Widok

Refleksja

Jako kierowca, który świadomie przesiadł się na komunikację miejską, rower i wypożyczalnie mam kilka refleksji.
1. Codziennie ta strona jest zasypana raportami o wypadkach, korkach i utrudnieniach w ruchu.

2. Gdańsk jako jedyne duże miasto w Polsce ma mniejszy współczynnik mieszkańców korzystających z komunikacji niż z samochodów prywatnych.

3. Rocznie miasto wydaje 39mln na remonty ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Za

wolno. Za drogo. Za spóźnienia. Za smród. Za te tramwaje co się wykolejają..? Za te stare tabory..? Nie, dziękuję.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może mają laptopa w plecaku

i nie chcą, żeby ktoś im z ukrycia zrobił zdjęcie i wstawił tutaj na portal? Tak się tylko zastanawiam....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mógłby autorzyna siebie się zapytać czemu ludzie jeżdżą autami skoro drożej i kłopoty z parkowaniem.

Otóż w Gdańsku komunikacja jest fatalnie zorganizowana. Brak synchronizacji nawet między tramwajami i autobusami. A juz z pociągami to zapomnij.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wole w korku stac w aucie niz w tramwaju.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chyba masz wyjątkowego pecha

W SKM zwykle jest dość czysto, menele się zdarzają ale można pójść do innego wagonu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Opóźnienia, przesiadki, smród, tłum

Mam identyczne doświadczenia. Ze zbior kom korzystam na próbę raz na pół roku i zawsze tak samo źle: opóźnienie, tłum i smród, brak skoordynowania kolejnych etapów podróży, konieczność długiego oczekiwania na przystanku, zero inf czy autobus w ogóle przyjedzie. I konieczność kilku przesiadek. nie dziękuję.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie, wy tylko smrodzicie, hałasujecie, zajmujecie przestrzeń, powodujecie koszty i utrudniacie komunikacje, to nie my ci wmawiamy jak masz postępować. żeby przejść przez skrzyżowanie osoby starsze lub niepełnosprawne muszą czekać na wysepkach szerokości dwóch kotów, mieszkańcy głównych arterii do późnych godzin borykają się z hałasem i spalinami, w centrum zamiast podziwiać zabytki trzeba patrzeć czy jakiś chlor nie jedzie po chodniku bo potrąci ci dziecko, auta zajmują zieleń, przystanki, chodniki... ale to tak, to my wam dyktujemy jak macie żyć :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

39mln na remonty dróg

a na komunikację 720 milionów.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

A płaczesz w raporcie o korki? Bo ja nie. Jakbyś czytał ze zrozumieniem łosiu to jest jasno napisane że te korki to akurat moje najmniejsze zmartwienie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Samochodziarz

Zawsze lubię jak ktoś próbuje na podstawie wybiórczych statystyk układać życie innym i wmówić im że źle robią.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

ale ty zatruwasz ulice swojego miasta i swoich sąsiadów, moze cie nie obchodzić cały świat ale autem jeździsz po Gdańsku :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Też przesiadłem się z auta na rower, nie chce mi się rozpisywać, ale jak widzę codziennie korki w tych samych miejscach, to dziwię się ludziom którzy nie szukają alternatyw. Zdaje sobie sprawę z tego że nie każdy ma możliwość dojechać komunikacją czy rowerem ze względu na dystans/połączenie, ale wszyscy wiemy że większość wybiera auto z wygody. Nie mam nic przeciwko jeśli ktoś chce jeździć autem do pracy nawet 2km, ale dajcie sobie potem spokój z wrzucaniem raportu o korku który jest codziennie w tych samych miejscach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Widzisz właśnie skończyłem nawet studia budowy maszyn.

I takiego pojęcia jak dizel nie znam. Więc ponawiam pytanie - co to jest dizel?

Korki są przez to że większość musi jechać autem

Tylko dlaczego nikt nie pomyśli żeby poszukać pracy w okolicy miejsca zamieszkania? Gdzie można by iść na piechotę albo podjechać rowerem 10-15min. Po co szukacie pracy po 20, 30 albo więcej kilometrów od domu? A jeśli już macie jakąś super płatna i satysfakcjonująca pracę powiedzmy 50km od domu to może warto pomyśleć nad przeprowadzka blisko pracy? Cały zachód tak funkcjonuje, tam nie ma korków takich jak u nas.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 16

ja już kilka lat temu przesiadłam się z auta na rower i o wiele lepiej się czuję - nie choruję, jestem szybciej w domu i w pracy (w pracy to szczególnie) i mam więcej kasy w portfelu (co prawda auto zostaje na weekendy, ale to już inna bajka)...mieszkam na Oruni Górnej, ale zaraz jest Maćkowy i dojazd mi zajmuje 20-25 min rowerem, zaś autem czy autobusem zajmuje w granicach 45 wzwyż (zależy od korków)....a komunikacja zostaje mi na 2-3 miesiące okresu zimowego - jak jest śnieg i bardzo zimno....
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pomyślałem - nie dzięki.

A co do zatruwania - samochody to promil tego co zatruwa planetę. Statki, samoloty, fabryki w Chinach, Indiach, Meksyku, pożary, erupcje wulkanów no i oczywiście działania wojenne - to dopiero degraduje atmosferę i planetę!! My w Europie mamy najlepiej nie oddychać a reszta świata kręci z nas bekę bo jesteśmy tylko malutką kropeczką na mapie. Nasze proekologiczne zaciskanie pasa tak naprawdę nic nie zmienia albo nie wiele , w skali całego globu. Wszystko musi być wypośrodkowane i wyważone a nie jak teraz jazda po bandzie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Krowy zanieczyszczają bardziej niż samochody, zrezygnujmy z krów
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Prawda

Po co mam wybierać autobus, który jedzie okrężną, dłuższą trasą, a i tak stoi w tych samych korkach co samochody?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry