Widok
Renault 19
Dzięwiętnastka pojawiła się na rynku w 1988 roku i od razu zyskała uznanie kupujących nie tylko we Francji, ale również i w Europie, nawet pomimo kiepskiej opinii, jaką miały poprzednio produkowane auta. Podczas okresu produkcji wprowadzano wiele zmian w modelu podstawowym (w 1992 roku przedstawiono facelifting), a we wrześniu 1995 roku zastąpiono '19' modelem Megane.Nadwozie '19' w 1988 roku ...
więcej
więcej
Świetny wóz
jeździłem przze 2 lata "19" rokprodukcji 93. Rozstałem sie przy przebiegu 170 000 km. Zero problemów, tyle ze zawieszenie było mocno wyeksploatowane na polskich dziurach.
Miła wygodne fotele -kudy tam Mondeo czy Megane, którym jeżdże teraz. Znak firmowy -znakomite światła.
Trochę zbyt wysoko umiesczeny wlot bagażnika i nienajlepsze hamulce.
Miła wygodne fotele -kudy tam Mondeo czy Megane, którym jeżdże teraz. Znak firmowy -znakomite światła.
Trochę zbyt wysoko umiesczeny wlot bagażnika i nienajlepsze hamulce.
silniki
Osobiście jeżdziłem dziewiętnastką swoich rodziców i mam uwagę dotyczącą silników. Był to model '93 (druga wersja 19). Miał silnik 1,4e - czyli 1389 ccm, jednopunktowy wtrysk i zdaje się 82 KM. Zabrakło tego silnika w opisie modeli - jest tylko 1,4 bez wtrysku, ale o podobnej mocy. O ile mi wiadomo, to silnik ten miał moc ok. 65 KM (dopiero zastosowanie "szprycy" podniosło to moc. Pozdrawiam
Silniczek 1.4e
Miałem przez 2 lata 19 z silnikiem 1.4e -energy- model 1993 roku , kupiony w polskim salonie .
Rzadka wersja energy miała z gaznika 80km. Inne gaznikowe 1.4 miały 75km.
19 przez 110000km nigdy mnie nie zawiodła, poza wymianą klocków po 60 tys. km iłożysk kół tylnych nic się nie popsuło. Kochane auto.
Rzadka wersja energy miała z gaznika 80km. Inne gaznikowe 1.4 miały 75km.
19 przez 110000km nigdy mnie nie zawiodła, poza wymianą klocków po 60 tys. km iłożysk kół tylnych nic się nie popsuło. Kochane auto.
jest o.k.
R 19 1.4E
Zalety - pojemny, dobry silnik, trwały, ekonomiczny, bezpieczny, dobre wskaźniki na desce ( wiele informacji no i wskaźnik poziomu oleju ). Dobre światła.
Wady - zdecydowanie za miękkie fotele ( po długiej trasie - makabra ), przełączniki świateł przeciwmgielnych kiepsko umieszczone,miękkie zawieszenie,
Zalety - pojemny, dobry silnik, trwały, ekonomiczny, bezpieczny, dobre wskaźniki na desce ( wiele informacji no i wskaźnik poziomu oleju ). Dobre światła.
Wady - zdecydowanie za miękkie fotele ( po długiej trasie - makabra ), przełączniki świateł przeciwmgielnych kiepsko umieszczone,miękkie zawieszenie,
1,4 GTR niczym GTi
mam 19-nastke 1,4GTR z roku 92 (starszy model) i musze przyznac iz jest to wspaniale autko. Ostatnio nawet scigalem sie z jakas renia 19 1,7 i szlismy łeb w łeb, ale patrzac na spalanie to napewno tamta renia wiecej spalila :)) wiec po co kupowac wersje z silnikiem 1,7 i przeplacac drozszym OC, kupcie sobie 1,4 75-konna bryke i badzcie królami szos! P.S.Makament-tragiczne manewrowanie na parkingach bez wspomagania kier. oraz czeste urywanie sie pokręteł od nawiewu.
Do goscia co pisał 1,4 GTR niczym GTI
Tu jesteś kolego w błędzie, właśnie 1,7 mniej spaliła niż twoje 1,4. 1,7 silnik ma niski moment obrotowy więc jego nie trzeba kręcić na obrotach zeby uzyskać pełną moc tak jak Twoje, zresztą coś z tym GTS było nie tak skoro szliście łeb w łeb, przy mnie żadne 1,4 nie ma szans
Super wóz
Przesiadłem się z Xm, na początku było ciężko ale po jakimś czasie doceniłem te autko (wcześniej nie lubiłem tego modelu). Wygodna ekonomiczna w miare zwrotna. Jeżdze nowszym modelem z silnikiem 1.7 na jednopunkcie. Założyłem gaz przyjeła wspaniale spalanie w zime 10 l (po regulacji). Przebieg już 130.000 tys, zawieszenie to odczuło ale to wszystko, reszta idealna. Komfort jazdy godny extraklasy. No i mankamenty hamulce są tragiczne oj tragiczne( pomijam fakt że przez ostanie trzy lata jeżdziłem Xm). Pierwszy raz w życiu przejechałem samochodem 10.000 km
i nic nie dołożyłem (oprócz gazu). Powiem szczerze samochód na piątke. Następny będzie megane ( nie wiem czy jej dorówna).............
i nic nie dołożyłem (oprócz gazu). Powiem szczerze samochód na piątke. Następny będzie megane ( nie wiem czy jej dorówna).............
optycznie super ale technicznie......
R 19 jest ooptycznie super autkiem tak jak i nadwozie tak i wnętrze .... ale .własnie to ale .. powiem tak chmulce :( troszku niebardzo zawieszenie :( tesz nie bardzo a nie powiem o tylnym.......jeśli sie nie ma wspomagania to jaka kolwiek jaza w mieście jest uciąrzliwa..
jeśli chodzi o wadliwosc tych samochodów to jest prawie znikoma moze powiedziec że bardzo mało sie tam psuje a praktycznie jak jusz to tylko eksplatuje .. jeszcze ważna zaleta to nagłośnienie jest wiele miejsca na głośniki co brakuje wiele innnym modelą innej marki lakiernik tez sie popisał nie mozna nazekac ...dobre autko rodzine a z małą pomocą idzie z nego zrobić już cos ... konkretnego :)polecam szczegulnie do tuningowania .......
jeśli chodzi o wadliwosc tych samochodów to jest prawie znikoma moze powiedziec że bardzo mało sie tam psuje a praktycznie jak jusz to tylko eksplatuje .. jeszcze ważna zaleta to nagłośnienie jest wiele miejsca na głośniki co brakuje wiele innnym modelą innej marki lakiernik tez sie popisał nie mozna nazekac ...dobre autko rodzine a z małą pomocą idzie z nego zrobić już cos ... konkretnego :)polecam szczegulnie do tuningowania .......
R 19 1.4 GTR (60 KM)1- wtrysk
Samochód jak samochód, ma koła silnik i jezdzi, ale poza tym:::::
Zalety:: bardzo mało pali- latem na benzynce na trasie 5,5l-- mam sprawdzone kilka razy, w miście przy łagognej jezdzie 8l
Na gazie pali 1.5l więcej choć zdażyło mi się że w zimę łyknął nawet 13l.
Pojemny bagażnik, wygodne siedzenia, w miarę się prezentuje po polerce (czerwony akryl),
Wady; miękkie zawieszenie i bardzo delikatne, głośna przy dużych prędkościach, słaba jakość rur wydechowych, wadliwa (ogółnie)
mogła by być mocniejsza (ostatnio nawet nagrzewnica mi się zakamieniła tak mocno że kosta w środku.
Zalety:: bardzo mało pali- latem na benzynce na trasie 5,5l-- mam sprawdzone kilka razy, w miście przy łagognej jezdzie 8l
Pojemny bagażnik, wygodne siedzenia, w miarę się prezentuje po polerce (czerwony akryl),
Wady; miękkie zawieszenie i bardzo delikatne, głośna przy dużych prędkościach, słaba jakość rur wydechowych, wadliwa (ogółnie)
mogła by być mocniejsza (ostatnio nawet nagrzewnica mi się zakamieniła tak mocno że kosta w środku.
R19 1,8 Chamade 1992 nowy model
Autko fajne, przejechane 220 tyś w tym 60 tyś na gazie wymienione łożyska kół,klocki,pokrętło nawiewu.Spala na gazie w mieście ok.12 literków.Przywieziona 3 lata temu z niemiec ,jeszcze troszke pojeżdze później będzie magane, oczywiście clasic ,mam nadzieje że również tak udane i niezawodne.
