu we Francji. To co on nie umie?

a kogo w Polsce obchodzi sponsoring we Francji?

Kto by na to poszedł do kina? Polskiego widza kręcą sprawy, które zna z własnego podwórka.

Czyli Polacy nie mogą rozliczać się z rzeczywistością którą znają ze swojego kraju

Bo nie kala się własnego gniazda?

Zgadzam się.

Oczywiście można wytykać instytucji kościoła mnóstwo ciemnych spraw i taka dyskusja powinna się toczyć, ale ten brak symetrii jest absolutnie powalający. Przecież każde większe skupisko ludzi (instytucje, społeczności lokalne, grupy wyznaniowe, a nawet całe państwa) ma swoje ciemne sprawy, a od dłuższego już czasu młotkowany jest tylko KK. Kto się tylko wychyli z krytyką czegokolwiek innego niż kościół katolicki jest od razu ksenofobem i rasistą, a przecież trzeba przynajmniej rozmawiać (a najlepiej rozwiązywać) o wszystkich problemach!

Brak symetrii

I dlatego te wszystkie filmidła lewicowe są takie niewiarygodne.
Od razu na kilometr smierdzą ideologią he he

Zostal już wychowany tzw. "Nowy człowiek"

W "Nowym Wspaniałym Świecie" zachodnim co już prorokował Orwell.
Tylko w tej prowincjonalnej Polsce ostatki się trzymają w wierze i kościele, na które trzeba skierować cały medialny ostrzał...
Czemu to ma slużyć? Przejęciu całej władzy i pieniędzy, dlatego tak się tu oburzają, że "na kościół trzeba płacić"
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

a na co kościołowi władza i pieniądze? wierni nie wystarczają?

A na co lewicy pieniądze

Ideały lenina nie wystarczają?

pieniądze nie muszą iść na lewicę, mogą iść do państwa, by potem mogły trafić do ludzi :)
więc, ponownie, na co kościołowi władza i pieniądze?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Orwell był pisarzem lewicowym

W dodatku walczył w Hiszpanii przeciwko Franko i Hitlerowi, napisał książkę w której z sympatią odnosi się do walczących w Hiszpanii anarchistach.

Według waszej nowomowy, to był potworny lewak.
W dodatku słowo "lewak" zostało po raz pierwsze użyte przez lenina.

Więc LOL :D

elita komunistów i lewaków wyśmiewa się z Kościoła.

grono układowych złodziejaszków,cwaniaków,POustawianych gamoni,patologiczne dno.
Atakujcie sobie muchy .
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 12

FILM

smarzowski odbija sie od ściany do ściany i w ten sposób rozmienia sie na drobne a szkoda bo wydawało mi się,żę wie i znalazł swoje miejsce w historii kina polskiego i okazało się ,żę takie myślenie to pudło.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

no Smażowski ,naopowiadali ci a ty żeś to wszycho na ekran wywalił.

Byłeś,widziałeś że tak jest,na jakiej podstawie ładujesz wszystko do wora.Jeśli masz dowody i na jakiejś podstawie atakujesz Religię Kościoła to przedstaw to w inny sposób.Jeśli nakręciłeś to nie mając autentycznej wiedzy to znaczy że jesteś zwykłym plotkarzem,dzieciakiem co zmyśla i kłamie słuchając opowieśći z mchu i paproci i wszystko ci można wcisnąć.Nie oszukasz normalnie myslących ludzi.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 9

Braciak,Więckiewicz,Jakubik ,same ideały chodzące.I do tego poniżył się Gajos.

Po co uderzacie w Kościół, w Religię ,księdza,po co wam to.Pokazujecie swoje twarze.To będzie zawsze za wami szło.Nie wam dane jest robić porządek w Kościele.Od tego jest Kościół. Nie macie wiary to zajmijcie sie czym innym.Smażowski i reszta ,przestańcie sie teraz tłumaczyć z tego filmu.Zrobiliście co zrobiliście.Czas pokarze i rozliczy.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 17

hahaha

co to w ogole za opinia ? hahaha i pokaże się pisze, a nie pokarze - wyłacz Internet, bo sie osmieszasz

Księżom film się podobał. Taka ciekawostka

do więzienia ich

Brawo p. Wojciechu Smarzowski ! Ta instytucja to chciwość, władza , pieniądze ( nasze pieniądze !!!! ) , homoseksualizm i najgorsze - pedofilia zamiatana pod dywan. ******* ! Wiadomo nie można wszystkiego pakować do jednego wora, ale może dotrze to do naiwnych wiernych, że czasami może lepiej spojrzeć na to wszystko z drugiej strony. Poznałem troszkę co się dzieje w kościele to włosy dęba stają, więc albo ktoś jest godzien powołania albo zdejm sutannę i zajmij się czym innym. Pozdro
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 18

To ochydne tak uogólniać problem i skrzywdzić wielu pożądanych ludzi, księży.
Panie Smażowski jesteś Pan tendencyjny i pazerny na kasę od politycznego sponsora.
Wstyd. Autorytetem nie będziesz. Dokładaj swojej branży tam też masz gejów, pedofili, narkomanów i innych pseudo artystów, patoli
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 13

dokładnie

masa zwyrodnialców,ale o tym cicho bo przeszkadza.

Opowiedz marny reżyserze o zwyrodnialcach i patoli z zaplecza twojej brażny.

narkomanach,gwałcicielach,zwyrolach codziennie na haju,bez drinka i działki nie funkcjonują,wiek nie ma dla nich znaczenia,bawią sie w swoich sekciarskich środowiskach,zrób film na podstawie swojej wiedzy,coś prawdziwego wkońcu.Mam nadzieję że nie czujesz sie dotknięty.Tylko sie nie obrażaj.Kto cię sponsoruje że takie głupoty robisz.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 9

Ochydna prowokacja a nie film.
W zasadzie powinno się skończyć w sądzie za obrazę środowiska.
Idź na mszę. Gwarantuje że nikt ciebie nie zgwałci. Inaczej niż na filmowym planie.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 17

S-PO-nsor zapłacił to Wojtek nakręcił wg wskazań.

