Widok
Republika Matarnia
Osiedle Republika Matarnia powstaje w otoczeniu zabudowy jednorodzinnej, niedaleko portu lotniczego im. Lecha Wałęsy. Można dojechać tu samochodem z Wrzeszcza, śródmieścia Gdańska, jak i z Gdyni. Do tej części miasta dojeżdża także komunikacja publiczna – autobusy (także nocny) oraz Pomorska Kolej Metropolitalna (przystanek PKM Firoga).
Nieopodal inwestycji znajdują się tereny leśne kompleksu Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego oraz ścieżki rowerowe i biegowe, umożliwiające aktywny ...
więcej o inwestycji
więcej o inwestycji
Do zastanowienia się !!!
Osiedle jest w odległości kilkuset metrów od obwodnicy ,w pobliżu najbardziej obciążonego ruchem odcinka. Mieszkam kilkaset metrów dalej ,a i tak hałas jest chwilami nie do wytrzymania ( kiedy wiatr jest od obwodnicy). Nie myślę żeby to była dobra lokalizacja do zamieszkania.
Jak z dojazdem?
Mieszkam w pobliżu, tak oczywiście, jest to Klukowo a nie dzielnica Matarnia- Rębiechowo, i zastanawiam się nad dojazdem do nowo powstałego osiedla? Proponuję uwzględnić własne lądowisko w sercu Republiki, bo pozostaje jedna polna, leśna droga i jedna albo dwie osiedlowe, wąskie bez pobocza i chodnika.Nie mogę sie doczekać rozpoczęcia inwestycji, ale jeszcze NIC nie widać,
Gratuluje!!!
A ja gratuluje szczerze mieszkańcom ulicy Wojnarskiego pomysłowości;) zawczasu ustawiony znak zakazujący ruchu samochodów ciężarowych, czyli cały ruch budowlańców pójdzie przez Ikara, z resztek asfaltu na tej ulicy nic nie zostanie... może deweloper dorzuci się do remontu ulicy po wszystkim...
Domy Piękne.
Informacja dla ludzi bardzo "zawistnych" . Brzydkie słowo ale chyba jedyne jakie przychodzi na myśl czytając bardzo brzydkie opisy. ....Rezerwacja domu zrobiona . i wiele innych. Piszę ponieważ będziemy tam mieszkać. i wiele innych fajnych rodzin. . Piękne miejsce i fajna szkoła obok. Polecam.
Zawistnych
Zawistnych to jest odpowiednie słowo czytając komentarze. Jednak obiektywnie. Szkoła fajna- jednak z braku miejsc, moja córka musi chodzić na matarnie do szkoły. Miejsce bardzo fajne, jednak proszę się spróbować przejść w stronę osowy lub Matarni pieszo, brak jakiejkolwiek infrastruktury. Chodnika lub ścieżki. Proszę spróbować z małym dzieckiem chodzić na spacery. Sami mamy małe dziecko i stwierdzam że to jest dramat. Dwa autobusy na godzinę to trochę za mało, autobus do Oliwy również zlikwidowany. Więc obiektywnie nie zawistnie- miejsce super do mieszkania, pod warunkiem że nie mamy i nie planujemy dzieci, posiadamy auto i nie lubimy spacerować. Odnośnie wielkości działki, sam mam osiemset metrów działki i stwierdzam że to zbyt mało, innemu wystarczy 150 Więc wszystko jest kwestią podejścia.
projekt niezgodny z MPZP
Projekt jest niezgodny z miejscowym planem zabudowy. Trzymam kciuki żeby te kurniki nie powstały. Do tak dużych inwestycji deweloper powinien dostać nakaz przystosowania dróg dojazdowych, ciągów pieszych i całej infrastruktury towarzyszącej. Powstanie czegoś takiego w tak kameralnym miejscu sparaliżuje całe osiedle. 64 domy to jest ponad 100 aut.
bojar
jaki bełkot? proszę zapoznać się z miejskim planem zagospodarowania przestrzennego. tam jest wyraźnie napisane jakie wymogi musi spełnić inwestycja (dom jednorodzinny lub bliźniak, dopuszczalna powierzchnia zabudowy 30% powierzchni działki). nikt od nikogo nie chce żadnych pieniędzy. zachęcam pojechać do banina i zobaczyć jak wygląda takie osiedle w praktyce.
