Widok

Rejestracja samochodu

Kupiłam pierwsze auto, więc jestem zielona ;) czy jest jakiś termin, w jakim trzeba zarejestrować samochód od momentu podpisania umowy? I jakie są koszty rejestracji? Jakiś podatek jeszcze trzeba zapłacić? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
14 dni na Urząd Skarbowy ,druk PCC . Opłacasz 2% wartości pojazdu według ich (oczywiście złodziejskiego i zawyżonego) cennika. Auta poniżej 1000 zł są zwolnione. Następnie teoretycznie 30 dni na wydział komunikacji, ale nie musisz się spieszyć. Tu za spóźnienie nie ma żadnych konsekwencji. Bardzo ważne jest ubezpieczenie OC. W ciągu miesiąca trzeba się skontaktować z ubezpieczycielem i podjąć decyzję czy chcesz kontynuować ubezpieczenie poprzedniego właściciela, czy je wypowiadasz i zawierasz w innej firmie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
2% to nie tak źle :D
chodzi o to, że OC kończy się 4 grudnia, więc poprzedni właściciel (kolega) chce podpisać umowę kupna-sprzedaży (auto mamy już od jakiegoś czasu), ale nie mam teraz przed świętami na OC... więc pomyślałam, że po prostu odstawimy go na ten miesiąc i nie będziemy jeździć, bo bez OC się nie da... tylko czy można mieć przerwę w OC? jeśli on napisze wypowiedzenie do ubezpieczalni, to my musimy od razu opłacić tego samego dnia, żeby była kontynuacja?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Musi być ciągłość OC. Nie ma innej możliwości. Nie ważne czy jeździsz czy nie. Opłacone musi być. Wyjątkiem są samochody mające powyżej 40 lat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
ok, dzięki wielkie
ostatnio czytałam o mandatach za nieważne OC w razie kontroli policji, więc miałam nadzieję, że jakoś uda się przejść z tą przerwą...
tzn może inaczej:) mogę opłacić to OC od tego 5 grudnia, żeby była ciągłość, ale z opóźnieniem wpłaty? w sumie tak już zrobiłam kiedyś ze skuterem bo stał nieużywany rok i zapomniałam, dopiero po 2 upomnieniu pocztą zapłaciłam ;) tylko teraz będzie zmiana właściciela i jeśli on wypowie umowę to może być inaczej
Za 24h spóźnienia chyba nie ma kary... ale jak ma się dłuższą przerwę to fundusz gwarancyjny wali 3500zł kary :)
no jakoś za skuter spóźniłam się jakieś pół roku, bo stał zepsuty i zapomniałam
i żadnej kary nie było...
tyle, że to była moja ciągłość ubezpieczenia, teraz będzie zmiana właściciela, nad ubezpieczalnią się jeszcze nie zastanawiałam
Poza tym podczas przerejestrowania pojazdu w momencie odbierania dowodu rejestracyjnego musisz pokazać aktualną polisę OC. W przeciwnym wypadku informują Fundusz Gwarancyjny.
To jak wiesz lepiej to nie zawrzyj umowy na to auto a później się pochwal jaką karę zapłaciłaś.
Ciągłość OC musi być. Za spóźnienie do 3 dni jest 20% kary czyli 600 PLN (pełna kara to 2-krotność pensji minimalnej brutto). źródło: http://www.ufg.pl/web/guest/oplaty-karne

OC musisz wypowiedzieć najpóźniej 1 dzień przed jego upływem. Jako że niedziela jest niepracująca musisz zrobić to dzisiaj.

Obowiązkiem jest ciągłość ubezpieczenia. Musisz zawrzeć umowę od dnia następnego od godziny 0:00 po skończeniu polisy. Za nieopłacenie OC nie ma kary, kara jest za niezawarcie umowy.
oo dzięki :)
do 4 grudnia ma poprzedni właściciel, więc w poniedziałek może wypowiedzieć umowę
ciągłość będzie, tyle, że ze spóźnieniem wpłaty bo najzwyczajniej w świecie nie mam
rejestrować będę go też dopiero jak będzie kasa, tylko nie wiem co z podatkiem? umowa sprzedaży będzie podpisana na dzień 4 grudzień pewnie, mam 14 dni od zawarcia umowy na opłacenie podatku czy 14 dni od zarejestrowania samochodu na siebie? na ten podatek to tam spoko kasa się znajdzie jakby co, tylko wtedy też muszę mieć to aktualne OC?
nie chcę NIE ZAWIERAĆ UMOWY tylko po prostu będę zmuszona spóźnić się z wpłatą... ja już pisałam zrobiłam tak w tym roku ze skuterem i nikt mi nic nie zrobił
tyle, że teraz będzie zmiana właściciela auta, więc OC będzie na inną osobę niż było, więc nie wiem jak to jest...
ostatnio gdzieś mi tu mignęło coś o ubezpieczeniu, które można płacić na kilka rat ;) (o 2 to wiem, nie wiedziałam, że może być więcej)
więc może to Ciebie urządzi?

