Widok

Renault 19

Dzięwiętnastka pojawiła się na rynku w 1988 roku i od razu zyskała uznanie kupujących nie tylko we Francji, ale również i w Europie, nawet pomimo kiepskiej opinii, jaką miały poprzednio produkowane auta. Podczas okresu produkcji wprowadzano wiele zmian w modelu podstawowym (w 1992 roku przedstawiono facelifting), a we wrześniu 1995 roku zastąpiono '19' modelem Megane.Nadwozie '19' w 1988 roku ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

r 19 1.7 i

jestem mechanikiem posiadam renault chamade 19 silnik 1.7 i zrobiłem ok 90 000 . Autko moim zdaniem jest nie do zajechania ma ładny wygląd posiadam równierz clio III i golfaIII ale ona najlepiej sie spisuje dotąd bezawaryjna

54613

Renault to ZŁOMY!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

r19 1.8 s RT

silnik ok! zawieszenie dno!!!

R 19 to g.....

Mialem przyjemnosc jezdzic takim autem z silnikiem 1721 cm (73KM) z 1992 roku. Jednym slowem porazka. Co chwile cos sie psuje ukl. hamulcowy, zawieszenie (non stop cos sie "konczy"). Mialem rowniez okazje pojedzic clio 1400 (80 KM) z 1991 roku i jest to o wielelepsza konstrukcja. Mniejsza, ale jesli chodzi o awaryjnosc to nie mozna jej nic zarzucic. Zrobilem nia niewiele bo 20 tys. km, ale teraz jezdzi nia moj kolega i jest bardzo zadowolony.

1,4 E silnik w clio

Witam chcialem sie dowiedziec ile palil silnik 1,4 Energy (gaznik) w R19, poniewaz wlozylem go do Clio I (wczesniej byl 1,2) i niestety rozczarowalem sie spalaniem, moze musi poprostu sie dotrzec. Oczywiscie przyspieszenie jest niesamowite, ale swoje potrafi lyknac...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

R19

Witam od 2 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem R19 z silnikiem 1721 92 rok ale przyszła zima i w autku zrobiło sie zimno nie mam ogrzewania i nie mam pojęcia co z tym fantem zrobic może jest gdzieś jakiś zawór który trzeba odkręcic żeby było ciepło albo co innego bardzo proszę o pomoc co może być przyczyną tej usterki mój nr GG:1105765 z góry dziękuje i pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Renault 19 1,2

Witam. Kupilem jakies 5 miesiecy temu, w papierach bylo 1,4 (skladak) ale u mechanika okazalo sie ze to 1,2... Renia ma dobra blacharke (a to rocznik 91) i gaz dlatego ja kupilem. Niestety poprzedni wlasciciel okazal sie oszustem (co moze sie zdazyc przy zakupie kazdego starego auta). Remont silnika robil chyba w stodole i tak zalozyli pierscienie olejowe, ze tlok peknal (do wymiany z tuleja...) a w tylnej belce zamist lozysk idielkowych byl waz gumowy, ktory sie przetarl po 2 tygodniach... ogolnie zrobilem tylna belke (komplet lozysk), sworznie z przodu, tłok i zmienilem caly wydech. Tteraz jest ok (poza pokretlem nawiewu... to chyba norma). Wyposazenie nie istnieje (nawet nie ma obrotomierza i wskaznika temp. cieczy chlodzacej !!) no i brak wspomagania troche przeszkadza (choc nie tragizujmy bo mam sportowa mala kierownice i daje rade), hamulce tez nienajlepsze, ale nic z nimi nie robilem wiec moze to nie jest regula. Jest to wersja z silnikiem 1,2 55KM 90Nm i 4 biegowa skrzynia. Silniki skrzynia sa najwiekszym NIEPOROZUMIENIEM! Renia wazy prawie tone i ten silniczek ledwo sobie radzi z jazda, a na gazie ma problemy z jazda pod gorke, bardzo wrazliwy na obciazenie, brak piatego biegu przeszkadza w trasie, choc po zmianie wydechu jest ciszej niz myslalem, ze bedzie. Autko jest wolne i spala 8,5-10 gazu. Super fotele z wersji 16v (w spadku po poprzednim wlascicielu), idealnie podtrzymuja w zakretach i sa naprawde wygodne (tylko tapicerka malo trwala). Ogolnie bardzo fajne autko, bardzo duzo miejsca i super bagaznik (a to wersja 3d), wygodne zawieszenie i wbrew pozorom calkiem niezle sie prowadzi (niestety trwalosc jego elementow jest marna, mam na mysli tyl). Znacznie lepsze zabezpieczenie antykotozyjne niz w fordach i oplach. Jakby miala mocniejszy silnik to super! Ceny cześci raczej niskie. Polecam kazdemu kto potrzebuje wygodne, praktyczne, niedrogie i mile w uzytkowaniu autko, tylko kupcie sobie 1,7 i bedzie super... 1,2 to ZDECYDOWANIE ZA MALY silnik. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy R19:)

