Widok
To prawda,ze siedzą przy otwartych oknach i grzeją.Słyszałam o takim przypadku,ale to było na złość tej większości która chciała od metra kwadratowego.
Nie wiem jak jest bardziej sprawiedliwie,bo mieszkający na czwartym piętrze płacą za tych wszystkich poniżej,którzy w ogóle nie odkręcają zaworów też chyba nie jest w porządku.
Nie wiem jak jest bardziej sprawiedliwie,bo mieszkający na czwartym piętrze płacą za tych wszystkich poniżej,którzy w ogóle nie odkręcają zaworów też chyba nie jest w porządku.
Do Agnieszki - Odwieczne pytanie.. podzielniki czy metry kw.????? powiemy tylko, że średni koszt ogrzewania w budynkach z podzielnikami to 1,80/m2 natomiast w budynkach rozliczanych z m2 to 2,30/m2... którzy więcej płacą? Odpowiedź jest prosta. Więcej płacą "budynki" rozliczne z m2, przy czym znaczne część tego ciepła idzie ... w powietrze.
To ciekawe, bo ja mam zawinięte w folię aluminiową, narzucam ręcznik i dalej mogę otworzyć okno na maksymalnie 10 minut, bo się grzejnik włącza.
A po co wam spółdzielnia? Zrezygnujcie z tego i bedzie po klopotach, chce sie wam tak denerwowac bo ktos kreci na was lody? Strzygą was jak chcą, jak baranki
Spoldzielnie Mieszkaniowe to moloch i relikt PRL, za duze sa, mizna marnotrawic i brac dla siebie jak sie jeet nieodwołalnym zarzadem i prezesem
Spoldzielnie Mieszkaniowe to moloch i relikt PRL, za duze sa, mizna marnotrawic i brac dla siebie jak sie jeet nieodwołalnym zarzadem i prezesem
Nie ma możliwości rozliczania jednych lokali w budynku z m2 i jednocześnie innych lokali w tym samym budynku z podzielników. Regulamin rozliczania centralnego ogrzewania określa to jednoznacznie. Otwarte okno mieszkania w budynku rozliczanym "z podzielników" jest wyrazem nieświadomości użytkownika mieszkania.
Szanowny Panie, zapraszamy na FB SM Chełm... to jest post z 2018 roku!!! https://www.facebook.com/spoldzielniachelm/photos/pcb.1809906145724842/1809903955725061/?type=3&__tn__=HH-R&eid=ARBpG8yxGnAa-1d4svY2EeEmKh9iTBLTEcmCB3Hj7AK6xfNYMWP6Q8G_nazwDC7LafYl4blGsVJc-0rH&__xts__%5B0%5D=68.ARCjpJGpQW0DBYjZgzV2Z903Qo-3currniJIgyLdwBSisSjLPOetf1rUgfu8l1NW1Hwl0LFPQjhJ4evRYbi6eQrXdqf75v3H3AuApdm-PAk1849Vdafbldvnz4vZP6Z8EyMBugvmysG-XrLOtd082cZ-tcz8syA_yWCMAG-MOlQKz8sy7Ji63ogjHFOJsOFvmVUzd6y5peO5Ip4UuvERw83l21-0JIUpU5mXrlitsbyqcuz-YOgToe-djFX4h2o-jCOZ_iyQb0se-S5ft-AR4THBMCa2eBhI7RKFhiwKsImmKGd0UJCXsREuhuwr9BgWt0G1k7okUe8L8H1gDpY58QsV6w
I to wielki błąd - po to strona http://www.smchelm.pl i FB, aby tam zaglądać. Zapraszamy. Dopowiemy tylko , że przy wymianie grzejników i zaworów mieszkańcy otrzymywali ulotki prezentowane na FB.
Nieznajomość tematu rodzi typowe błędy w rozumowaniu. Skręcenie zaworu do zera i wskazanie "zero" na podzielnikach) spowoduje dla takiego mieszkania naliczenie 50% średnich kosztów ogrzewania 1m2 powierzchni użytkowej budynku - tak stanowią zapisy regulaminu. A więc gratulacje dla tych wszystkich, którzy siedzą w kożuchach i wełnianych skarpetach uważając, że "nic" nie zapłacą.
