Widok
Renault Laguna III
Usztywnione i stabilne zawieszenie Nowej Laguny gwarantuje unikalne wrażenia z jazdy. Układ kierowniczy jest precyzyjny, samochód idealnie trzyma się drogi na zakrętach, nierówności drogi znikają jak za pociągnięciem magicznej różdżki... Nowa Laguna dynamicznie dopasowuje się do najbardziej nawet krętej drogi zapewniając kierowcy wyjątkowe wrażenia z jazdy. Doskonała synchronizacja manewrów ...
więcej
więcej
Renault Laguna III
Samochód bardzo ekonomiczny w zakupie i użytkowaniu. Mam 130 konną wersję diesla. Nawet jazda z prędkością maksymalną na autostradzie nie spowodowała przekroczenia 10 litrów zużycia paliwa. Fajny system składania oparć tylnych foteli w wersji kombi. Auto dobrze wyposażone. A teraz 2 uwagi krytyczne: ciasnota w nogach na tylnych siedzeniach i piszczące hamulce (nie przystoi w tej klasie aucie).
Cyt: " A teraz 2 uwagi krytyczne: ciasnota w nogach na tylnych siedzeniach i piszczące hamulce (nie przystoi w tej klasie aucie).
Mam ponad 1.90m i jadąc z tyłu na odc.ok 200 km nie miałem takiego wrażenia :)
A co do hamulców to jedni mówią: "jak piszczy to znaczy,że jeszcze są..."
A ja Ci mówię,że jak Ci piszczy to smar miedziany się kłania przy następnej wymianie klocków.
Lub 3-cia opcja,nie hamować :)
Mam ponad 1.90m i jadąc z tyłu na odc.ok 200 km nie miałem takiego wrażenia :)
A co do hamulców to jedni mówią: "jak piszczy to znaczy,że jeszcze są..."
A ja Ci mówię,że jak Ci piszczy to smar miedziany się kłania przy następnej wymianie klocków.
Lub 3-cia opcja,nie hamować :)
w sumie pozytywne zaskoczenie
Nie miałem zamiaru zakupić - nawet nie rozpatrywalem tej marki - to był lekki przypadek. Ale w sumie nie żałuje.
Autko ma prawie 4 lata, przejechało 144 kkm. W tym czasie jeśli chodzi o legendarną usterkowość: spalona prawa przednia postojówka, kasowanie kodu blędu dotyczącego pasa bezpieczeństwa, wymiana czujnika deszczu. Jestem po przeglądzie (wczoraj). Wszystkie zespoły i układy w normie, nic nie trzeba robić. Tylko wymiana oleju i filtrów. Kompleksowy przegląd plus filtry i olej - 340 zł. W zasadzie jestem w stanie podać następujące (subiektywne) wady:
- nie jestem olbrzymem (177cm - 90kg) ale wsiadając i wysiadając ciągle zawadzam kolanami o kierownicę, a butami szoruję po progach - nie ma na to rady, choć zwracam uwagę i cofam fotel ile się da
- z tyłu nie jestem w stanie wsadzić nóg (rozmiar 43) pod fotel przedni, jeśli ten nie jest podniesiony na maxa - na kolana miejsca jest dosyć - na buty - ni dudu
- ten tył - osoby powyżej 185 cm z boków, a powyżej 175 cm na środku - polerują łysiny o podsufitkę.
- Nietypowy rozstaw śrub kół - 114,3 mm - trudno znaleźć rozsądną ofertę felg
Największe plusy:
- wygląd, miłe tworzywa w środku
- zero problema z rdzą (pozdrowienia dla maniaków Forda ;)
- super silnik dci (bez filtra cząstek stałych na szczęście) - ekonomiczny, cichy, dynamiczny, z praktycznie bezobsługowym łańcuszkiem
- ustawny bagażnik
- fajnie się prowadzi - nie kładzie się na zakrętach, daje wyczucie drogi, ładnie hamuje
Reasumując: autko warte polecenia, nie potwierdzające obiegowych opinii o awaryjności i trudnościach w naprawie. Już odkładam kasę - za jakie 6 lat kupie kolejną Lagunę ;)
Autko ma prawie 4 lata, przejechało 144 kkm. W tym czasie jeśli chodzi o legendarną usterkowość: spalona prawa przednia postojówka, kasowanie kodu blędu dotyczącego pasa bezpieczeństwa, wymiana czujnika deszczu. Jestem po przeglądzie (wczoraj). Wszystkie zespoły i układy w normie, nic nie trzeba robić. Tylko wymiana oleju i filtrów. Kompleksowy przegląd plus filtry i olej - 340 zł. W zasadzie jestem w stanie podać następujące (subiektywne) wady:
- nie jestem olbrzymem (177cm - 90kg) ale wsiadając i wysiadając ciągle zawadzam kolanami o kierownicę, a butami szoruję po progach - nie ma na to rady, choć zwracam uwagę i cofam fotel ile się da
- z tyłu nie jestem w stanie wsadzić nóg (rozmiar 43) pod fotel przedni, jeśli ten nie jest podniesiony na maxa - na kolana miejsca jest dosyć - na buty - ni dudu
- ten tył - osoby powyżej 185 cm z boków, a powyżej 175 cm na środku - polerują łysiny o podsufitkę.