Dzień dobry. Widzę, że jest Pan mocno w temacie. Czy jest realna szansa na zablokowanie tej inwestycji w takiej postaci? Czy to tylko odwlekanie w czasie, bo inwestor załatwi zmianę MPZP i będzie po sprawie? Jak wiemy w Gdańsku deweloperzy mają spore przywileje. Planuję się budować w Klukowie i przeraża mnie potencjalne obciążenie ul. Radarowej. Pozdrawiam! :)
Rozumiem. A jak z perspektywy mieszkańców wygląda hałas generowany przez samoloty? Czy jest to w normalnych czasach uciążliwe? Na co dzień na pewno można przywyknąć, ale jak ze spędzaniem czasu w ogrodzie w sezonie letnim? Pytam głównie o rejon szkoły. Lotnisko w ciagu 5 lat planuje podwoić liczbe obsługiwanych pasażerów, czyli de facto podwoić liczbę lotów. Jak się Państwo na to zapatrują?
Najlepiej zabrać sobie kocyk i jedzonko i znaleźć miejsce żeby posiedzieć w dzień w miejscu gdzie myśli pani budować się. Na planie lotów można zobaczyć kiedy jest natężenie lotów. I tak ze 2x najlepiej kiedy wiatr wieje z innych stro bo raz lądują z jednej raz z drugiej strony. Jeśli lubi pani ciszę to nie polecam . W Klukowie słychać Obwodnicę , samoloty ,pkm plus ul. Radarowa gdzie kiedy zapchana obwodnica robią sobie nią objazd :(
Zgadzam się z opinią. bardzo fajne miejsce. Długo czekałam na taką inwestycję, a dokładnie na domki o mniejszym metrażu w takiej lokalizacji. Nie rozumiem negatywnych ocen. Przecież nikt nie pisze, że to są wille z wielkim ogrodem. Nie każdy o czymś takim marzy. Ja np szukałam czegoś pomiędzy blokiem, a domkiem i znalazłam :).
Komunikacja
Miejsce super do mieszkania, pod kilkoma warunkami. Nie planujemy dzieci, ponieważ jazda wózkiem przypomina koszary, zresztą dziecko ma małe szanse na dostanie się do szkoły w klukowie ( Po prostu jest zbyt mała) Infrastruktura chodnikowa- katastrofa. Chodnik urywa się przy krzyżu w stronę Matarni i przy krzyżu w stronę Osowy. Autobus śmiga dwa razy na godzinę, oczywiście w szczytach. W pozostałych godzinach raz .
Autobus do Oliwy 169 został zlikwidowany.
Więc obiektywnie i nie złośliwie. Miejsce do mieszkania mega. Pod warunkiem braku planowania rodziny, posiadania auta i bycia niezależnym. Odnośnie wielkości działki 160 metrów to jest sztuka po prostu mieć takie cacko. Polecam ogromnie te miejsce do życia. Może dzięki większej ilości mieszkańców coś się tutaj zmieni na lepsze
Autobus do Oliwy 169 został zlikwidowany.
Więc obiektywnie i nie złośliwie. Miejsce do mieszkania mega. Pod warunkiem braku planowania rodziny, posiadania auta i bycia niezależnym. Odnośnie wielkości działki 160 metrów to jest sztuka po prostu mieć takie cacko. Polecam ogromnie te miejsce do życia. Może dzięki większej ilości mieszkańców coś się tutaj zmieni na lepsze
1mln pffff
"Domy jednorodzinne, dwu lokalowe w zabudowie bliźniaczej " ściany działowe mogą zrobić z kartonu w domku jednorodzinnym, do tego będzie dzialka wspólna a nie własnościowa. Ciekawe czy na tych wąskich uliczkach postawia choć jedną latarnię...patodeweloperka, smutny będzie wygląd tego osiedla
A mnie stać!