Renault 19 1.8 16v
Kupilem "autko" w listopadzie - mialo 208 tys.Powymienialem paski,plyny i pare innych zuzytych czesci (przy tym modelu nie naleza do najtanszych - niewiem jak w innych).Jak do tej pory przejechalem niewiele wiec nie wiem jak bedzie.Renia mi sie bardzo spodobala - jest samochodem przestronnym,dobrze pomyslanym - szczegolnie wnetrze,wydajne ogrzewanie,mysle ze kazdy znajdzie odpowiednia pozycje za kierownica,wygodne fotele(trzymanie boczne),spory bagaznik.Cenie to autko za wyglad zewn. i wewn,przyzwoity komfort i trzymanie sie drogi,ogrzewanie,dobre hamulce(ABS) i wyposazenie(wersja 16v).A z minusow...troche skomplikowene rozwiazania pod maska ,przy tym ciezkie dojscie do niektorych podzespolow,spora srednica zawracania no i spalanie -jak dla mnie troche potrafi wciagnac.Ogolnie i tak jestem bardzo zadowolony - rodzinne autko o sportowych walorach - goraco polecam!
Autko fajne
Ale musiałem trochę go porobić gdyż poprzednik zaniedbał a jeszcze nieco mi zostało. Wymieniłem pasek rozrządu, rolkę prowadzącą pasek (wykorbiła się) usczelkę pod głowicą, zawory (4*wydech), naprawiałem hamulce i wym klocki, naprawiałem silnik od wycieraczek, wym sworzni i gałek. Pozostało wymienić łożysko dociskowe, gumki na stabilizatorze i naprawić tylną belkę i tu mam pytanie do szanownych internautów czy ten model ma na belce łożyska czy też tylko silent blocki ?
Renia Chamade 1,4 80KM 92r.
Ja posiadam ten samochodzik od 2 lat - zrobilem nim 30tys km. i moja opinia jest nastepujaca :(+) doskonale wlasnosci jezdne, silniczek 1,4 80km jak na ta pojemnosc naprawde dynamiczny (brat ma jette 1,8-nie da rady aby mi uciekl:)) - jedynie przy pelnym obciazeniu auto sporo traci na dynamice, tak naprawde oprocz okresowych wymian paskow, wymian oleju itd. nic nie dolozylem do tego samochodu. Minusem jest zawieszenie - za delikatne na nasz drogi i zdecydowanie za slabe hamulce - wczesniej mialem poloneza atu z hamulcami lukasa - zdecydowanie lepsze. Minusy ktorych mozna sie dopatrzec w tym samochodzie zdecydowanie nie wplywaja na to iz mozna powiedziec ze jest to samochod jak na swoje lata REWELACYJNY!!!!! Pozdrowienia dla posiadaczy Renowek :) i OGROMNA PROSBA - jesli zna ktos link lub ma jakies szczegolowe informacje na temat wlasnie silnika 1,4 energy 80KM (gaznik) - bardzo prosze o przeslanie
19 dla kazdego
Ja swoje autko zakupilem jakies 3 m-ce temu i jak dotad nic do niego nie dokladalem poza wymiana paska rozrzadu. Auto sprawuje sie naprawde bradzo dobrze, i to dlatego ze poprzedni wlascieciel robil wszystko na czas i dbal o samochod. Ja ze swojej strony przyciemnilem wszystkie szybki, zalozylem ladne aluminiowe obrecze i autko nabralo agresywniejszego i takjemniczego wygladu. Bardzo wygodne fotele, wszystko pod reka, auto jest bardzo dobrze wyposazone
Witaj
Jestem właśnie posiadaczem R19 1.9 D, r. 93 w prawdzie od niedawna około miesiąca, kupiłem to auto ze względu na ekonomię ( dojazdy do pracy ). R19 to drugie auto w rodzinie. Autko sprawuje się nad wyraz dobrze, do tej pory byłem zagorzałym przeciwnikiem francuzów i tutaj miłe rozczarowanie. Podróż w miarę komfortowa, jako konkurent golfa III wygrywa na głowę , miałem okazję użytkować również i niemieckie auto 1.8 benzyna, silnik paliwożerny niemiłosiernie i w tym wypadku o ekonomii należy zapomnieć, rocznik 95 a blacharka w stanie wołającym o pomstę do nieba, tylna klapa zjedzona dokumentnie ( to przypadłość golfów), wykończenie wnętrza wykonane siekierą i ogólny design z minionej epoki poprzednika II, ergonomia ok to Niemcy doprowadzili bez mała do perfekcji, jednak R19 nie odbiega od niemieckiego konkurenta, fotele o wiele wygodniejsze i pokonywanie dłuższej trasy czy nawet uciążliwa jazda w korkach mija w miarę przyjemnie, zawieszenie ( jeżeli jest sprawne ) daje frajdę z jazdy po nierównościach, dla niektórych może być za miękko jednak to nie wersja dla szukających mocnych wrażeń, do tego są inne odmiany. R19 1.9 D to idealny samochód dla ludzi ceniących sobie wygodę za niewygórowaną cenę a nade wszystko nie lubiących częstych odwiedzin na stacji benzynowej. Znajomy z Warszawy przejechał takim samym autem na rezerwie ( wyjeżdżając z miasta ) 170 km!!! wręcz nieprawdopodobne a jednak prawdziwe, to głównie skłoniło mnie do zakupu i faktycznie nie zawiodłem się . Pokonując tygodniowo 144 km ( odległość z domu do pracy ) i przy okazji jakieś inne podwózki a to do sklepu a to do centrum auto spala ropy za 30 zł ! to więcej niż rewelacja, golf zjadał około 8-9 L benzyny w trasie , w mieście spalanie wzrastało nawet i do 10L ( tak spalają silniki 2.0. Reasumując R19 to doskonały kompromis dla oszczędnych i lubiących komfort - oczywiście w tym segmencie. Na temat innych jednostek napędowych nie jestem w stanie nic powiedzieć bo ich najzwyczajniej nie znam ale co do 1.9 D gorąco polecam.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
słabe osiągi:( - może tak musi być
posiadam 19 z 93r. o pojemnosci 1.7 i chyba 75KM (54kW) autko ogolnie super! tylko jak dla mnie ma słabe osiagi 140km/h wiecej ciezko wydusic nie wiem moze cos z silnikiem! wiec mam pytanie jak ktos tez ma takie autko o takiej pojemnosci lub wie cos na ten temat to prosze o kontakt na e-maila
www.malp_iak@o2.pl
www.malp_iak@o2.pl
1,7 Lpg lepiej niż na benzynie
Moją "Renie" posiadam od 3 lat (model 93) bez żadnych przeróbek przy regularnych servisach LPG i wymianach filtra powietrza silnik chodzi jak zegarek... przy przebiegu 280 tys. praktychnie żadnego zużycia gładzi cylindrowej, wałka rozrządu, oraz spadku kompresji.
Spokojnie wkręca się na 175 km/h a do 150 przyspiesza naprawdę przyzwoicie, no i ta elastyczność silnika praktycznie od "wolnych obrotów" ciągnie jak diesel..
Spalanie gazu (w zależności gdzie tankowany - 0,5l)
max(miasto,zima,obciążenie) 11 L min(trasa do 115 km/h) 7 L Średnio na moją jazdę (mało ekonomiczną) 9L co uważam za super wynik borąć pod uwagę wielkość auta.O komforcie nikogo nie trzeba chyba przekonywać to auto wyprzedziło swoje czasy o dekade1! pod tym względem. Jedynymi mankamentami są awaryjność zawieszenia (trudno żeby nie na naszych drogach) u mnie stuki na ukł. kierowniczym, puchnące ramki w okół szyb bocznych (standard w 19) nie najlepsza blacha... no ale z tym się jakoś można pogodzić :-)
Pokusiłbym się o stwierdzenie że za te pieniądze to dla mnie najlepszy samochód. POZDRAWIAM
Spokojnie wkręca się na 175 km/h a do 150 przyspiesza naprawdę przyzwoicie, no i ta elastyczność silnika praktycznie od "wolnych obrotów" ciągnie jak diesel..
Spalanie gazu (w zależności gdzie tankowany - 0,5l)
max(miasto,zima,obciążenie) 11 L min(trasa do 115 km/h) 7 L Średnio na moją jazdę (mało ekonomiczną) 9L co uważam za super wynik borąć pod uwagę wielkość auta.O komforcie nikogo nie trzeba chyba przekonywać to auto wyprzedziło swoje czasy o dekade1! pod tym względem. Jedynymi mankamentami są awaryjność zawieszenia (trudno żeby nie na naszych drogach) u mnie stuki na ukł. kierowniczym, puchnące ramki w okół szyb bocznych (standard w 19) nie najlepsza blacha... no ale z tym się jakoś można pogodzić :-)
Pokusiłbym się o stwierdzenie że za te pieniądze to dla mnie najlepszy samochód. POZDRAWIAM
"słabe osiągi:( - może tak musi być )"
ja mam R19 z silnikiem 1.7 i niby Vmax w tej reni jest 171 k/h a moja jedzie jakies 187 k/h powinna mieć 74 km ale wyciolem katalizator i srodkowy tłunik a za ostatni tłumnik wstawilem sportowa puszke noi autko zrobilo sie mocniejsze:) Zaciekawilo mnie to o ile mocy przyszlo wiec udałem sie na chamownie z czego tam po badaniu stuklo w mojej reni 83 km :) Ogolnie jestem zadowolony z autka i nie narzekam na nic. A panu proponuje pokombinowac z wydechem jeżeli chce pan wieksze osiagi ;)Pozdrawiam :)
R-19 1,4 GTR
Autko naprawde super, zrobiłem nim ponad 80 tyś teraz ma 230tyś i w zasadzie wymieniałem eksploatacyjne rzeczy. Czasem miałem problem z wilgocią ale to przez przewody wys. napiecia.