A problem jest z tym że przy dokładnie takim samym grzaniu jednego roku mieliśmy niedoplate na 1200 zł, a następnego roku zwrot na 500 zł, kolejnego znowu niedoplate i tak w kółko.
Może gdyby prezes zamiast w godzinach pracy załatwiać prywate, zająłby się faktycznie pracą, byłoby zdecydowanie lepiej :)
Fajnie że tak szybko reagujecie na taki post :) szkoda tylko że innych problemów nie widzicie. Np. spanie bezdomnych na klatkach, nieregularnie opróżnianie śmietniki w budynkach na Witosa, Chałubińskiego..... Brak świecących latarnii po zmroku, wyścigi motocyklowe przy Tesco.....
Wymieniać można jeszcze dużo :)
I nie, nie będę pisała żadnych maili, bo nic z nich nie wyniknie.... Czasem lepiej tu na forum :)
Może gdyby prezes zamiast w godzinach pracy załatwiać prywate, zająłby się faktycznie pracą, byłoby zdecydowanie lepiej :)
Fajnie że tak szybko reagujecie na taki post :) szkoda tylko że innych problemów nie widzicie. Np. spanie bezdomnych na klatkach, nieregularnie opróżnianie śmietniki w budynkach na Witosa, Chałubińskiego..... Brak świecących latarnii po zmroku, wyścigi motocyklowe przy Tesco.....
Wymieniać można jeszcze dużo :)
I nie, nie będę pisała żadnych maili, bo nic z nich nie wyniknie.... Czasem lepiej tu na forum :)
Pani Agnieszko... gratulujemy.. to forum jest wymarzonym miejscem dla Pani. Można pisać co się chce a zwłaszcza obarczać spółdzielnię za wszystkie kataklizmy na ziemi.
Po kolei: bezdomni na klatkach schodowych to sprawa policji, nieregularny wywóz nieczystości to sprawa miasta Gdańska (spółdzielnia może tylko pisać tylko skargi), wyścigi motocyklowe to sprawa TESCO i policji.
A jeżeli brak świecących latarni po zmroku - jak Pani pisze - oznacza to, że wszystkie świecą, prawda Pani Agnieszko?
Problemu nadpłaty i niedopłaty nie wyjaśnimy tutaj - na forum. Stwierdzamy jednak, że nie zidentyfikowaliśmy żadnego lokalu w którym dopłata wyniosła 1200 zł a w następnym sezonie grzewczym zwrot 500 zł.
Po kolei: bezdomni na klatkach schodowych to sprawa policji, nieregularny wywóz nieczystości to sprawa miasta Gdańska (spółdzielnia może tylko pisać tylko skargi), wyścigi motocyklowe to sprawa TESCO i policji.
A jeżeli brak świecących latarni po zmroku - jak Pani pisze - oznacza to, że wszystkie świecą, prawda Pani Agnieszko?
Problemu nadpłaty i niedopłaty nie wyjaśnimy tutaj - na forum. Stwierdzamy jednak, że nie zidentyfikowaliśmy żadnego lokalu w którym dopłata wyniosła 1200 zł a w następnym sezonie grzewczym zwrot 500 zł.
Specjalnie nie podałam dokładnej kwoty, nawet nie jest z tego roku żadna a sprzed paru lat. A dlaczego? A dlatego że wiem jacy jesteście złośliwi jak ktoś pisze prawdę..... Jednak widzę po sąsiadach i ich zwrotach że kompletnie nic się nie zmieniło.
Myślę że powinniście zachowywać więcej klasy w swoich odpowiedziach na tym forum.
Rozumiem że określenie "to forum" oznacza że raczej nie bierzecie pod uwagę pretensji, oskarżeń mieszkańców.
Takiej odpowiedzi się spodziewalam, dlatego wcale mnie nie dziwi, jest dokładnie na waszym poziomie.
Myślę że powinniście zachowywać więcej klasy w swoich odpowiedziach na tym forum.
Rozumiem że określenie "to forum" oznacza że raczej nie bierzecie pod uwagę pretensji, oskarżeń mieszkańców.
Takiej odpowiedzi się spodziewalam, dlatego wcale mnie nie dziwi, jest dokładnie na waszym poziomie.