masz 14 dni od podpisania umowy kupna-sprzedaży na wizytę w US i zapłacenie podatku :] (u nas wg "mądrej" tabelki powinniśmy zapłacić o 2200zł więcej za auto)
dopiero jak się zaczęłam kłucić to Pani zjechała z kwoty ;) nie mam co robić tylko zaniżać cenę na umowie, żeby zaoszczędzić jakieś 100zł? wkurzyło mnie to, że śmiała mi wmawiać, że jestem oszustka.
http://auto.wieszjak.pl/zakup/253270,Jakie-sa-formalnosci-przy-zakupie-uzywanego-auta.html
no my tak naprawde zaplacilismy duzo mniej niz cena rynkowa auta, wiec na umowie i tak musimy wpisac wiecej zeby nie podpadlo...
zeby zaplacic podatek samochod musi byc juz przerejestrowany? musi byc oplacone aktualne oc?
Nie, żeby zapłacić podatek trzeba przyjść tylko z wypełnionym drukiem (lub wypełnić na miejscu) i z umową kupna/sprzedaży.

I tak wezmą cenę z katalogu więc to co na umowie nie ma znaczenia właściwie... chyba, że auto tańsze niż 1000zł :)
Nie musi być przerejestrowany. Oc musi być zawsze aktualne. Od momentu pierwszej rejestracji aż do zezłomowania.
no nie, bez przesady ;) jakies 4,5-5 tys warte a kupilismy za 2,8

dzieki za wszelkie info :-)
powiedz w US, że auto jest uszkodzone (tylko podaj uszkodzenia)
ja tak zrobiłem i zjechali z ich ceny o 4 tys.
na twoje pytania 2 razy nie. Tylko przedstawiasz umowę kupna-sprzedaży i wypełniasz kwity
o, dzieki za podpowiedz ;)
Zasada jest dosyc prosta - zanim zaczne zawracac d*pe ludziom na forum to warto sprawdzic np. strone urzedu do ktorego przynaleze (jest tam wszystkoe wyraznie opisane, tylko trzeba umiec czytac ze zrozumieniem). Chyba, ze chcialas sie pochwalic swiezo zakupionym gratem za 1,5 tys, to rozumiem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
po to jest forum, żeby się wypowiedzieć, czegoś dowiedzieć
skoro Ci taki wątek zawrca d*pę to nie czytaj, nie wypowiadaj się, proste
ktoś Ci kazał?
Oh, jestem taka cudowną słodką 'forumką', zamiast poczytać w internecie pozaśmiecam trochę forum, no tak, w końcu nie mam mózgu!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
masz chyba jakiś problem ze sobą :)
jak kupiłaś u dilera to zleć mu formalności i z głowy.

Jak kupiłaś używane no to postoisz :-( w wydziale komunikacji Urzędu Miasta lub miejskiego

Koszty są na poziomie obiadu w barze dla rodziny Romskich akordeonistów. Podatek musisz zapłacić od wartości auta o ile nie dostałaś faktury VAT i o ile wartość auta przekracza wartość złomu który zazwyczaj widnieje na dowodzie zakupu. Ale lepiej i tak zapłacić od wartości rynkwej bo US moze powiedzieć sprawdzam szczególnie jeśli auto jest młodsze niż standordowe w Gdańsku 12 lat
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
podlegam pod urzędy kartuskie, tam nie ma aż takich kolejek, nie wiem jak w Gdańsku ;)
OC już mam, do US się wybieram niedługo, na Wydział Komunikacji mam jeszcze czas :)
wiek prawie standardowy można powiedzieć, 2001 ;)
i gdzie wykupiłaś OC?
Na US 14 dni kalendarzowych. To jest w sumie najważniejsze. Rejestrację szczerze mówiąc można sobie olać. Co prawda niezgodne to z prawem, ale żadnej kary nie ma.
w hestii wyszło mi najtaniej

wiem, że za rejestrację nic mi nie zrobią, więc poczekam trochę, przed świętami każdy grosz się liczy :)

Inne tematy z forum Motoryzacja

Wynajem długoterminowy czy leasing? (25 odpowiedzi)

Poradźcie mi proszę. Potrzebuje auto typu bus - czym wieksze tym lepsze - roczny planowany...

[Gdzie?] Uzywane auto w miare uczciwie? (30 odpowiedzi)

Szukam uczciwego salonu w Trójmieście, gdzie mozna kupic uzywane auto i zostawic w rozliczeniu...

Dobry mechanik - gdzie? (26 odpowiedzi)

Kto poleci dobrego naprawde dobrego mechanika a nie partacza i zciemniacza ktory naciaga z okolic...

do góry