Widok

Rower do dojazdu do pracy za max 1000 zł

Cześć,

Od jakiegoś czasu czytam i przeszukuje zasoby internetu w poszukiwaniu jakiejś pomocy, ale raczej jestem bardziej zakręcony, niż oświecony.
Sytuacja wygląda tak, że chcę dojeżdżać na rowerze do pracy - z Przeróbki na Jelitkowo - ok 15 km w jedną stronę, czyli 30 km dziennie.
Czytałem, że do miasta dobry będzie Cross, ale z drugiej strony panuje opinia, że do miasta to jednak MTB.
Idąc dalej - nie zależy mi na rowerze nowym, może być i używany, jednak ważne, aby wytrzymał codzienną eksploatację.
W Decathlonie interesowałby mnie B'Twin ROCKRIDER 340, jednak czytałem różne opinie.
Bylibyście w stanie doradzić mi coś na Gdańskie drogi?
Sądzę, że przy moim 180 cm to rama ok 19' i koła 26'-28'

Dzięki :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak się ma 80+ to się siedzi w domu;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Może jakiś model od Goetze? Popatrz https://www.greenbike.pl/rowery-goetze-m-24.html . Ich rowery są fajne moim zdaniem. Zapewniają komfortową i stabilną jazdę. A to ważne. Myślę, że znajdziesz coś w swoim budżecie, a jak nie to podpytaj bezpośrednio u nich. Z pewnością coś doradzą.

Warto zajrzeć na stronę rometa, ceny rowerów są naprawdę niskie i w dodatku można wziąć na rtay 0%
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Cześć,
Jeśli jeszcze nie zdecydowałeś to na stronie CentrumRowerowe.pl jest przyzwoity rower, który mógłby sprostać Twoim oczekiwaniom : Rower Trekking M 2.0 r. czarny UNITY. za 1099zł. Rozmiar na Twój wzrost raczej 21"
Ma wszystko co jest potrzebne do jazdy w mieście: oświetlenie, błotniki, osłona łańcucha, amortyzowany widelec i sztycę podsiodłową.
Jedynym jego mankamentem jest kaseta - dennej jakości z zębatkami grubości żyletek. Po 1000km będzie się nadawała jedynie do utylizacji.
Proponuję, bo sam na podobnym, ale dużo starszym, jeżdżę. Nawet częściowo po tej samej trasie.
Pozdrawiam
Dzwoń do Londynu. Są rowery i sa cannondale.
http://www.gumtree.com/p/bicycles/cannondale-bad-boy-fatty-hybrid-not-racer-or-road-bike-not-single-speed-fixie-/1111708128
Niestety, okazało sie, że ogłoszenie już nieaktualne :(
Szukam dalej :)
KTM cross będzie lepszym wyborem. Do miasta lepiej koła 28".
Ja właśnie używam KTM Life Cross, który kupiłem 2 lata temu jako używany i do dziś śmigam bez problemu w każdym terenie.
stara solidna maszyna,targować się,kupić i w drogę
Ewentualnie jeszcze ten
http://olx.pl/oferta/rower-crossowy-ktm-onelife-CID767-ID9gzqx.html#0003ffa92f
A co sądzicie o tym rowerze?
http://olx.pl/oferta/unibike-mission-26-cali-CID767-ID9FQsX.html#b6694b176d
w rowerze na 26 mam ciut grubsze - Nokian XXX 26x2.4 - ale one nie mają prawie bieżnika i sa na asfalt/beton.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Otóż to. Ale kojaki 26x2 nabite na kamień są super.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Można do nich kupić opony z bardzo grubym bieżnikiem co chroni przed przebiciami. "

Jeżdzę po Trójmieście na 23c i ostatni raz mialem przebitą dętkę chyba w połowie zeszlego sezonu (7mm kolec). Brać na asfalt/chodnik grube nieergonomiczne opony z bieżnikiem z obawy przez przebiciem to jakieś poważne nieporozumienie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przeróbka-Jelitkowo i MTB? To jakieś nieporozumienie... 90% tej trasy to drogi rowerowe gładkie i bezproblemowe. Pokonywanie jej codziennie góralem to bezsensowny wysiłek - no chyba ze chcesz zrzucic kilogramy. Ja po Gdańsku śmigam bez problemu szosówką na oponach 23c, bez amortyzacji i jest spoko.

Polecam cos z oponami 35-40, gładkie bez głebokiego bieznika lub z lekkim jak chcesz pojechać za miasto - ta grubosc opon calkiem styknie. Amortyzator tez nie jest niezbędny. Jakiś lekki cross albo przełaj z prostą kierownicą. Choć górek po drodze nie ma to nie musi być bardzo lekki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak to? Miałeś jechać o 17.
Już wróciłem.
Proszę bardzo. Nawet z bagażnikiem.
http://www.gumtree.com/p/bicycles/cannondale-bad-boy-fatty-hybrid-not-racer-or-road-bike-not-single-speed-fixie-/1111708128
Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi :)

Zapomniałem na początku dodać, że będę chciał również na tym rowerze pojeździć rekreacyjnie - podjechać na plażę, pojeździć parkiem krajobrazowym, albo wyskoczyć na Kaszuby nad jakieś jezioro bez większego bagażu (zresztą zawsze mam na sobie dobrze dopasowany, nieduży plecak ).
Rower w większości będzie stał w stajni rowerowej w pracy, więc tu się nie muszę martwić o kradzież, jednak i tak zainwestuję w U-lock.
Sprzęt dodatkowy, to oczywiście inna historia i dokupię go bez wątpliwości.

Z tego co piszecie wynika, że najlepiej będzie zainwestować w MTB (jakiś konkretny cross to już może w przyszłości). Ten rower to będzie pierwszy od dobrych 10 lat, więc nie wyobrażam sobie, żebym kupił rower na odległość (dlatego Romet Orkan odpada). Chce na rowerze usiąść i przekonać się, czy będzie dla mnie odpowiedni.
Obserwuje OLX, ale jednak ciężko mi się tam rozeznać (brak zaawansowanej wiedzy o rowerach), jednak mam nadzieję, że uda znaleźć się odpowiedni rower :)
Tak myślałem. To Ty się uczyłeś a ja byłem na rowerze.
Karol wziął "wolność do" od Hegla.
do góry