Obrazili Katolików Religie i Kościół.

Film jest naciągnięty,a sytuacje są jak wszędzie . Żadna nowość. Ale co to opchodzi ateistów,świadków jehowy,scjentologów i innych cudaków.Róbcie porządki w swoich klimatach bo tam zwyrodnialców nie brakuje.Jest tego w waszej branży więcej niż w klimatach Chrześcijańskich.Znależli sobie pomysł na dalszą walkę z Kościołem,banda granda.Wymyślają głupoty i się podniecają. Przebywam w środowisku Kościoła w całym kraju ponad czterdzieści lat i nigdy nic takiego nie było.Pojedyńcze przypadki są rozliczane.Może nie zwsze odpowiednio ale są.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 16

I właśnie o to chodzi, żeby te przypadki były dobrze rozliczane a nie zamiatane pod kościelny dywan.

Porno dla ubogich intelektualnie. Czy każde wesele, policjant, ksiądz jest jak w filmie. Zastanówcie się. Sieczka taka co byście w kinie pawia puścili. Tyle.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 17

antykultura chce by tak bylo. stad takie filmy i generalizacja w filmach tego typu benc

moze czasem smierdzi sledziem ale jakos sie pojedzie.

moze byc to byle sztuka mozgu przeciez to nie r******

opinia

Osobiście też uważam że ta nagonka jest wyolbrzymiona - nie można obwiniać tylko kościół. Przecież takie patologie mogą być w każdej grupie społecznej. Nie uważam że akurat środowisko kościelne jest tym dotknięte. Tyle lat chodzę na msze, nie będąc żadnym nawiedzonym, i zawsze miałem do czynienia z księżmi którzy mogą być wzorem dla innych. To jest problem ogólny, nie dotyczy tylko księży.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 13

są szczególne zawody zaufania społecznego

jeżeli sędzia ukradnie batonik to jest afera na cały kraj, to samo pijany lekarz na dyżurze albo właśnie ksiądz pedofil

albo dzialajacy nietransparentnie urzednik samorzadowy.

nachapie sie mieszkac i potem w zeznaniach nu sie cyfry nie zgadzaja. Jescze taki ma czelnosc ubiegac sie o stanowisko w demokracji.

Mimo, ze jest zapis, ze do stanowisk samorzadowych wymgany jest druk o niekaralnosci. A przestepca to zlewa. Bo przeciez kara wiezienia zawieszona warunkowo a on placi tylko grzywne na pocztek przyszlej kary.

ale gdyby zrobil o tym to mu adamowicz nie da kasy jak Wajdzie

Co innego gdyby ksieza sfinansowali to by zrobil .. wszyscy ci artysci to protytutki. na uslugach.

Religie to złoty biznes. Ciemny lud na całym świecie płaci i nawet nie wie za co. A jeszcze w imię tego czegoś idzie i ginie na wojnie.
Lud jednak łatwo zmanipulowac...

Zapowiada się genialny film !

Nie miałam okazji obejrzeć tego filmu na festiwalu ale już się nie mogę doczekać oficjalnej premiery ! Zapowiada się coś bardzo dobrego :)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 16

bardzo dobrego

szczegolnie pedofilia i homseksualizm u ksiezy to mnie bardzo interesuje.
I przemoc wsrod zakonnic oraz mastrurbacja i praktyki lesbisjkie. Nic lepszego nie da sie pokazac w kinie.

pedofilia kler i homoseksualizm - oto najlepsze tematy

na filmy w PL
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

nastepny film wojciecha bedzie sie nazywal srom sędziego.

mowie wam.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 7

To nie flim.To kicz.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 11

Czesto mlodzi mezczyzni ida do seminarow zeby ukryc swoj homoseksualizm

a potem jak wychodza to jedyne na czym moga sie wyzyc to mali chlopcy w szkolach do ktorych sa posylani. I tragedia gotowa.
Takze dziekuje ci, ktorys wprowadzil ksiezy do szkol w imieniu Smarzowskiego. Za wprowadzenie religii do szkol. Mam nadzieje, ze z nimi tam i kiszczakiem kapiecie sie w goracym budyniu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 13

Co za bzdury... czyli nauczyciele też w tym celu w szkołach pracują wg ciebie. .. współczuję ze powtarzasz takie głupoty

Oczywista oczywistość

Większość Czarnych to grubasy, jak rzeźnicy.

Dzisiaj widziałem frajera pod lotem. Pędzel na łbie, broda i koszulka Behemotha z wielkim

białym, odwróconym krzyżem. Naprawdę nie wiem jak można być takim prymitywem.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 8

Uderz ręką w stół, a nożyce się odezwą

No i Kato-Psychole przed kinami z widłami staną
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 20

Widziałem i szczerze nie jest to film do kina.