Mam pytanie czy ktoś miał problem z szumem przy przednim kole przy pokonywaniu zakrętów, czy to łożyska (przy ostrym ruszaniu dziwne luzy przy prawym kole z przodu, nie wiem czy to półośka czy łożysko). Ale to problem polskich dróg, niestety są jakie są
Mam pytanie czy ktoś miał problem z szumem przy przednim kole przy pokonywaniu zakrętów, czy to łożyska (przy ostrym ruszaniu dziwne luzy przy prawym kole z przodu, nie wiem czy to półośka czy łożysko). Ale to problem polskich dróg, niestety są jakie są
Dobre autka
Jestem miłośnikiem tego autka i mam bardzo wielki sentyment do tych samochów Mam Renowke z silnikem 1721 GTS trzy dzwiowa i ostatnio zakupilem sobie jeszcze jeden z takim samym silnikiem ale RT pieciodzwiawa w nowej budzie ta pierwasz mam 4lata jest naprawde doskonala miałem pare usterek ale jak to kazde autko zurzywa sie klocki chamulcowe ,rozrusznik ,maglownica i amortyzatory Wymieniam co 10 tys olej tiltr powietrza leje bezyne i jezdze a o prowadzeniu tego autka wypowiem sie nastepujaco LUX konfort jazdy jest b,dobry mocne swiatla wygodne siedzenia przestronna tablica rozdzielcza -dorze oswietlona minusow ma kilka zle zamontowany przelacznik siatla przeciwmgielnego, miekkie zawieszenie autko jest warte zachodu podobaja mi sie Renowki i nechce wymienic jej na inne auto a jak bede wymiaenil na nowe to napewno na meganke lub innego francuza Pzdrawiam wszystkich posiadaczy tych aut (Szerokiej drogi)
Renata 19 1.8 Baccara
Jak na swój wiek super auto , super wyposażone (skóry, klima, abs, komputer, podgrzewane siedzenia, itd.). Osiągi całkiem przyzwoite 115KM. Spalanie zdecydowanie mniej - śr. 9 l. (zakładam gaz). Kupiłem miesiąc temu w Germani i ... żal wysiadać jak się już wsiądzie. Stan tech. spoko, tylko uszczelki przy szybach i tylne łożysko było do wymiany. Na razie jestem zadowolony i oby tak dalej.
ps. Jak kupowałem nie byłem przekonany do trafności wyboru. hehe. A teraz :-)))
ps. Jak kupowałem nie byłem przekonany do trafności wyboru. hehe. A teraz :-)))
Renault 19,1995r - 1,4 + LPG
Tatus mi kupi, to auto dwa lata temu i do tej pory przejechalem nim ok.70000 km. Jest naprawde wygodne moze ma troche za slaby silnik ale w trasie przy predkosciach 120 - 140km/h zadowala sie 8,5 litra gazu. Palila nawet mniej ale od kiedy zalozylem alufelgi z oponami 195/50/R15 spalanie podskoczylo no i osiagi troche spadly. Teraz nie moge przekroczyc 160km/h a na normalnych oponach bylo o 10 wiecej. Ale dla mnie wazny jest wyglad i mam jeszcze spojlerek. Jak narazie jest naprawde dobrze. To juz trzecia moja 19 i nigdy z nimi nie bylo problemow. Wymienilem amortyzatory na gazowe KYB i przy tych szerokich oponach mozna sobie na bardzo wiele pozwolic w ostrych zakretach. Polecam wszystkim
RENAULT 19 1.8
JESTEM POSIADACZEM RENI OD 5 MIESIECY, ZAŁOŻYŁEM GAZ, SPALA W MIESCIE NIECAŁE 10L/100 KM., ZEPSUŁ MI SIĘ ROZRUSZNIK(ODKLEIL SIE MAGNES NA STOJANIE I SIE TROCHE WYMIELIŁO) MAM PROBLEM ODNOŚNIE OSIĄGÓW , PRZY PRZYŚPIESZANIU COŚ DUSI SILNIK, MAM WRAŻENIE ZE MOGŁOBY SZYBCIEJ POJECHAĆ,CZYTAŁEM COŚ NA TEMAT RECYRKULACJI SPALIN(ŻE MOŻNA ODŁĄCZYĆ WĄŻ PODCIŚNIENIA Z ELEKTROZAWORU), ŻE TO MA WPŁYW NA OSIĄGI MOZE KTOŚ POSIADA INFORMACJE NA TEN TEMAT MÓJ NUMER GG:8102135
Fajne autko:-)
Kupiłem R19 (GTS 60 KM) z 91r. 2 miesiące temu . Jak na swój wiek jeszcze nawet się kula i co warto podkreślić prawie całkowity brak korozji :-) Duże, wygodne autko. Mam tylko jeden problem - za wysokie obroty. Proszę o pomoc. Podejrzewam sondę lambdę.... Jeżeli ktoś zna temat proszę o kontakt.
19
swego czasu jeżdziłem 19tką rodziców. 1721cmm z '93r. po kilku wypadach za miasto rozbiłem ją. To kiepski, żeby nie mówić "hebel" samochód. Jest za miękki i nie trzyma się drogi. Powyżej prędkości 170km\h samochód wykazuje podsterowność w zakrętach, I nie reaguje natychmiast na ruchy kierownicą. Taka była moja przygoda z 19, która owineła się wokół drzewa. Dobrze, że lód na drodze był cieńki i nie miałem zapiętych pasów- wyleciałem przez przednią szybę- ŻYJĘ
Świetny samochodzik
Jeżdzilem 8 miesięcy Renią 19 z 1995r, z silniczkiem 1.8 S(90kM), samochodzik byl na gazie i się świetnie sprawował. Przez 8 miesiecy oprocz cześci eksploatacyjnych nic nie było robione. Bardzo wygodne i dosyc zwinne autko, ktore nigdy nie zawiodło mimo 170tys przebiegu. Spalanie w miescie na gazie ok 12l, a trasa 9,5l.
19
Kupiłem w grudniu u.r 19tke z 1992 roku 1.8(ok.95 kM).No i narzekać nie mogę ale wiadomo ze jak kupujesz autko ponad 10-cio letnie to nie bedzie ono jak nowe.Zmieniłem w nim pasek,rolki-w sumie nie trzba było ale wole nie pierd....ć się potem w warsztacie.Na takich rzeczach i tak się nie zaoszczedzi.autko jest fajne i w sumie pali ok 9l gazu na 100km.Nie ma moze najlepszego zawieszenia do szybkiej jazdy i na zakrętach jest troche nerwowa ale nie zapominajmy ze to nie auto sportowe,tylko kompakciak.A teraz cos na pokrzepienie:Silniczek 1.8 pozwala na benzynie na bezproblemowe odstawianie takich super aut jak Audi 80 2.0.golfy to widze tylko w lusterku.no jedynie vectra 2.0 co musialem ulec.Ale auto jest w porzadku.A jak masz gaz to juz naprawde tanio wychodzi jazda
Renówa 1.4
Autko fajnie sie prowadzi duzo miejsca fajnie sie w nim kocha :D ma zamiekkie zawieszenie co mozna przyznacraczej do minusów i pokaze tylko 150 km/h :( ostatnio mialem problemy z chamulcali ale pozatym nic innego ne wyskakiwało a ma przejechane juz 217 tys km jesli chodzi o spalanie to 9.5 l gazu w miescie wiec jestem zadowolony ogulnie samochodzik ma super wyglad i polecam go kazdemu :)
Renault 19 - 1.9 D
To świetny samochód!!! Mam go od 1994 roku i naliczniku mam już 960 tyś. zrobionych kilometrów!!!
Aż dziwie się że jeszcze jeździ. Co prawda znam go już na wylot i jego wszystkie glupie małe usterki ale nadal mi się podoba. Mocno go eksplaatuje bo już mam w nim 3 silnik. Praktycznie zepsuło się juz w nim wszystko co się zepsuć mogło. Samochód godny polecenia. Jeśli się wszystko starannie serwisuje to nie zawiedzie na drodze!!! Bardzo mało spala lecz przy duzych predkosciach niespokojnie się zachowuje. Ostatnio rozsypało mi się łożysko na tylnej belce skrętnej. Radze tego dopilnować bo potem nawet po wymianie będzie tylne zawieszenie trzeszczeć. Z blacharką jest też troche roboty ale przebywanie z tym samochodem to istna przyjemność!!!