Ja chyba się zdecyduje!, a swoją drogą mam wrażenie, że piszący negatywnie o osiedlu i o Klukowie to w większości " zawistni pokurcze, którzy reprezentują naszą obecną władzę" nie stać Was bo za mało 500+? nie podoba się bo za małe (no jak się planuje dzięki PISowi 5 dzieci)to fantastycznie, że nie kupicie tu domu może będzie gwarancja, że sąsiadów z PISu nie będzie !!! Zostańcie na sowich 38m2 z 5 dzieci i kotem!!!!
A mnie stać, hahaha!!!
A mnie stać, hahaha!!!
odp a mnie stać
Pragnę zauważyć że jest różnica pomiędzy kupnem czegoś za milion bo jest tyle warte a kupnem czegoś za milion i przepłaceniem bo chciwy deweloper chce wydoić z ludzi jak najwięcej. Jak panią stać to proszę sobie kupić w tej cenie nawet całe osiedle.
- wąskie uliczki bez oświetlenia
- działeczki po 140m
- brak odrębnej księgi na działkę (wspólność z sąsiadem)
- obwodnica za płotem (24h słychać hałas z obwodnicy)
Faktycznie "willa" warta 1mln zł ;)
- wąskie uliczki bez oświetlenia
- działeczki po 140m
- brak odrębnej księgi na działkę (wspólność z sąsiadem)
- obwodnica za płotem (24h słychać hałas z obwodnicy)
Faktycznie "willa" warta 1mln zł ;)
odp mnie stać
Pani polityczny wywód świadczy o strasznym ograniczeniu światopoglądowym. PiS jest jedną z gorszych partii ludzi zacofanych, ale proszę zadać sobie trud i znaleźć informację na temat tego "czy niemcy uznają wyższość prawa unii nad prawem niemieckim" i "czy w niemiecjek tv/prasie jakiś zagraniczny udziałowiec ma udział większy niż 30%". PO i PiS to jeden i ten sam ściek. Adamowicz sprzedawał Gdańsk za bezcen a ludzie cieszyli się że mają wybitnego prezydenta. Za sprzedaż GPECu niemcom powinien oglądać świat w kratkę.
Informacja od Dewelopra
Dzień dobry, dziękujemy za informację, jeśli tylko uporządkowanie terenu dookoła będzie konieczne prace zostaną wykonane jeszcze dziś.
Prosimy o zgłaszanie nieprawidłowości pracownikom działu sprzedaży na terenie inwestycji to umożliwi nam podjęcie działań w trybie natychmiastowym.
Nam również zależy aby teren dookoła inwestycji prezentował się jak najlepiej.
Prosimy o zgłaszanie nieprawidłowości pracownikom działu sprzedaży na terenie inwestycji to umożliwi nam podjęcie działań w trybie natychmiastowym.
Nam również zależy aby teren dookoła inwestycji prezentował się jak najlepiej.
Zakończenie inwestycji
W tej chwili na koniec 2028 r., ale to bardzo optymistyczna data biorąc pod uwagę dotychczasowe opóźnienia.
Osobiście jestem przekonana, że spółka nie wykona żadnych obiecanych prac na ulicy Ikara - o ile w ogóle dotrwa do IV etapu budowy, to zniknie najpóźniej wraz z ostatnią umową sprzedaży.
Osobiście jestem przekonana, że spółka nie wykona żadnych obiecanych prac na ulicy Ikara - o ile w ogóle dotrwa do IV etapu budowy, to zniknie najpóźniej wraz z ostatnią umową sprzedaży.
komunikat deweloper
Szanowni Mieszkańcy bardzo prosimy o zgłaszanie wszelkich uwag związanych utrudnieniami i zniszczenia do jakich trwająca budowa osiedla się przyczynia, szczególnie w zakresie drogi dojazdowej Ikara oraz pobocza. Zgłoszenie w dziale sprzedaży oraz te złożone drogą mailową na adres : info@republikamatarnia.pl będą w trybie natychmiastowych przekazywane do inwestorów oraz generalnego wykonawcy i zostaną wyciągnięte odpowiednie konsekwencje.
