Widok

Renault 19

Dzięwiętnastka pojawiła się na rynku w 1988 roku i od razu zyskała uznanie kupujących nie tylko we Francji, ale również i w Europie, nawet pomimo kiepskiej opinii, jaką miały poprzednio produkowane auta. Podczas okresu produkcji wprowadzano wiele zmian w modelu podstawowym (w 1992 roku przedstawiono facelifting), a we wrześniu 1995 roku zastąpiono '19' modelem Megane.Nadwozie '19' w 1988 roku ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

lol

to ty chyba masz jakiegoś składaka bo ja mam orginalne 16v i jakoś mam abs

YUKJ,FGJ,FRY,LY.,

byl absa o esp w tamtych latach sobie pomarzyc mozesz

nic dodac nic ujac

turbo diesel

no,no...jak na renault nienażekam mimo iż sie przeżuciłem z wolkswagena,a przy okazji sprzedam 19-stke za 6000 zł+opony nowe realna cena

turbodiesel

cześć,ja jak narazie nienażekam na 19-stke w turbo dieslu.A przy okazji sprzedam 19-stke za 7000zł+opony realna cena

witam mam 19 z93r skladak 97 pelna elektryka problem polega na tym ze nie chce wogule krecić rozrusznik prad dochodzi.poprzekreceniu stacyjki nic sie nie dzieje Czy jest to wina katalizatora .Wlodek

r 19 gtr 92 r.

Mam go od 1995r.Jak na swoje lata jest rewelacyjny.Poza klasycznymi dla tego modelu usterkami (wydech, tyl. amortyzatory,) jest bez zarzutu. Mam ją już prawie 5 lat, żona już mi truje żeby kupić nowsze auto, ale nie mogę się z nim rozstać.

tak to łożyska

"słabe osiągi:( - może tak musi być )"

ja mam R19 z silnikiem 1.7 i niby Vmax w tej reni jest 171 k/h a moja jedzie jakies 187 k/h powinna mieć 74 km ale wyciolem katalizator i srodkowy tłunik a za ostatni tłumnik wstawilem sportowa puszke noi autko zrobilo sie mocniejsze:) Zaciekawilo mnie to o ile mocy przyszlo wiec udałem sie na chamownie z czego tam po badaniu stuklo w mojej reni 83 km :) Ogolnie jestem zadowolony z autka i nie narzekam na nic. A panu proponuje pokombinowac z wydechem jeżeli chce pan wieksze osiagi ;)Pozdrawiam :)

na zimnym silniku bd wysokie obroty bo jest na jednopunkcie;)

Renia 93r 1.8 90km

Witam to już moja 2 renówka 19,ta którą jeżdze obecnie to rewelka ,mam cięzkiego trepa i pali mi około 15 gazu,może ze obecnie robie krotkie trasy i się nie dogrzewa ,ale ogólnie ople i vw z tych lat i nawet mlodsze wąchają oparki,fakt tylna belka po regeneracji nierówno stoi minimalnie ale 17 letnia furka i zero wkładu ,mam przejechane 214 tyś a po prostu fruwa ,polecam wszystkim.Już Meganka to nie to samo a zwłaszcza z motorem 1.6 pozdrowionka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Renault 19 i nie ma drugiego

Witam, kupilismy z żoną Renie 19 1,7 benz jakieś 8 lat temu i powiem tak: to był strzał w 10. Nie ma drugiego tak wygodnego i uniwersalnego auta. Moja wersja 3d idealnie się sprawdza jako osobowka i bagażowy, a ponieważ nieco podniesiona, więc jako terenówka jest rewelacyjna. Zrobiłem nią 2 przeprowadzki. Wielkie drzwi (jak to w 3d) pozwolily mi np zapakowac telewizor 21'' na przedni fotel :). CO tu jeszcze? Fotele - bajka, moje kosciste cztery litery wygodnie siedzą niczym na kanapie w salonie. Nie oddałem jej nawet wtedy, kiedy pojawiło się nowsze autko (kombi - bmw). Czy są jakieś wady? Psuje się a raczej zużywa tylko to co powinno (hamulce, tłumik, amortyzatory itp.), zaliczyłem wymianę chłodnicy (kupiłem używke na allegro za 80zl i gra) a ostatnio linka sprzęgła. Z elektryki to zużywają się szczotki rozrusznika (ten typ tak ma) ale po 140 tys :) Obecnie (wiek 17 lat) w warsztacie (wymiana sillnika - cóz poprzedni włąściciel trochę odpuszczał sobie i silnik się wyeksploatował, ale 8 lat służył mimo pewnych nieszczelności, a trafiła się okazja zamiany na lepszy egzemplarz). Samochód NIGDY mnie nie zawiódł, na trasie, w podróży a jeśli niedomagał (np. rozrusznik, tłumik) to albo na parkingu pod domem albo w jego okolicach :) Kiedyś spotkałem opis R19 gdzie jako wady podano dużą awaryjność... ten co to napisał musiał być awaryjny :), bo to kompletna bzdura. Chyba nie będzie już nigdy takiego auta jak R19 - absolutnie kultowe, jak mówił przed laty Pan Piotr Fronczewski w reklamie "Nowy na wiele lat", brzmiało jak slogan a okazało się prawdą.