Aż dziwie się że jeszcze jeździ. Co prawda znam go już na wylot i jego wszystkie glupie małe usterki ale nadal mi się podoba. Mocno go eksplaatuje bo już mam w nim 3 silnik. Praktycznie zepsuło się juz w nim wszystko co się zepsuć mogło. Samochód godny polecenia. Jeśli się wszystko starannie serwisuje to nie zawiedzie na drodze!!! Bardzo mało spala lecz przy duzych predkosciach niespokojnie się zachowuje. Ostatnio rozsypało mi się łożysko na tylnej belce skrętnej. Radze tego dopilnować bo potem nawet po wymianie będzie tylne zawieszenie trzeszczeć. Z blacharką jest też troche roboty ale przebywanie z tym samochodem to istna przyjemność!!!
renault 19 1721
w zeszłym roku w sierpniu kupiłem na giełdzie renuwe,po kupnie wymieniłem klocki chamulcowe,filtry oleje pasek itp . teraz tylko tankuje paliwo i jerzdze.jak na razie nie narzekam.
jedynym minusem jest to rze paliwo jest drogie.
autko jak na tą cene jest super.
na 100 km spala mi 6,5 litra.
jakies pytania na temat samochodów renault 19 morzecie kierować na mój adres e mail. odpowiem z miła checią/
jedynym minusem jest to rze paliwo jest drogie.
autko jak na tą cene jest super.
na 100 km spala mi 6,5 litra.
jakies pytania na temat samochodów renault 19 morzecie kierować na mój adres e mail. odpowiem z miła checią/
Renault 19 -1.8 benzyna
mam R19 silnik 1.8 (1794WIELOPUNKT) i wielką stopę która zbyt mocno opada na pedał gazu.Ale autko jest super!!!.Na północnowschodnich szosach ,po których jeżdze pierwszy widok Reni w oczach innych kierowców-to jakby kolejny punkt do ominięcia. Ale to błąd i szybko o tym się przekonują kiedy dodaje gazu!!! nara.
Renault 19sedan -1.8 benzyna
Po przeczytaniu waszych opinii mogę jedynie dodać iż mimo opinni o prestażałej konstrukcji z minionej epoki autu niedorównują żadne wynalazki z tych czasów. A krajowe wogle. Autko jest z końca 1992r.-nowy model .Specyjalna wersja do Austri. Pełne wyposażenie -bez poduszek i klimy. Autko mam trzy lata i od tamtej pory nic prz niej nie robiłem.Paliwo chodź szkoda że nie wodę leję do zbiornika i jadę,jadę w siną dal. Polecam wszystkim zainteresowanym kupno właśnie takiej wersji Reno. Silnik 1.8 wielopunkt.Same plusy.Silny i narazie nie zawodny.W cyklu miejskim smok ale zato zwinny .Można zamontować gaz.Układ hamulcowy pełen podziwu . ABS. Układ wydechowy też -katalizator usunołem i wstawiłem strumiennice. Pozatym nadwozie przeztrzenne dużo miejsca szczegulnie kierowca.Jestem wysoki prawie dwa metry a dziwki regulacji fotela kierowcy mieszcze się bezproblemowo. Zabieram swoją rodzinkę i ciesze się że dokonałem właściwego doboru auta.Tego życzę równiesz wam i pozdrawiam .
spoko autko
ja niestety nie mam samochodu ale jezdze taty 19-stką 1.4e.dobre osiagi jezeli chodzi o silnik i da sie poszalec.na autostradzie 187km/h to na ten silnik to sporo.mam zastrzezenia tylko do zawieszenia troche zamikie i przy wchodzeniu na lukach lubi sie bujna.dla osob statecznych ktore nie jezdza dynamiczni bedzie to idealne i komfortowe auto ale jak ktos chce pojezdzic dynamicznie to musi uwazac.
R19 1.7 73 KM na jednopunkcie
z*******e auto. Żadnych problemów. Wymienialem tylko czesci eksploatacyjne. Nic sie nie psuło. Komfortowe zawieszenie, wygodne fotele (idealne na długie trasy). Spalanie w miescie (gaz) 10 l w lecie, 11 w zimie. Na trasie 7-8 literków. Instalacja musi byc wyregulowana bo w przeciwnym razie to spalanie jest duuużo wieksze. Samochód jest naprawde pojemny. Jechałem nim w pięć dorosłych osób i każdy miał ze sobą dwie duże torby. Wszystko wlazło. Niestety samochodu już nie ma. Rozwaliłem go. Na szczeście żyje bo miałem zapięte pasy. Naprawde warto je zapinać. Gdyby nie one... aż strach myśleć co by sie stało. Podsumowując samochód jest naprawdę z*******y i wart polecenia. Już zbieram kasiorkę na kolejne R19). Na koniec taka mała rada. Zapinajcie pasy i spieszcie sie powoli. Szerokiej drogi :)
super auto
kupilem niedawno w niemczech 19 w wersji limited z 94 roku.silnik na monowtrysku 1,7 75km. wczesniej mialem omege a i ciezko bylo mi sie do 19 przyzwyczaic.ale teraz nie chce mi sie z niego wysiadac.jest komfortowa i dobrze wyposazona.mankament to slaby silnik.ale ogolnie bardzo polecam wszystkim 19!
R19 TXE 1.7
Witam. Mam R19 TXE 5d 1721 jednopunkt (powinien tam być wielopinkt, ale to jakiś przypadem) z 1991r.Kupiłem ją nie dawno, w 1,5 miesiąca przejechałem ponad 1700km i jest OK. Auto sprawuje się bezproblemowo(odpukać).Drobne wymiany eksploatacyjne!Mam mały peoblem z el.szybami i centralnym zamkiem(trzeba przesmarowaś mechanizmy), ale to zaniedbanie poprzedniego właściciela (jakiegoś niemca) Wygląd zaj....ty,(czerwony).Podświetliłem deską rozdzielczą i zegarek na niebiesko - klawo wygląda - polecam!! Komfory jazdy bdb, wygodne fotele, tylko mogłabyć twardsza.W trasie sprawuje się znakomicie przy 120km/h dosłownie sie płynie. Nawet silnik jest jest dość zrywny i jak na jego parametry setką łapie się momentalnie(stoperem nie jeszcze nie mierzyłem-zrobię to), znikomy spadek dynamiki prze obciążeniu.Hamulce moglyby być z ABSem! Jedynym minusem jaki się dopatrzyłem jest ok 7,2-7,5l/100km. Gazy jeszcze nie założyłem - czekam na wyjaśnienie się sytuacji z ceną gazu. Reasumując: Jak na moje możliwości finansowe - auto mażenie. Polecam wszystkim.
R19 TXE 1.7
Witam. Mam R19 TXE 5d 1721 jednopunkt (powinien tam być wielopinkt, ale to jakiś przypadem) z 1991r.Kupiłem ją nie dawno, w 1,5 miesiąca przejechałem ponad 1700km i jest OK. Auto sprawuje się bezproblemowo(odpukać).Drobne wymiany eksploatacyjne!Mam mały peoblem z el.szybami i centralnym zamkiem(trzeba przesmarowaś mechanizmy), ale to zaniedbanie poprzedniego właściciela (jakiegoś niemca) Wygląd zaj....ty,(czerwony).Podświetliłem deską rozdzielczą i zegarek na niebiesko - klawo wygląda - polecam!! Komfory jazdy bdb, wygodne fotele, tylko mogłabyć twardsza.W trasie sprawuje się znakomicie przy 120km/h dosłownie sie płynie. Nawet silnik jest jest dość zrywny i jak na jego parametry setką łapie się momentalnie(stoperem nie jeszcze nie mierzyłem-zrobię to), znikomy spadek dynamiki prze obciążeniu.Hamulce moglyby być z ABSem! Jedynym minusem jaki się dopatrzyłem jest ok 7,2-7,5l/100km. Gazy jeszcze nie założyłem - czekam na wyjaśnienie się sytuacji z ceną gazu. Reasumując: Jak na moje możliwości finansowe - auto mażenie. Polecam wszystkim.