Opóźnienia
Opóźnienia w odbiorach są już mocne 7 miesiecy. Najgorsze jest to żeby odebrać dom to muszą to wszyscy zrobić tym samym czasie ( wydają
domy w jednym czasie wszystkim , wynika z umowy) Czyli odbiór w tym samym czasie, później poprawki dewelopera czyli opoznienie bo wiadomo ,że zawsz coś się znajdzie
do poprawy. Nawet jak ja nic nie zgłoszę to nie będzie odbioru bo wszyscy muszą czekać! Umowa. odbiór realnie to lisropad i to najwcześniej! Uważnie czytać umowę! To bubel.
domy w jednym czasie wszystkim , wynika z umowy) Czyli odbiór w tym samym czasie, później poprawki dewelopera czyli opoznienie bo wiadomo ,że zawsz coś się znajdzie
do poprawy. Nawet jak ja nic nie zgłoszę to nie będzie odbioru bo wszyscy muszą czekać! Umowa. odbiór realnie to lisropad i to najwcześniej! Uważnie czytać umowę! To bubel.
Szanowni Państwo
Dokładnie Szanowna Pani Rodziewicz odbiory planowane I etapu naszej inwestycji to Marzec 2023.
Domy a dokładnie lokale mieszkalne będą wydawane na typowy dla lokali mieszkalnych zasadach(czyli jak dla mieszkań). W zawartych umowach deweloperskich i zawieranych umowach nie ma żadnych zapisów, które wskazywałyby inny sposób przekazywania lokali. Prosimy nie wprowadzać Klientów w błąd i nie wprowadzać niepotrzebnego zamieszania.
Zaniepokojonych Klientów i Zainteresowanych prosimy o kontakt z działem sprzedaży.
Domy a dokładnie lokale mieszkalne będą wydawane na typowy dla lokali mieszkalnych zasadach(czyli jak dla mieszkań). W zawartych umowach deweloperskich i zawieranych umowach nie ma żadnych zapisów, które wskazywałyby inny sposób przekazywania lokali. Prosimy nie wprowadzać Klientów w błąd i nie wprowadzać niepotrzebnego zamieszania.
Zaniepokojonych Klientów i Zainteresowanych prosimy o kontakt z działem sprzedaży.
Kolejna bzdura
Przedmiotem umów sprzedaży są lokale bez czynszu, zakup gruntu a dokładnie udziału w drodze osiedlowej będzie wiązał się z powstaniem w tym zakresie wspólnoty a co za tym idzie opłaty miesięcznej za utrzymanie drogi, bramy i terenu placu rekreacyjnego w należytym stanie. Do czasu wybudowania całego osiedla funkcje administratora pełnić będzie raczej deweloper - to typowa sytuacja. Na ten moment opłata miesięczna wyniosłaby max 100zł.
W razie pytań prosimy o kontakt z Działem sprzedaży
W razie pytań prosimy o kontakt z Działem sprzedaży
Zarządzanie nieruchomością wspólną
I dzisiaj możemy z całą pewnością potwierdzić, że deweloper również w tej kwestii kłamał żeby tylko sprzedać lokale...
Poza tym, droga i "teren rekreacyjny" stanowi współwłasność, a nie wspólnotę.
Współwłasność, do której deweloper ograniczył nam dostęp swoim placem budowy, ale usiłuje zrzucić na nas całość kosztów jej utrzymania.
Poza tym, droga i "teren rekreacyjny" stanowi współwłasność, a nie wspólnotę.
Współwłasność, do której deweloper ograniczył nam dostęp swoim placem budowy, ale usiłuje zrzucić na nas całość kosztów jej utrzymania.
Kiedy lokal uzyskuje adres...
Zgoda na użytkowanie nie jest potrzebna aby uzyskać adres tak się składa, że adres będziemy znali przed uzyskaniem PNU.
To decyzja dewelopera kiedy uzyskanie adres co do zasady występuje się o nadanie nr w momencie uzyskania zgody na użytkowanie.
Ogromna prośba, w celu uzyskania pełnych i wiarygodnych informacji prosimy o kontakt z Działem Sprzedaży.
To decyzja dewelopera kiedy uzyskanie adres co do zasady występuje się o nadanie nr w momencie uzyskania zgody na użytkowanie.