R-19

Mama poważny kłopot z elektryka R19. Po kolei wszystko zanka .Co to może być ?Bezpieczniki, żrówki, przełącznik świateł O. K.

RENIA 19 1993R 1.8

SUPER AUTO 180 KM/H WSZYSTKO TŁUMACZY

do tych co twierdzą że 19 to świetne auto....

pojeździjcie najpierw jakimś Audi, BMW lub japońcem a zobaczycie dopiero , co to świetne auto,i jak ma się do tego francuski szajs....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Witaj

Jestem właśnie posiadaczem R19 1.9 D, r. 93 w prawdzie od niedawna około miesiąca, kupiłem to auto ze względu na ekonomię ( dojazdy do pracy ). R19 to drugie auto w rodzinie. Autko sprawuje się nad wyraz dobrze, do tej pory byłem zagorzałym przeciwnikiem francuzów i tutaj miłe rozczarowanie. Podróż w miarę komfortowa, jako konkurent golfa III wygrywa na głowę , miałem okazję użytkować również i niemieckie auto 1.8 benzyna, silnik paliwożerny niemiłosiernie i w tym wypadku o ekonomii należy zapomnieć, rocznik 95 a blacharka w stanie wołającym o pomstę do nieba, tylna klapa zjedzona dokumentnie ( to przypadłość golfów), wykończenie wnętrza wykonane siekierą i ogólny design z minionej epoki poprzednika II, ergonomia ok to Niemcy doprowadzili bez mała do perfekcji, jednak R19 nie odbiega od niemieckiego konkurenta, fotele o wiele wygodniejsze i pokonywanie dłuższej trasy czy nawet uciążliwa jazda w korkach mija w miarę przyjemnie, zawieszenie ( jeżeli jest sprawne ) daje frajdę z jazdy po nierównościach, dla niektórych może być za miękko jednak to nie wersja dla szukających mocnych wrażeń, do tego są inne odmiany. R19 1.9 D to idealny samochód dla ludzi ceniących sobie wygodę za niewygórowaną cenę a nade wszystko nie lubiących częstych odwiedzin na stacji benzynowej. Znajomy z Warszawy przejechał takim samym autem na rezerwie ( wyjeżdżając z miasta ) 170 km!!! wręcz nieprawdopodobne a jednak prawdziwe, to głównie skłoniło mnie do zakupu i faktycznie nie zawiodłem się . Pokonując tygodniowo 144 km ( odległość z domu do pracy ) i przy okazji jakieś inne podwózki a to do sklepu a to do centrum auto spala ropy za 30 zł ! to więcej niż rewelacja, golf zjadał około 8-9 L benzyny w trasie , w mieście spalanie wzrastało nawet i do 10L ( tak spalają silniki 2.0. Reasumując R19 to doskonały kompromis dla oszczędnych i lubiących komfort - oczywiście w tym segmencie. Na temat innych jednostek napędowych nie jestem w stanie nic powiedzieć bo ich najzwyczajniej nie znam ale co do 1.9 D gorąco polecam.

Pozdrawiam

I jesteś Kretynem

Koniec przekazu

Gaźnik do przeczyszczenia lub do ustawienia. Poprostu dostaje zla mieszanke i sie zalewa!

Renault 19 1.8 16v (113KM)

Auto w porządku szybka dynamiczna jazda 12l/100km gazu benzyny 8-9l/100km
Wadą tych aut są między innymi hamulce a także często pojawiające się wycieki z silnika
Po za tym auto dobrze się prowadzi stabilnie trzyma drogi i ma dobre przyspieszenie do 100

Moja 2 renia 19 1.7 (73km) i 1.8 (90km) cabrio kot:)

Witam wszystkich,Moja pierwsza r19 1.7 (73km)to auto z rocznik 94, 3dzwiowa czerwona. Zrobilem tym autem ponad 80tys km, i nigdy mnie niezawiodla, bezawaryjne , wygodne i malo pali(WIELKI PLUS TEGO AUTA NA TRASIE DO 130KM/h AUTO PALI PONIZEJ 6L BENZINY). Jedyne co w tych autach sie psuje albo denerwuje, to urywaja sie linki sprzegla (30zl) oraz zatkana nagrzewnica noi moze zawieszenia (wymiana co pol roku.....ale tanio jest). niestety auta juz niema, pan taksowkarz z zakopanego wjechal 100km/h w nie i urwal kolo, kasacja.
Teraz mam druga renowke, tym razem 1.8 cabrio 90km.....auto lux,pieknie wyglada i fajnie jedzi, minusem tego jest ze pali troszke ponad 10L paliwa w miescie, oraz cos cieknie olejem.....ale to drobiazg, aha noi linka sprzegla sie urwala:) pozatym kochane autka