Dodam że jestem katolikiem a więc po bierzmowaniu mam obowiązek bronić wiary.
Film ma mylny tytuł bo nie uderza w kler! Opisane sytuacje choć na pograniczu komizmu i groteski zupełnie nijak mają się do polskiego kościoła. Jest to zrobione na odwał. I tu mogę zakończyć lub opisać detalicznie. Film dużo traci bo w rolę księży wcielili się ludzie wyznania Mojżeszowego albo tacy którzy nawet od czasu do czasu w kościele nie bywali. Temat kontrowersyjny więc dobry aby zarobić. Niestety jest to film klasy lokalnej i dawniej to by trafił prosto do wypożyczalni kaset i to w próbnym nakładzie. Nie ma sensu oglądanie tego w kinie. Mogę to przyrównać do poziomu serialu typu trudne sprawy czy słoiki itp bo to nawet nie jest poziom Kiepskich.
Aktorzy z panem Gajosem na czele niestety nie wysilili się a ten smieszny łysy aktor z kepami wlosow po bokach gra dokladnie tak samo jak w domu zlym i filmie o gwalcicielu ktorego tytulu nie pamietam. Rzemioslo a nie aktorstwo.
Fakt wolnych miejsc nie bylo ale bilety podobnie jak ja wszyscy dostali za darmoszke a ogladali glownie dziennikarze powiatowi. Płacić za to to niemal wyłudzenie bo nośny temat. W kinie polecam szczegolnie lewicowcom i niewierzacym. Katolikom tez sie przyda ale raczej na jakiejs platformie tv za darmo bo szkoda czasu i pieniedzy na kino. Film do tego zrobiony po taniości i to widać. Na marginesie dodam ze ilosc pedofili w kk katolickim jest mniejsza niz w ogóle społeczeństwa. Ilosc pedofili wsrod homoseksualistow statystycznie przekracza 70%.
Bardziej zacny byłby film o rabinach którzy obcinaja dzieciom małym naplętki i czesto caluja dziecko w benisa. Taka religia. A przytaczam to dlatego ze antysemityzm to podobne zjawisko do choroby na która cierpi lewica w Polsce która ma poparcie ponizej błędu statystycznego i to lewicy komunistycznej. I niech ktos zarzuci rabinowi ze dotyka benisow dzieci noworodkow uuuu antysemityzm. A gdyby to robil inny duchowny? Pewien Imam opisywal ze zwierze z ktorym spolkowal wyznawca Mahometa musi byc sprzedane do sasiedniej wsi. Ale na to sie nikt nie porwie.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 17

...myślisz, że ktoś się nabierze na twoją "recenzję"? chyba tylko kumple od paciorka ;)
i skąd dane na temat pedofilii wśród homoseksualistów? czyżby instytut danych z d***y albo inne mordo juris? a może proboszcz powiedział po czym sprezentował ci... snickersa?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 14

Dane z amerykanskich sadow patrz wikipedia

Lub strona FBI

Ale on Tobie poleca ten film haha

Co za pajac.

Podczas gdy homoseksualiści stanowią 1-3% populacji, aż 1/3 aktów pedofilii popełniana jest przez homoseksualistów (1a). Konkretnie: 25% aktów pedofilii popełnianych jest na chłopcach (1b), a chociaż jednym z argumentów przeciw mówieniu o "homoseksualnej pedofilii" jest twierdzenie, iż płeć dziecka jest dla pedofila obojętna, a pociąga go niedojrzałość organizmu, jednak aż 86% pedofili wykorzystujących seksualnie chłopców deklaruje się jako homoseksualiści (1c). Zatem występowanie pedofilii wśród homoseksualistów jest wielokrotnie wyższe, niż wynika z prostej statystyki.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

jak to jest

że kontrargumentem dla katolika na cokolwiek jest b. często ,,najazd" na judaistę. Co to ma do rzeczy? Już pomijam spiskowe teorie że ten czy ten jest żydem. Osobiście nie znam żadnego a okazuje się że tylu jest ich między nami. Bez sensu...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Boty PiSlamistyczne już minusują.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Przeciez chrzescijanstwo jest odlamem zydowskiej religii? Zwykla sekta, cos jak Jehowi.
Tak czy siak, ta sekta jest dominujaca w Polsce wiec o niej wlasnie nalezy pisac.

Ja akurat jest przeciwniczka wszelkich sekt. Nie potrzebna mi religia, ani inne wierzenia w mityczne stworzenia.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10

Ty jestes odłamem chloporobotnika

Daj spokój bo to ciebie przerasta

Nie ma to jak merytoryczna odpowiedź... ha ha, jak brak argumentów to trzeba obrazić - jakie to typowe dla pisowskich katotalibów!!!

Słaba reklama

A kiedy reżyser zaprezentuje kolejne swoje filmy na temat innych grup zawodowych: lekarze,prawnicy, sędziowie którzy kradną a potem osadzają, policjanci i tak można bez końca
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5

no to w czym problem? zrób film o sędziach, policjantach, lekarzach i prawnikach :) Smarzowski musi odwalać za ciebie całą robotę?

Boty Katolickie w akcji.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Po postach widać, iż u parafian rozwinął się silny syndrom sztokholmski.

Polskojęzyczni vatykanczycy ich golą niemiłosiernie a oni ich bronią nie oglądając nawet filmu.

Mnie nikt nie goli. Daję na tacę 2 zł, a czasami nic. Do Kościoła raz idę, a raz nie idę.

To moja sprawa, a tobie nic do tego. Jak każdy ateista żyjesz w pustostanie swojego małego rozumku to musisz się przypierdzielić do KK bo inaczej miałbyś stracony dzień.

Golą cię golą.

Widać, że o tym jeszcze nie wiesz.

Ciebie golą

Bo ty ziemie kupujesz a kosciol za 1 % ma blaznie.

Kosciol dostaje z budzetu miliardy. I sa to pieniadze z naszych podatkow.

filmy tego człowieka są plugawe

Przedstawia zupełnie nieprawdziwy wykrzywiony świat swojej chorej wyobraźni. I nie byłoby w ttym nic złego , gdyby jego filmy nie szczuły do prawdziwej nienawiści. To od czasó Wołynia pojawiły się w polskim internecine teksty o upaińcach ukrolach upadlinie I ten cały hejt na naszych sąsiadów, jeszcze w czasie wesela sporo cześć miejskiej g*wniażerii wyobrażałą sobie że trak wąłśnie wygląda codzienność polskiej wsi. Celem tego filmidła jest nakarmić świeżą porcją nienawiści schowanych w ciemnych kątach palikociarzy michnikoidów koderastów i tego całego chorego z nienawiści towarzystwa

Fiufiu. Jaka "miłość bliźniego" fiufiu

przeca palikociarz to też "stworzenie boże". Czy sie mylę?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

Noooo.

Piękna "miłość bliźniego". Haha

To PiSokatole nie ludzie.

Plugastwa......lol :))))))))) gdzie ja zyje ????