Ogromna prośba, w celu uzyskania pełnych i wiarygodnych informacji prosimy o kontakt z Działem Sprzedaży.
Janusze tam kupują!
Taka prawda. Kupują tam głównie ludzie bezmyślni, bez prawnika, ot tak na słowo wierzą , czyli w bajki wierzą, tym co im to wciskają i mają w tym interes żeby to sprzedać.
Mieszkam za granicą, na szczęście zatrudniłam ludzi którzy sprawdzili i uchronili mnie przed stratą prawie miliona
Mieszkam za granicą, na szczęście zatrudniłam ludzi którzy sprawdzili i uchronili mnie przed stratą prawie miliona
Też chętnie się dowiem, bo akurat jakiego typu nieruchomość, na jakiej działce i jak to wygląda dokładnie wiem, w umowie wszytako jest dokładnie opisane. Z opinii powyższych wychodzi jakby każdy myślał, że kupuje dom wolnostojący na dużej działce i nagle otrzymuje coś innego. Proszę zrozumieć, że niektórzy szukają właśnie czegoś pomiędzy domem, a mieszkaniem. Proszę zobaczyć ile kosztują w okolicy np na nowej inwestycji inpro mieszkania z garażem i przestać obrażać przyszłych mieszkańców, że są Januszami, no chyba że ma Pan konkretne dowody, że zostaliśmy oszukani. Fakt odbiory się przesuwają, co też mi się nie podoba, ale takie rzeczy niestety się zdarzają.
Uwaga
Lepiej nie kupować nieskoncznych budynków, nowy nieznany deweloper, duże opóźnienia. Naprawde warto jechać zobaczyć tą patodeweloprke. Już samo ogrodzenie na 2m jak w geccie, wygląda jak ogrodzenie budowlane, a to juz ostateczne ogrodzenie...ogródek na dwa kroki i płot. Odbiór to może pod koniec roku...
Deweloper
Szanowny Sąsiedzie, Deweloper sam nie inicjuje jak również nie ingeruje w prowadzone wymiany opinii a jedynie reaguje na wpisy, z których wynika, że osoby prowadzące konwersacje posiadają braki w miedzy o inwestycji. Szczególnie dalecy jesteśmy od komentowania poziomu wypowiedzi opiniodawców.
Zapewniamy, że realizowana inwestycja jest zgodna z MPZT i uzyskanie pozwolenia na budowę nie wymagało jakichkolwiek zmian w miejscowym planie.
Zapewniamy, że realizowana inwestycja jest zgodna z MPZT i uzyskanie pozwolenia na budowę nie wymagało jakichkolwiek zmian w miejscowym planie.
Od kogoś kto kupił i czeka
Dzień dobry,
strasznie długi ten wątek z opiniami. Nie ukrywam, że przed zakupem przeczytałem całość i dalej śledzę z zapartym tchem ;)
Dziwią mnie komentarze o tym, że te domki mają służyć do hodowli kur. Przecież taki dom szeregowy jest oczywistą alternatywą dla mieszkania a nie domu jednorodzinnego. Przecież przy dzisiejszych cenach za te pieniądze można mieć dwu-trzy pokojowe mieszkanie w mieście zależnie od lokalizacji. Zamiast tego tutaj mamy domek ze skromnym ogródkiem na uboczu. Jakość też wydaje się być okej, zwłaszcza po poznaniu standardów jakie panują na rynku deweloperskim. No a komentarz o s-klasie, która nie wejdzie do garażu? Śmieszne, przyznaję. Tylko, że nie każdy ma ambicję, żeby s-klasę posiadać, nie mówiąc o garażowaniu jej. Ja zdecydowałem się na zakup po spędzeniu całego dotychczasowego życia w bloku i wydaje mi się, że będę zadowolony.
Jeśli chodzi o estetykę osiedla, mi się bardzo podoba, choć płot faktycznie mógłby być bardziej elegancki. Raczej trzeba będzie go szybko zasłonić roślinami żeby nie raził za bardzo.
