Widok

Rozkrecajace sie stery :/

Nie wiem czemu ale moje gwintowane stery sie ostatnio zaczely rozkrecac (szczegolnie po jezdzie po dziurach, skakaniu(ale rozsadnym) itp). Odkreca sie zarowno kapsel jak i nakretka kontrujaca... Jak temu zapobiec?? stery sa prawie nowki bo z wrzesnia2004..
ps. mam sposob ale niewygodny-> jezdze z francuzem i plaska 30-stka.. :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kello napisał(a):

> Odkreca sie zarowno kapsel jak i nakretka
> kontrujaca... Jak temu zapobiec?? stery sa prawie nowki bo z
> wrzesnia2004..

loctite do gwintów. popytaj w motoryzacyjnych
kleje anarobowe
Pochodż trochu na pakiernie,a potem porządnie skontruj gorną nakrętkę z miską.Jeżeli jest wystarczająco dużo gwintu,to daj pomiędzy nimi podkładkę z ząbkiem wchodzącym w nacięcie w rurce od widełek.
jak niemasz kleju do gwintu to skrec metodą partyzancką 'na piach' wysmaruj gwinty jakims gestym smarem i wetrzyj w to troche gleby :) skeci sie ze zgrzytem ale bedzie trzymalo, ja tak kiedys walczylem na trasie z jazemkiem sztycy bo mi ciagle siodelko w tyl opadalo. Z braku smaru zastosowalem wtedy wlasna sline i tez sie trzymalo.
Ja bm proponował zmiane sterów na ahead. Nie bedziesz mial juz takich problemow. A skrecane zawsze beda sie rozkrecac, bez wzgledu na to jak mocno je skontrujesz.
Pozdro
Sławek napisał(a):

> A skrecane zawsze beda sie rozkrecac, bez
> wzgledu na to jak mocno je skontrujesz.
> Pozdro

I tu sie z kolega nie zgodze :)
Nie naleze do pakersow, wrecz powiedzialbym waga lekko-pol-smieszna a jak kiedys skontrowalem stery w makrokeszu moije Zony to potem musialem sie oooostro nastekac aby potem to odkrecic do przegladu po sezonie.
Mowcie co chcecie ale sluszne klucze o dlugich ramionka robia swoje. I to bez zadnych loktajtow i innych patentow :)
Gruzz!
I.
nie taka prosta sprawa, wymiana na ahed to primo: wymiana rury sterowej, w przypadku sztywnego widelca to caly widelec do wymiany, a w przypadku amortyzatora to ciezko dorwac servis ze sprzetem do wymiany rur (w 3miescie chyba tylko wc yklo maja do RST) pozatym nowa rura kosztuje. A po drugie to jak gosciu ma rure 1 cal to gdzie kupic aheda 1 cal? jest cos takiego?
rB napisał(a):

> A po drugie to jak gosciu ma
> rure 1 cal to gdzie kupic aheda 1 cal? jest cos takiego?
Bezproblemowo w sklepie dostanie, tez mam 1".

ale fajnie :) a co sie szczypac, wpeklowac 1,5 od razu i bedzie sztywne jak nie powiemc co i nie powiem gdzie ;)
Mysle ze najlepszym sposobem bedzie posmarowanie gwintu smarem...nastepnie nalozenie na niego specjalnych wloskow (nie pamietam nazwy :P) ale stosuje sie je w hydraulice oraz w rurach gazowych aby zachowac szczelnosc instalacji...Po takim czym nabank nic nie bedzi Ci sie rozkrecalo :)

Pozdrawiam
no mam rst cape z niewymienialna rura..tzn da sie wymienic ale trzeba by to uciac i sie z tym pobawic ..
To sie pakuły nazywa.Znaczy sie konopne pakuły.Zwilża sie toto pokostem.Wtedy woda na bank nie naleci do kiery.
mam nowy pomysl coby wymienic stery na a-heady i raz na zawsze skonczyc z dokrecaniem:) tylko ze w tej mojej capie t4 to jest nierozkrecalna rura sterowa.. ktos wie cos na ten temat czy mozna to uciac i przymocowac taka rure pasujaca do a-headow??

Inne tematy z forum Rowery

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...

do góry