Pierwsze widzę te Twoje epitety

Część znam ok ale większość? 0w jakim Ty się towarzystwie obracasz... przykro mi ale chyba nie Smarzowski Cię takich określeń na ludzi nauczył bo widziałem wszystkie jego filmy

Nie kumam skąd taki wojujący ateizm . Wiara czy przekonania nie są przymusowe... komu przeszkadza zatem chrześcijaństwo a nie judaizm hinduizm islam buddyzm czy wróżki . Komu przeszkadza 10 przykazań i to ze Jezus uczył lubić nawet nieprzyjaciół . Ja Wam odpuszczam jak co bo nie kumam nagonki . Kto jest bez winy niech pierwszy kamieniem rzuci
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 16

To skumaj 19 mld Pln ( w skali roku) jumane przez urzędasów vatykanskich

z naszych podatków. Już kumasz? Chcesz to dawaj na tacę. Ja nie chcę.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

To nie dawaj kto Cie zmusza? Na tace w Kościele się daje

Rozdają z moich i twoich podatków.

j.w.

Podaj szczegóły bo to jak bym napisał ze Tobie dAja. Konkret z budżetu państwa - jaka pozycja kwota i na co

Kuba Wątły.

Poszukaj w internetach.

Ateiści to bardzo prości i puści ludzie więc muszą się dowalać do czegoś, czego nie pojmują

bo mają dzień stracony.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

Paradoksalnie katolicy to sataniści

Wierzą, że istnieją diabły, demony, piekło i szatan. W ich świętej książeczce co chwile masowe mordy, plagi i rzeka krwi. Ich czarni kapłani... tutaj można by długo wymieniać ale to będzie w filmie Kler. Cała ta religia to trupy, nienawiść, strach i zemsta. Modlą się do zamęczonych torturami zwłok. Czysty satanizm.

Oni wojuja z Bogiem którego według nich nie ma. To jest ich problem

Zmartwię cię, ale badania pojazują że statystycznie im ktoś bardziej inteligentny, tym wiara mniejsza...
Żeby dobrze żyć nie trzeba wierzyć w dziadka nad chmurami - wystarczy nie krzywdzić innych.

Czy ty jesteś, czy udajesz głupiego?
Kto tu walczy z Bogiem? Ja widzę jedynie krytykę uzurpatorów w sukienkach, którzy od owieczek wymagają, a stosunku do siebie to już niekoniecznie...

Sądząc po zwiastunie

Po raz kolejny: wódko pozwól żyć
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

Oj Wojtek jak cie matka wychowała. Poplecznikiem tęczowej Patologii zostałeś. Walka z klerem a czemu nie z komediantami? Tam to dopiero jest czad.... aktorzyny
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 13

Ciebie matka wychowała abyś tuszował zboczone nawyki aby księża brylowali w polityce. To jest ok jak się zbiera na leczenie dzieci a kotabas z Torunia dostaje 150 mln!! Pozdrów Judaszu swoją matkę!! Chyba że piszę do bota PiSlamskiego!!

Tajemnica wiary auta i dolary otwórzcie w końcu oczy.

PiSokatolom nie wytłumaczysz tego oni sądy rozwalą bo jeden kiełbasę ukradł a jak zboczeńcy w sutannach gwałcą ( co tydzień wychodzi kolejny kwiatek) to purpurowych nie wywalą.

Jak bedzie o paniach z roxy to idziemy

Facetow ogladac mi sie nie chce.

Dokladnie

Stare zapijaczone dziady nie sexy

Można wziąć kasę z Pisf telewizji czy kogo tam i zrobić film o patologiach wśród każdej grupy zawodowej czy społecznej - przepraszam i to jest „ sztuka” ? To jest na festiwalu polskich filmów w konkursie głównym ?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie no.... sztuka to "Smoleńsk". Sztuka robienia kiczu :-P

Wiadomo że film miał wywołać kontrowersje i wywołał.

Ważne jednak żeby coś się po nim zaczęło dziać w sposobie traktowania tej uprzywilejowane grupy tak przez obywateli jak i same instytucje państwowe.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 9

Miłosz Kuziemka

Co powiedziałby Św.p. Jerzy Popiełuszko, gdyby przedstawić mu filmową definicję KK Smarzowskiego?
Co powie Polak?
O jakim sumieniu mówi autor artykułu?
Tendencyjny, bo narracyjnie skrajny- reżyser przyznał sie do ateistycznego światopoglądu-, tendencyjny, bo jednowymiarowy w swym wyrazie, pozwala traktować obraz jako marksistowską propagandę i sposób zarabiania. Na skrajnych emocjach i igrzyskach tłuszczy. Dziś całkiem nowego znaczenia nabiera sentencja: tylko świnie siedzą w kinie. Polecam pod rozwagę. Intelektualną.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 18

Pewnie tylko o Smoleńsku można tendencyjne filmy dla plebsu kręcić!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

Oglądałeś ten film skoro go tak rozjechałes?

j.w.

Jeżeli Smarzowski jest ateistą , nie chodzi do kościoła to skąd jest takim specjalistą ?

Propaganda bolszewicka , żydowska i szwabska tak go ustawiły. Ku radości tłuszczy takiej jak on.

Napisał tępy psycho-fanatyk

zbrodniczgo ruchu żydokomuchów, pedofili, satanistów i lewaków, którego symbolem jest starożytne urządzenie do powolnego zabijania w męczarniach - krzyż z przybitymi zwłokami człowieka.

Ile tu botów PiSoPutinowskich!!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 14

Jak jest taki kozak niech

Nakreci film w którym pokaże ten sam wątek ale w islamie. Jestem ciekaw czy wtedy ludzie będa tak zachwyceni i czy wtedy zbierze tyle samo pochwal.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 15

Islam u nas rządzi?

W Europie tak. A my ponoc jestesmy pelnoprawnym czlonkiem wspolnoty UE

wiec co jeszcze powiesz?

Co wy z tym islamem macie?