R19

duzo pali...1.8
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moja Babcia Renia 19 ma już 13 lat

Jężdżę od 94 r. Przejechałem 240 tys. km. Silnik 1721, wtrysk jednopunktowy F3N. Do Reni jest 3-ch kierowców. Po 230 tys. km wymieniłem pierścienie oraz tarczę sprzęgła no i łożyska w tylnej belce. Naprawiałem też alternator.Wczoraj zmieniłem przewody wysokiego napięcia. Uważam, iż ten samochodód, mimo wielu lat eksploatacji jest bardzo dobry. Zainstalowałem dwa lata temu gaz. Rewelka - zużycie poniżej 9 l na 100 km. Jeżdżę także Peageotem 406, różnice są znaczne, ale jeden dzień wystarczy, by w R.19 czuć się doskonale. Myślę, że będę babcię eksploatować jeszcze parę lat.

R19 1.8S RT 1993 r.

kupiłem ją 1,5 roku w Niemczech i najeździłem po Polsce koło 20 tys. km (w sumie na liczniku jest 130 tys.) Ostatnio złamał mi się drążek skrętny i autko letko przykucnęło. Może ktoś mi poradzi, czy jest mozliwość wymiany samego drążka czy trzeba całą belkę wstawić? Poza tym jest OK, przestrzenne, dobrze się prowadzi, idzie bez problemu 150 km/h autostradą (A4). Centralny szwankuje mi też, szczególnie zimą. Chyba siłowniczki są już do wymiany. Ogólnie autko bez zarzutu, pomijając te cholerne drążki. Jak kto może to niech pomoże - poradzi czy wymieniać całą belkę. Pozdro dla użytkowników R19
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

super!

A ja mam 19-tke w wersji cabrio i nie oddam jej za zadne skarby. Pozdro.

R19 TXE 1.7

Witam. Mam R19 TXE 5d 1721 jednopunkt (powinien tam być wielopinkt, ale to jakiś przypadem) z 1991r.Kupiłem ją nie dawno, w 1,5 miesiąca przejechałem ponad 1700km i jest OK. Auto sprawuje się bezproblemowo(odpukać).Drobne wymiany eksploatacyjne!Mam mały peoblem z el.szybami i centralnym zamkiem(trzeba przesmarowaś mechanizmy), ale to zaniedbanie poprzedniego właściciela (jakiegoś niemca) Wygląd zaj....ty,(czerwony).Podświetliłem deską rozdzielczą i zegarek na niebiesko - klawo wygląda - polecam!! Komfory jazdy bdb, wygodne fotele, tylko mogłabyć twardsza.W trasie sprawuje się znakomicie przy 120km/h dosłownie sie płynie. Nawet silnik jest jest dość zrywny i jak na jego parametry setką łapie się momentalnie(stoperem nie jeszcze nie mierzyłem-zrobię to), znikomy spadek dynamiki prze obciążeniu.Hamulce moglyby być z ABSem! Jedynym minusem jaki się dopatrzyłem jest ok 7,2-7,5l/100km. Gazy jeszcze nie założyłem - czekam na wyjaśnienie się sytuacji z ceną gazu. Reasumując: Jak na moje możliwości finansowe - auto mażenie. Polecam wszystkim.