Sąsiadom zupełnie nie dziwię się, że chcieli oficjalnymi drogami zaprotestować wobec budowy sporego osiedla zaraz obok ich domów. Przecież każdy się przyzwyczaja do pewnej wizji swojego domu i okolicy a spora inwestycja obok może zmienić te wyobrażenia i przyzwyczajenia. Podziwiam determinację i odwagę, żeby zawalczyć o swoje. Mam nadzieję, że fakt ostatecznego powstania osiedla nie wpłynie negatywnie na nasze stosunki sąsiedzkie a samo osiedle pozytywnie wpłynie na okolicę pod pewnymi względami.
Przyznam za to, że pewien brak doświadczenia dewelopera wychodzi przy wydłużających się terminach odbiorów. O ile samo opóźnienie mnie nie dziwi to zdecydowanie komunikacja o opóźnieniach jest do poprawy.
strasznie długi ten wątek z opiniami. Nie ukrywam, że przed zakupem przeczytałem całość i dalej śledzę z zapartym tchem ;)
Dziwią mnie komentarze o tym, że te domki mają służyć do hodowli kur. Przecież taki dom szeregowy jest oczywistą alternatywą dla mieszkania a nie domu jednorodzinnego. Przecież przy dzisiejszych cenach za te pieniądze można mieć dwu-trzy pokojowe mieszkanie w mieście zależnie od lokalizacji. Zamiast tego tutaj mamy domek ze skromnym ogródkiem na uboczu. Jakość też wydaje się być okej, zwłaszcza po poznaniu standardów jakie panują na rynku deweloperskim. No a komentarz o s-klasie, która nie wejdzie do garażu? Śmieszne, przyznaję. Tylko, że nie każdy ma ambicję, żeby s-klasę posiadać, nie mówiąc o garażowaniu jej. Ja zdecydowałem się na zakup po spędzeniu całego dotychczasowego życia w bloku i wydaje mi się, że będę zadowolony.
Jeśli chodzi o estetykę osiedla, mi się bardzo podoba, choć płot faktycznie mógłby być bardziej elegancki. Raczej trzeba będzie go szybko zasłonić roślinami żeby nie raził za bardzo.
Sąsiadom zupełnie nie dziwię się, że chcieli oficjalnymi drogami zaprotestować wobec budowy sporego osiedla zaraz obok ich domów. Przecież każdy się przyzwyczaja do pewnej wizji swojego domu i okolicy a spora inwestycja obok może zmienić te wyobrażenia i przyzwyczajenia. Podziwiam determinację i odwagę, żeby zawalczyć o swoje. Mam nadzieję, że fakt ostatecznego powstania osiedla nie wpłynie negatywnie na nasze stosunki sąsiedzkie a samo osiedle pozytywnie wpłynie na okolicę pod pewnymi względami.
Przyznam za to, że pewien brak doświadczenia dewelopera wychodzi przy wydłużających się terminach odbiorów. O ile samo opóźnienie mnie nie dziwi to zdecydowanie komunikacja o opóźnieniach jest do poprawy.
zgadzam, się z komentarzem w 100 %, też zamieniłam moje mieszkanie w bloku na większy metraż z kameralnym ogrodem, domy wolnostojące to nie dla mnie, a w mieszkaniu zaczęło mi brakować trochę metrów i małego ogródka. klasy s również nie posiadam i posiadać nie będę :). Osiedle mi się bardzo podoba, co oczywiście nie oznacza, że czegoś bym nie zmieniła, aby było jeszcze lepiej. Ale fakt odebrać bym już bardzo chciała, a i sąsiadom też się nie dziwię, też bym pewnie protestowała jakbym mieszkała obok :). pozdrawiam wszystkich przyszłym mieszkańców osiedla, jak również przyszłych sąsiadów domków jednorodzinnych.
Po wprowadzce
Trochę zazdroszczę ludziom, którzy rozważają zakup tutaj domu. Możecie Państwo porozmawiać z mieszkańcami/właścicielami domów w tej inwestycji i dowiedzieć się jak wygląda współpraca z deweloperem przed podjęciem decyzji o zakupie.