Z ambony wam mózgi formatują ?

coraz bardziej sie panoszy w Europie w ktorej mieszkamy

otworz oczy..

tobie chyba wyborcza formatuje mozg. zapewne wierzysz tez we wszystko co mowi merkel.

ciekawy głos w dyskusji na filmweb
https://www.filmweb.pl/film/Kler-2018-810402/discussion

PiS wyborca

Prawda o kościele, tutaj nie chodzi tu o wiarę ale tą kastę ludzi - kler
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 13

Jest wiele takich kast

Można wiele filmów o tej tematyce nakręcić bo pedofile są wszędzie nie tylko w kk. Ale wiedział że to się sprzeda i będzie miał z tego kasę odpowiednią więc było najłatwiej zrobić o kk bo wie że mu krzywdy nie zrobią. Jestem ciekaw jaka była by reakcja tych wszystkich krytyków i ludzi jakby zrobił film o tytule Koran i pokazał pedofilie w tej wierzę która jest 1000000 razy większa niż w kk. Ale takich dużych jaj pewnie niema aby taki film nakręcić.

Koran u nas nie rządzi, panie pleban.
A film jest o funkcjonariuszach KK w Polsce. Nie tylko o pedofilii wśród nich.
Najpierw obejrzyj.

Niech kosciol tek kosciol wreszcie przestanie kryc homosekualistow i pedofilow itp

kiedy zniesie wreszcie celibat. To sam zostane ksiedzem. A tak to obAwiam sie tych wszystkich zboczencow w seminarium...

Ale tu obrońców pedofilów

którzy bronią pedo jak niepodległosci. LOL
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 16

To nie jest dokument, to tendencje filmik dla PO paprańców i np Roberta.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 8

ale kto powiedział, że to ma być dokument? Sekielski zbiera fundusze na zrobienie rzetelnego filmu dokumentalnego na temat pedofili w kościele.

A ja mam propozycję dla wyznawców jezusków, maryjek i innych

Chcecie utrzymywać bandę nierobów typu księża,katecheci i pozostali to płaćcie na nich podatki. Ja nie wierzę w te brednie i nie mam zamiaru dokładać do ich utrzymania.

Przecież nie dokładasz

Skoro nie chodzisz do Kościoła do nie dajesz "na tacę", nie płacisz za sakramenty. O co ci chodzi? Nikt nikogo nie zmusza do płacenia na kościół.

19 mld w skali roku odpływa do vatykanczyków z naszego budżetu.

Doucz się. Sama taca to "na waciki im idzie".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

Aleś ty głupi, skoro nie wiesz ile pieniędzy z budżetu wyciąga sukienkowa mafia i nie pyta, czy ktoś wierzy czy nie...

A ty co wyznajesz, auto, iPhone czy telewizor?

Pracuś się znalazł.Czy ktoś Ci zabiera z konta? To się odwal dumny wierzący w siebie A to do czasu, zobaczysz

A moze by tak

Film o zepsuciu w schow biznesie?...tam się dzieje....

Ale pięknie

Jak psychokatolkom puszczaja zwieracze niech zaczną robić ludzkie tarcze przed kościołami bo ludziom przytomnym puszczają nerwy !trzeba pozbyc sie...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 14

Psychoniedowiarek się odezwał. Widzi zło w kościele, ale jest tolerancyjny i różowo flagowy. Pedofile, geje, złodzieje to głównie inne grupy społeczne

Dziś pomodlę się za Ciebie. Obiecuję. Zobaczysz że poczujesz się lepiej.

Byłem w sądzie z klechą ( ja jako strona powodowa) i powiem tak:

kłamstwa, mataczenie, fałszowanie dowodów a na koniec...."niezależny sąd" stwierdził, że w Polsce obowiązuje konkordat. Wygraną sprawę przegrałem. Ale cóz, jest jeszcze Strassburg.

Beka z Arkadiusza Jakubika

tak o sobie opowiada: "Wiesz, ja jestem osobą niewierzącą, ale wszystkie święta obchodzimy w domu. Jest zwyczaj, np. jak jest Wielkanoc, mam świadomość, że jest to część polskiej tradycji. Zawsze wtedy z synami jadę do kościoła" - wyznał szczerze muzyk.
Może być to zaskakujące, bo o ile spotykana jest postawa "wierzący-niepraktykujący", tak "niewierzący-praktykujący", budzi zdziwienie.
Gra księdza kukułę w taki sam sposób jak grał w filmie Jestem mordercą a postac nieco inna.
Mocno zawodzi. Jednak filmy fabularne to nie jest 13 posterunek.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Hehe... to nie są chrześcijańskie święta. Ta tradycja jest setki lat starsza. Twój brak wiedzy o historii wczesnego średniowiecza jest dowodem tej katolskiej indoktrynacji. Siadasz do stołu wigilijnego i nie zdajesz sobie nawet sprawy z tego że obchodzisz pogańskie święto. Malujesz pisanki na wielkanoc? Wkładasz siano pod obrus na wigilie? Stroisz choinkę? Dajesz bliskim prezenty na święta? Kolędujesz albo przyjmujesz kolędę? To tylko ci wmówili w dzieciństwie że to zwyczaje chrześcijańskie.

ale co cie dziwi?

porozmawiaj ze znajomymi, masa ludzi traktuje kosciol jak tradycję, jak cos odswietnego. sam tak robie. nie lubie tej instytucji, nie wierze, ale w kosciele bywa. i bardzo szanuje tych kilku ksiezty z powolaniem, ktorych spotkalem w zyciu. niestety tych spod znaku "Kleru", spotkalem nieporownanie wiecej. pojezdzij po wioskach, pogadaj z ludzmi, pedofilia, babka na boku, lewe interesy z lesnikami, samochody i meiszkania za kase z tacy, co laska od ministranta przez koscielnego po organistę, listy z nazwiskami do sprzatania w domu, darmowe gosposie ze wsi. to jest chleb powszedni, spowodowany brakiem reformacji i jawna wręćż hipokryzją

zle się stało, ze w Polsce nie doszlo do masowej reformacji, kraje protestanckie nie sa tak obciazone problemami doktryny jak kraje katolickie.