R19 TXE 1.7

Witam. Mam R19 TXE 5d 1721 jednopunkt (powinien tam być wielopinkt, ale to jakiś przypadem) z 1991r.Kupiłem ją nie dawno, w 1,5 miesiąca przejechałem ponad 1700km i jest OK. Auto sprawuje się bezproblemowo(odpukać).Drobne wymiany eksploatacyjne!Mam mały peoblem z el.szybami i centralnym zamkiem(trzeba przesmarowaś mechanizmy), ale to zaniedbanie poprzedniego właściciela (jakiegoś niemca) Wygląd zaj....ty,(czerwony).Podświetliłem deską rozdzielczą i zegarek na niebiesko - klawo wygląda - polecam!! Komfory jazdy bdb, wygodne fotele, tylko mogłabyć twardsza.W trasie sprawuje się znakomicie przy 120km/h dosłownie sie płynie. Nawet silnik jest jest dość zrywny i jak na jego parametry setką łapie się momentalnie(stoperem nie jeszcze nie mierzyłem-zrobię to), znikomy spadek dynamiki prze obciążeniu.Hamulce moglyby być z ABSem! Jedynym minusem jaki się dopatrzyłem jest ok 7,2-7,5l/100km. Gazy jeszcze nie założyłem - czekam na wyjaśnienie się sytuacji z ceną gazu. Reasumując: Jak na moje możliwości finansowe - auto mażenie. Polecam wszystkim.

R19 TXE 1.7

wszystko niby dobrze, ale

przede wszystkim zbyt miękkie zawieszenie, które mi odbiera radośc z jazdy (przesadne bujanie na wybojach), poza tym autko bezawaryjne

mam problem z odpaleniem gdy jest tylko ponizej zero stopni renault 19

R19 1,9D

zakupiłem moją renie pół roku temu,po zakupie wynieniłem uszczelke pod głowicą ,paski filtry i oleje i mam spokój,jedyne co mnie obchodzi to lać paliwo,ale jest oszczędna.Polecam każdemu jest to bardzo dobre auto i bezawaryjne

super auto

kupilem niedawno w niemczech 19 w wersji limited z 94 roku.silnik na monowtrysku 1,7 75km. wczesniej mialem omege a i ciezko bylo mi sie do 19 przyzwyczaic.ale teraz nie chce mi sie z niego wysiadac.jest komfortowa i dobrze wyposazona.mankament to slaby silnik.ale ogolnie bardzo polecam wszystkim 19!

R19 1.7 73 KM na jednopunkcie

z*******e auto. Żadnych problemów. Wymienialem tylko czesci eksploatacyjne. Nic sie nie psuło. Komfortowe zawieszenie, wygodne fotele (idealne na długie trasy). Spalanie w miescie (gaz) 10 l w lecie, 11 w zimie. Na trasie 7-8 literków. Instalacja musi byc wyregulowana bo w przeciwnym razie to spalanie jest duuużo wieksze. Samochód jest naprawde pojemny. Jechałem nim w pięć dorosłych osób i każdy miał ze sobą dwie duże torby. Wszystko wlazło. Niestety samochodu już nie ma. Rozwaliłem go. Na szczeście żyje bo miałem zapięte pasy. Naprawde warto je zapinać. Gdyby nie one... aż strach myśleć co by sie stało. Podsumowując samochód jest naprawdę z*******y i wart polecenia. Już zbieram kasiorkę na kolejne R19). Na koniec taka mała rada. Zapinajcie pasy i spieszcie sie powoli. Szerokiej drogi :)

R 19 1721cm TXE wielopunkt. wtrysk

B. dobre auto za niewielkie pieniądze, dobry mocny silnik, dobre właściwości jezdne-komfortowe prowadzenie , na nierównościach i wybojach zawieszenie mogłoby być cichsze ale nie ma co zbyt wiele oczekiwać od auta z rocznika 1990.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry