Widok

Rowerem jestem :) są tu inne rowery?

Matarnia Temat dostępny też na forum:
Hej.
Zasiedzialam sie. Zastyglam. Ja 33 latka.
Pora wyciagnac rower z piwnicy.
Zaczelam od kupna licznika w Lidlu :)
Moze jakies wstepne pedalowanie w najblizszy weekend ?
Gdziekolwiek. :) byleby towarzystwo sympatyczne.
Zastrzegam :) Nie jest to oglo matrymonialne.
Po prostu smuteczek mnie ogarnia bo nie mam z kim pojezdzic. :(
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
tylko to jest około 5km - jeszcze brakuje 65.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No i kiedy było to ostatnio? Ostatnio to ja jechałem niebieskim pieszym (8.04) i potem zielonym pieszym (10.04) od Słowackiego tam i z powrotem inaczej. Oczywiście z greysterem. Ale w siodle. Takie tam górki. Dobrze, że nie mam licznika :)))
Ano zależy od terenu - mi się jeszcze nie udało zrobić 1000 w pionie ze srednią w okolicy 20. 17 w porywach do 18 - szczególnie jak się jeszcze trafią wyciskacze łez i testery zwieraczy czyli podjazdy większe od 20%
Jak już to 35km +3% i 35km -3% średnio.
Co w praktyce wychodzi albo po płaskim albo >10% - taki urok tutejszych terenów.
(nie chodzi mi o rowereowe autostrady typu szwedzka grobla, bytowska, koscierska)

Niewiem, moze dla Ciebie to niewiele, ale nawet czołówka polskiego mtb nie osiąga dużo wyższej średniej w tutejszych lasach.

Dla większości zjadaczy chleba, zbliżenie się w okolice średniej 20km/h na poniższych petlach jest nieosiągalne - a co dopiero mówić o 70km z taka średnią

https://www.strava.com/segments/5060986
https://www.strava.com/segments/5311260
Wiesz, zależy od terenu. Jak jadę po dróżkach rowerowych, to nawet jak pod górkę zdarzy mi się przez chwilę poniżej 10 km/h to na zjeździe powyżej 30 nadrobię. Ale na szlaku pieszym to czasem podchodzę 1km/h, a ostatnio zsuwałem się z górki chyba jeszcze wolniej usiłując powstrzymać rower przed lotem swobodmym. Pewnie, że dymać 70 km po naszych lasach ze średnią 20km/h to jest już konkret, ale taki szybki ligth , gdzie jest kilka kilometrów dojazdu po asfalcie, potem szybki zjazd (mieszkam na górnym tarasie), a potem lekko pod górkę którąś z dolinek i jeden bardzo konkretny podjazd to na rowerze trekingowym da radę 22-25 (door-to-door).

Zresztą nie mam górskiego i jak się zapuszczę na ścieżki piesze, to bardziej to przełaj przypomina niż mtb :) A najbardziej mrówkę, która próbuje wnieść chrabąszcza na szczyt mrowiska.
Żartujesz. To nawet nie 1,5% :)))
20 kmh po TPK to juz bardzo konkretne tempo, jesli nałozyć na te 70km 1000m w pionie, to już jest zacnie.
też bym pojechala, ale... mój jednoślad w serwisie, po ostatniej wyprawie po wertepach, więc nie wiem czy dam radę :)
hej ja planuję w sobotę gdzieś się przejechać jak coś to zapraszam
@Damka
15 letni mtb! Rewelacja. Też mam taki. Manchester 2000. Rama stalowa i sztywny widelec. I jest to... damka. Trzymam ją na wsi.
Hej
Ja okazuje się będę miała wolną sobotę.
Już jakąś wiedzę o swoim pedałowaniu mam.
Rysiek ma rację. Trzeba się dopasować odpowiednio. :)
W ten weekend pojechałam 60 km, Matarnia - Gdynia Oksywie- Matarnia.
W sobotę była wycieczka do Szymbarku, jakieś 100 km do obrobienia.
Chyba a raczej na pewno nie dałabym rady :(
Reasumując: dla mnie odpowiedni dystans na obecną chwilę to 70 km, spokojnym tempem 15-20 km/h.
Rower moj to 15 letni mtb :) więc po TPK może być, miejskich ścieżkach, asfalcie :)
Gdyby ktoś, coś w temacie na sobote, od rana, w moim tempie...to zapraszam :) miłego dnia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Powtórzę, bo tego nigdy za wiele. Zawsze należy podawać:
dystans, teren/sposób jazdy i prędkość.

Tylko tak można znaleźć kogoś na wspólny wypad, żeby się nie zanudzić, albo nie dać rady. Np.
- do 20 km, po ścieżkach asfaltowych, 15 km/h
- do 100 km, szosa/rowery szosowe, 31 km/h
- do 50 km, TPK,trekingowy, poniżej 7%, 20 km/h

A prędkość radzę zawsze podawać jako średnią door-to-door z własnego licznika ustawionego poprawnie (z tabelki, albo potwierdzonego zapisem gps). To, że ktoś przez 5 minut zauważył u siebie 45km/h, nie znaczy, że jeździ 45 km/h. To, że ktoś pod straszną górkę wyrabia ledwie 7km/h, nie znaczy, że tyle jeździ. To, że ktoś przejechał raz w sezonie 180km, albo 35 lat temu machnął 250, nie znaczy, że na takie wycieczki się pisze.

Oczywiście, jak się już umówimy/umówicie, to prędkość i sposób jazdy należy dostosować do najsłabszego, bo wycieczka to nie wyścigi (chociaż i na tego typu trening można się explicite umówić)
Halo :)

Dopiero zobaczyłam ten watek :) Ja bardzo chetnie. Tez szukam kogos z kim mozna popedalowac!
Moge zaczac od nastepnego weekendu :)
tak, żeby włączyć i jechać to jest bardziej niż proste. Ale żeby sobie ustawić w sposób zaawansowany, to trzeba się trochę pobawić. Poza tym wersja darmowa oruxa jest wersją pełną, bez reklam, dokładnie identyczną z ta płatną (płaci ten, kto chce, a płaci, żeby wspomóc/zapewnić rozwój i ten rozwój cały czas jest).
Ja po prostu uważam go za najlepszy do map i wycieczek - do zapisu, do orientowania się w terenie, do geocachingu, do późniejszej analizy itp.. Do sportu są lepsze, ale rowerowe sporty można też ogarnąć (ma odczyty z ANT+, i BT), choć nie ma tam nic, co można podciągnąć pod plany treningowe.
A że ma milion opcji - można nic nie ustawiać i działa :)
:/ to skomplikowane z tymi oruxami :(
Myslalam, ze to jak z naviexpert badz osmand, locus itp itd
Ja prosty czlowiek jestem. Tych gpxow nie ogarniam. A fakt, garminy kosztuja milion kongo dolarów.

Z innej beczki.
Jezdzie ktos w sobote do Szymbarku z gr3miasto ?
Ja oczywiscie pracuje ale wycieczka ciekawa? Byl tam ktos ?
@Rysiek55
Lobby nawigacyjne? Dzisiaj w połowie szlaku niebieskiego Słowackiego - Dolina Radości, przy wiacie, tam, gdzie szlak się styka z asfaltówką, drogowskaz szlaków był przekręcony o 180 stopni. Już jest dobrze oczywiście.
Nawigacja "po lesie" typu orux czy mytracks nie pokazuje w prawo i w lewo do celu.
Wczytujesz gpx-a i podążasz. Można sobie w oruxie ustawić alarm zejścia z trasy i jak zaczyna dzwonić (śpiewać, krzyczeć) to się zatrzymujesz i patrzysz dlaczego źle pojechałaś.
Rower to jednak nie wycieczka piesza i patrzenie na telefon w czasie jazdy jest niewygodne, a uchwyty niezbyt pewne, nie mówiąc o tym, że trzymanie włączonego ekranu żre baterie. Do nawigowania stałego po bezdrożach to są garminy za dużo pieniędzy. Telefon moim zdaniem lepiej trzymać w kieszeni niezależnie od aplikacji, a w ruchu korzystać z komunikatów głosowych. Prócz zejścia z trasy można sobie utworzyć w newralgicznych punktach waypointy, żeby gadały "za drzewem koło kapliczki lekko w lewo pod górkę". Kolejna sprawa to powiązanie aplikacji z odpowiednim syntezatorem głosu. O ile z angielskim nie ma kłopotu, to nie każda apka się podwiąże ppd ivonę i gada z tekstu polskiego angielską wymową, czego nijak zrozumieć nie można.
Jak już obczaisz oruxa, to zgłoś się po instrukcję konfiguracji WMS z geoportalu bo nie jest banalna.
Niestety pochłonęły mnie rodzinnie święta.
W weekend będę testować. :)

Póki co zgromadziłam trzymadełko do nawigacji :)
Bo wyciąganie co chwile z kieszeni jest buuuuu
witam poświątecznie

czy była okazja do testowania mapy,
ciekawa jestem efektów?
dzieki za polecenie .
w święta przetestuje to cudeńko.
dobra sprawa z tym, ze jest off-line.
jeszcze ktoś podrzucił mi Locus-a.

p.s. metodę głównej drogi ostatnio przetestowałam
działa ! haha