Widok
Niech ktoś się za to weźmie. Sposób w jaki "naprawia" się od lat ul. Gryfa Pomorskiego nadaje się do badania przez prokuratora. Wszystko nieskuteczne, chyba rozliczają roboczogodziny, ilość materiałów i przebieg w samochodach? Efektów nie ma. Przerwano też naturalny odpływ wód do rz. Kaczej. Przejazd przez tę rzekę woła o pomstę do Boga.
Jak ktoś nie oglądał spotkania z wójtem to chciałbym powiedzieć ze w momencie w którym jedna z Pan zasugerowała ze w związku z tym ze Bojano jest największa miejscowością w regionie wiec fundusze powinny być proporcjonalnie nam przyznawane pan wójt zareagował ironicznym stwierdzeniem ze rzeczywiście będzie trzeba się przyjęć sprawie skoro w Bojanie mieszka 18% mieszkańców a idzie tutaj 30 % funduszy, wiec może trzeba będzie obniżyć wydatki na Bojano . Dane pan wójt ma chyba ze spisu powszechnego z lat 70 tych.
Cała gmina w ostatnich wyborach miała 13 042 osób uprawnionych do głosowania. W obwodowej komisji wyborczej w Bojanie było uprawnionych 2 417 osób. Daje to, w przybliżeniu, 18,5% osób uprawnionych do głosowania mieszkających w Bojanie. Myślę że doliczając pozostałą część ludności wynik będzie podobny.
Wg. CEIDG w gminie Szemud zarejestrowanych jest 1459 przedsiębiorstw, w Bojanie 377 czyli koło 25%. Skąd wójt wziął 30% inwestycji na drogi w Bojanie? Wg. niedawno krążącej infografiki sporządzonej wg. rozstrzygniętych pozytywnie przetargów wychodziło coś koło 90% na Kielno. Może wójtowi chodziło o 3% tylko się "pomylił"?
Jestem za zbieraniem podpisów za odwołaniem tylko po to żeby następny był wójtem wszystkich w gminie a nie tutejszych z dziada pradziada. Przyjrzyjcie się jego działaniom droga np. droga Gryfa Pomorskiego miała być cała robiona były już środki na nią jakieś cztery lata temu i się rozmyły. A teraz droga jest zakończona na wysokości kolegi Wójta - Sołtysa. Czyli tyle ile trzeba było. Wiele takich przypadków. Np szambo mieli podłączyć się wszyscy którzy mieli w ulicy ale jakoś upiekło.Sporo się chyba nazbierało. Niegospodarność i tyle.
Żeby coś zrobić dla naszej miejscowości musimy trochę doczytać :) Np.:
Plan odnowy miejscowości Bojano
http://bip.szemud.pl/wp-content/uploads/sites/2/2015/11/Plan-Odnowy-Miejscowo-ci4.pdf
str 13-14 warte przeanalizowania
Statutu sołectwa Bojano - ze świecą szukać
http://bip.szemud.pl/wp-content/uploads/sites/2/2017/02/Statut-Solectwa-Gminy-Szemud.pdf
"...3. Posiedzenia Rady Sołeckiej odbywają się co najmniej 1 raz na kwartał i są protokołowane....."
Członkowie rady sołeckiej Bojano kadencji 2019-2024
Marcin Bejer
Sabina Bieszk
Anna Kiraga
Sylwia Mischke
Tadeusz Oczk
Marta Sikora
Statut Gminy Szemud - http://edziennik.gdansk.uw.gov.pl/WDU_G/2018/4992/akt.pdf
Nasi radni:
§ 21. Do podstawowych obowiązków radnego należy utrzymywanie stałej więzi z mieszkańcami
i organizacjami poprzez:
1) przyjmowanie postulatów, wniosków i skarg mieszkańców,
2) konsultowanie z mieszkańcami spraw przed ich rozstrzygnięciem,
3) na bieżąco informowanie wyborców o sprawach gminy.
Plan odnowy miejscowości Bojano
http://bip.szemud.pl/wp-content/uploads/sites/2/2015/11/Plan-Odnowy-Miejscowo-ci4.pdf
str 13-14 warte przeanalizowania
Statutu sołectwa Bojano - ze świecą szukać
http://bip.szemud.pl/wp-content/uploads/sites/2/2017/02/Statut-Solectwa-Gminy-Szemud.pdf
"...3. Posiedzenia Rady Sołeckiej odbywają się co najmniej 1 raz na kwartał i są protokołowane....."
Członkowie rady sołeckiej Bojano kadencji 2019-2024
Marcin Bejer
Sabina Bieszk
Anna Kiraga
Sylwia Mischke
Tadeusz Oczk
Marta Sikora
Statut Gminy Szemud - http://edziennik.gdansk.uw.gov.pl/WDU_G/2018/4992/akt.pdf
Nasi radni:
§ 21. Do podstawowych obowiązków radnego należy utrzymywanie stałej więzi z mieszkańcami
i organizacjami poprzez:
1) przyjmowanie postulatów, wniosków i skarg mieszkańców,
2) konsultowanie z mieszkańcami spraw przed ich rozstrzygnięciem,
3) na bieżąco informowanie wyborców o sprawach gminy.
Arogancja wynika z nie mocy władzy mieli kasę z uni zrobili kanalizę wszyscy mieli zapłacić po równo nie którzy nie płacili byli zwolnieni z opłaty czekam na drogę 20 lat i nic jakbym odłożył to bym sobie zrobił sołtys na koszt gminy droga i jest Ok wójt ma położony asfalt do domu Ok a my mamy kupić jumby i se ułożyć.
Sołtys mieszka na ulicy równoległej z Gryfa Pomorskiego ma tabliczkę z nazwą Sołtys ale to jest tylko nazwa. Bo nic nie robi tylko narzeka na Gminę że nic nie może i gmina nie daje funduszy. Ale jak by sprawdzić komu dopomógł to dziwnym trafem sporo znajomych by się znalazło. Mam nadzieje że dokumentuje wydatki bo ktoś kiedyś tego zarządzać może i będzie kiepsko. A skoro Sołtys chciał objąć tą funkcję to niech to czyni dobrze. Nikt go nie ma zamiaru wygryzać. Tym bardziej że traktuje to stanowisko jako trampolinę do bycia radnym. Którym w przeszłości był. I tyle w temacie.
Jako przyszły mieszkaniec Bojana obejrzałem sobie tą "debatę' w bezpośredniej transmisji. Zero ładu i składu. W pewnym momencie miałem wrażenie, że każdy z mieszkańców występuje jedynie w swoim interesie postulując wybudowanie drogi pod swój dom (a najlepiej z chodnikiem, bo "dzieci tam chodzą" - jakby gdzie indziej nie chodziły). Wójt widząc, że każdy rozgrywa pod siebie miał bardzo ułatwione zadanie i szybko znalazł zastępczego wroga. Są nim oczywiście nowi mieszkańcy, którzy - uwaga - kupują domy w zabudowie bliźniaczej. "Wy drodzy Państwo na ziemi kupionej za dorobek całego życia postawiliście domy, a teraz buduje się bliźniaki ! I co ja mogę, takie przepisy ! Zaraz nam Banino zrobią" - normalnie żenada, prawie euforia na zebraniu, oto winny znaleziony. Przypominam tylko, że niemal 38% z PITu każdego z nowych mieszkańców wraca do gminy, a 10% do powiatu. Przeprowadzają się ludzie na etatach lub z działalnością, a nie rolnicy, więc to żywa gotówka na drogi, szkoły itp. Wójt rzuca liczbami, a z drugiej strony pobożne życzenia i oczekiwanie obietnic. To żywcem sytuacja wyjęta ze spotkań w spółdzielniach mieszkaniowych (tam dodatkowo najwięksi "krzykacze" za chwilę dostają etaty w Spółdzielni)
Drogi Rolniku ! Nie wpisuję się w debatę jako kolejny zachwycony z podzielenia mieszkańców na starych/nowych, rolników/przedsiębiorców/etatowców, mieszkańców samodzielnych domów/mieszkańców bliźniaków. Chodzi mi przede wszystkim o to, że wójt rzucił jednym hasłem mającym antagonizować mieszkańców i natychmiast poszedł poklask i mieszkańcy opowiedzieli się po jego stronie. Poza tym nie czepiam się podatków rolników, ale gmina ma ograniczoną powierzchnię, więc rolników płacących podatki nie przybędzie zbyt wielu, a mieszkańców domów/bliźniaków i owszem. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że przed spotkaniem była opcja Bojano razem przeciw wojtowi :), a jedna podpucha i było po ptakach
"Machlojki" to sprawa dla organów ścigania, a nam chodzi o przyzwoitość, staranność i rzetelność w wydawaniu pieniędzy, i odrzucanie propozycji współfinansowania inwestycji gminnych - dróg, są to zadania własne gminy. Stawiać trzeba pytanie, "jak wydajesz". Mamy radnych i sołtysa by nam na te pytania odpowiedzieli. Za niektóre drogi trzeba się po prostu wstydzić i nie dajcie się zwieść, gdy wam wciskają ciemnotę, że za uszkodzone samochody na dziurach nie ponoszą odpowiedzialności.ponoszą!