R19 TXE 1.7
R19 1.8S RT 1993 r.
kupiłem ją 1,5 roku w Niemczech i najeździłem po Polsce koło 20 tys. km (w sumie na liczniku jest 130 tys.) Ostatnio złamał mi się drążek skrętny i autko letko przykucnęło. Może ktoś mi poradzi, czy jest mozliwość wymiany samego drążka czy trzeba całą belkę wstawić? Poza tym jest OK, przestrzenne, dobrze się prowadzi, idzie bez problemu 150 km/h autostradą (A4). Centralny szwankuje mi też, szczególnie zimą. Chyba siłowniczki są już do wymiany. Ogólnie autko bez zarzutu, pomijając te cholerne drążki. Jak kto może to niech pomoże - poradzi czy wymieniać całą belkę. Pozdro dla użytkowników R19
Moja Babcia Renia 19 ma już 13 lat
Jężdżę od 94 r. Przejechałem 240 tys. km. Silnik 1721, wtrysk jednopunktowy F3N. Do Reni jest 3-ch kierowców. Po 230 tys. km wymieniłem pierścienie oraz tarczę sprzęgła no i łożyska w tylnej belce. Naprawiałem też alternator.Wczoraj zmieniłem przewody wysokiego napięcia. Uważam, iż ten samochodód, mimo wielu lat eksploatacji jest bardzo dobry. Zainstalowałem dwa lata temu gaz. Rewelka - zużycie poniżej 9 l na 100 km. Jeżdżę także Peageotem 406, różnice są znaczne, ale jeden dzień wystarczy, by w R.19 czuć się doskonale. Myślę, że będę babcię eksploatować jeszcze parę lat.
Renault 19 1,2
Witam. Kupilem jakies 5 miesiecy temu, w papierach bylo 1,4 (skladak) ale u mechanika okazalo sie ze to 1,2... Renia ma dobra blacharke (a to rocznik 91) i gaz dlatego ja kupilem. Niestety poprzedni wlasciciel okazal sie oszustem (co moze sie zdazyc przy zakupie kazdego starego auta). Remont silnika robil chyba w stodole i tak zalozyli pierscienie olejowe, ze tlok peknal (do wymiany z tuleja...) a w tylnej belce zamist lozysk idielkowych byl waz gumowy, ktory sie przetarl po 2 tygodniach... ogolnie zrobilem tylna belke (komplet lozysk), sworznie z przodu, tłok i zmienilem caly wydech. Tteraz jest ok (poza pokretlem nawiewu... to chyba norma). Wyposazenie nie istnieje (nawet nie ma obrotomierza i wskaznika temp. cieczy chlodzacej !!) no i brak wspomagania troche przeszkadza (choc nie tragizujmy bo mam sportowa mala kierownice i daje rade), hamulce tez nienajlepsze, ale nic z nimi nie robilem wiec moze to nie jest regula. Jest to wersja z silnikiem 1,2 55KM 90Nm i 4 biegowa skrzynia. Silniki skrzynia sa najwiekszym NIEPOROZUMIENIEM! Renia wazy prawie tone i ten silniczek ledwo sobie radzi z jazda, a na gazie ma problemy z jazda pod gorke, bardzo wrazliwy na obciazenie, brak piatego biegu przeszkadza w trasie, choc po zmianie wydechu jest ciszej niz myslalem, ze bedzie. Autko jest wolne i spala 8,5-10 gazu. Super fotele z wersji 16v (w spadku po poprzednim wlascicielu), idealnie podtrzymuja w zakretach i sa naprawde wygodne (tylko tapicerka malo trwala). Ogolnie bardzo fajne autko, bardzo duzo miejsca i super bagaznik (a to wersja 3d), wygodne zawieszenie i wbrew pozorom calkiem niezle sie prowadzi (niestety trwalosc jego elementow jest marna, mam na mysli tyl). Znacznie lepsze zabezpieczenie antykotozyjne niz w fordach i oplach. Jakby miala mocniejszy silnik to super! Ceny cześci raczej niskie. Polecam kazdemu kto potrzebuje wygodne, praktyczne, niedrogie i mile w uzytkowaniu autko, tylko kupcie sobie 1,7 i bedzie super... 1,2 to ZDECYDOWANIE ZA MALY silnik. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy R19:)
R19
Witam od 2 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem R19 z silnikiem 1721 92 rok ale przyszła zima i w autku zrobiło sie zimno nie mam ogrzewania i nie mam pojęcia co z tym fantem zrobic może jest gdzieś jakiś zawór który trzeba odkręcic żeby było ciepło albo co innego bardzo proszę o pomoc co może być przyczyną tej usterki mój nr GG:1105765 z góry dziękuje i pozdrawiam
R 19 to g.....
Mialem przyjemnosc jezdzic takim autem z silnikiem 1721 cm (73KM) z 1992 roku. Jednym slowem porazka. Co chwile cos sie psuje ukl. hamulcowy, zawieszenie (non stop cos sie "konczy"). Mialem rowniez okazje pojedzic clio 1400 (80 KM) z 1991 roku i jest to o wielelepsza konstrukcja. Mniejsza, ale jesli chodzi o awaryjnosc to nie mozna jej nic zarzucic. Zrobilem nia niewiele bo 20 tys. km, ale teraz jezdzi nia moj kolega i jest bardzo zadowolony.
Renault 19 chamade 1.4 gts
Renault jest to dobra firma, posiadam renie juz 5 lat i wymienialem tylko klocki chamulcowe i rurke od chłodnicy. Jak ktos kupil dobijaną skutecznie renie to niech nie spodziewa sie ze bedzie niezawodna... Pozatym mało które auto ma taki ładny srodek, deska wylozona skorko podobnym materialem itd,
super autko
Mam reno 19 z silnikiem 1.7 jesto super autko może silnik troche za słaby gdyż jest to wersja z 93 roku, jeździłem mocniejszymi gdyż miałem już dwie inne a mój ojciec ma już drugą Lagune i jedyne co moge powiedzieć o samochodach tej marki to są super autka a co do mitu że francuzy się psują to ich wytrzymałość jest taka sama jak innych aut tej klasy a części wcale nie są takie drogie w porównaniu do np volkswagena. pozdrawiam Krzysiek.
Renault 19 1.7 rakieta do 3biegu
Fajna sprawa 19-stka 1.7 75 KM nieźle przyspiesza na 1 i 2 biegu na 3 juz jej troche brakuje chociaż przyznac musze że vektre 1.6 16v bieze calkiem nie zle to chyba przez dobry duł renówki. Najgorsze w niej jest zawieszenie zero przyczepnosci na zakretach chamulce tez za szybko miekna powazny problem po 3-4chamowaniach nie ma juz czym deptac. Ale 19 ma juz 190000km przebiegu i dalej jak zeleta nie zawodna
RENAULT 19 1721(90km)
Ja swoją Renówke sprowadziłem do Polski z Niemiec w sierpniu 2004r. Jest to model z 1990r.(1721ccm3 benzyna na wtrysku jednopunktowym) zwyczajny golas bez wspomagania kierownicy i tych wszystkich bajerów miała przejechane niecałe 100 tysięcy, przedemną jeździła nią starsza kobieta ja jestem drugim właścicielem, mam ją już 2 lata i ma przejechane 215.000 (tysięcy) także zdążyłem poznać wszystkie słabe i mocne strony tego auta. Do silnika nie mam żadnych zarzutów jest to nie zawodna jednostka choć trochu olej z niej cieknie a zwłaszcza z uszczelniaczy wału korbowego, jeszcze ani razu mnie się nie popsuł, moim zdaniem te silniki powinny osiągać przebiegi około 400.000 bez żadnych problemów oczywiście tylko wtedy gdy kierowca wymienia olej i filtr regularnie co jakieś 10.000 noi podstawa pasek rozrządu co jakieś 50.000. Spalanie tego silnika też jest zadowalające po mieście jest to 7litrów na 100km a w trasie to nawet 5,5 litra na 100km oczywiście nie przekraczając 120km/h bo przy 140 km/h jest to 6,5 litra na 100km, ja jeżdżę na benzynie 98 oktanowej ponieważ pierwsze tankowanie jak przyjechałem nią do Polski skończyło się kichaniem, szarpaniem i brakiem reakcja na naciśnięcie pedału gazu. Acha jest słabo wygłuszona przy większych prędkościach w wnętrzu jest bardzo głośno, ja bardzo dużo jeżdżę po niemieckich autostradach i jest to trochę uciążliwe. Również do karoserii nie mam żadnych zarzutów ponieważ jest tam zastosowana blacha ocynkowana obu stronnie. Zawieszenie z przodu jest dobre choć głośno pracuje a tył zdecydowanie jest za miękki, podróż w cztery osoby i jeszcze trochę bagażu i autko definitywnie siedzi. Wnętrze jest dość spore ale nie dla pięciu dorosłych osób ja posiadam wersje 5 drzwiową ale i tak nie ma co narzekać.
Wady Renault 19:
- bardzo słabe hamulce
- tandetnie wykonane wnętrze te tanie skrzypiące plastiki
- pokrętło nawiewu często się psuje
- zapychająca się nagrzewnica
- tylna klapa a zwłaszcza jej uszczelka zimą strasznie piszczy podczas jazdy po nie równych drogach.
Wady Renault 19:
- bardzo słabe hamulce
- tylna klapa a zwłaszcza jej uszczelka zimą strasznie piszczy podczas jazdy po nie równych drogach.
