Widok

Renault 19

Dzięwiętnastka pojawiła się na rynku w 1988 roku i od razu zyskała uznanie kupujących nie tylko we Francji, ale również i w Europie, nawet pomimo kiepskiej opinii, jaką miały poprzednio produkowane auta. Podczas okresu produkcji wprowadzano wiele zmian w modelu podstawowym (w 1992 roku przedstawiono facelifting), a we wrześniu 1995 roku zastąpiono '19' modelem Megane.Nadwozie '19' w 1988 roku ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Świetny wóz

jeździłem przze 2 lata "19" rokprodukcji 93. Rozstałem sie przy przebiegu 170 000 km. Zero problemów, tyle ze zawieszenie było mocno wyeksploatowane na polskich dziurach.
Miła wygodne fotele -kudy tam Mondeo czy Megane, którym jeżdże teraz. Znak firmowy -znakomite światła.
Trochę zbyt wysoko umiesczeny wlot bagażnika i nienajlepsze hamulce.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

silniki

Osobiście jeżdziłem dziewiętnastką swoich rodziców i mam uwagę dotyczącą silników. Był to model '93 (druga wersja 19). Miał silnik 1,4e - czyli 1389 ccm, jednopunktowy wtrysk i zdaje się 82 KM. Zabrakło tego silnika w opisie modeli - jest tylko 1,4 bez wtrysku, ale o podobnej mocy. O ile mi wiadomo, to silnik ten miał moc ok. 65 KM (dopiero zastosowanie "szprycy" podniosło to moc. Pozdrawiam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Silniczek 1.4e

Miałem przez 2 lata 19 z silnikiem 1.4e -energy- model 1993 roku , kupiony w polskim salonie .
Rzadka wersja energy miała z gaznika 80km. Inne gaznikowe 1.4 miały 75km.
19 przez 110000km nigdy mnie nie zawiodła, poza wymianą klocków po 60 tys. km iłożysk kół tylnych nic się nie popsuło. Kochane auto.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

jest o.k.

R 19 1.4E
Zalety - pojemny, dobry silnik, trwały, ekonomiczny, bezpieczny, dobre wskaźniki na desce ( wiele informacji no i wskaźnik poziomu oleju ). Dobre światła.
Wady - zdecydowanie za miękkie fotele ( po długiej trasie - makabra ), przełączniki świateł przeciwmgielnych kiepsko umieszczone,miękkie zawieszenie,
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo dobry wóz

Mam dizelka 1.9 i jestem bardzo zadowolny - nawet 900 km na baku!!! Jest tyklko trochę głośny przy większych prędkościach

świetne auto ! ! !

mam Renię z 1989 roku z silnikiem 1,7 TXE na wielopunktowym wtrysku bardzo zrywne auto , wygodne fotele, mało awaryjne drobne naprawy , jedyna wada włączniik świateł przeciwmgielnych niezbyt ciekawie umieszczony, reszta jest super !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1,4 GTR niczym GTi

mam 19-nastke 1,4GTR z roku 92 (starszy model) i musze przyznac iz jest to wspaniale autko. Ostatnio nawet scigalem sie z jakas renia 19 1,7 i szlismy łeb w łeb, ale patrzac na spalanie to napewno tamta renia wiecej spalila :)) wiec po co kupowac wersje z silnikiem 1,7 i przeplacac drozszym OC, kupcie sobie 1,4 75-konna bryke i badzcie królami szos! P.S.Makament-tragiczne manewrowanie na parkingach bez wspomagania kier. oraz czeste urywanie sie pokręteł od nawiewu.

Super wóz

Przesiadłem się z Xm, na początku było ciężko ale po jakimś czasie doceniłem te autko (wcześniej nie lubiłem tego modelu). Wygodna ekonomiczna w miare zwrotna. Jeżdze nowszym modelem z silnikiem 1.7 na jednopunkcie. Założyłem gaz przyjeła wspaniale spalanie w zime 10 l (po regulacji). Przebieg już 130.000 tys, zawieszenie to odczuło ale to wszystko, reszta idealna. Komfort jazdy godny extraklasy. No i mankamenty hamulce są tragiczne oj tragiczne( pomijam fakt że przez ostanie trzy lata jeżdziłem Xm). Pierwszy raz w życiu przejechałem samochodem 10.000 km
i nic nie dołożyłem (oprócz gazu). Powiem szczerze samochód na piątke. Następny będzie megane ( nie wiem czy jej dorówna).............

1.8 16V

Renia z silnikiem 1.8 16v (140KM) jest super, tylko moglyby mieć twardsze zawieszenie. Chamulce są niezbyt dobrym rozwiązaniem, mogłyby być w tych modelach juz zamontowane ABS i ESP tymbardziej ze to jest wersja SPORT i trudno sie chamuje przy 230km/h.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

REWELACJA!!!!!!!!

mam 19 turbo diesla. mało które auto z motorem 1,4 potrafi dotrzymać kroku, nigdy nie zawodzi , sporo jeździ, po 190 tys., odpukać żadnych problemów, wygoda i komfort jazdy, bajka.
Tylko to delikatne zawieszenie, nie na nasze drogi
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

przyspieszenie w R19

mialem renowke 19 z silnikiem 1.8 i powiem jedno: szla jak rakieta, nawet na trzecim czy czwartym biegu wgniatalo w siedzenia, komfort jazdy rowniez wysoki, fajna dynamiczna bryka, wyprzedzanie nia to czysta przyjemnosc, maluchy i polonezy wyprzedza sie jak rowery

optycznie super ale technicznie......

R 19 jest ooptycznie super autkiem tak jak i nadwozie tak i wnętrze .... ale .własnie to ale .. powiem tak chmulce :( troszku niebardzo zawieszenie :( tesz nie bardzo a nie powiem o tylnym.......jeśli sie nie ma wspomagania to jaka kolwiek jaza w mieście jest uciąrzliwa..
jeśli chodzi o wadliwosc tych samochodów to jest prawie znikoma moze powiedziec że bardzo mało sie tam psuje a praktycznie jak jusz to tylko eksplatuje .. jeszcze ważna zaleta to nagłośnienie jest wiele miejsca na głośniki co brakuje wiele innnym modelą innej marki lakiernik tez sie popisał nie mozna nazekac ...dobre autko rodzine a z małą pomocą idzie z nego zrobić już cos ... konkretnego :)polecam szczegulnie do tuningowania .......

SUPER !

Przejechałem moją 19 z silnikiem 1721ccm (75 KM)65tyś km. Teraz ma 155000km. Oprócz wymiany amortyzatorów tylnych, klocków hamulcowych i pokrętła nawiewu - nic, kompletnie nic. Rewelacja !!!.

R 19 1.4 GTR (60 KM)1- wtrysk

Samochód jak samochód, ma koła silnik i jezdzi, ale poza tym:::::
Zalety:: bardzo mało pali- latem na benzynce na trasie 5,5l-- mam sprawdzone kilka razy, w miście przy łagognej jezdzie 8l
Na gazie pali 1.5l więcej choć zdażyło mi się że w zimę łyknął nawet 13l.
Pojemny bagażnik, wygodne siedzenia, w miarę się prezentuje po polerce (czerwony akryl),

Wady; miękkie zawieszenie i bardzo delikatne, głośna przy dużych prędkościach, słaba jakość rur wydechowych, wadliwa (ogółnie)
mogła by być mocniejsza (ostatnio nawet nagrzewnica mi się zakamieniła tak mocno że kosta w środku.

Zalety:: bardzo mało pali- latem na benzynce na trasie 5,5l-- mam sprawdzone kilka razy, w miście przy łagognej jezdzie 8l
Pojemny bagażnik, wygodne siedzenia, w miarę się prezentuje po polerce (czerwony akryl),

Wady; miękkie zawieszenie i bardzo delikatne, głośna przy dużych prędkościach, słaba jakość rur wydechowych, wadliwa (ogółnie)
mogła by być mocniejsza (ostatnio nawet nagrzewnica mi się zakamieniła tak mocno że kosta w środku.

Re 18 16v

Tomo..
Ja tez mam Renault 19 o pojemnosci 1,8 16v i ma ona ABS!! Ty tez pewnie masz tylko ze o tym nie wiesz!ja na hamulce nie narzekam..chociaz nie leciałem nią 230 km/h! doszedlem do 205 km/h i z hamowaniem nie mialem problemu!

renia19 disel

poszukuje jakis stron na temat reni 19 disel 19
najlepiej jakas ksiazke o naprawie reni

R19 1,8 Chamade 1992 nowy model

Autko fajne, przejechane 220 tyś w tym 60 tyś na gazie wymienione łożyska kół,klocki,pokrętło nawiewu.Spala na gazie w mieście ok.12 literków.Przywieziona 3 lata temu z niemiec ,jeszcze troszke pojeżdze później będzie magane, oczywiście clasic ,mam nadzieje że również tak udane i niezawodne.
do góry