Widok
podaj swoja wage, styl jazdy i do czego konretnie skladasz rower
wychodzi na to ze tylko Skareb bedzie na tyle "dobry"
bo bedzie mniej wiotki niz RS ale i tanszy, z kolei troche ciezszy...
z mojego skarebika jestem zadowolony a przeszedl troche wiecej nizli tylko wyscigi itp, jeden sezon ponad 8.5 kkm i chodzi doskonale :-))
jedna uwaga - dobierz wlasciwa sprezyne pod swoja wage
(jesli chodzi o model Comp, ktory posiadam (coil))
pozdrower
wychodzi na to ze tylko Skareb bedzie na tyle "dobry"
bo bedzie mniej wiotki niz RS ale i tanszy, z kolei troche ciezszy...
z mojego skarebika jestem zadowolony a przeszedl troche wiecej nizli tylko wyscigi itp, jeden sezon ponad 8.5 kkm i chodzi doskonale :-))
jedna uwaga - dobierz wlasciwa sprezyne pod swoja wage
(jesli chodzi o model Comp, ktory posiadam (coil))
pozdrower
Kuba Ci pisal ze jestes za ciezki na SID'a (z chlopak co najmniej mozna powiedziec ze sie zna!! na sprzeciorku)
ja przy moich 81 kg w tej chwili tez bylbym odrobine za ciezki na Sidka, a
AM S bedzie jeszcze w miare sztywny ;-) bedzie to jednakze zalezec tez od kola = piasty + szprych + obrezczy i tego jak one sa zaplecione - o tym tez pamietaj ....
pozdrowka
Peter
PS: w najblizszym czasie zdjecia z IRL tylko u Wiesi na stronce i u chlopakow z IRL czyli www.madmtb.com :-))
ja przy moich 81 kg w tej chwili tez bylbym odrobine za ciezki na Sidka, a
AM S bedzie jeszcze w miare sztywny ;-) bedzie to jednakze zalezec tez od kola = piasty + szprych + obrezczy i tego jak one sa zaplecione - o tym tez pamietaj ....
pozdrowka
Peter
PS: w najblizszym czasie zdjecia z IRL tylko u Wiesi na stronce i u chlopakow z IRL czyli www.madmtb.com :-))
Michfel napompowanie nie ma zasadniczo zwiazku ze sztywnoscia :)
Ja w tej chwili mam sida wc i uwazam ze jest naprawde sztywny, poza tym znam goscia co wazyl 89kg, jezdzil tez na sidzie wc i na sztywnosc nie narzekal, no ale musialbys zbadac sprawe empirycznie :)
ytrewq w nowych modelach sida sztywnosc jest znacznie poprawiona. bylo tylko kilka modeli gdzie rzeczywiscie nie bylo az tak sztywno np SID SL 02, ale juz wyzsze modele z tego roku (2002) i poprzednie i nastepne byly bez zarzutu. Zawodnicy o odpowiedniej wadze narzekac nie powinni. Wiadomo ze jest to widelec do scigania, a zawodnicy nie waza wiecej niz 75kg!
Peter bardzo sluszna uwaga a propos kola! (heh dzieki za komplement)
btw pokaz w IRL jak daje rade zawodnik SK !! czekam na foty. pozdro!!
Ja w tej chwili mam sida wc i uwazam ze jest naprawde sztywny, poza tym znam goscia co wazyl 89kg, jezdzil tez na sidzie wc i na sztywnosc nie narzekal, no ale musialbys zbadac sprawe empirycznie :)
ytrewq w nowych modelach sida sztywnosc jest znacznie poprawiona. bylo tylko kilka modeli gdzie rzeczywiscie nie bylo az tak sztywno np SID SL 02, ale juz wyzsze modele z tego roku (2002) i poprzednie i nastepne byly bez zarzutu. Zawodnicy o odpowiedniej wadze narzekac nie powinni. Wiadomo ze jest to widelec do scigania, a zawodnicy nie waza wiecej niz 75kg!
Peter bardzo sluszna uwaga a propos kola! (heh dzieki za komplement)
btw pokaz w IRL jak daje rade zawodnik SK !! czekam na foty. pozdro!!