- Nietypowy rozstaw śrub kół - 114,3 mm - trudno znaleźć rozsądną ofertę felg
Największe plusy:
- wygląd, miłe tworzywa w środku
- zero problema z rdzą (pozdrowienia dla maniaków Forda ;)
- super silnik dci (bez filtra cząstek stałych na szczęście) - ekonomiczny, cichy, dynamiczny, z praktycznie bezobsługowym łańcuszkiem
- ustawny bagażnik
- fajnie się prowadzi - nie kładzie się na zakrętach, daje wyczucie drogi, ładnie hamuje
Reasumując: autko warte polecenia, nie potwierdzające obiegowych opinii o awaryjności i trudnościach w naprawie. Już odkładam kasę - za jakie 6 lat kupie kolejną Lagunę ;)
ciasnota
Tu kolegę poprę, że jest mało miejsca siedząc na tylnej kanapie. Druga rzecz to to, że kolega ma fotel opuszczony całkowicie na dół i kierownica tak samo dlatego źle się wysiada z samochodu i haczy buciorami o próg czy kolanami o kierownicę ale jest frajda z jazdy prawie tyłkiem po asfalcie. Ja ma L3 od nowości i przejechane prawie 100 000km i w zasadzie tylko przeglądy plus spalona żarówka za 15 zł. Jeśli chodzi o spalanie 2.0dci(150KM)- miasto do 7,5l/100km natomiast w trasie do 90 km/h około 5,5l/100km a jeśli chodzi o autostrady średnio trzymając się prędkości 150km/h spalanie wynosi 7l/100km. Czy to dużo czy mało to zależy od wielkości portfela. Komfort jazdy też nie dogodzi wszystkim. Ja jeżdżę trasy po 1200km i jakby nie potrzeba to nie musiałbym stawać - fotele kubełkowe bardzo wygodne.
Laguna III 2.0 DCi 150KM
Kupiłem będąc nie do końca przekonany co do słuszności wyboru. Produkcja - styczeń 2008, jeden z pierszych egzemplarzy sprzedanych w 3mieście - jeszcze bez FAP! Przebieg na dzisiaj - 144tysKM. Do tej pory poza zużyciem wynikającym z eksploatacji NIE DZIAŁO SIĘ KOMPLETNIE NIC! wiem, że aż trudno w to uwierzyć pamiętając LaguneII i konieczność częstych wizyt w serwisach! Spalanie na poziomie 7,2-7,8L ON/100km, wystarczająca dynamika i elastyczność oraz satysfakcjonujące wyposażenie, m.in świetne skrętne xenony, światła dzienne dobra i wydajna klima-auto, komputer pokładowy i wiele innych. Szczerze polecam, czy to nowe czy też używkę z rozsądnym przebiegiem. Wady: Mało miejsca z tyłu na nogi, drogie tarcze hamulcowe - tył.
mam 2 laguny 1 ph 2
Wiem, ze nie dokonca na temat..ale dołoze swoja opinie o lagunach:
mam z bratem 2 egzemplarze laguny 1 ph 2 z 2000 r. autka sietnie wyposazone, komfortowe i naprawde bezawaryjne. W moim egzemplarzu o przebiegu juz 235 tys. km nie nastapiła w ciagu 5 lat eksploatacji zadna powazna awaria, w obu egzemplarzach wymienia sie tylkjo el. eksploatacyjne, rozrzad wraz z pompa wody itp..a autka przy masie własnej 1300 kg pala 7-8 litrow przy spokojnej eksploatacji..nawet LPG nie jest potrzebny..własnie szukam nowszego samochodu i bedzie to własnie ..laguna 3 - 2.0 dCi
Pozdrawiam Laguno- maniaków!!:-)
mam z bratem 2 egzemplarze laguny 1 ph 2 z 2000 r. autka sietnie wyposazone, komfortowe i naprawde bezawaryjne. W moim egzemplarzu o przebiegu juz 235 tys. km nie nastapiła w ciagu 5 lat eksploatacji zadna powazna awaria, w obu egzemplarzach wymienia sie tylkjo el. eksploatacyjne, rozrzad wraz z pompa wody itp..a autka przy masie własnej 1300 kg pala 7-8 litrow przy spokojnej eksploatacji..nawet LPG nie jest potrzebny..własnie szukam nowszego samochodu i bedzie to własnie ..laguna 3 - 2.0 dCi
Pozdrawiam Laguno- maniaków!!:-)
Laguna 3
Mam już 3 latka Lagunę 3 Dynamik 2.0DCI 150KM. Wymieniłem żarówkę postojową a tak tylko od przeglądu do przeglądu. Frajda z jazdy jest olbrzymia. Autko się trzyma drogi i hamowanie to coś pięknego. Kto jest przeciwny samochodom z Francji powinien się przejechać Laguną. Dodam, że spalanie w mieście nie przekroczyło 7,5 l a na trasie 6l.
sportowa, twarda - moja awaryjna
Dotyczy Laguny z końca 2010, benzynowy 2.0 140KM, Grandtour.
- bardzo dobrze prowadzi się, precyzyjnie. Zestrojenie zawieszenia - sportowe
- komfort zawieszenia przez to jest niski. Laguna jest twardsza niż Passat, mniej wygodna niż Golf. Na drogach austriackich i niemieckich wydaje się komfortowa, ale w Polsce na trasach krótkich i miejskich może powodować złe samopoczucie pasażerów.
- silnik elastyczny i dynamiczny
- bardzo krótko zestopniowana skrzynia biegów. Bieg 6 ma przełożenie jak bieg 4. W praktyce można zmieniać biegi "co drugi" - czyli z 3 na 5, bądź z 2 na 4, potem 6.
- mój egzemplarz 7 razy zwożony był lawetą do serwisu - nie zapalał , bądź gasł po zapaleniu. Wydaje się, że za siódmym razem serwis uporał się problemem ( na zasadzie prób i błędów )
- jedna drobna usterka zaraz po zakupie - klimatyzacja grzała zamiast chłodzić ( awaria czujnika temperatury )
- oprócz kierownicy ( obszyta skórą na gwarancji ), materiały we wnętrzu wydają się wytrzymałe i dość dobrze spasowane ( obecnie 75 tys. km ).
- zużycie paliwa - z początkowych 10.5 spadło do 9-9.5 w cyklu mieszanym.
- bardzo dobrze prowadzi się, precyzyjnie. Zestrojenie zawieszenia - sportowe
- komfort zawieszenia przez to jest niski. Laguna jest twardsza niż Passat, mniej wygodna niż Golf. Na drogach austriackich i niemieckich wydaje się komfortowa, ale w Polsce na trasach krótkich i miejskich może powodować złe samopoczucie pasażerów.
- silnik elastyczny i dynamiczny
- bardzo krótko zestopniowana skrzynia biegów. Bieg 6 ma przełożenie jak bieg 4. W praktyce można zmieniać biegi "co drugi" - czyli z 3 na 5, bądź z 2 na 4, potem 6.
- mój egzemplarz 7 razy zwożony był lawetą do serwisu - nie zapalał , bądź gasł po zapaleniu. Wydaje się, że za siódmym razem serwis uporał się problemem ( na zasadzie prób i błędów )
- jedna drobna usterka zaraz po zakupie - klimatyzacja grzała zamiast chłodzić ( awaria czujnika temperatury )
- oprócz kierownicy ( obszyta skórą na gwarancji ), materiały we wnętrzu wydają się wytrzymałe i dość dobrze spasowane ( obecnie 75 tys. km ).
- zużycie paliwa - z początkowych 10.5 spadło do 9-9.5 w cyklu mieszanym.
