Widok
Recenzja filmu "Kler" Wojtka Smarzowskiego
Opinie do artykułu: Recenzja filmu "Kler" Wojtka Smarzowskiego.
Artykuł na temat: Festiwal Polskich Filmów Fabularnych 2018
Bezkompromisowy Wojciech Smarzowski czytelnie i stanowczo opowiada o ludzkim zepsuciu i kościelnym systemie wymagającym gruntownego remontu. "Kler" nie jest ostrzem wymierzonym w katolików, a jedynie filmowym narzędziem służącym piętnowaniu budzących odrazę praktyk. Niezależnie, czy podczas niedzielnej mszy siadamy w pierwszym czy ostatnim rzędzie, a może w ogóle omijamy kościół szerokim łukiem, ten film warto zobaczyć.
Kontrowersjami towarzyszącymi "Klerowi" można byłoby ...
Artykuł na temat: Festiwal Polskich Filmów Fabularnych 2018
Bezkompromisowy Wojciech Smarzowski czytelnie i stanowczo opowiada o ludzkim zepsuciu i kościelnym systemie wymagającym gruntownego remontu. "Kler" nie jest ostrzem wymierzonym w katolików, a jedynie filmowym narzędziem służącym piętnowaniu budzących odrazę praktyk. Niezależnie, czy podczas niedzielnej mszy siadamy w pierwszym czy ostatnim rzędzie, a może w ogóle omijamy kościół szerokim łukiem, ten film warto zobaczyć.
Kontrowersjami towarzyszącymi "Klerowi" można byłoby ...
Prawda w oczy kole co nie ?
Bardzo dobrze że tak głośno o tym jest i KK powinien być szykanowany w takie sposób właśnie, a nawet bardziej !
Niech na jaw wyjdą iż najpaskudniejsze grzechy przeciw Bogu i uczynki przeciw człowiekowi !
Młodych gwałcą a starych i bezsilnych okradają i doją do zera.
A Was szydercy wszelkiej maści uprzedzam iż jeśli nie odwrócicie się od swoich grzechów i nie uwierzycie również możecie źle skończyć...
Niech na jaw wyjdą iż najpaskudniejsze grzechy przeciw Bogu i uczynki przeciw człowiekowi !
Młodych gwałcą a starych i bezsilnych okradają i doją do zera.
A Was szydercy wszelkiej maści uprzedzam iż jeśli nie odwrócicie się od swoich grzechów i nie uwierzycie również możecie źle skończyć...
Obejrzałem ten film wczoraj i powiedz mi w którym miejscu w tym filmie Kk jest szykanowany.Autorowi nie chodziło o żadne szykanowanie nikogo ale o pokazanie jak funkcjonują niektórzy hierarchowie i księża . Ja zobaczyłem w tym filmie jak niektórzy jego funkcjonariusze na skutek własnych słabości,zagubienia , dążenia do bogactwa i władzy zatracili się i pogubili w swej roli. Zobaczyłem jak można skrzywdzić na podstawie podejrzeń czy pomówień przyzwoitego księdza. Mną ten film wstrząsnął ale wstrząsnął nie dlatego że dowiedziałem się że różne niegodziwości są udziałem tego środowiska bo o tym co rusz można było się dowiedzieć się z różnych źródeł tylko dlatego że to środowisko przez lata ukrywania swych niegodziwości myśli że ukrywanie jest metodą na ocalenie ich prestiżu i siłą która daje im tak ogromną władzę nad innym człowiekiem . Ogromna rzesza hierarchów ,księży czy sióstr zakonnych którzy w większości są uczciwymi ludźmi musi sobie zdawać sprawę że skończył się czas kiedy ich czyny nie będą podlegały ocenie społecznej a mam nadzieję że i karnej . Zło obojętnie kto je czyni musi być napiętnowane w zarodku i to z korzyścią dla tego jak i każdego innego środowiska by nikt przy zdrowych zmysłach nie przypisywał zbrodni całemu Kk .Gdyby nie zamiatanie pod dywan niegodziwości niektórych księży nie byłoby dzisiaj tak potrzebnego filmu . Gdyby Chrystus żył dzisiaj na cztery strony świata przegonił tych którzy ze świątyni zrobili sobie targowisko próżności , zepsucia a często i zbrodni dokonanej na drugim człowieku . Nie umiem powiedzieć wśród ilu funkcjonariuszy tego Kościoła jest tego zepsucia ale warto i trzeba , a uczy nas o tym ten Kościół , wybrać z koszyka każde zepsute jabłko a nie chować je pod spód bo to zgniłe jabłko sprawia ze cały koszyk gnije i na skutek takich zabiegów Kk który jest instytucją najwyższego zaufania traci gwałtownie swą pozycję . Wystarczy porównać liczbę wiernych w kościołach lat temu 20 a dzisiaj. Film Smarzowskiego nikogo nie obraża ani nie szykanuje ale pokazuje to co powinno być pokazane już dawno i to poprzez tych którzy stoją na czele Kk jak i również ścigane przez organa do tego upoważnione . Ataki niektórych środowisk na ten film a co najciekawsze że atakują choć jeszcze filmu nie widzieli świadczą o tym że nie w smak jest im żeby prawda wyszła na jaw .
A może zasłużenie bo prusza temat niewygodny i wstydliwy dla potężnego Kk który przez lata ukrywał swoje zbrodnie , niegodziwości i dążenie do bogactwa kosztem często biednych ludzi .Widzisz do czego doprowadziło zamiatanie pod dywan . Brawo dla Smarzowskiego za odwagę i brawo za dobre kino . Brawo za kunszt aktorski Gajosa ,brawo za doskonałą rolę Braciaka i Jakubika . Trochę słabsza rola Więckiewicza . Kto wie może masz rację i film Kler zostanie filmem roku. Powiem Ci kto powinien ten fim nagrodzić , nagrodzić ten film powinien Episkopat Kk bo film mówi o tym o czym powinni mówić i napiętnować złe postawy najwyżsi dostojnicy Kościoła .
Ale co pis? z biskupami i klerem ukladali sie walesa i kiszczak a pozniej mazowiecki
Wprowadzajac pozniej za plecami ludzi, niedemokratycznie religie do szkoł. i na tym sie nie skonczylo. Potem byl walesa ze swoim glodziem i ordynariat polowy za zyczenie papieza, za ktroy wszyscy placimy. Kwasniewski ktory sprzedal polske za czlonkowstswo w UE podpisujac konkordat ktorego kosciol zazadal w zamian za poparcie integracji Polski.
Ciezko tu o wielkie i jednoznaczne oskarzenie pis akurat. Kler jest obecny w polityce i wladzy od Magdalenki. Tylko uswiadom to sobie ogladajac kler smarzowskiego. Inaczej wtedy na niego popatrzysz
Ciezko tu o wielkie i jednoznaczne oskarzenie pis akurat. Kler jest obecny w polityce i wladzy od Magdalenki. Tylko uswiadom to sobie ogladajac kler smarzowskiego. Inaczej wtedy na niego popatrzysz
Film pokazuje jak Kościół widza aktorzy
Janusz Gajos - filmowy Janek Kłos z 4 Pncernych był w PZPR, wycofał sie dopiero w Stanie Wojennym. Dla przypomnienia, pzpr, która wprowadziła Stan Wojenny, wcześniej dopuściła do masakry na Wybrzeżu w latach 70-tych... Człowiek który należał do PZPR nie jest dla mnie żadnym autorytetem, zwłaszcza w sprawach Kościola, z którym PZPR walczył - także morderstawami (Zych, Suchowolec, Popiełuszko i inni - IV Departament). Raczej pokazuje jego pragnienie dotyczące wyglądu Kościoła...
Kady widzi jak "bogate" są prafie, co posiadają księżą. Na ogół nikt nie chciałby być tak biedny. Ostatnie głośne skandale są dziwne, bo po co facet, który jest gejem (Charamza)lub pedoflilem wstępuje do organizacji która zakłada celibat, oraz uważa powyższe za grzech śmiertelny? Czy nie jest tak że ci fałszywi księża i produkowany na podstawie ich działalności medialny kwik, jest obliczony na wykoślawienie postrzegania Kościoła przez społeczeństwo? Przecież w komentach do "Kleru" wielu ludzi twierdzi, że nie będzie poprawiac swojego życia tylko dla tego, że film pokazuje że księża są gorsi od niego...
Kady widzi jak "bogate" są prafie, co posiadają księżą. Na ogół nikt nie chciałby być tak biedny. Ostatnie głośne skandale są dziwne, bo po co facet, który jest gejem (Charamza)lub pedoflilem wstępuje do organizacji która zakłada celibat, oraz uważa powyższe za grzech śmiertelny? Czy nie jest tak że ci fałszywi księża i produkowany na podstawie ich działalności medialny kwik, jest obliczony na wykoślawienie postrzegania Kościoła przez społeczeństwo? Przecież w komentach do "Kleru" wielu ludzi twierdzi, że nie będzie poprawiac swojego życia tylko dla tego, że film pokazuje że księża są gorsi od niego...
życie to nie animacje Disneya
Tak to jest, jak się wyobrażenie o świecie opiera na animacjach Disneya.
To jest prawdziwe życie, a nie bajki które kościelna instytucja opowiada swoim naiwnym owieczkom. Ta instytucja od setek lat dysponuje władzą (kiedyś większą, dziś mniejszą ale w Polsce bardzo dużą) i pieniędzmi. Nie bierze się to z powietrza, a z konkretnego doboru ludzi do niej.
To jest prawdziwe życie, a nie bajki które kościelna instytucja opowiada swoim naiwnym owieczkom. Ta instytucja od setek lat dysponuje władzą (kiedyś większą, dziś mniejszą ale w Polsce bardzo dużą) i pieniędzmi. Nie bierze się to z powietrza, a z konkretnego doboru ludzi do niej.
jesteś stronnicza, cyniczna i upolityczniona
Oglądałem ten film. Myślę, że recenzja Tomasza Zacharczuka dobrze go opisuje. Wśród księży znajdziesz oczywiście i takich, jak w filmie, ale większość, to normalni ludzie, którzy starają się jak najlepiej wypełnić swoje powołanie. Twoje udawane oburzenie jest obliczone na tani poklask. Czekam, aż Smarzowski zrobi film o zwykłym populizmie, jakiego pełno choćby w internetowych komentarzach. Lubię jego filmy miedzy innymi dlatego, że pokazują problemy wieloaspektowo i pokazują, jak powstaje zło.
Tylko gdzie w tym filmie ci weseli ksieza jak ten od "chrzescijanin tanczy", cala ekipa ziarna itd?
Gdzie w tym filmie choc raz wypowiada sie bohater w typie ks. j . kaczkowskiego np?
Czemu nie sportretowano ks. Stryczka?
czyzby to miala byc publicystyka czy sztuka filmowa? tak narzekaliscie na smolensk chociazby a to dokladnie tego rodzaju podejscie do tematu. wybiorcze i na chama antykulturalne.
Taki sam film mozna by nakrecic o Owsiaku i tez by byl prawdziwy. Bo skupilibysmy sie na jego ciemnej stronie i pracy dla wladzy.
