Widok
Rozpadająca się Rolnicza, rzeka na Księżycowej - którędy jeździć ?
Ledwo gmina zamknęła Pszenną, Rolnicza na wys. Wspólnej już się rozpada - wywaliło studzienkę, yomby są poluzowane, a na skrzyżowaniu jedna strona jezdni w ogóle się rozsunęła... pomijam już, że gruntowa część przez ten objazd po prostu wygląda jak poligon wojskowy.
Do tego na Księżycowej wybija ciągle woda i przez tą rzekę zapadają się płyty, więc też jest coraz gorzej. Tylko patrzeć jak zrobią się takie same dziury w drodze przez które zamknięto Pszenną (bez wytyczenia objazdu).
Jeszcze 2-3 tygodnie i do całego południowego Banina nie będzie się dało wjechać, to już naprawdę robi się patologiczne, żebym musiał na Gdynię jeździć przez Pępowo...
Do tego na Księżycowej wybija ciągle woda i przez tą rzekę zapadają się płyty, więc też jest coraz gorzej. Tylko patrzeć jak zrobią się takie same dziury w drodze przez które zamknięto Pszenną (bez wytyczenia objazdu).
Jeszcze 2-3 tygodnie i do całego południowego Banina nie będzie się dało wjechać, to już naprawdę robi się patologiczne, żebym musiał na Gdynię jeździć przez Pępowo...
Mnie sołectwo zbanowało na facebooku bo im zwróciłem uwagę, że jak się cytuje artykuł z serwisu jakiegoś, to prawo cytatu wymaga podania linka albo to jest łamanie praw autorskich. Napisałem całe dwa komentarze i nie mam teraz dostępu, więc nie widzę powiadomien o spotkaniach. Zresztą - tam pewnie też by mnie zbanowali.
wczoraj na placu zabaw na Księżycowej, pan z RS namawiał aby przyjść na spotkanie 25 września na 19 i zagłosować na rozbudowę placu zabaw - kwota 20tys do wykorzystania, czy naprawdę nikogo nie obchodzi stan dróg, zalewanie po deszczu, obecny plac zabaw daje radę ale rozpada się i nikt o to nie dba, łatwo postawić kolejne domki itp które są wątpliwej jakości, pójdźmy głosować bo znowu nas wydymają i zrobią co chcą
Nie popadajmy w jakąś paranoję! To, że co do zasady fundusz sołecki powinien być przeznaczony na rzeczy "integracyjne" nie oznacza, że w sytuacji dramatycznych i palących innych potrzeb nie można go jednak przeznaczyć na inne cele.
W ten sposob brzydko mówiąc lukrujemy g..... . Cóż z tego, że lukier na wierzchu, jak w środku wciąż g.... .
W ten sposob brzydko mówiąc lukrujemy g..... . Cóż z tego, że lukier na wierzchu, jak w środku wciąż g.... .
Fundusz sołecki (w tym również jego wysokość, a ściślej zasady wyliczania) reguluje ustawa z dn. 21 lutego 2014 o funduszu sołeckim (podać Dz.U?). W roku 2016 było to trochę ponad 181 tys. zł, w 2017 - bodajże ponad 200 tys. zł jeśli chodzi o Banino. Czy nie mamy w Baninie potrzeb, które tą kwotą dałoby się zalatwić? Przecież nie piszę, aby zbudować za te środki zbiornik, albo wyasfaltować Pszenną. Protekcjonalny ton nie jest uzasadniony.
No nie jest potrzebny, ale zdecydowana większość wpisów tutaj, to wpisy w stylu "płacę podatki to mi się należy" zupełnie oderwana od rzeczywistości.
Te 200.000 to kropla w morzu potrzeb i zawsze ktoś będzie niezadowolony. I z tych środków nie powinny być realizowane inwestycje typu drogi. Od tego jest gmina. Sołectwo powinno dbać o mniejsze rzeczy.
Te 200.000 to kropla w morzu potrzeb i zawsze ktoś będzie niezadowolony. I z tych środków nie powinny być realizowane inwestycje typu drogi. Od tego jest gmina. Sołectwo powinno dbać o mniejsze rzeczy.
Tam nie pobocza, to po pierwsze. Po drugie im blizej skrajni drogi tym wiecej dziur co jest bardzo niebezpieczne dla rowerzysty oraz b. niewygodne dla wozkow.
Noga z gazu, przepusc, zatrzymaj sie, usmiechnij. Tam kazdy sie meczy, nie tylko ty - pieszy, rowerzysta, kierowca. Ale ci ostatni i tak maja najlepiej z tej grupy.
I pamietaj o zachowywaniu wlasciwego odstepu przy omijaniu pieszych i rowerzystow. W przeciwnym przypadku stanowisz zagrozenie dla ich zycia.
Noga z gazu, przepusc, zatrzymaj sie, usmiechnij. Tam kazdy sie meczy, nie tylko ty - pieszy, rowerzysta, kierowca. Ale ci ostatni i tak maja najlepiej z tej grupy.
I pamietaj o zachowywaniu wlasciwego odstepu przy omijaniu pieszych i rowerzystow. W przeciwnym przypadku stanowisz zagrozenie dla ich zycia.