Czterej Pancerni i Kler

Czterej Pancerni mają swój dalszy ciąg . To historia Janka Kosa , który porzucił Aganioka dla Gustlika i po odrzuceniu amorów przez heteroseksualnego kolegę został księdzem. Teraz walczy na froncie lewactwa wspieranego przez Putina.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

To znowu KOD?

czy tym razem ktoś inny
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wojtek, Wojtuś ciebie już totalnie pogieło. Bawi się w moralistę to pogadaj z kolegami z branży..... tak dopiero jest jazda
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

Renegaci chcą POuczać o morlności: rozwodniki, wiarołomcy małżeńscy, celebryci

wszelkiej maści i koloru

Następny film Aktorzyny i Celebryci!!!!

Totalna chała dla ludzi szukających sensacji. Jest wina, będzie kara.
Kler to ludzie. Ludzie są dobrzy i źli jak w każdej grupie. Całe szczęście znakomita większość to pożadni ludzie.
Kościół był i będzie bo jest wiara.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 10

Dokladnie! Jak mnie nudzi kazanie ksiedza to ide do innego kościoła bo moge w Gdańsku wybrać. Najważniejszy jest Bóg a ksiądz to jakby narzędzie w rękach Boga i nie ma co się tak emocjonowac ze jest taki czy inny. Przekazuje wiedzę i przykazania a sam ze swoich grzechów zostanie rozliczony ... dlatego nie podoba mi się ze jakiś reżyser i publiczność zamierzają rozliczać grzechy innych ludzi ... tego może dokonać tylko Bóg.

Kler -refleksja

Taki obrazek jest na większości parafii, wszystko dzieje się za zamkniętymi drzwiami
Niestety jest pedofilia, alkoholizm, biznesy, kobiety itd...
Wstrząsające i prawdziwe! Reżyser nie zrobił nic innego jak to pokazał Miał odwagę by stworzyc film ktory naklania do refleksji.
Ci którzy chodzą do kościoła chcą wierzyć ze tak nie jest, choć nie chodzą przecież do niego dla księży, to jednak przedstawiciel kościoła powinien dawać świadectwo
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 14

Oczywiście że jest

Casus arcybidkupa Petza.

I to jest

Oczywiście ze jest jak i wiele innych nie pochlebnych rzeczy
Księża to także ludzie, i to błądzący

No coz...

"Prawdziwa cnota krytyk sie nie boi"...

ale tu nie ma krytyki politykow,ktorzy umozliwlili panoszenie sie ksiezom?

Mazowiecki, Walesa, Kiszczak, Miller, Kwaśniewski. Historycznie to oni sa odpowiedzialni za finansowe uzaleznienie kosciola od panstwa.

Przecież sami księża się nie zaprosili zrobili to zdradzieccy politycy. Donosiciele i komuchy oraz pseudoliberały.

Czemu reżyser Smarzowski nie pociagnal tego tematu w takim filmie filmie??

czeeeeeemu?!!!!!!!!!!!!!!

Za nasze pieniądze taki artyzm.... staruch Wojtek się kończy. Moralista..... parę osób mogłoby coś o nim napisać

Kledy dymają nas na 19 mld rocznie.

Te 3 mln z budżetu to "pikuś".

Haha..gołym okiem widać, że..

..chyba cały episkopat, całe diecezje, parafie itd. usiadły "do internetu" i piszą komentarze by choć trochę zrównoważyć, by bronić starego "świętego sprawdzonego układu".
Najwyraźniej chcą sprawić aby 90% opinii nie było skierowanych przeciwko nim..hahaha.. czarni dają radę...bronią się jak mogą.. hehe.. mam wrażenie, że już tylko 60/40 opinii na niekorzyść "świętojebliwych"
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 16

Ty buraku sam jesteś rąbliwy

niekoniecznie parafie

seminaria duchowne, wspierane przez neonazistów i trolli internetowych.

Pamiętam akcję seminarzystów w komentarzach, jak sprawa dotyczyła przekazania części parku w Oliwie Kościołowi.

Alkoholik i ateista nakręcił film antyklerykalny, nie dziwi nic. Autorytet rzeczywiście. W jego wywiadach aż bucha ssmouwielbienie, charakterystyczne dla kultury pieniądza. Wszystko do czasu...... poczekaj Wojtas
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 12

Tak jeszcze będzie miał szansę żeby się nawrócić. wielu zatwardzialych ateistów w obliczu cierpienia się N awrocilo. Oczywiście nie życzę nikomu źle temu reżyserowi od taniej sensacji

A nie cały kod?

Kościół powinien puścić w skarpetkach tego filmowca na zamówienie, co to wielkim reżyserem się zwie. Dno, dno, dno i dwa metry mułu.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 16

Was puścimy w skarpetkach

skończycie jak kościoły w Irlandii i skandynawii

Przerysowana rzeczywistość, cel jasny, walka z Kościołem jako całością. Reżyser to ateista. Nie wie co kościół robi na co dzień czym żyje na prawdę bo tam nie chodzi i nie rozumie. Sponsorzy kazali to nakręcił. Od przestępstw jest sąd. Nie zawsze zresztą dochodzi do udowodnienia winy choć nikt nie pochwala
przestępstw. trzeba je udowodnić.

Kto wie że Kościół modli się za alkoholików? Reżyserów też.

Mówisz o flaszce głodziu?

j.w.

A teraz życzę reżyserowi Smarzewskiemu aby

zrealizował kolejny, równie bezkompromisowy i "odważny" obraz na temat duchownych muzułmańskich...
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

Co wy kuzwa z tymi muślimami macie?

Pewnie na swoje kaprawe oczy w zyciu ani jednego nie zobaczyłeś.