Droga Spółdzielnio. Pytanie mam. Parę dni temu wrzucono mi do skrzynki pocztowej rozliczenie za ogrzewanie. O mało nie zemdlałam. Dodam tylko, że w zeszłym roku wymieniane były w moim budynku kaloryfery i jak przeczytałam na stronie firmy Brunata, która zajmuje się montażem podzielników, po rozplombowaniu starych podzielników powinny na nowych kaloryferach zostać umocowanie nowe podzielniki. Tak się jednak nie stało. Zdemontowano stare kaloryfery, zamontowano nowe i do widzenia. W czerwcu tego roku! odwiedziła nas miła Pani, która stwierdziła, że nie wie jakim cudem o nas zapomniano i że nie jest w stanie powiedzieć, w jaki sposób będą naliczane koszty za poprzedni okres grzewczy. Dodała przy tym, że było jeszcze parę takich szczęśliwców, którzy zostali 'przeoczeni'. A więc reasumując, w czerwcu tego roku zamontowano nam podzielniki, które powinny być zamontowane przy wymianie kaloryferow na nowe w zeszłym roku. Rozliczenie zawaliło mnie z nóg. Łączne zużycie na kwotę prawie 2600 zł, niedoplata 1316 zł. Dodam tylko, że rokrocznie odnotowaliśmy nadpłatę, stąd moje uprzejmie pytanie. Na jakiej podstawie zostały naliczone w/w kwoty?
Kara za brak podzielnikow? Chyba żart. Spółdzielnia jest odpowiedzialna za brak montażu podzielników, do czego sama się zresztą przyznała, wysyłając po roku pracownicę wraz z monterem. Pracownica ta stwierdziła, że to przez 'niedopatrzenie'. Dlaczego ktoś ma płacić za błędy i 'niedopatrzenia' spółdzielni?
Szanowna Pani, bez zbędnej zwłoki należy zgłosić reklamację, a na to jest termin 14 dni od daty otrzymania rozliczenia. Tak stanowi stosowny Regulamin - https://www.smchelm.pl/filelib/2017-10/Uchwala%20nr%2069%20RN%20.pdf Można to uczynić za pomocą maila, (jeżeli ten jest zidentyfikowany w naszej bazie danych-RODO), lub pisemnie.
Witam, proszę o ustosunkowanie się do faktu nabicia jednostek na podzielniku bez włączonego ogrzewania - zawór ustawiony na p.5- zgodnie z wymogami Państwa dla rozruchu ogrzewania.
Pojawiają się moje wątpliwości czy w sezonie grzewczym podzielnik prawidłowo nalicza jednostki skoro bez ogrzewania jednostki sie nabily.
Może konieczna jest wymiana podzielnika?
Pojawiają się moje wątpliwości czy w sezonie grzewczym podzielnik prawidłowo nalicza jednostki skoro bez ogrzewania jednostki sie nabily.
Może konieczna jest wymiana podzielnika?
Kiedyś stare podzielniki ciągle nabijaly mi jednostki,po otrzymaniu rachunku na 3500zl w tym niedoplata ok 2,5tys zł usłyszałem w spółdzielni że nie da się nic z tym zrobić ,na pewno grzalem jak szalony i przyszło mi zapłacić.Od tamtej chwili mam ciągle zwroty na nowych podzielnikach.Temat zamknięty.
Odpowiedź dla "assa".
Węzły są sterowanie czujnikami pomiaru temperatury zewnętrznej. W tym przypadku prosimy wziąć pod uwagę inercję systemu grzewczego, szczególnie przy zasilaniu ze stacji cieplnej (Kopeckiego, Jabłońskiego, Zamiejska). Najnowsze węzły są wyposażone w systemy egain, czytaj: https://www.egain.io/pl/
Węzły są sterowanie czujnikami pomiaru temperatury zewnętrznej. W tym przypadku prosimy wziąć pod uwagę inercję systemu grzewczego, szczególnie przy zasilaniu ze stacji cieplnej (Kopeckiego, Jabłońskiego, Zamiejska). Najnowsze węzły są wyposażone w systemy egain, czytaj: https://www.egain.io/pl/