Czemu nie sportretowano ks. Stryczka?
czyzby to miala byc publicystyka czy sztuka filmowa? tak narzekaliscie na smolensk chociazby a to dokladnie tego rodzaju podejscie do tematu. wybiorcze i na chama antykulturalne.
Taki sam film mozna by nakrecic o Owsiaku i tez by byl prawdziwy. Bo skupilibysmy sie na jego ciemnej stronie i pracy dla wladzy.
to, że w kościele był ks. Kaczkowski nie zmienia faktu, że wśród kleru jest też patologia i o tym jest ten film... a Owsiaka w to nie mieszaj - obecna władza wprowadziła rejestr pedofilów i jakimś cudem żadnego księdza w niej nim nie ma, a Owsiaka prześwietlają od lat i jakoś nic konkretnego na niego nie mają, choć władza chętnie by się przyczepiła
Pytasz dlaczego . To proste , księża w swojej większości to uczciwi ludzie ale przez lata nikt nie ośmielił sie pokazać złych cech purpuratów i księży. Wszystko było skrywane a zbrodnie i niegodziwości byłyb ukrywane. Rolą funkcjonariuszy Kk jest szerzenie dobra i to nie jest jest żadna łaska że czynią dobro . To organizacja bardzo wysokiego zaufania publicznego i sama powinna wypalać żelazem każde zło w swoim gronie . Jak ja teraz mam pojść do spowiedzi do księdza który ma wiele więcej za uszami niż ja ?! Samo to ze każą sie nazywać ojcami czy duszpasterzami zoobowiazuje ich by byli jak żona Cezara. Ale ja w tym filmie znalazłem pozytywne akcenty bo okazuje się że to czasmi wydaje się oczywiste wcale nie okazuje się prawdą i mozna zniszczyć łatwo człowieka podejrzeniami i fałszywymi oskarżeniami . Druga z postaci która choć po czasie zrozumiała że nie godzi się tak postępować będąc księdzem przyznaje się do rzeczy których w rzeczywistości nie popełniła a w związku z kobietą odnalazła swoje miejsce i ksiądz ten odnajdując w sobie człowieczeństwo zrzucił sutannę chcąc być późno ale jednak w zgodzie i z Bogiem i z ludźmi . Wielkość tego filmu polega na tym ze pokazuje postawy różnych księży bo i księdza uczciwego niesłusznie posądzonego o pedofilię którego zagrał Jakubik , księdza którego zagrał Więckiewicz który zbłądził ale odnalazł swoją drogę zrzucając sutannę co chyba lepsze niż brnięcie dalej w nicość i zgorszenie , księdza którego zagrał Braciak który zbrodnią pedofilii zniszczył życie młodego chłopca ale który to ksiądz w imię władzy pieniędzy i zaszczytów posunie się do wszystkiego zeby osiągnąc swój cel oraz biskupa którego zagrał Gajos który wmieszany w wielkie pieniądze w układy z władzą mający wielką władzę nie robi nic a wręcz przeciwnie by odsunąć ze swego grona ludzi niegodnych noszenia sutanny. Dla niego pełnienie sakry to władza ,blichtr i pieniądze i zakłamanie a nie prawda . Żeby była jasność wszystkie te przywary, zbrodnie i bezeceństwa które tu zostały pokazane nie są udziałem tylko księży ale wszystkich grup które mają jakakolwiek władzę nad innymi tyle że od księży wymaga się więcej. Tobą ten film wstrząsnął bo poraz pierwszy ktoś się ośmielił pokazać ciemną stronę Kk ale chowanie głowy w piasek niczego nie zmienia tylko rozzuchwala .
Zobacz dzieki komu polskość została zachowana w czasie rozbiorów - głównie dzięki bezimiennym wikarym rozsianym po całym Kraju.
Kolejne transporty więźniów w Auschwitz witano przemową gdzie było wyłożone ile masz szans na przeżycie. Jasno deklarowano, że "jak jesteś Żydem to zginiesz najszybciej, księża katoliccy pożyją niewiele dłużej, pozostali może jeden rok". Ale ty ćwoku wiesz lepiej, co?
Przejedź się po parafiach na Pomorzu Gdańskim i sprawdź ilu proboszczów przeżyło intelligenzaktion. Dlaczego mordowano właśnie księży? No dlaczego?
Przejedź się po parafiach na Pomorzu Gdańskim i sprawdź ilu proboszczów przeżyło intelligenzaktion. Dlaczego mordowano właśnie księży? No dlaczego?
kolęda
ostatnio nie przyjełem bo 2 lata temu przyszedł ksiądz i pierwsze co zaczął to : " i jak teraz ? w końcu mamy dobry rząd, podniósł nas z kolan … pytam : jakich kolan? a on no kościoły się remontuje, dokończyli budowę bazyliki, ludzie chodzą w biało czerwonych barwach , cmentarze odrestaurowane i święta państwowe mają oprawe a przede wszystkim będzie więcej Boga i Religi w szkole...... to ja mu mowię że mnie to nie interesuje bo ja chce szczęśliwie żyć
Nie czepiaj się. Ludzie mają prawo dochodzić we własnym tempie do pewnych wniosków.
Niektórzy od razu jasno definiują relację z kk, inni potrzebują czas/impulsu/doświadczenia na własnej skórze. Są też tacy, którzy będą trwać mimo rosnącej frustracji i psioczenia po cichu - taka swoista odmiana konformizmu. Ich prawo.
I tego się kościół w Polsce boi. Wszędzie tam gdzie afery wyszły, frekwencja w kościołach spadła. Przyjechał biały papa na wizytę ostatnio do Irlandii, a tam zero zainteresowania ze strony ludzi. W Polsce też nadejdzie taki czas, że afery wyjdą, a państwo rozwiąże konkordat. Tyle, że to może dopiero za 30 lat jak dzieci dzisiejszych 30-40 Latków dojdą do władzy.
Cokolwiek myślimy o twórcach (niejedno mających za uszami) - kino i ogólnie sztuka od tego właśnie są:
m.in. od pokazywania codzienności w każdej z jej odsłon. Cieszę się, że Kler powstał i ma taki odzew. Na ile to kwestia rozbuchanego marketingu i samego tematu, a na ile wartość artystyczna filmu, ocenię po seansie... czego i innym życzę;)
Ps. Czekam na dokument Sekielskiego.
Ps. Czekam na dokument Sekielskiego.
Film jest za łagodny.
Ale może dotarcie do umysłów ślepych wyznawców można dotrzeć stopniowo.
Czekam na raport o polskiej pedofilii w kościele rzymskokatolickim.
Zbledną przy nim raporty z Irlandii, usa, francji, Niemczech, Holandii.
W Polsce kler miał i ma o wiele lepiej niż w powyższych krajach i czuje się u nas o wiele bardziej bezkarnie.
Czekam na raport o polskiej pedofilii w kościele rzymskokatolickim.
Zbledną przy nim raporty z Irlandii, usa, francji, Niemczech, Holandii.
W Polsce kler miał i ma o wiele lepiej niż w powyższych krajach i czuje się u nas o wiele bardziej bezkarnie.
to ja ci odpowiem tak. zolnierz - to samo. Kiedy smarzowski zrobi film o oficerach z gdynskiej marynarki?
Jak uderzy we wszystkie grupy nie otrzyma juz zadnych funduszy z PL. Moze jedynie od Putina. ;)
"wychowanie dla pokoju z karabinem w reku. z mundurku szkolnego wprost do wozu bojowego."
Mamy tu juz zalatwione dwie grupy. Nauczyciele i armia.
Umoralnianiem za kase zajmuja sie tez wszekie ogranizacje otrzymujace na to fundusze z UE i pokrewne. Ile za tym przekretow to glowa mala.
Nastepnie poruszeni juz tu sędziwie. Kasta walczacych o wolne sądy ale tylko dla znajomych vo oni sa ponad prawem i reszta ludzi. Smrod ich spraw moze wiekszy niz u ksiezy. Kasa za umoralnianie jest.
Urzednicy politycy. chocby budyn majacy gebe pelan frazesow przez wyborami. a sam robi takie bagno, ze starczylo by na serial "Samorzadowcy - oddzial Gdanski"
"wychowanie dla pokoju z karabinem w reku. z mundurku szkolnego wprost do wozu bojowego."
Mamy tu juz zalatwione dwie grupy. Nauczyciele i armia.
Umoralnianiem za kase zajmuja sie tez wszekie ogranizacje otrzymujace na to fundusze z UE i pokrewne. Ile za tym przekretow to glowa mala.
Nastepnie poruszeni juz tu sędziwie. Kasta walczacych o wolne sądy ale tylko dla znajomych vo oni sa ponad prawem i reszta ludzi. Smrod ich spraw moze wiekszy niz u ksiezy. Kasa za umoralnianie jest.
Urzednicy politycy. chocby budyn majacy gebe pelan frazesow przez wyborami. a sam robi takie bagno, ze starczylo by na serial "Samorzadowcy - oddzial Gdanski"
Darwinizm upadł już dawno
Darwinizm głosił że człowiek pochodzi od małpy. Okazało się to nieprawdą.
Teraz upada teoria ewolucji - która głosi, że człowiek wyewoluował od tzw prabulionu. Niestety, ostanie badnia przeczą możliwości ewoluowania gatunku przez degenerację dna... którą to teorię serwowali ewolucjoniści.
Teraz upada teoria ewolucji - która głosi, że człowiek wyewoluował od tzw prabulionu. Niestety, ostanie badnia przeczą możliwości ewoluowania gatunku przez degenerację dna... którą to teorię serwowali ewolucjoniści.
Bo moze trzeba go potraktowac jak opowiesc o 30 latach "wolnosci" w PL
Ciężko tu o wielkie i jednoznaczne oskarżenie dziejszego pis akurat. Kler jest obecny w polityce i władzy od Magdalenki. Tylko uświadom to sobie (sobie) oglądając kler wojciecha Smarzowskiego. Inaczej wtedy na niego popatrzysz - gwarantuje to Tobie. Z tego miejsca.
Z biskupami i klerem układali się Lech Wałęsa, Kiszczak a później Tadzio Mazowiecki wprowadzając w 1989 roku za plecami ludzi, niedemokratycznie religię do polskich szkół.
Ale na tym się nie skończyło wcale.
Potem był prezydent L. Wałęsa ze swoim generałem Głódziem i powołany ordynariat polowy za życzenie papieza JP2, Instytucja za ktorą wszyscy płacimy od 1991 roku. Oni w tym czsasie pili litry wódy na poligonie w Drawsku Pomorskim.
Inna prezydentura to Aleksander Lech Kwaśniewski, który sprzedał Polskę za obecne członkowstswo w UE podpisując konkordat, którego kościół rzymsko-katolicki zażądał w zamian za poparcie dla integracji Polski ze strukturami UE.
Z biskupami i klerem układali się Lech Wałęsa, Kiszczak a później Tadzio Mazowiecki wprowadzając w 1989 roku za plecami ludzi, niedemokratycznie religię do polskich szkół.
Ale na tym się nie skończyło wcale.
Potem był prezydent L. Wałęsa ze swoim generałem Głódziem i powołany ordynariat polowy za życzenie papieza JP2, Instytucja za ktorą wszyscy płacimy od 1991 roku. Oni w tym czsasie pili litry wódy na poligonie w Drawsku Pomorskim.