Krzyżak napisał(a):
> Zawodnicy o
> odpowiedniej wadze narzekac nie powinni. Wiadomo ze jest to
> widelec do scigania, a zawodnicy nie waza wiecej niz 75kg!
Jasne. Przy tak niskej wadze widelca trudno zachować wysoką sztywność gdy jeżdżący jest ciężki. Zawodnicy ważą niewiele, więc dla nich będzie spox. Moje określenie "brak sztywności" było trochę nagięte :)
Natomiast koło jako takie nie usztywni widelca.
Wpływ na to ma piasta i zacisk.
Obręcz, szprychy i sposób ich zaplotu wpływają ogólnie na sztywność układu koło + amortyzator + reszta_"układu sterowania", lecz nie samego widelca.
> Zawodnicy o
> odpowiedniej wadze narzekac nie powinni. Wiadomo ze jest to
> widelec do scigania, a zawodnicy nie waza wiecej niz 75kg!
Jasne. Przy tak niskej wadze widelca trudno zachować wysoką sztywność gdy jeżdżący jest ciężki. Zawodnicy ważą niewiele, więc dla nich będzie spox. Moje określenie "brak sztywności" było trochę nagięte :)
Natomiast koło jako takie nie usztywni widelca.
Wpływ na to ma piasta i zacisk.
Obręcz, szprychy i sposób ich zaplotu wpływają ogólnie na sztywność układu koło + amortyzator + reszta_"układu sterowania", lecz nie samego widelca.
Postanowione kupuje Manitou Skareb mimo ze zamierzam schudnąć do około 83 kg koła mam raczej sztywne pewnie będę miał problem z adapterem do hamulca tarczowego
No, ale zobaczę czy będę zadowolony
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. A tekst sztywność ogólną tez przeczytałem jako "sztywność ogoloną" ;-)))))))))))
Do Krzyżaka chętnie bym sprawdzi empirycznie gdyby dawali w sklepie amory do testowania, ale takich czasów to nieprędko doczekamy
No, ale zobaczę czy będę zadowolony
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. A tekst sztywność ogólną tez przeczytałem jako "sztywność ogoloną" ;-)))))))))))
Do Krzyżaka chętnie bym sprawdzi empirycznie gdyby dawali w sklepie amory do testowania, ale takich czasów to nieprędko doczekamy
Myśle ze Skareba tez powinienes sobie odpuscic, jest niewiele sztywniejszy od sida. Reba bedzie dobrym wyborem, ale pomysl tez o amorach FOX. Sa podobno baaardzo sztywne ( golenie 32mm), w miare lekkie, ale maja jedna poważna wade: CENA :) Przy Twojej wadze sztywnossc na prawde jest wazna, wiem bo sam lekki nie jestem :P
Sławek napisał(a):
> Myśle ze Skareba tez powinienes sobie odpuscic, jest niewiele
> sztywniejszy od sida. Reba bedzie dobrym wyborem, ale pomysl
> tez o amorach FOX. Sa podobno baaardzo sztywne ( golenie 32mm),
> w miare lekkie, ale maja jedna poważna wade: CENA :) Przy
> Twojej wadze sztywnossc na prawde jest wazna, wiem bo sam lekki
> nie jestem :P
No właśnie. Może REBA. Jest niewiele cięższa od Skareba a na pewno szytywniejsza (golenie 32mm) i ogólnie mocniejsza. Cenowo podobna do Skareba (zależy jakie wersje). Regulacja skoku 80-115mm. Tylko, że to nie do typowego XC, raczej coś pomiędzy XC a Enduro.
> Myśle ze Skareba tez powinienes sobie odpuscic, jest niewiele
> sztywniejszy od sida. Reba bedzie dobrym wyborem, ale pomysl
> tez o amorach FOX. Sa podobno baaardzo sztywne ( golenie 32mm),
> w miare lekkie, ale maja jedna poważna wade: CENA :) Przy
> Twojej wadze sztywnossc na prawde jest wazna, wiem bo sam lekki
> nie jestem :P
No właśnie. Może REBA. Jest niewiele cięższa od Skareba a na pewno szytywniejsza (golenie 32mm) i ogólnie mocniejsza. Cenowo podobna do Skareba (zależy jakie wersje). Regulacja skoku 80-115mm. Tylko, że to nie do typowego XC, raczej coś pomiędzy XC a Enduro.