Jeszcze w trakcie kręcenia filmu pewnie by mu łeb obcięli i wymordowali całą wioskę gdzie film byłby kręcony. A taki katolik co ma przebaczać i jeszcze się pomodlić, co zrobi? No przecież przebaczy i się pomodli. Gdzie tu odwaga reżysera? Osobiście bardzo cenię Pana Smarzowskiego i mi ten film absolutnie nie przeszkadza. Trzeba napiętnować zło i zwyrodnienie. Tylko to nie jest kościół to jest patologia z którą kościół walczy i której nie akceptuje.

Teraz o aktorach reżyserach i celebrytach i dziennikarzach!

Film

Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

smarzowski robi kiepskie filmy.ale reklama dla mas pudelkowych robi swoje.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

667 opinia

Ten licznik działa?

Panie Wojtku, podziwiam Pańską odwagę.

Było już o drogówce, klerze, Polakach-burakach. To może teraz coś o środowisku sędziowskim? Kto, jak nie Pan , może zmierzyć się z tym tematem. Życzę zdrowia i nonkonformizmu.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

trochę trailer zepsuł zabawę

ale 8/10

smażowski wojtku coś ty za chałę nakręcił ? film beznadziejny a ta głupia muzyka jeszcze go pogłębia . nie mówiąc o temacie . Spaczony obraz kościoła obraża nie tylko 99 procent księży i zakonników ale i zwykłych ludzi. ateisto nie masz pojęcia jak wygląda życie kościoła . jaki jest historyczny i obecny wkład jego w życie narodu . właściwie chciałem ci napisać - odwal się i spójrz wokół siebie , na kolegów celebrytów i ich zboczone materialistyczne życie .

Ile za taki komć się dostaje?

2 zł?

Może w twoich trolowych twoich kręgach "komcie" chodzą po ileś tam zeta, ale wyobraź sobie że normalni ludzie piszą komentarze za darmo, serio.

ale to kijowy filmik

...bede w kinie!

....już wykupiłem bilet i 28-go przylatuje do kraju po to tylko, aby z przyjaciółmi obejrzeć ten film!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

jesteście tylko pseudoateistami

Dlaczego ateiści obchodzą święta jak np Boże Narodzenie Wielkanoc? Dlaczego chrzcza dziecko i jak dziecko ma 9-10 lat posylaja je do 1 komuni? Przychodzą na groby zmarłych po co skoro nie wierzą w życie wieczne .. tak ujadaja na Kościół na katolików ... wasza hipokryzja jest straszna... jesteście pseudoateistami zaden nie podpisze aktu apostazji..Krzyczycie dużo a jak trwoga to do Boga!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Film

Kazdy ma swoje sumienie i dekalog wg którego postępuje Reżyser pokazał prawdę , taka jaka ma miejsce w parafiach, oczywiście nie we wszystkich i nie można wszystkich księży pakować do jednego wora W przeciwnym razie nie byłoby kogoś tak Wielkiego jak Jan Paweł II , ksiądz Jan Kaczkowski czy biskup Wyszyński , i inni wielcy...
Czytając jednak te opinie to nie dziwie się ze mamy taki kraj jaki mamy, takie rządy jakie mamy
Ci, co jeszcze żyją złuda, przekonają się o tym za 2-3 lata , już nie będzie czego zbierać z tej Polski

powiem wprost, Panie Smażowski odpierdziel się pan od naszej wiary.
Od ludzi kościoła też. Jak znasz księdza który dopuścił się przestępstwa to leć do prokuratora a nie kręć paszkwili bo nawet nie wypada.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 9

Fiufiu

"miłość bliźniego" i "jadowite przebaczenie" wręcz tryska. A prawda boli co?

cytat

"Tytułowy kler tonie w obłudzie, zakłamaniu i oszustwie, ale gdzieniegdzie, choć nieśmiało i mało wyraziście, widać przebłyski dobra. Księża nie do końca są tu złem wcielonym." Księża nie do końca są tu złem wcielonym - łał

teraz panie rezyserze

poproszę film o show biznesie, czy pan lepiej zna środowisko kleru?

tytuł

taaaaki reżyser, a takiego szmatławca stworzył. Bieda... obscena zamierzona. Szkoda nawet krytyki. Smutne, bardzo smutne. paluszek (kciuk) w dół. Bardzo, bardzo przykro.....

Oglądałeś go w całości?

j.w.

gdie obiektywizm

gdie obiektywna prawda o ksiezach, sa i tacy jak ci, jest to margines, nie spotkalem sie z takimi ,amam 38 do setki, gosciu smarzowski, ttrzeba pokazac bylo 2 strony medalu, a nie tylko pluc, poza tym wierzy sie w Boga ,a nie ksiezy. to da cyt, willi

Wszyscy walą teraz w Kościół jak w bęben, wszędzie informacje o pedofilii wśród księży, a tu czytam, że Smarzowski nie boi się tematów tabu ???

Stawiam, że tak naprawdę scenarzystą filmu jest Urban. Jest to idealnie w jego stylu.

A może...

moze tak będzie... (gość)

Wiosna 2018. Do kin wchodzi nowy film Smarzowskiego od. Kominiarze. Bohaterami są trzej zaprzyjaźnieni z sobą pracownicy spółdzielni kominiarskiej. Jeden z nich Nowaczyk ( w tej roli niezapomniany Robert Wieckiewicz) to silny mężczyzna który marzył o byciu komandosem. Nie przeszedł ćwiczeń sprawnościowych, dlatego dzieki protekcji ojca byłego dygnitarza partii znalazł pracę jako kominiarz. Marzenia o byciu komandosem popchnely to w alkoholizm. W czasie przeglądu instalacji poznał Mariole( joanna Kulig) która nie wychodzi z domu z uwagi na chorobę dwubiegonowa. Romans z komisarzem to jedyne okno na świat A przewód wentylacyjny jedyny łącznik że światem zewnętrznym. Wszystkiemu przeciwni są rodzice dziewczyny. Drugi bohater to dyrektor spółdzielni Machalak( Arkadius Jalubik). Skorumpowany z władzami miasta spółdzielnie traktuje jako przykrywke dla prania brudnych pieniędzy. Ukryty homoseksualista,poprzez mobbing uzależnia od siebie pracowników. Jeden z nich wynajmie młodego chłopaka który pod pozorem grzebania w Kominach ma skompromitować dyrektora...trzeci bohater to Izajasz Trezor( jacek Braciak) mający żydowskie korzenie samotnik. Po terapii narkotykowej znalazł zatrudnienie w spółdzielni kominiarskie gdzie praca jest pretekstem do zaciągania się dymem z kominów. Film utrzymany w antypolskiejj, mrocznej tonacji z uwagi na to, że akcja toczy się głównie w kotlowniach. Zapraszamy do kin