Inna prezydentura to Aleksander Lech Kwaśniewski, który sprzedał Polskę za obecne członkowstswo w UE podpisując konkordat, którego kościół rzymsko-katolicki zażądał w zamian za poparcie dla integracji Polski ze strukturami UE.
to zmarnowal kase
nie wiem po co Duda placi, skoro za PIS-em jest sama, niewyedukowana ciemnota ze wsi, ktorej jedynym celem jest przepicie w ciagu miesiaca 500+. mozna, sie tez domyslac, ze wiekszosc z tych ludzi nie wie co to jest internet, a zyja na takich zad*piach gdzie TVP nie ma sygnalu, a gazety nie dochodza... jest to zupelne przeciwienstwo, nowoczesnych, dobrze wyksztalconych elit popierajacych liberalne partie takie jak PO badz Nowoczesna....
Jedyny sposób na ten cały kler to odwrócenie się od kościoła, bez komunii, ślub tylko cywilny jak ktoś bardzo chce, chrzty itp. Po co to? Jak kasa przestanie płynąć to od razu się pozmienia. Można wierzyć w boga, a nie wspierać tego bałaganu. Oczywiście są i porządni, ale jak środowisko nie potrafi się z nimi uporać z tymi kilkom złymi to znaczy, że wszyscy są winni.
teraz macie odpowiedz dlaczego Państwo niechce uchwalić zwiazków partnerskich ( i nie mówie tu o homo lecz hetero)
bo to wszystko kasa !!!!! a tak poszedł być do notariusza i sprawę załatwił , podpisał akt związku lub akt zakończenia związku i end. ale wtedy odejdzie kasa dla państwa, dla sądów za rozwody , dla kościoła itp. . Ślub to przeżytek wieków.
Pamiętam lata gdy równolegle z salą festiwalową konkursowe filmy wyświetlano w kinach. W klubach spotykano się z twórcami i aktorami. Żyliśmy tym festiwalem i polskim kinem. Teraz szansa na obejrzenie tych filmów się zdarzy albo nie. Gdzieś, kiedyś o 23.00 w jakiejś telewizji. Pójdą na półki. Komercja rządzi.
Minimalizm muzyki Trzaski był silna stroną Pod mocnym aniołem. Kler na pewno obejrzę w kinie jak każdy film Smarzaka. Facet ma niebywałą rękę do ciężkich tematów od których nie można oderwać oczu. Zabawne są te komentarze ludzi którzy widzieli tylko zwiastun a juz biją pianę co to oni nie myślą. Smiechu warte
Klasyczna katolicka taktyka zwalania winy na innych.
Film jest o klechach i ich odwiecznych zboczeniach. Wy parafianie już tak do tego przywykliście, że ten vatykanski smród odbieracie jako perfumy. Poza tym oni doją Polskę na ok. 19 mld rocznie bezpośrednio i w formie ulg. Do tego jednostronny konkordat pasożytniczy dla naszego kraju.
Jak ktoś podsumował: "Walił w drogówkę, wali i w kościół."
Czyli prostota "kontrowersji" tkwi w tym żeby walić w zawody zaufania publicznego. Czekam na filmy dotyczące strażaków, lekarzy, sędziów, kominiarzy, nauczycieli i pielęgniarki i przemiłej pani sąsiadki z parteru z małym pieskiem. Znając życie to strażacy podkładaliby ogień, kradli kosztowności z pogorzelisk no i oczywiście piliby na umór. Lekarze to wiadomo- łapówkarstwo, pewnie na panienki by też chodzili, no i zabijaliby pacjentów na stole dla firm pogrzebowych, ah i szpitalny spirytus obowiązkowo. Sędziowie by kradli i mieli problemy z prawem, orzekali dla własnych korzyści, a i też by pili. Kominiarze (też pijani) sprawdzaliby mieszkania, dzień później w jednym z nich zaczadziłaby się 12sto osobowa rodzina. Nauczyciele- wiadomka, nienawiść do dzieci, romanse z rodzicami uczniów, katowanie swojego własnego dziecka no i hehe wódeczka. Pielęgniarki wyczerpanie psychiczne, oczywiście alkoholizm- zabiłby starszą pacjentkę bo za bardzo marudziła. No i starsza pani z pieskiem z parteru która ma wybujałe fantazje erotyczne- schizofreniczne. Na koniec filmu by umarła a piesek zjadłby jej zwłoki. Ah no i byłaby alkoholiczką. Dostarczyłem Scenariuszy na kolejnych 20 lat do przodu. :) Ludzie będą walić drzwiami i oknami!
Nonsens.
Księża i drogówka to zawody zaufane? Dobre. Raczej zawody zadufane, o wątpliwej reputacji.
Opisany przez Ciebie kierunek prezentuje Vega, kręcąc bełkoty o policji i lekarzach - w zasadzie obrywa się każdemu. Zapomniałeś oczywiście w swej wizji o Smarzowskim wspomnieć o rozliczeniowych filmach jak "Wołyń" czy "Róża" czy opowieści o polskim piekiełku jak "Wesele" czy "Dom zły".
Ale zawsze można ponarzekać na najbardziej eksportowego, obok Pawlikowskiego czy (w przyszłości) Palkowskiego, polskiego reżysera.
Opisany przez Ciebie kierunek prezentuje Vega, kręcąc bełkoty o policji i lekarzach - w zasadzie obrywa się każdemu. Zapomniałeś oczywiście w swej wizji o Smarzowskim wspomnieć o rozliczeniowych filmach jak "Wołyń" czy "Róża" czy opowieści o polskim piekiełku jak "Wesele" czy "Dom zły".
Ale zawsze można ponarzekać na najbardziej eksportowego, obok Pawlikowskiego czy (w przyszłości) Palkowskiego, polskiego reżysera.
samo życie
To o czym piszesz to prawda ,ale po co to fabularyzować,Smarzowski tylko zwrócił uwagę na pewne zachowania.Dla mnie jako matki najsurowsza karę należy wymierzać tym którzy krzywdzą dzieci. Manipulacje malwersacje oszustwa pijaństwo cudzołóstwo --wszystko można wybaczyć i przemilczeć ale krzywdy dziecka ,złamanie jego godności na początku jego życia NIE
Jak Gibson nakrecił Pasję to w waszym środowisku w dobrym tonie było ogłaszanie
że nigdy sie nie pójdzie na ten film, podobnie było z filmem smoleńsk a nawet z niewinnym serialem korona królów.
Jak to zwykle wśród stada baranów jak każą nienawidzić filmu to wtedy jego nieoglądanie jest dowodem na wyższość moralną i intelektualną. Jeżeli natomiast nakazane jest zachwycanie się filmem, jak np tym g*wnem smarzowskiego, to z kolei jego oglądanie jest dowodem na wyższość intelektualną i moralną.
Wiecie ze jesteście śmieszni?
Jak to zwykle wśród stada baranów jak każą nienawidzić filmu to wtedy jego nieoglądanie jest dowodem na wyższość moralną i intelektualną. Jeżeli natomiast nakazane jest zachwycanie się filmem, jak np tym g*wnem smarzowskiego, to z kolei jego oglądanie jest dowodem na wyższość intelektualną i moralną.
Wiecie ze jesteście śmieszni?
Artykułów na temat rozbieżności "Pasji" z historią było więcej niż masz lat
więc nie gadaj bzdur. Żeby wspomnieć tylko najbardziej oczywiste: Rzym nie zatrudniał pijanych sadystów, kontroli podlegało wszystko, na wszystko były dokumenty. Nikt nie wychodził przed szereg, bo można było szybko i skutecznie stanąć w jednym szeregu ze skazańcem.
aktorzy już sie zaczynają głupio tłumaczyć. dziecinada nie film.
nie filmem naprawia sie świat.manipulacje medialne toważyszą od lat.POlityczne manewry słabszego.Nie daje rady pięściami to chwyta przedmiot by uderzyć.Wylolbrzymiony film.Fantazje reżysera.Czuć megalomanię,mitomanię i jego własną wizję .Wymyślone ,stworzone przez bujna wyobrażnie problemy,takie coś jest POprostu słabe.POdkręcony temat ,bo tym się karmią ludzie,to lubią patrząc w telewizor.Temat Kościoła jest od zawsze chwitliwy i o płytką widownie w tym temacie nie trudno.Czy zrobienie tego filmu to był dobry pomysł,nie wiem,czas pokarze,ale uderzanie w czyjąś wiarę to napewno jest złe.Nie aktorom czy reżyserom to jest dane.W ich środowisku też się dzieją straszne rzeczy,niech może też o tym zrobia film.To nie uderza w czyjąś wiarę.Życie.
Okaleczanie wrażliowści,szukanie najczulszego miejsca by uderzyć. Po tych przybłędach to można się spodziewać ale po panu Panie Gajos to raczej jest zaskoczenie. Myślałam że Pan to jesteś poważny facet.Coś to Pana życie zawodowe nie oszczędziło, od pancernych aż po dziś. Szkoda,zdolny Pan jest ,ale na lewo Pana ciągnie,może to ciężar przeszłości.Nie dawaj sie Pan więcej podpuszczać to może jeszcze wyjdziesz Pan na prostą. Przemyśł se Pan. W Pana oczach widać coś innego ,czuć dobro.Rób Pan wreszcie to co Pan lubisz.Szkoda.
Zwykle tak jest że ateiści nie poprzestają na odejściu od wiary, religijności, etyki
Zwykle popadają w fanatyczną nienawiść wobec wszystkiegio co wiąże się z chrześcijaństwem. Nienawidzą wierzących, księży, religii jako takiej Nienawidzą czasami nawet świąt Bozęgo Narodzenia, ślubów tradycyjnych i architektury gotyckiej bo kojarzy im sie z kościołem. Popadają w rdozaj paranoi w której cały śwait jest napedzany intrygami Watykanu a wszystkie problemy ludzkości bieda wojny i choroby sa ostatcznie winą "kleru", który rządzi światem jest wszzech potężny ale i skrajnie odrażający. Domyślam się że chory człowiek Smarzowski zekranizował włąśnie taki śwaitopogląd.
"Artyści" scen polskich to nie tylko ten typ chorych z nienawiści ateistów ale i alkoholicy i erotomani. Wszystkie te swoje psychiczne problemy wyrzygują na taśmę celuloidową żeby im podobni sie tym zachwacali. Tfurczość autoterapeutyczną Smarzowskiego brzydziła mnie od "kultowego" rzekomo wesela, jeszcze zdzierżyłem z mdłościami dom zły więc ale podarowałem sobie zarówno krwawe porno wołyń jak i to propagandowe gówienko rodem z "faktów i mitów".
"Artyści" scen polskich to nie tylko ten typ chorych z nienawiści ateistów ale i alkoholicy i erotomani. Wszystkie te swoje psychiczne problemy wyrzygują na taśmę celuloidową żeby im podobni sie tym zachwacali. Tfurczość autoterapeutyczną Smarzowskiego brzydziła mnie od "kultowego" rzekomo wesela, jeszcze zdzierżyłem z mdłościami dom zły więc ale podarowałem sobie zarówno krwawe porno wołyń jak i to propagandowe gówienko rodem z "faktów i mitów".
Gwałcił prywatnie nie służbowo.