RENAULT 19 1721(90km)
Ja swoją Renówke sprowadziłem do Polski z Niemiec w sierpniu 2004r. Jest to model z 1990r.(1721ccm3 benzyna na wtrysku jednopunktowym) zwyczajny golas bez wspomagania kierownicy i tych wszystkich bajerów miała przejechane niecałe 100 tysięcy, przedemną jeździła nią starsza kobieta ja jestem drugim właścicielem, mam ją już 2 lata i ma przejechane 215.000 (tysięcy) także zdążyłem poznać wszystkie słabe i mocne strony tego auta. Do silnika nie mam żadnych zarzutów jest to nie zawodna jednostka choć trochu olej z niej cieknie a zwłaszcza z uszczelniaczy wału korbowego, jeszcze ani razu mnie się nie popsuł, moim zdaniem te silniki powinny osiągać przebiegi około 400.000 bez żadnych problemów oczywiście tylko wtedy gdy kierowca wymienia olej i filtr regularnie co jakieś 10.000 noi podstawa pasek rozrządu co jakieś 50.000. Spalanie tego silnika też jest zadowalające po mieście jest to 7litrów na 100km a w trasie to nawet 5,5 litra na 100km oczywiście nie przekraczając 120km/h bo przy 140 km/h jest to 6,5 litra na 100km, ja jeżdżę na benzynie 98 oktanowej ponieważ pierwsze tankowanie jak przyjechałem nią do Polski skończyło się kichaniem, szarpaniem i brakiem reakcja na naciśnięcie pedału gazu. Acha jest słabo wygłuszona przy większych prędkościach w wnętrzu jest bardzo głośno, ja bardzo dużo jeżdżę po niemieckich autostradach i jest to trochę uciążliwe. Również do karoserii nie mam żadnych zarzutów ponieważ jest tam zastosowana blacha ocynkowana obu stronnie. Zawieszenie z przodu jest dobre choć głośno pracuje a tył zdecydowanie jest za miękki, podróż w cztery osoby i jeszcze trochę bagażu i autko definitywnie siedzi. Wnętrze jest dość spore ale nie dla pięciu dorosłych osób ja posiadam wersje 5 drzwiową ale i tak nie ma co narzekać.
Wady Renault 19:
- bardzo słabe hamulce
Wady Renault 19:
- bardzo słabe hamulce
RENAULT 19 1721(90km)
Wady Renault 19:
- bardzo słabe hamulce
Wady Renault 19:
- bardzo słabe hamulce
Super Renault 19
Mam Renault 19 1721 cm TXE wielopunkt. wtrysk. -b.solidne auto, mocny, trwały silnik, komfortowe prowadzenie, super działający układ kierowniczy ze wspomaganiem, minusy- dośc szybko korodujący wydech, zwłaszcza końcowy oraz na dużych wybojach twarde resorowanie i stuki. Jedyna awaria- wymiana szczotek w rozruszniku.Ogólnie auto b. dobre. Nie wiem czy kupując Renault Megane 1.6 benz z 98' nie zrobię gorszego zakupu niż zakup R 19. Ewentualnie proszę o opinię na temat Renault Megane I faza
R-19 HAMULCE
Mam R19 1.8 16v i czeba bardzo uwazac na blahe jest bardzo cienka byle grad kamien moze bardzo uszkodzic karoserie i slabe zawieszenie ale oprocz tego IGLA smiga jak beta M3 :PP ale naprawde polecam autko moj ma przebieg 273,000 km i oprucz rozrzadu, paska klin, oleju i hamulcow nic kompletnie nic nie musialem przy nim robic jest wspaniale autko!!!!! i bardzo tanie jak na tom klase auta POLECAM ~!!!!!!!!!
R-19 automat 93'
Mam " renualta" pół roku ,części drogie ,łyka 11 litrów gazu na jednopunktowym wtrysku . Filtr oleju 195 zł. w skrzyni trzeba zmienić co 60 tys.nie zapomnając o uszczelce 55 zł.pod miskę skrzyni. Najlepiej to zrobić u fachowca. Jazda bajeczna. Mały promień skrętu ale na drodze fajnie płynie. Może ktoś wie jak wymienić żarówkę w popielniczce ?
Reno 19 1,8 1995r
autko jest super pływa sie w srodku jak sie jedzie jak to francuz ale ja auto eksplatuje codzienie i to konkretnie przez 6 miesiec zrobilem 30 tysiecy juz i najgorsza bida sa wachacze ktore bede zmienial 2raz i to jest ta lipa a tak to autko wspaniałe.no i silnik przy gazie osiaga duza temperature i to tez jest bul tego wozu.
maly problemik
Witajcie :) mam R 19 silniczek 1721cm3 :) jest to składak , blachy z 91r a silniczek z 95r:) Renia sprawuje się bardzo dobrze, moge ją tylko chwalić:) , ale mam takie pytanie , czy przy silniczku z roku 95 moge jakoś ustawić automatyczne "ssanie" , bo w swojej mam od kupna reczne , a to mnie strasznie drazni;/gdy odpale go strasznie mi szarpie puki go nie nagrzeje, i tak musze recznie zaciagac za kazdym razem gdy jest zimny ...prosze o jakoąś podpowiedz ...moje gg 3283999! Z góry dziekuje
r-19 1.7 na wtrysku
mam dwie milosci .marta i renatka 19... uzywam 19 z 1991 roku ktura stala 2 lata w stodole i po tym czasie bez klopotu odpalila. natychmiast wymienilem uszszelke pod glowica i zaworami pompke paliwa i kilka drobiazgow ktore w skutek nieuzywania mogly sie zepsuc. po okolo 7 miesiacach naprawilem rozrusznik a po ponad roku wymienilem tlumik koncowy. w miescie pali 8 litrow a na trasie 90-110km/h 6 LITROW NA 100 KM. auto jest SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! chyba go nigdy nikomu nie oddam
R19 Cabrio 1994r.
Pierwsza była Renóweczka w wersji Chamade w automacie, super autko, nie było co zarzucić. Obecnie kupiłem też 19 tyle, że w wersji Cabrio, także nie mam nic do zarzucenia.
Części do niego są bardzo tanie, auto bardzo mało awaryjne.
Na pewno kupił bym to auto ponownie i każdemu polecił
Części do niego są bardzo tanie, auto bardzo mało awaryjne.
Na pewno kupił bym to auto ponownie i każdemu polecił
RENAULT 19 1993r
Kupiłam to autko od jakiegoś sadysty zajeździł silnik na amen. Zrobiłam remont góry - koszt 1300 zł to padł dół. Czy ktoś mi może powiedzieć ile to mniej więcej pochłonie kasy? Dodam że zużycie oleju kosmiczne więc z pierścieni pewnie już nic nie zostało... Ale i tak kocham to autko :-)
Mam renię Chamade z 1990 r.Auto super .Poza zerwaniem linki biegu wstecznego,nic nie robione,auto jak na te lata bez śladu korozji.Dla zainteresowanych dodam iż koszt naprawy wstecznego oscyluje w granicach 500 zł,ale sa sposoby aby zrobic to za 50 zł,tylko ze to juz nie orginał.Po prostu trzeba wyciąć lukę w tunelu pod dżwignia .Problem tylko w tym że pierwszy bieg trzeba właczac z wyczuciem,tak aby nie wskoczył wsteczny.a moze ktoś ma lepszy sposób na zastapienie linki wstecznego innymrozwiązaniem technicznym.Linka podobno nie mozliwa do wymiany.
1.7 F3N 54kW/73KM, 1995r , WK, CZ, AF, IMM, ESZ
Ogólnie jestem zadowolony z mojej 19-stki. Autko sprowadziłem z Niemiec. Przy zakupie tego auta miałem dylemat -do wyboru miełem Vento '93r, 1.8benzyna i Reanult 19 '95r, 1.7 benzyna- wybrałem Renault. 19-stka zakupiona z pierwszej ręki, serwisowana, użytkowana przez kobietę. Troszkę Renówka była zaniedbana w środku ale udało się doprowadzić ją do stanu użyteczności.
Auto świetnie się sprawuje, dynamiczne jak na taką moc, Vmax-180km/h, wygodne fotele, nie drogie w utrzymaniu.
Spalanie na poziomie w zależności od dynamiki jazdy:
- miasto: Benzyna 8,7-9,6l/100km
LPG 10,5-11,8l/100km
- trasa: Benzyna 6,2-7l/100km
LPG 8-8,5l/100km
Przejechałem autem 25000km, bez żadnych awarii ( oby tak dalej), autko ma przebieg 193000km.
Auto świetnie się sprawuje, dynamiczne jak na taką moc, Vmax-180km/h, wygodne fotele, nie drogie w utrzymaniu.