Laguna 3 Grandtour GT 2.0T 205M
Auto mam od 9 miesięcy. Kupiona z przebiegiem 88 000 km. Przejechałem dopiero 14 000km. Autem jeżdżę po Niemczech wiec opowiem wrażenia z tych dróg. Auto prowadzi się świetnie, trzyma się drogi - jest przylepione do asfaltu. Przyśpieszenie b.dobre przy niskim spalaniu. 12-13l/100km( to jest spalanie miasto trasa,tylko jak ja wjeżdżam na trasę to żeby szybciej do miasta dojechać wiec jadę 15-180 km/h ) z tym,że ja nie mam lekkiej nogi i jak jadę to jadę bez cackania. Na pewno nie kupiłbym słabszej wersji bo spalanie o niewiele niższe a różnica miedzy 140 PS a 205 jest odczuwalna. Auto ma swoje minusy. Jest to wspomniany brak miejsca na stopy na tylniej kanapie. Tzn ja mam 195 cm więc za mną to w żadnym aucie nikt nie siądzie ale ogólnie jak z przodu siedzi osoba do 175 cm i nie jest na tyle samolubna żeby nie posunąć się do przodu i nie podnieść fotele na połowę wysokości to da się przeżyć. Czasem mam problem jak podjeżdżam gdzieś i nagle próbują się załadować do mnie 3 osoby, które nie jeżdżą na co dzień tym autem a fotel pasażera jest zawsze na full tył i full nisko ( mój fotel to już wiadomo), to osoby próbujące wejść z tyłu są nieźle ździwione co tak mało miejsca. No ale w simie które auto nadaje się do przewożenia 4 osób o wzroście 185 cm :-)
Zawieszenie jest twarde co mi nie przeszkadza na niemieckich autostradach. Jak na razie byłem za mało w Polsce tym autem żeby ocenić zawieszenie na polskich drogach jednakże w Niemczech też od czasu do czasu drogi zdarzają się w stanie złym więc wtedy jazda nie należy do najprzyjemniejszych no ale kto kupuje auto z 200 konnym silnikiem i pływającym zawieszeniem.
Z zalet to jeszcze muszę powiedzieć , że materiały w środku auta bardzo przyjemne, na przednich siedzenia masa miejsca. Jak ktoś do mnie pierwszy raz wchodzi do przodu to zawsze słyszę oooooo jak tu dużo miejsca o jaki fajny kokpit jak w samolocie :-) Natomiast skórzany bok siedziska kierowcy pęka nawet w okresie gwarancyjnym. Reszta materiałów nawet przy dużym przebiegu wygląda jak nowe.
Podsumowanie : mocne szybkie auto z niskim spalaniem. Ładna prezencja, miłe materiały w dobrej jakości. Zawieszenie jak przystało na auto ze sportowym charakterem - nie można oczekiwać kanapy ze sprężynami.
Zawieszenie jest twarde co mi nie przeszkadza na niemieckich autostradach. Jak na razie byłem za mało w Polsce tym autem żeby ocenić zawieszenie na polskich drogach jednakże w Niemczech też od czasu do czasu drogi zdarzają się w stanie złym więc wtedy jazda nie należy do najprzyjemniejszych no ale kto kupuje auto z 200 konnym silnikiem i pływającym zawieszeniem.
Z zalet to jeszcze muszę powiedzieć , że materiały w środku auta bardzo przyjemne, na przednich siedzenia masa miejsca. Jak ktoś do mnie pierwszy raz wchodzi do przodu to zawsze słyszę oooooo jak tu dużo miejsca o jaki fajny kokpit jak w samolocie :-) Natomiast skórzany bok siedziska kierowcy pęka nawet w okresie gwarancyjnym. Reszta materiałów nawet przy dużym przebiegu wygląda jak nowe.
Podsumowanie : mocne szybkie auto z niskim spalaniem. Ładna prezencja, miłe materiały w dobrej jakości. Zawieszenie jak przystało na auto ze sportowym charakterem - nie można oczekiwać kanapy ze sprężynami.
Laguna III
TO co piszecie to nic ////// to już 12 autko z rodziny renault obecnie Laguna III 2010r. 2.0 DCI 76.000 km ,automat- podniesiona wartość do 170 KM macie racje jest super , wygodne , ekonomiczne spalanie w mieście 8-9 l na tracie średnio 7-7.5 pełna opcja Privilige,ładna tapicerka i obicie , od przeglądu do przeglądu mam taż DPF wym oleju co 10.000 bo warto dbać o silnik a on Ci odpłaci, ma trochę małych wad ale które auto ich nie ma, jakieś pytania dla Laguny III polecam podpowiem megane50.hb@interia.pl cześć koledzy Lagun
Laguna III 2 dci 150 km
Mam tą Lagunę od 2 miesięcy rocznik 2009 grudzień Spalanie w mieście na poziomie 8.5 l Jeżeli chodzi o jadę tym autkiem to rewelacja Co do spalania w trasie to dokładnie nie wiem Jak leciałem z Torunia do Warszawy prędkość 150-170 Spaliła mi 8,1 czy do dobrze. Jakie spalanie jest faktyczne przy mniejszej prędkości. Prosze o odpowiedz