"Zwykle tak jest że ateiści nie poprzestają na odejściu od wiary, religijności, etyki." To założenie byłoby bardzo słuszne gdyby było prawdziwe. Problem w tym, że Kościół Katolicki w Polsce będący patronem wiary jest religijny, natomiast jest nieetyczny. Teza jest prosta. Są księża którzy dopuszczają się czynów nieetycznych i są przy tym bezkarni. I jeżeli tak bardzo jako chrześcijanie czujecie się wspólnotą, to wspólnie płaćcie milionowe odszkodowania osobom pokrzywdzonym,
Smażowski jak jesteś taki kozak to zrób film na temat innej wiary,pokaż ludziom na co cię stać.
wiesz żę Kościół się nie mści,że Katolicy wybaczą że splułeś ich wiarę,wiesz dobrze że Chrześcijańie się nie pogniewają.Zaczni myśleć poważnie chłopaku i jak chcesz robić prawdziwe mądre filmy dla szanującej sie widowni to weż sie do pracy albo spadaj .
dziwią mnie te głosy oburzenia fundamentalistycznych katolików, których w Polsce jest multum
oczywiście z wiara nie mają nic wspólnego, ale symboli będą bronić do upadłego, dokładnie jak z ich powierzchownym patriotyzmem - gdyby wybuchła wojna, ci co dziś drą najgłośniej mordy pochowaliby się w norach
nie wiem też dlaczego wzór dobrego kościoła, jaki przychodzi z zachodu - jest tak znienawidzony - a pisząc dobrego mam na myśli odpowiednie reakcje choćby na skandale pedofilskie - tam od dawna jednoznacznie sa potępiane takie zachowania, kościół przeprasza - u nas bezczelnie się stawia i zapiera, jakby zaprzedał skórę diabłu
nie wiem też dlaczego wzór dobrego kościoła, jaki przychodzi z zachodu - jest tak znienawidzony - a pisząc dobrego mam na myśli odpowiednie reakcje choćby na skandale pedofilskie - tam od dawna jednoznacznie sa potępiane takie zachowania, kościół przeprasza - u nas bezczelnie się stawia i zapiera, jakby zaprzedał skórę diabłu
Pedofilia w kościele istnieje. Ten film jest wina kościoła, nie można kryć pedofilii. Mam cichą nadzieję że teraz to się skończy i ci księża będą odpowiadali za swoje czyny przed świeckim sądami a w więzieniach osadzeni już im pokażą co to jest gwałt i co czuje ofiara. Kościół musi się oczyścić albo straci wiernych.
Morderstwa wśród ludzi istnieją. Nie można kryć morderców, gwałcicieli, złodziei itd. Zaorajmy prawie całą ludzkość, po co takie ście*wo? Ludzkość musi się oczyścić... - hmm... w tej wersji brzmi to co najmniej jak u fanatyków Hitlera.
PS: Nie wiedziałem, że księża mają immunitety i nie mogą stawać przed sądem...
Doucz się zanim zaczniesz jęczeć!
PS: Nie wiedziałem, że księża mają immunitety i nie mogą stawać przed sądem...
Doucz się zanim zaczniesz jęczeć!
Polski katolik ma tak wyprany mozg od malego, ze jest jak taka bita zona, ktorej maz twierdzi, ze zona zyje tylko dzieki niemu, ze gdyby nie on, to bylaby zerem. Jednoczesnie pomiata nia, poniza, bije i gwalci. W nagrode zas obiecuje raj w niebie, po smierci.
I ta zona ma tak juz zryta psychike, ze wierzy, ze jej oprawca rzeczywiscie jest jej wybawca, i dzieki tym torturom pojdzie prosto do nieba.
I ta zona ma tak juz zryta psychike, ze wierzy, ze jej oprawca rzeczywiscie jest jej wybawca, i dzieki tym torturom pojdzie prosto do nieba.
pomyśl dlaczego chrzest chrześcijanie wymyślili po urodzeniu a nie jak chrystus w 33 roku ?
bo by ta wiara umarła a tak jesteś od dziecka naznaczony . Babtysci mają lepiej bo dopiero po 18 jest chrzest jak człowiek jest świadomy i wybiera a nie mu rodzice każą i dlatego ich jest mniej . Tu gra idzie o władze i kase
Ta? Powiedz to mojemu kumplowi, który popełnił samobójstwo po molestowaniu przez księdza. Pracowałam kilka lat dla kleru. Napatrzyłam się, że najchętniej pod ściane i serię bym puszczała. Mój szef dostał zawału a ja trafiłam na bezrobocie przez proboszcza znanej parafii gdyńskiej, który ukradł kasę. Tak to wygląda naprawde.
degrengollado lewacka
Geby sobie śm..jpii nie wycieraj. Tacy jak ty, to nie moim bliźni ani nie tacy jak twoi idole, miłośniku Biedrunia, Szechtera i jej brata, Simona Mola, a. samsona, Maleszki, Lewartowa, Timmermansa i jego lokaja rudego, Bolków i wszelkiej maści tewaużek, olbryskich, jand, śród itp.
chrześcijaństwo
to głoszenie dobrej nowiny i Jezusie Chrystusie o jego ofierze i zbawienu ludzkości. Temu powinien być podporządkowana każda struktura , która mieni się być Kościołem . Dobra nowina to ewangelia spisana w piśmie śwsiętym . To jest prawdziwy skarb chrześcijanina a nie sama struktura kościelna i urząd duchownego. Na film na pewno pójdę , gdyż lubię twórczość Smarzowskiego . Jeżeli piętnuje on tylko strukturę administracyjną kościoła i jego urzędników to ma do tego prawo jak każdy człowiek do wypowiadania się o każdej strukturze funkcjonujacej w przestrzeni publicznej. Kościół Katolicki zaś w Polsce odgrywa olbrzymią rolę i jest częścią władzy państwowej. Dlatego temat poiwiden być poruszany. Jeżeli księża czują się obrażeni mają zawsze prawo do drogi sądowej.
naprawie polskiego społeczeństwa
Jeżdżę na Kaszuby, na imprezy do dalszej rodziny. Kaszubska wielopokoleniowa rodzina, co najmniej raz w tyg, w kościele, babcia chodzi na kółko różańcowe, działaczka kościelna. Bardzo wierzący ludzie, tracący mnóstwo czasu na formalne rzeczy związane z celebrowaniem wiary.
Na arcybiskupa Sławoja mówią nie inaczej jak biskup Flaszka, rozmawiają o tym ile żąda pieniędzy od lokalnego proboszcza za przyjazd na komunię, czy bierzmowanie, a że są blisko z klerem, informacje są z pierwszej ręki.
To wszystko trzyma się jeszcze na cieniutkiej lince, na tzw. autorytecie osoby duchownej, której nie można publicznie krytykować, bo nosi się w sukmanie. Ci ludzie nie są ślepi, głusi i głupi, i widzą jak jest. W swoim gronie rozmawiają o tym otwarcie i się z tej obłudy książęcej śmieją, a czasem oburzają. aktywiści kościelni, nie ciepli niedzielni katolicy, czy tacy od święta, nie ateiści, czy obrażeni na Kościół.
Kościół boi się że straci tą resztkę powagi i głos krytyki wypłynie nawet z najbliższego środowiska, tego zastraszonego tradycją, wychowaniem, autorytetem.
Na arcybiskupa Sławoja mówią nie inaczej jak biskup Flaszka, rozmawiają o tym ile żąda pieniędzy od lokalnego proboszcza za przyjazd na komunię, czy bierzmowanie, a że są blisko z klerem, informacje są z pierwszej ręki.
To wszystko trzyma się jeszcze na cieniutkiej lince, na tzw. autorytecie osoby duchownej, której nie można publicznie krytykować, bo nosi się w sukmanie. Ci ludzie nie są ślepi, głusi i głupi, i widzą jak jest. W swoim gronie rozmawiają o tym otwarcie i się z tej obłudy książęcej śmieją, a czasem oburzają. aktywiści kościelni, nie ciepli niedzielni katolicy, czy tacy od święta, nie ateiści, czy obrażeni na Kościół.
Kościół boi się że straci tą resztkę powagi i głos krytyki wypłynie nawet z najbliższego środowiska, tego zastraszonego tradycją, wychowaniem, autorytetem.
Głos rozsądku po raz pierwszy !
miło coś takiego przeczytać, zgadzam się 150%, pewnie(na pewno) dlatego iż to Biblijna prawda !
Co do KK to musi być piętnowany a nazywanie rzeczy po imieniu pomaga się ludziom przebudzić !
"taki tam" wiesz że w praktyce(nie teorii konstytucyjnej) kolega "wierzący" ma 100% racji.
Druga rzecz to chyba dość dobrze oddzielił katolików od chrześcijan, słyszałeś kiedyś dobrą nowinę w kk ?
Ja nigdy, również sam już ile nie wiem osób które o to pytałem łącznie z calutką moją rodziną, c*otką, wujkiem, babcią i nikt z nich nie słyszał dobrej nowiny nigdy, ba...nawet ja nie mogę im jej przekazać gdyż jest to powodem do kpin czy nazywania mnie opętanym itp. bo pan ksiądz ma tylko takie uprawnienia...
Co do KK to musi być piętnowany a nazywanie rzeczy po imieniu pomaga się ludziom przebudzić !
"taki tam" wiesz że w praktyce(nie teorii konstytucyjnej) kolega "wierzący" ma 100% racji.
Druga rzecz to chyba dość dobrze oddzielił katolików od chrześcijan, słyszałeś kiedyś dobrą nowinę w kk ?
Ja nigdy, również sam już ile nie wiem osób które o to pytałem łącznie z calutką moją rodziną, c*otką, wujkiem, babcią i nikt z nich nie słyszał dobrej nowiny nigdy, ba...nawet ja nie mogę im jej przekazać gdyż jest to powodem do kpin czy nazywania mnie opętanym itp. bo pan ksiądz ma tylko takie uprawnienia...
Niech Smażoś jak taki mądry zrobi film o polskim poletku " filmowców" i "systemu" przyznawania " forsy na filmy np przez PISF - gdzie debiutant bez " pleców" nie ma szans i stąd widzimy te same twarze " artystów' reżyserów co roku te same lub co jakiś dłuższy czas. Tam dopiero jest eldorado. Wóda to nic przy tym. Mamy mądrych młodych utalentowanych twórców co to się napatrzyli na ten " dziki zachód" i machnęli ręką by uczciwie żyć.
opinia
tak też własnie uważam. Przecież takie patologie mogą być w każdej grupie społecznej. Nie uważam że akurat środowisko kościelne jest tym dotknięte. Tyle lat chodzę do kościoła, nie będąc żadnym nawiedzonym, i zawsze miałem do czynienia z księżmi którzy mogą być wzorem dla innych. To jest problem ogólny, nie tylko kościoła.
Antyklerykalizm jest dokładnie tym samym co antysemityzm
to jest to samo skrzywienie poznawcze w której nienawidzonej grupie odrózniającej sie od większości (u żydów etnicznie, u ksieży -społecznie) przypisuje się wszystkie najbardziej odrażające cechy, odstepstwa od norm społecznych, patologiczny wygląd i jednocześnie oskarża o skryte panowanie nad światem. Generalizuje się pojedyncze przypadki przestępstw popełnainych przez jednostki na całą nienawidzoną grupę. Tą grupę cechuje skrajną podłość ale jednocześnie wszechwładna potęga. Oskarża sie taka grupę o różne nieszczęścia spotykające "normalnych" członków społeczeństwa.
Różnica między anysemityzmem i antyklerykalizmem polega tylko na tym, że za antysemityzm spotyka surowa kara nie tylko karna ale i społeczna natomiast za antyklerykalne szmiry dostaje się pochwały nagrody, stanowiska i 10 punktów recenzji od prowincjonalnych recenzentów.
Różnica między anysemityzmem i antyklerykalizmem polega tylko na tym, że za antysemityzm spotyka surowa kara nie tylko karna ale i społeczna natomiast za antyklerykalne szmiry dostaje się pochwały nagrody, stanowiska i 10 punktów recenzji od prowincjonalnych recenzentów.
- KLER w reż. Wojtka Smarzowskiego to bez wątpienia największy przebój festiwalu filmowego w Gdyni. Wejściówki na wszystkie seanse znikają w oka mgnieniu, widzowie siadają na podłodze i na schodkach a w czasie napisów końcowych biją brawo. (...) Po obejrzeniu filmu przyznaję, że rozumiem panikę, w jaką wpadł ksiądz Isakiewicz-Zaleski i sądzę, że jeszcze niejeden ksiądz da wyraz swojemu oburzeniu. Kler został bowiem pokazany w filmie Smarzowskiego w sposób bezwzględny i okrutny: stał się złapaną muchą, której reżyser precyzyjną pęsetką wyrywa skrzydełka; szczególnie boleśnie obchodzi się zaś z muszą główką. (...) Nie wyobrażam sobie, żeby KLERU nie obejrzeli wszyscy Polacy. Czy to w kinie, czy później w internecie lub telewizji powinien on dotrzeć do każdego, niezależnie od bólu czy satysfakcji, które będą odczuciami widzów, mających różny stosunek do Kościoła - napisał Raczek na swoim profilu na Facebooku
Nie człowiek, tylko słabeusze, którzy dali się zmanipulować oszustom
Od tysiącleci naród cierpi z powodu cwaniaków, którzy wmawiają im niebo, zbawienie "zaraz po śmierci" i żyją z tego wygodnie, bezczelni i pełni władzy. Koniec już tego. Jak chcesz żyć w kraju fanatyzmu religijnego, to jedź do Iranu. Albo do Niemiec.
W każdej społeczności są patologie w tym pijaństwo , chciwość i rozpusta. Chodzi o to że Pan Reżyser - patrz poprzednie filmy- w swoich dziełach koncentruje się właśnie na ciemnej stronie człowieka - głównie pijaństwie i rozpuście . No ile można robić filmy o 3 słabościach ludzkich. Zło się najlepiej sprzedaje widocznie.
Ciekawy jestem jak prooducenci Kleru przygotowywali się to tego filmu?
Jak zdobywali informacje? Ile zaobserwowali rzeczywiście takich zachowań a ile sobie dopowiedzieli? Na ile film jest fikcją lub nadużyciem? Czy przypadki takich zachowań powinny stanowić podstawę do tego, by w tak ostentacyjny sposób to komunikować?
Co was interesują nie wasze pieniądze? Ja na wesele dałem 300 chrzest 50 i co niedzielę 5
W parafii w Sopocie cennika nigdy nie widziałem. Daje pieniądze kiedy chce a wy co nie ochodzicie macie wielki problem. Na swojej drodze spotkałem wielu miłych księży. A jak byłem mały i sluzylem podczas mszy jako ministrant to jeszcze ferie na nartach za darmo i wakacje w górach. Te wszystkie wasze wypociny to stek kłamstw. Nie wierzycie w Boga to zajmijcie się swoimi sprawami.
Kościół nad przepaścią
Kilka razy do roku jeżdżę w okolice Pucka, na imprezy do dalszej rodziny. Wielopokoleniowa rodzina Kaszubów, bardzo tradycyjna, co najmniej raz w tyg, w kościele, babcia chodzi na kółko różańcowe - albo coś w tym stylu - działaczka kościelna. Bardzo wierzące osoby, tracący mnóstwo czasu na formalne rzeczy związane z celebrowaniem wiary w kościele.
Na SG mówią nie inaczej jak "biskup Flaszka", rozmawiają o tym ile żąda pieniędzy od lokalnego proboszcza za przyjazd na komunię, czy bierzmowanie, a że są blisko z księżmi w swojej parafii, informacje są z pierwszej ręki.
Powaga Kościoła Katolickiego w Polsce, jego pozycja, trzyma się jeszcze na cieniutkiej lince, na tzw. autorytecie osoby duchownej, której nie można publicznie krytykować, bo nosi się w sukmanie. Ci ludzie których opisałem, nie są ślepi, głusi, nie są głupi, i widzą jak różni się obraz jaki kreuje światu środowisko duchownych, od tego jak jest naprawdę. W swoim gronie rozmawiają o tym otwarcie, bo mogą pozwolić sobie na szczerość wśród swoich i się z tej obłudy księży śmieją. a często oburzają.
Starałem się opisać środowisko aktywistów kościelnych, nie niedzielnych katolików, nie ateistów, czy obrażonych na Kościół byłych wiernych.
Kościół boi się że straci tą resztkę powagi i głos krytyki wypłynie nawet z najbliższego środowiska, tego zastraszonego tradycją, wychowaniem, autorytetem. Kościół boi się, że czeka go los Kościoła w Irlandii, gdzie cieplarniane warunki skończyły się niemal z dnia na dzień.
Na SG mówią nie inaczej jak "biskup Flaszka", rozmawiają o tym ile żąda pieniędzy od lokalnego proboszcza za przyjazd na komunię, czy bierzmowanie, a że są blisko z księżmi w swojej parafii, informacje są z pierwszej ręki.
Powaga Kościoła Katolickiego w Polsce, jego pozycja, trzyma się jeszcze na cieniutkiej lince, na tzw. autorytecie osoby duchownej, której nie można publicznie krytykować, bo nosi się w sukmanie. Ci ludzie których opisałem, nie są ślepi, głusi, nie są głupi, i widzą jak różni się obraz jaki kreuje światu środowisko duchownych, od tego jak jest naprawdę. W swoim gronie rozmawiają o tym otwarcie, bo mogą pozwolić sobie na szczerość wśród swoich i się z tej obłudy księży śmieją. a często oburzają.
Starałem się opisać środowisko aktywistów kościelnych, nie niedzielnych katolików, nie ateistów, czy obrażonych na Kościół byłych wiernych.
Kościół boi się że straci tą resztkę powagi i głos krytyki wypłynie nawet z najbliższego środowiska, tego zastraszonego tradycją, wychowaniem, autorytetem. Kościół boi się, że czeka go los Kościoła w Irlandii, gdzie cieplarniane warunki skończyły się niemal z dnia na dzień.
Wierzę w Boga
Wierzę w Boga, modle się żyje według przykazań nauczam swoje dzieci o Bogu obchodzę święta. Ale od "kościoła" trzymam się z daleka..... znałam w swoim życiu księży z powołania ale niestety już poumierali. do tej pory nie spotkałam prawdziwego księdza który służy Bogu. Kościół to My, kościół to ludzie a nie chajs
Brawo Smarzowski
Nie mogę się doczekać na premierę w kinach. Pierwszy w Polsce film pokazujący najciemniejsze strony polskich "urzędników pana Boga". Odzywki typu "co łaska ale dają 1000 i więcej" znane ludziom od dawna. Chodziłem na religię za głębokiej komuny. Terroryzowanie uczniów i bicie /kuksańce w głowę - najczęściej niespodziewane z tyłu/ na każdej lekcji.
Od zawsze komuniści i lewacy walczyli z Kościołem.
Często ludzie majętni,medialni,scjentolodzy,ateiści itp. wykorzystują swój wizerunek lub pozycję do manipulowania innymi.Pieniądze, możliwości midialne,telewizja obco krajowa,opłacanie,promowanie obcych środowisk,branie lewej kasy to specjalność tego typu ludzi.Czują wtedy władzę,czarna satysfakcję że mają na coś wpływ.A prosty człowiek daje sie zmanipulować jak głupek i zapatrzony w ekran podkręca się sądząc że jest z nimi.
Tu człowieku nic nie rozumiesz... na pamiątkę ostatniej wieczerzy jest odprawiana każda Msza Św i my chrześcijanie przyjmujemy komunię . Tak jak ustanowił to sam Jezus to jest sens naszej wiary. Chrześcijaństwo bez mszy sw nie istnieje . Naprawdę dziwne te twoje obyczaje bo wiara tego nazwać nie można
To że będą przeładować chrześcijan było już napisane w Biblii. I się sprawdziło. Oczywiste precz z pedofilią, gejostwem i innymi patolami ale większość z nich to nie księża!!!
PO sponsorem pseudofilmu.
Smażowski może będzie się smażył. Ale Bóg jest wielki i myślę że i dla niego skończy się na pouczeniu..
PO sponsorem pseudofilmu.
Smażowski może będzie się smażył. Ale Bóg jest wielki i myślę że i dla niego skończy się na pouczeniu..
czemu atakują Kościół,jest wiele różnych środowisk .
skoro nie lubicie Kościoła to idzcie swoją drogą i dajcie ludziom spokój,nikt was nie potrzebuje.Każdy sam sobie poradzi .Przestańcie atakować,ofiarę sobie znależli,proszę jechać do Turcji i tam sobie POatakować ich religię jak żeście tacy ważni działacze,tam sie dopiero dzieja straszne rzeczy.w Polsce to są pojedyńcze przypadki,przestańcie słuchac plotek i wyolbrzymiać.W środowisku reżyserskim też są nie małe jazdy.O tym napiszcie scenariusz,wiele sie różnić nie będzie.
Ateiści i niewierni POwinni płacić POdatek kościelny
Nie chodzą do kościoła, nie przyjmują kolęd, nie dają ofiar, nie wnoszą opłat za śluby, pogrzeby, nie pomagają Caritasu Kościół przez was traci finansowo. Ponieważ jest to dobro wspólne, jak państwo, a nawet ważniejszy niż państwo, bo państwo troszczy się o sferę cielesną, materialna narodu, a kościół o sferę duchową, nie może być tak, by ateiści nie ponosili cezarów dla dobra wspólnego.
Bo w tym Waszym kościele
Ksiądz za pedofilie idzie do innej parafii a normalny pedofil do więzienia. Jaka jest równica pomiędzy pedofilem 1 a pedofilem 2 ? I dlatego ludzie od Was odwracają i z roku na rok bedzie to samo co w Europie zachodniej tego się nie da zatrzymać a po drugie ludzie tez mądrzeją
Reżyser Smażowski w swoich "dziełach" promuje 3 słabości człowieka - pijaństwo, rozpustę i chciwość - w sumie o tym robi filmy. Że człowiek jest słaby i zły. Zło się najlepiej sprzedaje i na tym leci. Niech spróbuje zrobić piękny albo śmieszny film. To już 3 poprzeczki wyżej- niech spróbuje skoczyć skoczek.
Jak bardzo trzeba być słabym by tak pojechać po Kościele i po księrzach.
Weż Smażony podejdz do lustra i zobacz jak wygląda chłop co nie jest mężczyzną. Kogo ty bronisz pajacu,ludzi co za pieniadze gnoją każdego? ludzi którzy płacą ci za walkę z czymś czego nawet nie dotknełeś nie widziałeś.Naopowiadali ci podrasowanych plotek i głupot a ty łykasz jak pelikan by zarobić kasę na krzywdzie ludzkiej.jak rozpuszczony szczeniak.
Religia
Ostatnio mamy w naszej wspanialej i nowoczesnej Europie taka tendencje, aby pluc na religie katolicka i wszystko z nia zwiazane oraz skrzetnie ukrywac a wrecz zakazywac oceniania Islamu. Dlaczego tak jest? Nie kwestionuje tego, ze film moze pokazywac po czesci prawde, filmy Smazowskiego tez bardzo lubie. Zasanwia mnie tylko po co jest cala ta akcja zawiazana z walka z kosciolem katolickim. Teraz wyobrazcie sobie co byloby, gdyby taki sam film powstal o Islamie- Ci sami ludzie, którzy tutaj pieja z zachwytu atakowaliby z cala sila, zarzucajac rezyserowi faszyzm, rasim, ksenofobie i obraze uczuc religijnych. Swoja droga- Panie Smazowski mieja Pan jaja i teraz zrób taki sam film o Immamach w Londynie i Berlinie.
Zgadzam się.
Oczywiście można wytykać instytucji kościoła mnóstwo ciemnych spraw i taka dyskusja powinna się toczyć, ale ten brak symetrii jest absolutnie powalający. Przecież każde większe skupisko ludzi (instytucje, społeczności lokalne, grupy wyznaniowe, a nawet całe państwa) ma swoje ciemne sprawy, a od dłuższego już czasu młotkowany jest tylko KK. Kto się tylko wychyli z krytyką czegokolwiek innego niż kościół katolicki jest od razu ksenofobem i rasistą, a przecież trzeba przynajmniej rozmawiać (a najlepiej rozwiązywać) o wszystkich problemach!
Zostal już wychowany tzw. "Nowy człowiek"
W "Nowym Wspaniałym Świecie" zachodnim co już prorokował Orwell.
Tylko w tej prowincjonalnej Polsce ostatki się trzymają w wierze i kościele, na które trzeba skierować cały medialny ostrzał...
Czemu to ma slużyć? Przejęciu całej władzy i pieniędzy, dlatego tak się tu oburzają, że "na kościół trzeba płacić"
Tylko w tej prowincjonalnej Polsce ostatki się trzymają w wierze i kościele, na które trzeba skierować cały medialny ostrzał...
Czemu to ma slużyć? Przejęciu całej władzy i pieniędzy, dlatego tak się tu oburzają, że "na kościół trzeba płacić"
Orwell był pisarzem lewicowym
W dodatku walczył w Hiszpanii przeciwko Franko i Hitlerowi, napisał książkę w której z sympatią odnosi się do walczących w Hiszpanii anarchistach.
Według waszej nowomowy, to był potworny lewak.
W dodatku słowo "lewak" zostało po raz pierwsze użyte przez lenina.
Więc LOL :D
Według waszej nowomowy, to był potworny lewak.
W dodatku słowo "lewak" zostało po raz pierwsze użyte przez lenina.
Więc LOL :D
no Smażowski ,naopowiadali ci a ty żeś to wszycho na ekran wywalił.
Byłeś,widziałeś że tak jest,na jakiej podstawie ładujesz wszystko do wora.Jeśli masz dowody i na jakiejś podstawie atakujesz Religię Kościoła to przedstaw to w inny sposób.Jeśli nakręciłeś to nie mając autentycznej wiedzy to znaczy że jesteś zwykłym plotkarzem,dzieciakiem co zmyśla i kłamie słuchając opowieśći z mchu i paproci i wszystko ci można wcisnąć.Nie oszukasz normalnie myslących ludzi.
Braciak,Więckiewicz,Jakubik ,same ideały chodzące.I do tego poniżył się Gajos.
Po co uderzacie w Kościół, w Religię ,księdza,po co wam to.Pokazujecie swoje twarze.To będzie zawsze za wami szło.Nie wam dane jest robić porządek w Kościele.Od tego jest Kościół. Nie macie wiary to zajmijcie sie czym innym.Smażowski i reszta ,przestańcie sie teraz tłumaczyć z tego filmu.Zrobiliście co zrobiliście.Czas pokarze i rozliczy.
do więzienia ich
Brawo p. Wojciechu Smarzowski ! Ta instytucja to chciwość, władza , pieniądze ( nasze pieniądze !!!! ) , homoseksualizm i najgorsze - pedofilia zamiatana pod dywan. ******* ! Wiadomo nie można wszystkiego pakować do jednego wora, ale może dotrze to do naiwnych wiernych, że czasami może lepiej spojrzeć na to wszystko z drugiej strony. Poznałem troszkę co się dzieje w kościele to włosy dęba stają, więc albo ktoś jest godzien powołania albo zdejm sutannę i zajmij się czym innym. Pozdro
Opowiedz marny reżyserze o zwyrodnialcach i patoli z zaplecza twojej brażny.
narkomanach,gwałcicielach,zwyrolach codziennie na haju,bez drinka i działki nie funkcjonują,wiek nie ma dla nich znaczenia,bawią sie w swoich sekciarskich środowiskach,zrób film na podstawie swojej wiedzy,coś prawdziwego wkońcu.Mam nadzieję że nie czujesz sie dotknięty.Tylko sie nie obrażaj.Kto cię sponsoruje że takie głupoty robisz.
Obrazili Katolików Religie i Kościół.
Film jest naciągnięty,a sytuacje są jak wszędzie . Żadna nowość. Ale co to opchodzi ateistów,świadków jehowy,scjentologów i innych cudaków.Róbcie porządki w swoich klimatach bo tam zwyrodnialców nie brakuje.Jest tego w waszej branży więcej niż w klimatach Chrześcijańskich.Znależli sobie pomysł na dalszą walkę z Kościołem,banda granda.Wymyślają głupoty i się podniecają. Przebywam w środowisku Kościoła w całym kraju ponad czterdzieści lat i nigdy nic takiego nie było.Pojedyńcze przypadki są rozliczane.Może nie zwsze odpowiednio ale są.
opinia
Osobiście też uważam że ta nagonka jest wyolbrzymiona - nie można obwiniać tylko kościół. Przecież takie patologie mogą być w każdej grupie społecznej. Nie uważam że akurat środowisko kościelne jest tym dotknięte. Tyle lat chodzę na msze, nie będąc żadnym nawiedzonym, i zawsze miałem do czynienia z księżmi którzy mogą być wzorem dla innych. To jest problem ogólny, nie dotyczy tylko księży.
albo dzialajacy nietransparentnie urzednik samorzadowy.
nachapie sie mieszkac i potem w zeznaniach nu sie cyfry nie zgadzaja. Jescze taki ma czelnosc ubiegac sie o stanowisko w demokracji.
Mimo, ze jest zapis, ze do stanowisk samorzadowych wymgany jest druk o niekaralnosci. A przestepca to zlewa. Bo przeciez kara wiezienia zawieszona warunkowo a on placi tylko grzywne na pocztek przyszlej kary.
Mimo, ze jest zapis, ze do stanowisk samorzadowych wymgany jest druk o niekaralnosci. A przestepca to zlewa. Bo przeciez kara wiezienia zawieszona warunkowo a on placi tylko grzywne na pocztek przyszlej kary.
Czesto mlodzi mezczyzni ida do seminarow zeby ukryc swoj homoseksualizm
a potem jak wychodza to jedyne na czym moga sie wyzyc to mali chlopcy w szkolach do ktorych sa posylani. I tragedia gotowa.
Takze dziekuje ci, ktorys wprowadzil ksiezy do szkol w imieniu Smarzowskiego. Za wprowadzenie religii do szkol. Mam nadzieje, ze z nimi tam i kiszczakiem kapiecie sie w goracym budyniu.
Takze dziekuje ci, ktorys wprowadzil ksiezy do szkol w imieniu Smarzowskiego. Za wprowadzenie religii do szkol. Mam nadzieje, ze z nimi tam i kiszczakiem kapiecie sie w goracym budyniu.
Widziałem i szczerze nie jest to film do kina.
Dodam że jestem katolikiem a więc po bierzmowaniu mam obowiązek bronić wiary.
Film ma mylny tytuł bo nie uderza w kler! Opisane sytuacje choć na pograniczu komizmu i groteski zupełnie nijak mają się do polskiego kościoła. Jest to zrobione na odwał. I tu mogę zakończyć lub opisać detalicznie. Film dużo traci bo w rolę księży wcielili się ludzie wyznania Mojżeszowego albo tacy którzy nawet od czasu do czasu w kościele nie bywali. Temat kontrowersyjny więc dobry aby zarobić. Niestety jest to film klasy lokalnej i dawniej to by trafił prosto do wypożyczalni kaset i to w próbnym nakładzie. Nie ma sensu oglądanie tego w kinie. Mogę to przyrównać do poziomu serialu typu trudne sprawy czy słoiki itp bo to nawet nie jest poziom Kiepskich.
Aktorzy z panem Gajosem na czele niestety nie wysilili się a ten smieszny łysy aktor z kepami wlosow po bokach gra dokladnie tak samo jak w domu zlym i filmie o gwalcicielu ktorego tytulu nie pamietam. Rzemioslo a nie aktorstwo.
Fakt wolnych miejsc nie bylo ale bilety podobnie jak ja wszyscy dostali za darmoszke a ogladali glownie dziennikarze powiatowi. Płacić za to to niemal wyłudzenie bo nośny temat. W kinie polecam szczegolnie lewicowcom i niewierzacym. Katolikom tez sie przyda ale raczej na jakiejs platformie tv za darmo bo szkoda czasu i pieniedzy na kino. Film do tego zrobiony po taniości i to widać. Na marginesie dodam ze ilosc pedofili w kk katolickim jest mniejsza niz w ogóle społeczeństwa. Ilosc pedofili wsrod homoseksualistow statystycznie przekracza 70%.
Bardziej zacny byłby film o rabinach którzy obcinaja dzieciom małym naplętki i czesto caluja dziecko w benisa. Taka religia. A przytaczam to dlatego ze antysemityzm to podobne zjawisko do choroby na która cierpi lewica w Polsce która ma poparcie ponizej błędu statystycznego i to lewicy komunistycznej. I niech ktos zarzuci rabinowi ze dotyka benisow dzieci noworodkow uuuu antysemityzm. A gdyby to robil inny duchowny? Pewien Imam opisywal ze zwierze z ktorym spolkowal wyznawca Mahometa musi byc sprzedane do sasiedniej wsi. Ale na to sie nikt nie porwie.
Film ma mylny tytuł bo nie uderza w kler! Opisane sytuacje choć na pograniczu komizmu i groteski zupełnie nijak mają się do polskiego kościoła. Jest to zrobione na odwał. I tu mogę zakończyć lub opisać detalicznie. Film dużo traci bo w rolę księży wcielili się ludzie wyznania Mojżeszowego albo tacy którzy nawet od czasu do czasu w kościele nie bywali. Temat kontrowersyjny więc dobry aby zarobić. Niestety jest to film klasy lokalnej i dawniej to by trafił prosto do wypożyczalni kaset i to w próbnym nakładzie. Nie ma sensu oglądanie tego w kinie. Mogę to przyrównać do poziomu serialu typu trudne sprawy czy słoiki itp bo to nawet nie jest poziom Kiepskich.