Spalanie na poziomie w zależności od dynamiki jazdy:
- miasto: Benzyna 8,7-9,6l/100km
LPG 10,5-11,8l/100km
- trasa: Benzyna 6,2-7l/100km
LPG 8-8,5l/100km
Przejechałem autem 25000km, bez żadnych awarii ( oby tak dalej), autko ma przebieg 193000km.
ratunku
potrzebuje pomocy co do silnika 1.4 e. romana kupiłem poł roku temu i mam małe problemy ze spalaniem pali około 10 litrów i niewiem czy to jest normalne. a druga sprawa to smarowanie,wymienłem olej i filtr ale po przejechaniu 200 km na wolnych obotach pali mi się smarowanie wyminiłem znowu i to samo po 150 km. i zholernie mi się grzeje.pomuscie błagam dajcie mi jakieś wskazówki
dno auto...
mialem 19 i reno clio...k...a co po chwile cos sie psulo...naprawde..a nie mialem kasy na naprawy...troche sie zmienila sytuacja w portwelu i mam troche grosza..kupilem mercedesa c klase 1996rok..diesel 2.2..miodzio...naprwde...jedzie jak pociag przy 130 cisza w srodku...polecam panowie uzbierajcie i kupcie cos z mercedesa...p.s.ale sentyment do clio pozostal;)
reno 19 1.8 RT 1993 ph2
porządne auto,w zime grzeje,w lato...zawsze mozna otworzyc okna :)a na powaznie przez 2 lata i 30 000 km nigdy nie zawiodła.czego chciec wiecej? w miescie spalanie w granicy 8 litrow,na trasie 6.latwa dostepnosc do czesci zamiennych po normalnych cenach tak ze stac czlowieka utrzymac auto w dobrej kondycji.Pozatym wygodne,przestronne, z pojemnym kufrem i jak dla mnie ciągle ładne:) Pozdrawiam uzytkowników.
dawid
Mam 19 1,8L 1994r. kupiłem z drugiej ręki ze stanem 63 tkm. Zalożyłem gaz na którym przejechałem do 336 tkm.Jeżdziłem jednocześnie wieloma innymi samochodami i uważam, że moja stara renia bije ich na dwa łby. Niezawodność znaczy tu odpalanie w ok. 0,8sek.bez względu na temperaturę otoczenia. Warunek najlepsza benzynka na rozpałkę i gaz najlepiej oczyszczony.Dynamika super!DOKŁADNIE DOBRANE ŚWIECE!Dobre opony najlepiej GOODyear i nie ma zawodnika w tej klasie aut.Wadą są łożyska przednich kół-ALE TO oczywiście drogi w Polsce są powodem.Auto którego nie sposób zastąpić w tej cenie żadnym...John Kox
prosze o pomoc
witam wszystkich. mam problem z moim reno19. a właściwie z osiągnieciem wysokich obrotów zarówno na gazie jak i benzynie. silnik 1.4. na zimnym silniku wszystko jest ok ale na gorącym jak chce dodac gazu to zaczyna sie dławic . nie mam pojecia co to morze byc za duzo nie mechanikuje . prosze o pomoc . z góry dziekuje za wszystkie rady
R19, 1991, 1721-75kM, 3D
Rewelacyjne auto. Po przejechaniu 70tyś km (174tkm) uznałem, że nie sprzedam i mimo wieku zamierzam eksploatować ile tylko będzie można. Z reni można wyciągnąć max wrażeń dbając oczywiście o "eksploatację" i bawiac sie kilkoma zabiegami np z "EGR", przepustnicą, katem(wystarczy od czasu do czasu zmusić go do "pracy"-i wcale nie chodzi o katowanie silnika:))
Vmax jaki udało sie zobaczyc na zegarze to 185km/h we 2 osoby i z bagażami=była dobra przyczepność:) moze 10km/h poszłaby jeszcze...najsłabszy pkt. to opony - dlatego nie przesadzałem. Uwielbiam spotkac napalonego uzytkownika VWGolfaIII na swiatlach ;) Zawiedzonej miny niestety juz nie widze we wstecznym.
Pozdrawiam użytkowników R19
Vmax jaki udało sie zobaczyc na zegarze to 185km/h we 2 osoby i z bagażami=była dobra przyczepność:) moze 10km/h poszłaby jeszcze...najsłabszy pkt. to opony - dlatego nie przesadzałem. Uwielbiam spotkac napalonego uzytkownika VWGolfaIII na swiatlach ;) Zawiedzonej miny niestety juz nie widze we wstecznym.
Pozdrawiam użytkowników R19
bakara
jestem posiadacz egzemplaza mało spotykanego 19 bakara o dość bogatym wyposażeniu skóra klima 1,8 automat AD4 komputer pokładowy pełna elektryka wspomaganie felgi alu bakara wiele innych detali które niespotykane w zwykłej wersji o czym zdążyłem się przekonać .ogulnie auto jest super zrobiłem nim 120000 km byłem nim 4 razy we francji i tam niewidziałem takiej wersij choć to jest najczęśćiej spotykane auto na tamtejszych drogach.pozdrawiam wszystkim szerokiej drogi
Najlepsze auto w tej klasie!!
Witam! Mam 32 lata moją pierwszą 19-tke miałem 10 lat temu miałem ich do tej pory 4 teraz po ojcu została nam jedna jezdzi ją moja mama renia jest z 91 roku ma przejechane ponad 300 tyś silnik w niej jest suchy jak pieprz nie bierze ani grama oleju zawieszenie tanie w robocie czesci są tez tanie blacha to o dziwo renie lubią korodować a ta jest w perfekt stanie ojciec ma teraz focusa z 2001 roku i ludzie po prostu słychac jak zrzera go rdza a renia jak ideal ale juz na masce sprzodu cos jej wychodzi! teraz mozecie mnie wysmiac ale nie jeden sie juz smiał a pozniej mu głupio było renia pali 5,litrow po trasie po miescie srednio 6,5 litra w silniku 1,7 ludzie jesli nie wierzycie poprzesyłam wam zdjecia!! jest to samochod nad samochodami reno 19 z pewnoscią bije duzo kultowych aut na łeb moim zdaniem golfa II rez miałem ich sporo zadnej reni nie ufam tak jak 19 jesli znajdziecie ładny egzemplaz to kupujcie bez zastanowienia bedziecie zadowoleni jak ja! Pozdrawiam!
Renia 93r 1.8 90km
Witam to już moja 2 renówka 19,ta którą jeżdze obecnie to rewelka ,mam cięzkiego trepa i pali mi około 15 gazu,może ze obecnie robie krotkie trasy i się nie dogrzewa ,ale ogólnie ople i vw z tych lat i nawet mlodsze wąchają oparki,fakt tylna belka po regeneracji nierówno stoi minimalnie ale 17 letnia furka i zero wkładu ,mam przejechane 214 tyś a po prostu fruwa ,polecam wszystkim.Już Meganka to nie to samo a zwłaszcza z motorem 1.6 pozdrowionka.
Renault 19 i nie ma drugiego
Witam, kupilismy z żoną Renie 19 1,7 benz jakieś 8 lat temu i powiem tak: to był strzał w 10. Nie ma drugiego tak wygodnego i uniwersalnego auta. Moja wersja 3d idealnie się sprawdza jako osobowka i bagażowy, a ponieważ nieco podniesiona, więc jako terenówka jest rewelacyjna. Zrobiłem nią 2 przeprowadzki. Wielkie drzwi (jak to w 3d) pozwolily mi np zapakowac telewizor 21'' na przedni fotel :). CO tu jeszcze? Fotele - bajka, moje kosciste cztery litery wygodnie siedzą niczym na kanapie w salonie. Nie oddałem jej nawet wtedy, kiedy pojawiło się nowsze autko (kombi - bmw). Czy są jakieś wady? Psuje się a raczej zużywa tylko to co powinno (hamulce, tłumik, amortyzatory itp.), zaliczyłem wymianę chłodnicy (kupiłem używke na allegro za 80zl i gra) a ostatnio linka sprzęgła. Z elektryki to zużywają się szczotki rozrusznika (ten typ tak ma) ale po 140 tys :) Obecnie (wiek 17 lat) w warsztacie (wymiana sillnika - cóz poprzedni włąściciel trochę odpuszczał sobie i silnik się wyeksploatował, ale 8 lat służył mimo pewnych nieszczelności, a trafiła się okazja zamiany na lepszy egzemplarz). Samochód NIGDY mnie nie zawiódł, na trasie, w podróży a jeśli niedomagał (np. rozrusznik, tłumik) to albo na parkingu pod domem albo w jego okolicach :) Kiedyś spotkałem opis R19 gdzie jako wady podano dużą awaryjność... ten co to napisał musiał być awaryjny :), bo to kompletna bzdura. Chyba nie będzie już nigdy takiego auta jak R19 - absolutnie kultowe, jak mówił przed laty Pan Piotr Fronczewski w reklamie "Nowy na wiele lat", brzmiało jak slogan a okazało się prawdą.