chyba powinieneś zacząć pisać scenariusze - nie będzie nudy w kinach

Kominiarze ( nomenomen też czarni)

Nie dymają nas na 19 mld w ciągu roku z budżetu.

Apanowicz jesteś malo tajemnicza, aż boli

wiara

Prawdziwa wiara jest w zakładach karnych.
Zakład karny to miejsce gdzie wielu zawierzyło temu Jedynemu.
Nie wiadomo tylko co się dzieje z tą wiarą, gdy taki nawrócony wyjdzie na wolność.
Okazuje się, że wielu za każdym razem na nowo odnajduje wiarę jak tylko wróci za mury.

Przypadłość tych nawróceń została naukowo potwierdzona.

małe 2 "ale"

1) początek drogówki przewidywalny i nudny? Chyba inne filmy oglądaliśmy.

2) panie Zacharczuk - mój kolega oblał pisemną z polskiego, bo nie rozróżniał streszczenia od interpretacji. Polecam Panu cofnięcie się do książek z ogólniaka, bo ładowanie co drugiego akapitu spoilera i zwykłymi opisami scen jest słabe strasznie. Jak Pan takie recenzje pisze i czyta, to nic dziwnego, że Drogówka była nudna, w końcu największe zwroty akcji miały miejsce na samym początku i byly mocno nieprzewidywalne. Polecam trochę pracy nad sobą

Reklama

Najlepsze w tym wszystkim jest to że ci kato-psychone sami zrobili reklamę dla tego filmu :lol:

Kler

Cała prawda

Sama prawda

Film ten ukazuje samą prawdę o reżyserze oraz aktorach. Szanowałem pana Gajosa, ale bardzo się zawiodłem iż zgodził się zagrać w tak plugawym filmie. Większość aktorów uważa się za ponad ludzi, nie szanują innych, ale w naszym kraju już nie ma aktorów, są same serialowe aktorzyny nazywające się ,,gwiazdami". Pan Smarzowski teraz niech nakręci film o muzułmanach, albo islamistach. Niech pokaże jak oni spędzają czas po zachodzie słońca. Oni wierzą że wtedy Allach ich nie widzi i mogą wszystko robić, pić, imprezować itp. Czy panu reżyserowi wystarczy odwagi na taki film, na pewno nie, do ludzie o tamtych wiarach wydaliby od razu na jego wyrok śmierci i on o tym dobrze wie. Dlatego nakręcił tą szmirę szkalującą dobre imię chrześcijan. Smarzowski powinien także nakręcić film o aktorach, celebrytach i sobie podobnych, wieczne zakrapiane imprezy z dodatkiem białego proszku kończące się niejednokrotnie orgiami. Jak jest taki mocny to niech zrobi taki film, czekamy.

Kler

Film ten jest dokładnym odzwierciedleniem sposobu życia głównych aktorów i reżysera. Przeniesiony na ekran świat gwiazd ukazuje w jakiej rozpuście żyją tzw. celebryci, tylko dlaczego reżyser miesza w te sprawy kleryków, brak mu odwagi na pokazanie swojego świata? Miałem dużo wspólnego z takimi ludźmi, choć z boku, ale widziałem nie raz do czego oni są zdolni, jak traktują drugich, myślą że są wielcy i dosłownie wszystko im wolno, ale się mylą.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Kościół w Polsce = kasa !!!! , niewyżyci zboczeńcy i pedofile !!!!!

Ciężki film.

Myślę że zbyt skondensowany w wydarzenia jak na 3 księży, ale zdarza się tak.

Dno czy olśnienie?

Ten film nie jest ani dnem (tak mówią tzw. prawicowcy), ani olśnieniem (tak mówią tzw. lewicowcy). To rozprawa na temat zepsutego fragmentu Kościoła i postaw ludzi wobec zła. Tzw. prawicowcy boją się, że film zaszkodzi Kościołowi a tzw. lewicowcy chcieliby, żeby film zaszkodził Kościołowi. Ja myślę, że przysłuży się do oczyszczenia Kościoła i właśnie po to powstał. Ma wywołać moralny wstrząs po to, by Kościół był po prostu Kościołem i niczym innym. Brawo dla reżysera za wnikliwość. Zwróćcie uwagę na główne typy bohaterów - jeden ksiądz walczy ze złem (Jakubik), drugi buduje zło (Braciak), trzeci (Więckiewicz) po prostu poddaje się losowi, raz robiąc źle, raz dobrze, a czwarty (Gajos) jest obojętny na zło.

Jeżeli

Choć jeden ksiądz pedofil zaprzestanie swoich pedofilskich praktyk to dobrze że film powstał. Tak samo jak film ,, Niemy krzyk'' po którym wiele kobiet nie zdecydowało się na usunięcie ciąży

Wszyscy staną i co z tego wynika?

Że księdzu uwagi nie można zwrócić?

prawda w oczy kole niestety taka jest prawda o kościele i nie mylmy kościoła z wiara bo to dwie odrębne sprawy ja wierze w boga a nie w ludzi którzy zamiast glosic slowo borze wszystko robia by ludzi od kościoła odsunąć
do góry