Żeby nie było, że jestem jednym z hejterów na tej stronie, nie chcę pisać za dużo złego tutaj. Miałem to szczęście, że w moim domu nie ma większych usterek, jak w niektórych innych domach. Kontakt z deweloperem w sprawie rękojmi jest praktycznie żaden. Napraw też nie ma.
W kwestiach organizacyjno-prawnych dotyczących przeniesienia własności, deweloper podłożył mieszkańcom umowy najeżone nielegalnymi zapisami. Mimo kolosalnego spóźnienia i tego, że deweloper sam ustalił wysokość kary umownej za każdy dzień zwłoki, do dziś nikt nie zobaczył ani złotówki.
Żeby nie było, że to konkurencja albo "sąsiedzi" inwestycji wylewają hejt, na serio zachęcam każdego do porozmawiania z mieszkańcami o aspektach opisanych powyżej. Słowa sprzedawców proszę traktować z mocnym przymrużeniem oka bo z pewnością się Państwo mocno zawiedziecie.
Żeby nie było, że jestem jednym z hejterów na tej stronie, nie chcę pisać za dużo złego tutaj. Miałem to szczęście, że w moim domu nie ma większych usterek, jak w niektórych innych domach. Kontakt z deweloperem w sprawie rękojmi jest praktycznie żaden. Napraw też nie ma.
W kwestiach organizacyjno-prawnych dotyczących przeniesienia własności, deweloper podłożył mieszkańcom umowy najeżone nielegalnymi zapisami. Mimo kolosalnego spóźnienia i tego, że deweloper sam ustalił wysokość kary umownej za każdy dzień zwłoki, do dziś nikt nie zobaczył ani złotówki.
Żeby nie było, że to konkurencja albo "sąsiedzi" inwestycji wylewają hejt, na serio zachęcam każdego do porozmawiania z mieszkańcami o aspektach opisanych powyżej. Słowa sprzedawców proszę traktować z mocnym przymrużeniem oka bo z pewnością się Państwo mocno zawiedziecie.
Kolejne etapy
Nie słyszałam o ani jednej inwestycji, na której kolejne etapy osiedli byłyby lepiej wykonane niż etap I.
Zazwyczaj deweloperzy w pierwszym etapie wykorzystują lepsze materiały i wykańczają wszystko tak, że mucha nie siada, bo wiedzą, że to najlepsza reklama i gwarancja sprzedaży kolejnych nieruchomości.
A tutaj (chociaż w ofercie zapowiadało się naprawdę nieźle) to jakość ogrodzenia czy pomalowanej już w wielu miejscach sprayem bramy wjazdowej mówi sama za siebie. Droga wewnętrzna się rozsypała, w domach wychodzi wilgoć, szyby w oknach są kompletnie zrysowane...
I to wszystko i tak w ostateczności można sobie naprawić (od rękojmi deweloper się uchyla), ale absolutnie odradzam jakiekolwiek interesy z przedsiębiorcą, który opóźnia o rok wykonanie umowy, unika udzielania informacji, po czym wykręca się od zapłaty kary umownej.
Skoro w I etapie tak to wygląda, nie ma szans, że w kolejnych będzie pod jakimkolwiek względem lepiej.
Zazwyczaj deweloperzy w pierwszym etapie wykorzystują lepsze materiały i wykańczają wszystko tak, że mucha nie siada, bo wiedzą, że to najlepsza reklama i gwarancja sprzedaży kolejnych nieruchomości.
A tutaj (chociaż w ofercie zapowiadało się naprawdę nieźle) to jakość ogrodzenia czy pomalowanej już w wielu miejscach sprayem bramy wjazdowej mówi sama za siebie. Droga wewnętrzna się rozsypała, w domach wychodzi wilgoć, szyby w oknach są kompletnie zrysowane...
I to wszystko i tak w ostateczności można sobie naprawić (od rękojmi deweloper się uchyla), ale absolutnie odradzam jakiekolwiek interesy z przedsiębiorcą, który opóźnia o rok wykonanie umowy, unika udzielania informacji, po czym wykręca się od zapłaty kary umownej.
Skoro w I etapie tak to wygląda, nie ma szans, że w kolejnych będzie pod jakimkolwiek względem lepiej.