Aktorzy z panem Gajosem na czele niestety nie wysilili się a ten smieszny łysy aktor z kepami wlosow po bokach gra dokladnie tak samo jak w domu zlym i filmie o gwalcicielu ktorego tytulu nie pamietam. Rzemioslo a nie aktorstwo.
Fakt wolnych miejsc nie bylo ale bilety podobnie jak ja wszyscy dostali za darmoszke a ogladali glownie dziennikarze powiatowi. Płacić za to to niemal wyłudzenie bo nośny temat. W kinie polecam szczegolnie lewicowcom i niewierzacym. Katolikom tez sie przyda ale raczej na jakiejs platformie tv za darmo bo szkoda czasu i pieniedzy na kino. Film do tego zrobiony po taniości i to widać. Na marginesie dodam ze ilosc pedofili w kk katolickim jest mniejsza niz w ogóle społeczeństwa. Ilosc pedofili wsrod homoseksualistow statystycznie przekracza 70%.
Bardziej zacny byłby film o rabinach którzy obcinaja dzieciom małym naplętki i czesto caluja dziecko w benisa. Taka religia. A przytaczam to dlatego ze antysemityzm to podobne zjawisko do choroby na która cierpi lewica w Polsce która ma poparcie ponizej błędu statystycznego i to lewicy komunistycznej. I niech ktos zarzuci rabinowi ze dotyka benisow dzieci noworodkow uuuu antysemityzm. A gdyby to robil inny duchowny? Pewien Imam opisywal ze zwierze z ktorym spolkowal wyznawca Mahometa musi byc sprzedane do sasiedniej wsi. Ale na to sie nikt nie porwie.
Podczas gdy homoseksualiści stanowią 1-3% populacji, aż 1/3 aktów pedofilii popełniana jest przez homoseksualistów (1a). Konkretnie: 25% aktów pedofilii popełnianych jest na chłopcach (1b), a chociaż jednym z argumentów przeciw mówieniu o "homoseksualnej pedofilii" jest twierdzenie, iż płeć dziecka jest dla pedofila obojętna, a pociąga go niedojrzałość organizmu, jednak aż 86% pedofili wykorzystujących seksualnie chłopców deklaruje się jako homoseksualiści (1c). Zatem występowanie pedofilii wśród homoseksualistów jest wielokrotnie wyższe, niż wynika z prostej statystyki.
filmy tego człowieka są plugawe
Przedstawia zupełnie nieprawdziwy wykrzywiony świat swojej chorej wyobraźni. I nie byłoby w ttym nic złego , gdyby jego filmy nie szczuły do prawdziwej nienawiści. To od czasó Wołynia pojawiły się w polskim internecine teksty o upaińcach ukrolach upadlinie I ten cały hejt na naszych sąsiadów, jeszcze w czasie wesela sporo cześć miejskiej g*wniażerii wyobrażałą sobie że trak wąłśnie wygląda codzienność polskiej wsi. Celem tego filmidła jest nakarmić świeżą porcją nienawiści schowanych w ciemnych kątach palikociarzy michnikoidów koderastów i tego całego chorego z nienawiści towarzystwa
Nie kumam skąd taki wojujący ateizm . Wiara czy przekonania nie są przymusowe... komu przeszkadza zatem chrześcijaństwo a nie judaizm hinduizm islam buddyzm czy wróżki . Komu przeszkadza 10 przykazań i to ze Jezus uczył lubić nawet nieprzyjaciół . Ja Wam odpuszczam jak co bo nie kumam nagonki . Kto jest bez winy niech pierwszy kamieniem rzuci
Paradoksalnie katolicy to sataniści
Wierzą, że istnieją diabły, demony, piekło i szatan. W ich świętej książeczce co chwile masowe mordy, plagi i rzeka krwi. Ich czarni kapłani... tutaj można by długo wymieniać ale to będzie w filmie Kler. Cała ta religia to trupy, nienawiść, strach i zemsta. Modlą się do zamęczonych torturami zwłok. Czysty satanizm.
Miłosz Kuziemka
Co powiedziałby Św.p. Jerzy Popiełuszko, gdyby przedstawić mu filmową definicję KK Smarzowskiego?
Co powie Polak?
O jakim sumieniu mówi autor artykułu?
Tendencyjny, bo narracyjnie skrajny- reżyser przyznał sie do ateistycznego światopoglądu-, tendencyjny, bo jednowymiarowy w swym wyrazie, pozwala traktować obraz jako marksistowską propagandę i sposób zarabiania. Na skrajnych emocjach i igrzyskach tłuszczy. Dziś całkiem nowego znaczenia nabiera sentencja: tylko świnie siedzą w kinie. Polecam pod rozwagę. Intelektualną.
Co powie Polak?
O jakim sumieniu mówi autor artykułu?
Tendencyjny, bo narracyjnie skrajny- reżyser przyznał sie do ateistycznego światopoglądu-, tendencyjny, bo jednowymiarowy w swym wyrazie, pozwala traktować obraz jako marksistowską propagandę i sposób zarabiania. Na skrajnych emocjach i igrzyskach tłuszczy. Dziś całkiem nowego znaczenia nabiera sentencja: tylko świnie siedzą w kinie. Polecam pod rozwagę. Intelektualną.
ciekawy głos w dyskusji na filmweb
https://www.filmweb.pl/film/Kler-2018-810402/discussion
https://www.filmweb.pl/film/Kler-2018-810402/discussion
Jest wiele takich kast
Można wiele filmów o tej tematyce nakręcić bo pedofile są wszędzie nie tylko w kk. Ale wiedział że to się sprzeda i będzie miał z tego kasę odpowiednią więc było najłatwiej zrobić o kk bo wie że mu krzywdy nie zrobią. Jestem ciekaw jaka była by reakcja tych wszystkich krytyków i ludzi jakby zrobił film o tytule Koran i pokazał pedofilie w tej wierzę która jest 1000000 razy większa niż w kk. Ale takich dużych jaj pewnie niema aby taki film nakręcić.
Beka z Arkadiusza Jakubika
tak o sobie opowiada: "Wiesz, ja jestem osobą niewierzącą, ale wszystkie święta obchodzimy w domu. Jest zwyczaj, np. jak jest Wielkanoc, mam świadomość, że jest to część polskiej tradycji. Zawsze wtedy z synami jadę do kościoła" - wyznał szczerze muzyk.
Może być to zaskakujące, bo o ile spotykana jest postawa "wierzący-niepraktykujący", tak "niewierzący-praktykujący", budzi zdziwienie.
Gra księdza kukułę w taki sam sposób jak grał w filmie Jestem mordercą a postac nieco inna.
Mocno zawodzi. Jednak filmy fabularne to nie jest 13 posterunek.
Może być to zaskakujące, bo o ile spotykana jest postawa "wierzący-niepraktykujący", tak "niewierzący-praktykujący", budzi zdziwienie.
Gra księdza kukułę w taki sam sposób jak grał w filmie Jestem mordercą a postac nieco inna.
Mocno zawodzi. Jednak filmy fabularne to nie jest 13 posterunek.
Hehe... to nie są chrześcijańskie święta. Ta tradycja jest setki lat starsza. Twój brak wiedzy o historii wczesnego średniowiecza jest dowodem tej katolskiej indoktrynacji. Siadasz do stołu wigilijnego i nie zdajesz sobie nawet sprawy z tego że obchodzisz pogańskie święto. Malujesz pisanki na wielkanoc? Wkładasz siano pod obrus na wigilie? Stroisz choinkę? Dajesz bliskim prezenty na święta? Kolędujesz albo przyjmujesz kolędę? To tylko ci wmówili w dzieciństwie że to zwyczaje chrześcijańskie.
ale co cie dziwi?
porozmawiaj ze znajomymi, masa ludzi traktuje kosciol jak tradycję, jak cos odswietnego. sam tak robie. nie lubie tej instytucji, nie wierze, ale w kosciele bywa. i bardzo szanuje tych kilku ksiezty z powolaniem, ktorych spotkalem w zyciu. niestety tych spod znaku "Kleru", spotkalem nieporownanie wiecej. pojezdzij po wioskach, pogadaj z ludzmi, pedofilia, babka na boku, lewe interesy z lesnikami, samochody i meiszkania za kase z tacy, co laska od ministranta przez koscielnego po organistę, listy z nazwiskami do sprzatania w domu, darmowe gosposie ze wsi. to jest chleb powszedni, spowodowany brakiem reformacji i jawna wręćż hipokryzją
zle się stało, ze w Polsce nie doszlo do masowej reformacji, kraje protestanckie nie sa tak obciazone problemami doktryny jak kraje katolickie.
zle się stało, ze w Polsce nie doszlo do masowej reformacji, kraje protestanckie nie sa tak obciazone problemami doktryny jak kraje katolickie.
Dokladnie! Jak mnie nudzi kazanie ksiedza to ide do innego kościoła bo moge w Gdańsku wybrać. Najważniejszy jest Bóg a ksiądz to jakby narzędzie w rękach Boga i nie ma co się tak emocjonowac ze jest taki czy inny. Przekazuje wiedzę i przykazania a sam ze swoich grzechów zostanie rozliczony ... dlatego nie podoba mi się ze jakiś reżyser i publiczność zamierzają rozliczać grzechy innych ludzi ... tego może dokonać tylko Bóg.
Kler -refleksja
Taki obrazek jest na większości parafii, wszystko dzieje się za zamkniętymi drzwiami
Niestety jest pedofilia, alkoholizm, biznesy, kobiety itd...
Wstrząsające i prawdziwe! Reżyser nie zrobił nic innego jak to pokazał Miał odwagę by stworzyc film ktory naklania do refleksji.
Ci którzy chodzą do kościoła chcą wierzyć ze tak nie jest, choć nie chodzą przecież do niego dla księży, to jednak przedstawiciel kościoła powinien dawać świadectwo
Niestety jest pedofilia, alkoholizm, biznesy, kobiety itd...
Wstrząsające i prawdziwe! Reżyser nie zrobił nic innego jak to pokazał Miał odwagę by stworzyc film ktory naklania do refleksji.
Ci którzy chodzą do kościoła chcą wierzyć ze tak nie jest, choć nie chodzą przecież do niego dla księży, to jednak przedstawiciel kościoła powinien dawać świadectwo
Haha..gołym okiem widać, że..
..chyba cały episkopat, całe diecezje, parafie itd. usiadły "do internetu" i piszą komentarze by choć trochę zrównoważyć, by bronić starego "świętego sprawdzonego układu".