Moja 2 renia 19 1.7 (73km) i 1.8 (90km) cabrio kot:)
Witam wszystkich,Moja pierwsza r19 1.7 (73km)to auto z rocznik 94, 3dzwiowa czerwona. Zrobilem tym autem ponad 80tys km, i nigdy mnie niezawiodla, bezawaryjne , wygodne i malo pali(WIELKI PLUS TEGO AUTA NA TRASIE DO 130KM/h AUTO PALI PONIZEJ 6L BENZINY). Jedyne co w tych autach sie psuje albo denerwuje, to urywaja sie linki sprzegla (30zl) oraz zatkana nagrzewnica noi moze zawieszenia (wymiana co pol roku.....ale tanio jest). niestety auta juz niema, pan taksowkarz z zakopanego wjechal 100km/h w nie i urwal kolo, kasacja.
Teraz mam druga renowke, tym razem 1.8 cabrio 90km.....auto lux,pieknie wyglada i fajnie jedzi, minusem tego jest ze pali troszke ponad 10L paliwa w miescie, oraz cos cieknie olejem.....ale to drobiazg, aha noi linka sprzegla sie urwala:) pozatym kochane autka
Teraz mam druga renowke, tym razem 1.8 cabrio 90km.....auto lux,pieknie wyglada i fajnie jedzi, minusem tego jest ze pali troszke ponad 10L paliwa w miescie, oraz cos cieknie olejem.....ale to drobiazg, aha noi linka sprzegla sie urwala:) pozatym kochane autka
1.7(73km) 563tys!!!!
auto pali mieszanie ok 10, gazu po trasie zejdzie do 8 a w miescie potrafi jak zresztą wszystkie inne marki... bez sensu porownywac do audi czy mercedesa z tych samych lat tylko konkurencji na tle ktorej wypada bardzo dobrze i jest dosc przestronna i komfortowa (do golfII). czytajac rozne fora stwierdzam fakt ze kkazdychwali swoje i gdzie nie poczytamy kazdy zachwala. zeby cos powiedziec nalezy pojezdzic troche nie tysiac km jak niektorzy ktorzy za przeproszeniem gow.. wiedza i miec porownanie np: w porownaniu do poloneza czy cc ktorym jezdzilem wczescniej jest to auto bardzo komfortowe(ma nawet wspomaganie!!) i szybkie swietnie czyma sie na zakretach a tylni most nie wyje... ja mam audi 100 c4 2.6 reno jest jak to wiadomo troche nizszej klasy jednak codziennie robie ok 250 do 400km i po prostu reno jest bezawaryjne i tanie w eksplatacji(audi nie ma gazu) zawieszenie nie jest znowu takie slabe jak narzekaja wszyscy no ale jak tos kupi wachacz ze sworzniem i tulejami nowy za 60 zl to jak on m,a cos wytrzymac?? i pozniej mowi zawieszenie zlom ja kupuje uzywki wachacze z megan anglik fabryczne i jest dlugo spokoj zreszta co bede pisal jesli i tak wiekszosc przed kupnem siega osob ktore niedawno nabyly i tyle samo wiedza... dodam jeszcze jedno ata ktore maja powyzej 300tys km na sprzedaz sa niezauwazalne 280 musi byc juz po remoncie no bo jak albo 180tys i juz na oleju mineralnym i bierze.. moj bedzie mial niedlugo 600 i siekreci bez roboty, 12 lat zagazowany przy silniku tylko sprawdzam zawory co ok 30 tys swiece przewody no na oleju do 14 tys shell plus 10w40(miedzy wymianami do 4l dolewam ane nie zakatuje mineralnym zreszta przyb tym przebiegu to normale niektore 200tys i wiecej gesciejszego) niestety blacha to porazka moj z hiszpani nie francji i dlatego chyba.,.. progowmnie ma a haku nie ma do czego zamontowac 94 rok!!
R19 1.7 GTS (74KM) + LPG
Witam posiadam moje autko od 3 lat i wymieniam tylko części eksploatacyjne. Pół roku temu założyłem gaz i spalanie w mieście utrzymuje się poniżej 10l/100km za to na trasie jadąc z prędkościami do 140km/h autko spaliło 7.5l gazu na jednym z postów była mowa o słabych osiągach i faktycznie autko z tym silnikiem ma problem z rozpędzeniem się powyżej 140km/h co najciekawsze problem ten znika gdy temp. powietrza spada poniżej 5 stopni auto dostaje nowy oddech i uzyskanie prędkości rzędu 170km/h nie stanowi już żadnego problemu ;]
niezastapiony
Posiadam ten samochod w Turbo dieslu od 20 lat i moja milosc do niego nie ustaje, przeszedl ostanio maly tuning i remont generalny ale nigdy nie zawiodl na trasie, linia ponad czasowa i super udana konstrukcja, ktora latwo i tanio naprawic. Po zainstalowaniu wudechu przelotowego i wyprowadzeniu wyizolowanego intercoolera na maske uzyskalem ponad 100 km i z mala masa tego samochodu mozna sie scignac spokojnie z wieloma autami.
dobre autko
Witam,posiadam babcie renie z 91r.została sprowadzona z niemiec 1721ccm,75KM,GTS,3drzwiowa.Jest to golas,bez wspomagania i innych udogodnień,ma przejechane 240tyś. i mam ją już 7 lat.Oczywiście troche w nią włożyłem przez te lata tzn:rozrząd,klocki hamulcowe,sprzęgło,tłumiki no i płyny eksploatacyjne i opony.Nie jestem wymagającym kierowcą więc dla mnie autko jest superanckie,zawiezie gdzie trzeba i nie zawiedzie.Prawdą jest że ma delikatne przecieki na silniku,tył ma miękki i belke do regeneracji,i nagrzewnica przytkana ale to są częste mankamęty reni.Ale jeżeli miałbym zmienić auto,to też kupiłbym renie,najchętniej19,szkoda że już ich nie produkują,bo to naprawde wygodne autko i nie drogie w eksploatacji
reno 1.4energy
Witam ja mam już trzcie reno 19 z silnikiem 1.4 dwie pierwsze miałem na gaźniku teraz mam na wtrysku i niezamieniłbym tego auta na żadne inne zuwagi na małe spalanie komfort jazdy itp jedyną wadą to jest chyba zbyt miękkie zawieszenie ale niezamienie tego autka na żadne inne imam zamiar pojeździc nim jeszcze pare latek
renia
mam renie od roku jest to rocznik 94, dostałem w spadku po wuju jezdze tym autem z przyjemnoscia. wlozylem troche pieniazkow w nia ale nie chce innego auta jak mam siedziec w tych nowych autach na twardych siedzeniach i na twardym zawieszeniu to wole moja kochana renie. jak to moj kolega stwierdzil wsiadajac pierwszy raz do reni ''siedzenia ja w samolocie'' pozdrawiam
renia
mam renie 19 z silnikiem 1,4 GTR mam ja miesiac i zamontowalem gaz na gazie pali 9,5l na 100 cyklem mieszanym.
do tej pory wymienilem tylko lewarek skrzyni biegow bo sie zepsul.
i cos mi w tylnich amorach piszczy jak wjade na dziure ale dalej jezdze bo niewiem co to :D
komfort jazdy super. duzo miejsca pomimo butli z gazem. fotele wygodne przod i tyl. regulowana kierownica fotel od kierowcy mozna dac wyrzej nizej a nie jak w innych autach ze siedzi sie wysoko tu mozna wysoko i nisko jak w "L"
duzo miejsca w silniku mozna dojsc do wszystkiego a nie jak w fiatach trzeba myslec godzinami jak to wykrecic...
i mam takie pytanie przyokazji bo mi na benzynie najwiecej jechala 170km/h a na gazie nie wiecej niz 140km/h czy to normalnie?? i jezdze nie moge zejsc nizej niz 2tys obrotow bo wtedy ja muli i sie wolno zbiera....
gaz nowy na gwarancji ale niewiem czy mam jechac by to zrobili czy tak ma byc???
do tej pory wymienilem tylko lewarek skrzyni biegow bo sie zepsul.
i cos mi w tylnich amorach piszczy jak wjade na dziure ale dalej jezdze bo niewiem co to :D
komfort jazdy super. duzo miejsca pomimo butli z gazem. fotele wygodne przod i tyl. regulowana kierownica fotel od kierowcy mozna dac wyrzej nizej a nie jak w innych autach ze siedzi sie wysoko tu mozna wysoko i nisko jak w "L"
duzo miejsca w silniku mozna dojsc do wszystkiego a nie jak w fiatach trzeba myslec godzinami jak to wykrecic...
i mam takie pytanie przyokazji bo mi na benzynie najwiecej jechala 170km/h a na gazie nie wiecej niz 140km/h czy to normalnie?? i jezdze nie moge zejsc nizej niz 2tys obrotow bo wtedy ja muli i sie wolno zbiera....
gaz nowy na gwarancji ale niewiem czy mam jechac by to zrobili czy tak ma byc???