Najwyraźniej chcą sprawić aby 90% opinii nie było skierowanych przeciwko nim..hahaha.. czarni dają radę...bronią się jak mogą.. hehe.. mam wrażenie, że już tylko 60/40 opinii na niekorzyść "świętojebliwych"
Najwyraźniej chcą sprawić aby 90% opinii nie było skierowanych przeciwko nim..hahaha.. czarni dają radę...bronią się jak mogą.. hehe.. mam wrażenie, że już tylko 60/40 opinii na niekorzyść "świętojebliwych"
Przerysowana rzeczywistość, cel jasny, walka z Kościołem jako całością. Reżyser to ateista. Nie wie co kościół robi na co dzień czym żyje na prawdę bo tam nie chodzi i nie rozumie. Sponsorzy kazali to nakręcił. Od przestępstw jest sąd. Nie zawsze zresztą dochodzi do udowodnienia winy choć nikt nie pochwala
przestępstw. trzeba je udowodnić.
przestępstw. trzeba je udowodnić.
Jeszcze w trakcie kręcenia filmu pewnie by mu łeb obcięli i wymordowali całą wioskę gdzie film byłby kręcony. A taki katolik co ma przebaczać i jeszcze się pomodlić, co zrobi? No przecież przebaczy i się pomodli. Gdzie tu odwaga reżysera? Osobiście bardzo cenię Pana Smarzowskiego i mi ten film absolutnie nie przeszkadza. Trzeba napiętnować zło i zwyrodnienie. Tylko to nie jest kościół to jest patologia z którą kościół walczy i której nie akceptuje.
smażowski wojtku coś ty za chałę nakręcił ? film beznadziejny a ta głupia muzyka jeszcze go pogłębia . nie mówiąc o temacie . Spaczony obraz kościoła obraża nie tylko 99 procent księży i zakonników ale i zwykłych ludzi. ateisto nie masz pojęcia jak wygląda życie kościoła . jaki jest historyczny i obecny wkład jego w życie narodu . właściwie chciałem ci napisać - odwal się i spójrz wokół siebie , na kolegów celebrytów i ich zboczone materialistyczne życie .
jesteście tylko pseudoateistami
Dlaczego ateiści obchodzą święta jak np Boże Narodzenie Wielkanoc? Dlaczego chrzcza dziecko i jak dziecko ma 9-10 lat posylaja je do 1 komuni? Przychodzą na groby zmarłych po co skoro nie wierzą w życie wieczne .. tak ujadaja na Kościół na katolików ... wasza hipokryzja jest straszna... jesteście pseudoateistami zaden nie podpisze aktu apostazji..Krzyczycie dużo a jak trwoga to do Boga!
Film
Kazdy ma swoje sumienie i dekalog wg którego postępuje Reżyser pokazał prawdę , taka jaka ma miejsce w parafiach, oczywiście nie we wszystkich i nie można wszystkich księży pakować do jednego wora W przeciwnym razie nie byłoby kogoś tak Wielkiego jak Jan Paweł II , ksiądz Jan Kaczkowski czy biskup Wyszyński , i inni wielcy...
Czytając jednak te opinie to nie dziwie się ze mamy taki kraj jaki mamy, takie rządy jakie mamy
Ci, co jeszcze żyją złuda, przekonają się o tym za 2-3 lata , już nie będzie czego zbierać z tej Polski
Czytając jednak te opinie to nie dziwie się ze mamy taki kraj jaki mamy, takie rządy jakie mamy
Ci, co jeszcze żyją złuda, przekonają się o tym za 2-3 lata , już nie będzie czego zbierać z tej Polski
A może...
moze tak będzie... (gość)
Wiosna 2018. Do kin wchodzi nowy film Smarzowskiego od. Kominiarze. Bohaterami są trzej zaprzyjaźnieni z sobą pracownicy spółdzielni kominiarskiej. Jeden z nich Nowaczyk ( w tej roli niezapomniany Robert Wieckiewicz) to silny mężczyzna który marzył o byciu komandosem. Nie przeszedł ćwiczeń sprawnościowych, dlatego dzieki protekcji ojca byłego dygnitarza partii znalazł pracę jako kominiarz. Marzenia o byciu komandosem popchnely to w alkoholizm. W czasie przeglądu instalacji poznał Mariole( joanna Kulig) która nie wychodzi z domu z uwagi na chorobę dwubiegonowa. Romans z komisarzem to jedyne okno na świat A przewód wentylacyjny jedyny łącznik że światem zewnętrznym. Wszystkiemu przeciwni są rodzice dziewczyny. Drugi bohater to dyrektor spółdzielni Machalak( Arkadius Jalubik). Skorumpowany z władzami miasta spółdzielnie traktuje jako przykrywke dla prania brudnych pieniędzy. Ukryty homoseksualista,poprzez mobbing uzależnia od siebie pracowników. Jeden z nich wynajmie młodego chłopaka który pod pozorem grzebania w Kominach ma skompromitować dyrektora...trzeci bohater to Izajasz Trezor( jacek Braciak) mający żydowskie korzenie samotnik. Po terapii narkotykowej znalazł zatrudnienie w spółdzielni kominiarskie gdzie praca jest pretekstem do zaciągania się dymem z kominów. Film utrzymany w antypolskiejj, mrocznej tonacji z uwagi na to, że akcja toczy się głównie w kotlowniach. Zapraszamy do kin
Wiosna 2018. Do kin wchodzi nowy film Smarzowskiego od. Kominiarze. Bohaterami są trzej zaprzyjaźnieni z sobą pracownicy spółdzielni kominiarskiej. Jeden z nich Nowaczyk ( w tej roli niezapomniany Robert Wieckiewicz) to silny mężczyzna który marzył o byciu komandosem. Nie przeszedł ćwiczeń sprawnościowych, dlatego dzieki protekcji ojca byłego dygnitarza partii znalazł pracę jako kominiarz. Marzenia o byciu komandosem popchnely to w alkoholizm. W czasie przeglądu instalacji poznał Mariole( joanna Kulig) która nie wychodzi z domu z uwagi na chorobę dwubiegonowa. Romans z komisarzem to jedyne okno na świat A przewód wentylacyjny jedyny łącznik że światem zewnętrznym. Wszystkiemu przeciwni są rodzice dziewczyny. Drugi bohater to dyrektor spółdzielni Machalak( Arkadius Jalubik). Skorumpowany z władzami miasta spółdzielnie traktuje jako przykrywke dla prania brudnych pieniędzy. Ukryty homoseksualista,poprzez mobbing uzależnia od siebie pracowników. Jeden z nich wynajmie młodego chłopaka który pod pozorem grzebania w Kominach ma skompromitować dyrektora...trzeci bohater to Izajasz Trezor( jacek Braciak) mający żydowskie korzenie samotnik. Po terapii narkotykowej znalazł zatrudnienie w spółdzielni kominiarskie gdzie praca jest pretekstem do zaciągania się dymem z kominów. Film utrzymany w antypolskiejj, mrocznej tonacji z uwagi na to, że akcja toczy się głównie w kotlowniach. Zapraszamy do kin
wiara
Prawdziwa wiara jest w zakładach karnych.
Zakład karny to miejsce gdzie wielu zawierzyło temu Jedynemu.
Nie wiadomo tylko co się dzieje z tą wiarą, gdy taki nawrócony wyjdzie na wolność.
Okazuje się, że wielu za każdym razem na nowo odnajduje wiarę jak tylko wróci za mury.
Przypadłość tych nawróceń została naukowo potwierdzona.
Zakład karny to miejsce gdzie wielu zawierzyło temu Jedynemu.
Nie wiadomo tylko co się dzieje z tą wiarą, gdy taki nawrócony wyjdzie na wolność.
Okazuje się, że wielu za każdym razem na nowo odnajduje wiarę jak tylko wróci za mury.
Przypadłość tych nawróceń została naukowo potwierdzona.
małe 2 "ale"
1) początek drogówki przewidywalny i nudny? Chyba inne filmy oglądaliśmy.
2) panie Zacharczuk - mój kolega oblał pisemną z polskiego, bo nie rozróżniał streszczenia od interpretacji. Polecam Panu cofnięcie się do książek z ogólniaka, bo ładowanie co drugiego akapitu spoilera i zwykłymi opisami scen jest słabe strasznie. Jak Pan takie recenzje pisze i czyta, to nic dziwnego, że Drogówka była nudna, w końcu największe zwroty akcji miały miejsce na samym początku i byly mocno nieprzewidywalne. Polecam trochę pracy nad sobą
2) panie Zacharczuk - mój kolega oblał pisemną z polskiego, bo nie rozróżniał streszczenia od interpretacji. Polecam Panu cofnięcie się do książek z ogólniaka, bo ładowanie co drugiego akapitu spoilera i zwykłymi opisami scen jest słabe strasznie. Jak Pan takie recenzje pisze i czyta, to nic dziwnego, że Drogówka była nudna, w końcu największe zwroty akcji miały miejsce na samym początku i byly mocno nieprzewidywalne. Polecam trochę pracy nad sobą
Sama prawda
Film ten ukazuje samą prawdę o reżyserze oraz aktorach. Szanowałem pana Gajosa, ale bardzo się zawiodłem iż zgodził się zagrać w tak plugawym filmie. Większość aktorów uważa się za ponad ludzi, nie szanują innych, ale w naszym kraju już nie ma aktorów, są same serialowe aktorzyny nazywające się ,,gwiazdami". Pan Smarzowski teraz niech nakręci film o muzułmanach, albo islamistach. Niech pokaże jak oni spędzają czas po zachodzie słońca. Oni wierzą że wtedy Allach ich nie widzi i mogą wszystko robić, pić, imprezować itp. Czy panu reżyserowi wystarczy odwagi na taki film, na pewno nie, do ludzie o tamtych wiarach wydaliby od razu na jego wyrok śmierci i on o tym dobrze wie. Dlatego nakręcił tą szmirę szkalującą dobre imię chrześcijan. Smarzowski powinien także nakręcić film o aktorach, celebrytach i sobie podobnych, wieczne zakrapiane imprezy z dodatkiem białego proszku kończące się niejednokrotnie orgiami. Jak jest taki mocny to niech zrobi taki film, czekamy.
Kler
Film ten jest dokładnym odzwierciedleniem sposobu życia głównych aktorów i reżysera. Przeniesiony na ekran świat gwiazd ukazuje w jakiej rozpuście żyją tzw. celebryci, tylko dlaczego reżyser miesza w te sprawy kleryków, brak mu odwagi na pokazanie swojego świata? Miałem dużo wspólnego z takimi ludźmi, choć z boku, ale widziałem nie raz do czego oni są zdolni, jak traktują drugich, myślą że są wielcy i dosłownie wszystko im wolno, ale się mylą.
Dno czy olśnienie?
Ten film nie jest ani dnem (tak mówią tzw. prawicowcy), ani olśnieniem (tak mówią tzw. lewicowcy). To rozprawa na temat zepsutego fragmentu Kościoła i postaw ludzi wobec zła. Tzw. prawicowcy boją się, że film zaszkodzi Kościołowi a tzw. lewicowcy chcieliby, żeby film zaszkodził Kościołowi. Ja myślę, że przysłuży się do oczyszczenia Kościoła i właśnie po to powstał. Ma wywołać moralny wstrząs po to, by Kościół był po prostu Kościołem i niczym innym. Brawo dla reżysera za wnikliwość. Zwróćcie uwagę na główne typy bohaterów - jeden ksiądz walczy ze złem (Jakubik), drugi buduje zło (Braciak), trzeci (Więckiewicz) po prostu poddaje się losowi, raz robiąc źle, raz dobrze, a czwarty (Gajos) jest obojętny na zło.